phantom 3 Standard donkere lucht niet stabiel vliegen

Drone blijft niet stil hangen in de lucht – Dit zijn 9 oplossingen

Het kan erg frustrerend zijn als je drone niet netjes in de lucht blijft hangen. Je drone gaat alle kanten op en het maakt je nerveus. Een drone die alle kanten op beweegt kan gevaarlijk zijn, omdat de kans op een crash veel hoger is. In dit artikel lees je wat je moet doen als je drone instabiel vliegt.

Dit kan je doen als je drone niet stil blijft hangen:

  1. Kalibreer de drone
  2. Propellers checken
  3. Nieuwste firmware instellen
  4. Juiste vliegmodus instellen
  5. Opletten voor de wind
  6. Sensors controleren
  7. Speelgoeddrones kalibreren
  8. Sterkte van het GPS-signaal controleren
  9. Kwaliteit van de drone

Mocht je dit probleem vaker hebben, overweeg dan eventueel om een drone verzekering af te sluiten. Voor drones van het merk DJI is er een speciale verzekering:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

1. Kalibreer de drone

Het komt vaak voor dat je onderdelen van je drone moet kalibreren. Er zijn 2 onderdelen die je kunt kalibreren waardoor je drone een stuk stabieler in de lucht blijft vliegen:

  1. Kompas
  2. IMU

Maar wat is kalibreren? Bij het kalibreren van een drone of de controller van de drone corrigeer je foute metingen. Oftewel: het instellen of corrigeren van onnauwkeurige sensormetingen. Een soort controle waarbij de gemeten waarden worden vergeleken met de echte gegevens. Kalibreren is in de volgende gevallen nuttig:

  1. Kalibreer je kompas als je op een nieuwe locatie bent 
  2. Als de drone niet stabiel vliegt of een afwijking heeft
  3. Kalibreren na een firmware update (update van de drone)
  4. Kalibreer de IMU als de drone veel is geschud of van temperatuur is gewisseld

Kompas kalibreren: een kompas geeft richting aan de drone. Het zorgt ervoor dat de drone zich aanpast aan verschillende windrichtingen.

Het magnetische veld op aarde veranderd als je de drone een paar kilometer verderop vliegt. Het kompas kan hierdoor een stuk minder goed presteren en de vliegprestatie gaat achteruit. Verwar het kompas niet met een GPS-signaal. De GPS zorgt enkel voor de locatie van de drone.  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Een kompas kan op allerlei manieren worden verstoord. Zorg ervoor dat je drone niet in de buurt komt van metaal. Vlieg niet in een omgeving met veel elektromagnetische signalen, zoals hoogspanningslijnen en telefoonmasten.

Aangezien 70 tot 80% van de Nederlandse dronebezitters beschikt over een DJI-drone, zal ik hieronder uitleggen hoe je DJI drones kalibreert.  

  1. Kies een open gebied en verwijder de propellers 
  2. Doe de drone aan en verbind met je controller en telefoon 
  3. Klik op de ‘aircraft status bar’ en daarna op ‘calibrate’ 
  4. Volg de instructies in de DJI-app 
DJI GO4 app kalibreren drone hoofdmenu

IMU kalibreren: IMU is een afkorting van ‘Inertiale Measurement Unit. Het is een elektronisch apparaat dat de specifieke kracht, hoeksnelheid en houding van een object meet en rapporteert. Het bestaat uit sensoren, zoals een versnellingsmeter, gyroscoop, barometer, thermometer, enz. 

Als je echt goed wil weten wat een IMU doet moet je kijken naar alle sensoren. Hier ga ik verder dit artikel niet op in. Sommige drones hebben een aparte gyroscoop kalibratie.

Het kalibreren van een IMU bij DJI-drones is simpel. Je gaat naar het hoofdmenu in de app > advanced settings (scroll naar beneden) > sensors > IMU > kalibreren. In de video hierboven kan je precies zien hoe dit werkt. Het is vrij eenvoudig en snel. Er zijn twee belangrijke dingen die je moet weten voordat je je IMU gaat kalibreren:  

  1. Je zet in principe alle sensors op 0. Als je alle sensors op 0 zet moet je ervoor zorgen dat de drone op de grond staat. Als je de drone op een tafel van een meter hoog zet denkt de IMU dat dit het niveau is.
  2. Dit geldt ook voor de temperatuur. Als jij de drone kalibreert in 35 graden, dan ziet de drone dit als de standaard. De drone gaat zich dan elke vlucht opwarmen tot 35 graden. Ik raad je aan om de IMU bij een iets lagere temperatuur dan normaal te kalibreren. Zo weet je zeker dat je niet telkens hoeft te wachten op de IMU voordat deze helemaal op temperatuur is.  
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

2. Propellers in orde

Propellers zijn erg belangrijk bij het stabiel houden van een drone. Als je propellers niet goed zitten kan de drone überhaupt niet opstijgen. Het kan echter ook zijn dat de propellers toe zijn aan vervanging.

Al is het puntje van je propeller een beetje beschadigd, dan kan dit alsnog veel invloed hebben de stabiliteit van de drone. Zorg dus altijd dat je drone propellers vrij nieuw en in goede staat zijn. Een nieuw setje kopen is helemaal niet duur en het scheelt je weer een kapotte drone. 

drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

3. Nieuwste firmware 

Het kan zijn dat je drone niet op z’n plek blijft, omdat je de drone nog niet helemaal geüpdatet hebt. Bij de meeste drones die wat duurder zijn komen er regelmatig updates beschikbaar.

Die updates kan je via de app van de drone installeren. Zo worden bugs en andere problemen/errors verholpen. Als je de update niet op tijd installeert, dan kan je dit misschien gaan merken. In de DJI-app zie je bij het startscherm of er een nieuwe update beschikbaar is.  

firmware DJI GO 4 app Mavic 2 Pro.png

Je kunt het ook zelf controleren in de DJI app. Door naar de status balk in de app te gaan, waar normaal altijd ‘ready to fly’ staat, zie je ook de status van de updates. Op de afbeelding hierboven kan je dit zien. Werk de drone meteen bij zodra er nieuwe firmware beschikbaar is.

4. Verschillende vliegmodi 

Heel knullig als je dit fout doet, maar wel erg belangrijk. Veel drones beschikken over verschillende vliegmodi. Zo hebben de DJI Phantoms de Position mode, Attitude mode en de Sportmode.

In Attitude mode maakt de drone geen gebruik meer van een GPS-signaal en sensors. Dit betekent dat de drone wel in de lucht blijft vliegen, maar niet op dezelfde plek. De drone hovert dan de kant op waar de wind naartoe waait. Het is dan logisch dat je drone niet op dezelfde plek in de lucht blijft.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

5. Pas op voor wind  

Natuurlijk kan de wind ook een grote rol spelen. Als het waait moet je drone continu tegen die wind opboksen, waardoor je drone een beetje scheef blijven hangen.

De wat goedkopere drones van een paar honderd euro zijn misschien niet zo goed in staat om kaarsrecht stil te blijven vliegen. Het is dan ook helemaal niet gek als de drone een beetje heen en weer vliegt als het hard waait.  

6. Sensors van de drone 

Eerder dit artikel heb ik het al gehad over het GPS-signaal. Deze zorgt dat de drone netjes op dezelfde plek in de lucht blijft. Er is echter een andere factor die hierbij meespeelt. We hebben het namelijk nog niet gehad over de sensoren op de drone.

Niet alle drones beschikken over sensors, maar als je drone deze heeft is hij in staat om obstakels te detecteren. Met deze obstakeldetectie kan de drone zo nodig obstakels ontwijken en een crash voorkomen. Als de drone laag over de grond vliegt helpen de sensors mee bij het stabiel houden van de drone.  

Het GPS-signaal gecombineerd met de sensors houden de drone dan recht. Naarmate je hoger de lucht in vliegt kunnen de sensors de grond niet meer zien. Het bereik van die sensors zal niet meer zijn dan een paar tientallen meters. Het is een reden waarom je drone boven in de lucht minder stabiel vliegt dan laag boven de grond.  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

7. Speelgoeddrones kalibreren

Ik heb het net gehad over het kalibreren van DJI drones. De goedkopere speelgoeddrones kunnen ook gekalibreerd worden.

Methode 1: allereerst verbind je de controller met de drone. De volgende stap hangt volledig van de drone af. Bij sommige drones wijs je de linker stick naar boven en de rechter stick naar beneden, terwijl je bij andere speelgoeddrones beide sticks naar rechtsonder wijst.

Hoe dit bij jouw drone zit kan je het beste opzoeken in de handleiding. Vaak zie je tijdens de kalibratie dat de lichten op de drone 2 tot 4 seconden knipperen en vervolgens aan blijven. Dit betekent dat de kalibratie is voltooid. 

Methode 2: er is echter ook een andere manier. Voor sommige drones is dit de enige manier om de drone te kalibreren.

Speelgoeddrones kunnen een afwijking hebben naar links of naar rechts. Dus even in de praktijk: ik vlieg mijn drone in de lucht, maar ik vlieg alleen omhoog en niet naar links of naar rechts. Als op dat moment je drone toch afwijkt, dan zal je dit handmatig moeten corrigeren. Dit noemen we ook wel ‘trimmen’.

Het beste is om je handleiding erbij te pakken, dan kun je zien welke knoppen je moet gebruiken om te trimmen. Ik weet niet of je drone gebruik maakt van trimming of hoe het precies op jouw drone werkt.

Veel drones beschikken in ieder geval over deze functie, dus ik leg uit hoe het vaak in zijn werking gaat. Zoals ik al zei moet je de bewegingen van de drone corrigeren. Dit kan op 3 manieren: 

  1. Een afwijking naar links: op de controller van de drone zie je een knop met een pijltje naar rechts. Zorg dat je tijdens het vliegen de knop (met het pijltje naar rechts) net zo vaak indrukt, voordat de drone weer recht in de lucht vliegt.  
  1. Een afwijking naar rechts: op de controller zie je een knop met een pijltje naar links. Klik net zo vaak op deze knop totdat de drone weer netjes recht vliegt.  
  1. Je drone is aan het draaien: sommige drones kan je ook corrigeren als ze om hun eigen as blijven draaien. In dit geval kan je ervoor zorgen dat de drone hiermee stopt en gewoon stil blijft hangen in de lucht. Dit zijn de pijltjes die naar onder en naar boven wijzen.

En je moet dit natuurlijk doen terwijl je vliegt, anders weet je niet hoeveel je de drone moet corrigeren. Een voorbeeld van een drone die je op deze manier moet trimmen is de Cheerson CX-10.

8. Sterkte van het GPS-signaal 

Uiteraard kan de sterkte van het GPS-signaal van invloed zijn op de stabiliteit van de drone. Rechtsboven in de DJI-app zie je hoe sterk het GPS-signaal op dat moment is. Dit hangt van de locatie en de tijd af waarop je vliegt.

Sterkte GPS signaal DJI drones

Voor DJI-drones geldt dat ze minimaal een GPS-signaal nodig hebben van 4. Houd dit getal dus in de gaten. Het kan in ieder geval een goede reden zijn waarom je drone de ene dag wel strak in de lucht blijft vliegen en de andere dag niet. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

9. Kwaliteit van de drone

Tot slot is het belangrijk om je te realiseren dat niet elke drone even goed in de lucht hangt. Als jij een drone hebt van minder dan 400 euro, dan zal de kwaliteit een stuk minder zijn. Je kunt dan niet verwachten dat de drone kaarsrecht in de lucht stil blijft hangen.

Sterker nog, een beetje wind en de drone kan er al moeite mee hebben. Hoe duurder de drone, hoe stabieler deze in de lucht vliegt. Zo kan een drone van ongeveer 1500 euro strak in de lucht blijven, terwijl een speelgoeddrone (max paar honderd euro) allang is weggewaaid. 

Ten tweede is het belangrijk om te weten dat sommige drones over een GPS-signaal beschikken en anderen niet. Drones van een paar honderd euro beschikken al over een GPS-signaal. Dit signaal zorgt ervoor dat de drone uit zichzelf in de lucht kan vliegen. Hoe strak hij dan in de lucht vliegt hangt af van de factoren die ik hieronder beschrijf.

Hieronder zie je de beste drones momenteel op de markt. Ze zijn in staat om helemaal stil in de lucht te hangen:

Een speelgoeddrone waar ik het net over had beschikt vaak niet over een GPS-signaal. Dat betekent dat de drone neerstort op het moment dat je ‘m niet bestuurt. Daar komt bij dat hij heel gevoelig is voor wind en je daarom continu tegen de wind in moet vliegen.

Toch kunnen ook speelgoeddrones een afwijking hebben en vliegen daarom niet recht. Het vliegen van een drone wordt dan ineens best moeilijk.

Bekijk hieronder de beste speelgoeddrones van dit moment:

Conclusie 

Zorg dat je je niet al te druk maakt als de drone niet helemaal strak in de lucht vliegt. Drones die helemaal stabiel vliegen kosten al snel minimaal 1000 euro. Ook drones onder de 1000 euro wijken nog weleens af tijdens het vliegen.

De grootste factor is uiteindelijk de prijs. Heb je echt het idee dat er iets niet klopt en helpen de bovenstaande tips niet? Neem dan contact op met een drone reparatie service en kijk wat zij voor je kunnen doen. In het ergste geval moeten er onderdelen vervangen worden.

Ben je bang dat je in de toekomst je drone gaat crashen of op een of andere manier kwijtraakt? Dan kan je het beste een drone verzekering afsluiten. Zo kun je voor de DJI-drones de DJI Care Refresh aanschaffen. Deze verzekering verzekert je tegen allerlei soorten drone schade.  

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Over de auteur

Scroll naar boven