phantom 4 pro in de lucht voor boom

Wat kost een drone? Dit kun je verwachten voor de prijs

Misschien zit je eraan te denken om een drone te kopen. Hoeveel een drone kost hangt van veel factoren af. De prijzen verschillen, maar ik kan je in dit artikel precies laten zien wat je krijgt voor welke prijs. Een goedkope drone geeft je een hele andere ervaring dan de wat duurdere drones. Door deze met elkaar te vergelijken krijg je een beter beeld van wat mogelijk is. Later in dit artikel help ik je bij het maken van een keuze. Niet elke drone is hetzelfde, ook al is de prijs even hoog. Ik richt me in dit artikel enkel en alleen op drones voor consumenten. Er is dus geen sprake van militaire drones. 

Hieronder zie je de drones met de hoogste prijs-kwaliteitverhouding. Door vanuit dit perspectief te kijken zijn dit de goedkoopste drones:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Gemiddelde prijs van drones 

Wat kost een drone? Een speelgoeddrone bedoelt voor kinderen kost ongeveer tussen de 25 en 250 euro (zie het plaatje hiernaast). Camera drones, de allergrootste groep, zit tussen de 250 en 2000 euro in (plaatje bovenaan het artikel). Je kunt pas echt goede camerakwaliteit verwachten vanaf ongeveer 400 euro. Professionele dronepiloten gebruiken drones van minimaal 1500 euro. De camerakwaliteit, het bereik, de batterijduur en nog veel meer zijn van invloed op de verkoopprijs. We hebben het dan vooral over camera drones en speelgoeddrones. 

Het is moeilijker om een prijs te bepalen voor de race drones, aangezien veel onderdelen apart worden gekocht. Deze dronepiloten bouwen namelijk hun eigen drone. Voor een goede race drone betaal je gemiddeld minimaal een paar 100 euro tot 1000 euro. Ik richt me in dit artikel vooral op de camera drones en speelgoeddrones, aangezien dit veruit de populairste drones zijn. Hoe snel kunnen drones vliegen?

DJI Heeft een Race drone op de markt gebracht. Deze is een stuk duurder dan de gemiddelde prijs die ik hierboven heb gegeven. In ruil voor deze prijs krijg je wel een complete drone met alles erop en eraan. Hij is veel gebruiksvriendelijker dan een drone die je zelf samenstelt. Hieronder zie je de drone staan:

DJI Avata

DJI Avata

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Bovenaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

De prijs van drones voor beginners, hobbyisten en professionals 

Drones worden voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt. Ze worden ook door heel veel verschillende groepen gekocht. We kunnen deze drone liefhebbers in 3 groepen verdelen. Allereerst hebben we de beginners. Als beginner ga je misschien niet meteen voor het duurste. De meeste mensen willen het eerst uitproberen. Ze vallen onder de speelgoedcategorie en zijn de goedkoopste drones op de markt. 

Verder hebben we drones voor hobbyisten. Hoe fanatiek je hobby ook is, de meeste mensen besteden geen duizenden euro’s aan een drone. Je wilt een drone waarmee je goed uit de voeten kan, maar het blijft een hobby. Je kunt het zien als duur speelgoed, maar daar kijkt iedereen weer anders naar. Op het plaatje hiernaast zie je zo’n drone.

Tot slot hebben we drones voor professionals. Dit zijn dronepiloten die de drones voor commerciële doeleinden gebruiken. Je mag dan ook verwachten dat die drones een stuk duurder zijn. Je kunt echter al hele mooie beelden maken met goedkopere drones, maar net die extra kwaliteit van de professionele drones maakt het verschil. Hieronder zie je hoeveel de drones ongeveer kosten. De ene persoon heeft veel meer over voor zijn hobby dan de ander, vandaar het grote gat tussen hobbyisten en professionals. 

Soort drone Gemiddelde prijs 
Beginners €150 
Hobbyisten €500 
Professionals €1500+ 

Voor elk van deze soort drones geldt dat ze met de tijd beter worden. Je kunt dus voor steeds minder geld steeds beter kwaliteit verwachten. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat kun je verwachten voor welke prijs? 

Het is ontzettend belangrijk dat je weet wat je koopt. Als de drone 5x duurder is dan de andere drone, dan zal de drone ook ongeveer 5x beter zijn. Soms zie je bij speelgoeddrones dat ze een veel beter bereik hebben dan andere speelgoeddrones, terwijl de prijs even hoog is. In de praktijk zal dit helemaal niet het geval zijn. Een drone die minder dan 100 euro kost, zal bij lange na niet de 500 meter bereik halen, ook al staat dit in de beschrijving. Trap hier dus niet in en denk eerst zelf na. 

De onderstaande blogs kunnen je ook een goed idee geven:

Beste drone onder de 100 euro >>
Beste drone onder de 200 euro >>
Beste drone onder de 300 euro >>
Beste drone onder de 500 euro >>

Drones onder de 150 euro 

Drones onder de 150 euro zijn speelgoed vooral bedoelt voor kinderen. Ze zijn echter heel moeilijk om te besturen. Speelgoeddrones onder de 100 euro hebben geen GPS-signaal waardoor ze niet uit zichzelf in de lucht blijven vliegen. Als je de controller loslaat, valt de drone naar beneden. Daarom zijn speelgoeddrones niet alleen speelgoed, maar ook een goede manier om te leren vliegen. Als jij een speelgoeddrone kunt besturen, dan weet ik zeker dat je ook een duurdere drone kunt besturen. Hoe duurder de drone, hoe makkelijker het vliegen. Er zijn een paar kenmerken van speelgoeddrones: 

 • Je gaat een speelgoeddrone bijna 100% crashen, maar de gevolgen zijn niet groot. Ze wegen weinig en er kan nu eenmaal niet zoveel kapotgaan. Mocht die dan toch kapotgaan, dan was hij niet ontzettend duur. 
 • De batterijduur van deze drones is laag. Bij de omschrijving van de drones willen ze nog wel eens een veel langere batterijduur zetten, maar ik zou uitgaan van maximaal 10 minuten. Misschien, echt heel misschien wel een paar minuten meer. 
 • Je gaat er niet honderden meters ver mee vliegen, maximaal 100 meter. Bekijk hier hoe ver een drone kan vliegen.
 • Sommige speelgoeddrones in deze prijsklasse beschikken al over een camera. De maximale kwaliteit die je behaalt is 720p met 5 MP-foto. 

Hieronder zet ik een paar van dit soort speelgoeddrones. Ideaal om als beginner mee te oefenen voordat je over gaat naar het echte werk. Naar mijn mening zijn dit één van de beste speelgoeddrones die je momenteel kunt bestellen op Bol.com. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drones onder de 500 euro  

En toen steeg de kwaliteit ineens enorm. In deze prijsklasse noemen we de drones nog steeds speelgoed, maar zeker in de afgelopen jaren is de kwaliteit enorm verbeterd. Je krijgt meer voor minder geld. Het verschil tussen de drones in deze prijsklasse is groot, maar ze hebben toch veel met elkaar gemeen. Een drone van 170 euro zal niet ineens heel veel beter zijn dan de speelgoeddrones die hierboven staan genoemd. Maar als we gaan kijken naar de 300, 400 en 500 euro drones, dan zien we zeker een verschil. De beste drones in dit rijtje zijn de drones van DJI en Parrot. Dit zijn de bekendste drone merken tot nu toe. Wat je kunt verwachten: 

 • De drones zijn veel stabieler dan de goedkopere drones. Niet alleen omdat ze zwaarder zijn, maar vooral omdat de meeste over een GPS-signaal beschikken. De drone kan zich hierdoor stabiel in de lucht houden. Het is daarom een stuk eenvoudiger om te vliegen. 
 • De camera is een stuk beter. Je kunt al denken aan Full HD met maximaal 12 MP-foto’s. De duurste drones in dit rijtje beschikken al over een gimbal. Een gimbal zorgt ervoor dat de camera stabiel blijft en je geen schokkerige beelden krijgt tijdens het filmen
 • Ook het bereik is enorm verbeterd. In plaats van 100 meter, kunnen sommige drones de 2 kilometer halen. Drones tussen de 200 en 300 euro zullen niet veel verder vliegen dan een paar honderd meter. 
 • De drones worden intelligenter en zijn in staat om zelf op te stijgen, te landen of terug te keren naar huis (punt waar ze zijn opgestegen).  

Veruit de beste drones die je in dit circuit kunt halen: 

Parrot AR Drone 2.0 power Edition
Parrot AR Drone 2.0 Power Edition

Drones onder de 2000 euro 

Drones tussen de 500 en 2000 euro zijn de populairste drones op de markt. Niet zo gek, want vanaf deze prijs begint het serieus te worden. De drones beschikken over goede kwaliteit waar ook professionals mee uit de voeten kunnen. Oftewel, sommige zijn goed genoeg voor professioneel gebruik, terwijl de prijs helemaal niet zo hoog is.  

 • De drones beschikken over een camerakwaliteit van minimaal 4K 30 fps met 12 MP-foto. De meeste hebben een 3-assige gimbal, waarmee hele stabiele beelden worden gemaakt.  
 • De drones beschikken over veel ‘intelligent fly modes’. Dit betekent dat de drone een route aflegt die jij van tevoren hebt bepaald. Dit kan je ontzettend helpen bij het filmen. Maar dit kan ook betekenen dat de camera een bepaald object blijft volgen. Zo kun jij de drone besturen zonder dat je op de camera hoeft te letten. 
 • Het bereik is ongelooflijk groot. Veel drones zijn niet meer verbonden met wifi, maar via een zogeheten OcuSync-verbinding. Hierdoor kan de drone een stuk verder vliegen. Minimaal 2 km, maximaal 12 km. 
 • Een groot voordeel in deze prijsklasse is dat veel drones door DJI zijn gemaakt. Ongeveer 70 tot 80% van de Nederlandse dronebezitters heeft een DJI-drone. En dat is niet voor niets, je hebt gegarandeerd goede kwaliteit.  
 • Misschien nog wel het grootste voordeel van deze drones: ze zijn makkelijk te besturen. De drones beschikken over sensoren waarmee ze obstakels kunnen ontwijken. Daar komt bij dat ze een stuk stabieler en minder gevoelig zijn voor wind. Zolang je drone goed werkt en je bestuurt hem zoals het hoort, kan er niets fout gaan. Bekijk hier hoe je een drone bestuurt.

Veel fotografen of bedrijven gebruiken naast hun huidige werk, ook drones. Ze hebben geen drone nodig van een paar duizend euro. Een drone van bijvoorbeeld 1000 euro is genoeg. Wanneer je werk enkel en alleen is gericht op drones, dan zullen de drones een stuk duurder zijn. Dat zijn drones boven de 2000 euro. Hieronder heb ik de allerbeste vliegmachines in deze prijsklasse op een rijtje gezet. 

De DJI Mavic Mini zou ook in dit rijtje kunnen passen, maar die staat al onder het kopje ‘drones onder de 500 euro’. De Mavic mini kan je kopen met een fly more combo, dan is hij 500 euro. Anders betaal je 400 euro. Meer informatie over de Fly More Combo kun je vinden op Bol.com of Coolblue

Drones meer dan 2000 euro 

Niet veel mensen zijn opzoek naar zo’n dure drone. Toch is het handig om hier iets van de weten, zodat je een goed overwicht krijgt van de drone markt. Meer dan 2000 euro is erg vaag, omdat professionele drones ook makkelijk 30 000 euro kunnen kosten. Een professionele drone kun je aanschaffen voor: 

 • Hoge filmkwaliteit voor films, tv-programma’s of reclames 
 • Industriële inspecties 
 • Drones die worden gebruikt op het platteland (zoals het besproeien van land) 

Het verschil tussen die duizenden euro’s zit hem vooral in de extra functies die de duurdere drones hebben. Bedrijven die drones boven de 10.000 euro verkopen bieden vaak een cursus aan waarbij ze laten zien hoe de drone werkt en hoe je maximaal gebruik kunt maken van alle functies. Hieronder heb ik twee populaire drones staan. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kun je ze vinden op DJI.com. 

 1. Inspire 2
 2. Matrice 300 RTK
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Heeft een drone onderhoud nodig? 

Vrijwel niet, maar het hangt ervan af hoe je ermee omgaat. Als je een drone gebruikt zoals het hoort, dan hoef je hem niet te onderhouden. Hier bedoel ik mee dat er geen extra kosten aan zijn verbonden. Je zult er echter altijd rekening mee moeten houden dat een drone kan crashen of op wat voor manier dan ook kan beschadigen. Misschien dat je er later een extra batterij bij wilt kopen, of je nieuwe propellers wil bestellen. Propellers kunnen gaandeweg verslijten waardoor de drone minder stabiel vliegt. Maar heel veel meer dan dat komt er niet bij kijken. Hoe moeilijk is drone vliegen eigenlijk?

drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

Welke drone moet ik kopen? 

Je hebt nu een idee hoe de drone markt er een beetje uitziet. Maar welke moet je kopen?  Voordat we die vraag kunnen beantwoorden moet je jezelf eerst een aantal vragen stellen. Wat wil je gaan doen met een drone? Waarom koop je een drone? Vind je het alleen leuk om te vliegen of wil je juist mooie beelden maken? Ik laat je hieronder zien waarom de meeste mensen een drone kopen. 

Lees dit artikel als je wilt weten waar drones voor worden gebruikt >>

Vliegen voor plezier: ben je gloednieuw in deze wereld? Een speelgoeddrone zou dan de beste optie zijn. Je kunt oefenen en je weet of het iets voor je is. En oké, een speelgoeddrone en een drone van 500 euro zijn niet met elkaar te vergelijken, maar het geeft toch een prima beeld. Hieronder zie je de beste speelgoeddrones:

Heb je al eerder met een drone gevlogen? Ik snap dan dat je geen drone van een paar tientjes wilt kopen. Denk een beetje aan de prijsklasse van 300 tot 500 euro. De DJI Mini 2 zou dan een hele goede optie zijn. Hieronder zie je de beste drones waarmee je opnames kunt maken:

Houd je meer van de snelheid? Ik merk altijd dat ik een beetje ga racen met mijn drones, terwijl het helemaal geen race drones zijn. Zoals je op dit filmpje hiernaast kunt zien zijn race drones ontzettend snel. Het is weer een hele andere tak in de drone wereld. Het is moeilijk, maar wel ontzettend leuk om te doen. Hieronder zie je een gebruiksvriendelijke FPV drone:

DJI Avata

DJI Avata

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Bovenaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

Vliegen voor werk: als je een drone gebruikt voor op je werk, dan zul je moeten denken aan minimaal 1500 euro. Het hangt er echter vanaf wat voor werk. Een fotograaf wil natuurlijk een professioneel beeld, maar hoeft geen drone van duizenden euro’s. Wat voor werk is het? Ik kan begrijpen dat je een drone makkelijk wilt meenemen zonder al te veel gedoe. Misschien is het een idee om dan een Mavic te kopen van DJI. De Mavic series zijn in staat om zichzelf in te klappen. Op deze manier kun je naast je normale bagage ook eenvoudig een drone meenemen.  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Als je een drone gebruikt om een bepaalde taak uit te voeren, kun je de drone hierop aanpassen. Stel dat je een drone gebruikt om daken mee te inspecteren. Het is dan niet nodig om een drone van een paar duizend euro te kopen, omdat je de camera die erop zit niet nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een drone met warmtecamera wilt, koop dan de drone zonder camera. 

Wat kun je doen met drones? >> 

Tot slot kan het zijn dat je niet weet waarvoor je de drone wilt gebruiken. Je kunt een drone kopen omdat je het leuk vindt om ver te vliegen, maar misschien vind je dat uiteindelijk erg tegenvallen. Soms gaan dingen anders dan je in gedachten had. Als je niet zeker bent van je zaak, kun je altijd nog beginnen met een wat goedkopere drone.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.