Het kan zijn dat je drone halverwege het signaal verliest. Je hebt dan geen controle meer over de drone. De duurdere drones van minimaal een paar honderd euro zijn vaak in staat om automatisch terug te vliegen. Dit noemen we ook wel de RTH (ReturnToHome)-functie. Hoe duurder de drone, hoe stabieler hij vliegt. In dit artikel krijg je een goed beeld van wat je moet doen terwijl je drone wegvliegt, hoe je dit kunt voorkomen in de toekomst en wat je kunt doen nadat hij is weggevlogen.
Voordat je gaat lezen moet je je bewust zijn van de GPS-functie waarover veel drones beschikken. Vanaf enkele honderden euro’s kunnen drones op één plek in de lucht blijven vliegen. Als je de controller loslaat zal de drone niet meteen neerstorten of wegvliegen. Speelgoeddrones hebben echter geen GPS-signaal. Dit betekent dat ze zo kunnen wegwaaien. In dit artikel heb ik het zowel over drones met een GPS-signaal, als drones zonder GPS-signaal.
Mocht je dit probleem vaker hebben, overweeg dan eventueel om een drone verzekering af te sluiten. Voor drones van het merk DJI is er een speciale verzekering:
DJI Care Refresh drone verzekering
– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar
– Bij waterschade krijg je een nieuw product
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie
– Krijg voorrang en professioneel advies
– DJI betaalt alle verzendkosten
Inhoudsopgave
Hoe voorkom je dat je drone wegvliegt?
Een wegvliegende drone kun je het beste voorkomen door in eerste instantie een goede drone aan te schaffen. Zo bieden de drones van het merk DJI een hele hoop veiligheidsfuncties. Deze bespreek ik uitgebreid hieronder. Speelgoeddrones daarentegen bieden je een stuk minder functies en zijn een stuk gevoeliger voor een fly-away. Hieronder zie je de beste drones van dit moment. Ook al heb je deze drones, je zult alsnog moeten letten op de instellingen van de drone. Iets waar ik zo dadelijk op terug kom.
Drones die nooit wegvliegen:
Zet en update de home point van een drone: de wat duurdere drones van DJI laten het toe om zelf een home point in te stellen. Het is het punt waar de drone heenvliegt als de verbinding is verbroken. Dit kun je doen voordat je gaat opstijgen. Meestal kun je dit vinden in de bijbehorende app van de drone. Waar je dit precies kunt vinden is per drone verschillend.
Soms is het ook mogelijk (bijvoorbeeld bij DJI-drones) om de home point in te stellen als locatie van de controller. De drone ziet de locatie van de controller dan als home point. Dit is handig als je aan het bewegen bent tijdens het vliegen (als je op een boot of in een auto zit).
De dure drones zetten vaak automatisch een home point. Op de afbeelding hieronder kun je zien waar je dit handmatig kunt doen in de DJI GO 4 app. Zeker bij de wat goedkopere drones kan het geen kwaad om dit te controleren. Zo weet je zeker dat de drone automatisch terug naar huis vliegt op het moment dat de verbinding is verbroken.

Beginner mode: veel drones hebben ook een beginnersmode. Dit is een modus waarin je niet verder en niet hoger dan 30 meter kunt vliegen. Hij heeft dus een radius van 30 meter. Ideaal om in te stellen als beginnend dronepiloot. Ook dit vind je vaak in de instellingen van de drone. Meestal geven ze je deze modus ook als optie wanneer je de app voor het eerst gebruikt. Tenminste, dit geldt voor drones van het merk DJI. Hieronder zie je waar je deze beginner mode kunt instellen.

Storende signalen: je moet je bewust zijn van de omgeving. Als je over een woonwijk vliegt krijg je al snel te maken met storende signalen. Dit zijn voornamelijk WiFi-signalen. Hierdoor kun jij moeilijker verbinding maken met de drone. De kans dat je het signaal verliest is hierdoor groter. Het beste is om een open veldje op te zoeken. Het liefst wat verder weg van de bebouwde kom.
Om het signaal tussen de controller en de drone te verbeteren kun je ook een signaalversterker gebruiken. Door het signaal te versterken verlies je minder snel de verbinding en houd je de controle. Ze werken voor veel verschillende drones.

Signaalversterker voor DJI Mavic Pro Spark
Vrij eenvoudig te installeren. Je kunt hem ook gebruiken voor andere drones.
Meer over diverse drone problemen vind je hier. >>
Vlieg niet te ver: wel zo handig om niet te ver te vliegen. Hoe verder je vliegt, hoe groter de kans dat je de verbinding verbreekt. Zo kom je ook niet in de knel met de batterij.
Vlieg je drone in het zicht: in Nederland is het verplicht om je drone ten alle tijden in zicht te houden. Zo kun je de drone een stuk beter onder controle houden en knal je een stuk minder snel tegen iets aan.
Pre-flight checklist: verder is het handig om voordat je gaat vliegen alles onder controle te hebben. Het kan helpen om een checklist voor jezelf op te stellen. Je kunt de uitgebreide uitleg van de checklist hier vinden. Kijk onder het kopje: ‘checklist voordat je gaat vliegen’. Hieronder even in het kort:
- Zet je controller aan
- Verbinding tussen de drone en de controller bevestigen
- Zet de antennes in de goede richting
- Zorg dat je live-videobeeld in orde is
- Kalibreer je drone
- Alle onderdelen voldoende opgeladen
- Satellietsignaal van minimaal 6
Firmware update: tot slot moet je ervoor zorgen dat alles up to date is. Meestal krijg je dit in de app weergegeven, maar controleer het voor de zekerheid. Door je drone up to date te houden heb je geen last van bugs of andere problemen. Als je de firmware niet update kunnen er weer nieuwe problemen ontstaan. Juist daarom is het zo belangrijk om dit in de gaten te houden. Hieronder kun je de status van je firmware zien in de DJI-app.

Zet de drone in de juiste stand: bij veel drones heb je de keuze uit verschillende vliegmodi. Zo kun je in de ene stand sneller vliegen dan in de andere stand. Neem de Phantom drones als voorbeeld. Dit is een drone die je in de ‘Attitude’ stand kunt zetten. In deze modus blijft de drone niet meer uit zichzelf op dezelfde plek in de lucht hangen. Hij blijft nog wel op dezelfde hoogte, maar is kwetsbaar voor de wind. Houd er dus rekening mee dat de drone in deze stand zomaar door de wind kan wegwaaien. Door hem op de normale stand (position mode) te zetten kun je weer zoals normaal vliegen. Je kunt vaak op de controller van modus wisselen.
Zolang je op de bovenste punten let zou ik niet weten waarom je drone weg zou vliegen. Er kan natuurlijk altijd een fabrieksfout optreden, maar die kans lijkt me vrij klein. De maatregelen die hierboven staan beschreven zijn vooral gericht op de wat duurdere drones. De speelgoeddrones van maximaal 200 euro gebruiken vaak geen app. Ze hebben ook niet zoveel functies en gebruiken geen GPS. Dit betekent dat de drone geen rekening houdt met de wind. Je zult hem dus telkens tegen de wind in moeten sturen, anders vliegt de drone weg.
Tot slot is er nog één manier waarop je de drone nooit hoeft te verliezen. Zo kun je op je drone een GPS-tracker zetten. Deze geeft precies aan waar de drone zich bevindt. Handig voor als je je drone bent kwijtgeraakt. De drones van het merk DJI hebben vaak al een ingebouwde GPS-tracker. Via de ‘Find My Drone’ in de app kun je de drone dan terugvinden. DJI app > rechtsboven > Find My Drone. Voor drones die deze functie niet hebben is zo’n aparte GPS-tracker zeker aan te raden. Meer tips op dit gebied:
Hoe vind je je drone terug? >>
Wat doe je terwijl je drone wegvliegt?
Heel veel is er op dit moment niet te doen. Toch is het belangrijk om te weten hoe de verbinding met je drone werkt. Als de live-videoverbinding met de drone is verbroken, betekent dit niet dat je het signaal volledig bent verloren. Het maximale bereik van de drone staat voor het maximale bereik van het live-videobeeld. Het bereik van de controller met de drone is echter nog veel groter.
Neem de DJI Mavic Air 2 als voorbeeld. Hij heeft een bereik van 10 kilometer, terwijl de controller een bereik heeft van 18 kilometer. Een flink verschil dus. Dit is waarom veel controllers hedendaags een Return-To-Home knop hebben. Zo kun je altijd nog op die knop drukken, zodat de drone automatisch naar zijn home point vliegt.
Het is vooral belangrijk om in dit geval rustig te blijven. Loop rustig in de richting waar je de drone heen hebt gevlogen. De kans dat je het signaal dan terugkrijgt is groot. Zorg er in ieder geval niet voor dat je de controller uitzet. Laat alles aan en zorg dat je de antennes goed hebt staan. Hier bedoel ik mee dat de vlakke kant van de antenne(s) richting de drone staat. Bekijk het filmpje hiernaast voor meer informatie.
Het kan ook zijn dat de wind roet in het eten gooit. Een drone vliegt weg als de wind harder waait dan de maximale snelheid van de drone. Je zult in dit geval wel een noodlanding moeten maken. Probeer de drone in dit geval zo snel mogelijk te landen. Zoek een zachte ondergrond als dit kan. Een kapotte propeller maakt niet zoveel uit, maar je wil niet dat het frame, de camera of de gimbal (houdt de camera stabiel) kapotgaat.
Wat doe je nadat je drone is weggevlogen?
Wat als je drone is weggevlogen? Je bent in dit geval de drone kwijt. Tijd voor een zoektocht. Hoe kun je je drone het best terugvinden? Nadat je je drone hebt teruggevonden kun je de schade gaan bekijken. Hieronder zet ik alle manieren om een drone terug te vinden op een rijtje:
- Find My Drone in de DJI app
- Maak foto’s van de omgeving voordat je het signaal helemaal kwijt bent
- Zorg dat je de controller aanhoudt
- Houd via de app bij hoever je drone van je vandaan is
- Bekijk de route die je drone heeft gevlogen in de DJI-app
- Let op de lichten van de drone
- Let op het geluid dat de drone maakt als hij is gecrasht
Voor meer uitleg over deze manieren kun je naar de blog gaan. Hier lees je meer over vermiste drones. Drones zonder een GPS-signaal vallen uit de lucht als de verbinding met de drone verbroken is. Logisch, want er is geen GPS-signaal die ze kunnen gebruiken om automatisch te vliegen. Vrijwel zeker dat de drone dan is gecrasht.
Drones met een GPS-signaal vliegen waarschijnlijk nog steeds in de lucht op het moment dat je de verbinding verliest. De drones van DJI vliegen terug naar huis als het batterijpercentage te laag is. Het kan ook zijn dat hij niet terugvliegt. Loop in dit geval zo dicht mogelijk naar de drone in de hoop dat je de verbinding weer terug kunt krijgen. Ook hiervoor kun je de bovenstaande tips gebruiken, zodat je de drone terug kunt vinden. In het ergste geval stort de drone neer als de batterij helemaal leeg is.
Ben je er zeker van dat je er iets mis was met de drone? Maak dan meteen een foto van de gecrashte drone. Zo kan je laten zien dat je in ieder geval niet zelf aan de drone hebt gesleuteld. Door zelf aan de drone te sleutelen geldt de garantie niet meer. Was het geen fabrieksfout, verzamel dan alle onderdelen. Je kunt je drone altijd nog verzekeren met de DJI Care Refresh. Hiermee verzeker je je DJI-drone voor allerlei schade:
DJI Care Refresh drone verzekering
– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar
– Bij waterschade krijg je een nieuw product
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie
– Krijg voorrang en professioneel advies
– DJI betaalt alle verzendkosten
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.