Drone oefeningen

Drone oefeningen – Hoe je kunt leren drone vliegen

Afhankelijk van de soort drone kan de besturing best moeilijk zijn. In dit artikel lees je hoe je de besturing van een drone onder controle kan krijgen en het moeilijk het is om drone te vliegen.

Drones waarmee je kunt leren drone vliegen:

DroneMerkPrijs
1. Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
2. Syma X22WSymaBekijk op Bol.com
3. Gear2Play ZumaGear2PlayBekijk op Bol.com

Oefenen met drone vliegen kan op verschillende manieren:

 1. Koop een goedkope drone
 2. Gebruik de DJI Flight simulator
 3. Lees je goed in

In dit artikel heb ik het zowel over drones met GPS-signaal als drones zonder GPS-signaal. Drones met een goed GPS-signaal zijn een stukje duurder, maar zijn een stuk makkelijker om een veilige vlucht mee uit te voeren.

Een GPS zorgt ervoor dat drones uit zichzelf stabiel in de lucht blijven vliegen. Dit betekent dat de drone niet meteen neerstort zodra je de controller loslaat. Het besturen van een drone is daardoor een stuk eenvoudiger.

Speelgoeddrones en veel race drones hebben geen GPS-signaal, waardoor het vliegen een stuk moeilijker wordt. Op de foto hieronder zie je 3 afbeeldingen met 3 verschillende drones. 

Links: DJI-drone met GPS-signaal, ook wel camera drones genoemd
Midden: speelgoeddrone zonder GPS-signaal 
Rechts: race drone zonder GPS-signaal 

Hoe kun je drone vliegen oefenen 

Er zijn verschillende drone oefeningen. Uiteindelijk is het een kwestie van tijd voordat je het vliegen helemaal onder controle krijgt, maar deze onderstaande tips versnellen je leerproces. 

1. Koop een goedkope drone 

Als je van plan bent om een dure drone te kopen kan het slim zijn eerst te beginnen met een goedkoper model. Zoals ik hierboven al heb gezegd zijn speelgoeddrones een stuk moeilijker te besturen dan de duurdere drones van het merk DJI.

Juist daarom is het een goede oefening om met speelgoeddrones te beginnen. En alhoewel het besturen van een DJI drone een compleet andere ervaring is dan een goedkope speelgoeddrone, geeft je het toch een idee van hoe het in zijn werking gaat.

Als je in staat bent om een speelgoeddrone te besturen, dan weet ik zeker dat je een duurdere drone ook kan besturen. Om een speelgoeddrone te besturen moet je iets kunnen. Dit ‘kunnen’ krijg je alleen maar voor elkaar als je het vaak doet.

Om een camera-drone te besturen moet je iets ‘weten’. Weten hoe je de drone gebruikt en veilig kan opstijgen en landen. Het vergt echter een stuk minder vaardigheden en skills.

De echt goedkope speelgoeddrones zonder altitude hold en GPS ga je zeer waarschijnlijk crashen. Het voordeel van deze modellen is uiteraard de prijs, maar ze kunnen ook tegen een stootje. Er kan immers niet zoveel kapotgaan, zoals een grote camera of gimbal.

De Tello zou een mooie drone zijn om mee te beginnen. Daarna zou je kunnen upgraden naar de DJI Mini 3. Hieronder zie je één van de beste drones waarmee je als beginner kunt starten. Het vliegen met een drone krijg je snel onder controle met deze drones:

ryze tello speelgoeddrone optimized

1. Ryze Tello

Syma X22W

2. Syma X22W

gear2play Zuma Drone voor kinderen

3. Gear2Play Zuma

2. Gratis DJI Flight simulator 

DJI heeft een flight simulator uitgebracht die het mogelijk maakt om op je computer te vliegen met je drone. Het enige wat je nodig hebt is een DJI controller en de gratis software. De software kun je downloaden op DJI.com, maar let er wel op dat het redelijk zware software is.

Je zou deze simulator kunnen gebruiken voordat je met je gloednieuwe drone gaat vliegen. Door de simulator te gebruiken heb je ook de mogelijkheid om te vliegen terwijl het buiten regent. 

Je verbindt de drone controller met de computer waardoor je gewoon je eigen controller kunt gebruiken tijdens het vliegen. Het is ook mogelijk om andere DJI-drones te besturen, parcours af te leggen en nog veel meer. Doordat ze het echte leven zo goed nabootsen kan je de drone een beetje aanvoelen.  

Kan je computer dit niet aan of wil je niets downloaden? In de DJI app zit een ingebouwde kleine simulator om je met dit concept te introduceren. Het zit een beetje verstopt in de app. Ga in de app naar ‘Equipment (linksonder) > icoontje rechtsboven > Academy (linksboven) > Enter Flight simulator.

Door de controller, je telefoon en de drone met elkaar te verbinden is het vrij eenvoudig. Tip: haal de propellers van je drone af voordat je per ongeluk de drone echt aanzet. Het is geen spannende simulator, maar dit gaat je zeker weten helpen.

Naast de Flight Simulator van DJI zijn er nog andere simulators die het vliegen met een FPV drone nabootsen. Een goed voorbeeld hiervan is het programma Liftoff dat ik een lange tijd heb gebruikt om te leren vliegen met een race drone.

3. Lees je goed in 

Vooral bij de duurdere camera-drones is het belangrijk om je goed in te lezen. Maak voor jezelf een checklist voordat je gaat vliegen. Dit doen ze niet voor niets bij professionele vluchten met drones.

Je wil dat alles soepel verloopt en je nergens bang voor hoeft te zijn. Zitten alle propellers goed vast, zit de batterij er goed in en heb je de drone gekalibreerd? Ook op deze manier oefen je met de kennis die je nodig hebt. 

Nu wil ik het allemaal niet ingewikkelder maken dan het daadwerkelijk is. Maar zeker met de DJI-drones kan je zo ontzettend veel doen dat het zonde is als je geen gebruik maakt van alle functies. Leer je drone goed kennen zodat je zeker weet dat je niets over het hoofd ziet.  

Waar kan je oefenen met drone vliegen? 

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je wel en niet mag vliegen in Nederland. Overal in de wereld zijn er gebieden waar drones niet mogen opstijgen. Dit geeft aan dat het een kwetsbaar gebied is, bijvoorbeeld rondom een vliegveld of een gevangenis. Op aeret.kaartviewer.nl kan je precies zien waar je wel en niet mag vliegen in Nederland. 

Het lijkt me vrij duidelijk dat je een open veldje gebruikt voor je eerste vlucht. Het liefst met een zachte ondergrond voor als de drone neerstort. Houd er ook rekening mee dat de drone moet opstijgen en landen.

Het landen kan zeker bij de eerste keer spannend zijn. Zorg er daarom voor dat er in de buurt een verharde vlakke ondergrond is. Het zou zonder zijn als de drone omvalt en er propellers beschadigen. 

grasveld groen bebouwde kom dorp park recreatie

Zoek een zo rustig mogelijk plekje op waar zo min mogelijk mensen en dieren rondlopen. Ga desnoods in de ochtend of in de avond vliegen, want dat zijn de rustigste tijdstippen.

Tot slot is het een goed idee om rekening te houden met weersomstandigheden. Wind, regen en mist kunnen voor lastige situaties zorgen, maar ga ook zeker niet in het donker vliegen. Hieronder zie je 3 artikelen over drones die vliegen in de regen, wind en in het donker.

Drone oefeningen voor beginners 

Hieronder heb ik een lijst waar een beginnende dronepiloot mee kan starten: 

 1. Blijf op één plek hoveren 
 2. Blijf op één plek hoveren en draai de drone om zijn as 
 3. Draai de drone naar verschillende kanten en vlieg de drone in die richting (links, rechts, voor en achter) 
 4. Vlieg de drone in een vierkant patroon
 5. Vlieg je drone in een cirkel. Hierdoor vlieg je de drone naar voren en draai je de drone om zijn as. Je doet dus 2 dingen tegelijk 
 6. Vlieg op verschillende hoogtes 
 7. Stijg en land de drone steeds op verschillende plekken 

In de video hieronder zie je hoe je een race drone op verschillende manieren kunt besturen. Voor de camera-drones van DJI (met GPS) zijn de bovenstaande technieken makkelijk. Maar zoals je in het filmpje kunt zien geldt dit niet voor alle drones.

Drone oefeningen voor gevorderden 

Nadat je de bovenstaande technieken onder de knie hebt kunnen we door naar de volgende oefeningen.  

 1. Probeer de drone in een ‘8-vorm’ te vliegen en zet om dit te oefenen een paar pionnen neer.
 2. Gebruik alle technieken tegelijk. Terwijl je omhoog/omlaag vliegt kan je naar links/rechts vliegen. Tegelijkertijd kan je de drone ook nog eens om zijn eigen as laten draaien.   

Hoelang duurt het voordat je een drone kunt besturen? 

Voor speelgoeddrones en race drones geldt dat je ze veilig kunt opstijgen en landen na ongeveer 10 keer vliegen. Hoe beter je wil worden, hoe langer het duurt.

Met race drones worden parcours afgelegd en dat kost wat jaren ervaring. De eerste paar weken vlieg je op een hele andere manier dan na een jaar. Tenminste, dat was bij mij het geval. Je zult merken dat je steeds meer kan en gaat proberen. Dit kan ook weer risico’s met zich meebrengen en leiden tot situaties waarbij je jezelf overschat.

Bij camera-drones met een GPS-verbinding werkt dit heel anders. Als je je goed hebt ingelezen weet ik zeker dat je de drone kunt besturen zonder dat je crasht. Zolang je over de kennis beschikt, beschik je ook over de vaardigheden.

Maar ook hier ga je op den duur een verschil merken. In het begin zal je de drone alleen naar links, rechts, voor, achter, omhoog of omlaag vliegen. Later ga je deze vaardigheden met elkaar combineren. Bijvoorbeeld: naar voren vliegen terwijl je de drone om zijn as draait. 

Na een dag vliegen weet je hoe alles in elkaar zit en ben je in staat om een drone veilig op te stijgen en te landen. Je bent alleen, zodra je denkt het te kunnen, sneller geneigd om dingen te vergeten voordat je gaat vliegen. Houd daarom altijd die checklist in de gaten waarover ik het eerder had. 

Tips voor tijdens het oefenen met drone vliegen 

 1. Let niet op de beelden (foto en video). Je kunt niet wachten om de mooiste luchtbeelden te maken, maar zorg er eerst voor dat je de drone blindelings kan besturen. De beelden komen later wel. 
 2. Let niet te veel op de live-videoverbinding. Door continu op je telefoon te kijken wat de camera van de drone ziet krijg je een slecht beeld van de werkelijkheid. Kijk dus vooral naar de drone en niet via het schermpje. 
 3. Bedenk van tevoren waar je gaat landen en bekijk de omgeving of er geen honden of andere dieren op je af komen rennen. Dit creëert veel meer rust in je hoofd. 
 4. Probeer de drone in perfecte cirkels te vliegen. Dit verbetert niet alleen je coördinatie, maar ook het vermogen om de linker en rechter controllerstick tegelijk te gebruiken. 
 5. Belangrijk: zorg dat de drone bij het landen en opstijgen altijd van je af staat. Links blijft links en rechts blijft rechts.  

Mocht je echt bang zijn om een drone te crashen, overweeg dan om een drone verzekering aan te schaffen. De drones van het merk DJI hebben een speciale verzekering. Op wat voor manier je je drone ook crasht, het wordt zo snel mogelijk vervangen.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

 • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
 • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
 • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.