Phantom 4 pro camera wit in de lucht

Waarvoor worden drones gebruikt? – Drones in de praktijk

Drones zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Nog altijd worden er nieuwe toepassingen bedacht voor het gebruik van drones. In dit artikel lees je waar drones voor gebruikt kunnen worden en waarom.

Waarvoor worden drones gebruikt?

Drones worden gebruikt voor: 

 1. Beveiliging
 2. Hulpverlening
 3. Inspectie
 4. Amusement
 5. Marketing
 6. Wetenschap
 7. Transport
 8. Defensie

Drones worden voor steeds meer verschillende doeleinden gebruikt. Zorg dat je voor het lezen van dit artikel weet wat een drone precies is.  

Veel van deze mogelijkheden worden nog niet massaal in de praktijk toegepast, maar bieden wel kansen voor drones in de toekomst. Tot slot heb ik het over drone gebruik in zowel het buitenland als het binnenland. 

Beveiliging 

Op het gebied van handhaving en opsporing worden drones nog niet tot nauwelijks gebruikt. Toch zijn veel bedrijven hierin geïnteresseerd en aan het experimenteren. Toezicht houden met een drone kunnen we vergelijken met cameratoezicht. Of cameratoezicht in bijvoorbeeld een stad of dorp effectief is, dat is niet altijd zeker.

De resultaten van onderzoeken zijn gemengd. Als normale cameratoezicht in een stad al niet werkt, waarom zouden drones dan wel werken? Mocht normale cameratoezicht werken, dan is het nog maar de vraag of drones net zo effectief zijn.  

In Nederland en in het buitenland worden drones wel gebruikt bij grote evenementen. Denk bijvoorbeeld aan crowd control waarmee ongewenst groepsgedrag wordt beperkt. Door middel van een drone kan je een grote groep makkelijk in de gaten houden. Voor de rest worden ze bij evenementen gebruikt als live-monitoring.

Een camera kan je eenvoudig ergens hangen, maar een drone moet je in de gaten houden en besturen. Het voordeel van een drone is dat personen automatisch gevolgd kunnen worden. Je kunt het zien als een vliegend camera statief. Hierdoor kan gezichtsherkenning en kentekenherkenning een stuk worden verbeterd.

Een camera kan niet altijd de juiste hoek krijgen, terwijl drones eenvoudig iets lager kunnen vliegen of om het object/persoon heen kunnen vliegen. Als drones iets hoger vliegen, dan wordt dit helaas wat moeilijker. Crowd control wordt veel gedaan door de politie met onder andere drones.

bewaker beveiliger oude man roltrap petje

Of een drone daadwerkelijk kan worden gebruikt voor de veiligheid op het gebied van handhaving en opsporing hangt af van de pakkans. Is de kans dat je een verdachte opspoort met een drone hoger dan met een camera, dan is het een kwestie van tijd voordat ze vaker worden ingezet. De pakkans zal pas een stuk hoger worden als er meerdere drones in de lucht aanwezig zijn.  

Even terug naar de grondcamera’s. In de praktijk blijkt dat camera’s wel degelijk effect hebben en nuttige informatie op leveren. Een aantal voorbeelden zijn:

 1. Traceren en arresteren van verdachten
 2. Terugvinden van vermiste personen
 3. Reconstrueren van personen
 4. Enz.

Dit kan ook gelden voor drones, maar alleen als er een bepaalde hoeveelheid drones in de lucht vliegen. Niet iedereen zit te wachten op camera’s om zich heen, laat staan een vliegend-lawaai-makend-apparaat in de lucht.

Het lijkt erop dat drones alleen nuttig zijn in hele specifieke gevallen, zoals het waarnemen van een plaats-delict. Een drone kan een stuk sneller naar de bestemming vliegen en de situatie overzichtelijk in kaart brengen. Of drones plaatsvervangers worden van security-camera’s: ik denk het niet, maar er zijn uitzonderingen. 

Niet alleen zijn ze sneller op plaats-delict, maar ze kunnen ook in een veel kortere tijd een bepaalde omgeving onderzoeken. Denk aan illegale hennepplantages. Verder kunnen drones meerdere payloads hebben. Dit betekent dat ze niet alleen over een normale camera beschikken, maar bijvoorbeeld ook over een warmtecamera of sensoren voor stofherkenning.  

Een drone zorgt vooral voor overzicht. Ze observeren een bepaalde omgeving of een situatie. Luchtfoto’s- en video’s kunnen later worden gebruikt om een bepaalde situatie de reconstrueren of bewijsmateriaal te verzamelen. We noemen dit ‘situational awareness’.

Door zit overzicht te creëren zijn ordehandhavers beter in staat om in te grijpen. Ook in Nederland worden drones inmiddels gebruikt voor situational awareness (bijv. bij natuurrampen).

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hulpverlening 

Op het gebied van hulpverlening kunnen drones bijdragen aan meer overzicht en snelheid. De brandweer zet drones in om grote bosbranden op te sporen. Door middel van een speciale camera kunnen drones het bos inspecteren en kijken waar eventueel een bosbrand kan ontstaan.

Op die manier kunnen hulpverleners snel ingrijpen en een bosbrand voorkomen. Dit is ook effectief als er al een bosbrand is ontstaan, maar nog niet is opgemerkt.

Tot slot kan een drone precies zien in welke richting de bosbrand zich verplaatst. Heel leuk allemaal, maar wordt het ook al gebruikt? Deze toepassingen worden inmiddels al vrij veel gebruikt in Nederland. Zo worden er drones ingezet op de Veluwe om in de zomer brandgevaar op te sporen.

Eerder dit artikel heb ik het gehad over drones die verdachten kunnen opsporen en bepaalde situaties in de gaten kunnen houden. Deze vliegende camerabewaking kan de politie helpen om de openbare orde te behouden, situaties in te schatten en sneller te reageren voor als het misgaat. 

De Ambulance kan ook gebruikt maken van drones. Dit wordt in Nederland nog niet gedaan. Denk aan bloedtransport of andere medische middelen. Er staat hier soms een hoge tijdsdruk op waarbij een drone kan worden ingezet. Dit is mogelijk omdat medische middelen niet al te zwaar zijn. 

Inspectie 

Inspecties worden vooral toegepast op het gebied van infrastructuur, milieu en landbouw. Bij inspecties op het gebied van infrastructuur moet je denken aan:

 1. Wegen
 2. Bruggen
 3. Viaducten
 4. Spoorlijnen
 5. Windmolens
 6. Zonnepanelen
 7. Booreilanden
 8. Dammen
 9. Dijken.

Infrastructuur is een collectief goed en daar kan de hele bevolking gebruik van maken. Inspecties op het gebied van infrastructuur worden dan ook vooral ingezet door de gemeente, provincie of andere overheidsinstanties. Van dit soort praktijken wordt hedendaags al gebruik gemaakt.  

Onder infrastructuur verstaan we ook gasleidingen, waterleidingen, het elektriciteitsnetwerk en internet. Denk aan het opsporen van gaslekken, lekkende waterleidingen, het controleren van WiFi-signalen, enz. Veel van dit soort inspecties worden reeds al uitgevoerd.  

Op het gebied van milieu kunnen drones met speciale sensoren het aantal vervuilende stofdeeltjes in de lucht meten. Deze toepassing is nog in ontwikkeling, maar erg interessant. Je kunt denken aan luchtvervuiling, bodemvervuiling en vervuiling van oppervlaktewater.

Het mooie hiervan is dat je dichtbij de bron van vervuiling kunt komen, zoals een schoorsteen. Als je denkt dat dat alles is: bepaalde sensors kunnen licht, geluid en straling meten. 

Verder kunnen drones een bepaald leefgebied observeren en de biodiversiteit in de gaten houden. Ze kunnen hierdoor de aanwezigheid van dieren controleren, maar ook hun leefgebied onderzoeken. Wanneer dieren beschikken over een chip kunnen we door middel van een RFID-chip de dieren blijven volgen.

Op die manier kunnen stropers, overbevissing en andere illegale praktijken worden bestreden. In Zwitserland worden dit soort ontwikkelingen al toegepast, maar in de rest van de wereld blijft het vooral een ‘ontwikkeling’. 

Tot slot wordt er al veel geïnspecteerd in de landbouw. Het volgen van gewassengroei, het inschatten van de inkomsten en de kwaliteit van de gewassen zijn daar een voorbeeld van. Ook is het mogelijk om de gezondheid en locatie van de veeteelt te achterhalen.

Daar komt bij dat drones zelfs kunnen bemesten en pesticiden (worden gebruikt om ziekten, plagen, organisme of onkruiden in de landbouw te bestrijden) kunnen sproeien. In Japan wordt op sommige plantages ongeveer 30% van de landbouw besproeit door middel van drones.

Zo kun je nog eindeloos veel mogelijkheden bedenken op het gebied van de landbouw (zaden planten en het binnenhalen van oogst). Het planten, oogsten en bevruchten van de landbouw is voor nu slechts toekomstmuziek. Dit moet nauwkeurig gebeuren en dat is juist waar drones van pas kunnen komen.  

drones in landbouw platteland sproeien in lucht

Amusement 

Veruit de meeste drones die worden gebruikt zijn drones voor consumenten. De prijzen van deze drones verschillen enorm. De ene kan voor een paar tientjes worden verkocht (een speelgoeddrone), terwijl je voor andere drones enkele duizenden euro’s betaalt.

Kortom, voor ieder wat wils. De meeste drones die worden verkocht zullen ongeveer een paar honderd euro kosten. De drones kunnen we indelen in 2 groepen: 

 1. Camera drones 
 2. Racedrones 

Het verschil lijkt me duidelijk: met een camera-drone maak je mooie luchtfoto’s -en video’s, terwijl een racedrone een stuk sneller kan vliegen.  

Een racedrone beschikt vaak ook over een camera, maar die wordt meestal niet gebruikt om mooie beelden te maken. Ze worden gebruikt om live mee te kunnen kijken met de drone. Steeds vaker worden er drone races georganiseerd waarbij dronepiloten een parcour af moeten leggen. Wie het parcour het snelst weet af te leggen wint.

Racedrones beschikken niet over een GPS-signaal, waardoor ze niet uit zichzelf in de lucht blijven vliegen. Dat wil zeggen dat als je de controller loslaat, de drone ook meteen naar beneden valt.

Zeworden eigenlijk FPV-drones genoemd, omdat je via een live-videoverbinding precies kunt zien wat de drone ziet. FPV staat voor First Person View. Aan de hand van goggles (een soort VR-bril) kan je dit live-videobeeld blijven volgen. 

FPV-drone Race drone landschap gras in de lucht

Ook met racedrones kun je prachtige en spectaculaire beelden maken. Met de komst van DJI FPV drones kan je op een gebruiksvriendelijke manier de wereld van FPV vliegen ontdekken. Dit gaat lang niet alleen om het behalen van de maximale snelheid, maar ook het maken van mooie drone beelden.

Het is belangrijk om het verschil tussen camera-drones en racedrones te weten, omdat het 2 hele andere dingen zijn. In principe worden ze voor hetzelfde gebruikt, namelijk vermaak en mooie beelden. Eigenlijk is het in dit geval gewoon duur speelgoed. 

DJI Avata

DJI Avata

De DJI Avata maakt het een stuk makkelijker om in de wereld van FPV vliegen te stappen. Met de meegeleverde FPV goggles (soort VR-bril) en de gebruiksvriendelijke controller kan iedereen beginnen met drone racing.

Camera drones, de meest verkochte drones worden vooral gekocht om mooie beelden te maken. Daar komt bij dat je ze een stuk eenvoudiger kunt besturen. De meeste drones van minimaal een paar 100 euro beschikken over een GPS-signaal. Hierdoor blijven ze uit zichzelf in de lucht vliegen zonder dat je de controller hoeft te gebruiken.  

Mavic Pro in de lucht

Tot slot worden lichtshows met drones steeds populairder. Lichtshows worden soms wel georganiseerd met honderden drones. Door middel van een voorgeprogrammeerd programma kunnen ze een route afleggen in de lucht. Hierdoor ontstaan er mooie patronen en vormpjes.  

Marketing 

Drones worden ook op het commerciële circuit veel toegepast. Met de opkomst van social media en de ontwikkeling van offline naar online wordt content steeds belangrijker. Als bedrijf wil je aandacht trekken en een goede indruk maken zowel online als offline. Een mooie luchtfoto –of video kan ze helpen bij het promoten van het bedrijf.

Maar ook particulieren zetten drones in om bijvoorbeeld hun huis te verkopen. Er zijn immers al een hoop dronepiloten die zich beschikbaar stellen als professioneel luchtfotograaf. Het ziet er naar uit dat het aantal professionele luchtfotografen alleen maar zal toenemen. 

Veel drones worden gebruikt bij het maken van een film. Vooral op moeilijk bereikbare plekken schiet je al snel tekort met een normaal camerastatief. Aangezien de camerakwaliteit van drones zich blijft ontwikkelen wordt dit steeds aantrekkelijker. In veel televisieprogramma’s kan dit ook van pas komen.

Verder hebben we het nog niet gehad over de journalistiek. Drones zijn snel, heel snel. Binnen enkele minuten kunnen ze op de locatie arriveren. Het inzetten van drones is vooral goedkoop en daarom een stuk efficiënter om te gebruiken.  

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wetenschap 

Universiteiten, onderzoeksbureaus en onderzoeksinstellingen kunnen drones inzetten om onderzoeksgegevens te verzamelen. Dit wordt dan vooral ingezet op meteorologisch gebied.

Ze meten de luchtvochtigheid, luchtdruk, temperatuur, windkracht -en windrichting, stofdeeltjes, straling en bewolking. Bij incidenten en rampen kan de verspreiding van gifwolken en radioactieve deeltjes gevolgd worden.  

Verder zijn drones actief in de archeologie. Doordat ze een bepaald gebied beter in kaart kunnen brengen dan satellieten, zijn patronen in het aardoppervlak sneller zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan een oude weg die ergens heeft gelegen. Aan de hand van de begroeiing van het stukje gebied kunnen ze hierachter komen.  

Tot slot worden drones ingezet voor geologische surveys, zoals het opsporen van fossiele brandstoffen. Denk aan olie en gas wat al wordt gedaan op de Noordzee. Ook in Noorwegen maken ze driedimensionale geologische kaarten door middel van verschillende sensors. Op die manier kan olie opgespoord worden.  

Transport 

Over drones die pakketjes vervoeren heb ik het al uitgebreid gehad. Er vindt veel ontwikkeling plaats op het gebied van drone delivery, maar nog niet genoeg om op grote schaal toe te passen. Als we het over drone transport hebben, dan hebben we het al snel over het Amerikaanse bedrijf Amazon.

Ze hebben al veel pakketjes bezorgd met drones, maar echt op grote schaal valt dit tegen. Ook in China zijn ze het een en ander aan het experimenteren. Drone transport is gewoon nog niet interessant voor bedrijven, omdat het niet efficiënt is. De vliegtijd is te kort, het maximale gewicht dat je aan de drone kunt hangen is laag en de drones zijn erg duur.

Pas als drones voordeliger zijn dan bestelbusjes zal het in een rap tempo toegepast worden. Voor nu lijkt het eerder een marketing -of publiciteitsstunt.   

Drone transport via de lucht.jpg

Toch kunnen drones in bepaalde gevallen ontzettend handig zijn. Dit zijn vooral gevallen waarbij geld minder een rol speelt. Door bijvoorbeeld medische middelen via de lucht te transporteren kan het product op tijd worden afgeleverd. Door de toenemende verkeersdrukte kan dit soms lastig zijn. Ik heb het hier eerder al over gehad onder het kopje ‘hulpverleners’. 

Defensie 

Drones werden oorspronkelijk gebruikt in het leger. Het gebruik van drones door de defensie neemt alleen maar toe. Toch veranderen de soort drones van de defensie. Ze maken steeds meer gebruik van kleine drones in plaats van de grote UAV’s die ze vroeger gebruikten (worden nog steeds veel gebruikt).

Veel drones worden gebruikt voor verkenning, maar er komen helaas ook steeds meer drone-aanvallen voor. Niet alleen militaire worden bij moderne oorlogen gebruikt, maar ook drones bedoelt voor consumenten. Neem de oorlog in Oekraïne als voorbeeld waarbij drones van het merk DJI worden ingezet voor verkenning en het droppen van bommen.

Nog niet genoeg informatie? Lees anders het wetenschappelijk onderzoek hier beneden!
PS: kijk in hoofdstuk 3 onder het kopje “Toepassingen” op bladzijde 45.

Waarom worden drones gebruikt?

Het is nu duidelijk geworden waarvoor drones worden ingezet, maar waarom? Vaak zie je dat een drone niet de conventionele methode vervangt, maar wel aanvult. Zo zal de brandweer hun helikopters niet zomaar wegdoen en drones gebruiken als extra hulpmiddel in de lucht.

 1. Ze zijn snel 
 2. Makkelijk inzetbaar 
 3. In sommige gevallen de goedkoopste oplossing 
 4. Creëren overzicht 
 5. Veilig te besturen vanaf een afstand 
 6. In staat om processen te automatiseren 
 7. Kunnen zich verplaatsen en achtervolgen 
 8. Duurzaam 
 9. Nauwkeurig

Waarom worden drones niet gebruikt?

Drones kennen ook nadelen die niet altijd makkelijk op te lossen zijn. Drones vervullen vaak een vrij specifieke taak en zijn lang niet altijd de beste optie.

 1. Privacy-inbreuk en daarom minder draagvlak
 2. Op grote schaal vaak duur 
 3. Weinig vliegtijd 
 4. Weinig payload (kunnen niet veel tillen
 5. Kunnen niet ver vliegen 
 6. Kunnen breekbaar zijn 
 7. Vereist kennis en vaardigheden

Het is criminelen al gelukt om drugs te smokkelen naar gevangenissen met behulp van een drone. Tot op de dag van vandaag problemen criminelen in Nederland drones te gebruiken als smokkelmethode.

In meerdere gevallen is de smokkelwaar met succes in handen gekomen van de gedetineerden. Een goed voorbeeld hoe van drones ook misbruik wordt gemaakt. En dit is slechts één voorbeeld van hoe drones worden gebruikt voor verkeerde doeleinden.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.