propeller guards voor binnen

Beste drone voor binnen – Indoor vliegen met een drone

Over het algemeen hoor je niet met een drone binnenshuis te vliegen. Toch zijn er genoeg speelgoeddrones waarbij dit niet zo’n slecht idee is. In dit artikel lees je alles over binnen vliegen met een drone.

Let op: ik raad het je niet aan om binnen in huis te vliegen. Alleen met hele kleine onschuldige micro drones is dit verstandig. In huis vliegen is een stuk onveiliger voor jezelf, je huisdieren en anderen. Ook kunnen er spullen in huis kapotgaan.

DronePrijs
1. Ryze TelloBekijk op Bol.com
2. Cheerson CX-10Bekijk op Bol.com
3. Gear2Play InfinityBekijk op Bol.com
4. DJI Mini 3Bekijk op Bol.com

De beste drones voor binnen

Als je een drone voor binnen zoekt zijn de opties vrij beperkt. Drones zijn nu eenmaal niet bedoelt voor kleine ruimtes. Toch zijn er een aantal drones geschikt voor in huis en die bespreek ik hieronder.

1. Ryze Tello

De Ryze Tello is de beste drone voor binnen. Het is naast één van de beste speelgoeddrones ook de beste drone om binnen te gebruiken. Hij is klein van formaat en en kan geleverd worden met zogenaamde propeller guards.

Propeller guards dienen als bescherming rondom de propellers van de drone. Hiermee voorkom je niet alleen schade aan de drone, maar ook aan hetgeen waar de drone tegenaan vliegt. Dit accessoire vormt een onderdeel van de Boost Combo die je bij de drone kan bestellen.

In plaats van de Boost Combo erbij te bestellen kan je ook een protective cage aanschaffen speciaal bedoelt voor de Ryze Tello. Het gewicht van de drone wordt hoger en de vliegtijd gaat omlaag, maar je bent zeker van een goede bescherming.

Ryze Tello

 • Gewicht: 80 gram
 • Diagonaal: 170 mm
 • Vliegtijd: 13 min.
 • Snelheid: 28.8 km/u
 • Gimbal: nee
 • Camerasensor: nee
 • Fotoresolutie: 5 MP
 • Filmresolutie: 720p 30 fps
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 0.1 km

2. Cheerson CX-10

Als je in kleine ruimtes gaat vliegen is het handig om een kleine drone te gebruiken. De kleinste drone die verkocht wordt in Nederland is de Cheerson CX-10.

Het voordeel van zo’n kleine en lichte drone is dat je makkelijk door kleine ruimtes vliegt. Het nadeel is echter dat je niet zomaar buiten kan vliegen. Met een klein beetje wind verlies je al snel de controle en is de kans op een crash aanzienlijk groot.

Alhoewel de Cheerson CX-10 geen gebruik maakt van propeller guards, worden er wel extra propellers meegeleverd. Mocht je ergens tegenaan vliegen en de propeller gaat kapot, dan kan je deze eenvoudig vervangen.

Specificaties

 • Gewicht: 55 gram
 • Vliegtijd: 5 min.
 • Snelheid: 5 km/u
 • Camera: nee
 • Bereik: 25 meter

3. Gear2Play Infinity

Een andere goede optie voor binnen is de Ger2Play Infinity drone. Gear2PLay is een bekend merk in de wereld van radiografisch speelgoed.

Het voordeel van dit model zijn de meegeleverde propeller guards. Deze hoef je er niet los bij te kopen en horen bij de drone zelf. Vergeleken de Cheerson CX-10 is de drone vrij groot en dat maakt het vliegen in kleine ruimtes moeilijker.

Houd wel rekening met de levensduur van dit soort drones. Het zijn de goedkoopste drones op de markt en het is maar de vraag hoelang ze goed blijven vliegen. Een drone als de Ryze Tello zal je op de lange termijn meer plezier aan beleven.

Specificaties

 • Gewicht: ? gr.
 • Diagonaal: ? mm
 • Vliegtijd: 6 min.
 • Snelheid: ? km/u
 • Gimbal: nee
 • Camerasensor: nee
 • Fotoresolutie: 0 MP
 • Filmresolutie: nee
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 50 meter

4. DJI Mini 3 

Dit is een totaal andere drone dan de eerdergenoemde modellen. De DJI Mini 3 zit in een totaal andere prijscategorie en is niet te vergelijken met de goedkope speelgoeddrones.

Toch is de Mini 3 van DJI relatief klein ten opzichte van de gehele drone markt. Ik raad je niet aan om hiermee in je huis te vliegen, maar het kan geen kwaad om te vliegen in grote ruimtes. Denk aan vliegen in grote gebouwen of zalen, zoals gymzalen of kerken.

Specificaties

 • Gewicht: 249 gram
 • Diagonaal: 247 mm
 • Vliegtijd: 38 min.
 • Snelheid: 58.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 12 MP
 • Filmresolutie: 4K 30 fps
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 18 km

Drones voor binnen vergelijken

Ik heb de DJI Mini 3 niet meegenomen in de vergelijkingstabel hieronder. De drone is simpelweg niet vergelijkbaar met de rest van de modellen.

DroneRyze TelloCheerson CX-10Gear2Play Infinity
Gewicht80 gr.55 gr.? gr.
Max. Vliegtijd13 min.5 min.6 min.
Max. Snelheid28.8 km/u5 km/u? km/u
Fotoresolutie5 MPnee0 MP
Obstakeldetectieneeneenee
Max. bereik100 meter25 meter50 meter

Kan een drone binnen vliegen?

Ja, een drone kan binnen vliegen. De vraag is echter of dit in de praktijk wel zo handig is en dit hangt van verschillende factoren af:

 1. De drone
 2. De ruimte

Allereerst is het belangrijk om te kijken of je drone voor binnen is gemaakt. Kortgezegd is geen één drone bedoelt voor consumenten gemaakt voor binnen. Toch zijn er drones die best binnen gebruikt kunnen worden, zoals speelgoeddrones en race drones. In de meeste gevallen kan je ervan uitgaan dat binnen vliegen geen slim idee is.

Op de afbeeldingen hieronder zie je het verschil tussen 2 totaal verschillende drones. Op de linker afbeelding zie je de Mavic 3 Pro staan. Je kunt aan het design en de grootte al zien dat hiermee binnen vliegen in kleine ruimtes niet verstandig is. Aan de rechterkant zie je de Ryze Tello die een stuk geschikter is voor kleine ruimtes.

DJI Mavic 3 Pro
DJI Ryze Tello

Ook de inrichting van een ruimte speelt mee. Als een ruimte erg vol staat heb je al gauw een botsing. Daarnaast is het belangrijk om te letten of er geen waardevolle spullen in de ruimte aanwezig zijn. De propellers van een drone kunnen aardig wat schade aanrichten, zeker als je met een rotvaart op een object afvliegt.

Toch hoeft binnen vliegen niet alleen maar in een kleine ruimte of thuis te zijn. Een grote loods of hal kan groot genoeg zijn voor een drone van een gemiddeld formaat, zoals de DJI Mini 3.

Ook al lijkt een ruimte erg groot, onderschat de ruimte die een drone nodig heeft niet. De ruimte die een drone nodig heeft verkeerd inschatten is een klassieke fout onder optimistische dronepiloten. Je onderschat al gauw de snelheid en stabiliteit van de drone zodra je binnen gaat vliegen.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waarom binnen vliegen met een drone?

Hoe groot de ruimte ook mag zijn, meestal is binnen vliegen gevaarlijker dan buiten. Toch is er ook een reden waarom er met drones binnen wordt gevlogen. Hieronder zet ik de belangrijkste redenen op een rijtje.

Voor plezier

Binnen vliegen vinden veel mensen leuk vanwege de uitdaging en het risico. Verder kunnen de weersomstandigheden hierbij een rol spelen. Als je buiten wil vliegen kan regen, wind en sneeuw roet in het eten gooien. Binnen vliegen wordt dan al snel een stuk aantrekkelijker.

Als oefening

Als je voor het eerst gaat vliegen met een speelgoeddrones is de kans op een crash vrij groot. Om te voorkomen dat de drone meteen in de bosjes verdwijnt kan binnen vliegen in overweging komen. Iets wat ik zelf ook heb ervaren toen ik met mijn eerste speelgoeddrones ging vliegen.

Binnen heb je immers geen last van wind en is het onmogelijk om de drone kwijt te raken. Zie zo’n micro drone maar eens terug te vinden als je in een boom of struik vliegt.

Racen

Binnen wordt er ook met FPV-drones (FirstPersonView) gevlogen. Als je op YouTube kijkt zie je van dit soort indoor drone races voorbijkomen. Het zijn vaak donkere ruimtes met een heel parcour aangegeven met lichten. Door de enorme snelheid en het kleine formaat kan de drone eenvoudig door obstakels heen manoeuvreren.

Werk

Tot slot worden drones ook commercieel ingezet. Denk aan het maken van drone video’s voor bedrijven. Bedrijven met een groot pand zouden ook graag beelden van binnen willen hebben. Een kerk zou je bijvoorbeeld ook heel mooi van binnen kunnen filmen.

Drones worden niet alleen gebruikt voor luchtopnames, maar ook steeds vaker voor inspecties. Op veel moeilijke plekken kan een drone veel makkelijker komen. Hierdoor kan je een bepaald object/terrein veel efficiënter en goedkoper inspecteren. Ze gebruiken drones niet alleen voor dingen in de lucht, maar ook voor krappe ruimtes.

Hieronder zie je een foto van de Elios 3 en aan het design kan je al zien wat ik bedoel. Alles rondom de drone is beschermd waardoor de drone eigenlijk niet kan crashen.

Elios drone indoor inspectie

Tips om met een drone binnen te vliegen

Als je dan toch binnen gaat vliegen kunnen een paar tips geen kwaad. De beste tip die ik je kan geven is om je verstand te gebruiken. Schat de ruimte en je vliegvaardigheden goed in. Overschat je zelf niet en denk er eerst goed over na.

Kies de juiste drone

Als je binnen gaat vliegen is het kiezen van de juiste drone misschien wel het belangrijkst. Binnenshuis vliegen kan alleen met een micro drone, race drone of speciale indoor inspectie drone.

Gebruik propeller guards

Propeller guards zijn vrijwel essentieel als je in een relatief kleine ruimte vliegt. Bij enkele drones is het mogelijk om een cage te gebruiken, zoals bij de Ryze Tello.

Niet alleen bescherm je de propellers van de drone, ook is het object waar je tegenaan vliegt minder snel beschadigd. De propellers zijn het gevoeligste onderdeel van een drone. Wanneer één van de propellers niet meer werkt of wordt geblokkeerd stort de drone neer, met als gevolg meer schade.

Ryze Tello Propeller Guards
PGYTECH DJI Tello Protective Cage

Zet je drone in de juiste modus

Kleine speelgoeddrones hebben deze luxe niet, maar de wat duurdere modellen wel. De DJI Mini 3 kan in 3 verschillende modi vliegen: cinematic/normal/sport.

Door je drone op cinematic mode te zetten vlieg je extreem sloom en reageert de drone minder snel. Ideaal als je in een kleine ruimte moet opereren.

Er zijn echter ook andere instellingen waarop je moet letten. Als je binnen gaat vliegen krijg je veel te maken met objecten rondom de drone en tussen de drone en de controller. Om een crash te voorkomen is het volgende belangrijk:

 1. Stel de RTH-functie in op ‘hoveren’. Dit betekent dat de drone niet automatisch terugvliegt als de verbinding is verbroken. In plaats daarvan blijft de drone netjes op zijn plek blijft vliegen totdat de verbinding is hersteld.
 2. Zet de obstacle avoidance sensors uit. Hiermee voorkom je dat de drone automatisch afwijkt terwijl je in een kleine ruimte vliegt.

Over het algemeen is het belangrijk om voldoende controle te hebben over de drone. Je wil voorkomen dat de drone zichzelf gaat corrigeren en in de problemen komt in een krappe ruimte.

Neem de leiding

Duurdere zijn in staat om uit zichzelf te vliegen. Dit blijkt ook uit het punt wat ik zojuist heb gemaakt. Drones kunnen met een druk op de knop automatisch opstijgen en landen. Ik raad je echter aan om dit allemaal zelf te doen.

Aangezien vrijwel alle drones onder de 800 euro geen goede sensors hebben kunnen ze niet reageren op obstakels. Door zelf de volledige controle te houden is de kans op een crash een stuk kleiner.

Alle soorten drones voor binnen

Het werd al duidelijk gemaakt dat drones niet zijn gemaakt voor buiten. Toch zijn er uitzonderingen die ik hieronder ga bespreken. We kunnen drones die geschikt zijn voor binnen verdelen in 3 groepen.

Speelgoeddrones

Speelgoeddrones zijn al eerder dit artikel aan bod gekomen. In het woord speelgoeddrone zit niet voor niks het woord ‘speelgoed’.3

Speelgoed voor kinderen wordt vaak binnen gebruikt. Niet zo raar dus dat producenten zich focussen op drones waar je ook binnen mee kunt vliegen.

Race drones

Ook hier heb ik het al eerder dit artikel over gehad. Drone racing is weer een hele andere tak in de drone wereld. De camera drones van het merk DJI zijn de tesla’s van nu. De FPV-drones daarentegen zijn de F1-auto’s op het circuit.

Als FPV piloot heb je niet veel te zoeken hoog in de lucht. In plaats daarvan zoek je het lager aan de grond door gebieden op te zoeken met veel obstakels. Er wordt dan ook veel binnen gevlogen met FPV-drones.

Inspectie drones

Speelgoeddrones en race drones zijn voor een bepaald doel gemaakt. Professionele drones daarentegen gebruik je voor diverse specifieke situaties. Zo kan je ze gebruiken voor:

 • Verzamelen van data in moeilijk bereikbare plekken
 • Verzamelen van data in gevaarlijke plekken voor mensen, bijv. in gebieden met veel straling.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.