DJI mini drone onder 250 gram

Wat zijn de regels voor drones onder de 250 gram?

Sinds 1 januari 2021 zijn de nieuwe EU-regels omtrent drones ingevoerd. Dit betekent dat de regelgeving omtrent drones over het algemeen hetzelfde is in heel Europa. De regels die ik in deze blog bespreek gelden voor zowel België als Nederland. Door de nieuwe regelgeving gelden voor elke drone weer andere regels. Welke regels gelden is afhankelijk van het gewicht van je drone. Alle drones onder de 250 gram vallen onder dezelfde categorie en hebben bijna dezelfde regels.

De categorie drones onder de 250 gram is de lichtste categorie die er is. Hoe zwaarder de drone, hoe meer gevaar de drone creëert. Ook de afstand tot mensen kan volgens de regelgeving voor extra gevaar zorgen. Of je drone over een camera beschikt is ook een belangrijk aspect. Hoe dit precies allemaal zit bij drones onder de 250 gram ga ik uitgebreid uitleggen.

De beste drones onder de 250 gram:

DroneMerkPrijs
1.DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Mavic MiniDJIBekijk op Bol.com >>
3.Ryze TelloRyze/DJIBekijk op Bol.com >>
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drone bewijs voor drones onder de 250 gram nodig?

Drones die minder dan 250 gram wegen vallen in de open categorie. De open categorie is weer te verdelen in A1, A2 en A3. Drones tot 250 gram vallen in de A1-categorie. De drones in de A1 categorie mogen alleen bestuurt worden als ze voor heel weinig gevaar zorgen. Dit betekent dat de kans op letsel minimaal is mocht de drone uit de lucht storten.

Meer over drone bewijzen >>

Voor drones onder de 250 gram heb je geen drone bewijs nodig. Je hoeft geen online theorie- en praktijkexamen te doen, terwijl dat bij drones boven de 250 gram wel moet. Er wordt wel van je verwacht dat je de handleiding doorleest. Naast de algemene drone regels dien je je ook aan wat regels te houden speciaal voor dit soort drones. Eigenlijk is er 1 regel die verschilt van de zwaardere drones, namelijk de afstand tot mensen. Voor drones tot 250 gram is het toegestaan om boven mensen te vliegen. Het is echter niet toegestaan om boven mensenmenigten te vliegen.

Er zijn ook nog wat technische vereisten waaraan je je moet houden. Zag mag de drone niet harder dan 19 m/s vliegen. Verder mag de drone niet hoger dan 120 meter vliegen.

Meer informatie over verschillende gewichtsklassen >>

Drone accessoires die je eventueel wel nodig hebt:

landingpad voor drone

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Draagtas beschermhoes voor DJI Mini 2

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. Met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

Registratie bij drones onder de 250 gram nodig?

Maar hoe zit het dan met het registreren van jezelf? Je hoeft jezelf met een drone onder de 250 gram niet te registreren, tenzij hij over een camera beschikt. Dit geldt dus ook voor de kleine speelgoeddrones, ook al hebben ze een kleine camera.

Door je te registreren kan de overheid traceren wie erachter de drone zit. Als een drone op een gevaarlijke plek vliegt heb je de kans dat hij uit de lucht wordt geschoten. Het is vervolgens lastig om de dronepiloot erachter terug te vinden. De registratieplicht zou ervoor moeten zorgen dat eventuele ‘stuntpiloten’ makkelijker te traceren zijn.

Wat zijn de regels voor drones onder de 250 gram?

Het registreren kun je gewoon online doen. Let erop dat je alleen de drone piloot (oftewel jijzelf) hoeft te registreren. Het registreren van de drone hoeft alleen in de certified categorie, maar die komt hier niet ten sprake. Na de registratie krijg je online een registratienummer naar je toegestuurd. Dit registratienummer zet je vervolgens op je drone. Dit kun je doen door een brandplaatje of een sticker te gebruiken. Voorheen moesten beroepsmatige drone piloten zich ook registreren. Dit deden ze aan de hand van een PH-nummer. Dit PH-nummer komt vanaf 31 december 2021 te vervallen en is dus niet meer geldig. Je kunt je in Nederland registreren via de RDW en in België via de FOD Mobiliteit.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Verzekering voor drones onder de 250 gram nodig?

Voor drones onder de 250 gram is het niet verplicht om jezelf als dronepiloot te verzekeren. Wel wordt er van je verwacht dat je weet wat de gevolgen zijn als je je niet verzekerd. Alleen in de specific categorie is het verplicht om te laten zien dat je verzekerd bent.

Maar hoe zit het dan met je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP)? De meeste mensen hebben een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering waarmee ze verzekert worden voor schade die ze aan derden maken. Je wordt dus verzekert als jijzelf schade toebrengt aan andermans eigendommen. Maar hoe zit het dan als je schade aanricht met je drone? Of dit het geval is kan verschillen per verzekeringsmaatschappij. Hiervoor zal je dus de polisvoorwaarden van je verzekeringsmaatschappij door moeten nemen. Dan maar hopen dat het duidelijk terug te vinden is. Lees bijvoorbeeld goed of ze onderscheid maken tussen modelvliegtuigen en drones.

Kortom: er komt veel kijken bij het verzekeren van jezelf als dronepiloot. Als je schade aanricht door een drone zonder je te verzekeren, dan kan dit een duur grapje worden. Je zult zelf de afweging moeten maken. De veiligste keuze is om een verzekeringsmaatschappij te kiezen die schade door drones dekt. Misschien valt jouw drone onder de categorie speelgoed, dan ben je waarschijnlijk wel verzekerd. Bekijk meer informatie over het verzekeren van drones. >>

Je kunt ook een verzekering afsluiten voor schade aan je drone. Dit is uiteraard niet verplicht, maar handig als je bang bent voor een crash. Voor drones van het merk DJI bestaat er een aparte drone verzekering, genaamd de DJI Care Refresh. Meer informatie lees je hieronder en op bol.com.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

CE-label nodig voor drones onder de 250 gram?

Vanaf 1 januari 2024 moeten alle drones beschikken over een CE-keurmerk. Drones zullen dus aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen voordat ze verkocht mogen worden. Hoe streng de voorwaarden zijn hangt af van het gewicht van je drone. Er zijn 5 verschillende groepen (C0 tot C4) waarin we de drones kunnen classificeren in de open categorie.

Drones onder de 250 gram vallen in de laagste klasse, namelijk in C0. Dit CE-keurmerk zal je terug gaan zien in de handleiding van de drone. Op die manier kun je meteen herkennen in welke groep de drone valt. Je hoeft dan niet meer naar het gewicht te kijken om te controleren in welke categorie hij hoort.

Drones in de klasse C0 wegen minder dan 250 gram (met camera). Verder kunnen de drones maximaal 120 meter hoog vliegen met een maximale snelheid van 68 km/u. Drones die nu worden verkocht kunnen zo’n CE-keurmerk niet meer krijgen. Dit geldt ook voor drones onder de 250 gram. Toch blijven drones onder de 250 gram in de A1 categorie en mag je dus blijven besturen, ook al hebben ze geen CE-keurmerk. Drones die boven de 250 gram wegen en geen CE-keurmerk hebben worden vanaf 1 januari 2024 verplaatst naar de subcategorie A3.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

De beste drones onder de 250 gram

Wat betreft de regelgeving zit je met een drone onder de 250 gram erg goed. Naast de algemene drone regels hoef je je alleen te registreren. Als hij geen camera heeft hoef je niets extra’s te doen. Het is dus niet zo gek om expres een drone te kopen die onder het gewicht van 250 gram zit. Voor beginnende drone piloten zitten er zeker wat mooie drones bij die je kunt kiezen. Hieronder zie je een top 3 van de beste drones onder de 250 gram.

DroneMerkPrijs
1.DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Mavic MiniDJIBekijk op Bol.com >>
3.Ryze TelloRyze/DJIBekijk op Bol.com >>

Voor alle 3 de drones geldt dat ze een camera hebben. Je zult je als drone piloot dus wel moeten registreren.

DJI Mini 2

De DJI Mini 2 is de beste drone die je onder de 250 gram kunt kopen. Op vrijwel alle specificaties scoort hij het hoogst. Het lage gewicht van de drone is zeker niet ten koste van de kwaliteit. Je kunt deze drone zien als het begin van het professionele.

Specificaties

 • Gewicht: 249 gr.
 • Diagonaal: 213 mm
 • Vliegtijd: 31 min.
 • Snelheid: 57.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assige
 • Camerasensor: 1/2 .3’’ CMOS
 • Fotoresolutie: 12 MP
 • Filmresolutie: 4K 30 fps
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 10 km

DJI Mavic Mini

De DJI Mavic Mini is verouderde versie van de DJI Mini 2. Nog steeds is het een hartstikke goede drone waarmee je prima beelden kunt maken. Voor de echt betere kwaliteit zou ik upgraden naar de Mini 2. Mocht je het maken van luchtopnames minder belangrijk vinden en houd je de prijs graag laag, kies dan voor deze drone. Het besturen van Mavic Mini is net zo leuk als het vliegen met de DJI Mini 2 drone.

Specificaties

 • Gewicht: 249 gr.
 • Diagonaal: 213 mm
 • Vliegtijd: 30 min.
 • Snelheid: 46.8 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: ½.3” CMOS
 • Fotoresolutie: 12 MP
 • Filmresolutie: 2.7K 30 fps
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 2 km
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Ryze Tello

De Ryze Tello is een stuk goedkopere drone, maar ook zeker niet de minste. Het voordeel van deze drone is dat je er ook binnen mee kunt vliegen. Ideaal voor als het regent of hard waait. Tegen veel wind zal de drone niet kunnen. Dit geldt trouwens ook voor de bovenstaande drones. Drones met een lager gewicht zijn vaak minder goed bestemd tegen windvlagen. Bij de Mavic Mini en de Mini 2 zal je hier in de kwaliteit van de beelden niks van merken. De gimbal op deze drones houdt de beelden stabiel. Dit geldt niet voor de Ryze Tello, aangezien hij niet beschikt over een gimbal.

Zie deze drone niet als materiaal om mooie beelden mee te maken. Zie het echt als speelgoed of een goede drone voor beginners. Als je het leuk vindt om luchtopnames te maken, maar dit niet het belangrijkste is, kies dan de Mavic Mini. Wanneer je het wel erg leuk vindt om luchtopnames te maken (en ze eventueel bewerkt) kies dan voor de DJI Mini 2.

Specificaties

 • Gewicht: 80 gram
 • Diagonaal: 170 mm
 • Vliegtijd: 13 min.
 • Snelheid: 28.8 km/u
 • Gimbal: nee
 • Camerasensor: nee
 • Fotoresolutie: 5 MP
 • Filmresolutie: 720p 30 fps
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 0.1 km

Over de auteur

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.