Phantom 3 SE staand met licht

Drone met grijper – Alles wat je moet weten!

Misschien dat je het kent, drones die in staat zijn om voorwerpen te droppen of te vervoeren. Door middel van een grijper kan de drone voorwerpen tillen. Je kunt er eindeloos veel creativiteit in kwijt. Als je geïnteresseerd bent in een drone met grijper, lees dit artikel dan goed door.

Er zijn een aantal belangrijke dingen waarop je moet letten. Daarnaast laat ik je de beste grijpers zien die je zelf kunt bestellen! 

Een drone met een grijper zal verschillende voorwerpen dragen. De ene drone is hier meer geschikt voor dan de andere. Let er uiteindelijk op dat geen een drone hiervoor is gemaakt. Uiteindelijk kunnen de zwaarste en duurste drones het meeste gewicht tillen. Ik heb geprobeerd drones uit verschillende categorieën te halen:

Drone die kunnen vervoerenMerkPrijs
DJI Phantom 4 Professional+ V2.0 DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
Parrot Bebop 2ParrotBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat is het en hoe werkt het? 

Voor de term ‘drone met grijper’ is eigenlijk geen officiële naam. In het buitenland worden ze vaak ‘drone dropper’ of ‘airdropper’ genoemd. Deze airdropper maakt het mogelijk om voorwerpen uit de lucht te laten vallen. Naast een drone heb je dus een bepaald systeem nodig die dit mogelijk maakt. Je monteert dit onder aan je drone en je krijgt er een afstandsbediening bij.

Deze ‘speeltjes’ worden niet verkocht in Nederland, maar zijn alleen verkrijgbaar in het buitenland. Er bestaan drone droppers voor bijna alle drones. Denk aan de Phantom en de Mavic series.  Van te voren is het misschien handig om te weten hoeveel een drone kan tillen.

drone in lucht met grijper en vervoert iets

Beste grijpers voor drones

De FliFli airdropper is een vrij eenvoudig systeem die bestaat uit twee onderdelen. Je krijgt er een kastje bij meegeleverd. Hier kun je de voorwerpen aan hangen. De kleine meegeleverde afstandsbediening maakt het mogelijk om met één druk op de knop het object te laten vallen.  

 1. Het is niet nodig om de drone te verbinden met de Airdropper. 
 2. Maximaal 600g aan objecten (ook al staat op Amazon 1kg). 
 3. Ondanks het systeem kan je camera alsnog recht naar beneden richten. 
 4. Het duurt slechts enkele seconden voordat je het systeem hebt geïnstalleerd. 
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Bij elke soort Phantom drone wordt een ander formaat Airdropper gebruikt. Op Amazon kun je zien dat het formaat verschilt. Zorg dus dat je de juiste kiest. Je kunt kiezen uit 4 verschillende maten voor de:  

 • DJI Phantom 4 (pro, Advanced, Pro V2.0
 • DJI Phantom 3 (Professional, Advanced, SE) 
 • DJI Phantom 4
 • DJI Phantom 3 Standard 

De Airdropper zelf heeft een batterijduur van 3 uur. De afstandsbediening heeft een batterijduur van 5 uur. Je kunt ze vervolgens binnen 15 minuten weer opladen. Hiervoor krijg je een meegeleverd kabeltje. Om de ‘grijper’ vast te zetten op je drone, wordt er een soort houder meegeleverd. Die houder is voor elke Phantom niet even groot. Vandaar dat het belangrijk is om ook daadwerkelijk de Airdropper te kopen die bij je drone past (zie bovenstaande linkjes). 

Het is erg belangrijk om bij deze Airdropper niet te zware voorwerpen te gebruiken. Het gewicht, zoals je ziet op de afbeelding, hangt niet in het midden. De drone vliegt daardoor een beetje schuin en is veel gevoeliger voor een crash. 

Naast Amazon verkoopt Droneskyhook.com ook dropsystemen, namelijk de SkyHook. Zij verkopen deze voor zowel de Mavic series als de Phantom series. Het voordeel aan deze grijpers is dat het systeem precies onder de drone gemonteerd is.

Dit betekent dat het gewicht gelijk over de drone verdeeld is. Bij dit systeem krijg je geen afstandsbediening meegeleverd. In plaats daarvan gebruik je de knoppen C1 en C2 die achteraan de Mavic 2 controller zitten. Of je gebruikt de app.  

 1. Ook bij dit systeem hoef je niets te verbinden met je drone. 
 2. Maximaal 500g aan objecten (draagkracht van de Mavic is lager). 
 3. Het zit de sensors (waarmee obstakels worden ontweken) van de drone niet in de weg. 
 4. Ook bij dit systeem kan de camera recht naar beneden kijken. 

De Airdropper heeft oneindig veel bereik. Hij is ten opzichte van de FiFli ongeveer 50g lichter. Naast de Mavic series verkopen ze ook drone grijpers voor de Phantom series:  

 • Mavic 2 
 • Mavic Pro 
 • Mavic Air 
 • Phantom 4 (alle modellen) 
 • Phantom 3 (alle modellen) 
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Welke drones kun je hier het beste voor gebruiken? 

Drone die kunnen vervoerenMerkPrijs
DJI Phantom 4 Professional+ V2.0 DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
Parrot Bebop 2ParrotBekijk op Bol.com

Je zou kunnen zeggen dat de Phantom series de beste drones zijn voor dit soort praktijken. Ze beschikken simpelweg over de meeste draagkracht. FliFli is één van de bekendste airdropper die er is. Dat betekent niet dat dit de enige is.

Er zijn genoeg andere dropsystemen voor de Phantom die wel recht onder de Phantom hangen (waaronder de SkyHook). Waarbij het gewicht gelijk verdeeld is. Toch laat ik de FliFli hier zien omdat die het meest wordt gebruikt. Hierdoor weet je zeker dat het een goed product is. 

Als je puur een drone zou kopen voor dit systeem, dan is het handig om een goedkope Phantom te kopen. De Phantom 3 series zijn dan een goede optie. De goede camerakwaliteit van de Phantom 4 series is dan niet interessant. De Phantom 3 series zijn onder te verdelen in de Phantom 3 Standard, Phantom 3 SE, Phantom 3 Advanced en de Phantom 3 Pro.

Ze beschikken over een maximale draagkracht van ongeveer 600 gram. Meer dan dat raad ik je niet aan. Je kunt dit achterhalen door te kijken naar wat het maximale gewicht van de drone mag zijn. Als dit bijvoorbeeld 1500 gram is, en de drone weegt 1200 gram, dan kan de drone ongeveer 300 gram tillen. De Phantom 3 series worden helaas niet zoveel meer verkocht. De Phantom 4 zou dan alsnog een goede plaatsvervanger zijn.

Tot slot is het goed om te weten dat geen van deze consumentendrones hiervoor zijn gemaakt. Geen van deze drones (die ik hierboven heb genoemd) zijn gemaakt om voorwerpen te vervoeren of te tillen. Dit verhoogt meteen het risico op een eventuele crash. Bovendien kun je deze systemen alleen bestellen uit het buitenland.

Of het product daadwerkelijk werkt en 100% veilig is voor je drone, is nog maar de vraag. Je zult een afweging moeten maken tussen de kans op een crash en de lol die je eruit haalt. Het is goed om hier bewust van te zijn. 

Er zijn natuurlijk ook drones die wel zijn gemaakt voor het tillen van voorwerpen. Deze zijn echter niet bedoelt voor consumenten. Zo kan de VoloDrone met een bereik van 40 kilometer maar liefst 200kg dragen. Het draagvermogen van een drone kan dus enorm zijn. Deze zou zelfs als luchttaxi worden ingezet. Er wordt veel met deze drones geëxperimenteerd. Ze proberen hiermee vooral een grote stap te maken in de logistiek.  

Volocopter die 200kg kan tillen en vervoeren

Waar moet je op letten? 

Er zijn een aantal dingen waarop je moet letten als je zo’n drone met grijper koopt. Het is bijvoorbeeld essentieel dat het niet te hard waait. Het kan zijn dat het touwtje waaraan het voorwerp vast zit verstrikt raakt. Het is daarom handig om het touwtje wat korter maken, dan slingert hij wat minder in de lucht. 

Wanneer jij met een grijper een voorwerp optilt, moet de drone meer moeite doen om in de lucht te blijven. Dit kost meer energie, waardoor de accu van de drone sneller leeg gaat. Zorg er dus voor dat je het batterijpercentage van je drone goed in de gaten houdt. Vlieg dus niet te hoog of te ver. Hoe hoog kan een drone vliegen?

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de regels. In Nederland mag je niet zomaar voorwerpen uit de lucht lanceren. Voor meer informatie over deze regels kun je terecht op de website van de overheid. De belangrijkste regels zie je hieronder:  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waar kun je het voor gebruiken? 

 1. Transport: een drone met grijper kunnen mensen gebruiken om voorwerpen te transporteren. Dit wordt in het Engels ook wel ‘drone delivery’ genoemd. Het kan een makkelijke manier zijn om bijvoorbeeld medicijnen via de lucht te transporteren. Zeker voor hulpdiensten is dit een goed idee. Moeilijk bereikbare plekken zijn op deze manier ineens vrij eenvoudig te bereiken.
 1. Vissen: waarom niet vissen met een drone? Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een drone tijdens het vissen. Door middel van zo’n drone met grijper zou je eventueel de visserslood een stuk verder in het water kunnen vliegen. Daar komt bij dat drones vanaf de lucht het water goed kunnen observeren. Ik weet zelf niets van vissen, maar ik weet wel dat het handig kan zijn om weten waar het ondiep of diep is. Daarnaast kun je de vissen goed spotten.  
 1. Recreatie: veruit de meeste mensen zullen deze gadget gebruiken omdat ze het leuk vinden. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden te bedenken met dit systeem. Je kunt een hoop spelletjes bedenken of gewoon kijken naar hoe iets naar beneden valt. 
 1. Terrorisme: helaas kunnen dit soort uitvindingen ook misbruikt worden. Zoals ik al zei kunnen mensen hierin hun creativiteit kwijt. Dat geldt ook voor mensen zonder goede doeleinden. Je zou er van alles boven kunnen hangen, dus ook explosieven. Denk aan terroristische aanslagen. Het neemt dus ook risico’s met zich mee. 

Waar kun je drones nog meer voor gebruiken? >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Conclusie 

Het is ontzettend leuk om te een dronegrijper aan te schaffen, mits je deze op een verantwoordelijke manier gebruikt. Je wilt niet dat je drone kapot gaat of beschadigd wordt. Wees je er van bewust dat het je drone in gevaar kan brengen. Daar komt bij dat deze ‘drone droppers’ vrij duur zijn. Je kunt al snel denken aan ongeveer 150 tot 300 euro.

Heb je nog een oude Phantom liggen en een hoop ideeën om hiermee aan de slag te gaan? Dan zou ik zeker overwegen om zo’n AirDropper te kopen. Als dat niet het geval is, dan zou ik je nieuwe Phantom of Mavic gewoon gebruiken zoals het hoort.  

Als je bang bent om je drone te crashen, verzeker je drone dan eventueel tegen schade. Je wordt met de DJI Care Refresh voor bijna alle zaken gedekt. Let erop dat je deze verzekering alleen kunt afsluiten met een drone van het merk DJI. Meer informatie vind je hieronder:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.