Beste drone om mee te vissen en te karpervissen

Beste drone om mee te vissen en te karpervissen

Het klinkt misschien gek, maar regelmatig worden drones gebruikt tijdens het vissen. Ze worden niet alleen gebruikt voor plezier, maar ook als hulpmiddel om het vissen makkelijker te maken. De beste drones voor vissers worden in dit artikel besproken.

DronePrijs
DJI Air 3Bekijk op Bol.com
DJI Mini 2 SEBekijk op Bol.com
DJI Mini 4 ProBekijk op Bol.com
SwellPro SplashDrone 4Bekijk tweedehands

Beste drones om mee te vissen

Voor vissers zijn er een aantal interessante drones op de markt. Afhankelijk van je budget kan je een keuze maken tussen de beste modellen. De drones hieronder zijn geselecteerd op basis van een aantal criteria belangrijk voor vissers.

1. DJI Air 3

De DJI Air 3 is de beste drone voor vissers. Het is een compacte drone die je makkelijker kan inklappen en meenemen. Met de kleine opbergcase heb je genoeg ruimte over voor alle vissersuitrusting.

Wat de DJI Air 3 ideaal maakt voor vissen is de optische zoomfunctie. Door de 3x telephoto lens kan je tijdens het vliegen inzoomen op het water en het gebied vanuit de lucht verkennen. Het live-videobeeld van de controller is 1080p met 60 fps zorgt ervoor dat je tijdens het vliegen voldoende details kan zien.

Door de optische zoomfunctie en de live-videobeeldkwaliteit hoef je niet zo dicht boven het water te vliegen. Een ander voordeel is dat de drone 720 gram weegt, waardoor je minder last hebt van de wind. Zeker als je boven water vliegt is het handig om een zwaardere drone te hebben.

Het nadeel van een drone boven de 250 gram is dat je een vliegbewijs moet halen. Dit kost wat meer moeite, maar is zeker de moeite waard als je veel gaat vliegen.

Specificaties

 • Gewicht: 720 gram
 • Afmeting: 207×100×91 mm
 • Vliegtijd: 46 min.
 • Snelheid: 75.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 48 MP
 • Filmresolutie: 4K 100 fps
 • Obstakeldetectie: ja
 • Bereik: 20 km

2. DJI Mini 2 SE

Een andere goede drone voor vissers is de DJI Mini 2 SE. Het is een goedkoop alternatief voor vissers die al een hoop geld kwijt zijn aan hengels en aas.

Zeker voor beginnende dronepiloten is de DJI Mini 2 SE een goede optie. Uiteraard lever je voor de lage prijs ook het een en ander in. Het live-videobeeld is 720p met 30 fps en er ontbreken sensoren voor obstakeldetectie. Aangezien je niet kan inzoomen moet je vrij dichtbij vliegen om een specifiek stuk water te verkennen.

Met een gewicht van 249 gram is de drone gevoeliger voor wind, maar het behalen van een vliegbewijs is niet nodig. Dit scheelt je als visser tijd en geld, omdat je geen examen hoeft te halen.

Specificaties

 • Gewicht: 249 gr.
 • Afmeting: 138×81×58 mm
 • Vliegtijd: 31 min.
 • Snelheid: 58.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assige
 • Camerasensor: 1/2.3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie: 12 MP
 • Filmresolutie: 4K 30 fps
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 6 km

3. DJI Mini 4 Pro

Zoek je liever naar een allround drone die je ook naast het vissen gaat gebruiken, dan is de Mini 4 Pro je beste keuze. Voor zowel luchtfoto’s- als video’s is deze drone uitstekend.

Wat de drone zo goed maakt is het lage gewicht in combinatie met de goede specificaties en functies. Met een gewicht van 250 gram hoef je jezelf als dronepiloot enkel te registreren en kan je dichter bij mensenmenigten vliegen.

Tegelijkertijd ben je voorzien van een 1/1.3‘’ CMOS lens en kan je slowmotion video’s maken met 100 fps. En alhoewel drones onder de 250 gram voorheen geen obstakeldetectie ondersteunden, is hier met de Mini 4 Pro verandering in gekomen. Aan alle kanten van de drone zitten sensoren die voorkomen dat je ergens tegenaan vliegt.

Specificaties

 • Gewicht: 249 gram
 • Afmeting: 145×90×62 mm
 • Vliegtijd: 34 min.
 • Snelheid: 57.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 48 MP
 • Filmresolutie: 4K 100 fps
 • Obstakeldetectie: ja
 • Bereik: 20 km

4. SwellPro SplashDrone 4

Vliegen boven water is altijd een risico. De SplahDrone van SwellPro daarentegen is waterdicht en kan drijven op het water. Veel waterdichte drones op de markt zal je niet vinden, maar SwellPro heeft het mogelijk gemaakt.

De drone is moeilijk verkrijgbaar in Nederland en wordt niet meegeleverd met een camera. Het is dus echt wat anders dan de bovengenoemde modellen van DJI. Wel kan je de standaard Fixed Angle Camera kopen die bedoelt is voor de drone.

Over het algemeen krijg je meer waar voor je geld als je een DJI drone koopt, maar er is zeker een markt voor waterdichte drones. Vissers die al over een GoPro beschikken kunnen de drone voorzien van een camera en hoeven niet bang te zijn voor waterschade.

Swellpro SplashDrone 4

Specificaties

 • Vliegduur: 30 minuten
 • Waterdicht & drijvend
 • Zoet water, zout water, regen of sneeuw
 • Inclusief lichtgewicht draagkoffer
 • Standaard zonder camera
 • Vlieg handmatig
 • 79.2 km/h

Drones voor het vissen vergelijken

DroneDJI Air 3DJI Mini 2 SEDJI Mini 4 ProSwellPro SplashDrone 4
Gewicht720 gr.249 gr.249 gr.2180 gr.
Diagonaal207×100×91 mm138×81×58 mm145×90×62 mm154x82x48 mm
Max. Vliegtijd46 min.31 min.34 min.30 min.
Max. Snelheid75.6 km/u58.6 km/u57.6 km/u79.2 km/u
GimbalJa 3-assigJa 3-assigJa 3-assigJa 3-assig
Camerasensor1/1.3’’ CMOS1/2.3’’ CMOS1/1.3‘’ CMOS1/2.3’’ CMOS
Fotoresolutie48 MP12 MP48 MP12 MP
Fps bij 4K100 fps30 fps100 fps30
ObstakeldetectieJaneeJaJa
Max. bereik20 km6 km20 km5 km
De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe kies je de beste drone om mee te vissen?

Er zijn doorgaans 2 manieren waarop je drones gebruikt tijdens het vissen:

 1. Het droppen van aas of het vislijntje
 2. Het verkennen van een gebied

Vliegen boven water en het droppen van aas gaat gepaard met risico. Je kan een dure drone kopen die meer payload heeft en stabieler vliegt, maar het is extra zonde als deze in het water belandt.

De consequenties zijn lager bij een goedkope drone, alleen de kans op een crash is dat groter. Ze zijn immers lichter en kunnen daardoor minder payload aan. Je zult hier zelf een afweging in moeten maken.

 • Koop een drone van minstens 600 euro als je enkel gaat verkennen, zoals de DJI Air 3.
 • Koop een goedkope (tweedehands) drone van maximaal 400 euro als je aas gaat droppen, zoals de DJI Mini 2 SE.

Live-videobeeld

Om goede visspots te vinden heb je een goede camera nodig. Het gaat dan om het live-videobeeld waarmee je tijdens het vliegen het water kan inspecteren. Bij de duurdere drones vanaf 800 euro kan je een live-videobeeld van 1080p met 60 fps verwachten.

Payload

De payload is de massa die een drone kan vervoeren. Een drone met een laag gewicht (onder de 250 gram) kan minder gewicht tillen dan een drone met een hoog gewicht. Aangezien aasjes best zwaar kunnen zijn en drones niet veel kunnen tillen, is het belangrijk om te letten op de payload.

Lawaai

Het geluid wat je drone produceert kan vissen wegjagen en speelt ook een belangrijke rol. Zeker als je boven een natuurgebied vliegt waar vogels en andere dieren leven.

Alhoewel drones steeds minder lawaai maken zijn ze ver van geruisloos. Door een lichte drone te kopen heb je minder last van het lawaai van de propellers en veroorzaak je minder overlast.

Zoomfunctie

Om het gebied beter te verkennen kan het helpen om in te zoomen. Niet veel drones hebben deze mogelijkheid, maar er zijn modellen waarbij dit mogelijk is. Een voorbeeld hiervan is de DJI Air 3 met een 3x telephoto lens.

Pro tip: door polarisatiefilters te kopen voor je drone heb je minder last van reflectie en schittering op het water. Dit levert niet alleen mooiere beelden op, maar maakt ook het verkennen van het water makkelijker.

Obstakeldetectie

Door sensoren rondom de drone worden naderende obstakels snel gedetecteerd. Mocht je te dicht bij een object komen, dan zal de drone automatisch stoppen. In natuurgebieden rondom water kan dit goed van pas komen. In de afbeelding hieronder lees je meer over de obstacle avoidance die DJI drones gebruiken.

obstacle avoidance instellingen DJI app

Hoe kan je vissen met een drone?

Een drone kan je op verschillende manieren gebruiken tijdens het vissen. Het is helemaal aan jou op welke manier je een drone inzet.

 1. Goede visplekjes vinden
 2. Aas laten vallen om vissen te lokken
 3. Helpen bij het uitgooien van de hengel

Ten eerste kan je vanuit de lucht diepte- en kleurverschillen opmerken. Veel vissers gebruiken een dieptemeter om een indruk te krijgen van de plek. Door een drone te gebruiken hoef je niet bang te zijn dat je vissen wegjaagt.

Zodra je vanuit de lucht hebt gezien waar de vissen kunnen zitten laat je een beetje aas het water in vallen. Op die manier houd je de vis op hun plek of lok je ze de juiste richting op.

In plaats van aas aan de drone te hangen kan je ook het lijntje van je vishengel aan de drone te hangen. Vlieg vervolgens een eindje het water op en laat de vislijn vallen. Op die manier kun je veel verder werpen dan normaal.

Om dit mogelijk te maken heb je wel een dropsysteem nodig waarmee je op afstand de payload kan laten vallen. Zo’n dropsysteem werkt niet geheel zonder risico en je moet oppassen dat je er niks zwaars aan hangt.

Welke drone dropper je kan gebruiken is erg afhankelijk van het model dat je gebruikt. En alhoewel weinig van dit soort accessoires in Nederland worden verkocht, zijn er in het buitenland droppers voor verschillende modellen. Voorbeelden van dropsystemen zijn:

 1. FliFli airdropper
 2. SkyHook

Aan beide dropsystemen kan je een draadje of touwtje hangen. Met de meegeleverde afstandsbediening kan je het object eronder droppen op elk gewenst moment.

Alhoewel deze accessoires prima werken ligt een ongeluk in een klein hoekje. Als het hard waait kan het vislijntje of touwtje waaraan het aas hangt verwikkeld raken in de propellers. Verder is het belangrijk dat je een heel licht object onder de drone hangt van maximaal 300 gram.

Hoe zwaarder het gewicht, hoe meer moeite de drone moet doen om in de lucht te blijven. Dit gaat niet alleen ten koste van de stabiliteit van de drone, maar ook de batterijduur.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.