berg euromunten

Drone fotografie prijzen – Waar moet je op letten?

De drone fotografie prijzen verschillen van ongeveer 100 euro tot een paar 100 euro. Wanneer je een dronepiloot inhuurt voor inspectie, lopen de prijzen nog verder uiteen. Je kunt denken aan ongeveer een paar duizend euro. In deze blog ga ik vooral in op dronefotografie en videografie. De prijzen voor het inhuren van een dronepiloot kunnen erg uiteenlopen. Het is daarom goed om te weten waar zo’n prijs op gebaseerd is. Dit helpt je om een beslissing te maken tussen al die dronepiloten.

Over een prijs wordt goed nagedacht. Er zijn allerlei factoren die meespelen bij het bepalen van een prijs. De meeste dronepiloten berekenen hun prijs aan de hand van een vast uurtarief. Hoeveel uren zij werken hangt af van de opdracht. Om een opdracht op maat te maken wordt vaak een offerte aangevraagd. De Prijs hangt dus af van het aantal gewerkte uren en de hoogte van het uurloon. Dit wordt beïnvloed door een hoop factoren:

Investeringen in jezelf

Wanneer een dronepiloot in zichzelf investeert stijgt de waarde van de dronepiloot. Dit bepaalt uiteindelijk hoe hoog het uurloon wordt. Investeren in jezelf kan op verschillende manieren. Een belangrijke manier is investeren in kennis. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een cursus of het lezen van een boek over (lucht)fotografie. Je kunt natuurlijk niet achterhalen hoeveel iemand heeft geïnvesteerd in zijn of haar kennis. Toch zijn er investeringen die elke dronepiloot maakt en waar je op moet letten:

Vergunning: om als professioneel dronepiloot zakelijke opdrachten uit te voeren, moet men beschikken over een vergunning. Zorg ervoor dat diegene dat kan aantonen. Een vergunning laat zien dat een dronepiloot in staat is de drone op een veilige verantwoorde manier te besturen. Dit geeft uw meer zekerheid omtrent veiligheid en regelgeving. Er zijn 2 soorten vergunningen:

 • ROC-Light: beroepsmatig gebruik van drones van 1 tot 4kg. Bij deze vergunning moet je een theoriecertificaat halen. Je hoeft verder geen praktijkexamen te doen. De beperking voor het commercieel vliegen van een drone zijn daarom minder dan bij de ROC-vergunning. Met een ROC-Light vergunning kun je echter meer dan genoeg op het gebied van fotografie. Ongeveer 90% van alle zakelijke dronepiloten beschikken over een ROC-Light vergunning.
 • ROC: slechts een klein deel beschikt over een ROC-vergunning. Hierbij mogen drones worden bestuurd van 4 tot 150kg. Dit zijn vaak drones die worden ingezet door de overheid of door het leger. Deze drones worden dus niet gebruikt voor fotografie/videografie.

Verzekering: kijk of de dronepiloot die u wilt inhuren beschikt over een goede verzekering. Een commercieel dronepiloot moet voor minimaal 950 000 euro verzekerd zijn. De verzekering dekt schade die zij toebrengen aan derden. Dit is niet alleen letselschade, maar ook materiële schade. Moet je een drone verzekeren?

Drone/camera: tot slot investeren dronepiloten in de drones zelf. De prijzen van drones lopen enorm uiteen. Een drone kan 25 euro kosten, maar ook 10 000 euro. Voor professioneel vliegen begint de prijs van een drone rond de 1500 euro. Hoe beter de drone is, hoe meer je voor luchtopnames betaalt. Logisch, want de opnames worden natuurlijk beter. Let er wel op dat een duurdere drone vaak meer weegt. Het risico op het gebied van veiligheid en schade wordt hierdoor hoger. Daarnaast is het niet altijd even praktisch.

Let erop dat sommige bedrijven niet alleen drones gebruiken, maar ook een normale camera. Ze combineren hiermee drone-opnames met normale opnames vanaf de grond. Dit is vaak een stuk duurder, niet alleen omdat de waarde van alle apparatuur hoger is, maar ook omdat het meer tijd kost.

Ervaring

De ene piloot heeft meer ervaring dan de ander. Ook dit heeft invloed op de prijs. Het zakelijk inzetten van een drone bestaat nog niet zo lang. Toch stijgt het aanbod in zakelijke dronepiloten fors. Deze luchtfotografen zijn onder te verdelen in 3 categorieën:

 • Piloten: een deel van de commerciële dronepiloten maakten voorheen luchtopnames vanuit een vliegtuig. Je snapt dat deze vorm van luchtopnames maken steeds minder efficiënt wordt. Drones maken het namelijk mogelijk om op een duurzamere, goedkopere en snellere manier dezelfde kwaliteit opnames te maken. Piloten die overstappen naar het gebruik van drones hebben al ervaring op het gebied van fotografie en hebben hierin dus een voorsprong.
 • Fotografen: veel fotografen proberen zich te onderscheiden van de velen andere. Veel fotografen schaffen daarom een drone aan. Ook bij deze groep geldt dat zij al ervaring hebben op het gebied van fotografie.
 • Droneliefhebbers: tot slot hebben we een categorie die zakelijk is gaan vliegen vanwege de liefde voor drones. Deze groep richt zich voornamelijk op drones en is daarin gespecialiseerd. Ze hebben vooral ervaring met het besturen van een drone. Ze zijn bijvoorbeeld van recreatief gebruik naar commercieel gebruik gegaan. Vaak heeft ook deze groep basiskennis op het gebied van fotografie.

Snelheid levering

De snelheid van de levering heeft veel invloed op de prijs. Veel dronebedrijven bieden je een snelle levering van 1 dag aan. Hoe sneller, hoe hoger de prijs. Natuurlijk hangt dit af van de grootte van de opdracht.
Hoe snel je beelden worden geleverd, hangt ook af van het moment van opname. In de periode april tot september is het weer voor het vliegen van een drone optimaal. Er zijn dan dronepiloten die in deze periode 7 dagen per week vliegen.
Tot slot kunnen dronepiloten ook vliegen tijdens het gouden uurtje. Waarbij de opnames het mooist zijn tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Dit valt echter buiten de standaard werktijden waardoor de prijs soms hoger wordt. Kijk daarom of diegenen hiervoor extra kosten in rekening brengt (of dat het überhaupt mogelijk is).

Kwaliteit

Uiteraard is de kwaliteit van het eindproduct bepalend voor de prijs. Voor betere kwaliteit betaal je niet meteen meer geld. Om de kwaliteit te bekijken is het daarom belangrijk om de portfolio goed te bekijken. Let hierbij op dat ze alleen de allermooiste eindresultaten op hun website publiceren. Elke dronepiloot heeft zijn eigen stijl en eigen manier van werken. Het is in ieder geval handig om de volgende punten in de gaten te houden:

 • Camerakwaliteit: wanneer je een dronepiloot inhuurt kun je minimaal een opnamekwaliteit verwachten van 4k met 30p met 12 megapixels voor foto’s. Maar ook opnames van 5.2k met 25p worden gemaakt. Net zoals foto’s in 40 megapixels. Zorg ervoor dat je deze camerakwaliteit weet voordat je een dronepiloot inhuurt.
 • Bewerking: bewerking is een heel belangrijk onderdeel voor de kwaliteit van het eindproduct. Bij de bewerking komt kleurcorrectie, titel(animatie) en nog veel meer bij kijken. Het bewerken van foto’s/video’s kost meer tijd dan de meeste mensen denken. Het tarief kan hierdoor hoog oplopen. Zorg dus dat je goed weet wat en hoe ze de opnames bewerken (bekijk de portfolio of vraag het).
 • Vaardigheden: let vooral op de manier waarop de piloot vliegt. Let bijvoorbeeld op de snelheid waarmee beelden worden gemaakt. Is er genoeg afwisseling in de beelden (denk aan ver weg en dichtbij)? Komt het object goed naar voren? Ziet het er professioneel uit? Enz.
Edit programma op een beeldscherm

Waarvoor huur je een dronepiloot in?

Een dronepiloot kun je inhuren om luchtopnames te laten maken. Luchtopnames kunnen een mooi overzicht creëren en trekken meteen de aandacht. Het inzetten van een drone is een stuk duurzamer, goedkoper en veiliger. Dit maakt het al een stuk aantrekkelijker om een dronepiloot in te huren. Met drones wordt ook geïnspecteerd. Denk aan inspecties in de landbouw en de bouw. Hetzelfde geldt voor de landbouw: duurzamer, goedkoper veiliger en sneller. Drones kunnen echter voor meerdere doelen worden ingezet.

Wie huren dronepiloten in?

 • Dronepiloten worden door verschillende partijen ingezet. Denk aan particulieren die hun huis willen verkopen. Zij zoeken een manier om hun huis zo mooi mogelijk ten toon te stellen. Bedrijven huren veruit de meeste dronepiloten in. Dit komt voornamelijk door de toegevoegde waarde van de luchtopnames.
 • Bedrijven hebben luchtopnames nodig voor de marketing, om zo hun bedrijf te promoten. Luchtopnames worden dus gebruikt als promotiemateriaal, en vooral bedrijven promoten. Uiteraard zijn er ook een hoop mensen die luchtopnames laten maken, gewoon omdat ze het mooi vinden. Denk bijvoorbeeld aan een luchtvideo van je huis, boot of auto. Dit kan een mooi verjaardagscadeau zijn.
 • Tot slot worden er dronepiloten ingezet door de overheid. denk aan je gemeente of andere grote instanties. Zij proberen door middel van drones zich telkens weer te innoveren.

Scroll naar top
Geen mislukte drone foto’s meer?
Download het gratis stappenplan

Maak professionele luchtfoto’s met je drone. Volg een stappenplan waarmee je van niets naar een mooie luchtfoto gaat. 

Gratis stappenplan

In 6 stappen professionele drone foto's maken?