Drone vliegt in natuur

Zo gebruik je een drone met grijper – Drone droppers

Door middel van een grijper kan je drone voorwerpen tillen. Als je geïnteresseerd bent in een drone met grijper, lees dit artikel dan goed door.

Een drone met een grijper zal verschillende voorwerpen dragen. De ene drone is hier meer geschikt voor dan de ander. Let er op dat geen een drone bedoelt voor consumenten hiervoor is gemaakt. Het zijn vooral de zwaarste drones met de meeste trekkracht die het meeste gewicht kunnen tillen.

Wat is een drone grijper? 

Voor de term ‘drone met grijper’ is eigenlijk geen officiële naam. In het buitenland worden ze vaak ‘drone dropper’ of ‘airdropper’ genoemd. Deze airdropper maakt het mogelijk om voorwerpen uit de lucht te laten vallen. Naast een drone heb je dus een bepaald systeem nodig die dit mogelijk maakt. Je monteert dit onder aan je drone en je krijgt er een afstandsbediening bij.

drone vervoert pakket in de lucht

Deze ‘speeltjes’ werden voorheen niet verkocht in Nederland, maar zijn nu ook bij enkele drone winkels verkrijgbaar. Toch is het aanbod nog steeds erg gering. Er bestaan drone droppers voor bijna alle drones. Denk aan de Phantom en de Mavic series.

Let op: het is in Nederland officieel niet toegestaan om objecten of voorwerpen vanaf je drone te droppen. Hiervoor moet je een vergunning aanvragen. Dit kan een reden zijn waarom niet veel van dit soort dropsystemen worden verkocht.

Beste grijpers voor drones

Er zijn een aantal drone droppers gemaakt en verkrijgbaar voor drones. Alhoewel er niet veel worden aangeboden, zijn er toch een aantal modellen waaruit je kunt kiezen.

1. FliFli airdropper

De FliFli airdropper is een vrij eenvoudig systeem die bestaat uit twee onderdelen. Je krijgt een kastje meegeleverd waar je voorwerpen aan kan hangen. De kleine meegeleverde afstandsbediening maakt het mogelijk om met één druk op de knop het object te laten vallen. Een paar eigenschappen van het product:

 1. Het is niet nodig om de drone te verbinden met de Airdropper. 
 2. Maximaal 600g aan objecten (ook al staat op Amazon 1kg). 
 3. Ondanks het systeem kan je camera alsnog recht naar beneden richten. 
 4. Het duurt slechts enkele seconden voordat je het systeem hebt geïnstalleerd. 
aidropper systeem om objecten te droppen drone

Bij elke soort Phantom drone wordt een ander formaat Airdropper gebruikt. Op Amazon kun je zien dat het formaat verschilt. Zorg dus dat je de juiste kiest. Je kunt kiezen uit 4 verschillende maten:  

 • DJI Phantom 4 (pro, Advanced, Pro V2.0) 
 • DJI Phantom 3 (Professional, Advanced, SE) 
 • DJI Phantom 4
 • DJI Phantom 3 Standard 

De Airdropper zelf heeft een batterijduur van 3 uur. De afstandsbediening heeft een batterijduur van 5 uur. Je kunt ze vervolgens binnen 15 minuten weer opladen met het meegeleverde kabeltje.

Om de grijper vast te zetten op je drone wordt er een soort houder meegeleverd, welke niet voor elke Phantom even groot is. Vandaar dat het belangrijk is om ook daadwerkelijk de Airdropper te kopen die bij je drone past. 

Het is erg belangrijk om bij deze Airdropper niet te zware voorwerpen te gebruiken. Het gewicht, zoals je ziet op de afbeelding, hangt niet in het midden. De drone vliegt daardoor een beetje schuin en is veel gevoeliger voor een crash. 

2. PGYTECH AIR-DROPPING SYSTEM

Een ander dropsysteem bedoelt voor Phantom-modellen is de airdropper van PGYTECH. Een prima werkend systeem wat het gewicht onder de drone beter verdeeld. Het voorwerp wordt namelijk recht onder de drone gehangen en niet aan de zijkant zoals bij de FliFli airdropper.

In Nederland verkoopt DroneLand dit op afstand bestuurbare mechanisme (mits deze op voorraad is). Een ander groot pluspunt, aangezien de andere 2 genoemde dropsystemen moeilijker verkrijgbaar zijn in Nederland.

PGYTECH AIR-DROPPING SYSTEM Phantom 4

3. SkyHook

Naast Amazon verkoopt Droneskyhook.com dropsystemen, namelijk de SkyHook. Zij verkopen deze voor zowel de Mavic als de Phantom series. Ook hier is het voordeel dat de grijper precies onder de drone gemonteerd zit.

Bij dit systeem krijg je geen afstandsbediening meegeleverd. In plaats daarvan gebruik je de knoppen C1 en C2 die achteraan de Mavic 2 controller zitten. Of je gebruikt de app.  

 1. Ook bij dit systeem hoef je niets te verbinden met je drone. 
 2. Maximaal 500g aan objecten (draagkracht van de Mavic is lager). 
 3. Het zit de sensors (waarmee obstakels worden ontweken) van de drone niet in de weg. 
 4. Ook bij dit systeem kan de camera recht naar beneden kijken. 

De Airdropper heeft oneindig veel bereik. Hij is ten opzichte van de FiFli ongeveer 50g lichter. Naast de Mavic series verkopen ze ook drone grijpers voor de Phantom series:  

 • Mavic 2 
 • Mavic Pro 
 • Mavic Air 
 • Phantom 4 (alle modellen) 
 • Phantom 3 (alle modellen) 
De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Welke drones kan je het beste gebruiken om te tillen?

Je zou kunnen zeggen dat de Phantom series de beste drones zijn voor dit soort praktijken. Ze beschikken simpelweg over de meeste draagkracht. Alhoewel FliFli één van de bekendste airdropper is voor drones, zijn er ook goede alternatieven.

Er zijn genoeg andere dropsystemen voor de Phantom die wel recht onder de Phantom hangen (waaronder de SkyHook). Toch laat ik de FliFli hier zien omdat die het meest wordt gebruikt. Hierdoor weet je zeker dat het een goed product is. 

Als je puur een drone zou kopen voor dit systeem, dan is het handig om een goedkope Phantom te kopen. De Phantom 3 series zijn dan een goede optie. De goede camerakwaliteit van de Phantom 4 series is dan niet interessant. De Phantom 3 series zijn onder te verdelen in de Phantom 3 Standard, Phantom 3 SE, Phantom 3 Advanced en de Phantom 3 Pro.

Ze beschikken over een maximale draagkracht van ongeveer 600 gram. Je kunt de maximale draagkracht achterhalen door te kijken naar wat het maximale gewicht van de drone mag zijn. Als dit bijvoorbeeld 1500 gram is, en de drone weegt 1200 gram, dan kan de drone ongeveer 300 gram tillen. 

Tot slot is het goed om te weten dat geen van deze consumentendrones hiervoor zijn gemaakt. Geen van deze drones (die ik hierboven heb genoemd) zijn gemaakt om voorwerpen te vervoeren of te tillen. Dit verhoogt meteen het risico op een eventuele crash.

Of het product daadwerkelijk werkt en 100% veilig is voor je drone, is nog maar de vraag. Je zult een afweging moeten maken tussen de kans op een crash en de lol die je eruit haalt. Het is goed om hier bewust van te zijn. 

Er zijn natuurlijk ook drones die wel zijn gemaakt voor het tillen van voorwerpen. Deze zijn echter niet bedoelt voor consumenten. Zo kan de VoloDrone met een bereik van 40 kilometer maar liefst 200kg dragen. Het draagvermogen van een drone kan dus enorm zijn. Er wordt dus veel met deze drones geëxperimenteerd, onder andere om een grote stap te maken in de logistiek.  

Volocopter die 200kg kan tillen en vervoeren

Waar moet je op letten bij een drone met grijper? 

Er zijn een aantal dingen waarop je moet letten als je zo’n drone met grijper koopt. Hieronder bespreek ik de belangrijkste punten.

Windkracht

Het is bijvoorbeeld essentieel dat het niet te hard waait. Het kan zijn dat het touwtje waaraan het voorwerp vastzit verstrikt raakt. Het is daarom handig om het touwtje wat korter te maken, dan slingert hij wat minder in de lucht. 

drone vliegt met wind en trilt

Batterijpercentage

Wanneer jij met een grijper een voorwerp optilt, moet de drone meer moeite doen om in de lucht te blijven. Dit kost meer energie, waardoor de accu van de drone sneller leeg gaat. Zorg er dus voor dat je het batterijpercentage van je drone goed in de gaten houdt. Vlieg dus niet te hoog of te ver. 

Regelgeving

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de regels. In Nederland mag je niet zomaar voorwerpen uit de lucht lanceren. Voor meer informatie over deze regels kun je terecht op de website van de overheid. De belangrijkste regels zie je hieronder:  

Het is ontzettend leuk om te een dronegrijper aan te schaffen, mits je deze op een verantwoordelijke manier gebruikt. Je wilt niet dat je drone kapot gaat of beschadigd wordt. Wees je er van bewust dat het je drone in gevaar kan brengen. Daar komt bij dat deze ‘drone droppers’ vrij duur zijn. Je kunt al snel denken aan ongeveer 150 tot 300 euro.

Heb je nog een oude Phantom liggen en een hoop ideeën om hiermee aan de slag te gaan? Dan zou ik zeker overwegen om zo’n AirDropper te kopen. Als dat niet het geval is, dan zou ik je nieuwe Phantom of Mavic gewoon gebruiken zoals het hoort.  

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waar kan je drone droppers voor gebruiken? 

Transport: een drone met grijper kunnen mensen gebruiken om voorwerpen te transporteren. Dit wordt in het Engels ook wel ‘drone delivery’ genoemd. Het kan een makkelijke manier zijn om bijvoorbeeld medicijnen via de lucht te transporteren. Zeker voor hulpdiensten is dit een goed idee. Moeilijk bereikbare plekken zijn op deze manier ineens vrij eenvoudig te bereiken.

drone transport pakketje bezorgen via de lucht

Vissen: waarom niet vissen met een drone? Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een drone tijdens het vissen. Door middel van zo’n drone met grijper zou je eventueel de visserslood een stuk verder in het water kunnen vliegen.

Daar komt bij dat drones vanaf de lucht het water goed kunnen observeren. Ik weet zelf niets van vissen, maar ik weet wel dat het handig kan zijn om te weten waar het ondiep of diep is.

Drone inspecteert water bij vissen vijver

Recreatie: veruit de meeste mensen zullen deze gadget gebruiken omdat ze het leuk vinden. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden te bedenken met dit systeem. Je kunt een hoop spelletjes bedenken of gewoon kijken naar hoe iets naar beneden valt. 

dronepiloot recreatief vliegen stunten

Terrorisme: helaas kunnen dit soort uitvindingen ook misbruikt worden. Zoals ik al zei kunnen mensen hierin hun creativiteit kwijt. Dat geldt ook voor mensen zonder goede doeleinden. Je zou er van alles boven kunnen hangen, zoals explosieven en drugs.

Niet voor niets hangen gevangenissen netten over het gevangenisgebouw, zodat drugspakketjes niet vanuit de lucht gedropt kunnen worden.

drone terrorisme explosie laten vallen

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.