Drone regels België

Drone regels België – Dit moet je weten!

Drone regels kunnen vrij onduidelijk zijn, zeker als je voor het eerst de drone wereld instapt. Desalniettemin is het een belangrijk onderwerp en kan je er flinke boetes mee voorkomen. In dit artikel lees je alles over de drone regels in België.

Sinds 1 januari 2021 gelden er Europese regels voor drones. Dit betekent dat vanuit de EU bepaalt is welke EU drone regels er gelden. De meeste regels in België gelden dus ook in de rest van Europa, alhoewel EU-lidstaten zelf de regels mogen aanpassen.

Drone regels in andere landen:

De belangrijkste drone regels in België

Net zoals in alle andere Europese landen is het risico wat je vorm afhankelijk van het gewicht van je drone. Zware drones kunnen meer schade aanrichten, waardoor daar andere regels voor gelden dan voor lichte drones.

De meest mensen vallen in de open categorie. Dit is een drone categorie waar je in valt als je drone lichter is dan 25 kilogram. In de open categorie gelden er algemene regels waar iedereen zich aan dient te houden.

De algemene drone regels in België zijn als volgt:

  1. Je drone weegt niet meer dan 25 kilogram. Als je drone zwaarder is val je in de specific categorie waarvoor andere (strengere) regels gelden.
  2. De maximale vlieghoogte is 120 meter.
  3. In België is het toegestaan om in de nacht te vliegen zolang je je drone in zicht houdt. Met de lampjes rondom de drone kan je vanaf de grond de drone goed in het vizier houden.
  4. Je vliegt niet met je drone uit het zicht. Dit wordt BVLOS genoemd (Beyond Visual Line Of Sight).
  5. Je vervoert geen gevaarlijke stoffen met je drone.
  6. Je bent minimaal 14 jaar oud. Vanaf 14 jaar is het tpegestaan om met een drone in de subcategorie A1 en A3 te vliegen. In subcategorie A2 moet je minstens 16 jaar oud zijn. Met een zogeheten waarnemer mag iemand jonger dan 16 alsnog vliegen.
  7. Je vliegt niet in gebieden waar je niet mag vliegen met een drone (No-Fly Zones). Hier kom ik later dit artikel op terug.
  8. Je hebt een vliegbewijs op zak indien je deze nodig hebt.
  9. Je bent niet onder invloed van drugs en/of alcohol.
  10. Je geeft altijd voorrang aan ander vliegverkeer en land de drone zodra ander luchtverkeer nadert.
  11. Je blijft uit de buurt van hulpdiensten en ongevallen, zoals een traumahelikopter.
  12. Je houdt rekening met andermans privacy. Het is niet de bedoeling dat je andermans privacy schendt. 

Specifieke drone regels

Zoals ik al eerder had vermeld zijn de regels afhankelijk van hoe zwaar je drone weegt. De open categorie (drones onder de 25 kilogram) kunnen we onderverdelen in 3 subcategorieën:

Subcategorie A1

Je valt in de subcategorie als je drone lichter is dan 500 gram. De meeste mensen vallen in deze subcategorie.

Drones onder de 250 gram:

  1. Je moet je registreren als je drone een camera heeft (tenzij het een speelgoeddrone betreft).
  2. Je hebt geen vliegbewijs nodig.
  3. Je hoeft geen afstand te houden van gebouwen.
  4. Je hoeft geen afstand te houden van niet-betrokken personen.
  5. Vliegen boven mensenmassa’s is niet toegestaan.

Drones onder de 500 gram:

  1. Je moet je registreren als je drone een camera heeft.
  2. Je hebt het A1/A3 vliegbewijs nodig.
  3. Je hoeft geen afstand te houden van gebouwen.
  4. Je hoeft geen afstand te houden van niet-betrokken personen.
  5. Vliegen boven mensenmassa’s is niet toegestaan.

Subcategorie A2

Als je een drone onder de 2 kilogram hebt kan je ook in de subcategorie A2 vliegen. In deze categorie kan je dichter bij mensen vliegen, waardoor je de meeste vrijheid hebt. Vliegen boven woonwijken met een drone boven de 250 gram is dan legaal. Je zult echter wel een extra vliegbewijs moeten halen. Het halen van dit vliegbewijs is optioneel.

  1. Je moet je registreren.
  2. Je hebt het A1/A3 en A2 vliegbewijs nodig.
  3. Je hoeft geen afstand te houden van gebouwen.
  4. Je moet minstens 50 meter afstand houden van niet-betrokken personen.
  5. Vliegen boven mensenmassa’s is niet toegestaan.

Subcategorie A3

Als je het aanvullend A2 vliegbewijs niet wil vallen en je drone weegt zwaarder dan 500 gram, dan kom je terecht in subcategorie A3. Hiervoor gelden de volgende regels:

  1. Je moet je registreren.
  2. Je hebt het A1/A3 vliegbewijs nodig.
  3. Je moet minstens 150 meter afstand houden van gebouwen.
  4. Je moet minstens 150 meter afstand houden van niet-betrokken personen.*
  5. Vliegen boven mensenmassa’s is niet toegestaan.

*het is wel toegestaan om te vliegen boven betrokken personen.

Let op: vanaf 1 januari bepaalt het gewicht van je drone niet meer in welke categorie je valt. In plaats daarvan moeten drones verplicht een CE-markering hebben. De CE-markering bepaalt vervolgens in welke categorie je valt en aan welke regels je je moet houden.

Oude drones zonder CE-markering boven de 250 gram vallen vanaf 1 januari 2024 in de subcategorie A3.

Drone registreren in België

jezelf registreren is voor veel dronepiloten verplicht. Let erop dat je de drone zelf niet registreert, maar jij als dronepiloot. In België moet je jezelf als dronepiloot registreren in de volgende gevallen:

  1. Je drone weegt zwaarder de 250 gram.
  2. Je drone weegt minder dan 250 gram, maar beschikt over een camera.

Voor speelgoeddrones geldt een uitzondering. Speelgoeddrones onder de 250 gram, ook al hebben ze een camera, hoeven niet geregistreerd te worden. Een drone geldt als speelgoed zodra deze voldoet aan de richtlijn 2009/48/CE. Raadpleeg hiervoor de verpakking of de product beschrijving die wordt vrijgegeven door de fabrikant.

Jezelf registreren indien nodig doe je als volgt:

  1. Je dient je te registreren bij het DGLV. Dit doe je via het online portaal.
  2. Volg het registratieproces en vul je gegevens in. Jezelf registreren in België kan geheel gratis.
  3. Na de registratieprocedure krijg je een exploitantnummer die je op de drone moet zetten.
FOD Mobiliteit en vervoer

Drone vliegbewijs halen in België

Voor drones boven de 250 gram dien je het vliegbewijs A1/A3 te halen. Dit vliegbewijs A1/A3 kan je gratis bij de DGLV van de FOD Mobiliteit en Vervoer halen. Zowel de theorie als het examen kun je hier online vinden. Na een paar uur of een halve dag leren ben je toe aan het examen en kan je het certificaat in ontvangst nemen.

Het vliegbewijs is 5 jaar geldig, waarna je het examen opnieuw moet doen. Nadat je het examen hebt gehaald is het vliegbewijs wederom voor 5 jaar geldig.

Drone vliegbewijs halen

Zodra je drone zwaarder wordt dan 500 gram val je in de subcategorie A3. In dit geval moet je minstens 150 meter afstand houden van gebouwen en niet-betrokken personen. Wil je meer mogelijkheden zodat je geen afstand meer hoeft te nemen van gebouwen en slechts 50 meter van niet-betrokken personen? In dit geval moet je een aanvullend vliegbewijs halen, namelijk A2.

Het A2 vliegbewijs is niet verplicht, tenzij je in de subcategorie A2 wil vallen en dus meer mogelijkheden wil met je drone. Het vliegbewijs A2 is niet gratis en de bijbehorende opleiding kan je niet volgen bij de overheid. In plaats daarvan kan je de theorie leren bij een commerciële partij, zoals Dutch Drone Academy.

Het A2 examen leg je echter wel af bij de FOD in België. Dit is een schriftelijk examen waar je fysiek aanwezig bent: FOD Mobiliteit en Vervoer, Vooruitgangstraat 56, Brussel.

Houd er tot slot rekening mee dat je in België een verklaring voor praktijkopleiding moet afleggen. Download de PDF en vul deze in. Upload het bestand vervolgens in je account van de FOD (waar je ook je A1/A3 vliegbewijs kunt vinden).

Waar mag je vliegen met een drone in België?

Er zijn een hoop gebieden waar je in België mag vliegen. Er zijn echter een paar gebieden waar een No-Fly Zone geldt. Hier is het ten alle tijden verboden om te vliegen met een drone.

Wat betreft de gebieden waar je mag vliegen is België een stuk soepeler dan Nederland. Zo is het in Nederland verboden om in de open categorie boven spoorlijnen en ander infrastructuur te vliegen.

Hier mag je in België in ieder geval niet vliegen:

  • overheidsgebouwen;
  • paleizen en gebouwen van het koninklijk huis;
  • militaire (oefen)terreinen;
  • evenementen of andere tijdelijk afgezette gebieden;

Vliegen in Natura 2000-gebieden wordt in België gedoogd. Je moet echter extra opletten als je in dit soort gebieden gaat vliegen.

Om erachter te komen waar alle No-Fly Zones zitten kan je een zogenaamde drone kaart gebruiken. In België kan je hiervoor Droneguide gebruiken. Droneguide laat zien in welke gebieden je niet met een drone mag vliegen.

No-Fly Zone kaart drones droneguide belgie

Houd tot slot rekening met de privacy van anderen. Als je je aan de regels houdt mag je boven een woonwijk vliegen, maar andermans privacy schenden is niet toegestaan. Zodra iemand voelt dat zijn/haar privacy wordt geschonden zit de dronepiloot fout.

Drone verzekeren België

Wat betreft verzekeringen is België strenger dan Nederland. Voor drones onder de 25 kilogram moet je verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid hebben. Het is ook mogelijk dat je gezinsverzekering/familieverzekering recreatieve drone vluchten dekt.

Voor recreatieve drone vluchten heb je dus geen aparte verzekering nodig. Let erop dat schade aan de drone zelf niet verzekerd is. In dit geval moet je wel een aparte verzekering afsluiten. Een voorbeeld van het verzekeren van een drone door schade is DJI Care Refresh.

Ook als je zakelijk gaat vliegen met een drone ben je niet verzekert tegen schade aan derden. Sluit in dit geval een aparte drone verzekering af die dit wel verzekert. Wil je de drone zelf verzekeren tegen schade? Dan kan je DJI Care Refresh overwegen. Handig als je bang bent voor een crash, maar niet verplicht.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Veelgestelde vragen

De regelgeving omtrent drones in België roept een hoop vragen op. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen over de drone wetgeving in België.

Hoe hoog mag je vliegen met een drone België?

In België mag je maximaal 120 meter hoog vliegen met een drone. Als je hoger vliegen met een drone wil vliegen val je in de specific categorie. In dit geval moet je een verklaring van de vlucht afleggen bij de DGLV.

Welke drone mag je vliegen zonder vergunning?

Voor drones onder de 250 gram hoef je geen vergunning te halen in België. Voorbeelden van dit soort drones zijn de DJI Mini 3, DJI Mini 3 Pro en DJI Mini 2.

Wat als er een drone boven je huis vliegt?

Als een drone vaak boven je huis vliegt kan je hiervan een melding maken bij de politie. Drones mogen je privacy niet schenden, zeker niet in je eigen leefomgeving. De dronepiloot is vaak niet ver weg en heeft meestal geen kwade bedoelingen. Ga indien mogelijk het gesprek met diegene aan.

Waar mag je vliegen met drone tot 250 gram?

Vlieg hier nooit met een drone onder de 250 in België: overheidsgebouwen; paleizen en gebouwen van het koninklijk huis, militaire (oefen)terreinen, evenementen of andere tijdelijk afgezette gebieden. Gebruik de drone kaart droneguide om erachter te komen waar alle No-Fly Zones zitten.

Wat zijn de regels voor drones onder de 250 gram in België?

Met een drone onder de 250 gram in België hoef je geen afstand te houden van gebouwen en niet-betrokken personen. Het is echter niet toegestaan om boven mensenmassa’s te vliegen. Nachtvluchten zijn wel toegestaan zolang je de drone in het zicht kunt houden (VLOS).

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.