phantom 3 standard drone met GoPro camera

Beste drone voor GoPro – GoPro drones

Als je ergens nog een GoPro hebt liggen, dan kan je deze op een drone bevestigen. Het lijkt een logische keuze: je haalt het meeste uit je gopro en bespaart geld door een drone te kopen zonder camera. Maar welke drones zijn geschikt voor een GoPro?

Lang niet bij alle drones kan je een eigen camera kiezen. De meeste drones worden verkocht met een ingebouwde camera en zijn Ready To Fly (RTF). Hieronder vind je de beste drones die je kunt gebruiken voor je GoPro.

DronePrijs
1. DJI Phantom 2Bekijk op Bol.com
2. DJI Phantom 3Bekijk op Bol.com
3. 3 DR SoloBekijk op Amazon.com
4. Yuneec Q500 TyphoonBekijk op Bol.com
5. GoPro KarmaBekijk op Amazon.com

Beste drones voor een GoPro

Heel veel keus is er eerlijk gezegd niet. Er zijn niet heel veel drones die zijn gemaakt om een GoPro onder te hangen. De drones die je wel met een GoPro kunt gebruiken zijn moeilijk verkrijgbaar, zeker in Nederland.

Tegenwoordig worden drones zonder camera steeds minder verkocht. Sinds de komst van compacte RTF-drones is het niet meer nodig om een eigen camera te monteren. Bijvoorbeeld drones van het merk DJI die goedkoper zijn geworden en beelden maken van hoge kwaliteit.

In het onderstaande lijstje bespreek ik de beste drones die je kunt gebruiken. Houd er wel rekening mee dat deze drones moeilijk verkrijgbaar zijn in Nederland.

1. DJI Phantom 2

De DJI Phantom 2 is de beste drone voor een GoPro. De drone wordt meegeleverd zonder camera, wat betekent dat je zelf de payload kan bepalen.

Ook al is het een oud model uit 2013, toch beschikt hij over de RTH-functie (RTH = Return To Home). Dit houdt in dat de drone automatisch terugvliegt naar het opstijgpunt zodra je de verbinding verliest. Een hele handige veiligheidsfunctie waardoor je drone niet zomaar weg kan vliegen. Houd er wel rekening mee dat de functie bij deze drone waarschijnlijk niet zo goed werkt als bij de nieuwere modellen.

Houd er verder rekening mee dat de kans op een crash groter is bij oude drones. Het besturen van een oude drone is moeilijker dan een nieuwe drone. Nieuwe drones vliegen immers veel stabieler, nauwkeuriger en beschikken over meer ingebouwde veiligheidsfuncties. Een oudere drone zoals de Phantom 2 is wel lekker goedkoop.

Het monteren van een GoPro op je Phantom 2 is erg eenvoudig. Er zit in de doos zelfs een GoPro camerahouder. Een ander groot voordeel is dat de drone door het merk DJI is gemaakt. DJI levert al jaren drones van hoge kwaliteit.

Specificaties

 • Gewicht: 1300 gram (excl. Camera en gimbal)
 • Diagonaal: 350 mm
 • Vliegtijd: 25 min.
 • Snelheid: 54 km/u
 • Gimbal: –
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 1 km

2. DJI Phantom 3

De DJI Phantom 3 is de opvolger van de DJI Phantom 2. Je hebt de Phantom 3 Standard, Advanced en Professional. Het is een ideale drone voor een GoPro, omdat de gimbal onder de drone ook bevestigd kan worden aan een GoPro.

Vergeleken de Yuneec en de 3 DR Solo is dit model vrij klein, maar vergeleken de Mini series van DJI valt dit erg mee. Je kan de Phantom 2 & 3 niet inklappen of vervoeren in een compacte tas. Om deze modellen te vervoeren zal je een speciale tas of koffer moeten gebruiken.

Aangezien deze drones niet meer gemaakt en verkocht worden kan je ook kijken of ze worden aangeboden op Marktplaats. Persoonlijk ben ik niet zo fan van het kopen van tweedehandse drones, omdat je nooit zeker weet of er iets mis mee is, maar het kan een uitkomst zijn.

De Phantom 3 series worden meestal meegeleverd met een camera. Heel soms worden ze ook verkocht zonder camera en in dit geval komt je GoPro goed van pas. Ik heb zelf een Phantom 3 Standard gehad waar ik vroeger mee vloog. Het is een prima drone om mee te vliegen en waar je op kan rekenen.

De specificaties van de Phantom 3 drones van DJI verschillen. Je hebt keuze uit de Phantom 3 Standard, Advanced en Professional. Op de afbeelding hieronder zie je de DJI Phantom 3 Standard.

Specificaties

 • Gewicht: 1300 gram (excl. Camera en gimbal)
 • Diagonaal: 350 mm
 • Vliegtijd: 25 min.
 • Snelheid: 54 km/u
 • Gimbal: –
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 1 km

3. 3D Robotics Solo

De 3D Robotics Solo is één van de enige drones die speciaal is gemaakt voor het gebruik van een GoPro. Het is een samenwerking tussen GoPro en 3D Robotics.

Een logische samenwerking, aangezien GoPro alles weet over eigen action camera’s en 3D Robotics veel ervaring heeft in de drone sector. 3D Robotics was immers al een langere tijd bezig met het verkopen van drones aan consumenten.

De 3D Robotics Solo kent een aantal voordelen:

 1. Tijdens het bedienen van de drone merk je niet dat de GoPro een los onderdeel is. Het voelt alsof de GoPro gewoon bij het hele pakket hoort.
 2. Je kan geld besparen als je al in het bezit bent van een GoPro.
 3. Je kan de GoPro makkelijk van de drone af halen, waardoor je deze gewoon weer als action camera kan gebruiken.

Helaas is de verkoop van de 3D Robotics Solo stopgezet en is de drone moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Misschien dat je de drone tweedehands nog kan krijgen.

Echt een succes is de drone dan ook niet geworden. Na de introductie van de drone daalde de populariteit al snel. Ze moesten concurreren tegen andere opkomende drone merken, zoals DJI en Yuneec. Alhoewel het niet een volledige flop is geworden waren ze niet opgewassen tegen de concurrentie.

Specificaties

 • Gewicht: 1500 gram (excl. Camera en gimbal)
 • Diagonaal:  590 mm
 • Vliegtijd: 20 min.
 • Snelheid: 88.5 km/u
 • Gimbal: ja 3-assige
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 0.8 km

4. Yuneec Q500 Typhoon

Yuneec is net zoals DJI een bekende drone producent die al een lange tijd kwaliteit levert. Onder deze drone kun je prima de GoPro Hero 3, 3+ of 4 gebruiken.

Het grote formaat van de drone kent voor- en nadelen. Doordat de Yuneec Typhoon vrij groot is kan je er makkelijk een GoPro onder hangen. Echt een compacte drone is het daarentegen niet.

Het mooie van deze drone is dat je de gimbal van de drone kunt halen en net zoals de GoPro apart kan gebruiken. Op die manier kan je ook vanuit je hand beelden op de grond en van dichtbij filmen.

Houd er wel rekening mee dat de drone vrij prijzig is. Waarschijnlijk ben je goedkoper uit als je een drone koopt met ingebouwde camera.

Je zult wel je best moeten doen bij het zoeken van deze drone zonder camera. Meestal wordt het model meegeleverd met een camera.

Specificaties

 • Gewicht: 1700 gram
 • Diagonaal: 565 mm
 • Vliegtijd: 25 min.
 • Snelheid: 64.8 km/u
 • Gimbal: ja 3-assige
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 0.8 km

5. GoPro Karma

De GoPro Karma is net zoals de 3D Robotics Solo een drone speciaal gemaakt voor GoPro’s. Na de verkoop zijn er veel problemen opgedoken rondom de drone. Sindsdien is GoPro gestopt met het produceren en verkopen van drones.

Het idee was goed, de uitvoering was minder. De GoPro was eenvoudig om aan de drone vast te zetten, maar het heeft niet tot veel succes geleid.

De drone is momenteel moeilijk/niet te verkrijgen, omdat deze inmiddels niet meer wordt verkocht. Toch verdient deze drone een plekje in deze lijst, gezien het gemak van de drone.

Specificaties

 • Gewicht: 1700 gram
 • Diagonaal: 565 mm
 • Vliegtijd: 25 min.
 • Snelheid: 64.8 km/u
 • Gimbal: ja 3-assige
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 0.8 km

Let op! De drones die hierboven worden camera drones genoemd. GoPro’s worden tegenwoordig alleen nog gebruikt voor FPV-drones. Dit is weer een andere tak van sport waar ik in dit artikel niet verder op inga.

Drones voor een GoPro vergelijken

Hieronder zet ik alle drones nog eens op een rijtje. Ik heb de belangrijkste specificaties onder elkaar gezet.

DroneDJI Phantom 2DJI Phantom 33 DR SoloYuneec Q500 TyphoonGoPro Karma
Gewicht1300 gr.1300 gr.1500 gr.1700 gr.1006 gr.
Diagonaal350 mm350 mm590 mm565 mm
Max. Vliegtijd25 min.25 min.20 min.25 min.20 min.
Max. Snelheid54 km/u54 km/u88.5 km/u64.8 km/u54 km/u
GimbalJa 3-assigeJa 3-assigeJa 3-assigeJa 3-assige
Max. bereik1 km1 km0.8 km0.8 km1 km

Kan je een GoPro gebruiken op een drone?

Ja, je kan een GoPro gebruiken op een drone. Er zijn een paar drones die het mogelijk maken om een action camera te monteren. Toch geldt dit niet voor elke drone en daarom is het belangrijk om je hierin te verdiepen.

Uiteindelijk gaat het om de manier waarop je de GoPro op de drone monteert. Meestal heb je 3 opties als het gaat om camera-aansluitingen op een drone:

 1. Drones met vaste camera: een drone met een vaste camera is een drone die wordt geleverd met een ingebouwde camera. Het zijn vrijwel altijd RTF-drones (Ready-To-Fly) waarmee je meteen de lucht in kan. Het idee is dat je de camera op de drone houdt. Aangezien jij een GoPro op de drone wil zetten moet je een drone zoeken zonder ingebouwde camera.
 2. Drones met camera-houder: FPV-drones hebben vaak een speciale bevestiging die je kan gebruiken voor action camera’s. De HERO10 Black Bones maakt niet voor niets gebruik van een standaard FPV-dronehouder met een enkele schroef. GoPro speelt hier verder op in door hun action camera’s te voorzien van een hele goede ingebouwde camerastabiliteit. Dit dit als vervanging voor een gimbal die normaliter op de drone zit.
 3. Drones met een gimbal-houder: door een camera aan een gimbal-houder te hangen krijg je veel stabielere beelden. Dit verhoogt de beeldkwaliteit en is essentieel als je mooie beelden wil maken met een drone. De wind en de bewegingen van de drone zorgen ervoor dat de camera gaat trillen.

Drones geschikt voor een GoPro zijn vaak redelijk groot waarbij je de camera onder het toestel hangt. Bij de linker drone hieronder is dit uiteraard niet mogelijk. De camera zit echt in de drone gebouwd en kan je niet makkelijk vervangen door een andere camera. Bij de rechter drone daarentegen kan wel een GoPro worden gebruikt.

DJI Mavic 3 1
yuneec typhoon 1

Het is ook mogelijk om je GoPro aan een drone met ingebouwde camera te hangen. Je zet de GoPro dan bovenop de drone middels een houder. Het is een optie, maar waarschijnlijk niet iets waar je naar op zoek bent. Dit soort drones hebben immers als een vrij goede ingebouwde camera.

De beeldkwaliteit van drones met een ingebouwde camera was vroeger een stuk minder hoog. Het gebruik van een eigen GoPro was daarom een stuk aantrekkelijker. Tegenwoordig worden drones verkocht met hele goede ingebouwde camera’s en hoef je niet meer zelf een camera te monteren.

Dit leidt tot de vraag of het niet beter is om een drone met ingebouwde camera te kopen. Hier ga ik later dit artikel uitgebreider op in.

Waar moet je op letten als je een GoPro voor je drone gebruikt?

Bij het kopen van een drone moet je op verschillende punten letten. Zeker als je een GoPro als camera wil gebruiken moet je van tevoren weten waar de drone aan moet voldoen.

Ondersteuning

Het allerbelangrijkste is dat de drone en de GoPro elkaar ondersteunen, wat betekent dat je de GoPro kan besturen met de controller. Als de drone over een GoPro-houder beschikt wil dat niet meteen zeggen dat de GoPro wordt ondersteund.

Design

Steeds meer drones kunnen zichzelf inklappen, waardoor je ze makkelijk kan meenemen. Drones die GoPro’s ondersteunen zijn een stuk groter, zwaarder en kunnen niet ingeklapt worden.

Om ze te vervoeren zal je een grote tas of koffer nodig hebben. Een GoPro is klein en compact, terwijl de GoPro drones dat niet zijn. Misschien dat je daarom toch overweegt om een drone met ingebouwde camera te kopen. Denk bijvoorbeeld aan de mini series van DJI.

DJI Mini 2 ingeklapt

Montage

De drones hierboven maken het monteren van de GoPro zo makkelijk mogelijk. Door de gebruiksvriendelijkheid bespaar je een hoop tijd en frustratie. De drones die ik in dit artikel aanbeveel zijn relatief makkelijk te gebruiken met een GoPro.

Gimbal

Zonder een gimbal te gebruiken ga je geen mooie kwaliteit beelden maken. Simpelweg een camera onder de drone hangen is niet genoeg. Als je mooie drone beelden wil maken met je GoPro moet je een drone hebben die gebruik maakt van een gimbal.

Vliegtijd

Als je een GoPro onder een drone wil bevestigen moet je rekening houden met de extra payload. Als de payload hoger wordt neemt het gewicht van de drone toe. Hierdoor zal de vliegtijd in de praktijk lager zijn, ook al gebruik je een lichte action camera.

First Person View

Dit is een belangrijke feature. Met de FPV-functie kan je live meekijken met wat de camera (in dit geval de GoPro) ziet. Dit maakt het oriënteren in de lucht een stuk makkelijker, omdat je kan zien wat je filmt tijdens het vliegen.

Hoe zit dat dan met GoPro’s? Bij drones die GoPro’s ondersteunen is het veel makkelijker om de drone met de GoPro te verbinden. De meeste drones waarop je een GoPro kan gebruiken ondersteunen de GoPro Hero 4 en 5.

Prijs van de drone

Ook de prijs van de drone mogen we niet vergeten. Het is niet slim om een te goedkope drone te kopen, omdat je er een GoPro onder hangt. Een goedkope drone crash je sneller en daar is ook je GoPro de dupe van.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe installeer je een GoPro op een drone?

Voordat je een GoPro op je drone kan gebruiken zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Als de drone niet speciaal is bedoelt voor een GoPro zijn de mogelijkheden beperkt. Wel kan je de GoPro op verschillende manieren vanaf de grond besturen.

Zo is het mogelijk om je telefoon te gebruiken om de GoPro vanaf de grond te besturen. Je gebruikt hiervoor een app van GoPro op een Apple, Android of Windows apparaat. Hoe je via de app verbinding kan maken tussen de telefoon en de GoPro verschilt per GoPro en telefoon.

Zodra je de app hebt geïnstalleerd kan je via die app de camera-instellingen veranderen. Ook heb je toegang tot het beeld van de GoPro, wat betekent dat je via de telefoon ziet wat de camera van de drone ziet. Tot slot is het mogelijk om te beginnen of te stoppen met filmen en foto’s maken.

Het is ook nog een optie om in plaats van een mobiel apparaat een GoPro-afstandsbediening aan te schaffen. Deze afstandsbediening heeft een bereik van ongeveer 600 Feet (182 meter). Hiermee heb je toegang tot dezelfde functies als de mobiele versie.

GoPro Smart Remote

GoPro Smart Remote

Dit is een waterdichte afstandsbediening om je GoPro vanaf een afstand te besturen. Hij ondersteunt vrijwel alle verschillende GoPro modellen.

Moet je een GoPro voor een drone gebruiken?

Ja, als een FPV-drone koopt en opzoek bent naar een action camera is een GoPro ideaal. Ben je opzoek naar camera drones en wil je de GoPro onder de drone hangen, dan raad ik je dit af.

Vroeger gebruikten ze voor camera drones, zoals de Phantom drones hierboven, GoPro’s voor hogere beeldkwaliteit. Tegenwoordig is dit niet meer nodig, omdat drones met een ingebouwde camera goedkoper zijn en een betere beeldkwaliteit hebben.

Terwijl je vroeger enkel de Phantom 2 of Phantom 3 op de markt had, biedt DJI nu een stuk meer modellen aan. Denk aan de DJI Mini 4 Pro of Mini 3.

Hieronder bespreek ik de voor- en nadelen van het gebruik van een GoPro met je drone.

Voordelen

 • Met een GoPro kan je een FPV-drone voorzien van een goede camera
 • GoPro’s beschikken over een goede ingebouwde camerastabilisator
 • Een GoPro kan je makkelijk van de drone halen

Nadelen

 • Je bespaart weinig/geen geld door een drone met GoPro te gebruiken
 • Drones zonder ingebouwde worden weinig verkocht
 • Weinig drones hebben een camerahouder en gimbal die GoPro’s ondersteunen
 • Er ontbreken intelligente functies, zoals spotlight en ActiveTrack die DJI wel ondersteunen

Naar mijn mening is het verstandiger om naast je GoPro een aparte drone met ingebouwde camera te kopen. Hierdoor koop je een drone van veel hogere kwaliteit voor een lagere prijs. Vandaag de dag is het niet logisch meer om een drone zonder camera te kopen voor je GoPro.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.