Phantom 4 staat op boomstronk.jpg

Drone wil niet opstijgen? – Dit zijn de oplossingen

Hoewel ik dit probleem nooit heb gehad kan ik me voorstellen hoe frustrerend dit is. We kunnen dit probleem in 2 situaties verdelen: de drone start op en de motor is aan of de drone start helemaal niet op en de motor doet niks. In dit artikel lees je wat je kan doen als je drone niet opstijgt of aangaat.

Mocht je dit probleem vaker hebben, overweeg dan eventueel om een drone verzekering af te sluiten. Voor drones van het merk DJI is er een speciale verzekering:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Je drone gaat niet aan en kan niet omhoogvliegen

Je drone staat uit, maakt geen geluid en er branden geen lichtjes. Hier had je zelf waarschijnlijk al aan gedacht, maar controleer of de batterij voldoende is opgeladen. Met een lege batterij gaan vliegen heeft natuurlijk niet zoveel zin.

Het kan ook zijn dat de batterij het niet meer doet. Als je batterij niet kan opladen of je ziet dat hij kapot is, dan moet je een nieuwe bestellen. Drone batterijen kan je gewoon los bestellen. Kortom: een drone wil niet opstijgen als hij geen energiebron heeft.

Verder komt het voor dat de batterij zo lang niet meer is gebruikt, dat hij volledig is ontladen. Hierdoor kan de batterij niet helemaal meer worden opgeladen en dat veroorzaakt al snel problemen. Een defecte batterij in de drone stoppen kan leiden tot een kapotte drone.  

Binnen de drone kan er ook iets kapot zijn. Als de drone nat is geworden of op wat voor manier is beschadigd, dan hebben we een groter probleem.

In dat geval kan je beter de drone laten repareren en raad ik je niet aan om er zelf aan te sleutelen. Als je de drone pas net hebt zal het waarschijnlijk een fabrieksfout zijn. In dat geval moet je contact opnemen met de verkopers.

Tot slot kan je altijd nog de auto-take off in de DJI-app activeren. Vaak hebben drones van minimaal een paar honderd euro een app of een knop op de controller die het mogelijk maakt om de drone uit zichzelf op te laten stijgen.

Ik heb ook weleens gehad dat mijn oude Phantom niet reageerde en ik de motor niet aan kreeg. Ik drukte op de auto-launch en heb voor de rest nergens meer last van gehad. Later kon ik de motor gewoon weer op de normale manier starten. Mogelijk gebeurde dit door de kou, maar dat weet ik niet zeker.

Functioneert de drone niet meer naar behoren? Misschien is het tijd voor een nieuw (beter) model. Hieronder zie je de beste drones van dit moment.

Je drone gaat wel aan, maar stijgt niet op 

Je drone gaat gewoon aan, maar reageert niet. De lichten gaan aan, hij maakt geluid en je kan live meekijken via de app (bij de wat duurdere drones). Toch stijgt de drone niet op, wat nu? Er zijn een stuk meer redenen waarom de drone niet kan opstijgen. Hieronder staan 3 oplossingen die je hopelijk kunnen helpen. 

Drone moet opwarmen: voordat je wilt opstijgen moet de drone eerst even opwarmen. Meestal staat dit linksboven in de DJI app. Je ziet dan: ‘Aircraft Warming up’. Pas als de drone ‘Ready To Fly’ aangeeft kan je opstijgen.

Het balkje verandert van een oranje kleur naar een groene kleur. Zeker bij lage temperaturen heeft de drone wat meer tijd nodig om zichzelf op te warmen. Dat kan zo een minuut duren.  

DJI GO 4 app ready to fly

Problemen met het kompas: het kan zijn dat je drone problemen heeft met het kompas. Zorg dat je het kompas dan opnieuw kalibreert. Hieronder kan je zien waar je dat in de app kan vinden. Na het kalibreren start je de drone weer op en kijk je of hij kan opstijgen. Algemene instellingen > Advanced settings > Sensors > Compass.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Buitenkant van de drone: het kan zijn dat de propellers er niet goed op zitten. Het is essentieel dat je de propellers goed bevestigt. Tegenwoordig beschikken drones over een systeem waarbij het haast niet fout kan gaan. Bij mijn oude Phantom 3 Standard daarentegen ging dit wat minder eenvoudig:

DJI Phantom drones hebben 2 verschillende propellers: twee zwarte en twee zilveren propellers. Op de drone kan je zien waar welke propeller hoort en in welke richting je de propellers erop moet draaien. Als ze er niet goed op zitten gaan de propellers wel draaien, maar stijgt de drone niet op. Bekijk deze afbeelding voor meer duidelijkheid.

Veel ‘slimme’ drones zijn in staat om je via de app een bericht te sturen. Je krijgt dan een melding waarin staat wat het probleem is. Meestal is het probleem niet supergroot en is het vrij eenvoudig op te lossen.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drone stijgt niet op, maar vliegt naar de zijkant 

Als je drone niet recht omhoogvliegt, maar meteen naar de zijkant tegen de grond, dan zijn er 2 oplossingen. Zo zorg je ervoor dat de drone weer netjes recht omhoogvliegt en je hem veilig kunt besturen. 

Drones vandaag de dag maken gebruik van ‘Gyro stabilization’. Deze technologie zorgt ervoor dat informatie over de navigatie wordt doorgestuurd naar de drone controller. De drone kan zo een stuk stabieler in de lucht blijven vliegen.

Het kan zijn dat je de gyroscoop moet kalibreren om de drone te stabiliseren. Zet de drone op de grond en verbind de controller met de drone. Vervolgens wijs je de sticks naar rechtsonder. Het licht op de drone begint te knipperen en vervolgens blijft hij aanstaan, wat betekent dat je drone is gekalibreerd. 

Let op: dit werkt niet voor alle drones, maar veel speelgoeddrones werken wel op deze manier. Kijk indien nodig in de handleiding van je drone voor meer informatie.

phantom 3 standard controller kalibreren

Propellers staan niet goed: ik heb het hier net al over gehad. Maar ook in deze situatie kan het zijn dat de propellers er niet goed op zitten.

Het kan ook zijn dat je propellers een beetje beschadigd zijn. Een hoekje wat ontbreekt aan het uiteinde van de propeller kan ook erg van invloed zijn op de stabiliteit tijdens het vliegen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n propeller setje.

drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

DJI Drones die niet opstijgen 

Omdat 70 tot 80% van alle dronebezitters in Nederland een DJI-drone heeft, ga ik hier dieper op in. De oplossingen hierboven en hierbeneden hebben dan ook voornamelijk betrekking op drones van het merk DJI.

Firmware update: als je een oudere versie hebt van de DJI app kan het zijn dat de drone niet opstijgt. In de DJI GO, DJI Fly of de DJI GO 4 app moet je ervoor zorgen dat je de nieuwste versie gebruikt.

Als je de app opstart vind je de status van de drone. Als je ziet dat er iets moet worden bijgewerkt, doe dat dan meteen. Je kunt ook in de app kijken of alles up to date is. Dat kan je zien op de afbeelding hieronder.

firmware DJI GO 4 app Mavic 2 Pro

Bugs: zelf heb ik weleens een bug gehad. De drone liet mij niet verder vliegen dan 50 meter ver en 30 meter hoog. Het bleek een of andere bug te zijn in de app. Ik heb toen de app opnieuw geïnstalleerd op mijn telefoon en ben opnieuw ingelogd. Het probleem was verholpen en er zat geen limiet op mijn vliegbereik.

Dat is juist waarom een firmware update zo essentieel is. Een firmware update zorgt ervoor dat deze bugs worden opgelost. Toch kan het zijn dat de app het gewoon niet doet. Start de app dan opnieuw op of installeer deze opnieuw.

No Fly Zones: in Nederland zijn er gebieden waar je niet mag vliegen. Dit zijn gebieden waar het niet veilig is om te vliegen en die noemen we No-fly zones. Denk aan een gevangenis of een vliegveld.

DJI-drones zijn zo ingesteld dat ze niet kunnen opstijgen in deze No Fly Zones. Er is dan helemaal niets aan de hand met je drone, maar het is gewoon niet toegestaan. De regels in Nederland omtrent drones veranderen continu en dus ook deze no-fly zones.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Conclusie 

Uiteindelijk zijn er eindeloos veel oorzaken waarom je drone niet werkt. In de meeste gevallen zitten je propeller niet goed op de drone. .

Als geen van de bovenstaande manieren werkt en je hebt alles geprobeerd wat je kan bedenken, neem dan contact op met een drone reparatie service. Diegene zal je dan verder informeren of heeft misschien wel een veel betere oplossing.

In het ergste geval moeten er onderdelen worden vervangen. Hoe duur dit is hangt af van de drone en het onderdeel. Het is misschien een goed idee om je drone te verzekeren. Als je een DJI-drone hebt kan je deze verzekeren met de zogeheten DJI Care Refresh. Het kost niet ontzettend veel en als je drone niet meer werkt of crasht krijg je een nieuwe drone opgestuurd. 

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Scroll naar boven