Tweedehands drone kopen

Tweedehands drone kopen? – Lees dit eerst!

Een goede drone van het merk DJI kan best wel duur zijn. Zo betaal je voor een goede camera drone al snel minstens 400 à 500 euro. Niet gek dus dat je er aan zit te denken om een tweedehands drone aan te schaffen. Maar waar moet je op letten?

Waar moet je op letten als je een tweedehands drone koopt?

Een tweedehands drone kopen gaat niet geheel zonder risico’s. Een drone kan zowel fysieke beschadigingen hebben als interne problemen met de software. Beide zit je niet op te wachten, dus let in ieder geval op de volgende punten:

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Fysieke beschadiging

Uiteraard moet je letten op fysieke schade aan een drone. Zover was je zelf waarschijnlijk ook al. Drones bestaan uit veel onderdelen die allemaal stuk voor stuk beschadigd kunnen zijn. Nu koop je liever een drone die helemaal heel is, maar let vooral op de belangrijkste onderdelen van een drone:

  1. Camera: de camera van een drone is zeer zeker één van de duurste drone onderdelen. Je wil deze dus extra goed controleren op krasjes of beschadigingen in wat voor vorm dan ook.
  2. Gimbal: naast de camera is de gimbal een belangrijk onderdeel. De gimbal houdt je camera in de lucht stabiel, wat een breekbaar onderdeel vormt van je drone. Zorg dat de gimbal soepel werkt en zorg dat er geen zand of vuil tussen zit.
  3. Motor: tot slot zijn de motors een belangrijk onderdeel. Problemen met de motors zit je niet op te wachten. In het ergste geval stopt één van je motors er mid-flight mee, waardoor je drone van tientallen meter op de grond klettert.

Extra goed kijken naar deze 3 onderdelen is dus belangrijk, maar luisteren minstens net zo. Hoor je de gimbal en de motor kraken of de drone iets harder blazen dan normaal, dan is dit geen goed teken.

Zo blaast mijn oude Phantom 3 Standard ook harder dan zou moeten. Ik vermoed dat het een schroefje is dat te los zit bij mijn gimbal. Nu heeft het bij mij geen invloed op de vliegprestaties, maar daar kom je vaak pas later achter.

Accessoires

Het volgende waar je op moet letten zijn de accessoires. Drone accessoires (en met name accu’s) zijn vrij duur. Je kan een tweedehands drone kopen met en zonder accessoires. Als je een drone met veel accessoires koopt moet je wel letten op het volgende:

  1. Accu’s: drone maken gebruik van LiPo batterijen. Dit betekent dat je ze kunt opladen en vaker kunt gebruiken. Deze batterijen hebben een bepaalde levensduur en gaan niet eeuwig mee. Na een x-aantal cycli gaat de batterijduur naar beneden, wat ten koste gaat van je vliegtijd.
  2. Propellers: de uiteindes van je propellers slijten op den duur wat ten koste gaat van de stabiliteit van je drone.

Op basis van deze informatie is het mogelijk slim om een tweedehands drone zonder accessoires aan te schaffen. Zo kan je er nieuwe drone accessoires bij kopen waardoor je drone voor een deel nieuw is.

landingpad voor drone

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Draagtas beschermhoes voor DJI Mini 2

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. Met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

Regelgeving

Registratie: dronepiloten met een drone onder de 250 gram of met een camera moeten zich registreren bij de RDW. Vraag aan de verkoper of de drone is geregistreerd indien dat nodig is. Een drone van enkele honderden euro’s moet je waarschijnlijk registreren, wat het eerste jaar 23 euro kost. Na het eerste jaar betaal je 13 euro per jaar om de registratie telkens met 1 jaar te verlengen.

Als de verkoper de drone nog nooit heeft geregistreerd komen hier dus 23 euro extra kosten bij. Is dit wel het geval, neem dan contact op met de RDW om de registratie op jouw naam te zetten.

Vliegbewijs: naast registratie moeten dronepiloten met een drone zwaarder dan 250 gram een vliegbewijs halen. Deze kan je niet overzetten naar de nieuwe eigenaar. Je zal als nieuwe eigenaar dan zelf de benodigde vliegbewijzen moeten halen.

Doe een testvlucht

Mocht dit mogelijk zijn, spreek dan altijd een testvlucht af. Niet alleen kan de verkoper je meer uitleg geven over de drone, maar je kan ook de drone veel beter beoordelen. Zoek van tevoren op wat voor geluid die specifieke drone maakt om een idee te krijgen. Luister vervolgens tijdens de testvlucht of er iets mis is.

Als een testvlucht niet mogelijk is kan je altijd nog vragen of de verkoper een video wil opnemen terwijl de drone opstart.

Vraag om de flight log

Drones van het merk DJI hebben een zogenaamde flight log in de app zitten. Hier staan allerlei vluchtgegevens, waaronder het aantal keer dat de drone heeft opgestegen. Door de vluchtgegevens op te vragen kan je controleren hoe vaak en hoelang ermee is gevlogen.

Let op: dit is niet helemaal waterdicht. Het aantal keer dat een drone heeft opgestegen is niet gelijk aan het aantal keer dat iemand heeft gevlogen. Je kan daarom beter kijken naar de totale vliegduur. Ook kan je bestuurder van de drone de vluchtgegevens verwijderen.

Desalniettemin de moeite om het even te vragen.

DJI Flight Records app

Vraag om het serienummer

Tot slot is het slim om het serienummer van de drone op te vragen. Door het serienummer kan je de drone opzoeken in de database van de fabrikant. Hierdoor kan je zien of de drone betrokken is geweest bij diefstal. Lees op de website van DJI waar je het serienummer kunt vinden.

Als je het serienummer hebt kan je het volgende doen: plaats het serienummer op het DJI forum, vraag voor verificatie en wacht een paar dagen.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat moet je doen nadat je een tweedehands drone hebt gekocht?

Als je een tweedehandsdrone hebt gekocht wil je hem hel liefst weer hebben zoals nieuw. Om de prestaties van je drone te verbeteren kan je het volgende doen:

  1. Maak de drone voorzichtig schoon met een vochtig doekje.
  2. Monteer nieuwe propeller op de drone.
  3. Koop nieuwe accu’s.
  4. Maak je eigen DJI account aan.
  5. Update de drone en de app indien nodig.
  6. Formatteer de interne opslag van de drone.
  7. Formatteer het micro SD-kaartje dat in de drone zit.
  8. Reset de flight log.
  9. Kalibreer de gimbal.
  10. Kalibreer de IMU.
  11. Kalibreer het kompas.

Het kalibreren en formatteren kan je allemaal doen in de instellingen van je drone.

Is het slim om een tweedehands drone te kopen?

Ja, het kan slim zijn om een tweedehands drone te kopen. Als het kan raad ik je aan om en nieuwe drone te kopen. Mocht je die luxe niet hebben, dan is een tweedehands drone zeker het overwegen waard. Let voornamelijk op de punten hierboven en het moet goedkomen.

Onthoud echter dat het altijd een risico blijft. Uiteindelijk kan je pas na een aantal weken met zekerheid zeggen of het een goede koop is geweest. Het feit dat bugs en softwareproblemen kunnen voorkomen maakt het niet veel makkelijker. Drones van tegenwoordig geven echter vaak een seintje zodra er iets niet klopt.

Wat is een goede betaalbare drone?

Echt duur zijn drones tegenwoordig niet meer. Je krijgt nu vrij veel voor het geld wat je betaalt. Er zijn nu meerdere drone modellen op de markt van rond de 500 euro. Hiervoor krijg je een drone die vrij stabiel vliegt, over de nieuwste snufjes beschikt en prima beelden kan maken.

Een goede drone kan dus betaalbaar zijn. Hieronder zie je de beste betaalbare drones van dit moment:

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.