Drone vliegbewijs halen

Hoe haal je een drone vliegbewijs?

Het doel van een vliegbewijs is om dronepiloten de kennis te geven om veilig en verantwoord een vlucht uit te voeren. Hierdoor wordt het risico van een vlucht verlaagt en is er meer mogelijk. In dit artikel lees je alles over het halen van een drone vliegbewijs.

Heb je een vliegbewijs nodig voor een drone?

Je hebt een vliegbrevet nodig als je drone zwaarder weegt dan 250 gram. Weegt je drone minder dan 250 gram, dan heb je geen vliegbewijs nodig en hoef je alleen rekening te houden met registratie.

Welk vliegbewijs je moet halen is afhankelijk van het Cx-label van je drone. Alle drones die na 2024 worden verkocht beschikken over zo’n Cx-label. Welk Cx-label je drone heeft is afhankelijk van het gewicht van de drone.

Cx-labelGewichtVliegbewijsVoorbeelden van drones
C0< 250gNiet nodigDJI Mini 4 Pro, DJI Mini 3, DJI Mini 2 SE, Ryze Tello
C1250g – 900gA1/A3DJI Air 3, DJI Avata, Autel Evo Nano+
C2900g – 4kgA1/A3 (A2 optioneel)DJI Mavic 3, DJI Mavic 3 Pro
C2, C3 & C4900g – 25kgA1/A3DJI Mavic 3, DJI Mavic 3 Pro, DJI Inspire 3, DJI Matrice series

Voor drones tussen de 900 gram en 4 kilogram heb je de keuze om een aanvullend A2 vliegbewijs te halen. Zonder A2 vliegbewijs moet je met een drone tussen de 900 gram en 4kg minstens 150 meter afstand houden van mensen, bebouwing, industrie- en recreatiegebieden.

Door een A2 vliegbewijs te halen hoef je enkel 30 meter afstand te houden van mensen. Dit kan handig zijn als je in dichtbevolkte gebieden wil vliegen.

Een A2 vliegbewijs is dus niet noodzakelijk, maar sommige mensen hebben het nodig. Let er wel op dat het A2 examen een stuk duurder is en iets moeilijker is dan het A1/A3 examen.

Wil je beide drone vliegbewijzen halen, zorg dan dat je eerst het A1/A3 bewijs haalt. Nadat je het A1/A3 vliegbewijs hebt gehaald kan je beginnen aan het A2 vliegbewijs.

Drone vliegbewijs halen in Nederland

In Nederland worden vliegbewijzen aangeboden door commerciële partijen. Deze vliegscholen zijn erkend door de overheid en bieden de theorie, oefenexamens en examens aan om je vliegbewijs te halen. De bekendste vliegscholen in Nederland zijn:

 1. Drone Class
 2. Dutch Drone Academy
 3. Drone Flight Academy
 4. OmniDrones Academy

Elk van de bovenstaande vliegscholen voldoen aan de eisen om vliegbewijzen af te geven. In de meeste gevallen leer je de theorie online en doe je het examen online. Bij sommige vliegscholen is het tegen betaling ook mogelijk om het examen fysiek af te leggen met pen en papier.

Nadat je het drone examen hebt gehaald vraag je het vliegbewijs bij de RDW aan voor 10 euro. Het drone certificaat krijg je via de mail opgestuurd en dien je altijd op zak te hebben als je gaat vliegen.

Drone vliegbewijs halen in België

In België haal je het vliegbewijs A1/A3 gratis bij de DGLV van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Je kunt je via deze link inschrijven voor het vliegbewijs bij de de DGLV. Ook het online examen kan je hier maken, waarna je het certificaat meteen kunt downloaden.

Het A2 vliegbewijs daarentegen kan je niet halen bij de FOD. Deze worden aangeboden door particuliere organisaties. Het opdoen van de benodigde kennis en theorie doe je dus niet bij de FOD. Partijen als Belgium Drone Academy bieden een cursus aan om het A2 vliegbewijs te halen.

FOD Mobiliteit en vervoer

Het A2 examen leg je echter wel af bij de FOD in België. Dit is een schriftelijk examen waar je fysiek aanwezig bent: FOD Mobiliteit en Vervoer, Vooruitgangstraat 56, Brussel.

Houd er tot slot rekening mee dat je in België een verklaring voor praktijkopleiding moet afleggen. Download het PDF en vul deze in. Upload het bestand vervolgens in je account van de FOD (waar je ook je A1/A3 vliegbewijs kunt vinden).

Wat kost een drone vliegbewijs?

Vliegbewijzen kan je alleen halen bij erkende vliegscholen. Er zijn een aantal vliegscholen in Nederland waar je je vliegbewijs kunt halen. Zoals je in de tabel hieronder kunt zien verschillen de prijzen aardig per vliegschool.

 Opleiding + examen A1/A3Opleiding + examen A2Opleiding + examen A1/A3 + A2
Drone Class€99,00€99,00€199,00
Drone Flight Academy€79,99€129,90€159,99
DroneLand Academy€99,00€139,00€199,00
Dutch Drone Academy€29,95€129,90€199,00
OmniDrones€50,00€100,00€150,00

Naast de kosten van de opleiding en het examen betaal je ook 10 euro aan de RDW voor het aanvragen van het vliegbewijs (vraag me niet waarom).

Bij Dutch Drone Academy kan je voor slechts 29,95,- een vliegbewijs halen. Dutch Drone Academy is dus de goedkoopste op de markt wat betreft het A1/A3 dronebewijs. Voor veel mensen is dit dus de beste drone opleiding van dit moment.

Je betaalt bij Dutch Drone Academy echter alleen voor het examen. De lesstof is namelijk gratis en kan iedereen bekijken. Je kunt dus gratis toegang krijgen tot de theorie, maar je betaalt zodra je het examen wil afleggen en het vliegbewijs wil ontvangen. Nadat je het examen hebt gehaald kan je het vliegbewijs aanvragen en krijg je een certificaat.

Zodra je het A1/A3 vliegbewijs bij één van de erkende vliegscholen hebt gehaald ontvang je een mailtje. In dit mailtje staat een unieke link waarmee je online het vliegbewijs bij de RDW kunt aanvragen.

In België kan je gratis een vliegbewijs A1/A3 en A2 halen bij FOD Mobiliteit en Vervoer.

Veelgestelde vragen over vliegbewijzen

Meer vragen over drone vliegbewijzen? Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen rondom dronebewijzen.

 • Welke drone mag je vliegen zonder vliegbewijs?

  Voor drones die minder dan 250 gram wegen hoef je geen vliegbewijs te halen. Voorbeelden van drones waarvoor je geen vliegbewijs hoeft te halen zijn de DJI Mini 4 Pro, DJI Mini 3 en DJI Mini 2 SE. Ook voor speelgoeddrones is een vliegbewijs niet verplicht.

 • Hoe lang is een drone vliegbewijs geldig?

  Een drone vliegbewijs is 5 jaar geldig vanaf het moment dat je het online theorie-examen hebt gehaald. Dit geldt voor zowel het A1/A3 als het A2 vliegbewijs. Na 5 jaar doe je opnieuw het examen en vraag je opnieuw het vliegbewijs aan.

 • Wat is de minimale leeftijd voor het halen van een vliegbewijs?

  De minimale leeftijd voor het halen van het vliegbewijs A1/A3 en A2 is in Nederland 16 jaar. In België is de minimumleeftijd voor A1/A3 14 jaar en voor A2 16 jaar. EU-lidstaten mogen zelf een minimumleeftijd bepalen. Vandaar dat dit per land kan verschillen. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.