Phantom 4 staat op boomstronk.jpg

Drone wil niet opstijgen? – Dit zijn de oplossingen

Het is ontzettend vervelend als je drone het niet doet. Zeker als hij daarvoor nog gewoon goed functioneerde. Je hebt waarschijnlijk al van alles geprobeerd om het ding toch in de lucht te krijgen. We kunnen dit probleem in twee situaties verdelen. Of je drone start helemaal niet op en je krijgt de motor niet aan. Of je drone start wel en de motor is aan, maar stijgt niet op. In dit artikel probeer ik je zo goed mogelijk te helpen door zoveel mogelijk situaties uit te leggen. Ik hoop dat je de oplossing hier kunt vinden. 

Mocht je dit probleem vaker hebben, overweeg dan eventueel om een drone verzekering af te sluiten. Voor drones van het merk DJI is er een speciale verzekering:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Je drone gaat niet aan en kan niet omhoogvliegen

Je drone staat uit, maakt geen geluid en er branden geen lichtjes. Bij je allereerste vlucht kan het zijn dat je de batterij moet opladen. Met een lege batterij gaan vliegen heeft natuurlijk niet zoveel zin. Het kan ook zijn dat de batterij het niet meer doet. Als je batterij niet kan opladen of je ziet dat hij kapot is, dan moet je een nieuwe bestellen. Drone batterijen kun je gewoon los bestellen. Kortom: een drone wil niet opstijgen als hij geen energiebron heeft.

Het kan ook zijn dat je de batterij zo lang niet meer hebt gebruikt, dat hij volledig is ontladen. Hierdoor kan de batterij niet helemaal meer worden opgeladen, en dat veroorzaakt problemen waardoor hij het niet meer doet. In dit geval zal waarschijnlijk de batterij de boosdoener zijn. Een defecte batterij in de drone stoppen kan leiden tot een kapotte drone.  

Bekijk voor je eerste vlucht hoe je een drone bestuurt. >>

Het kan ook zijn dat er binnen de drone iets kapot is. Als de drone nat is geworden of op wat voor manier is beschadigd, dan hebben we een groter probleem. In dat geval kun je beter de drone laten repareren. Ik raad je niet aan om er zelf aan te sleutelen. Als je de drone pas net hebt, dan zal het waarschijnlijk een fabrieksfout zijn. In dat geval moet je contact opnemen met de verkopers.

Tot slot kun je altijd nog de auto-take off in de DJI-app activeren. Vaak hebben drones van minimaal een paar honderd euro een app of een knop op de controller die het mogelijk maakt om de drone uit zichzelf op te laten stijgen. Ik heb ook weleens gehad dat mijn oude Phantom niet reageerde en ik de motor niet aankreeg. Ik drukte op de auto-launch en heb voor de rest nergens meer last van gehad. Later kon ik de motor gewoon weer op de normale manier starten. Geen idee waarom het gebeurde, maar blijkbaar komt het voor. 

Als je wil weten waar je op moet letten als je een drone opstijgt, lees dan dit artikel. >>

Functioneert de drone niet meer naar behoren? Misschien is het tijd voor een nieuw (beter) model. Hieronder zie je de beste drones van dit moment.

Je drone gaat wel aan, maar stijgt niet op 

Je drone gaat gewoon aan, maar reageert niet. De lichten gaan aan, hij maakt geluid en je kunt live meekijken via de app (bij de wat duurdere drones). Toch stijgt de drone niet op, wat nu? Er zijn een stuk meer redenen waarom de drone niet kan opstijgen. Hieronder staan 3 oplossingen die je hopelijk kunnen helpen. 

Drone moet opwarmen: voordat je wilt opstijgen moet de drone eerst even opwarmen. Meestal staat dit linksboven in de DJI app. Je ziet dan: ‘Aircraft Warming up’. Pas als de drone aangeeft ‘Ready To Fly’, dan kun je opstijgen. Het balkje verandert van een oranje kleur naar een groene kleur. Zeker bij lage temperaturen heeft de drone wat meer tijd nodig om zichzelf op te warmen. Dat kan zo een minuut duren.  

DJI GO 4 app ready to fly

Problemen met het kompas: het kan zijn dat je drone problemen heeft met het kompas. Zorg dat je het kompas dan opnieuw kalibreert. Hiernaast kun je zien waar je dat in de app kunt vinden. Na het kalibreren start je de drone weer op en kijk je of hij kan opstijgen. Algemene instellingen > Advanced settings > Sensors > Compass.

Alles over drones kalibreren >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Buitenkant van de drone: het kan zijn dat de propellers er niet goed op zitten. Het is essentieel dat je de propellers er op de goede manier opzet. Vooral bij de Phantom drones van DJI kan dit snel fout gaan. De Phantom drones hebben twee verschillende propellers. Je hebt twee zwarte en twee zilveren propellers. Op de drone kun je zien waar welke propeller hoort. Zwart hoort bij zwart, zilver hoort bij zilver. Op de propellers staat een teken hoe je de propellers erop moet draaien. Zorg dat je ze de goede richting op draait. Als ze er niet goed op zitten, gaan de propellers wel draaien, maar stijgt de drone niet op. Bekijk deze afbeelding voor meer duidelijkheid.

Veel ‘slimme’ drones zijn in staat om je via de app een bericht te sturen. Je krijgt dan een melding waarin staat wat het probleem is. Meestal is het probleem niet supergroot en is het vrij eenvoudig op te lossen. Er staat echter niet hoe je het op moet lossen, maar dat heb ik hierboven uitgelegd. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drone stijgt niet op, maar vliegt naar de zijkant 

Als je drone niet recht omhoogvliegt, maar meteen naar de zijkant tegen de grond, dan zijn er 2 oplossingen. Zo zorg je ervoor dat de drone weer netjes recht omhoogvliegt en je hem veilig kunt besturen. 

Drones vandaag de dag maken gebruik van een ‘Gyro stabilization’. Deze technologie zorgt ervoor dat er informatie over de navigatie wordt doorgestuurd naar de drone controller. De drone kan zo een stuk stabieler in de lucht blijven vliegen. Het kan zijn dat je deze moet kalibreren. Je zet de drone op de grond en verbindt de controller met de drone. Vervolgens wijs je de sticks naar rechtsonder. Het licht op de drone begint eerst te knipperen en vervolgens blijf hij aanstaan, je drone is gekalibreerd. Let op: dit werkt niet voor alle drones, maar veel speelgoeddrones werken wel op deze manier. kijk zo nodig in de handleiding van je drone voor meer informatie.

phantom 3 standard controller kalibreren

Propellers staan niet goed: ik heb het hier net al over gehad. Maar ook in deze situatie kan het zijn dat de propellers er niet goed op zitten. Iets verder hierboven heb ik laten zien hoe je dit kunt doen. Het kan ook zijn dat je propellers een beetje beschadigd zijn. Een hoekje wat ontbreekt aan het uiteinde van de propeller kan ook erg van invloed zijn op de stabiliteit tijdens het vliegen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n propeller setje:

drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

DJI Drones die niet opstijgen 

70 tot 80% van alle dronebezitters in Nederland heeft een DJI-drone. Ik zal daarom wat dieper ingaan op deze drones. De oplossingen die hierboven staan genoemd gelden ook allemaal voor DJI-drones. De oplossingen die hieronder staan genoemd gelden enkel en alleen voor deze drones.  

Firmware update: als je een oudere versie hebt van de DJI app, dan kan het zijn dat de drone niet opstijgt. In de DJI GO of de DJI GO 4 app moet je ervoor zorgen dat de app altijd up to date is. Als je de app opstart staat dit bovenaan de app. Als je ziet dat er iets moet worden bijgewerkt, doe dat dan meteen. Je kunt ook in de app kijken of alles up to date is. Dat kun je zien op het plaatje hieronder. Meer handige drone apps >>

firmware DJI GO 4 app Mavic 2 Pro

Bugs: zelf heb ik weleens een bug gehad. De drone liet mij niet verder vliegen dan 50 meter ver en 30 meter hoog. Het bleek een of andere bug te zijn in de app. Ik heb toen de app opnieuw geïnstalleerd op mijn telefoon. Ik ben opnieuw ingelogd en het probleem was verholpen. En dat is juist waarom een firmware update zo essentieel is. Een firmware update zorgt ervoor dat deze bugs worden weggehaald. Toch kan het zijn dat de app het gewoon niet doet. Start de app dan opnieuw op of installeer hem opnieuw, dit kan het probleem oplossen. 

No Fly Zones: in Nederland zijn er gebieden waar je niet mag vliegen. Deze gebieden noemen we No-fly zones. Het is niet veilig om hier te vliegen om wat voor reden dan ook. Denk aan een gevangenis of een vliegveld. De DJI-drones zijn zo ingesteld dat ze niet kunnen opstijgen in deze no-fly zones. Er is dan helemaal niets aan de hand met je drone, maar het is gewoon niet toegestaan. De regels in Nederland omtrent drones veranderen continu en dus ook deze no-fly zones.

Waar mag je drone vliegen? >>
Apps die laten zien waar je mag vliegen met een drone >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Conclusie 

Uiteindelijk zijn er eindeloos veel manieren waarom je drone niet kan werken. In de meeste gevallen zitten je propeller niet goed op de drone. Als geen van de bovenstaande manieren werken, en je hebt alles geprobeerd wat je kan bedenken, neem dan contact op met een drone reparatie service. Diegene zal je dan verder informeren of heeft misschien wel een veel betere oplossing.

In het ergste geval moeten er onderdelen worden vervangen. Hoe duur dit is hangt af van de drone en het onderdeel. Het is misschien een goed idee om je drone te verzekeren. Als je een DJI-drone hebt kun je deze verzekeren met de zogeheten DJI Care Refresh. Het kost niet ontzettend veel en als je drone niet meer werkt of hij crasht, dan krijg je een nieuwe drone opgestuurd. Moet je een drone verzekeren? >>

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Meer drone problemen:>

Drone blijft niet stil hangen >>
Drone komt niet terug >>
DJI apps werken niet >>

Scroll naar boven