Zodra de registratie is voltooid krijg je een exploitantnummer in je mail. Hierdoor sta je als eigenaar (exploitant) van de drone ingeschreven bij de RDW. Maar wat nu In dit artikel lees je alles over het gebruik van dit exploitantnummer.
Inhoudsopgave
Hoe zet je een exploitantnummer op je drone?
Ik bespreek in 3 stappen hoe je het exploitantnummer op je drone kunt zetten.
Stap 1: juiste exploitantnummer gebruiken
Als je eenmaal bent geregistreerd en een exploitantnummer hebt aangevraagd, moet je dit nummer op je drone zetten. Het exploitantnummer (bestaande uit cijfers en letters) die je van de RDW in je mailbox hebt ontvangen lijkt op deze: NLD27attrdhe78kjc – xyz. Alleen de letter- en cijfercombinatie vóór je streepjes hoef je aan te brengen op je drone.
Door de laatste 3 letters van je exploitantnummer weg te laten voorkom je dat anderen misbruik maken van je exploitantnummer. Je begint het exploitantnummer altijd met NLD (Nederland) of BLE (België).
Heb je het exploitantnummer al aangevraagd, maar weet je niet meer waar je deze kunt vinden? Ga dan naar deze pagina van de RDW om je exploitantgegevens te bekijken. In België kan je inloggen op het Drone Portaal van de overheid om het exploitantnummer te vinden.
Stap 2: bevestiging exploitantnummer kiezen
Daarna moet je volgens de Rijksoverheid het exploitantnummer zichtbaar aanbrengen op al je drones. Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt doen:
- Sticker
- Brandplaatje
- QR-code
Let op: zorg dat je er 2 hebt. 1 voor op je drone en 1 voor op je controller.
Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat het nummer duidelijk zichtbaar is, ongeacht welke methode je hiervoor gebruikt. Je hoeft je verder niet druk te maken over de brandbestendigheid en waterbestendigheid van het plaatje. Hier wordt niets over gezegd en wordt dan ook niet van je verwacht.
Sticker: een sticker is een hele eenvoudige manier om je exploitantnummer op je drone aan te brengen. Koop bijvoorbeeld een blanco of label sticker en schrijf hier het exploitantnummer op.
Brandplaatje: een brandplaatje is een mooiere manier om het nummer op je drone te zetten. Deze kan je vrij goedkoop laten maken bij diverse bedrijven. Vaak kan je er naast je exploitantnummer ook je naam, telefoonnummer of bedrijfsnaam op zetten. Handig voor als je je drone kwijtraakt en iemand anders ‘m vindt. Partijen die dit voor je kunnen doen:
Zoals je kan zien verschilt de prijs nogal tussen de aanbieders. Zelf heb ik een brandplaatje laten maken door DroneTags. Naar mijn mening ziet het er goed uit. En nog belangrijk: het brandplaatje zit er tot op de dag van vandaag nog op.
QR-code: als je origineel wil zijn kan je je exploitantnummer ook in de vorm van een QR-code op je drone zetten. Volgens de EASA (Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart) is dit absoluut mogelijk. Een QR-code wordt met de camera van je telefoon of tablet gescand en met een QR-lezer omgezet naar een URL, oftewel naar je exploitantnummer.
Een QR code maken van je exploitantnummer is erg eenvoudig:
- Ga naar deze website.
- Selecteer ‘Tekst’.
- Schrijf je exploitantnummer in het tekstvlak.
- Ontwerp de QR-code en voeg een logo toe indien gewenst.
- Download het bestand als PNG of SVG.
- Print het uit en plak het op je drone.
Stap 3: exploitantnummer aanbrengen
Je hebt het exploitantnummer en je weet hoe je deze gaat bevestigen. De laatste stap is om deze daadwerkelijk op je drone én controller te zetten, maar waar? Ik heb niet het idee dat het heel veel uitmaakt waar je de sticker of het brandplaatje plakt. Let bij het plaatsen van je exploitantnummer op het volgende:
- Zorg dat je de sensoren voor obstakeldetectie vermijd.
- Plak het plaatje niet in de buurt van openingen, zoals ventilatoren.
- Plak hem niet op de batterij.
- Plak hem niet op bewegende onderdelen, zoals de gimbal, camera en propellers.
De rest van de plekken zouden goed moeten zijn. Zelf heb ik het nummer aan de voorkant bovenaan mijn drone geplakt. Wat betreft de controller zit hij aan de achterkant.
Exploitantnummer inprogrammeren
Sinds 2024 moeten drones boven de 250 gram een ingeprogrammeerd exploitantnummer hebben. Dit houdt in dat je je exploitantnummer toevoegt aan de software van je drone. Klinkt ingewikkeld, maar dit is niet meer dan gewoon je exploitantnummer invoeren in de instellingen van je drone.
Door je exploitantnummer te programmeren wordt er vanuit je drone een signaal verzonden met jouw exploitantnummer. Hierdoor kan de luchtvaart jou vanaf een afstand identificeren. Drones van onder de 250 gram hoeven hier niet aan te voldoen.
Hoe vraag je een exploitantnummer voor je drone aan?
Een exploitantnummer vraag je aan zodra je je als dronepiloot registreert. In Nederland doe je dit bij de RDW en in België bij het drone portaal van de overheid.
- Ga naar de website van RDW als je Nederlands bent of naar het drone portaal van de overheid als je Belgisch bent.
- Log in met je DigiD of eHerkenning als je Nederlands bent en eID als je Belgisch bent.
- Vul je gegevens in en vraag het exploitantnummer aan.
- Reken de registratiekosten af. In België hoeft dat niet, omdat het gratis is.
- Wacht totdat de registratie is voltooid en je ontvangt je exploitantnummer via de mail.

Wat kost een exploitantnummer voor je drone?
Het aanvragen van een exploitantnummer in Nederland kost 23 euro. Hierna moet je per jaar 13 euro betalen om je registratie bij de RDW te verlengen. Je exploitantnummer is dus telkens 1 jaar geldig. 6 weken voordat je registratie verloopt stuurt de RDW je een herinneringsmailtje om je registratie te verlengen of stop te zetten.
Belgen zijn in dit geval beter af. Voor hen is het aanvragen van een exploitantnummer, en dus het registreren van jou als dronepiloot, geheel gratis. Nederlandse dronepiloten kunnen zichzelf niet registreren in België of andere landen om kosten te besparen.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.