vragen drone examen A2 vliegbewijs

Is het drone examen moeilijk? – Dit kan je verwachten

Om het vliegbewijs A1/A3 of A2 te halen moet je eerst online een drone examen doen. Zo’n examen roept een hoop vragen op die ik in dit artikel ga beantwoorden. Zelf heb ik het examen A1/A3 en A2 gehaald waardoor ik mijn eigen ervaring met je kan delen. 

Is het drone examen moeilijk?

Nee, het halen van een drone examen is niet heel erg moeilijk. Alhoewel dit natuurlijk sterk kan afhangen per persoon. Ik denk dat als je een middagje er goed voor gaat zitten je het A1/A3 examen kunt halen. Wil je er zeker van zijn dat je het vliegbewijs in 1 keer haalt en heb je geen bèta achtergrondkennis, overweg dan één dag in te plannen.

Je kunt het beste de stof een paar keer aandachtig doorlezen en zoveel mogelijk proefexamens maken. Zelf was ik een paar uur bezig met leren voordat ik het examen in 1 keer had gehaald.

De slaginspercentages die bekend zijn zeggen eigenlijk genoeg:

 • Drone Class: 95% van de cursisten slagen de eerste keer.
 • Dutch Drone Academy: meer dan 90% slaagt de eerste keer.

Het A2 examen heb ik als iets lastiger ervaren en is immers niet verplicht. Je kunt het zien als een verlengstuk van het vliegbewijs A1/A3. Alhoewel deze iets lastiger was heb ik het examen in 1 keer gehaald met een paar uurtjes leren. Bij het A2 examen duik je iets meer de diepte in, maar het blijft goed te volgen.

Let op: je koopt de lesstof en het drone examen vrijwel altijd tegelijk. Naast de lesstof en het examen zitten er vaak nog meer dingen inbegrepen:

 1. Vaak 3 of 5 herexamens.
 2. Proefexamens.
 3. Een instructeur die je altijd kunt benaderen voor vragen.

Welke vragen krijg je bij het drone examen?

Als je het drone examen gaat maken krijg je te maken met verschillende onderwerpen binnen de luchtvaart. Je kunt bij het A1/A3 drone examen vragen over de volgende onderwerpen verwachten:

 1. Luchtveiligheid en regelgeving
 2. Luchtruimrestricties
 3. Menselijke prestaties
 4. Operationele procedures
 5. Algemene kennis van een onbemand luchtvaartuig
 6. Privacy en gegevensbescherming
 7. Verzekeringen
 8. Meteorologie

Bij het behalen van het A2 vliegbewijs komt de basis van de onderstaande onderwerpen aan bod:

 1. Meteorologie
 2. Vliegprestaties
 3. Vluchtvoorbereiding

Een aantal voorbeeldvragen:

Wat is goed vliegmanschap?

A. Dat je de drone goed kan besturen

B. Dat je je als piloot aan de regels houdt en veiligheid vooropstelt

Welke stelling is onjuist?

A. Door het gebruik van een waarnemer hoeft de piloot het onbemande luchtvaartuig niet meer in het zicht te hebben, mits de waarnemer dit wel heeft

B. Als waarnemer is het verboden om een verrekijker te gebruiken

Welke stelling is onjuist?

A. Door het gebruik van een waarnemer hoeft de piloot het onbemande luchtvaartuig niet meer in het zicht te hebben, mits de waarnemer dit wel heeft

B. Als waarnemer is het verboden om een verrekijker te gebruiken

Wil je meer oefenvragen zien? Drone flight Academy heeft oefenvragen online gezet van de open categorie A1/A2/A3. Download het pdf-bestand hieronder om de rest van de gepubliceerde vragen te bekijken. Hier staan ook de antwoorden bij.

De FOD Mobiliteit en Vervoer in België heeft de inhoud van het A2 examen gedeeld.

Zodra je bij een erkende vliegschool het vliegbewijs A1/A3 of A2 bestelt krijg je toegang tot de stof en een aantal oefenexamens. Zelf heb ik na het leren van de stof gebruik gemaakt van de oefenexamens, waardoor je al gauw een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten.

Ik heb gemerkt dat de vragen die je in het proefexamen voorbij ziet kunnen veel overeenkomen met de vragen op het online examen. Mocht je het je afvragen, ik heb mijn A1/A3 en A2 examen gehaald bij Dutch Drone Academy. Ook andere vliegscholen bieden oefenexamens aan voordat je het examen gaat maken.

Het doel van het examen is om te testen of de dronepiloot de voorschriften, operationele vereisten en procedures voor het veilig vliegen met drones begrijpt.

Hoe ziet een drone examen eruit?

Een drone examen behaal je bijna altijd online. De theorie, proefexamens en het examen vind je  allemaal in de online leeromgeving van de desbetreffende vliegschool. Je kunt zelf bepalen wanneer je de stof leert en in welk tempo. Ook kan je het examen starten op het moment dat je er klaar voor bent.

A1/A3

Het examen voor het A1/A3 vliegbewijs bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Om het examen te halen dient de cursist minstens 75% van de vragen juist te beantwoorden. Naar mijn ervaring leken de vragen veel op het proefexamen. Alle vragen die werden gesteld kwamen voort uit de theorie.

drone-certificaat open categorie A1/A3
drone A2 vliegbewijs open categorie

A2

Het examen voor het A2 vliegbewijs bestaat uit 30 meerkeuzevragen. Om het examen te halen dient de cursist minstens 75% van de vragen juist te beantwoorden. Bij het A2 examen willen ze nog weleens vragen stellen die niet in de theorie staan. Met een beetje logisch denken kom je er meestal wel uit.

Als je het examen liever niet online doet heb je de mogelijkheid om deze ook op locatie te maken. Er zijn een aantal vliegscholen in Nederland die dit mogelijk maken, zoals Drone Class en Dutch Drone Academy. In dit geval doe je het examen gewoon met pen en papier.

Wat kost een drone examen?

Hoeveel een drone examen kost is afhankelijk van het vliegbewijs en de vliegschool. Hieronder zet ik de bekendste voor je op een rijtje:

 Opleiding + examen A1/A3Opleiding + examen A2Opleiding + examen A1/A3 + A2
Drone Class€99,00€99,00€199,00
Drone Flight Academy€79,99€129,90€159,99
DroneLand Academy€99,00€139,00€199,00
Dutch Drone Academy€29,95€129,90€199,00
OmniDrones€50,00€100,00€150,00

Bij Dutch Drone Academy kan je gratis toegang krijgen tot de theorie van het vliegbewijs A1/A3. Voor het examen betaal je 29,95 zodat je uiteindelijk het drone certificaat in ontvangst kunt nemen. Bij deze vliegschool krijg je bij het A1/A3 + A2 pakket ook een dronefotografie- en videografie cursus erbij.

Als je niet dicht bij mensen wil vliegen kan je dus op basis van de bovenstaande tabel het beste kiezen voor Dutch Drone Academy. Zij maken het mogelijk om de benodigde stof gratis te bekijken zodat je een goed beeld krijgt van wat er van je wordt verwacht.

Ben je van plan om ook het A2 vliegbewijs te halen zodat je dichter bij mensen kunt vliegen, dan kan je het beste het A1/A3 en A2 vliegbewijs los van elkaar kopen bij Dutch Drone Academy.

De ene vliegschool zit weer net wat anders in elkaar dan de ander, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Bij de meeste vliegscholen krijg je minstens 3 herexamens, waardoor vrijwel iedereen slaagt.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.