Je wil je eerste drone kopen en je bent op zoek naar een goed instapmodel. Er zijn vele verschillende soorten drones op de markt, van professionele drones tot speelgoeddrones. Als je op zoek bent naar een beginnersdrone, ben je waarschijnlijk op zoek naar een relatief goedkoop model. Hier ga ik je in deze blog helemaal mee helpen. Niet alleen geef ik je de beste drones voor beginners, ook geef ik je belangrijke tips.
De beste drones voor beginners:
Drone | Merk | Prijs | |
1. | Beste koop: Ryze Tello | DJI/Ryze | Bekijk op Bol.com >> |
2. | Cheerson CX10SE | Cheerson | Bekijk op Bol.com >> |
3. | Syma X5HW | Syma | Bekijk op Bol.com >> |
4. | Eachine E58 | Eachine | Bekijk op Bol.com >> |
5. | Eachine E520S | Eachine | Bekijk op Bol.com >> |
6. | DJI Mini 2 | DJI | Bekijk op Bol.com >> |
7. | DJI Mini 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com >> |
8. | DJI Mavic Mini | DJI | Bekijk op Bol.com >> |
Inhoudsopgave
De beste drones voor beginners
Hieronder zet ik de beste drones voor beginners op een rijtje. Ze zijn op te delen in 2 delen: speelgoeddrones en camera drones. Speelgoeddrones zijn relatief goedkoop en maximaal een paar honderd euro. Je kunt ze kopen als je als beginner goedkoop wil beginnen.
Met camera drones bedoel ik de wat duurdere drones waarmee je mooie beelden kunt maken. Ze kosten minimaal een paar honderd euro. Deze zijn bedoelt voor beginners die meteen de wat duurdere modellen willen. Later in deze blog vergelijk ik de speelgoeddrones en de camera drones los van elkaar, aangezien ze teveel van elkaar verschillen.
1. Beste koop: Ryze Tello
De Ryze Tello is zeer zeker de beste drone voor beginners die kunt kopen. Veel onderdelen van de Ryze Tello komen van het bekende drone merk DJI. DJI is het bekendste en zeer waarschijnlijk het beste drone merk in de wereld. De prijs-kwaliteitverhouding bij deze drone is ontzettend hoog. Het voordeel van deze kleine drones is dat je er ook binnen mee kunt vliegen. Ondanks dat de drone geen GPS-signaal gebruikt, kan hij toch redelijk stabiel uit zichzelf in de lucht blijven vliegen. Ideaal voor een beginner, omdat de bediening van deze quadcopter hierdoor een stuk eenvoudiger wordt.
Verder kun je de drone ook nog eens met je smartphone besturen. Je kunt er ook voor kiezen om er een aparte afstandsbediening bij te bestellen. Door er een extra afstandsbediening bij te bestellen ervaar je veel beter hoe het is om een duurdere drone te besturen. Over het algemeen komt de drone aardig overeen met de professionele drones. Natuurlijk behaalt hij lang niet dezelfde prestaties als de professionele drones, maar je bestuurt hem ongeveer op dezelfde manier.
Iets wat de Ryze Tello wel heeft en de professionele drones niet, zijn de salto’s die je met de drone kunt maken. Ook kun je een VR-bril gebruiken. Zo lijkt het alsof je zelf in de drone zit. Voor de rest zijn er nog veel meer accessoires die je naast het standaardpakket kunt bestellen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de Ryze Tello te kopen met een zogeheten Boost Combo. Deze Boost Combo maakt nog veel meer mogelijk. Je krijgt meer batterijen en reservepropellers meegeleverd, maar ook propeller guards. Propeller guards beschermen de propellers zodat ze niet zo snel kapotgaan als je ergens tegenaan vliegt. Bovendien bescherm je hetgeen waar je tegenaan vliegt.
Specificaties
- Gewicht: 80 gram
- Diagonaal: 170 mm
- Vliegtijd: 13 min.
- Snelheid: 28.8 km/u
- Gimbal: nee
- Camerasensor: nee
- Fotoresolutie: 5 MP
- Filmresolutie: 720p 30 fps
- Obstakeldetectie: nee
- Bereik: 0.1 km
2. Cheerson CX10SE
Het is de opvolger van de Cheerson CX-10. Het is één van de kleinste drones ter wereld en ook zeker niet de minste. De drone is al voor een lange tijd zeer populair. Belangrijk om te weten is dat de drone niet uit zichzelf in de lucht kan vliegen. Als je de controller loslaat valt de drone gewoon naar beneden. De professionele drones (maar ook de Ryze Tello) blijven automatisch op 1 plek hoveren. Door deze manier van vliegen is het besturen van een Cheerson veel moeilijker dan een professionele. De kans is dan ook zeer aanwezig dat je de drone gaat crashen.
Het vliegen met deze drone is dus zeker een uitdaging. Eén ding is zeker, als je met deze drone kunt vliegen kun je met alle camera drones vliegen. Ik zou de levensduur van deze drone ongeveer op 1 maand inschatten. Na 1 maand overleeft de drone het denk ik niet meer. Na die periode ben je waarschijnlijk ook wel toe aan een nieuwe drone. Zie het dus echt als speelgoed en een instapmodel.
Ik vlieg nu al voor een lange tijd met drones. Ook voor mij is het een uitdaging om met dit soort kleine vliegmachines te vliegen. Het is veel uitdagender dan het vliegen met een drone van 1000 euro. Ook bij deze drone is het voordeel dat je er binnen mee kunt vliegen. Het nadeel is echter dat de drone een beetje wind waarschijnlijk niet aankan. Voordat je het weet wijk je af en belandt je drone in de bosjes. Het kan dan moeilijk zijn om zo’n kleine micro drone terug te vinden.
Bij de drone zitten propeller guards en een extra setje propellers inbegrepen. Verder zit er een handleiding bij die je goed door moet lezen. Tenminste, dat merkte ik toen ik de drone had besteld. De knoppen middenin de controller dienen ook ergens voor. Grote kans dat je de drone kan trimmen. Trimmen doe je als de drone een afwijking heeft naar een bepaalde stand. Stel dat de drone telkens een beetje naar links wil vliegen, druk dan tijdens het vliegen de rechterknop een paar keer in voordat de drone weer in het midden blijft. Dit is dan weer een aspect wat minder past bij een beginnersdrone, maar het is goed te doen.
Specificaties
- Gewicht: 90.72 gram
- Diagonaal: 100 mm
- Vliegtijd: 10 min.
- Snelheid: 15 km/u
- Fotoresolutie: 1 MP
- Filmresolutie: ?
- Obstakeldetectie: nee
- Bereik: 30 meter
3. Syma X5HW
Deze drone is al weer iets duurder dan de Cheerson CX10SE. Op elk aspect scoort de drone dan ook net iets beter. Ook kun je bij deze drone een smartphone gebruiken. Dit is al een hele verbetering ten opzichte van de Cheerson waarmee we deze drone kunnen vergelijken. Je verbindt de smartphone met de controller door middel van een ingebouwd WiFi-signaal. Je hoeft hiervoor dus niet je eigen WiFi van thuis te gebruiken. Het gebruik van WiFi is een veelvoorkomend middel om je drone controller met je telefoon te verbinden. Dit zie je vooral terug bij speelgoeddrones en verouderde drone modellen.
In de app store of playstore kun je de app van de drone vinden. Via die app kun je vervolgens realtime zien wat de camera van de drone ziet.
Net zoals de Cheerson heeft ook de Syma een propeller guard om de propellers heen zitten. Handig voor als je binnen vliegt. Op het gebied van de prijs en kwaliteit van de drone zit hij tussen de Cheerson en de Ryze Tello in. De Eachine E58 komt echter op vrijwel dezelfde prijsklasse als de Syma uit.
Vanwege de gyroscoop in deze drone is de Syma in staat om uit zichzelf in de lucht te houden. Dit noemen ze ook wel altitude hold, waarbij de drone automatisch zijn hoogte vasthoudt. In tegenstelling tot de Cheerson blijft hij dus netjes in de lucht vliegen. De controle over de drone houden is hierdoor een stuk minder moeilijk. Als beginner is dit veel fijner, maar je daagt jezelf hierdoor minder uit.
Om echt goed te oefenen met een drone kun je beter voor een drone gaan zonder gyroscoop. Aan de andere kant hebben de professionele drones, net zoals de Syma, ook een gyroscoop. Het leren besturen van zo’n drone zonder gyroscoop is daarom niet essentieel, maar wel een goede oefening.
Specificaties
- Gewicht: 140 gr.
- Diagonaal: ?
- Vliegtijd: 5-7 min.
- Snelheid: 20 km/u
- Fotoresolutie: 2 MP
- Filmresolutie: nee
- Obstakeldetectie: nee
- Bereik: 100 meter
4. Eachine E58
De Eachine E58 is één van de populairste speelgoeddrones. Op het gebied van de prijs komt hij in de buurt van de Syma drone. Vandaar dat ik hieronder beide drones naast elkaar op een rijtje zet. Zo kun je het verschil tussen de drones goed zien. Het spreekt voor zich dat de drones wat betreft de specificaties met elkaar overeenkomen.
Vooral het design van de Eachine E58 spreekt veel mensen aan. De speelgoeddrone is gebaseerd op een duurder model, namelijk de DJI Mavic modellen. Ook bij deze drone is het belangrijk om te vermelden dat hij over een gyroscoop beschikt. Hij maakt dus gebruik van een ‘altitude hold’, waarbij de drone automatisch de hoogte vasthoudt.
De drone beschikt over een RTH-functie (ReturnToHome). Mocht je als beginnende drone piloot in de problemen komen tijdens het vliegen, dan is er ook nog een optie waarbij de drone automatisch terug naar huis vliegt. Ideaal als je als beginner gedesoriënteerd bent in de lucht. Hoe goed deze functie daadwerkelijk werkt ben ik niet mee bekend. Het zal geheid niet zo nauwkeurig werken als bij de professionele drones. Toch kan het je de benodigde hulp geven als je de weg in de lucht even kwijt bent. Om de RTH-functie te activeren hoef je enkel op een knop te drukken die je kunt vinden op de controller.
Eerder had ik het al over het design van de drone. Deze komt vrijwel helemaal overeen met de Mavic drones van DJI. Dit betekent dat je de vleugels waaraan de propellers zitten helemaal kunt inklappen. Dit is ook iets wat je terug kunt zien op de afbeelding hiernaast. Op die manier is de drone eenvoudig mee te nemen. Om de drone te vervoeren kun je ook een speciale opbergtas kopen. Deze koop je los van de drone zelf.
Specificaties
- Gewicht: 96 gr.
- Diagonaal: ?
- Vliegtijd: 9 min.
- Snelheid: 30 km/u
- Gimbal: nee
- Camerasensor: nee
- Fotoresolutie: 2 MP
- Filmresolutie: Full HD
- Obstakeldetectie: nee
- Bereik: 80 meter
5. Eachine E520S
De Eachine E520S is weer een duurdere versie dan de Eachine E58. Wat betreft het design is weinig veranderd. Ook deze drone is helemaal in te klappen. De camera is echter veel beter, hij filmt namelijk in 4K. Ook is het vliegbereik en de vliegduur veel beter. In tegenstelling tot de Eachine 58 gebruik je bij deze drone een ingebouwd WiFi-netwerk. Hiermee verbind je de smartphone met de controller van de drone. Een ander groot verschil tussen de drones is het feit dat de Eachine E520S over een GPS beschikt. Hierdoor weet de drone waar hij is en kan hij zich goed oriënteren. De ‘altitude hold’ waarover ik het eerder had wordt hierdoor veel nauwkeuriger.
Door de GPS-functie zijn er ook weer veel andere functies beschikbaar. Denk aan de follow me mode, Surround mode en de waypoint mode. Bij de follow me mode volgt de drone de controller, oftewel hij volgt de piloot. Bij de surround mode vliegt de drone in een perfecte cirkel rondom een bepaald object. Tot slot hebben we de waypoint mode waarbij de drone een voorgeprogrammeerde route aflegt. Je kunt zelf de route bepalen door de waypoints in te stellen. Met deze functies wordt de drone alweer iets serieuzer dan zijn kleine broertje. Zo is hij niet meer in staat om salto’s te maken.
Persoonlijk zou ik eerder een drone uit een lagere prijsklasse kiezen (max. 100 euro), zoals de Eachine 58 of de Ryze Tello. Met deze goedkope drones kun je leren vliegen en kijken of het iets voor je is. Mochten deze drones je bevallen, kies dan voor een duurdere drone. Je moet dan denken aan de DJI Mavic Mini of de DJI mini 2 die ook in dit lijstje staat. Je slaat hierdoor alle drone tussen de 100 en 400 euro over. Dit zijn drones die al aardig wat kunnen, maar nog niet zo heel veel verschillen van de drones onder de 100 euro.
Ik probeer hiermee te zeggen dat als je upgrade, je beter goed kunt upgraden. Vanaf de 400 euro kun je er niet alleen goed mee vliegen, ook kun je er foto’s en video’s mee maken van serieuze kwaliteit. Dit brengt weer heel nieuw leven in de drone hobby.
Specificaties
- Gewicht: 249 gram
- Diagonaal: ? mm
- Vliegtijd: 16 min.
- Snelheid: ?
- Fotoresolutie: ?
- Filmresolutie: 4K 30 fps
- Obstakeldetectie: nee
- Bereik: 0.3 kg
6. DJI Mini 2
De DJI Mini 2 is de opvolger van de DJI Mavic Mini. De drone heeft een flinke upgrade gehad, maar ook een stijging in de prijs. Desondanks is de prijs vrij laag vergeleken de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt. Je zou deze drone kunnen zien als het beginnende van het professionele. Als beginnend drone piloot kun je ervoor kiezen om eerst een speelgoeddrone te kopen, maar je kunt ook meteen goed uitpakken met deze drone. Je hoeft niet bang te zijn dat je de drone crasht zolang je je goed informeert.
Of dit nog onder speelgoed valt hangt af van de manier waarop je ernaar kijkt. Voor veel mensen zal dit geen speeltje meer zijn, maar anderen zien dit eerder als duur speelgoed. Speelgoeddrone of niet, je kunt er hartstikke mooie beelden mee maken. Zo film je in 4K en kun je foto’s maken met 12 MP. Vanaf deze prijzen gaat het niet meer echt om de skills die je nodig hebt voor het vliegen van de drone. Vrijwel iedereen kan met dit soort drones vliegen. Bij dit soort drones heb je meer kennis dan vaardigheden nodig. Aangezien je veel mogelijkheden hebt kun je je het best goed inlezen. Op die manier haal je het meeste uit je drone.
Om jezelf te informeren over deze drones kun je het internet raadplegen. Je kunt bijvoorbeeld mijn blogs doorlezen of video’s op YouTube kijken. Een paar goede blogs die je kunt doorlezen om dit soort drones te leren kennen:
Hoe werkt een drone? >>
Hoe bestuur je een drone? >>
Wat kun je doen met drones? >>
Speelgoeddrones, zoals de Syma, Eachine, Cheerson en Ryze Tello hebben een stuk minder mogelijkheden. Deze zijn echter moeilijker om te besturen. Hierbij zijn de vaardigheden weer belangrijker.
Specificaties
- Gewicht: 249 gr.
- Diagonaal: 213 mm
- Vliegtijd: 31 min.
- Snelheid: 57.6 km/u
- Gimbal: ja 3-assige
- Camerasensor: 1/2 .3’’ CMOS
- Fotoresolutie: 12 MP
- Filmresolutie: 4K 30 fps
- Obstakeldetectie: nee
- Bereik: 10 km
7. DJI Mini 3 Pro
Deze drone komt dicht in de buurt van de professionele drones. Veel beginners die voor het eerst een drone kopen kiezen minder snel voor dit soort drones, omdat ze vrij duur zijn. Voor mensen met wat meer ervaring is dit dan ook een hele mooie optie. Toch is het ook voor beginners met wat meer budget interessant. De drone beschikt namelijk over een goed obstacle avoidance system door sensoren rondom de drone. Je vindt ze aan de voorkant, achterkant en onderkant.
Het is de enige drone onder de 250 gram die vanaf een x aantal meters objecten kan detecteren. Mocht je te dicht bij een object vliegen dan zal de drone stoppen om een botsing te voorkomen. De goedkopere modellen, zoals de DJI Mini 2, beschikken niet over deze veiligheidsfunctie.
De drone is voor een beginner best wel duur, maar de kans op een crash is relatief laag. Er kan niks gebeuren zolang je geen gekke dingen doet en op plekken vliegt met veel ruimte. Met deze drone kun je echt hoge kwaliteit beelden maken. Dat zie je ook terug in de specificaties die je hieronder ziet. In de toekomst zou je nog kunnen upgraden naar de Mavic 3 of de Phantom 4.
Specificaties
- Gewicht: 249 gram
- Diagonaal: 247 mm
- Vliegtijd: 34 min.
- Snelheid: 57.4 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
- Fotoresolutie 20 MP
- Filmresolutie: 4K 60 fps
- Obstakeldetectie: ja
- Bereik: 18 km
8. DJI Mavic Mini
De DJI Mavic Mini is ondertussen een beetje verouderd, maar nog zeker niet een slechte optie. Het voordeel is dat deze drone een stuk goedkoper is dan de DJI Mini 2. Ook al is de camerakwaliteit van de DJI Mavic Mini niet zo goed als de DJI Mini 2, toch kun je er prima luchtopnames mee maken. Net zoals alle Mavic drones van DJI kun je ook deze drone inklappen. Door het in te klappen is de drone ongeveer net zo groot als je mobiel.
Heel veel desastreuze verschillen tussen de Mavic Mini en de Mini 2 zijn er niet. De specificaties van de Mini 2 zijn op alle vlakken net iets beter dan de Mavic Mini. Logisch, want de Mini 2 is weer een stuk duurder. Als beginner is het niet gek om alsnog voor de Mavic Mini te gaan, vanwege de lage prijs. Beide drones zijn zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk te besturen.
Er zijn echter weinig mogelijkheden wat betreft de camera-instellingen. Belangrijk om te weten is dat de Mavic Mini niet in RAW foto’s kan maken. De DJI Mini 2 kan dit daarentegen wel. Als je RAW-foto’s maakt sla je het ruwe fotobestand op. Op deze manier kun je de foto zonder detailverlies bewerken. Dit is vrijwel essentieel bij het maken van professionele foto’s. Maar goed, dit is wat je krijgt voor een bepaalde prijs. Voor betere camerakwaliteit zal je toch moeten upgraden.
Conclusie: vind je alleen het vliegen met een drone leuk en belangrijk, kies dan voor een speelgoeddrone zoals de Syma, Cheersen, Eachine of de Ryze Tello. Ben je snel uitgekeken op het vliegen en wil je er ook mooie foto’s en video’s mee maken, kies dan voor de DJI Mavic Mini. Als je het professioneler wil aanpakken door bijvoorbeeld je foto’s na te bewerken, kies dan voor een duurdere drone zoals de DJI Mini 2 of de DJI Mini 3 Pro.
Specificaties
- Gewicht: 249 gr.
- Diagonaal: 213 mm
- Vliegtijd: 30 min.
- Snelheid: 46.8 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: ½.3” CMOS
- Fotoresolutie: 12 MP
- Filmresolutie: 2.7K 30 fps
- Obstakeldetectie: nee
- Bereik: 2 km
Speelgoeddrones voor beginners vergelijken
Drone | Ryze Tello | Cheerson CX10SE | Syma X5HW | Eachine E58 | Eachine E520S |
Gewicht | 80 gr. | 90.72 gr. | 140 gr. | 96 gr. | 249 gr. |
Diagonaal | 170 mm | 100 mm | ? | ? | ? |
Max. Vliegtijd | 13 min. | 10 min. | 5-7 min. | 9 min. | 16 min. |
Max. Snelheid | 28.8 km/u | 15 km/u | 20 km/u | 30 km/u | ? |
Gimbal | nee | nee | nee | nee | nee |
Camerasensor | Nee | nee | nee | nee | nee |
Fotoresolutie | 5 MP | 1 MP | 2 MP | 2 MP | ? |
Obstakeldetectie | nee | nee | nee | nee | nee |
Max. bereik | 100 meter | 30 meter | 100 meter | 80 meter | 300 meter |
Winkel | Bol.com >> | Bol.com >> | Bol.com >> | Bol.com >> | Bol.com >> |
Camera drones voor beginners vergelijken
Drone | DJI Mini 2 | DJI Mini 3 Pro | DJI Mavic Mini |
Gewicht | 249 gr. | 249 gr. | 249 gr. |
Diagonaal | 213 mm | 247 mm | 213 mm |
Max. Vliegtijd | 31 min. | 34 min. | 30 min. |
Max. Snelheid | 57.6 km/u | 57.6 km/u | 46.8 km/u |
Gimbal | Ja 3-assig | Ja 3-assig | Ja 3-assig |
Camerasensor | 1/2.3’’ CMOS | 1/1.3” CMOS | ½.3’’ CMOS |
Fotoresolutie | 12 MP | 48 MP | 12 MP |
Fps bij 4K of 2.7K | 30 fps 4K | 60 fps 4K | 30 fps 2.7K |
Obstakeldetectie | nee | ja | nee |
Max. bereik | 10 km | 18 km | 2 km |
Winkel | Bol.com >> | Bol.com >> | Bol.com >> |
Wat houdt een drone voor beginners in?
Wat is belangrijk bij het kiezen van een drone voor beginners? Een beginnersdrone is uiteraard niet te duur. Je begint niet met een drone van duizenden euro’s. Dit betekent niet dat een dure drone niet geschikt is voor beginners. Ze zijn namelijk veel makkelijker te besturen dan speelgoeddrones.
Hoe duurder de drone, hoe stabieler hij vliegt. Dit soort drones beschikken namelijk vaak over een GPS-signaal. Door dit GPS-signaal kunnen ze zich oriënteren in de lucht en vliegen ze veel stabieler. Ook maakt dit signaal het mogelijk om de drone in de lucht te laten hoveren. Mocht je je controller loslaten, dan stort de drone niet meteen neer. Hij blijft op dit moment gewoon op dezelfde plek in de lucht vliegen. Dit is uiteraard ideaal voor beginners.
Speelgoeddrones daarentegen gebruiken vaak geen GPS-signaal. Sommige van deze drones zijn niet eens in staat om uit zichzelf in de lucht te blijven vliegen. Ze storten gewoon neer als je de drone niet bestuurt.
Het zijn dus vooral de dure drones (vanaf een paar honderd euro) die een GPS gebruiken en stabiel kunnen vliegen. Is het dan niet beter om een dure drone te kopen? Het kopen van een dure en kwalitatief goede drone is als beginner zeker een optie. Vandaar dat ik niet alleen drones van slechts een paar tientjes aanbied. Dure drones beschikken ook nog eens over veel meer functies. Deze functies zijn niet alleen een leuke toevoeging, maar ook iets waar je wat aan hebt.
De wat duurdere drones zijn te besturen met een app op je smartphone. Deze zendt realtime informatie over je vlucht naar je telefoon. Neem de apps van het drone merk DJI als voorbeeld. Via de apps kun je zien hoeveel batterij je over hebt, of je de drone niet te ver vliegt, enz.

Ook kennen dit soort drones functies als de RTH-functie. Bij deze functie keert de drone automatisch terug naar zijn opstijgpunt op het moment dat de verbinding met de drone is verbroken. Ideaal voor beginners is dat je dit soort drones vaak ook op ‘beginnersmode’ kunt zetten. Je drone kan dan niet te hard vliegen en niet verder dan een radius van 30 meter.
Goedkope drones zijn ook goede drones voor beginners, aangezien ze niet zo duur zijn. Mocht je hem crashen, dan is dit niet het einde van de wereld. Bovendien kun je op deze manier kennis maken met de hobby. Is het vliegen met een drone niet iets voor jou, dan heb je niet meteen een hele dure drone aangeschaft. Goedkope drones beschikken echt niet over de vele (veiligheids-) functies als de wat duurdere drones (bijv. van DJI).
Conclusie: je zal dus moeten kiezen tussen een wat duurdere drone (ongeveer 400-500 euro) of een drone van slechts een paar tientjes (max. 200 euro). Als je een drone van 400-500 euro crasht, heb je een groter probleem dan als je een drone van slechts 100 euro crasht. De kans dat je een drone van 100 euro crasht is echter vele malen groter. Sterker nog, een drone onder de 100 euro ga je waarschijnlijk crashen, terwijl je een drone van 400-500 nooit zult crashen (als je voorzichtig bent). Meer over hoe moeilijk het vliegen met een drone is. >>
Hieronder zie je de beste speelgoeddrones van dit moment. Ze zijn moeilijk te besturen en erg goedkoop.
Hieronder zie je de duurdere camera drones van het merk DJI. Deze drones zijn ook een goede keus als beginner. Zonder vliegervaring hoef je deze drones nooit te crashen.
Tips voor beginnende drone piloten
Toen ik een beginnende piloot was maakte ik me veel zorgen over een mogelijke crash. Vanaf de prijs van een DJI Mavic Mini hoef je je daar niet heel veel zorgen over te maken. Alle drones in dit lijstje onder de prijs van de Mavic Mini hebben een hogere kans op een crash. Een goede drone of niet, de kans op een crash is er altijd. Uiteraard zijn er punten waarop je kunt letten om de kans op een crash te minimaliseren. Die ga ik hier nu in het kort bespreken.
Drone oefeningen voor beginners >>
Lees de handleiding: uiteraard is het belangrijk om de handleiding door te nemen. Zo krijg je een veel beter idee hoe je de drone gebruikt. Ook YouTube filmpjes kunnen je hier heel goed mee helpen. YouTube staat vol met video’s waarin ze je vertellen hoe je een drone bestuurt. Ook vind je er uitgebreide uitleg over bepaalde functies op je drone. Hoe populairder de drone, hoe meer informatie erover op het internet is te vinden. Populaire drones zijn bijvoorbeeld de drones van het merk DJI.
Oefen met een flight simulator: voor jou specifieke speelgoeddrone is het niet mogelijk om een flight simulator te gebruiken. Voor DJI-drones is dit echter wel mogelijk. In de app kun je een kleine flight simulator gebruiken en oefenen met de drone die je hebt gekocht. Er zijn ook genoeg flight simulators die met andere willekeurige drones vliegen. Het is een hele veilige manier om het vliegen met een drone te leren.
Maak het makkelijk voor jezelf: je kunt jezelf in de problemen vliegen als je teveel risico neemt. Vaak zijn dit onnodige situaties waarin je terecht komt. Ga met een DJI-drone niet binnen vliegen, daar zijn ze te duur en te groot voor. Vaak denk je dat een bepaalde ruimte binnen groot genoeg is, maar tijdens het vliegen blijkt dit toch tegen te vallen. Zoek dus een plek waar je veel ruimte hebt en geen dingen in de weg staan.
Let ook op de wind. Besluit bijvoorbeeld een dagje over te slaan als het te hard waait. Tijdens het vliegen merk ik vaak dat er windvlagen zijn. Wacht totdat deze windvlagen weg zijn en je de drone makkelijker kunt landen.
Doe een pre-flightcheck: vooral bij de wat duurdere drones moet je aan meerdere dingen denken. Het is belangrijk om bepaalde stappen die je moet volgen niet te vergeten. Als beginnend drone piloot zit een bepaalde volgorde waarin je de drone klaarzet nog niet in je systeem. Door je aan een vast systeem te houden wordt het een gewoonte. De vaste pre-flightcheck die ik gebruik kun je vinden in deze blog: hoe bestuur je een drone?
Luister naar de drone: de meeste drones (zelfs speelgoeddrones) bestuur je tegenwoordig met een app op je smartphone. Deze app geeft je meldingen over de drone, voor, na en tijdens het vliegen. Zo geven de apps tijdens het vliegen aan of er teveel wind staat, je batterij bijna leeg is, je bijna geen bereik meer heeft, enz. Door deze informatie kun je snel reageren op een probleem. Hoe duurder de drone, hoe meer en nauwkeuriger de informatie is.
Waar moet je op letten als beginner?
Regelgeving: als beginnend drone piloot ben je misschien nog niet zo bekend met de regelgeving omtrent drones in Nederland. Aan welke regels je je moet houden hangt af van het gewicht van je drone. Hoe lager het gewicht van de drone, hoe minder risico je creëert. Als je een speelgoeddrone drone koopt krijg je vrij weinig te maken met regels. Toch gelden er algemene regels voor drones. Aan alle drones die ik in deze blog aanbied zitten weinig regels verbonden. Dit komt omdat ze relatief een laag gewicht hebben. Meer over de regelgeving per drone categorie >>
Weer: als beginner moet je er ook rekening mee houden dat het niet elke dag mooi weer is. En aangezien drones niet tegen regen kunnen, zal je op sommige dagen niet kunnen vliegen. Wanneer je kiest voor een speelgoeddrone zou je er eventueel nog binnen mee kunnen vliegen. Of dit verstandig is laat ik helemaal aan jou over. Maar naast regen krijg je ook nog te maken met wind. Als beginnend dronepiloot heb je waarschijnlijk een lichte drone die niet super stabiel vliegt. Hoe goedkoper de drone, hoe minder wind hij aankan. Een drone van 400-500 euro houdt het prima vol met wind, maar een drone van onder de 100 gaat het de kop kosten.

Kans op een crash: natuurlijk moet je altijd rekening houden met een crash. De kans op een crash verschilt per drone. Hier heb ik het eerder deze blog al uitgebreid over gehad. Een goedkope drone onder de 100 euro ga je zeer waarschijnlijk crashen, maar de schade blijft dan beperkt. Niet alleen omdat de drone erg goedkoop is, maar ook omdat er nu vrijwel weinig kapot kan gaan.
Een drone van 400-500 euro hoef je (zolang je voorzichtig bent) vrijwel nooit te crashen. Krijg je het toch voor elkaar om heb te crashen, dan ben je veel verder van huis. Er kunnen veel meer onderdelen aan kapot en het repareren van zo’n drone is vaak ook niet goedkoop. In veel van de gevallen kun je dan beter een nieuwe drone kopen.
DJI Care Refresh: zeker voor de beginnende drone vliegers is de DJI Care Refresh een hele goede optie. Deze verzekering verzekert je DJI-drone tegen allerlei vormen van schade of diefstal. Je kunt maximaal 2 drones per jaar vergoed krijgen. Het spreekt voor zich dat deze verzekering niet geldt voor drones die niet va het merk DJI zijn. Aangezien DJI voornamelijk drones verkoopt vanaf een paar honderd euro, kun je goedkope speelgoeddrones niet verzekeren.
DJI Care Refresh drone verzekering
– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar
– Bij waterschade krijg je een nieuw product
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.