Drone vliegen regels Oostenrijk

Wat zijn de drone regels in Oostenrijk?

Het is toegestaan om met een drone in Oostenrijk te vliegen. Alhoewel Oostenrijk gebruik maakt van de Europese regelgeving zijn er een paar specifieke regels. In dit artikel lees je alle regels voor drones in Oostenrijk. 

Vragen voor de Oostenrijkse luchtvaartautoriteit? Contacteer dan de Oostenrijkse luchtvaartautoriteit zelf.

Zelf de Oostenrijkse drone regels bekijken? Ga naar deze pagina om de Oostenrijkse wetgeving rondom drones te bekijken. Browsers als Chrome hebben de optie om de volledige pagina/website te vertalen naar het Nederlands.  

Wat zijn de drone regels in Oostenrijk?

De regels verschillen op sommige punten met die van Nederland. De drone regels in Oostenrijks zijn in 2014 flink aangescherpt. Let daarom op het gewicht van de drone en de gewenste vlieghoogte.

 1. De maximale vlieghoogte in Oostenrijk is 120 meter.
 2. De minimale leeftijd voor het vliegen met drones is 16 jaar.
 3. Een aansprakelijkheidsverzekering is voor alle dronepiloten verplicht.
 4. Vlieg niet boven mensenmenigten zonder toestemming.
 5. Vlieg niet in de directe omgeving van luchthavens zonder speciale toestemming.
 6. Zelfs als je een vliegbewijs hebt gehaald zijn er voor bepaalde gebieden specifieke luchtvaartvereiste autorisaties vereist. Deze vallen onder de Air Traffic Rules van 2014.
 7. Je moet de drone altijd in zicht houden. Je drone mag niet verder vliegen dan 500 meter.
 8. Vlieg niet te dichtbij woongebieden of dichtbevolkte gebieden. Houd ongeveer 1 kilometer afstand.
 9. Houd zonder toestemming minstens 500 meter afstand van:
  • Geïsoleerde gebouwen
  • Mensen
  • Voertuigen
  • Dieren
  • Constructies.
 10. Het is verboden om te vliegen in de nacht.
 11. Tot slot is vliegen boven militaire installaties en archeologische vindplaatsen. Vlieg niet in de buurt van een ongeval. 

Aan welke regels je je moeten houden is afhankelijk van de drone categorie waarin je valt. De bovenstaande regels gelden voor drones in de open categorie. Hier zullen de meeste mensen (zeker vakantiegangers) onder vallen. Het is daarom de enige categorie die ik in dit artikel bespreek. Een drone valt in Oostenrijk in de open categorie zodra:

 1. De drone in de CE-klasse 0, 1, 2, 3 of 4 valt.
 2. De drone is voor 1 januari 2023 aangeschaft zonder een CE-markering.
 3. De drone weeg minder dan 25 kilogram.
 4. De dronepiloot houdt de drone op een veilige afstand uit de buurt van mensen.
 5. De dronepiloot houdt de drone in zicht of heeft een waarnemer.
 6. Je vliegt je drone niet hoger dan 120 meter hoog.
 7. De drone vervoert geen gevaarlijke goederen en laat geen materiaal vallen.

Drone registreren Oostenrijk

Registreren in Oostenrijk is niet nodig als je dit al hebt gedaan in Nederland. Het registratienummer dat je krijgt in Nederland komt ook terecht in het Europese systeem. Ook over de grens kan dus worden gecheckt welke drone operator bij de drone hoort.

Elke dronepiloot in Oostenrijk kan zich online registreren. De registratie kost 32,40 euro en is voor 3 jaar geldig. Let op dat je je als dronepiloot registreert en niet de drone zelf. De wetgeving rondom drone registratie lijkt op die van Nederland. In Oostenrijk moet je je als dronepiloot registreren in de volgende gevallen:

 1. Je drone weegt zwaarder dan 250 gram
 2. Je drone weegt minder dan 250 gram, maar:
  • De drone kan harder dan 90 km/u vliegen
  • De drone beschikt over een camera of microfoon

Een speelgoeddrone hoef je niet te registreren. Hier bedoelen we drones mee die bedoelt zijn voor kinderen onder de 14 jaar. Deze vallen onder de EU-speelgoedrichtlijn.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Dronebewijs halen Oostenrijk

Als je in Nederland al een vliegbewijs hebt gehaald is deze ook geldig in Oostenrijk en in andere Europese landen. Je hoeft dus niet in Oostenrijk een vliegbewijs te halen om daar te kunnen vliegen. Het enige waar je op moet letten zijn de specifieke regels die ietwat verschillen van de regels in Nederland.  

Wil je een vliegbewijs halen in Oostenrijk, omdat je daar woont? Alleen Austro Control mag in Oostenrijk vliegvergunningen afgeven aan piloten. Austro Control is de aanbieder van luchtvaartnavigatiediensten die het Oostenrijkse luchtruim beheert.

Oostenrijk classificeert drones op basis van joules kinetische energie. Dit is een meting die gebaseerd is op het gewicht en de snelheid van de drone. In Oostenrijk moet je een dronebewijs halen in 1 van de onderstaande gevallen:

 1. Je drone weegt zwaarder dan 250 gram
 2. Je drone weegt minder dan 250 gram, maar:
  • De drone kan bij een botsing met een mensen een kinetische energie van meer dan 80 joule overbrengen. Dit worden ook wel high-speed drones genoemd.
  • De drone beschikt over een sensor waarmee persoonlijke data verzameld kan worden. Dit betekent dat alle drones die over een camera beschikken geregistreerd moeten worden.
 3. De drone vliegt hoger dan 30 meter.
 4. Er wordt commercieel gevlogen met de drone.
 5. Als er foto’s en video’s opgenomen worden met de drone, ook als het voor privégebruik is.

Je hoeft geen vliegbewijs te halen voor speelgoeddrones (drones tot 14 jaar) en drones onder de 250 gram die niet hoger vliegen dan 30 meter.

Waar mag je vliegen met een drone in Oostenrijk?

Net zoals in alle andere Europese landen zijn er ook in Oostenrijk No-Fly Zones. Deze No-Fly Zones zitten verspreid over heel Oostenrijk waar drones niet mogen vliegen. Oostenrijk heeft, net zoals andere landen, een interactieve No-Fly Zone kaart voor drones.

Oostenrijkse no fly zone drone kaart

Gebruik de zoekfunctie om een bepaald gebied op te zoeken. Zoom in op de kaart om de No-Fly Zones van een bepaalt gebeid te zien. Klik op het icoontje rechtsboven om de legenda te zien. De legenda laat zien wat voor gebied het is, zodat je weet waarom je daar mogelijk niet mag vliegen.

Zoals je op de kaart kunt zien zijn het aantal No-Fly Zones vrij beperkt. Genoeg ruimte dus om met je drone mooie beelden te maken.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.