Drone fotografie prijzen

Waar moet je op letten bij drone fotografie prijzen?

Er zijn een hoop dronepiloten op de markt die voor jou drone foto’s en video’s kunnen maken. Zelf ben ik ook als commercieel dronepiloot actief geweest en kan ik je alles vertellen over het inhuren van drone bedrijven.

Wat kost drone fotografie?

De drone fotografie prijzen verschillen van ongeveer 100 euro tot een paar 100 euro. Wanneer je een dronepiloot inhuurt voor inspectie, lopen de prijzen nog verder uiteen. Je kunt denken aan ongeveer een paar duizend euro.

Hieronder zet ik enkele drone fotografen onder elkaar met de bijbehorende tarieven. Dit zijn de laagste prijzen waarvoor je drone foto’s kan laten maken.

Drone fotografie bedrijvenTarief
De Dronefotograaf€156
Aeriallive€329
AeroVista€189
Drone Scenario€299
Gertjan Koster Fotografie€149
MijnDroneVideo€239

De meeste drone fotografie prijzen staan niet direct op de website. In plaats daarvan vraag je een offerte aan op maat en wordt op basis van je wensen een prijs afgesproken.

Waar moet je op letten als je een dronepiloot inhuurt?

Er zijn een hoop dingen die de prijs van een dronepiloot beïnvloedt. Hieronder bespreek ik de 4 belangrijkste uitgebreider.

1. Investeringen in jezelf

Wanneer een dronepiloot in zichzelf investeert stijgt de waarde van de dronepiloot. Dit bepaalt uiteindelijk hoe hoog het uurloon wordt. Investeren in jezelf kan op verschillende manieren. Een belangrijke manier is investeren in kennis. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een cursus of het lezen van een boek over (lucht)fotografie.

Je kunt natuurlijk niet achterhalen hoeveel iemand heeft geïnvesteerd in zijn of haar kennis. Wel kan je kijken of de dronepiloot beschikt over een vliegbewijs.

Vliegbewijs: elke dronepiloot met een drone zwaarder dan 250 gram moet beschikken over een vliegbewijs. Zorg ervoor dat diegene dat kan aantonen. Een vliegbewijs laat zien dat een dronepiloot in staat is de drone op een veilige en verantwoorde manier te besturen. Dit geeft je meer zekerheid omtrent veiligheid en regelgeving.

In de open categorie (drones onder de 25 kilogram) zijn er 2 vliegbewijzen die je kan halen:

 • A1/A3: dronepiloten die een drone hebben zwaarder dan 250 gram moeten het A1/A3 vliegbewijs halen. Afhankelijk van het gewicht van de drone moet de piloot een bepaalde afstand houden van mensen en mensenmenigten. Een zwaardere drone kan immers meer schade aanrichten dan een lichte drone, vandaar dat hier andere regels voor gelden.
 • A2: dronepiloten die zakelijk vliegen beschikken zeer waarschijnlijk over een drone die zwaarder is dan 900 gram. Met alleen een A1/A3 vliegbewijs op zak moet je dan meer afstand houden van mensen en mensenmenigten. Je drone is immers zwaarder waardoor je meer risico vormt. In dit geval kan je het aanvullend vliegbewijs A2 halen zodat je dichter bij mensen en mensenmenigten kunt vliegen. Dit is dus noodzakelijk als je bijvoorbeeld een bruiloft vanaf boven wil laten fotograferen.

Hieronder zie je een voorbeeld van een A1/A3 vliegbewijs met de bijbehorende geldigheidsduur.

Vliegbewijs vaardigheidsbewijs A1/A3

Verzekering: kijk of de dronepiloot die je wilt inhuren beschikt over een goede verzekering. Alhoewel een drone verzekering niet verplicht is, is het zeker geen overbodige luxe. Een speciale drone verzekering dekt schade die dronepiloten met hun drone toebrengen aan derden. Dit is niet alleen letselschade, maar ook materiële schade.

Drone/camera: tot slot investeren dronepiloten in hun materiaal. Een drone kan 25 euro kosten, maar ook 10.000 euro. Voor professioneel vliegen begint de prijs van een drone rond de 1500 euro. Hoe beter de drone is, hoe meer je voor luchtopnames betaalt.

2. Ervaring

De ene piloot heeft meer ervaring dan de ander, wat ook van invloed op de prijs. Het zakelijk inzetten van een drone bestaat nog niet zo lang. Toch stijgt het aanbod in zakelijke dronepiloten fors. Deze luchtfotografen zijn onder te verdelen in 3 categorieën:

 • Piloten: een deel van de commerciële dronepiloten maakten voorheen luchtopnames vanuit een vliegtuig. Je snapt dat deze vorm van luchtopnames intussen minder voorkomt. Drones maken het namelijk mogelijk om op een duurzamere, goedkopere en snellere manier dezelfde kwaliteit opnames te maken. Piloten die overstappen naar het gebruik van drones hebben al ervaring op het gebied van fotografie en hebben hierin dus een voorsprong.
 • Fotografen: veel fotografen proberen zich te onderscheiden van de velen andere. Veel fotografen schaffen daarom een drone aan. Ook bij deze groep geldt dat zij al ervaring hebben op het gebied van fotografie.
 • Droneliefhebbers: tot slot hebben we een categorie die zakelijk is gaan vliegen vanwege de liefde voor drones. Deze groep richt zich voornamelijk op drones en is daarin gespecialiseerd. Ze hebben vooral ervaring met het besturen van een drone en zijn bijvoorbeeld van recreatief gebruik naar commercieel gebruik gegaan.

3. Snelheid levering

De snelheid van de levering heeft veel invloed op de prijs. Veel dronebedrijven bieden je een snelle levering van 1 dag aan. Hoe sneller, hoe hoger de prijs. Natuurlijk hangt dit af van de grootte van de opdracht.

Hoe snel je beelden worden geleverd hangt ook af van het moment van opname. In de periode april tot september is het weer voor het vliegen van een drone optimaal. Er zijn dan dronepiloten die in deze periode 7 dagen per week vliegen.

Tot slot kunnen dronepiloten vliegen tijdens het gouden uurtje. Het gouden uurtje is in de ochtend en eindmiddag/avond als de zon laag staat. Dit valt echter buiten de standaard werktijden waardoor de prijs soms hoger wordt. Kijk daarom of diegene hiervoor extra kosten in rekening brengt (en of dat het überhaupt mogelijk is).

4. Kwaliteit

Uiteraard is de kwaliteit van het eindproduct bepalend voor de prijs. Voor betere kwaliteit betaal je niet meteen meer geld. Om de kwaliteit te bekijken is het daarom belangrijk om de portfolio goed te bekijken.

Houd er rekening mee dat ze alleen de allermooiste eindresultaten op hun website publiceren. Elke dronepiloot heeft zijn eigen stijl en eigen manier van werken. Het is in ieder geval handig om de volgende punten in de gaten te houden:

 • Camerakwaliteit: wanneer je een dronepiloot inhuurt kun je minimaal een opnamekwaliteit verwachten van 4K met 60p en 48 megapixels voor foto’s. Zorg ervoor dat je deze camerakwaliteit weet voordat je een dronepiloot inhuurt.
 • Bewerking: bewerking is een belangrijk onderdeel van de kwaliteit van het eindproduct. Bij de bewerking komt kleurcorrectie, titel(animatie) en nog veel meer kijken. Het bewerken van foto’s/video’s kost meer tijd dan de meeste mensen denken. Het tarief kan hierdoor hoog oplopen. Zorg dus dat je goed weet wat en hoe ze de opnames bewerken.
 • Vaardigheden: let vooral op de manier waarop de piloot vliegt. Let bijvoorbeeld op de snelheid waarmee beelden worden gemaakt. Is er genoeg afwisseling in de beelden (denk aan ver weg en dichtbij)? Komt het object goed naar voren? Ziet het er professioneel uit? Enz.

5. Locatie

Dronepiloten moeten altijd rekening houden met no-fly zones. Gebieden waar je niet mag vliegen met een drone liggen immers verspreid door Nederland.

Als je drone opnames wil laten maken in een gebied waar je niet mag vliegen, dan wordt het een lastiger verhaal. Om in deze gebieden te kunnen vliegen moet de dronepiloot de vlucht aanvragen en een vluchtplan opstellen. Dit gaat uiteraard gepaard met hogere kosten waarvoor de klant uiteindelijk betaald.

Om te controleren of de locatie waar je drone foto’s wil maken zich in een no-fly zone bevindt, kan je een drone kaart gebruiken. Ga naar aeret.kaartviewer.nl om een overzicht te krijgen van alle zones.

No-Fly Zone kaart drones aeret.kaartviewer

Waarvoor huur je een dronepiloot in?

Een dronepiloot kun je inhuren om luchtopnames te laten maken. Luchtopnames kunnen een mooi overzicht creëren en trekken meteen de aandacht. Het inzetten van een drone is een stuk duurzamer, goedkoper en veiliger. Dit maakt het al een stuk aantrekkelijker om een dronepiloot in te huren.

Met drones wordt ook geïnspecteerd. Denk aan inspecties in de landbouw en de bouw. Hetzelfde geldt voor de landbouw: duurzamer, goedkoper veiliger en sneller.

Wie huren dronepiloten in?

 • Dronepiloten worden door verschillende partijen ingezet. Denk aan particulieren die hun huis willen verkopen. Zij zoeken een manier om hun huis zo mooi mogelijk ten toon te stellen. De meeste dronepiloten worden echter ingehuurd door bedrijven.
 • Bedrijven hebben luchtopnames nodig voor de marketing om zo hun bedrijf te promoten. Luchtopnames worden dus gebruikt als promotiemateriaal, en vooral bedrijven promoten. Uiteraard zijn er ook een hoop mensen die luchtopnames laten maken omdat zet het gewoon mooi vinden. Denk bijvoorbeeld aan een luchtvideo van je huis, boot of auto. Dit kan een mooi verjaardagscadeau zijn.
 • Tot slot worden dronepiloten ingezet door de overheid, zoals gemeenten, de politie en bepaalde overheidsinstanties. Zij proberen met behulp van drones zich telkens weer te innoveren.

Veelgestelde vragen

Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen bij het huren van een drone fotograaf.

 • Wat kost een drone foto laten maken?

  Drone foto’s laten maken kost al snel 200 euro. De prijs wordt vooral bepaald door de locatie, het aantal foto’s, de soort drone en de snelheid van de levering. Verder kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor nabewerking.

 • Wat kost een drone video laten maken?

  Drone video’s laten maken kost ongeveer 400 euro. Dit is voornamelijk afhankelijk van de locatie, de soort drone en de tijdsduur van de drone video. De prijs kan sterker variëren dan bij het laten maken van drone foto’s.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.