Wat kost een drone

Wat kost een drone? – Dit kan je verwachten voor de prijs

Hoeveel een drone kost hangt van veel factoren af. De prijzen verschillen, maar ik kan je in dit artikel precies laten zien wat je krijgt voor welke prijs. Een goedkope drone geeft je een hele andere ervaring dan de wat duurdere drones. Door deze met elkaar te vergelijken krijg je een beter beeld van wat mogelijk is.

Hieronder zie je de drones met de hoogste prijs-kwaliteitverhouding. Voor de meeste drone hobbyisten is dit dan ook de beste keus.

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat kost een drone?

Voor een goede drone van hoge kwaliteit betaal je minstens 400 euro. Speelgoeddrones daarentegen kan je al kopen vanaf een paar tientjes. Vanaf 400 euro vallen drones niet meer onder de categorie speelgoed en kan je er als serieuze hobby mee aan de slag.

Een voorbeeld hiervan zijn de drones van het merk DJI. DJI verkoopt camera drones van minstens een paar honderd euro en levert hoge kwaliteit.

Naast camera drones verkopen DJI en andere drone leveranciers ook duurdere modellen. Een drone wordt over het algemeen als professioneel gezien vanaf de 1500 euro.

Soort drone Gemiddelde prijs 
Speelgoeddrones €150 
Camera drones€400 tot €2000
Professionele drones€1500+ 
Race drones€300 tot €1500

Het is moeilijker om een prijs te bepalen voor race drones, aangezien veel onderdelen apart worden gekocht. Veel race drones worden namelijk zelf gebouwd met verschillende onderdelen.

Voor een goede race drone betaal je gemiddeld minimaal 300 tot 1500 euro. Ik richt me in dit artikel vooral op de camera drones en speelgoeddrones, aangezien dit veruit de populairste drones zijn. 

DJI Heeft een race drone op de markt gebracht. Dit maakt drone racing een stuk toegankelijker, omdat je niet zelf een drone hoeft te bouwen of de onderdelen hoeft te kopen. Hij is veel gebruiksvriendelijker dan een drone die je zelf samenstelt. Hieronder zie je de drone staan:

DJI Avata

DJI Avata

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Bovenaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

De prijs van drones voor beginners, hobbyisten en professionals 

Er is ook een andere manier waarop we de prijs van drones kunnen categoriseren. In plaats van de prijs te bepalen op basis van de soorten drones, kunnen we ook kijken naar de soorten dronepiloten. Drones worden voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt en door veel verschillende groepen gekocht.

We kunnen deze drone liefhebbers in 3 groepen verdelen.

Beginners

Allereerst hebben we de beginners. Als beginner ga je misschien niet meteen voor het duurste en koop je liever eerst een speelgoeddrone, omdat sommige mensen het eerst willen uitproberen. Ze vallen onder de speelgoedcategorie en zijn de goedkoopste drones op de markt. 

Hobbyisten

Verder hebben we drones voor hobbyisten. Hoe fanatiek je hobby ook is, de meeste mensen besteden geen duizenden euro’s aan een drone. Je wilt een drone waarmee je goed uit de voeten kan, maar het blijft een hobby. Je kunt het zien als duur speelgoed, maar daar kijkt iedereen weer anders naar. 

Professionals

Tot slot hebben we drones voor professionals. Dit zijn dronepiloten die de drones voor commerciële doeleinden gebruiken. Je mag dan ook verwachten dat die drones een stuk duurder zijn. Je kunt echter al hele mooie beelden maken met goedkopere drones, maar net die extra kwaliteit van de professionele drones maakt het verschil.

Hieronder zie je hoeveel de drones ongeveer kosten. De ene persoon heeft veel meer over voor zijn hobby dan de ander, vandaar het grote gat tussen hobbyisten en professionals. 

Soort drone Gemiddelde prijs 
Beginners €150 
Hobbyisten €600 
Professionals €1500+ 

Voor elk van deze soorten drones geldt dat ze met de tijd beter worden. Je kunt dus voor steeds minder geld steeds betere kwaliteit verwachten. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat kan je verwachten voor welke prijs? 

Het is ontzettend belangrijk dat je weet wat je koopt. Als de drone 5x duurder is, dan zal de drone ook ongeveer 5x beter zijn. In de drone branche krijg je voor wat je betaalt.

Soms zie je bij speelgoeddrones dat ze een veel beter bereik hebben dan andere speelgoeddrones, terwijl de prijs even hoog is. In de praktijk zal dit helemaal niet het geval zijn. Een drone die minder dan 100 euro kost, zal bij lange na niet de 500 meter bereik halen, ook al staat dit in de beschrijving. Trap hier dus niet in en denk eerst zelf na. 

De onderstaande blogs kunnen je ook een goed idee geven:

Drones onder de 150 euro 

Drones onder de 150 euro zijn speelgoed vooral bedoelt voor kinderen. Ze zijn echter heel moeilijk om te besturen. Speelgoeddrones onder de 100 euro hebben vaak geen GPS-signaal waardoor ze niet uit zichzelf in de lucht blijven vliegen. Dit betekent dat als je de controller loslaat de drone naar beneden valt.

Drones (oftewel speelgoeddrones) in deze prijscategorie hebben de onderstaande kenmerken:

 • Het zijn de kleinste/lichtste drones op de markt en daarom heel instabiel. Een klein beetje wind en de drone kan het niet meer aan. Een optie is om binnen te vliegen waar de drone minder weerstand heeft.
 • Je gaat een speelgoeddrone bijna 100% crashen, maar de gevolgen zijn niet groot. Ze wegen weinig en er kan nu eenmaal niet zoveel kapotgaan. Mocht die dan toch kapotgaan, dan was hij niet ontzettend duur. 
 • De batterijduur van deze drones is laag. Bij de omschrijving van de drones willen ze nog wel eens een veel langere batterijduur zetten, maar ik zou uitgaan van maximaal 10 minuten.
 • Je gaat er niet honderden meters ver mee vliegen; maximaal 100 meter. 
 • Sommige speelgoeddrones in deze prijsklasse beschikken al over een camera. De maximale kwaliteit die je behaalt is ongeveer 720p met 5 MP-foto. 

Een goede speelgoeddrone op de markt is de Ryze Tello. Ondanks de relatief lage prijs kan je een betrouwbaar product verwachten. Houd er wel rekening mee dat zo’n goedkope speelgoeddrone niet goed te vergelijken is met een duurder model.

Ryze Tello

 • Camerakwailiteit: 720p met 5 MP-foto 
 • Snelheid: 28 km/u 
 • Gewicht: 80 gram
 • Vliegtijd: 13 minuten 
 • Bereik: 100 meter 
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drones onder de 500 euro  

En toen steeg de kwaliteit ineens enorm. In deze prijsklasse noemen we de drones nog steeds speelgoed, maar zeker in de afgelopen jaren is de kwaliteit enorm verbeterd. Je krijgt meer voor minder geld. Het verschil tussen de drones in deze prijsklasse is groot, maar ze hebben ook veel met elkaar gemeen.

Een drone van 170 euro zal niet ineens heel veel beter zijn dan de speelgoeddrones die hierboven staan genoemd. Maar als we gaan kijken naar de 300, 400 en 500 euro drones, dan zien we zeker een verschil.

De beste drones in dit rijtje zijn de drones van DJI en Parrot. Dit zijn de bekendste drone merken tot nu toe. Wat je kunt verwachten voor een drone van ongeveer 500 euro: 

 • De drones zijn veel stabieler dan de goedkopere drones. Niet alleen omdat ze zwaarder zijn, maar vooral omdat de meeste over een GPS-signaal beschikken. De drone kan zich hierdoor stabiel in de lucht houden. Het is mede daarom een stuk eenvoudiger om te besturen. 
 • De camera is een stuk beter. Je kunt al denken aan 4K met 20 MP-foto’s. De duurste drones in dit rijtje beschikken al over een goede 3-assige gimbal. Een gimbal zorgt ervoor dat de camera stabiel blijft en je geen schokkerige beelden krijgt tijdens het filmen
 • Ook het bereik is enorm verbeterd. In plaats van 100 meter kunnen sommige drones de 2 kilometer halen. Drones tussen de 200 en 300 euro zullen niet veel verder vliegen dan een paar honderd meter. 
 • De drones worden intelligenter en zijn in staat om zelf op te stijgen, te landen of terug te keren naar het opstijgpunt.

Rond de 500 euro kan je het beste gaan voor de DJI Mini 3.

DJI Mini 3 

 • Camerakwaliteit: 4K 30 fps en 12 MP
 • Snelheid: 58.6 km/u
 • Gewicht: 249 gram
 • Vliegtijd: 38 min.
 • Bereik: 10 km

Drones onder de 2000 euro 

Drones tussen de 500 en 2000 euro zijn de populairste drones op de markt. Niet zo gek, want vanaf deze prijs begint het serieus te worden voor hobbyisten en fotografen.

De drones beschikken over goede kwaliteit waar ook professionals mee uit de voeten kunnen. Oftewel, sommige zijn goed genoeg voor professioneel gebruik terwijl de prijs helemaal niet zo hoog is.  

 • De drones beschikken over een camerakwaliteit van minimaal 4K 30 fps met 12 MP-foto. De meeste hebben een 3-assige gimbal waarmee hele stabiele beelden worden gemaakt.  
 • De drones beschikken over veel ‘intelligent fly modes’. Dit betekent dat de drone een route aflegt die jij van tevoren hebt bepaald. Dit kan je ontzettend helpen bij het filmen, maar kan ook betekenen dat de camera een bepaald object blijft volgen. Zo kan jij de drone besturen zonder dat je op de camera hoeft te letten. 
 • Het bereik is ongelooflijk groot. Veel drones zijn niet meer verbonden met wifi, maar via een zogeheten OcuSync-verbinding. Hierdoor kan de drone een stuk verder vliegen. Minimaal 2 km en maximaal 12 km. 

DJI Mini 4 Pro

 • Camerakwaliteit: 4K 100 fps en 48 MP
 • Snelheid: 57.6 km/u
 • Gewicht: 249 gram
 • Vliegtijd: 34 min.
 • Bereik: 20 km
 • Een groot voordeel in deze prijsklasse is dat veel drones door DJI zijn gemaakt. Ongeveer 70 tot 80% van de Nederlandse dronebezitters heeft een DJI-drone. En dat is niet voor niets gezien de kwaliteit.  
 • Misschien nog wel het grootste voordeel van deze drones: ze zijn makkelijk te besturen. De drones beschikken over sensoren waarmee ze obstakels kunnen ontwijken. Daar komt bij dat ze een stuk stabieler en minder gevoelig zijn voor wind. Zolang je drone goed werkt en je bestuurt hem zoals het hoort kan er niets fout gaan. 

Veel fotografen of bedrijven gebruiken naast hun huidige werk drones, maar hebben geen drone nodig van een paar duizend euro. Een drone van bijvoorbeeld 1000 euro is genoeg.

Wanneer je werk enkel en alleen is gericht op drones, dan zullen de drones een stuk duurder zijn. Dat zijn drones boven de 2000 euro. Hieronder heb ik de allerbeste vliegmachines in deze prijsklasse op een rijtje gezet. 

Let op: drones vanaf deze prijsklasse worden al snel duurder als je de Flight More Combo erbij koopt. Dit is een optie bij DJI drones waarbij je een tas, extra propellers, batterijen en andere accessoires krijgt. Ook de keuze tussen een smart controller en normale controller is een groot verschil.

Drones boven de 2000 euro 

Niet veel mensen zijn opzoek naar zo’n dure drone. Toch is het handig om hier iets van de weten zodat je een goed overwicht krijgt van de drone markt. Meer dan 2000 euro is erg vaag, omdat professionele drones ook makkelijk 30.000 euro kunnen kosten. Een professionele drone kan je aanschaffen voor: 

 • Hoge filmkwaliteit voor films, tv-programma’s of reclames 
 • Industriële inspecties 
 • Drones die worden gebruikt op het platteland (zoals het besproeien van land) 

Het verschil tussen die duizenden euro’s zit hem vooral in de extra functies die de duurdere drones hebben. Bedrijven die drones boven de 10.000 euro verkopen bieden regelmatig een cursus aan waarbij ze laten zien hoe de drone werkt en hoe je maximaal gebruik kunt maken van alle functies.

Hieronder heb ik twee populaire drones staan. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kun je ze vinden op DJI.com. 

 1. Inspire 3
 2. Matrice 300 RTK
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Heeft een drone onderhoud nodig? 

Nee, een drone heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Toch hangt het er vanaf hoe je ermee omgaat. Als je een drone gebruikt zoals het hoort, dan hoef je hem niet te onderhouden. Hier bedoel ik mee dat er geen extra kosten aan verbonden zitten. Je zult er echter altijd rekening mee moeten houden dat een drone kan crashen of op wat voor manier dan ook kan beschadigen.

Misschien dat je er later een extra batterij bij wilt kopen of je nieuwe propellers wil bestellen. Propellers kunnen gaandeweg verslijten waardoor de drone minder stabiel vliegt. Maar heel veel meer dan dat komt er niet bij kijken. 

drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

Welke drone moet ik kopen? 

Je hebt nu een idee hoe de drone markt er een beetje uitziet. Maar welke moet je kopen? Voordat we die vraag kunnen beantwoorden moet je jezelf eerst een aantal vragen stellen.

Wat wil je gaan doen met een drone? Waarom koop je een drone? Vind je het alleen leuk om te vliegen of wil je juist mooie beelden maken? Ik laat je hieronder zien waarom de meeste mensen een drone kopen. 

Vliegen voor plezier: ben je gloednieuw in deze wereld? Een speelgoeddrone zou dan een optie zijn. Je kunt oefenen en je weet of het iets voor je is. En oké, een speelgoeddrone en een drone van 500 euro zijn niet met elkaar te vergelijken, maar je kan wel kijken of je de smaak te pakken hebt. Hieronder zie je de beste speelgoeddrones.

Heb je al eerder met een drone gevlogen? Ik snap dan dat je geen drone van een paar tientjes wilt kopen. Denk een beetje aan de prijsklasse van 300 tot 500 euro. De DJI Mini 3 zou dan een goede optie zijn. Hieronder zie je de beste drones waarmee je opnames kunt maken:

Houd je meer van de snelheid? Ik merk altijd dat ik een beetje ga racen met mijn drones terwijl het helemaal geen race drones zijn. Drone racing is weer een hele andere tak van sport. Het is moeilijk, maar wel ontzettend leuk om te doen. Hieronder zie je een gebruiksvriendelijke FPV drone die ook erg toegankelijk is voor mensen zonder veel FPV vliegervaring.

DJI Avata

DJI Avata

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Bovenaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

Vliegen voor werk: als je een drone gebruikt voor op je werk moet je denken aan minimaal 1500 euro. Het hangt er echter vanaf wat voor werk. Een fotograaf wil natuurlijk een professioneel beeld, maar hoeft geen drone van duizenden euro’s.

Je drone meenemen naar je werk is inmiddels geen probleem meer. Vele modellen kunnen zich inmiddels inklappen waardoor een drone weinig ruimte inneemt.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Tot slot kan het zijn dat je niet weet waarvoor je de drone wilt gebruiken. Je kunt een drone kopen omdat je het leuk vindt om ver te vliegen, maar misschien vind je dat uiteindelijk erg tegenvallen. Soms gaan dingen anders dan je in gedachten had. Als je niet zeker bent van je zaak kan je altijd nog beginnen met een wat goedkopere drone.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.