Wat als je een drone niet registreert

Wat als je een drone niet registreert?

Sommige mensen zien het niet zitten om zichzelf als dronepiloot te registreren, terwijl dat wel van het wordt verwacht. Wat zijn de gevolgen als je je niet registreert en zonder exploitantnummer de lucht ingaat?

Wat als je een drone niet registreert?

Als je jezelf niet registreert terwijl dat wel verplicht is, heb je kans op een boete van 800 euro als particulier. Eigenaren en gezagvoerders met een drone zwaarder dan 6 kg kunnen een boete van 2 keer zo hoog verwachten. Dit laatste geldt voor beroepsmatige dronepiloten.

Hieronder zie je een overzicht van alle overtredingen met de bijbehorende boetes. De onderstaande gegevens zijn afkomstig van de Richtlijn voor strafvordering luchtvaartwetgeving.

Feitomschrijving ArtikelMaximaal toegelaten totaalmassa van minder dan 6 kgMaximaal toegelaten totaalmassa van minder dan 6 kg
Als eigenaar of houder een luchtvaartuig gebruiken dat niet is voorzien van een geldig nationaliteits- en inschrijvingskenmerk3.1, eerste lid Wlv1.600800
Als gezagvoerder een luchtvaartuig gebruiken dat niet is voorzien van een geldig nationaliteits- en inschrijvingskenmerk3.1, eerste lid Wlv800425
Als eigenaar of houder een luchtvaartuig gebruiken dat niet is voorzien van een geldig bewijs van inschrijving3.1, eerste lid Wlv1.600800
Als gezagvoerder een luchtvaartuig gebruiken dat niet is voorzien van een geldig bewijs van inschrijving3.1, eerste lid Wlv800425

Waarom moet je een drone registreren bij de RDW?

Aan de hoogte van de bovenstaande boetes te zien is registreren belangrijk, maar waarom? Een drone registreren is belangrijk voor de handhaving. Zonder een drone registratie is het moeilijker om te achterhalen wie eigenaar of houder is van de drone .

Zo wil de politie kunnen zien van wie de drone is zodra deze is neergestort of in beslag is genomen. Vandaar dat je het exploitantnummer duidelijk op de drone moet monteren. Naast een exploitantnummer kan je er ook meteen je telefoonnummer of naam op zetten. Mocht je je drone kwijtraken, dan kunnen de vinders makkelijk contact met je opnemen.

In de toekomst gaan drones beschikken over een ingeprogrammeerd registratienummer, wat betekent dat drones automatisch het nummer uitzenden. Zo is het voor de luchtverkeerleiding mogelijk om vanaf een afstand de drone te identificeren. Een technologie die nu wordt gebruikt bij andere luchtvaartuigen.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Welke drones moeten worden geregistreerd?

Je moet je als dronepiloot registreren zodra je drone zwaarder weegt dan 250 gram. Weegt je drone minder dan 250 gram, maar heeft deze een camera? Ook dan is registreren verplicht. Speelgoed drones hoef je niet te registreren, ook al hebben ze een camera. Een drone wordt aangemerkt als ‘speelgoed’ zodra deze ook bedoelt is voor kinderen jonger dan 14 jaar.

Bekijk de verpakking of de product beschrijving om de maximale leeftijd te achterhalen. Doorgaans zijn de meeste drones onder de 100 euro speelgoed. Bij drones boven de 100 euro zou ik dit even goed controleren.

Heb je één van de onderstaande drones, dan moet je je sowieso registreren:

Drone
DJI Mini 3 ProDJI Mini SE
DJI Mini 3DJI Spark
DJI Mini 2Ryze Tello
DJI Mavic 3DJI Matrice 200
DJI Mavic Air 2SDJI Matrice 210
DJI Mavic Air 2DJI Matrice 300
DJI Mavic MiniYuneec Breeze 4K
DJI AvataYuneec Mantis Q
DJI Mavic 2 ProYuneec Mantis G
DJI Mavic 2 ZoomYuneec Typhoon 4K
DJI Mavic 3 CineYuneec Typhoon H
DJI Mavic 3 EnterpriseYuneec Typhoon H3
DJI Mavic 3 ClassicYuneec Typhoon H Plus
DJI Mavic ProYuneec H520
DJI Phantom 4 Pro V2.0Yuneec H520 E
DJI Phantom 4 ProHubsan H501M X4 WAYPOINTS FPV
DJI Phantom 4 RTKHubsan H501M X4 AIR Pro
DJI Phantom 4 AdvancedHubsan X4 Pro H1095
DJI Phantom 3 StandardHubsan Zino
DJI Phantom 3 AdvancedHubsan Zino 2
DJI Phantom 3 ProfessionalHubsan Zino Pro
DJI FPV ComboEVO NANO Series
DJI Inspire 2EVO LITE Series
DJI Inspire OneEVO II 2
DJI Mavic AirEVO II Pro
DJI Mavic Mini 2 SE 

Over de auteur

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.