Phantom 3 SE zwartwit foto

De geschiedenis van drones in het kort in 10 blokken

Drones bestaan langer dan je denkt. In de afgelopen jaren zijn drones enorm populair geworden onder de consumenten. Het begon allemaal nog een stuk eerder. We hebben het dan niet over drones zoals ze nu in de winkel liggen, maar over militaire drones. Ook deze militaire drones lijken helemaal niet op de drones die ze vroeger gebruikten. In dit artikel kom je alles te weten over de ontstaansgeschiedenis van drones. Wie en wanneer zijn ze uitgevonden? Hoe is een drone ontstaan en wie gebruikten ze als eerste? Het artikel is opgebouwd van vroeger naar later. Hoe verder je in het artikel leest, hoe dichter je bij het heden komt. Hier een aantal belangrijke termen: 

UAV: Unmanned Aerial Vehicle. Een term die tegenwoordig wordt gebruikt in het leger. Hiermee worden militaire drones bedoeld. Meer over deze betekenis vind je hier: wat is een drone? 

Quadcopter: dit zijn de drones die de meeste mensen kennen. Het is meestal een drone voor consumenten met 4 motoren en 4 propellers.  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

De geschiedenis van drones in 10 blokken 

1907: de allereerste quadcopter is gemaakt door de uitvinders (en broers) Jacques en Louis Bréguet. Goed begin, maar het lijkt nog lang niet op de quadcopters die we hedendaags kennen. Zo kon je hem niet besturen en had je 4 man nodig om hem de lucht in te krijgen. Bij zijn eerste vlucht kwam hij nog geen 1 meter hoog. Toch is de vorm van de quadcopter toen ontstaan die we nog altijd gebruiken. 

oude quadcopter schets drones van vroeger
Wikipedia

1917: de ‘Ruston Proctor Aerial Target’ werd het allereerste onbemande vliegtuig. Het was een radiogestuurd onbemand vliegtuig, gebaseerd op RC-technologie van de uitvinder Nikola Tesla. Het vliegtuig werd gebruikt als een bom. Zo konden ze het vliegtuig op de vijand in laten vliegen. Ook al zag het er veelbelovend uit, het luchtvaartuig is nooit gebruikt in oorlog. Toch openden dit een nieuwe wereld voor andere luchtvaartuigen, zoals de Kettering Bug. Terwijl ze doorgingen met het ontwikkelen van UAV-technologie, begon de VS ook te experimenteren met radio-gestuurde vliegtuigen. Zo is de Curtiss N2C-2 drone ontstaan in 1937.  

1943: in 1943 maakten en gebruikten de Duitsers de FX-1400. Het allereerste op afstand bestuurbare vliegtuig dat ook daadwerkelijk werd gebruikt in combat. Hier werd vervolgens een bom van meer dan 1000 kilo aan gehangen. Die bommen werden vervolgens op schepen gegooid om ze helemaal uit te schakelen. Dit is niet alleen de eerste ingezette militaire drone, maar ook de grondlegger van anti-schipraketten. Tijdens de tweede wereldoorlog ontwikkelde Reginald Denny het allereerste radio-gestuurde vliegtuig in Amerika. We hebben het dan over de Radioplane 0Q-2. Hij werd nog niet gebruikt zoals de Duisters dat deden, maar wel op grote schaal geproduceerd in de VS. 

1960s: op dit moment waren mini-radiogestuurde onderdelen beschikbaar voor het grote publiek. Dit was ook voor een redelijke prijs op de markt beschikbaar, waardoor het al snel erg populair werd. Het ging dan voornamelijk om RC-vliegtuigen in de VS. Er waren verschillende modellen voor zowel binnen als buiten.  

1980s: alhoewel drones steeds vaker werden gebruikt, werden ze toch gezien als onbetrouwbaar en duur speelgoed. In de jaren 80 veranderde dit echter meteen. De overwinning van de Israëlische luchtmacht tegen de Syrische luchtmacht in 1982 had hier iets mee te maken. Israël gebruikte zowel UAV’s als bemande vliegtuigen om Syrië mee uit te schakelen. Niet alleen wonnen ze, aan de kant van Israël waren ook heel weinig slachtoffers. Dit maakten de aanval nog succesvoller. De VS heeft vervolgens later in de jaren 80 een UAV-programma ontwikkeld. Hierdoor konden ze zich voorzien in de behoefte aan goedkope onbemande vliegtuigen. In 1990 werden voor het eerst mini en micro UAV’s geïntroduceerd.  

Alle soorten drone. >>

2001: na 9/11 begon de CIA in Amerika gewapende drones te gebruiken tegen de Taliban in Afghanistan. In het jaar 2000 werd de Predator drone als allereerst ingezet door het Amerikaanse leger. Het allereerste slachtoffer dat is gemaakt door de drone vond plaats in februari 2002. Een Predator drone werd gebruikt om een verdacht persoon uit te schakelen. Ze dachten dat dit Osama bin Laden was. Dit bleek hem uiteindelijk niet te zijn. Het was een onschuldig slachtoffer genaamd Daraz Khan. Hieruit ontstonden ook zorgen om drones in oorlog. Zo werd er tegen militaire drones geprotesteerd. Ze zouden te veel onschuldige slachtoffers maken. Hier kun je meer over vinden in het onderstaande pdf-bestand.  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

2006: de FAA in Amerika begon in te zien dat niet-militaire drones ook erg handig konden zijn voor de maatschappij. Deze ontwikkeling begon in 2006. In 2005 hadden Amerikaanse hulpdiensten na de orkaan Katrina de grootste moeite om slachtoffers te vinden. Ze begonnen toen drones te gebruiken. Hierdoor konden ook bedrijven drones voor commerciële doeleinden inzetten. Al snel werden er veel drone-vergunningen aangevraagd. De overheid begon ook steeds meer drones in te zetten. Zo gebruikten ze drones om gewonden op te sporen, grenzen te bewaken en branden te lokaliseren. 

2010: het Franse bedrijf Parrot bracht de Parrot AR drone uit. Dit was de allereerste Ready-to-Fly drone die je kon besturen met WiFi en een smartphone. Met Ready-To-Fly wordt bedoeld dat je meteen met de drone kunt vliegen nadat je hem uit de doos hebt gehaald. Je hoeft dus niets zelf in elkaar te zetten. De drone werd een enorm succes. Later heeft het bedrijf de Parrot AR 2.0 uitgebracht. Een beter versie van zijn voorganger. Zo werd het een stuk eenvoudiger om hem te besturen. Hiernaast zie je de Parrot AR. Hieronder zie je 3 verschillende Ready-To-Fly drones voor consumenten die sinds 2010 worden gemaakt:

Parrot AR drone
Wikipedia
Soort drone DoelWinkel
SpeelgoeddroneEnkel vliegenBekijk op Bol.com
Camera droneFilmen en vliegenBekijk op Bol.com
FPV droneRacen en filmenBekijk op Bol.com

2013: in december 2013 bracht Amazon het concept in de wereld om pakketjes te bezorgen met drones. En alhoewel meer bedrijven dit aan het overwegen waren, was Amazon de eerste die dit aan het grote publiek demonstreerden. Met drones zouden ze pakketjes kunnen afleveren binnen een half uur. Tot op de dag van vandaag worden er pakketjes bezorgd met een drone door Amazon. Op grote schaal komt het echter niet voor. Er moet nog veel gebeuren aan de drones, maar ook aan de wetgeving. Meer over drone delivery kun je hier vinden. 

2016 tot nu: tot op de dag van vandaag is DJI de marktleider op het gebied van drones. Ze leveren hoge kwaliteit camera-drones voor het grote publiek. In 2016 bracht DJI de Phantom 4 uit. Deze drone beschikt over obstakeldetectie, waarmee hij obstakels automatisch kan ontwijken. De drones lijken steeds meer op complexe robots. Ook kan de drone objecten en personen volgen. Sindsdien zijn er veel drones die over dit soort sensoren en functies beschikken. 

De geschiedenis van drones in het kort in 10 blokken
Phantom 4 Pro

Tot op de dag van vandaag worden de drones voor consumenten verbeterd. Hieronder zie je de beste drones van dit moment:

De afbeelding hieronder kan je ook helpen bij een goed overzicht:

korte geschiedenis van drones tijdlijn
Bron: consortiq.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Uiteindelijk is het woord ‘drone’ een algemene term. De meeste mensen herkennen het woord drone als een onbemand vliegtuig. Andere mensen zien een drone als iets dat je met een controller bestuurt. Ook wel een RPA genoemd (Remotely Piloted Aircraft). Tot slot zijn drones luchtvaartuigen die uit zichzelf kunnen vliegen. Deze vliegtuigen kunnen bemand zijn, maar worden dan bestuurt met een auto-pilot. Meer over wat een drone precies is. Dit maakt het moeilijker om de geschiedenis van drones goed in kaart te brengen. In dit artikel heb ik het (gehad) over alle soorten drones. Het is toch goed om dit even te vermelden.

Niet alleen de afbeelding hierboven kan je een goed beeld geven van de geschiedenis, ook in de video hiernaast wordt het goed weergegeven. 

Wanneer zijn drones uitgevonden? 

De drone (UAV) is uitgevonden in 1849. De eerste drones werden gebruikt voor militaire doeleinden. Oostenrijk gebruikten deze UAV toen ze de Italiaanse stad Venetië belegerde. Het waren UAV’s in de vorm van luchtballonnen. In deze tijd zouden we ze geen UAV’s meer noemen. Ze waren helaas niet zo snel. Daar komt bij dat veel van die ballonnen met bommen niet goed konden richten. Door de wind vlogen er zelfs een aantal weg. Het duurde vervolgens 70 jaar voordat onbemande vliegtuigen weer werden overwogen.   

De drones die we vandaag de dag kennen werden pas uitgevonden in 1907. Het was de allereerste quadcopter ooit. Sindsdien gebruiken we deze vorm en noemen we het een quadcopter. Op de grote afbeelding hierboven kun je zien dat de mini en micro drones pas in 1990 waren geïntroduceerd. Dit is het moment waarop de drones enigszins lijken op die van vandaag.  

Hoe is een drone ontstaan? 

De drone is voornamelijk ontstaan uit behoefte voor oorlogsvoering. Zo wilde Oostenrijk Venetië binnenvallen in 1849. Toen ze erachter kwamen dat dit niet goed werkten, zijn ze er ook meteen mee gestopt. Verder kwam het voort uit nieuwsgierigheid van onder anderen uitvinders. In de loop van de tijd zijn landen de militaire drones gaan verbeteren. Ook dit deden ze puur voor het voeren van oorlog. Pas in 2006 begon de FAA in te zien dat drones ook handig konden zijn in de maatschappij van Amerika. Zo konden drones ook commercieel ingezet worden.  

militaire drone donker nacht geland staand op grond
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wie heeft drones uitgevonden? 

De allereerste UAV is uitgevonden en gebruikt door Oostenrijk, waar ik het eerder dit artikel al over heb gehad. Wie dit heeft uitgevonden is niet duidelijk. Het was in ieder geval Oostenrijk zelf. 

Vervolgens zijn de uitvinders (en broers) Jacques en Louis Bréguet ermee bezig geweest. Toen werd het niet alleen een luchtballon, maar ook daadwerkelijk een onbemand vliegtuig. Louis Charles Bréguet was een Franse vliegtuigontwerper en leefde van 1880 tot 1955. Jacques Bréguet was een Franse ingenieur en leefde van 1881 tot 1939. 

Daarna kregen we in 1917 een radiogestuurd onbemand vliegtuig, gebaseerd op RC-technologie van de uitvinder Nikola Tesla. Hij was een uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige en wordt gezien als één van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden. 

Tot slot hebben we Reginald Denny met het radio-gestuurde vliegtuig genaamd de Radioplane 0Q-2. Hij behaalde successen als Engels toneel- film- en televisie-acteur. Verder was hij vlieger en UAV-pionier. Ook was hij ooit amateur-bokskampioen van Groot-Brittannië. Denny kocht een vliegtuigdesign van Walter Righter in 1938. Hij bracht het op de markt als ‘ Dennyplane’ en een modelmotor onder de naam ‘Dennymite’. In 1940 sloten Denny en zijn partners een contract met het Amerikaanse leger. Het ging hierbij om de radiografisch-bestuurbare doelwitdrone, de Radioplane 0Q-2. Tijdens de tweede wereldoorlog hebben ze bijna 15.000 drones voor het Amerikaanse leger gemaakt. 

Hoeveel drones heeft Amerika? >>

Over de auteur

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.