drone propeller motor

Wat is de minimumleeftijd van drone vliegen?

Voor kinderen zijn er speciale speelgoeddrones beschikbaar die je al voor een paar tientjes kunt kopen. Toch zijn deze drones niet altijd even makkelijk te besturen, dus zijn ze echt geschikt voor kinderen? 

Wat is de minimumleeftijd van drone vliegen?

De minimumleeftijd van drone vliegen is 8 jaar. Vanaf deze leeftijd kan een kind een drone besturen, maar dit hangt af van een aantal factoren. Kinderen tussen de 8 en 10 jaar zou ik alleen laten vliegen onder toezicht. Dus zorg dat er in ieder geval een ouder of iemand bij staat om eventueel in te grijpen.

Ik heb het dan echt over de allerkleinste drones op de markt. We praten dan over speelgoeddrones van ongeveer 50 euro die je bij de speelgoedwinkel om de hoek kan kopen.

Kinderen van 12 jaar kunnen volledig zelfstandig een drone besturen. Zolang ze de gebruikershandleiding goed doorlezen hoeft dit geen probleem te zijn. Dit betekent niet dat het makkelijk voor ze is om de drone volledig onder controle te houden. Een aantal factoren:

 1. Doorzettingsvermogen en aanleg bepalen of je er goed mee over weg kan. Een kind van 12 jaar zal op de lange termijn meer lol hebben aan een drone dan een kind jonger dan 10 jaar. Over het algemeen kunnen kinderen van 12 jaar de drone beter onder controle houden, waardoor het leuker blijft.  
 2. Het hangt natuurlijk ook van de omgeving af. De kans dat je een drone buiten kwijtraakt is een stuk groter. In een klein kamertje vliegen lijkt me ook geen goed plan. Het beste is om met dit soort kleine micro drones in de woonkamer te vliegen.
 3. Verder hangt het ook van het kind zelf af. Het ene kind gaat het makkelijker af dan de ander.  

Vanaf welke leeftijd mag je met een drone vliegen?

Verder hebben we nog de regelgeving. In Nederland is vanaf 31 december 2020 de Europese wetgeving ingevoerd. Dit betekent dat kinderen onder de 16 jaar niet mogen vliegen met een drone die zwaarder is dan 250 gram. Dit komt omdat je een vliegbewijs moet halen voor deze drones en dat kan niet onder de 16 jaar.

Voor veel kinderen tussen de 12 en 16 jaar is dit dus een teleurstelling. Toch komt het niet vaak voor dat kinderen van 12 jaar een drone zwaarder dan 250 gram besturen. Drones van dit gewicht zijn namelijk al snel enkele honderden euro’s. Later deze blog bied ik je een paar drones aan voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar. Dit zijn hartstikke goede drones die onder die 250 gram blijven en waar je dus geen vliegbewijs voor hoeft te halen.  

Voor drones onder de 250 gram gelden geen regels wat betreft de minimumleeftijd. Iemand van 5 jaar zou dus in theorie een drone van 249 gram mogen besturen, maar niet zwaarder dan dat.

Alhoewel het Europese wetgeving betreft kan de minimumleeftijd per EU-lidstaat verschillen. In de open categorie (drones tot 4 kg) mag de leeftijd worden verlaagd naar 12 jaar. Je hoeft in dit geval dus geen 16 te zijn om een drone boven de 250 gram te besturen. Helaas geldt dit niet in Nederland.  

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe moeilijk is het voor een kind om een drone te besturen? 

Dat een drone een speelgoeddrone wordt genoemd, betekent niet dat het besturen eenvoudig is. In tegendeel, het besturen van een speelgoeddrones is juist moeilijker dan een duurder model. Ze blijven niet stabiel in de lucht vliegen en zijn erg gevoelig voor wind. Vandaar dat binnen vliegen helemaal niet zo’n slecht idee is.

Naarmate drones duurder worden (enkele honderden euro’s) wordt het vliegen een stuk makkelijker. Ze gebruiken dan een GPS-signaal waardoor de drone uit zichzelf in de lucht blijft hoveren. Voor kinderen onder de 12 jaar zou ik dit niet aanraden. Ook al zijn ze makkelijker om te besturen, duurdere drones zijn een stuk zwaarder, vliegen sneller en kunnen veel meer schade aanrichten. 

Voor goedkope speelgoeddrones van een paar tientjes heb je vooral vaardigheden nodig. Toen ik 16 was duurde het even voordat ik een microdrone (zoals je hieronder ziet) goed onder controle kreeg. Ik kan me voorstellen dat een kind van 8 hier meer moeite mee heeft.

Speelgoeddrone dronepiloot besturen

Voor de wat duurdere drones waarover ik het net had geldt weer iets anders. Voor drones van een paar honderd euro heb je meer kennis nodig. Meer kennis, maar minder vaardigheden. In dit geval zal je minimaal 12 jaar moeten zijn, tenzij een fanatieke ouder helpt natuurlijk.  

Drones voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar 

Drones die geschikt zijn voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar zijn de allerkleinste drones op de markt. We hebben het dan over drones van maximaal 100 euro die niet veel groter zijn dan een paar centimeter.

Binnen de 0 en 100 euro range zitten echter een hoop verschillende drones. Voor 8-jarige kan je denken aan de Cheerson CX-C10, terwijl je voor 11-jarige al kan kijken naar de Ryze Tello. Verwacht niet dat deze drones in de praktijk lang kunnen vliegen of dat ze erg stabiel zijn.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle drones onder de 100 euro over een GPS-signaal beschikken. De Cheerson die je hieronder ziet heeft geen GPS signaal en is daarom erg moeilijk te besturen. De Ryze Tello van ongeveer 100 euro kan daarentegen vrij makkelijk onder controle gehouden worden.

Cheerson CX-C10 speelgoeddrone oranje kinderen
Cheerson CX-C10

Drones voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar 

Vanaf deze leeftijd kunnen we al naar wat serieuzere drones gaan kijken. Het is belangrijk om alsnog onder die 250 gram te blijven. Kinderen van minimaal 12 jaar hebben de kennis en vaardigheden om een drone met camera te besturen.

De drones die ik hieronder aanbeveel hebben een GPS-signaal. Dit betekent dat ze uit zichzelf in de lucht blijven vliegen. Ook voor mensen ouder dan 12 jaar is de Ryze Tello een prima optie.

DJI Mini 3
DJI Mini 3

Drones voor kinderen 16+ 

Jongeren ouder dan 16 jaar kunnen in principe alle drones op de markt besturen. Ik heb het dan over speelgoeddrones, camera drones, maar ook race drones. Over het algemeen kunnen we de drone markt verdelen in 3 groepen:

 1. Speelgoeddrones kosten ongeveer tot de 400 euro.
 2. Het begin van het professionele, ook wel camera drones genoemd, zit tussen de 400 en 2000 euro in.
 3. Tot slot hebben we professionele drones vanaf 2000 euro.

Met drones tussen de 400 en 2000 euro kan je echt mooie beelden maken. Alles onder die prijs zal niet zoveel voorstellen. We praten over een vliegtijd van minimaal 30 minuten en een bereik van minimaal 2 kilometer.  

DJI Air 3 1 2
DJI Air 3

Voor- en nadelen van een drone kopen voor een kind 

Drones bedoelt voor kinderen hebben voor- en nadelen. Hieronder zet ik de belangrijkste voor je onder elkaar.

Voordelen

 1. Met zulke kleine micro-drones kan je makkelijk binnen vliegen, omdat ze klein genoeg zijn en niet zoveel kunnen beschadigen. Je kunt alles beter in de gaten houden en je raakt de drone minder snel kwijt.
 2. Dit soort speelgoeddrones zijn ook nog eens spotgoedkoop en niet duurder dan 100 euro.
 3. Speelgoeddrones gaan over het algemeen niet zo snel kapot, omdat er simpelweg niet zoveel kapot kan gaan.

Nadelen

 1. Onderdelen zijn moeilijk te repareren en het kan een gepriegel zijn om de onderdelen te vervangen.
 2. Je kunt de drone snel kwijtraken als je buiten vliegt.
 3. Ik kan begrijpen dat je als ouder een speelgoeddrone niet binnen wil zien vliegen. Toen ik vroeger een micro-drone bestuurde vloog ik ‘m per ongeluk tientallen meters de bosjes in. Deze heb ik sindsdien nooit meer teruggevonden 🙁. Later heb ik met micro-drones gewoon binnen gevlogen.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.