drone besturen kind animatie tekening vliegen piloot

Wat is de minimumleeftijd van drone vliegen?

Drone vliegen kan best gevaarlijk zijn. Dit geldt ook voor de kleine speelgoeddrones. Hoe gevaarlijk ze zijn hangt af van het gewicht en de grootte van de drone. Voor kinderen zijn er speciale speelgoeddrones beschikbaar die je al voor een paar tientjes kunt kopen. Toch zijn deze drones niet altijd even makkelijk te besturen, dus zijn ze echt geschikt voor kinderen? 

De beste drones voor kinderen:

DroneMerkPrijs
Beste koop: Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com >>
Syma X5HWDJIBekijk op Bol.com >>
DENVER DCW-380DJIBekijk op Bol.com >>
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat is de minimumleeftijd van drone vliegen?

Over het algemeen geldt er een minimumleeftijd van 8 jaar. Vanaf 8 jaar kan een kind een drone besturen. Dit hangt natuurlijk van veel verschillende factoren af. Kinderen tussen de 8 en 10 jaar zou ik laten vliegen onder toezicht. Dus zorg dat er in ieder geval een ouder of iemand bij staat om eventueel in te grijpen. Ik heb het dan echt over de allerkleinste drones op de markt. Dit zijn microdrones van een paar gram, waar ik later nog op terug kom. 

Kinderen van 12 jaar kunnen volledig zelfstandig een drone besturen. Zolang ze de gebruikershandleiding goed doorlezen hoeft dit geen probleem te zijn. Dit betekent niet dat het makkelijk is om te besturen. Uiteindelijk bepaalt ook doorzettingsvermogen en aanleg de manier waarop je vliegt. Een kind van 12 jaar zal meer lol hebben aan een drone dan een kind jonger dan 10 jaar. Over het algemeen kunnen kinderen van 12 jaar de drone beter onder controle houden, waardoor het leuker wordt.  

Het hangt natuurlijk ook van de omgeving af. De kans dat je een drone buiten kwijtraakt is een stuk groter. In een klein kamertje vliegen lijkt me ook geen goed plan. Het beste is om met dit soort micro drones in de woonkamer te vliegen. Verder hangt het ook van het kind zelf af. Het ene kind gaat het makkelijker af dan de ander.  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe moeilijk is het voor een kind om een speelgoeddrone te besturen? 

Dat een drone een speelgoeddrone wordt genoemd, betekent niet dat je hem eenvoudig kunt besturen. In tegendeel, het is zelfs best wel lastig. Ze blijven niet stabiel in de lucht vliegen en zijn erg gevoelig voor wind. Dit is de reden dat je hem beter binnen kunt vliegen. Hoeveel wind kan een drone aan?

Naarmate de drones duurder worden (enkele honderden euro’s), wordt het vliegen een stuk makkelijker. Ze gebruiken dan een GPS-signaal waardoor de drone uit zichzelf in de lucht blijft. Voor kinderen onder de 12 jaar zou ik dit niet aanraden. Ook al zijn ze makkelijker om te besturen, de drones zijn een stuk zwaarder, vliegen sneller en kunnen veel meer schade aanrichten. 

Hieronder zie je de wat duurdere drones die elk bestuurt kunnen worden door kinderen ouder dan 12 jaar:

Drones met de minste regelsMerkPrijs
Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
Wat is de minimumleeftijd van drone vliegen?

Voor de goedkope speelgoeddrones van een paar tientjes heb je vooral vaardigheden nodig. Toen ik 16 was kostte mij het een paar keer vliegen voordat ik een microdrone (zoals je hiernaast ziet) goed onder controle kreeg. Ik kan me voorstellen dat een kind van 8 hier nog meer moeite mee heeft, maar je weet het nooit. Voor de wat duurdere drones waarover ik het net had geldt weer iets anders. Voor drones van een paar honderd euro heb je meer kennis nodig. Meer kennis, minder vaardigheden. In dit geval zul je minimaal 12 jaar moeten zijn, tenzij er een fanatieke ouder helpt natuurlijk.  

Hoe bestuur je een drone? >>

Mogen kinderen met een drone vliegen? 

Verder hebben we nog de regelgeving. In Nederland is vanaf 31 december 2020 de Europese wetgeving ingevoerd. Dit betekent dat kinderen onder de 16 jaar niet mogen vliegen met een drone die zwaarder is dan 250 gram. Voor veel kinderen tussen de 12 en 16 jaar is dit een teleurstelling. Kinderen onder de 12 jaar zullen niet zo snel een drone besturen van meer dan 250 gram. Later deze blog bied ik je een paar drones aan voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar. Dit zijn hartstikke goede drones die onder die 250 gram blijven.  

Voor drones onder de 250 gram zijn er geen regels. Iemand van 5 jaar zou dus in principe een drone van 250 gram mogen vliegen, maar niet zwaarder dan dat. Het is een Europese wetgeving, dus deze regels gelden voor elk lid in de EU. Toch kan de minimumleeftijd per EU-lidstaat verschillen. In de open categorie (drones tussen de 250 gram en 4 kg) mag de leeftijd worden verlaagd naar 12 jaar. Je hoeft in dit geval dus geen 16 te zijn om een drone boven de 250 gram te besturen. Helaas geldt dit niet in Nederland.  

Hieronder vind je de beste drones die kinderen jonger dan 16 jaar mogen besturen. Ze zijn dus lichter dan 250 gram.

Drones voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar 

Drones die geschikt zijn voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar zijn de allerkleinste drones op de markt. We hebben het dan over drones van maximaal 100 euro. In de praktijk zul je niet langer vliegen dan 10 minuten, ook al staat in de beschrijving iets anders. Voor de echte mini-mini drones kun je een vliegtijd van 4-5 minuten verwachten. Dit zijn drones van een slechts een paar centimeter. Ze zijn het meest geschikt voor kinderen van 8 jaar. Voor 10 /11-jarige leeftijd kunnen we al wat andere drones vinden. Hieronder bied ik je 3 drones aan. De Syma en de Ryze Tello zijn wat groter en krachtiger, vandaar dat je ze kunt bestellen met propeller guards. De propellers zijn hierdoor beschermd.  

Cheerson CX-C10 speelgoeddrone oranje kinderen
Cheerson CX-C10
DroneMerkPrijs
Cheerson CX10 CheersonBekijk op Bol.com >>
Syma X26 SymaBekijk op Bol.com >>
Ryze Tello DJI/RyzeBekijk op Bol.com >>

Drones voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar 

Vanaf hier kunnen we al naar wat serieuzere drones gaan kijken. Het is belangrijk om alsnog onder die 250 gram te blijven. Kinderen van minimaal 12 jaar hebben de kennis en vaardigheden om een drone met camera te besturen. Twee van de drones die ik hieronder aanbeveel hebben een GPS-signaal. Dit betekent dat ze uit zichzelf in de lucht blijven vliegen. De beste drone onder de 250 gram is momenteel de DJI Mini 2. Hij kan in 4K 30 fps filmen, maakt 12 MP-foto’s en vliegt ongeveer voor 31 minuten. De Ryze Tello is ook nog een prima drone, vooral als je graag binnen vliegt.  

Mavic Mini grijs met witte achtergrond
DJI Mavic Mini
DroneMerkPrijs
DJI Mini 2 DJIBekijk op Bol.com >>
SG907 SmartSG907Bekijk op Bol.com >>
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com >>
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drones voor kinderen 16+ 

Vanaf deze leeftijd kun je alle drones op de markt besturen. Speelgoeddrones, het begin van het professionele en de professionele drones. Speelgoeddrones kosten ongeveer tot de 400 euro. Het begin van het professionele zit tussen de 400 en 2000 euro in. Tot slot hebben we professionele drones vanaf 2000 euro. Met drones tussen de 400 en 2000 euro kun je echt mooie beelden maken. Alles onder die prijs zal niet zoveel voorstellen. We praten over een vliegtijd van minimaal 31 minuten en een bereik van minimaal 2 kilometer.  

De laagste camerakwaliteit in deze prijsklasse is ongeveer 4K 30 fps met 12 MP-foto’s. Ik heb het dan over de DJI Mini 2. Voor kinderen onder de 18 jaar is dit de beste drone beschikbaar. Hij beschikt over de meeste functies die de dure drones ook hebben. Bovendien is de camerakwaliteit meer dan voldoende. De beste drone op het gebied van de prijskwaliteit is momenteel de DJI Mavic Air 2. Voor de beste camerakwaliteit kun je gaan voor de Mavic 2 Pro. Hij gebruikt als enige in dit rijtje een 1 inch sensor. Al deze drones gebruiken een GPS-signaal en gebruiken veiligheidsfuncties, zoals obstakeldetectie.  

Mavic Air 2 grijs met witte achtergrond
DJI Mavic Air 2
DroneMerkPrijs
DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
DJI Mavic Air 2SG907Bekijk op Coolblue >>
DJI Mavic 2 ProDJI/RyzeBekijk op Coolblue >>

Voor- en nadelen bij het kopen van een drone voor een kind 

Ik heb het dan vooral over drones voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Dus over de allerkleinste speelgoeddrones, zoals de Cheerson CX-C10. 

Voordelen: met zulke kleine micro-drones kun je makkelijk binnenvliegen. Ze zijn namelijk klein genoeg en kunnen niet zoveel beschadigen. Je kunt alles beter in de gaten houden en je raakt de drone minder snel kwijt. Dit soort speelgoeddrones zijn ook nog eens spotgoedkoop. Enkele tientjes is echt niet duur voor een drone. De drones gaan over het algemeen niet zo snel kapot. Er kan namelijk niet zoveel kapotgaan. Bovendien krijg je vaak extra propellers meegeleverd, zodat je die kunt vervangen. Hier kan de ouder mee helpen. 

Nadelen: onderdelen zijn moeilijk te repareren. Het kan een gepriegel zijn om de onderdelen te vervangen. Je kunt de drone ook snel kwijtraken. Tenminste, als je ze in de buitenlucht vliegt. Ik kan begrijpen dat je als ouder een speelgoeddrone niet binnen wil zien vliegen. Je zult dus zelf de afweging moeten maken. Toen ik vroeger een micro-drone bestuurde vloog ik hem per ongeluk tientallen meters de bosjes in. Ik heb hem nooit meer teruggevonden 🙁. Later heb ik met micro-drones gewoon binnen gevlogen.

Wat kost een drone? Wat kun je verwachten voor welke prijs? >>  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Conclusie  

Drones kunnen al op jonge leeftijd worden bestuurd. Al helemaal als er een ouder toezicht blijft houden. Uiteindelijk is het per kind verschillend. Toch denk ik dat naarmate je ouder wordt, het ook steeds leuker wordt. Als 8-jarig kind ben je misschien niet in staat om de drone perfect onder controle te houden. Dat kan frustrerend of ontmoedigend zijn. Speelgoeddrones zijn in ieder geval een goede oefening. Later kun je altijd nog upgraden naar de wat duurdere drones, bijvoorbeeld met een GPS-signaal. Hieronder zie je de beste drones van dit moment:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.