drone certificaat halen 1 e1625422317671

Welk drone certificaat heb ik nodig? – Dronebewijs halen

Nadat je een cursus hebt gevolgd en het bijbehorende vliegbewijs hebt gehaald ontvang je een certificaat. Zelf heb ik zowel het A2 als het A1/A3 certificaat gehaald. Ik kan je daarom alles vertellen over wat je moet weten over dit dronebewijs.

Welk drone certificaat heb ik nodig?

Heb je een drone zwaarder dan 250 gram, dan moet je een A1/A3 vliegbewijs halen. Dit geldt dus voor drones met een C1, C2 en C3 label.

Wel drone certificaat je moet halen is afhankelijk van het Cx-label en het gewicht van je drone. Alle drones die worden verkocht na 2024 beschikken over zijn Cx-label, waardoor je eenvoudig kan zien welke regels voor jou gelden.

Voor mij was het ook even zoeken voordat ik de opleidingen met de juiste certificaten had gevonden. Het laatste wat je wil is een verkeerde opleiding volgen.

Voor drones tussen de 900 gram en 4 kilogram heb je de keuze om een aanvullend A2 vliegbewijs te halen. Hierdoor hoef je slechts 30 meter afstand te houden van mensen. Als je het A2 vliegbewijs niet haalt is dit geen probleem, maar dan moet je minstens 150 meter afstand houden van mensen, bebouwing, industrie- en recreatiegebieden.

Cx-labelGewichtCertificaatVoorbeelden van drones
C0< 250gNiet nodigDJI Mini 4 Pro, DJI Mini 3, DJI Mini 2 SE, Ryze Tello
C1250g – 900gA1/A3DJI Air 3, DJI Avata, Autel Evo Nano+
C2900g – 4kgA1/A3 (A2 optioneel)DJI Mavic 3, DJI Mavic 3 Pro
C2, C3 & C4900g – 25kgA1/A3DJI Mavic 3, DJI Mavic 3 Pro, DJI Inspire 3, DJI Matrice series

In dit artikel worden enkel drones in de open categorie besproken. Dit zijn drones met een maximaal gewicht van 25 kilogram. Lees meer over de open categorie.

Het CE-label vind je op de doos van de drone, in de handleiding of op het internet. Ook het gewicht vind je bij de specificatie van de drone, waardoor je makkelijk kan achterhalen welk certificaat voor jou van toepassing is.

Het is goed om te weten dat je een opleiding nodig hebt om het drone examen te halen. Je kunt een drone examen dus niet apart bestellen. Bedrijven met deze opleidingen bieden je pakketten aan waaruit je kunt kiezen. Zelf heb ik bijvoorbeeld het pakket gekozen waarbij ik meteen beide certificaten kan halen.

Naast een vliegbewijs moet je je als dronepiloot ook registreren. Lees meer over het registreren als dronepiloot.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Heb je altijd een dronebewijs nodig?

Het is lang niet altijd verplicht om een dronebewijs/certificaat te behalen. Zo heb je als dronepiloot geen bewijs nodig als je een drone bestuurt onder de 250 gram. Ik ken daarom een hoop mensen die bewust kiezen voor zo’n drone onder de 250 gram. Het bespaart immers tijd, geld en moeite.

Een mooi voorbeeld hiervan is de DJI Mini 4 Pro en de DJI Mini 3. Bij deze drones is het enkel verplicht om jezelf te registreren. Piloten van een drone boven de 250 gram hebben wel een vliegbewijs nodig.

Hoe haal je een dronebewijs?

Een dronebewijs kun je online halen bij één van de erkende vliegscholen. Zij bieden je verschillende pakketten aan. Deze opleidingen zijn allemaal online te volgen. Zelf heb ik mijn drone bewijzen gehaald bij Dutch Drone Academy. Op basis van deze vliegschool kan ik mijn ervaringen delen.

Nadat je de juiste drone opleiding hebt aangeschaft kom je terecht in een online leeromgeving. Voor elk certificaat heb je een aparte opleiding en examen.

De opleiding is verdeeld in verschillende hoofdstukken en paragrafen en aan de hand van tekst en illustraties (en soms video’s) wordt de stof aan je uitgelegd. Nadat je alle stof goed hebt doorgenomen kan je bij sommige vliegscholen een proefexamen maken. Deze vragen komen goed overeen met het examen wat je uiteindelijk gaat maken.

Als je je eenmaal goed hebt voorbereid kan je het officiële examen maken. Ook dit is online bij hetzelfde bedrijf die jou heeft opgeleid. Je hoeft dus niet bij een andere partij het examen af te leggen.

Zodra je het examen hebt gehaald kan je een verzoek indienen voor je drone bewijs. Deze zal vervolgens door het RDW worden overhandigd en online worden opgestuurd. Je ontvangt het EU certificaat in de vorm van een PDF. Hieronder zie je hoe de drone certificaten eruitzien.

drone-certificaat-halen
A1/A3 Bewijs
drone certificaat A2 open categorie
A2 Bewijs

Je dient deze certificaten altijd bij je te hebben tijdens het vliegen. Je kunt het uitprinten en meenemen, maar ook opslaan op je mobiel. Zolang je het kan laten zien is het voldoende. Hieronder zie je een filmpje van Drone Flight Academy. Zij laten aan de hand van een introductievideo zien hoe je kunt beginnen met hun opleiding.

Hoelang is je drone certificaat geldig?

Je drone certificaat is 5 jaar geldig vanaf de datum waarop je het examen hebt gehaald. Na die 5 jaar kan je een nieuw examen aanvragen en je vliegbewijs opnieuw halen. Dit bewijs is overal in de EU toepasbaar. Je kunt dus gewoon drone vliegen als je naar een andere EU-lidstaat op vakantie gaat. De algemene drone regels zijn in heel de EU vrijwel hetzelfde.

Daarnaast moet je je als dronepiloot registreren. Dit is verplicht als je een drone boven de 250 gram hebt, maar ook als je drone een camera heeft. De geldigheid van deze registratie is 1 jaar. Na 1 jaar vervalt het exploitantnummer en moet je een nieuwe aanvragen. Je krijgt dit ruimschoots van de voren te weten.

Waar haal je je drone bewijs?

Ik heb mijn drone bewijs gehaald bij Dutch Drone Academy. Een prima online leeromgeving met een overzichtelijke indeling. Ik kan de vliegscholen niet met elkaar vergelijken, aangezien ik er slechts 1 heb gezien. Hieronder zie je alle erkende vliegscholen op een rijtje:

  • Drone Class
  • Drone Flight Academy
  • Dutch Drone Academy
  • EuroUSC-Benelux
  • NLR Drone Centre
  • OmniDrones Academy
  • ROC van Amsterdam
  • The Green Drone Academy

Het is belangrijk dat je je opleiding en examen doet bij een erkende vliegschool. De opleiding en het examen zijn namelijk door de overheid goedgekeurd. Alle partijen hierboven zijn erkende vliegscholen.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat kost een drone certificaat?

Hoeveel je drone brevet kost hangt af van de partij waarbij je de opleiding doet. Ook hangt het natuurlijk af van welk certificaat je nodig hebt. Hieronder zie je een vergelijking van de prijzen tussen de verschillende erkende vliegscholen:

 Opleiding + examen A1/A3Opleiding + examen A2Opleiding + examen A1/A3 + A2
Drone Class€99,00€99,00€199,00
Drone Flight Academy€79,99€129,90€159,99
DroneLand Academy€99,00€139,00€199,00
Dutch Drone Academy€29,95€129,90€199,00
OmniDrones€50,00€100,00€150,00

Als je een A2 bewijs nodig hebt heb je ook een A1/A3 bewijs nodig. Let er ook op dat er registratiekosten van de drone bijkomen (23 euro). Je registreert je als dronepiloot namelijk bij de RDW. Daar komt bij dat je ook een klein bedrag moet neerleggen om het certificaat van de RDW te ontvangen (10 euro).

Extra tip: Dutch Drone Academy biedt de A1/A3 stof gratis aan. Je hoeft enkel €29,95 te betalen voor het afleggen van het examen en €19,95 voor een herexamen indien nodig.

Krijg je een boete zonder drone bewijs?

Ja, het is mogelijk om een boete te krijgen als je zonder drone bewijs vliegt. Als je vliegt zonder een A1/A3 vliegbewijs op zak kan je een boete riskeren van 250 euro. Zonder een A2 vliegbewijs bedraagt de boete maar liefst 350 euro.

Alhoewel de kans dat je gecontroleerd wordt laag is, zijn deze regels er niet voor niets. Aan het eind van de dag kost het behalen van een vliegbewijs niet al teveel moeite.

Ook voor andere drone overtredingen gelden boetes. Zo kan je ook een geldboete krijgen als je je als dronepiloot niet hebt geregistreerd, in een No-Fly Zone vliegt of andere overtredingen begaat.

Welke drone kan je vliegen zonder vliegbewijs?

Alhoewel het behalen van een vliegbewijs niet heel moeilijk is, kiezen toch veel mensen om ‘m niet te halen. Mensen om mij heen kiezen toch snel voor een drone onder de 250 gram.

Door een drone onder de 250 gram te kiezen hoef je een geen opleiding(en) te doen en is enkel registreren verplicht. Er zijn momenteel een paar goede drones onder de 250 gram op de markt.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.