Phantom 4 pro controller wit ipad live videoverbinding

Drone oefeningen – Hoe je kunt leren drone vliegen

Het besturen van een drone kan best moeilijk zijn. Zeker als je drone niet uit zichzelf in de lucht blijft vliegen. Koop je een wat duurdere drone met GPS-signaal, dan is het vliegen van een drone al een stuk eenvoudiger. Dit zijn drones die wel in staat zijn om zichzelf in de lucht te houden. Wel of geen GPS-signaal, er is genoeg reden om beter te leren vliegen. Niet alleen wordt het leuker, ook is de kans op een crash een stuk kleiner.  

Drones waarmee je kunt leren drone vliegen:

DroneMerkPrijs
1.Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
2.Syma X5HWSymaBekijk op Bol.com
3.DENVER DCW-380DENVERBekijk op Bol.com

Wil je weten hoe je een drone moet besturen? Lees het hier. >>

Oefenen met drone vliegen doe je zo:

 1. Koop een goedkope drone
 2. Gebruik de DJI Flight simulator
 3. Lees je goed in

In dit artikel heb ik het zowel over drones met een GPS-signaal, als drones zonder een GPS-signaal. Het vliegen van drones met een goed GPS-signaal is een stuk duurder (minimaal paar honderd euro) en voornamelijk van het merk DJI. Speelgoeddrones en race drones hebben geen GPS-signaal, waardoor het vliegen een stuk moeilijker wordt. Op de foto hieronder kun je 3 afbeeldingen zien met alle 3 de verschillende consumentdrones. 

Links: DJI-drone met GPS-signaal (camera-drones) 
Midden: speelgoeddrone zonder GPS-signaal 
Rechts: race drone zonder GPS-signaal 

Hoe kun je drone vliegen oefenen 

Er zijn verschillende drone oefeningen. Uiteindelijk is het een kwestie van tijd voordat je het vliegen helemaal onder controle krijgt, maar deze onderstaande tips kunnen je helpen. 

Koop een goedkope drone 

Deze tip geldt vooral als je van plan bent een wat duurdere drone te kopen, een camera-drone. Zoals ik hierboven al heb gezegd zijn speelgoeddrones een stuk moeilijker te besturen dan de duurdere drones van bijvoorbeeld DJI. Juist daarom is het een goede oefening om met speelgoeddrones te beginnen. En alhoewel het besturen van een DJI-drone een compleet andere ervaring is dan een speelgoeddrone, geeft je het toch een prima idee of het iets voor je is.  

Als je in staat bent om een speelgoeddrone te besturen, dan weet ik zeker dat je een duurdere drone kunt besturen. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je hem crasht. Om een speelgoeddrone te besturen moet je iets kunnen. Dit ‘kunnen’ krijg je alleen maar voor elkaar als je het doet. Om een camera-drone te besturen moet je iets weten. Lees in dat geval goed hoe je een drone bestuurt.

Het is vrijwel zeker dat je een speelgoeddrone of een race drone gaat crashen. Het gevolg is echter laag. Ze kunnen vaak wel tegen een stootje en er kan niet zoveel kapot. Er zit geen camera en gimbal (houdt de camera stabiel) op. Daar komt bij dat de aanschafprijs vaak relatief laag is. Mocht hij het niet meer doen, dan ben je niet al te veel geld kwijt. De Cheerson CX-10C zou een mooie drone zijn om mee te beginnen. Daarna kun je misschien upgraden naar de Tello, vervolgens naar de Mini 2, enz. Hieronder zie je één van de beste drones waarmee je als beginner kunt beginnen. Het vliegen met een drone krijg je snel onder controle met deze drones:

Beste drone voor beginners >>

Gratis DJI Flight simulator 

DJI heeft een flight simulator uitgebracht die het mogelijk maakt om op je computer te vliegen met je drone. Het enige wat je nodig hebt is een DJI-drone controller en de gratis software. De software kun je downloaden op DJI.com. Let er wel op dat het een redelijk zware software is. Je zou deze simulator kunnen gebruiken voordat je met je gloednieuwe drone gaat vliegen. Maar ook al kun je ontzettend goed vliegen, op regenachtige dagen heb je geen keus. Door de simulator te gebruiken heb je toch nog een mogelijkheid om te vliegen terwijl het buiten regent. 

Je verbindt de drone controller met de computer waardoor je gewoon je eigen controller kunt gebruiken tijdens het vliegen. Het is ook mogelijk om andere DJI-drones te besturen, parcours af te leggen en nog veel meer. Doordat ze het echte leven zo goed nabootsen kun je de drone een beetje aanvoelen.  

Kan je computer dit niet aan of wil je niets downloaden? In de DJI-app zit er een ingebouwde kleine simulator om je met dit concept te introduceren. Het zit een beetje verstopt in de app. Ga in de app naar ‘Equipment (linksonder) > icoontje rechtsboven > Academy (linksboven) > Enter Flight simulator. Door de controller, je telefoon en de drone met elkaar te verbinden is het vrij eenvoudig. Tip: haal de propellers van je drone af voordat je per ongeluk de drone echt aanzet. Het is geen spannende simulator maar dit gaat je zeker weten helpen. Ook een goede manier om je vrienden en familie met je drone te laten vliegen zonder dat ze hem kunnen crashen.  

Lees je goed in 

Vooral bij de duurdere camera-drones is het belangrijk om je goed in te lezen. Maak voor jezelf een checklist voordat je gaat vliegen. Dit doen ze niet voor niets bij grote militaire operaties. Ik heb in dit artikel een checklist gemaakt die je kunt volgen voordat je gaat vliegen. Zoek onder het kopje ‘checklist’. Je wil dat alles soepel verloopt en je nergens bang voor hoeft te zijn. Zitten alle propellers goed vast, zit de batterij er goed in, heb je de drone gekalibreerd? Ook op deze manier oefen je met de kennis die je nodig hebt. 

Nu wil ik het allemaal niet ingewikkelder maken dan het daadwerkelijk is. Maar zeker met de DJI-drones kun je zo ontzettend veel doen, dat het zonde is als je geen gebruik maakt van alle functies. Leer je drone goed kennen zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet.  

Drone oefenterreinen, waar kun je oefenen met vliegen? 

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je wel en niet mag vliegen in Nederland. Overal in de wereld zijn er gebieden waar drones niet mogen opstijgen. Dit geeft aan dat het een kwetsbaar gebied is bijvoorbeeld rondom een vliegveld of een gevangenis. Op aeret.kaartviewer.nl kun je precies zien waar je wel en niet mag vliegen in Nederland. 

Is drone vliegen moeilijk? Hoe groot is de kans op een crash? Lees het hier. >> 

Het lijkt me vrij duidelijk dat je een open veldje gebruikt voor je eerste vlucht. Het liefst met een zachte ondergrond, voor als de drone neerstort. Houd er ook rekening mee dat de drone moet opstijgen en landen. Het landen kan zeker bij de eerste keer spannend zijn. Zorg er daarom voor dat er in de buurt een verharde vlakke ondergrond is. Het zou zonder zijn als de drone omvalt en er propellers beschadigen. 

grasveld groen bebouwde kom dorp park recreatie

Zoek een zo rustig mogelijk plekje op waar zo min mogelijk mensen en dieren rondlopen. Ga desnoods in de ochtend of in de avond vliegen, dat zijn de rustigste tijdstippen. Tot slot is het een goed idee om rekening te houden met weersomstandigheden. Wind, regen en mist kunnen voor lastige situaties zorgen. Maar ga ook zeker niet in het donker vliegen. Hieronder zie je 3 artikelen over drones die vliegen in de regen, wind en in het donker. Dit geeft je meer informatie over deze omstandigheden. 

Kan een drone tegen regen of mist? >>
Tegen hoeveel wind kan een drone? >>

Techniek voor beginners 

Hieronder heb ik een lijst waar een beginnende dronepiloot mee kan starten: 

 1. Blijf op één plek hoveren 
 2. Blijf op één plek hoveren en draai de drone om zijn as 
 3. Draai de drone naar verschillende kanten en vlieg de drone in die richting (links, rechts, voor en achter) 
 4. Vlieg de drone in een vierkant patroon
 5. Vlieg je drone in een cirkel. Hierdoor vlieg je de drone naar voren en draai je de drone om zijn as. Je doet dus 2 dingen tegelijk 
 6. Vlieg op verschillende hoogtes 
 7. Stijg en land de drone steeds op verschillende plekken 

In de video hieronder zie je hoe je een race drone op verschillende manieren kunt besturen. Voor de camera-drones van DJI (met GPS) zijn de bovenstaande technieken makkelijk. Maar zoals je in het filmpje kunt zien geldt dit niet voor alle drones.

Techniek voor gevorderden 

Nadat je de bovenstaande technieken onder de knie hebt, kunnen we door naar de volgende oefeningen.  

 1. Probeer de drone in een ‘8-vorm’ te vliegen. Je kunt dit oefenen door pionnen neer te zetten. Of je doet alsof ze er staan, dat kan ook.
 2. Gebruik alle technieken tegelijk. Terwijl je omhoog/omlaag vliegt kun je naar links/rechts vliegen. Tegelijkertijd kun je de drone ook nog eens om zijn eigen as laten draaien.   

Hoelang duurt het voordat je een drone kunt besturen? 

Voor speelgoeddrones en race drones geldt dat je ze veilig kunt opstijgen en landen na ongeveer 10 keer vliegen. Hoe beter je wil worden, hoe langer het duurt. Met race drones worden parcours afgelegd en dat kost wel wat jaren ervaring. De eerste paar weken vlieg je op een hele andere manier dan na een jaar. Tenminste, dat was bij mij het geval. Je zult merken dat je steeds meer kunt en gaat proberen. Dit kan ook weer risico’s met zich meebrengen. Op een bepaalt moment kun je jezelf gaan overschatten. 

Bij camera-drones met een GPS-verbinding werkt dit heel anders. Als je je goed hebt ingelezen weet ik zeker dat je hem kunt besturen zonder dat je hem ooit hoeft te crashen. Zolang je over de kennis beschikt, beschik je ook over de vaardigheden.

Maar ook hier ga je op den duur een verschil merken. In het begin zal je de drone alleen naar links, rechts, voor, achter omhoog of omlaag vliegen. Later ga je deze vaardigheden met elkaar combineren. Bijvoorbeeld: naar voren vliegen terwijl je de drone om zijn as draait. Na een dag vliegen weet je hoe alles in elkaar zit en ben jij in staat om een drone veilig op te stijgen en te landen. Je bent alleen sneller geneigd om dingen te vergeten voordat je gaat vliegen. Houd daarom altijd die checklist in de gaten waarover ik het eerder had. 

Tips voor tijdens het oefenen met drone vliegen 

 1. Let niet op de beelden (foto en video). Je kunt niet wachten om de mooiste luchtbeelden te maken, maar zorg er eerst voor dat je de drone blindelings kan besturen. De beelden komen later wel. 
 2. Let niet te veel op de live-videoverbinding. Door continu op je telefoon te kijken wat de camera van de drone ziet, krijg je een slecht beeld van de werkelijkheid. Kijk dus vooral naar de drone en niet via het schermpje. 
 3. Bedenk van tevoren waar je gaat landen en bekijk de omgeving of er geen honden of andere dieren op je af komen rennen. Dit creëert veel meer rust in je hoofd. 
 4. Probeer de drone in perfecte cirkels te vliegen. Dit verbetert niet alleen je coördinatie, maar ook het vermogen om de linker en rechter controllerstick tegelijk te gebruiken. 
 5. Belangrijk: zorg dat de drone bij het landen en opstijgen altijd van je af staat. Links blijft links en rechts blijft rechts.  

Mocht je echt bang zijn om een drone te crashen, overweeg dan om een drone verzekering aan te schaffen. De drones van het merk DJI hebben een speciale verzekering. Op wat voor manier je je drone ook crasht, hij wordt zo snel mogelijk vervangen.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.