drone certificaat halen 1 e1625422317671

Welk drone certificaat heb ik nodig? – Dronebewijs halen

Sinds 2021 is de nieuwe EU regelgeving ingevoerd. Dit betekent dat wij ons als drone hobbyisten moeten opleiden. Nadat je een cursus hebt gevolgd en het bijbehorende vliegbewijs hebt gehaald, ontvang je een certificaat. Zelf heb ik zowel het A2, als het A1/A3 certificaat gehaald. Ik zal je daarom alles vertellen over wat je moet weten over dit dronebewijs.

De beste drones waarvoor je geen certificaten nodig hebt:

Drones met de minste regelsMerkPrijs
Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Welk drone certificaat heb ik nodig?

Voor mij was het ook even zoeken voordat ik de opleidingen met de juiste certificaten had gevonden. Het laatste wat je wil is een verkeerde opleiding volgen.

Voordat je een online opleiding volgt moet je natuurlijk eerst weten welk certificaat je nodig hebt. Dit hangt af van de drone die je hebt. Het gewicht van je drone is bepalend voor het certificaat dat je moet halen. In deze blog richt ik me enkel op drones die in de open categorie vallen. Dit zijn drones onder de 25 kg. Hieronder zie je een tabel waarin er een duidelijk overzicht wordt gegeven:

Gewicht van de droneCertificaatVoorbeeld van drones
< 250gNiet nodigDJI Mini 2, DJI Mavic Mini, Ryze Tello, Eachine E58, Syma X5SC, Hubsan X4
250g – 500gA1/A3Mavic Air, Parrot Bepop 1&2, Parrot Anafi, Yuneec Breeze
500g – 2kgA1/A3 + A2DJI Mavic Air 2, Mavic Pro, Mavic 2, DJI Phantom serie, Yuneec Q500, Typhoon H
2kg – 25kgA1/A3DJI Inspire 1&2, DJI Matrice serie

Veruit de meeste drone vliegers zullen een drone hebben onder de 4 kg. Het gewicht van je drone kun je vinden in de handleiding of bij de productinformatie van je verkoper. Zelf heb ik een DJI Mavic 2 Pro van 907 gram. Deze valt dus in de groep ‘500g – 2kg’. Ik moet dus 2 certificaten halen, namelijk het A1/A3 certificaat en het A2 certificaat. Zodra je een drone hebt tussen de 250 en 500 gram of tussen de 2 en 25 kg, dan hoef je slechts 1 certificaat te halen. Het A1/A3 certificaat beperkt zich echt tot basis. Je gaat iets verder de diepte in met het A2 bewijs, die ook wat duurder is.

Het is goed om te weten dat je een opleiding nodig hebt om het drone examen te halen. Je kunt een drone examen dus niet apart bestellen. Bedrijven met deze opleidingen bieden je pakketten aan waaruit je kunt kiezen. Zelf heb ik bijvoorbeeld het pakket gekozen waarbij ik meteen beide certificaten kan halen.

Naast een vliegbewijs moet je je als dronepiloot zeer waarschijnlijk ook registreren. Lees meer over het registreren als dronepiloot.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Heb je altijd een dronebewijs nodig?

Het is lang niet altijd verplicht om een dronebewijs/certificaat te behalen. Zo heb je als dronepiloot geen bewijs nodig als je een drone bestuurt onder de 250 gram . Ik ken daarom een hoop mensen die kiezen voor zo’n drone onder de 250 gram. Hiermee bespaar je tijd, geld en moeite. Een mooi voorbeeld hiervan is de DJI Mini 2 en de DJI Mavic Mini. Bij deze drones is het alleen nodig om jezelf te registreren. Piloten van een drone boven de 250 gram hebben wel een vliegbewijs nodig.

Hoe haal je een dronebewijs?

Een dronebewijs kun je online halen bij één van de erkende vliegscholen. Zij bieden je verschillende pakketten aan. Deze opleidingen zijn allemaal online te volgen. Zelf heb ik mijn drone bewijzen gehaald bij Dutch Drone Academy. Op basis van deze vliegschool kan ik mijn ervaringen delen.

Nadat je de juiste drone opleiding hebt aangeschaft kom je terecht in een online leeromgeving. Voor elk certificaat heb je een aparte opleiding en examen. De opleiding is verdeeld in verschillende hoofdstukken en paragrafen. Aan de hand tekst en illustraties wordt de stof aan je uitgelegd. Nadat je alle stof goed hebt doorgenomen kun je bij sommige vliegscholen een proefexamen maken. Deze vragen komen goed overeen met het examen wat je uiteindelijk gaat maken.

Als je je eenmaal goed hebt voorbereid kun je het officiële examen maken. Ook dit is online bij hetzelfde bedrijf die jou heeft opgeleid. Je hoeft dus niet bij een andere partij het examen af te leggen. Zodra je het examen hebt gehaald kun je een verzoek indienen voor je drone bewijs. Deze zal vervolgens door het RDW worden overhandigd en online worden opgestuurd. Je ontvangt het EU certificaat in de vorm van een PDF. Hieronder zie je hoe de drone certificaten eruitzien.

drone-certificaat-halen
A1/A3 Bewijs
drone certificaat A2 open categorie
A2 Bewijs

Je dient deze certificaten altijd bij je te hebben tijdens het vliegen. Je kunt het uitprinten en meenemen, maar ook opslaan op je mobiel. Zolang je het kan laten zien is het voldoende. Hieronder zie je een filmpje van Drone Flight Academy. Zij laten aan de hand van een introductievideo zien hoe je kunt beginnen met hun opleiding.

Hoelang is je drone certificaat geldig?

Je drone certificaat is 5 jaar geldig vanaf de datum waarop je het examen hebt gehaald. Na die 5 jaar kun je een nieuw examen aanvragen en je vliegbewijs opnieuw halen. Dit bewijs is overal in de EU toepasbaar. Je kunt dus gewoon drone vliegen als je naar een andere EU-lidstaat op vakantie gaat. De algemene drone regels zijn in heel de EU vrijwel hetzelfde.

Daarnaast moet je je als dronepiloot registreren. Dit is verplicht als je een drone boven de 250 gram hebt, maar ook als je drone een camera heeft. De geldigheid van deze registratie is 1 jaar. Na 1 jaar vervalt het exploitantnummer en moet je een nieuwe aanvragen. Je krijgt dit ruimschoots van de voren te weten.

Waar haal je je drone bewijs?

Ik heb mijn drone bewijs gehaald bij Dutch Drone Academy. Een prima online leeromgeving met een overzichtelijke indeling. Ik kan de vliegscholen niet met elkaar vergelijken, aangezien ik er slechts 1 heb gezien. Hieronder zie je alle erkende vliegscholen op een rijtje:

  • Drone Class
  • Drone Flight Academy
  • Dutch Drone Academy
  • EuroUSC-Benelux
  • NLR Drone Centre
  • OmniDrones Academy
  • ROC van Amsterdam
  • The Green Drone Academy

Het is belangrijk dat je je opleiding en examen doet bij een erkende vliegschool. De opleiding en het examen zijn namelijk door de overheid goedgekeurd. Alle partijen hierboven zijn erkende vliegscholen.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat kost een drone certificaat?

Hoeveel je drone brevet kost hangt af van de partij waarbij je de opleiding doet. Ook hangt het natuurlijk af van welk certificaat je nodig hebt. Hieronder zie je een vergelijking van de prijzen tussen de verschillende erkende vliegscholen:

 Opleiding + examen A1/A3Opleiding + examen A2Opleiding + examen A1/A3 + A2
Drone Class€99,00 €199,00
Drone Flight Academy€99,99 €199,00
DroneLand Academy€99,00 €199,00
Dutch Drone Academy€59,90€119,90€179,80
OmniDrones€50,00 €175,00

Als je een A2 bewijs nodig hebt, heb je ook een A1/A3 bewijs nodig. Vandaar dat veel vliegscholen een A2 opleiding niet apart verkopen. Let er ook op dat er registratiekosten van de drone bijkomen (23 euro). Je registreert je als dronepiloot namelijk bij de RDW. Daar komt bij dat je ook een klein bedrag moet neerleggen om het certificaat van de RDW te ontvangen (10 euro).

Krijg je een boete zonder drone bewijs?

Ja, het is mogelijk om een boete te krijgen als je zonder drone bewijs vliegt. Vliegen zonder vliegbewijs levert je als particulier een boete op van 800 euro. Als je bedrijfsmatig zonder vliegbewijs vliegt betaal je een boete van 1600 euro. Dezelfde boetes gelden als je dronebewijs langer dan 1 jaar is verlopen.

Is je drone zwaarder dan 6 kg, dan lopen de boetes op naar 2.500 euro. Er wordt hierin geen onderscheid gemaakt tussen particluieren en bedrijven.

Ook voor andere drone overtredingen gelden boetes. Lees welke drone boetes gelden zodra je geen exploitantnummer hebt aangevraagd, in een No-Fly Zone vliegt of andere overtredingen ondergaat.

Welke drone kan je vliegen zonder vliegbewijs?

Alhoewel het behalen van een vliegbewijs niet heel moeilijk is, kiezen toch veel mensen om hem niet te halen. Mensen om mij heen kiezen toch snel voor een drone onder de 250 gram. Door een drone onder de 250 gram te kiezen hoef je een geen opleiding(en) te doen. Er zijn momenteel een paar goede drones onder de 250 gram op de markt.

Dit zijn de beste drones waarmee je kunt vliegen zonder vliegbewijs:

Drones met de minste regelsMerkPrijs
Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.