Hoeveel drones heeft Amerika

Hoeveel drones heeft Amerika? – Aantal drones in de wereld

In dit artikel krijg je een goed beeld van drones die worden gebruikt door het Amerikaanse leger. Verder ga ik ter vergelijking het hebben over drones in andere landen in de wereld. Zo krijg je een duidelijke weergave van de Amerikaanse positie in de wereld op het gebied van drones.  

In 2001 werden de eerste militaire drones ingezet in Afghanistan door het Amerikaanse leger. De term ‘drone’ komt niet voor niets uit het leger. We hebben het dan niet over kleine drones bedoelt voor consumenten, maar over drones ter grootte van een vliegtuig.

Hoeveel drones heeft het Amerikaanse leger?

Voordat we het over militaire drones gaan hebben wil ik het nog even hebben over particuliere drones. In Amerika moeten drones van meer dan 250 gram (0.55 lbs) zich registreren. Hierdoor heeft de overheid een goed beeld van het totaal aantal dronebezitters.  

Aantal drones in Amerika:

 1. Totaal aantal geregistreerde drones: 863.728
 2. Commerciële drones geregistreerd: 352.222
 3. Recreatieve drones geregistreerd: 506.635 
 4. Aantal gecertificeerde dronepiloten: 331.573

Dit zijn gegevens van december 2023, voor de actuele waarde kun je naar faa.gov.

In januari 2014 gebruikte het Amerikaanse leger al een heleboel UAV’s (Unmanned Air Vehicles), namelijk: 

 • RQ-11 Ravens: 7362 
 • AeroVironment Wasp III: 990 
 • AeroVironment RQ-20 Pumas: 1137
 • RQ-16 T-Hawk: 306 
 • MQ-1 Predators: 246 
 • MQ-9 Reapers: 126 
 • RQ-7 Shadows: 491 
 • RQ-4 Global Hawk: 33 

Dit zijn oude cijfers, maar geven een idee over wat voor aantallen we het hebben. In de toekomst zullen deze aantallen enorm toenemen, maar daar kom ik straks op terug.

Doordat de UAV’s zich ontzettend snel ontwikkelen worden ze bij steeds meer missies betrokken. De UAV’s voeren niet alleen inlichtingen- bewakings- en verkenningsmissies uit, maar ook elektronische aanvallen, drone-aanvallen en vernietiging van vijandelijke luchtverdediging.

Toch wordt de meerderheid van de drones nog steeds gebruikt voor verkenning. Deze luchtvaartuigen kunnen tienduizenden euro’s kosten, maar ook tientallen miljoenen. Het concept van de moderne militaire Amerikaanse UAV’s is erop gericht om verschillende vliegtuigsystemen samen te laten werken. Op deze manier kunnen ze de grondtroepen vanaf de lucht ondersteunen.

De VS exporteert drones ook naar andere landen die veelal in de NAVO zitten. Israël – ook één van de grootste militaire drone exporteurs – doet hier minder moeilijk over en verkoopt ze ook aan landen zoals China.  

Op de kaart hieronder kun je zien wanneer landen voor het eerst drones hebben aangeschaft. Op newamerica.org vind je meer informatie over elk land. In maart 2019 heeft Nederland 4 MQ-4 Reaper UAV’s gekocht van de VS, welke geleverd zijn in 2020. 

Hoeveel drones heeft Amerika?
Bron: New America

Op de kaart hieronder zie je sinds wanneer landen bezig zijn met het ontwikkelen van drones. Zo bracht de VS in 2001 een aangepaste versie van de predator-drone uit.  

kaart sinds wanneer landen drone ontwikkelen
Bron: New America

Tot slot toont de onderstaande afbeelding sinds wanneer landen gebruik maken van UAV’s. Op de website kun je zien wat voor drones ze gebruiken en sinds wanneer.  

wereldkaart sinds wanneer landen drones gebruiken
Bron: New America

De meeste drones in Amerika zijn net zoals in de rest van de wereld van het merk DJI. De Amerikaanse regering is echter voor het verbieden van deze drones uit China.

Hoeveel militaire drones heeft Amerika in de toekomst? 

Analisten van de groep ‘Jane’s’ schatten dat er meer dan 80.000 verkenningsdrones worden gekocht in de komende 10 jaar (vanaf 2020). Daarnaast nog eens 2000 drones voor in de aanval.

Gewapende drones zijn niet bepaald goedkoop met een startprijs van ongeveer 15 miljoen euro per stuk. Dan hebben we het nog niet gehad over de bijkomende kosten, zoals de opleidingen voor de piloten.  

In de komende 10 jaar (tot 2030) voorspelt de VS dat ze ongeveer 1000 nieuwe ‘combat drones’ gaan kopen. Op de afbeelding hieronder zie je een schatting van de hoeveelheid drones die elk land gaat aanschaffen in de komende 10 jaar.  

Amerika aanval-drones grafiek toekomst uitgaven
Bron: theguardian.com

Tegen 2028 wil de VS meer drones hebben dan de rest van de wereld bij elkaar opgeteld. We hebben het dan over lichtgewichte verkenningsdrones.

grafiek bestedingen militaire drones in landen in de wereld optimized
Bron: theguardian.com

De VS heeft veruit de meeste militaire drones ter wereld en zetten deze UAV’s ook het meeste in. Het gaat al helemaal hard als de technologie zich ontwikkelt. Daarnaast besteedt Amerika enorm veel aan defensie. En met drones als steeds populairder wordend oorlogsmiddel kunnen deze luchtvaartuigen niet achterblijven.  

Welke militaire drones gebruikt Amerika? 

Heden 

 • MQ-1 Predator 
 • MQ-1C Gray Eagle 
 • RQ-4 Global Hawk 
 • RQ-7 Shadow 
 • MQ-8B Fire Scout/MQ-8C Fire Scout 
 • MQ-9 Reaper 
 • CQ-10 Snowgoose 
 • RQ-11 Raven 
 • RQ-12 Wasp 
 • MQ-19 Aerosonde 
 • RQ-20 Puma 
 • RQ-21 Blackjack 
 • RQ-170 Sentinel 
 • Black Hornet Nano 
 • Snipe 
 • Switchblade 
 • Maveric 
 • Stalker 
 • ScanEagle 

Toekomst 

 • MQ-4C Triton 
 • MQ-25 Stingray 
 • RQ-180 

Hoeveel drones heeft Nederland? 

Eerder in dit artikel heb ik gezegd dat Nederland 4 Reaper drones heeft gekocht van de VS. Dit zijn ook meteen de enige drones die Nederland tot nu toe heeft. De totale waarde van deze drones wordt geschat op zo’n 187 miljoen euro.

Deze drones maakte in eerste instantie geen gebruik van wapens en waren dus niet bedoeld als vernietigingswapens. Ze werden alleen gebruikt om inlichtingen te verzamelen en als verkenningsmateriaal in te zetten. Inmiddels zijn de verkenningsdrones in 2023 wel bewapend.

De VVD en CDA waren eerder al voor het bewapenen van deze drones: ’’Hierdoor gaat de Nederlandse krijgsmacht met de tijd mee. We hebben gezien dat de VS, UK en Israël al voor een lange tijd drones gebruiken, dus waarom Nederland niet?”

militaire drone getekend animatie grijs
Reaper

De bevelhebber van de koninklijke luchtmacht Leo Beulen zegt dat drones door middel van kunstmatige intelligentie veel beter en nauwkeuriger informatie kunnen doorgeven.  

Welk landen gebruiken de meeste drones? 

De eerste fase van het drone tijdperk werd vooral gedomineerd door de VS, UK en Israël. Nu komen echter steeds meer landen in handen van de technologie.

De VS en de UK halen vooral drones van het Californische bedrijf genaamd General Atomics. Het is eigendom van de miljardairbroers Neal en Linden Blue. Israël ontwikkelt weer zijn eigen technologie.  

Global Hawk drone schets tekening animatie
Global Hawk

Drones hebben zich in de afgelopen 5 jaar snel verspreid in een ‘tweede golf’. Pakistan en Turkije hebben nu hun eigen programma ontwikkeld. Turkije heeft sinds 2016 veel gebruik gemaakt van drones tegen de Koerdische PKK (Koerdische arbeiderspartij in Turkije en Irak), Noord-Irak en Koerdische groepen in Syrië. 

Hoe gaan militaire drones de oorlog veranderen? 

Drones zijn één van de grootste, dan wel niet de grootste groeimarkt van de oorlogsindustrie. Is dit wel een goede ontwikkeling? Er is al genoeg kritiek geweest op dit soort oorlogspraktijken. In de praktijk komt het vaak voor dat ook onschuldige mensen slachtoffer worden van een drone-aanval.

En alhoewel drone-aanvallen heel nauwkeurig zijn worden ze niet altijd even nauwkeurig ingezet. Als je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent ziet de VS je als een vijand. Dit is niet de schuld van de drones, maar wel van de manier waarop de VS werkt. Drones zouden deze manier van werken kunnen stimuleren.

Predator drone schets tekening animatie
Predator

In het zeldzame stuk hieronder heeft de VS onthult dat ze 473 luchtaanvallen hebben gepleegd met drones en vliegtuigen buiten Afghanistan, Irak en Syrië.

Ze hebben hierbij geen onderscheid gemaakt tussen vliegtuigen en UAV’s. De 473 luchtaanvallen vonden plaats tussen januari 2009 en december 2015. Hierin stond vermeld dat er 116 burgerslachtoffers waren gevallen als gevolg van deze aanvallen. Het gaat hierbij om 4% van de totale slachtoffers. 

Of deze cijfers kloppen is nog maar de vraag. Zo zegt een mensenrecht organisatie ‘Reprieve’ in Amerika dat de regering heeft gesjoemeld met de percentages.

Uit een onderzoek in 2014 door Reprieve bleek dat de VS een poging deed om 41 mensen te vermoorden, wat er uiteindelijk 1147 bleken te zijn. Dat zou betekenen dat er 1106 onschuldige mensen zijn gesneuveld dankzij deze drone-aanvallen.

Drones zorgen voor een oorlog op afstand. In veel gevallen zijn militaire drones onbemand. Dit maakt een oorlog een stuk minder risicovol voor de aanvallende partij, aangezien er niemand aan boord is.

Het inzetten van deze oorlogsmachines kan oorlog stimuleren, omdat landen sneller geneigd zijn drones in te zetten als er geen dronepiloot aan boord is. Daar komt bij dat drones relatief gezien vrij goedkoop zijn. Of nou ja, ze kunnen goedkoop zijn. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.