Sommige dronepiloten hebben een vliegbewijs nodig. Hierdoor worden (toekomstige) dronepiloten goed opgeleid zodat vluchten veilig worden uitgevoerd. Het doel hiervan is om het risico van een vlucht te verlagen en meer mogelijk te maken. In dit artikel lees je alles over het halen van een drone vliegbewijs.
Inhoudsopgave
Wat kost een drone vliegbewijs?
Vliegbewijzen kan je alleen halen bij erkende vliegscholen. Er zijn een aantal vliegscholen in Nederland waar je je vliegbewijs kunt halen. Zoals je in de tabel hieronder kunt zien verschillen de prijzen aardig per vliegschool.
Vliegschool | A1/A3 | A2 | A1/A3 + A2 |
Drone Class | 99,- | 99,- | 199,- |
Dutch Drone Academy | 29,95,- | 129,90,- | 199,- |
Drone Flight Academy | 99,99,- | 100,- | 199,99,- |
OmniDrones Academy | 50,- | 100,- | 150,- |
Bij Dutch Drone Academy kan je voor slechts 29,95,- een vliegbewijs halen. Dutch Drone Academy is dus de goedkoopste op de markt wat betreft het A1/A3 dronebewijs. Voor veel mensen is dit dus de beste drone opleiding van dit moment.
De lesstof daarentegen is gratis. Je kunt dus gratis toegang krijgen tot de theorie, maar je betaalt zodra je het examen wil afleggen. Nadat je het examen hebt gehaald kan je het vliegbewijs aanvragen en krijg je een certificaat.
Zodra je het A1/A3 vliegbewijs bij één van de erkende vliegscholen hebt gehaald ontvang je een mailtje. In dit mailtje staat een unieke link waarmee je online het vliegbewijs bij de RDW kunt aanvragen. Het aanvragen van een vliegbewijs bij de RDW kost 10 euro.
In België kan je gratis een vliegbewijs A1/A3 en A2 halen bij FOD Mobiliteit en Vervoer.
Heb je een vliegbewijs nodig voor een drone?
Je hebt een vliegbrevet nodig als je drone zwaarder weegt dan 250 gram. Weegt je drone minder dan 250 gram, dan heb je geen vliegbewijs nodig en hoef je alleen rekening te houden met registratie.
- Vliegbewijs A1/A3: 250g – 500g
- Vliegbewijs A2: 500g – 2kg (optioneel)
- Vliegbewijs A1/A3: tot 25kg
Is je drone zwaarder dan 250 gram, dan moet je een A1/A3 vliegbewijs hebben. Met het A1/A3 vliegbewijs mag je niet direct boven mensen en mensenmenigte vliegen. Is je drone lichter dan 2 kilogram en wil je dichter bij mensen vliegen? In dit geval moet je naast het A1/A3 vliegbewijs ook het A2 vliegbewijs halen. Met een A2 vliegbewijs hoef je slechts 50 meter afstand te nemen van mensen.
Zeker niet noodzakelijk, maar sommige mensen hebben het nodig. Let er wel op dat het A2 examen een stuk duurder is en iets moeilijker is dan het A1/A3 examen.
Drones die meer wegen dan 2 kilogram vallen in de subcategorie A3. In de subcategorie A3 moet je minstens 150 meter afstand houden van mensen, bebouwing, industrieën en recreatiegebieden. Het maakt in dit geval niet uit of je wel of niet het A2 vliegbewijs hebt gehaald.
Wil je beide drone vliegbewijzen halen, zorg dan dat je eerst het A1/A3 bewijs haalt. Nadat je het A1/A3 vliegbewijs hebt gehaald kan je beginnen aan het A2 vliegbewijs.
Drone vliegbewijs halen in Nederland
In Nederland worden vliegbewijzen aangeboden door commerciële partijen. Deze vliegscholen zijn erkend door de overheid en bieden de theorie, oefenexamens en examens aan om je vliegbewijs te halen. De bekendste vliegscholen in Nederland zijn:
- Drone Class
- Dutch Drone Academy
- Drone Flight Academy
- OmniDrones Academy
Elk van de bovenstaande vliegscholen voldoen aan de eisen om vliegbewijzen af te geven. In de meeste gevallen leer je de theorie online en doe je het examen online. Bij sommige vliegscholen is het tegen betaling ook mogelijk om het examen fysiek af te leggen met pen en papier.
Nadat je het drone examen hebt gehaald vraag je het vliegbewijs bij de RDW aan voor 10 euro. Het drone certificaat krijg je via de mail opgestuurd en dien je altijd op zak te hebben als je gaat vliegen.
Drone vliegbewijs halen in België
In België haal je het vliegbewijs A1/A3 gratis bij de DGLV van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Je kunt je via deze link inschrijven voor het vliegbewijs bij de de DGLV. Ook het online examen kan je hier maken, waarna je het certificaat meteen kunt downloaden.
Het A2 vliegbewijs daarentegen kan je niet halen bij de FOD. Deze worden aangeboden door particuliere organisaties. Het opdoen van de benodigde kennis en theorie doe je dus niet bij de FOD. Partijen als Belgium Drone Academy bieden een cursus aan om het A2 vliegbewijs te halen.

Het A2 examen leg je echter wel af bij de FOD in België. Dit is een schriftelijk examen waar je fysiek aanwezig bent: FOD Mobiliteit en Vervoer, Vooruitgangstraat 56, Brussel.
Houd er tot slot rekening mee dat je in België een verklaring voor praktijkopleiding moet afleggen. Download het PDF en vul deze in. Upload het bestand vervolgens in je account van de FOD (waar je ook je A1/A3 vliegbewijs kunt vinden).
Veelgestelde vragen
Meer vragen over drone vliegbewijzen? Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen rondom dronebewijzen.
-
Welke drone mag je vliegen zonder vliegbewijs?
Voor drones die minder dan 250 gram wegen hoef je geen vliegbewijs te halen. Voorbeelden van drones waarvoor je geen vliegbewijs hoeft te halen zijn de DJI Mini 3 Pro, DJI Mini 3 en DJI Mini 2. Ook voor speelgoeddrones is een vliegbewijs niet verplicht.
-
Hoe lang is een drone vliegbewijs geldig?
Een drone vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf het moment dat je het online theorie-examen hebt gehaald. Dit geldt voor zowel het A1/A3 als het A2 vliegbewijs. Na 5 jaar doe je opnieuw het examen en vraag je opnieuw het vliegbewijs aan.
-
Wat is de minimale leeftijd voor het halen van een vliegbewijs?
De minimale leeftijd voor het halen van het vliegbewijs A1/A3 en A2 is in Nederland 16 jaar. In België is de minimumleeftijd voor A1/A3 14 jaar en voor A2 16 jaar. EU-lidstaten mogen zelf een minimumleeftijd bepalen. Vandaar dat dit per land kan verschillen.
-
Is het legaal om met een drone te vliegen?
Ja, het is legaal om in Nederland en in de rest van Europa met een drone te vliegen. Zolang je je registreert en over de benodigde vliegbewijzen beschikt is vliegen met drones legaal. Houd tot slot rekening met de algemene regels, zoals de maximale vlieghoogte van 120 meter en de No-Fly Zones.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.