Phantom 3 SE zwartwit foto

De geschiedenis van drones in het kort in 10 blokken

Drones bestaan langer dan je denkt. Alhoewel drones deze eeuw enorm populair zijn geworden onder het grote publiek kennen ze een langere historie. We hebben het dan niet over drones zoals ze nu in de winkel liggen, maar over militaire drones.

De geschiedenis van drones in 10 blokken 

In 10 blokken leg ik uit hoe de geschiedenis van drones eruitziet. In de afgelopen eeuw zijn er een aantal belangrijke ontwikkelingen geweest die uiteindelijk hebben geleid tot wat we nu beschouwen als een drone.

1907

De allereerste quadcopter is gemaakt door de uitvinders (en broers) Jacques en Louis Bréguet. Goed begin, maar het lijkt nog lang niet op de quadcopters die we hedendaags kennen.

Zo kon je ‘m niet besturen en had je 4 man nodig om het luchtvaartuig de lucht in te krijgen. Bij zijn eerste vlucht kwam het nog geen 1 meter hoog. Toch is de vorm van de quadcopter toen ontstaan die we nog altijd gebruiken. 

oude drone van Jacques en Louis Bréguet
Eerste quadcopter

1917

De ‘Ruston Proctor Aerial Target’ werd het allereerste onbemande vliegtuig. Het was een radiogestuurd onbemand vliegtuig gebaseerd op RC-technologie van de uitvinder Nikola Tesla. Het vliegtuig werd gebruikt als een bom door ze in te laten vliegen op de vijand.

Ook al zag het er voor die tijd veelbelovend uit, het luchtvaartuig is nooit gebruikt in oorlog. Toch openden dit een nieuwe wereld voor andere luchtvaartuigen, zoals de Kettering Bug. Terwijl ze doorgingen met het ontwikkelen van UAV-technologie begon de VS ook te experimenteren met radiogestuurde vliegtuigen. Zo is de Curtiss N2C-2 drone ontstaan in 1937.  

Ruston Proctor Aerial Target UAV geschiedenis
Eerste onbemande vliegtuig

1943

In 1943 maakten en gebruikten de Duitsers de FX-1400, beter bekend als de Fritz X. Het allereerste op afstand bestuurbare vliegtuig dat ook daadwerkelijk werd gebruikt in combat. Hier werd een bom van meer dan 1000 kilo aan gehangen die vervolgens op schepen werden gegooid om ze volledig uit te schakelen.

Fritz X dtuise combat drone
Eerste op afstand bestuurbare vliegtuig in combat

Dit is niet alleen de eerste ingezette militaire drone, maar ook de grondlegger van anti-schipraketten. Tijdens de tweede wereldoorlog ontwikkelde Reginald Denny het allereerste radiogestuurde vliegtuig in Amerika. We hebben het dan over de Radioplane 0Q-2. Hij werd nog niet gebruikt zoals de Duisters dat deden, maar wel op grote schaal geproduceerd in de VS. 

1960s

Op dit moment waren mini-radiogestuurde onderdelen beschikbaar voor het grote publiek. Dit was ook voor een redelijke prijs op de markt beschikbaar, waardoor het al snel erg populair werd.

Het ging dan voornamelijk om RC-vliegtuigen in de VS en er waren verschillende modellen die zowel binnen als buiten konden vliegen.

1980s

Alhoewel drones steeds vaker werden gebruikt werden ze gezien als onbetrouwbaar en duur speelgoed. In de jaren 80 veranderde dit echter meteen. De overwinning van de Israëlische luchtmacht tegen de Syrische luchtmacht in 1982 had hier iets mee te maken.

Israël gebruikte zowel UAV’s als bemande vliegtuigen om Syrië mee uit te schakelen. Naast een overwinning had Israël ook weinig verlies geleden, wat de aanval nog succesvoller maakte.

De VS heeft vervolgens later in de jaren 80 een UAV-programma ontwikkeld. Hierdoor konden ze zich voorzien in de behoefte aan goedkope onbemande vliegtuigen. In 1990 werden voor het eerst mini en micro UAV’s geïntroduceerd.  

2001

Na 9/11 begon de CIA in Amerika gewapende drones te gebruiken tegen de Taliban in Afghanistan. In het jaar 2000 werd de Predator drone als eerste ingezet door het Amerikaanse leger.

Het allereerste slachtoffer dat is gemaakt door een drone vond plaats in februari 2002. Een Predator drone werd gebruikt om een verdacht persoon uit te schakelen. Ze dachten dat dit Osama bin Laden was, maar dat bleek achteraf niet zo te zijn. Het was een onschuldig slachtoffer genaamd Daraz Khan.

Hierdoor ontstonden ook zorgen om drones in oorlog met protesten als gevolg. Ze zouden te veel onschuldige slachtoffers maken. Hier vind je meer over in het onderstaande pdf-bestand.  

2006

De FAA in Amerika begon in te zien dat niet-militaire drones ook erg handig konden zijn voor de maatschappij. Deze ontwikkeling begon in 2006.

In 2005 hadden Amerikaanse hulpdiensten na de orkaan Katrina de grootste moeite om slachtoffers te vinden. Ze begonnen toen drones te gebruiken zodat slachtoffers sneller opgespoord konden worden.

Hierdoor konden ook bedrijven drones voor commerciële doeleinden inzetten. Al snel werden er veel drone-vergunningen aangevraagd en begon de overheid ook steeds meer drones in te zetten. Zo gebruikten ze drones om gewonden op te sporen, grenzen te bewaken en branden op tijd te signaleren. 

2010

Het Franse bedrijf Parrot bracht de Parrot AR drone uit. Dit was de allereerste Ready-to-Fly drone die je kon besturen met WiFi en een smartphone. Met Ready-To-Fly wordt bedoeld dat je meteen met de drone kan vliegen nadat je de drone uit de doos hebt gehaald. Je hoeft dus niets zelf in elkaar te zetten.

De drone werd een enorm succes en het bedrijf heeft later de Parrot AR 2.0 uitgebracht. Dit maakte het nog makkelijker om de drone onder controle te houden. Hieronder zie je de Parrot AR en 3 verschillende Ready-To-Fly drones voor consumenten die sinds 2010 worden gemaakt.

Parrot AR drone
Wikipedia

2013

In december 2013 bracht Amazon het concept in de wereld om pakketjes te bezorgen met drones. En alhoewel meer bedrijven dit aan het overwegen waren was Amazon de eerste die dit aan het grote publiek demonstreerden. Met drones zouden ze pakketjes kunnen afleveren binnen een half uur.

Sindsdien worden er pakketjes bezorgd met drones door Amazon. Op grote schaal komt het echter niet voor. Er moet nog veel gebeuren aan de drones, maar ook aan de wetgeving. 

2016 tot nu

Tot op de dag van vandaag is DJI de marktleider op het gebied van drones. Ze leveren hoge kwaliteit camera drones voor het grote publiek.

In 2016 bracht DJI de Phantom 4 uit. Deze drone beschikt over obstakeldetectie waarmee obstakels automatisch ontweken kunnen worden. Ook kan de drone objecten en personen volgen. De drones voor consumenten beginnen nu steeds geavanceerder te worden en lijken bijna op complexe robots.

DJI Mavic 3 Pro
DJI Mavic 3 Pro

Geschiedenis hangt af van de definitie drone

Uiteindelijk is het woord ‘drone’ een algemene term. De meeste mensen herkennen het woord drone als een onbemand vliegtuig. Andere mensen zien een drone als iets dat je met een controller bestuurt, ook wel een RPA genoemd (Remotely Piloted Aircraft).

Tot slot worden drones luchtvaartuigen genoemd die uit zichzelf kunnen vliegen. Deze vliegtuigen kunnen bemand zijn, maar worden dan bestuurd met een auto-pilot. Dit maakt het moeilijker om de geschiedenis van drones goed in kaart te brengen. In dit artikel heb ik het (gehad) over alle soorten drones.

Niet alleen de afbeelding hierboven kan je een goed beeld geven van de geschiedenis, ook in de video hieronder wordt het goed weergegeven. 

Wanneer zijn drones uitgevonden? 

De drone (UAV) is uitgevonden in 1849 en werd gebruikt voor militaire doeleinden. Oostenrijk gebruikten deze UAV’s toen ze de Italiaanse stad Venetië belegerde. Het waren UAV’s in de vorm van luchtballonnen en waren niet zo snel. In deze tijd zouden we ze geen UAV’s noemen.

Daar komt bij dat veel van die ballonnen met bommen niet goed konden richten. Door de wind vlogen er zelfs een aantal weg. Het duurde vervolgens 70 jaar voordat onbemande vliegtuigen weer werden overwogen.   

De drones die we vandaag de dag kennen werden pas uitgevonden in 1907 en dat waren de allereerste quadcopters ooit. Sindsdien gebruiken we deze vorm en noemen we het een quadcopter.

Op de grote infographic hierboven kun je zien dat de mini en micro drones pas in 1990 werden geïntroduceerd. Dit is het moment waarop de drones enigszins lijken op die van vandaag.  

Hoe is een drone ontstaan? 

De drone is voornamelijk ontstaan uit behoefte voor oorlogsvoering. Zo wilde Oostenrijk Venetië binnenvallen in 1849. Toen ze erachter kwamen dat dit niet goed werkten zijn ze er ook meteen mee gestopt. Verder kwam het voort uit nieuwsgierigheid van onder anderen uitvinders.

In de loop van de tijd zijn landen de militaire drones gaan verbeteren. Ook dit deden ze puur voor het voeren van oorlog. Pas in 2006 begon de FAA in te zien dat drones ook handig konden zijn in de maatschappij van Amerika. Zo konden drones ook commercieel ingezet worden.  

militaire drone donker nacht geland staand op grond

Wie heeft drones uitgevonden? 

De allereerste UAV is uitgevonden en gebruikt door Oostenrijk waar ik het eerder dit artikel al over heb gehad. Wie dit heeft uitgevonden is niet duidelijk. Het was in ieder geval Oostenrijk zelf. 

Vervolgens zijn de uitvinders (en broers) Jacques en Louis Bréguet ermee bezig geweest. Toen werd het niet alleen een luchtballon, maar ook daadwerkelijk een onbemand vliegtuig. Louis Charles Bréguet was een Franse vliegtuigontwerper en leefde van 1880 tot 1955. Jacques Bréguet was een Franse ingenieur en leefde van 1881 tot 1939. 

Daarna kregen we in 1917 een radiogestuurd onbemand vliegtuig gebaseerd op RC-technologie van de uitvinder Nikola Tesla. Hij was een uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige en wordt gezien als één van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden. 

Tot slot hebben we Reginald Denny met het radiogestuurde vliegtuig genaamd de Radioplane 0Q-2. Hij behaalde successen als Engels toneel- film- en televisie-acteur. Verder was hij vlieger en UAV-pionier.

Denny kocht een vliegtuigdesign van Walter Righter in 1938. Hij bracht het op de markt als ‘Dennyplane’ en een modelmotor onder de naam ‘Dennymite’. In 1940 sloten Denny en zijn partners een contract met het Amerikaanse leger. Het ging hierbij om de radiografisch-bestuurbare doelwitdrone, de Radioplane 0Q-2. Tijdens de tweede wereldoorlog hebben ze bijna 15.000 drones voor het Amerikaanse leger gemaakt. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.