Wat zijn de regels voor drones onder de 250 gram

Wat zijn de regels voor drones onder de 250 gram?

De regels die voor jou gelden zijn voornamelijk afhankelijk van het gewicht van je drone. De lichtste drone categorie in Nederland is 250 gram en daarvoor gelden de minste regels. In dit artikel lees je alle regels die gelden voor drones onder de 250 gram.

Heb je een drone bewijs nodig voor drones onder de 250 gram?

Drones die minder dan 250 gram wegen vallen in de open categorie, welke is onder te verdelen in A1, A2 en A3. Drones tot de 250 gram vallen in de A1-categorie. Een categorie waarin de regels relatief soepel zijn, omdat de kans op letsel kleiner is mocht de drone uit de lucht storten.

Voor drones onder de 250 gram heb je geen drone bewijs nodig. Je hoeft geen online theorie- en praktijkexamen te doen, terwijl dat bij drones boven de 250 gram wel verplicht is. Er wordt wel van je verwacht dat je de handleiding doorleest.

Naast de algemene drone regels dien je je ook aan wat specifieke regels te houden speciaal bedoelt voor drones onder de 250 gram. Er is 1 regel die verschilt van de zwaardere drones, namelijk de afstand tot mensen. Voor drones tot 250 gram is het toegestaan om boven mensen te vliegen. Het is echter niet toegestaan om boven mensenmenigten te vliegen.

Verder zijn er ook nog wat technische vereisten waaraan je je moet houden. Zo mag de drone niet harder dan 19 m/s vliegen en geldt er een maximale vlieghoogte van 120 meter.

Extra tip: voor het behalen van een vliegbewijs moet je minimaal 16 jaar zijn. Omdat drones onder de 250 gram geen vliegbewijs vereisen, mogen alle leeftijden hiermee vliegen.

Moet je je registreren met een drone onder de 250 gram?

Maar hoe zit het dan met het registreren als dronepiloot? Je hoeft jezelf met een drone onder de 250 gram niet te registreren, tenzij de drone over een camera beschikt. Dit geldt dus ook voor de kleine speelgoeddrones, ook al hebben ze een kleine camera.

Door je te registreren kan de overheid traceren wie de drone bestuurt. Als een drone op een gevaarlijke plek vliegt heb je kans dat hij uit de lucht wordt geschoten. Het is vervolgens lastig om de dronepiloot zelf terug te vinden. De registratieplicht zou er onder andere voor moeten zorgen dat ‘stuntpiloten’ makkelijker te traceren zijn.

Wat zijn de regels voor drones onder de 250 gram?

Het registreren kun je gewoon online doen. Let erop dat je alleen de drone piloot (oftewel jijzelf) hoeft te registreren. Het registreren van de drone zelf hoeft alleen in de certified categorie, maar die komt hier niet ten sprake. Na de registratie krijg je online een registratienummer opgestuurd. Dit registratienummer zet je vervolgens op je drone door een brandplaatje of een sticker te gebruiken.

Je kunt je in Nederland registreren via de RDW en in België via de FOD Mobiliteit.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Moet je je verzekeren voor drones onder de 250 gram?

Voor drones onder de 250 gram is het niet verplicht om jezelf als dronepiloot te verzekeren. Wel wordt er van je verwacht dat je weet wat de gevolgen zijn als je je niet verzekerd. Alleen in de specific categorie is het verplicht om te laten zien dat je verzekerd bent.

Maar hoe zit het dan met je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP)? De meeste mensen hebben een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering waarmee ze verzekert worden voor schade aan derden. Je bent dus verzekerd als je zelf schade toebrengt aan andermans eigendommen. Maar hoe zit het dan als je schade aanricht met je drone?

Of dit ook gedekt wordt kan verschillen per verzekeringsmaatschappij en daarvoor zal je dus de polisvoorwaarden van je verzekeringsmaatschappij door moeten nemen. De vraag is echter of dit door je verzekeraar wel duidelijk vermeldt wordt. Lees bijvoorbeeld goed of ze onderscheid maken tussen modelvliegtuigen en drones.

Kortom: er komt veel kijken bij het verzekeren van jezelf als dronepiloot. Als je schade aanricht door een drone zonder je te verzekeren, dan kan dit een duur grapje worden. Je zult zelf de afweging moeten maken. De veiligste keuze is om een verzekeringsmaatschappij te kiezen die schade door drones dekt. Misschien valt jouw drone onder de categorie speelgoed, dan ben je waarschijnlijk wel verzekerd.

Je kunt ook een verzekering afsluiten voor schade aan je drone. Dit is uiteraard niet verplicht, maar handig als je bang bent voor een crash. Voor drones van het merk DJI bestaat er een aparte drone verzekering, genaamd de DJI Care Refresh. Meer informatie lees je hieronder en op bol.com.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

  • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
  • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
  • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Heb je een CE-label nodig voor drones onder de 250 gram?

Nee, je hebt geen CE-label nodig voor drones onder de 250 gram. Sinds 1 januari 2024 moeten alle verkochte drones beschikken over een CE-keurmerk. Drones moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat ze verkocht mogen worden.

Hoe streng de voorwaarden zijn hangt af van het gewicht van je drone. Er zijn 5 verschillende groepen (C0 tot C4) waarin we drones kunnen classificeren in de open categorie.

Drones onder de 250 gram vallen in de laagste klasse, namelijk in C0. Dit CE-keurmerk vind je terug in de handleiding en op de doos van de drone, waardoor je meteen herkent in welke groep de drone valt. Je hoeft dan niet meer naar het gewicht te kijken om te controleren in welke categorie de drone hoort.

Drones in de klasse C0 wegen minder dan 250 gram en kunnen maximaal 120 meter hoog vliegen met een maximale snelheid van 68 km/u. De verkochte exemplaren voor 1 januari 2024 kunnen zo’n CE-keurmerk niet meer krijgen. Dit geldt ook voor drones onder de 250 gram.

Toch blijven drones onder de 250 gram in de A1 categorie, ook al hebben ze geen CE-keurmerk. Drones die boven de 250 gram wegen en geen CE-keurmerk hebben zijn sinds 1 januari 2024 verplaatst naar subcategorie A3.

Beste drones onder de 250 gram

Wat betreft de regelgeving zit je met een drone onder de 250 gram erg goed. Naast de algemene drone regels hoef je je alleen te registreren. Als de drone geen camera heeft hoef je niets extra’s te doen.

Het is dus niet zo gek om bewust een drone te kopen die onder het gewicht van 250 gram zit. Voor beginnende drone piloten zitten er zeker wat mooie drones bij die je kunt kiezen. Hieronder zie je een top 3 van de beste drones onder de 250 gram.

Drones met de minste regelsMerkPrijs
DJI Mini 4 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com

Voor alle 3 de drones geldt dat ze een camera hebben, wat betekent dat je je als dronepiloot wel moeten registreren.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.