drone vliegen mist ver weg landschap

Drone vliegt weg? – Dit is wat je moet doen

Het kan zijn dat je drone halverwege het signaal verliest, waardoor je geen controle meer hebt over de drone. Wat er dan gebeurt hangt af van de drone die je hebt, maar je bent niet geheel aan het lot overgehouden. In dit artikel lees je wat je moet doen als je drone wegvliegt en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

Voordat je gaat lezen moet je je bewust zijn van de GPS-functie waarover veel drones beschikken. Vanaf enkele honderden euro’s kunnen drones op één plek in de lucht blijven vliegen. Dit betekent dat de drone niet meteen neerstort of wegvliegt als je de controller loslaat.

Speelgoeddrones hebben echter geen GPS-signaal waardoor ze zo weg kunnen waaien. In dit artikel heb ik het zowel over drones met een GPS-signaal als drones zonder GPS-signaal. 

Mocht je dit probleem vaker hebben, overweeg dan eventueel om een drone verzekering af te sluiten. Voor drones van het merk DJI bestaat er een speciale verzekering.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe voorkom je dat je drone wegvliegt? 

Een wegvliegende drone kan je het beste voorkomen door in eerste instantie een goede drone aan te schaffen. Zo bieden de drones van het merk DJI een hele hoop veiligheidsfuncties. Speelgoeddrones daarentegen bieden een stuk minder functies en zijn een stuk gevoeliger voor een fly-away.

Hieronder zie je de beste drones van dit moment. Ook al hebben deze drones een hoop ingebouwde veiligheidsfuncties, toch moet je goed op de instellingen letten. Iets waar ik zo dadelijk op terug kom.

Zet en update het home point van een drone: de wat duurdere drones van DJI laten het toe om zelf een home point in te stellen. Het is het punt waar de drone heenvliegt als de verbinding is verbroken. Je kan het home point instellen in de app van de drone voordat je gaat opstijgen.

Soms is het ook mogelijk (bijvoorbeeld bij DJI-drones) om het home point in te stellen als locatie van de controller. De drone ziet de locatie van de controller dan als home point. Dit is handig als je aan het bewegen bent tijdens het vliegen.

De dure drones stellen vaak automatisch een home point in. Op de afbeelding hieronder kan je zien waar je dit handmatig kunt doen in de DJI GO 4 app. Zeker bij de wat goedkopere drones kan het geen kwaad om dit te controleren. Zo weet je zeker dat de drone automatisch terug naar huis vliegt op het moment dat de verbinding is verbroken.

Drone vliegt weg
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Beginner mode: veel drones hebben ook een beginnersmode. Dit is een modus waarin je niet verder en hoger dan 30 meter kan vliegen. Ideaal om in te stellen als beginnend dronepiloot.

Meestal geeft DJI je deze modus ook als optie wanneer je de app voor het eerst gebruikt. Tenminste, dit geldt voor drones van het merk DJI. Hieronder zie je waar je deze beginner mode kan instellen.

DJI Go 4 app beginners mode Mavic 2 Pro

Storende signalen: je moet je bewust zijn van de omgeving. Als je over een woonwijk vliegt krijg je al snel te maken met storende signalen. Dit zijn voornamelijk WiFi-signalen en daardoor kan je moeilijker verbinding maken met de drone. De kans dat je het signaal verliest is hierdoor groter.

Door een open veldje te zoeken kan je voorkomen dat je hier last van krijgt. Om het signaal tussen de controller en de drone te verbeteren kan je ook een signaalversterker gebruiken. Door het signaal te versterken verlies je minder snel de verbinding en houd je de controle.

Vlieg niet te ver: wel zo handig om niet te ver te vliegen. Hoe verder je vliegt, hoe groter de kans dat de verbinding verbreekt. Zo kom je ook niet in de knel met de batterij.  

Vlieg je drone in het zicht: in Nederland is het verplicht om je drone ten alle tijden in zicht te houden. Zo kan je de drone een stuk beter onder controle houden en knal je een stuk minder snel tegen iets aan.  

Pre-flight checklist: verder is het handig om voordat je gaat vliegen alles onder controle te hebben. Het kan helpen om een checklist voor jezelf op te stellen. Hieronder een checklist in het kort:

 • Zet je controller aan 
 • Verbinding tussen de drone en de controller bevestigen 
 • Zet de antennes in de goede richting 
 • Zorg dat je live-videobeeld in orde is 
 • Kalibreer je drone 
 • Alle onderdelen voldoende opgeladen 
 • Satellietsignaal van minimaal 6 

Firmware update: tot slot moet je ervoor zorgen dat alles up to date is. Meestal geeft de app aan of je de nieuwste firmware gebruikt. maar dit zelf controleren kan geen kwaad. Door je drone up to date te houden heb je minder last van bugs of andere problemen.

Als je de firmware niet update kunnen er weer nieuwe problemen ontstaan. Juist daarom is het zo belangrijk om dit in de gaten te houden. Hieronder kun je de status van je firmware zien in de DJI-app.

firmwareDJIGO4appMavic2Pro_optimized

Zet de drone in de juiste stand: bij veel drones heb je de keuze uit verschillende vliegmodi. Zo kun je in de ene stand sneller vliegen dan in de andere stand. Neem de Phantom modellen van DJI als voorbeeld. Dit is een drone die je in de ‘Attitude’ stand kunt zetten.

In deze modus blijft de drone niet meer uit zichzelf op dezelfde plek in de lucht hangen. De drone blijft nog wel op dezelfde hoogte, maar is kwetsbaar voor wind. Houd er dus rekening mee dat de drone in deze stand zomaar met de wind mee kan waaien.

Zolang je op de bovenste punten let zou ik niet weten waarom je drone wegvliegt. Er kan natuurlijk altijd een fabrieksfout optreden, maar die kans lijkt me vrij klein.

De maatregelen die hierboven staan beschreven zijn vooral gericht op de wat duurdere drones. De speelgoeddrones van maximaal 200 euro gebruiken vaak geen app en zijn een stuk instabieler.

Tot slot is er nog één manier waarop je de drone nooit hoeft te verliezen. Zo kun je op je drone een GPS-tracker zetten. Deze geeft precies aan waar de drone zich bevindt. Handig voor als je je drone bent kwijtgeraakt.

De drones van het merk DJI hebben vaak al een ingebouwde GPS-tracker. Via de ‘Find My Drone’ functie in de app kan je de drone terugvinden. DJI app > rechtsboven > Find My Drone. Voor drones die deze functie niet hebben is zo’n aparte GPS-tracker zeker aan te raden.

Calex Smart Tag

Calex Smart Tag

Hang deze Tracker aan je drone om de locatie van je drone exact te volgen. De Tracker is compatibel met de Apple Zoek Mijn app en weegt slechts 26 gram.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat doe je terwijl je drone wegvliegt? 

Heel veel is er op het moment zelf niet aan te doen. Toch is het belangrijk om te weten hoe de verbinding met je drone werkt. Als de live-videoverbinding met de drone is verbroken betekent dit niet dat je het signaal volledig bent verloren.

Het maximale bereik van de drone staat voor het maximale bereik van het live-videobeeld. Het bereik van de controller met de drone is echter veel groter.  

Neem de DJI Mavic Air 2 als voorbeeld. Deze heeft een bereik van 10 kilometer, terwijl de controller een bereik heeft van 18 kilometer. Een flink verschil dus. Dit is waarom veel controllers hedendaags een fysieke Return-To-Home knop hebben op de controller. Zo kan je, ondanks dat je het live-videobeeld van de drone hebt verloren, altijd nog de RTH-functie inschakelen.

Het is vooral belangrijk om in dit geval rustig te blijven. Loop rustig in de richting waar de drone heen is gevlogen. De kans dat je het signaal dan terugkrijgt is groot.

Zorg er in ieder geval niet voor dat je de controller uitzet. Laat alles aan en zorg dat je de antennes goed hebt staan. Hier bedoel ik mee dat de vlakke kant van de antennes in de richting staan van de drone. Bekijk het filmpje hieronder voor meer informatie. 

Het kan ook zijn dat de wind roet in het eten gooit. Een drone vliegt weg als de wind harder waait dan de maximale snelheid van de drone. Een noodlanding maken is dan de beste optie. en zoek een zachte ondergrond als dit kan. Een kapotte propeller maakt niet zoveel uit, maar je wil niet dat het frame, de camera of de gimbal kapotgaat. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat doe je nadat je drone is weggevlogen? 

Wat als je drone is weggevlogen? Je bent in dit geval de drone kwijt en het is tijd voor een zoektocht. Nadat je je drone hebt teruggevonden kan je de schade gaan bekijken. Hieronder zet ik alle manieren om een drone terug te vinden op een rijtje: 

 1. Find My Drone in de DJI app 
 2. Maak foto’s van de omgeving voordat je het signaal helemaal kwijt bent 
 3. Zorg dat je de controller aanhoudt 
 4. Houd via de app bij hoever je drone van je vandaan is 
 5. Bekijk de route die je drone heeft gevlogen in de DJI-app 
 6. Let op de lichten van de drone 
 7. Let op het geluid dat de drone maakt als hij is gecrasht 

Drones zonder GPS-sginaal: drones zonder een GPS-signaal vallen uit de lucht als de verbinding met de drone verbroken is. Logisch, want er is geen GPS-signaal die ze kunnen gebruiken om automatisch te vliegen. Vrijwel zeker dat de drone dan is gecrasht.  

Drones met GPS-sginaal: drones met een GPS-signaal vliegen waarschijnlijk nog steeds in de lucht op het moment dat je de verbinding hebt verloren. De drones van DJI vliegen terug naar huis als het batterijpercentage te laag is. Mocht dat niet het geval zijn, loop dan zo dicht mogelijk naar de drone in de hoop dat je de verbinding weer terug kunt krijgen. In het ergste geval stort de drone neer als de batterij helemaal leeg is.  

Ben je er zeker van dat er iets mis was met de drone? Maak dan meteen een foto van de gecrashte drone en laat zien dat je in ieder geval niet zelf aan de drone hebt gesleuteld. Door zelf aan de drone te sleutelen geldt de garantie niet meer.

Je kunt je drone altijd nog verzekeren met de DJI Care Refresh. Hiermee verzeker je je DJI-drone voor allerlei schade.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Scroll naar boven