Open categorie

Open categorie – Drone regels in de open categorie

De kans is groot dat je in de open categorie valt. Je valt namelijk in de open categorie zodra je drone lichter is dan 25 kg. Maar wat zijn de regels die hierbij komen kijken? De open categorie wordt onderverdeeld in 3 subcategorieën: A1, A2 en A3. Alle 3 bespreek ik ze uitgebreid in dit artikel.

Wat is de open categorie?

De open categorie is een categorie waarin drones vallen die lichter zijn dan 25 kilogram. Naast de open categorie bestaat er ook een specific en certified categorie. Afhankelijk van het gewicht van je drone val je in één van deze categorieën. Aan elke categorie zitten weer aparte regels verbonden.

Aangezien de meeste drones (zeker voor consumenten) minder dan 25 kilogram wegen, val je waarschijnlijk in de open categorie. De open categorie wordt weer onderverdeeld in 3 subcategorieën:

SubcategorieGewichtCx-label Voorbeelden van drones
A1< 900gC0 & C1DJI Mini 4 Pro, DJI Mini 3, DJI Mini 2 SE, Ryze Tello, DJI Air 3, DJI Avata, Autel Evo Nano+
A2900g – 4kgC2DJI Mavic 3, DJI Mavic 3 Pro
A3900g – 25kgC2, C3 & C4DJI Mavic 3, DJI Mavic 3 Pro, DJI Inspire 3, DJI Matrice series

Zoals je kan zien zijn de subcategorieën binnen de open categorie afhankelijk van het gewicht van de drone. Door het gewicht van je drone te weten kan je dus zien in welke subcategorie je zit.

Ook het Cx-label helpt je hiermee. Heeft je drone een C2-label, dan val je in subcategorie A3. Je hebt echter ook de keuze om in subcategorie A2 te vliegen, mits je naast het A1/A3 vliegbewijs het aanvullend A2 vliegbewijs haalt.

Er zijn algemene regels in de open categorie waaraan je je dient te houden, maar ook regels die specifiek gelden voor de subcategorie. Hieronder bespreek ik eerst de specifieke regels per subcategorie en daarna de algemene regels.

Open categorie A1

Drones met een gewicht lager dan 900 gram vallen in de subcategorie A1. Voorbeelden van dit soort drones zijn de DJI Mini 4 Pro, DJI Mini 3 en DJI Mini 2 SE. De regels in de subcategorie A1 zijn afhankelijk van of je drone minder of meer weegt dan 250 gram:

Drones minder dan 250 gram:

 1. Boven mensen vliegen is toegestaan, maar niet boven mensenmenigten.
 2. Lees de handleiding van je drone door.
 3. Er is geen minimale leeftijd.
 4. Je hoeft je alleen te registreren als de drone meer dan 250 gram weegt of geen camera heeft. Bij speelgoeddrones (drones bedoelt voor jonger dan 14 jaar) is dit niet verplicht.

Drones tussen de 250 en 900 gram:

 1. Er mag niet direct boven mensen en mensenmenigten gevlogen worden.
 2. Je moet online het A1/A3 vliegbewijs halen. Dit rond je af met een online examen.
 3. De minimale leeftijd voor het vliegen van een drone is 16 jaar.
 4. Je moet je als dronepiloot verplicht registreren.

In categorie A1 mag ook gevlogen worden in categorie A3.

Let op: sinds 1 januari 2024 gelden er andere regels voor drones zonder CE-label. De meeste drones die voor 1 januari 2024 zijn verkocht hebben geen CE-label en kunnen dit niet krijgen. Hier gelden andere regels voor dan drones met CE-label.

Drones tussen de 500 gram en 25 kilogram zonder CE-label mogen sinds 1 januari 2024 alleen nog in subcategorie A3 vliegen. Dit betekent dat je 150 meter afstand moet houden van mensen, bebouwing, industrie- en recreatiegebieden.

Drones onder de 250 gram mogen zonder CE-label nog wel in subcategorie A1 vliegen.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Open categorie A2

Wil je dichter bij mensen kunnen vliegen met een drone tussen de 900 gram en 4 kilogram? Dan kom je in de open categorie A2 terecht. Voorbeelden van dit soort drones zijn de DJI Mavic 3 en DJI Mavic 3 Pro. De regels in subcategorie A2 zijn als volgt:

 1. Houd 30 meter afstand van mensen.
 2. Je moet eerst online het A1/A3 vliegbewijs halen. Dit rond je af met een online examen.
 3. Je moet online het A2 vliegbewijs halen.
 4. De minimale leeftijd voor het vliegen van een drone is 16 jaar.
 5. Je moet je als dronepiloot verplicht registreren.

In categorie A2 mag ook gevlogen worden in categorie A3. Het is dus aan jouw of je het vliegbewijs A2 wil halen om dichter bij mensen te kunnen vliegen. Wil je dit niet? Dan beland je in de categorie A3 categorie en hoef je alleen het A1/A3 vliegbewijs te halen.

Open categorie A3

Drones met een gewicht tussen de 900 gram en 25 kilogram en een C2, C3 of C4-label vallen in subcategorie A3. Voorbeelden van dit soort drones zijn de DJI Inspire 1, 2 & 3 en DJI Matrice series. De regels in subcategorie A3 zijn als volgt:

 1. Houd minstens 150 meter afstand van mensen, bebouwing, industrie- en recreatiegebieden.
 2. Je moet online het A1/A3 vliegbewijs halen. Dit rond je af met een online examen.
 3. De minimale leeftijd voor het vliegen van een drone is 16 jaar.
 4. Je moet je als dronepiloot verplicht registreren.

Open categorie regels

Er zijn ook algemene regels waar je je aan moet houden als je in de open categorie vliegt. Deze regels gelden voor iedereen in de open categorie, ongeacht of je in de subcategorie A1, A2 of A3 valt.

 1. De drone weegt bij het opstijgen maximaal 25 kilo.
 2. De maximale vlieghoogte is 120 meter.
 3. Je vervoert geen gevaarlijke stoffen.
 4. Je laat niks vanuit de drone vallen.
 5. Je hebt je drone altijd binnen het zicht.
 6. Je vliegt niet in het donker.
 7. Je vermijdt hulpdiensten.
 8. Je geeft altijd voorrang aan ander luchtverkeer.
 9. Je houdt rekening met andermans privacy.

Veelgestelde vragen

Meer vagen over drone categorieën? Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hieronder.

 • Mag je in de open categorie first person view vliegen?

  Ja, het is toegestaan om in de open categorie first person view te vliegen. Je drone moet echter altijd in zich blijven, vandaar dat je een extra waarnemer nodig hebt. De waarnemer (de persoon die de drone niet bestuurt) moet de drone en de omgeving in de gaten houden.

 • Welke drone mag je vliegen zonder vergunning?

  Je mag zonder vergunning vliegen als je drone minder dan 250 gram weegt. Voorbeelden van drones waarbij je geen vliegbewijs hoeft te halen zijn de DJI Mini 4 Pro, DJI Mini 3 en DJI Mini 2 SE.

 • Waar mag je vliegen met drones tot 250 gram?

  Met een drone onder de 250 gram mag je alleen vliegen in gebieden waar geen no-fly zone geldt. Deze No-Fly zones liggen voornamelijk bij luchthavens, gevangenissen en militaire terreinen. Gebruik een No-Fly Zone kaart als godrone.nl of aeret.kaartviewer.nl om erachter te komen waar deze gebieden liggen.

 • Welke drone categorieën zijn er?

  Je hebt de open categorie, specific categorie en de certified categorie. In welke van de 3 categorieën je valt is afhankelijk van het gewicht van je drone. De meeste mensen vallen in de open categorie, welke geldt voor drones onder de 25 kilogram.

 • Welke drones moet je registreren?

  Dronepiloten met een drone onder de 250 gram of een camera moeten zich registreren. Voorbeelden van dit soort drones zijn de DJI Mini 3 Pro, DJI Mini 3 en DJI Mini 2. Let erop dat je je als dronepiloot registreert en niet de drone zelf.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.