drone niet registreren

Wat als je een drone niet registreert?

Sommige mensen zien het niet zitten om zichzelf als dronepiloot te registreren, terwijl dat wel van het wordt verwacht. Wat zijn de gevolgen als je je niet registreert en zonder exploitantnummer de lucht ingaat?

Wat als je een drone niet registreert?

Als je jezelf niet registreert terwijl dat wel verplicht is, dan heb je kans op een boete van 100 euro. Vergeleken andere drone boetes is dit nog redelijk laag. Zo kan je voor het uitvoeren van een vlucht zonder een A1/A3 vliegbewijs een boete krijgen van 250 euro.

Hieronder zie je de strafvordering zoals die staat beschreven in de Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden. Bekijk meerdere boetes in het de richtlijn voor strafvordering luchtvaartwetgeving.

Feitomschrijving ArtikelBasis strafbare feitStrafbaarstellingUitgangspunt
De vlucht is uitgevoerd zonder dat de exploitant van de drone is ingeschreven in het exploitantenregister.14 lid 5 of 81.6 Wlv3.1 Ruhl
11.9, eerste lid, onder c Wlv
100

Let op: het is ook belangrijk om na registratie het exploitantnummer te bevestigen op de drone. Als de vlucht is uitgevoerd zonder dat het exploitantennummer is aangebracht op de drone kan je alsnog een boete krijgen van 100 euro.

Waarom moet je een drone registreren bij de RDW?

Aan de hoogte van de bovenstaande boetes te zien is registreren belangrijk, maar waarom? Een drone registreren is belangrijk voor de handhaving. Zonder een drone registratie is het moeilijker om te achterhalen wie eigenaar of houder is van de drone .

Zo wil de politie kunnen zien van wie de drone is zodra deze is neergestort of in beslag is genomen. Vandaar dat je het exploitantnummer duidelijk op de drone moet monteren. Naast een exploitantnummer kan je er ook meteen je telefoonnummer of naam op zetten. Mocht je je drone kwijtraken, dan kunnen de vinders makkelijk contact met je opnemen.

In de toekomst gaan drones beschikken over een ingeprogrammeerd registratienummer, wat betekent dat drones automatisch het nummer uitzenden. Zo is het voor de luchtverkeerleiding mogelijk om vanaf een afstand de drone te identificeren. Een technologie die nu wordt gebruikt bij andere luchtvaartuigen.

dronepiloot opsporen exploitantummer uitzenden

Welke drones moeten worden geregistreerd?

Je moet je als dronepiloot registreren zodra je drone zwaarder weegt dan 250 gram. Weegt je drone minder dan 250 gram, maar heeft deze een camera? Ook dan is registreren verplicht. Speelgoeddrones hoef je niet te registreren, ook al hebben ze een camera. Een drone wordt aangemerkt als ‘speelgoed’ zodra deze ook bedoelt is voor kinderen jonger dan 14 jaar.

Bekijk de verpakking of de product beschrijving om de maximale leeftijd te achterhalen. Doorgaans zijn de meeste drones onder de 100 euro speelgoed. Bij drones boven de 100 euro zou ik dit even goed controleren.

Heb je één van de onderstaande drones, dan moet je je sowieso registreren:

Drone
DJI Mini 4 ProDJI Avata
DJI Mini 3 ProDJI Mavic Mini 2 SE
DJI Mini 3DJI Mini SE
DJI Mini 2DJI Spark
DJI Mavic 3DJI Matrice 200
DJI Air 3DJI Matrice 210
DJI Mavic Air 2SDJI Matrice 300
DJI Mavic Air 2Yuneec Breeze 4K
DJI Mavic MiniYuneec Mantis Q
DJI AvataYuneec Mantis G
DJI Mavic 2 ProYuneec Typhoon 4K
DJI Mavic 2 ZoomYuneec Typhoon H
DJI Mavic 3 CineYuneec Typhoon H3
DJI Mavic 3 EnterpriseYuneec Typhoon H Plus
DJI Mavic 3 ClassicYuneec H520
DJI Mavic ProYuneec H520 E
DJI Phantom 4 Pro V2.0Hubsan H501M X4 WAYPOINTS FPV
DJI Phantom 4 ProHubsan H501M X4 AIR Pro
DJI Phantom 4 RTKHubsan X4 Pro H1095
DJI Phantom 4 AdvancedHubsan Zino
DJI Phantom 3 StandardHubsan Zino 2
DJI Phantom 3 AdvancedHubsan Zino Pro
DJI Phantom 3 ProfessionalEVO NANO Series
DJI FPV ComboEVO LITE Series
DJI Inspire 2EVO II 2
DJI Inspire OneEVO II Pro
DJI Mavic Air

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.