Wat kost een drone

Wat kost een drone? – Dit kan je verwachten voor de prijs

Hoeveel een drone kost hangt van veel factoren af. De prijzen verschillen, maar ik kan je in dit artikel precies laten zien wat je krijgt voor welke prijs. Een goedkope drone geeft je een hele andere ervaring dan de wat duurdere drones. Door deze met elkaar te vergelijken krijg je een beter beeld van wat mogelijk is.

Wat kost een drone?

Een drone van hoge kwaliteit kost minstens 400 euro. Speelgoeddrones daarentegen kan je al kopen vanaf een paar tientjes. Vanaf 400 euro vallen drones niet meer onder de categorie speelgoed en kan je er als serieuze hobby mee aan de slag.

Een voorbeeld hiervan zijn de drones van het merk DJI. DJI verkoopt camera drones van minstens een paar honderd euro en levert hoge kwaliteit.

Naast camera drones verkopen DJI en andere drone leveranciers ook duurdere modellen. Een drone wordt over het algemeen als professioneel gezien vanaf de 1500 euro.

Soort drone Prijs 
Speelgoeddrones €150 
Camera drones€400 tot €2000
Professionele drones€1500+ 
Race drones€300 tot €1500

Het is moeilijker om een prijs te bepalen voor race drones, aangezien veel onderdelen apart worden gekocht. Veel race drones worden namelijk zelf gebouwd met verschillende onderdelen.

DJI heeft inmiddels een race drone op de markt gebracht die meteen de lucht in kan. Dit maakt drone racing een stuk toegankelijker, omdat je niet zelf een drone hoeft te bouwen of de onderdelen hoeft te kopen. Voor een goede race drone betaal je gemiddeld 300 tot 1500 euro.

Wat kan je verwachten voor welke prijs? 

Het is ontzettend belangrijk dat je weet wat je koopt. Als de drone 5x duurder is, dan zal de drone ook ongeveer 5x beter zijn. De onderstaande blogs kunnen je ook een goed beeld geven van de drone prijzen.

In de drone markt krijg je voor wat je betaalt. Er zijn geen geheimen of trucjes om goedkoper uit te zijn.

Jasper

Drones onder de 150 euro 

Drones onder de 150 euro zijn speelgoed vooral bedoelt voor kinderen. Ze zijn echter heel moeilijk om te besturen. Speelgoeddrones onder de 100 euro hebben vaak geen GPS-signaal waardoor ze niet uit zichzelf in de lucht blijven vliegen. Dit betekent dat als je de controller loslaat de drone naar beneden valt.

Drones (oftewel speelgoeddrones) in deze prijscategorie hebben de onderstaande kenmerken:

 • Het zijn de kleinste/lichtste drones op de markt en daarom heel instabiel. Een klein beetje wind en de drone kan het niet meer aan. Een optie is om binnen te vliegen waar de drone minder weerstand heeft.
 • Je gaat een speelgoeddrone bijna 100% crashen, maar de gevolgen zijn niet groot. Ze wegen weinig en er kan nu eenmaal niet zoveel kapotgaan. Mocht die dan toch kapotgaan, dan was hij niet ontzettend duur. 
 • De batterijduur van deze drones is laag. Bij de omschrijving van de drones willen ze nog wel eens een veel langere batterijduur zetten, maar ik zou uitgaan van maximaal 10 minuten.
 • Je gaat er niet honderden meters ver mee vliegen, maar maximaal 100 meter. 
 • Sommige speelgoeddrones in deze prijsklasse beschikken al over een camera. De maximale kwaliteit die je behaalt is ongeveer 720p met 5 MP-foto. 

Soms zie je bij speelgoeddrones dat ze een veel beter bereik hebben dan andere speelgoeddrones, terwijl de prijs even hoog is. In de praktijk zal dit helemaal niet het geval zijn. Een drone die minder dan 100 euro kost zal bij lange na niet de 500 meter bereik halen, ook al staat dit in de beschrijving. Trap hier dus niet in en denk eerst zelf na. 

Een goede speelgoeddrone op de markt is de Ryze Tello. Ondanks de relatief lage prijs kan je een betrouwbaar product verwachten. Houd er wel rekening mee dat zo’n goedkope speelgoeddrone niet goed te vergelijken is met een duurder model.

Ryze Tello

 • Camerakwailiteit: 720p met 5 MP-foto 
 • Snelheid: 28 km/u 
 • Gewicht: 80 gram
 • Vliegtijd: 13 minuten 
 • Bereik: 100 meter 

Drones onder de 500 euro  

En toen steeg de kwaliteit ineens enorm. In deze prijsklasse noemen we de drones nog steeds speelgoed, maar zeker in de afgelopen jaren is de kwaliteit enorm verbeterd. Je krijgt meer voor minder geld. Het verschil tussen de drones in deze prijsklasse is groot, maar ze hebben ook veel met elkaar gemeen.

Een drone van 170 euro zal niet ineens heel veel beter zijn dan de speelgoeddrones die hierboven staan genoemd. Maar als we gaan kijken naar de 300, 400 en 500 euro drones, dan zien we zeker een verschil.

De beste drones in dit rijtje zijn de drones van DJI en Parrot. Dit zijn de bekendste drone merken tot nu toe. Wat je kunt verwachten voor een drone van ongeveer 500 euro: 

 • De drones zijn veel stabieler dan de goedkopere drones. Niet alleen omdat ze zwaarder zijn, maar vooral omdat de meeste over een GPS-signaal beschikken. De drone kan zich hierdoor stabiel in de lucht houden. Het is mede daarom een stuk eenvoudiger om te besturen. 
 • De camera is een stuk beter. Je kunt al denken aan 4K met 20 MP-foto’s. De duurste drones in dit rijtje beschikken al over een goede 3-assige gimbal. Een gimbal zorgt ervoor dat de camera stabiel blijft en je geen schokkerige beelden krijgt tijdens het filmen
 • Ook het bereik is enorm verbeterd. In plaats van 100 meter kunnen sommige drones de 2 kilometer halen. Drones tussen de 200 en 300 euro zullen niet veel verder vliegen dan een paar honderd meter. 
 • De drones worden intelligenter en zijn in staat om zelf op te stijgen, te landen of terug te keren naar het opstijgpunt.

Rond de 500 euro kan je het beste gaan voor de DJI Mini 3.

DJI Mini 3 

 • Camerakwaliteit: 4K 30 fps en 12 MP
 • Snelheid: 58.6 km/u
 • Gewicht: 249 gram
 • Vliegtijd: 38 min.
 • Bereik: 10 km

Drones onder de 2000 euro 

Drones tussen de 500 en 2000 euro zijn de populairste drones op de markt. Niet zo gek, want vanaf deze prijs begint het serieus te worden voor hobbyisten en fotografen.

De drones beschikken over goede kwaliteit waar ook professionals mee uit de voeten kunnen. Oftewel, sommige zijn goed genoeg voor professioneel gebruik terwijl de prijs helemaal niet zo hoog is.  

 • De drones beschikken over een camerakwaliteit van minimaal 4K 30 fps met 12 MP-foto. De meeste hebben een 3-assige gimbal waarmee hele stabiele beelden worden gemaakt.  
 • De drones beschikken over veel ‘intelligent fly modes’. Dit betekent dat de drone een route aflegt die jij van tevoren hebt bepaald. Dit kan je ontzettend helpen bij het filmen, maar kan ook betekenen dat de camera een bepaald object blijft volgen. Zo kan jij de drone besturen zonder dat je op de camera hoeft te letten. 
 • Het bereik is ongelooflijk groot. Veel drones zijn niet meer verbonden met wifi, maar via een zogeheten OcuSync-verbinding. Hierdoor kan de drone een stuk verder vliegen. Minimaal 2 km en maximaal 12 km. 
 • Een groot voordeel in deze prijsklasse is dat veel drones door DJI zijn gemaakt. Ongeveer 70 tot 80% van de Nederlandse dronebezitters heeft een DJI-drone. En dat is niet voor niets gezien de kwaliteit.  
 • Misschien nog wel het grootste voordeel van deze drones: ze zijn makkelijk te besturen. De drones beschikken over sensoren waarmee ze obstakels kunnen ontwijken. Daar komt bij dat ze een stuk stabieler en minder gevoelig zijn voor wind. Zolang je drone goed werkt en je bestuurt hem zoals het hoort kan er niets fout gaan. 

DJI Mini 4 Pro

 • Camerakwaliteit: 4K 100 fps en 48 MP
 • Snelheid: 57.6 km/u
 • Gewicht: 249 gram
 • Vliegtijd: 34 min.
 • Bereik: 20 km

Veel fotografen of bedrijven gebruiken naast hun standaard camera-uitrusting een drone, maar hebben geen drone nodig van een paar duizend euro. Een drone van bijvoorbeeld 1000 euro is genoeg.

Wanneer je werk enkel en alleen is gericht op drones, dan zullen de drones een stuk duurder zijn. Dat zijn drones boven de 2000 euro. Hieronder heb ik de allerbeste vliegmachines in deze prijsklasse op een rijtje gezet. 

Let op: drones vanaf deze prijsklasse worden al snel duurder als je de Flight More Combo erbij koopt. Dit is een optie bij DJI drones waarbij je een tas, extra propellers, batterijen en andere accessoires krijgt. Ook de keuze tussen een smart controller en normale controller is een groot verschil.

Drones boven de 2000 euro 

Niet veel mensen zijn opzoek naar zo’n dure drone. Toch is het handig om hier iets van de weten zodat je een goed overwicht krijgt van de drone markt. Meer dan 2000 euro is erg vaag, omdat professionele drones ook makkelijk 30.000 euro kunnen kosten. Een professionele drone kan je aanschaffen voor: 

 • Hoge filmkwaliteit voor films, tv-programma’s of reclames 
 • Industriële inspecties 
 • Drones die worden gebruikt op het platteland (zoals het besproeien van land) 

Het verschil tussen die duizenden euro’s zit hem vooral in de extra functies die de duurdere drones hebben. Bedrijven die drones boven de 10.000 euro verkopen bieden regelmatig een cursus aan waarbij ze laten zien hoe de drone werkt en hoe je maximaal gebruik kunt maken van alle functies.

Hieronder heb ik twee populaire drones staan. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kun je ze vinden op DJI.com. 

 1. Inspire 3
 2. Matrice 300 RTK

Heeft een drone onderhoudskosten? 

Nee, een drone heeft vrijwel geen onderhoudskosten. Toch hangt het er vanaf hoe je ermee omgaat. Als je een drone gebruikt zoals het hoort, dan hoef je hem niet te onderhouden. Hier bedoel ik mee dat er geen extra kosten aan verbonden zitten. Je zult er echter altijd rekening mee moeten houden dat een drone kan crashen of op wat voor manier dan ook kan beschadigen.

Misschien dat je er later een extra batterij bij wilt kopen of je nieuwe propellers wil bestellen. Propellers kunnen gaandeweg verslijten waardoor de drone minder stabiel vliegt. Maar heel veel meer dan dat komt er niet bij kijken. 

Welke drone moet ik kopen? 

Je hebt nu een idee hoe de drone markt er een beetje uitziet. Maar welke moet je kopen? Voordat we die vraag kunnen beantwoorden moet je jezelf eerst een aantal vragen stellen.

Wat wil je gaan doen met een drone? Waarom koop je een drone? Vind je het alleen leuk om te vliegen of wil je juist mooie beelden maken?

Speelgoeddrone

Ben je gloednieuw in deze wereld? Een speelgoeddrone zou dan een optie kunnen zijn. Je kunt oefenen en je weet of het iets voor je is. En oké, een speelgoeddrone en een drone van 500 euro zijn niet met elkaar te vergelijken, maar je kan wel kijken of je de smaak te pakken krijgt. Hieronder zie je de beste speelgoeddrones van dit moment.

ryze tello speelgoeddrone optimized

1. Ryze Tello

Syma X22W

2. Syma X22W

gear2play Zuma Drone voor kinderen

3. Gear2Play Zuma

Camera drone

Heb je al eerder met een drone gevlogen? Ik snap dan dat je geen drone van een paar tientjes wil kopen. Denk een beetje aan de prijsklasse van 300 tot 500 euro. Hieronder zie je de beste drones waarmee je opnames kunt maken:

DJI Mini 4 Pro

1. DJI Mini 4 Pro

DJI Mini 3

2. DJI Mini 3

DJI Mavic 3 Pro

3. DJI Mavic 3 Pro

FPV drone

Houd je meer van de snelheid? Ik merk altijd dat ik een beetje ga racen met mijn drones terwijl het helemaal geen race drones zijn. Drone racing is weer een hele andere tak van sport.

Het is moeilijk, maar wel ontzettend leuk om te doen. Hieronder zie je een gebruiksvriendelijke FPV drone die ook erg toegankelijk is voor mensen zonder veel FPV vliegervaring.

DJI Avata

DJI Avata

De DJI Avata maakt het een stuk makkelijker om in de wereld van FPV vliegen te stappen. Met de meegeleverde FPV goggles (soort VR-bril) en de gebruiksvriendelijke controller kan iedereen beginnen met drone racing.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat het kopen van een drone vragen oproept. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen bij het kiezen van de beste drone.

Wat is een goede drone om mee te beginnen?

Een goede drone om mee te beginnen is de DJI Mini 4 Pro. De DJI Mini 4 Pro is onder de 250 gram waardoor je geen vliegbewijs hoeft te halen. Door de omnidirectionele obstakeldetectie kan je niet zomaar tegen obstakels vliegen.

Wat is een goede betaalbare drone?

Een goede betaalbare drone is de DJI Mini 3. Dit is is een goed instapmodel voor als je opzoek bent naar een relatief goedkope drone. De drone is onder de 250 gram en heeft een hoge camerakwaliteit.

Wat kost een gemiddelde drone?

Een gemiddelde drone kost tussen de 400 en 1500 euro. Speelgoeddrones zijn goedkoper en kan je al voor een paar tientjes vinden. Professionele drones daarentegen zijn al snel een paar duizend euro.

Wat kost een hobby drone?

Een hobby drone kost tussen de 400 en en 1500 euro. Vanaf de 1500 euro worden drones vaak commercieel ingezet en niet meer gezien als hobby. Onder de 400 euro worden drones beschouwd als speelgoed en kan je het niet echt een hobby noemen.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.