drone vliegen mist ver weg landschap

Wat moet je doen als je drone wegvliegt en kwijt is?

Het kan zijn dat je drone halverwege het signaal verliest, waardoor je geen controle meer hebt over de drone. Wat er dan gebeurt hangt af van de drone die je hebt, maar je bent niet geheel aan het lot overgehouden.

Wat doe je nadat je drone is weggevlogen? 

Wat als je drone is weggevlogen? Je bent in dit geval de drone kwijt en het is tijd voor een zoektocht. Nadat je je drone hebt teruggevonden kan je de schade gaan bekijken. Hieronder zet ik alle manieren om een drone terug te vinden op een rijtje: 

 1. Gebruik de Find My Drone functie in de DJI app 
 2. Maak foto’s van de omgeving voordat je het signaal helemaal kwijt bent 
 3. Zorg dat je de controller aanhoudt 
 4. Houd via de app bij hoever je drone van je vandaan is 
 5. Bekijk de route die je drone heeft gevlogen in de DJI-app 
 6. Let op de lichten van de drone 
 7. Let op het geluid dat de drone maakt als hij is gecrasht 

Bij speelgoeddrones zit er niets anders op dan gewoon te zoeken. Alhoewel speelgoeddrones vaak een felle kleur hebben zijn ze vrij klein en hebben ze geen ingebouwde veiligheidsfuncties.

Toen ik mijn speelgoeddrone kwijtraakte heb ik deze helaas nooit meer teruggevonden.

Wat doe je terwijl je drone wegvliegt? 

Heel veel is er op het moment zelf niet aan te doen. Toch is het belangrijk om te weten hoe de verbinding met je drone werkt. Als de live-videoverbinding met de drone is verbroken betekent dit niet dat je het signaal volledig bent verloren.

Het maximale bereik van de drone staat voor het maximale bereik van het live-videobeeld. Het bereik van de controller met de drone is echter veel groter.  

Neem de DJI Mavic Air 2 als voorbeeld. Deze heeft een bereik van 10 kilometer, terwijl de controller een bereik heeft van 18 kilometer. Een flink verschil dus. Dit is waarom veel controllers hedendaags een fysieke Return-To-Home knop hebben op de controller. Zo kan je, ondanks dat je het live-videobeeld van de drone hebt verloren, altijd nog de RTH-functie inschakelen.

Het is vooral belangrijk om in dit geval rustig te blijven. Loop rustig in de richting waar de drone heen is gevlogen. De kans dat je het signaal dan terugkrijgt is groot.

Zorg er in ieder geval niet voor dat je de controller uitzet. Laat alles aan en zorg dat je de antennes goed hebt staan. Hier bedoel ik mee dat de vlakke kant van de antennes in de richting staan van de drone. Bekijk het filmpje hieronder voor meer informatie. 

Het kan ook zijn dat de wind roet in het eten gooit. Een drone vliegt weg als de wind harder waait dan de maximale snelheid van de drone. Een noodlanding maken is dan de beste optie. en zoek een zachte ondergrond als dit kan. Een kapotte propeller maakt niet zoveel uit, maar je wil niet dat het frame, de camera of de gimbal kapotgaat. 

Hoe voorkom je dat je drone wegvliegt? 

Een wegvliegende drone kan je het beste voorkomen door in eerste instantie een goede drone aan te schaffen. Beetje flauw, maar dure drones hebben nu eenmaal een hoop ingebouwde veiligheidsfuncties. Speelgoeddrones daarentegen bieden een stuk minder functies en zijn een stuk gevoeliger voor een fly-away.

Wil je voorkomen dat je je drone kwijtraakt, voorkom dan dat je over beboste gebieden gaat vliegen. Hoe bomen en struiken maken het zoekgebied niet overzichtelijker.

Update het home point van een drone

De wat duurdere drones van DJI laten het toe om zelf een home point in te stellen. Het is het punt waar de drone heenvliegt als de verbinding is verbroken. Je kan het home point instellen in de app van de drone voordat je gaat opstijgen.

Soms is het ook mogelijk (bijvoorbeeld bij DJI-drones) om het home point in te stellen als locatie van de controller. De drone ziet de locatie van de controller dan als home point. Dit is handig als je aan het bewegen bent tijdens het vliegen.

De dure drones stellen vaak automatisch een home point in. Op de afbeelding hieronder kan je zien waar je dit handmatig kunt doen in de DJI GO 4 app. Zeker bij de wat goedkopere drones kan het geen kwaad om dit te controleren. Zo weet je zeker dat de drone automatisch terug naar huis vliegt op het moment dat de verbinding is verbroken.

Drone vliegt weg

Beginner mode

Veel drones hebben ook een beginnersmode. Dit is een modus waarin je niet verder en hoger dan 30 meter kan vliegen. Ideaal om in te stellen als beginnend dronepiloot. Zelf heb ik hier ook gebruik van gemaakt toen ik begon met vliegen.

Meestal geeft DJI je deze modus ook als optie wanneer je de app voor het eerst gebruikt. Tenminste, dit geldt voor drones van het merk DJI. Hieronder zie je waar je deze beginner mode kan instellen.

DJI Go 4 app beginners mode Mavic 2 Pro

Storende signalen

Je moet je bewust zijn van de omgeving. Als je over een woonwijk vliegt krijg je al snel te maken met storende signalen. Dit zijn voornamelijk WiFi-signalen en daardoor kan je moeilijker verbinding maken met de drone. Ik merk dit meteen als ik boven huizen vlieg en hierdoor is de kans dat je het signaal verliest groter.

Door een open veldje te zoeken kan je voorkomen dat je hier last van krijgt. Om het signaal tussen de controller en de drone te verbeteren kan je ook een signaalversterker gebruiken. Door het signaal te versterken verlies je minder snel de verbinding en houd je de controle.

Signaalversterker antenne voor DJI drone

Signaalversterker voor drone

Signaalversterkers kunnen het signaal van je drone controller versterken, waardoor het live-videobeeld minder snel wegvalt en je verder kan vliegen. Zorg wel dat de antenne de juiste richting op staat gericht.

Vlieg niet te ver

Wel zo handig om niet te ver te vliegen. Hoe verder je vliegt, hoe groter de kans dat de verbinding verbreekt. Zo kom je ook niet in de knel met de batterij. 

Vlieg je drone in het zicht

In Nederland is het verplicht om je drone ten alle tijden in zicht te houden. Zo kan je de drone een beter onder controle houden en knal je een stuk minder snel tegen iets aan.  

Pre-flight checklist

Verder is het handig om voordat je gaat vliegen alles onder controle te hebben. Het kan helpen om een checklist voor jezelf op te stellen. Dit is hoe mijn checklist er meestal uitziet:

 • Zet je controller aan 
 • Verbinding tussen de drone en de controller bevestigen 
 • Zet de antennes in de goede richting 
 • Zorg dat je live-videobeeld in orde is 
 • Kalibreer je drone 
 • Alle onderdelen voldoende opgeladen 
 • Satellietsignaal van minimaal 6 

Firmware update

Tot slot moet je ervoor zorgen dat alles up to date is. Meestal geeft de app aan of je de nieuwste firmware gebruikt. maar dit zelf controleren kan geen kwaad. Door je drone up to date te houden heb je minder last van bugs of andere problemen.

Als je de firmware niet update kunnen er weer nieuwe problemen ontstaan. Juist daarom is het zo belangrijk om dit in de gaten te houden. Hieronder zie je de status van je firmware in de DJI-app.

firmwareDJIGO4appMavic2Pro_optimized

Scroll naar boven