drone in de lucht onder 500 euro

Beste drone onder de 500 euro

500 euro is een mooi bedrag om uit te geven aan een drone. In deze prijsklasse bevinden zich genoeg drones van hoge kwaliteit. Na het lezen weet je wat de beste drones onder de 500 euro zijn en wat je kan verwachten met dit budget.

DronePrijs
1. DJI Mini 3Bekijk op Bol.com
2. DJI Mini 2 SEBekijk op Bol.com
3. EVO Nano Premium Bundle Bekijk op Bol.com

Beste drones onder de 500 euro

Vanaf de 400 euro is het mogelijk om een drone van het merk DJI te kopen. Met een budget van 500 euro raad ik je dan ook aan om een drone van dit merk aan te schaffen. DJI levert de allerhoogste kwaliteit op het gebied van drones.

Bij de onderstaande drones heb ik rekening gehouden met mijn eigen ervaringen, specificaties, het merk, gebruikersreviews en natuurlijk de prijs.

1. DJI Mini 3

De beste drone onder de 500 euro is de DJI Mini 3. Onder de 500 euro ga je geen drone vinden met een hogere kwaliteit dan de Mini 3. Met de camera kan je serieus mooie beelden maken en ook de vliegtijd is uitstekend.

De DJI Mini 3 kan je zien als het begin van het professionele. Het is geen speelgoed meer te noemen, maar het behoort ook niet tot de professionele modellen. Met de juiste kennis en vaardigheden kan je echter professionele drone beelden maken.

Er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen als je de Mini 3 aanschaft. Zo is de keuze tussen een remote controller en een smart controller belangrijk. De Smart controller heeft een ingebouwd schermpje, maar is een stuk duurder dan de remote controller waarvoor je je eigen telefoon gebruikt als schermpje.

Wil je het helemaal goed uitpakken, dan kan je ook kiezen voor de Fly More Combo. Een pakket wat bestaat uit allerlei handige drone accessoires, zoals extra accu’s, propellers en een opbergcase. Door dit te selecteren kom je ruim boven de 500 euro uit, maar het is het overwegen waard.

Specificaties

 • Gewicht: 249 gram
 • Diagonaal: 247 mm
 • Vliegtijd: 38 min.
 • Snelheid: 58.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 12 MP
 • Filmresolutie: 4K 30 fps
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 18 km

2. DJI Mini 2 SE

Vind je de Mini 3 net wat te duur en wil je liever ook de Fly More Combo? Dan kan je het beste gaan voor de DJI Mini 2 SE. De DJI Mini SE is de voorganger van de Mini 3 en lijkt in veel opzichten op de Mini 2 SE.

Als je de specificaties met elkaar vergelijkt zie je al snel waarom de DJI Mini 3 een stukje duurder is. Let hierbij ook op het verschil tussen de sensor van de camera. De camerasensor van de Mini 3 is net wat groter en kan daarmee hogere kwaliteit beelden maken.

Een groot voordeel van beide drones is het gewicht. Ondanks al de kwaliteiten en functies zijn beide modellen onder de 250 gram gebleven. Hier is uiteraard over nagedacht en bewust voor gekozen door DJI. Doordat de drone minder weegt dan 250 gram hoef je geen vliegbewijs te halen. Wel moet je je als dronepiloot registreren, maar dat is niet zo’n grote opgave.

Zoek je een goedkope drone zonder dat je rommel of speelgoed koopt, dan is dit je beste keuze. Zeker als je de drone koopt zonder de Fly More Combo kom je op een hele lage prijs uit.

Ben je van plan om de drone voornamelijk te gebruiken voor luchtopnames en hecht je meer waarde aan de camerakwaliteit, overweeg dan de DJI Mini 3. Aan het eind van de dag film je met de Mini 2 SE maximaal in 2.7K en gebruik je een kleinere sensor.

Specificaties

 • Gewicht: 249 gr.
 • Diagonaal: 213 mm
 • Vliegtijd: 31 min.
 • Snelheid: 58.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assige
 • Camerasensor: 1/2 .3’’ CMOS
 • Fotoresolutie: 12 MP
 • Filmresolutie: 2.7K 30 fps
 • Obstakeldetectie: nee
 • Bereik: 6 km

3. EVO Nano Premium Bundle 

Ben je niet zo fan van DJI drones en zoek je liever naar een ander merk, dan kan ik je de EVO Nano aanraden. Deze drone beschikt over een 1/2 inch camerasensor en over obstakeldetectie. 2 aspecten die bij de Mini 3 en de Mini 2 SE ontbreken.

Zeker de grote sensor en het aantal megapixels maakt de drone ideaal voor dronepiloten die geïnteresseerd zijn in luchtfotografie. Zelf ben ik minder bekend met het merk Autel, maar het is geen geheim dat ze inmiddels een mooie reeks aan drones op de markt hebben gebracht. Je kunt er dus van uitgaan dat je geen kat in een zak hebt gekocht.

Specificaties

 • Gewicht: 249 gr.
 • Diagonaal: 231 mm
 • Vliegtijd: 28 min.
 • Snelheid: 54 km/u
 • Gimbal: ja
 • Camerasensor: 1/2’’ CMOS
 • Fotoresolutie: 48 MP
 • Filmresolutie: 4K 30 fps
 • Obstakeldetectie: ja
 • Bereik: 8 km

Drones onder de 500 euro vergelijken

DroneDJI Mini 3DJI Mini 2 SEEVO Nano Premium Bundle
Gewicht249 gr.249 gr.249 gr.
Diagonaal247 mm213 mm231 mm
Max. Vliegtijd38 min.31 min.28 min.
Max. Snelheid58.6 km/u58.6 km/u54 km/u
GimbalJa 3-assigJa 3-assigJa 3-assig
Camerasensor1/1 .3’’ CMOS1/2 .3’’ CMOS1/2’’ CMOS
Fotoresolutie12 MP12 MP48 MP
Fps bij 4K4K 30 fps2.7K 30 fps4K 30 fps
Obstakeldetectieneeneeja
Max. bereik18 km6 km8 km

Wat kan je verwachten van een drone onder de 500 euro?

Drones onder de 500 euro moet je zien als het begin van het professionele. Vanaf deze prijs gaan mensen de drones niet meer zien als speeltje, maar als gereedschap. Zo worden ze steeds vaker gebruikt door fotografen die beelden vanaf de grond combineren met beelden vanuit de lucht.

Met een drone van 500 euro kan je dan ook serieuze beelden maken. Dit geldt eigenlijk voor alle drones vanaf ongeveer 400 euro. Alhoewel drones onder de 400 euro ook een camera hebben, is deze vaak niet goed genoeg. Dit heeft te maken met de sensor, gimbal en camera-instellingen van de goedkopere modellen.

Een ander groot voordeel is dat je met een budget van 500 euro drones van het merk DJI kunt kopen. DJI is het bekendste en populairste drone merk in Nederland en de rest van Nederland. DJI verkoopt geen speelgoeddrones en focust zich enkel op camera drones en professionele high-end drones.

Vanaf een bepaald bedrag beschikken drones over bepaalde functies en specificaties. Hoe duurder de drone, hoe beter de specificaties. Hieronder vertel ik je wat drones rond de 500 euro wel hebben en goedkopere drones niet.

Gimbal

Vanaf 500 euro beschikken drones standaard over een goede gimbal. Door een gimbal wordt de camera gestabiliseerd en krijg je geen schokkerige opnames. Iets wat essentieel is bij het maken van video’s vanuit de lucht.

Waar speelgoeddrones geen gimbal gebruiken of een 2-assige gimbal, gebruiken drones vanaf de 400 euro een 3-assige gimbal. Alle 3 de drones die hierboven zijn genoemd gebruiken een 3-assige gimbal waarmee je verzekerd bent van stabiele beelden.

Goede camerakwaliteit

Vanaf deze prijscategorie wordt de camerakwaliteit serieus goed. Je kan fotograferen in RAW, de drones ondersteunen een micro SD-kaart en de filmresolutie is vaak 4K. Daar komt bij dat de camera’s een vrij grote sensor hebben van minstens 1/2 .3’’ CMOS.

Intelligent Flight Battery

Zoals ik al zei kan je met 500 euro een drone van het merk DJI kopen. Dit merk produceert drones met zogenaamde intelligent flight batteries. Deze speciale LiPo-batterijen zorgen voor extra veiligheid en functies tijdens het vliegen:

 1. Deze batterijen zijn in staat om realtime informatie door te geven. Zo kun je tijdens het vliegen precies zien hoeveel batterijpercentage je nog over hebt.
 2. Als je batterij te laag is vliegt de drone automatisch terug naar waar hij is opgestegen.
 3. Verder zijn deze batterijen beschermt tegen zowel te ver ontladen als overladen.
 4. Tot slot zijn de batterijen beschermt tegen lage temperaturen, waardoor ze niet beschadigen.

Goedkope drones hebben soms ook de bovengenoemde functionaliteiten, maar die zullen niet altijd even goed werken.

Meer functies

Een duurdere drone neemt ook weer nieuwe functies met zich mee. Denk aan intelligent flight modes als Follow Me, Waypoints en Surround Mode. Veel van deze functies hebben speelgoeddrones ook, maar die werken in de praktijk een stuk minder goed. Andere voorbeelden:

 1. Quickshots: quickshots zijn verschillende manieren waarop de drone uit zichzelf kan vliegen. Het is een hele eenvoudige en effectieve manier om cinematisch drone opnames te maken. Voorbeelden van quickshots: dronie, helix, rocket, circle en boomerang. Wat deze vliegmanoeuvres precies inhouden kan je vinden op YouTube.
 2. Panorama: met de panorama mode kan je foto’s maken in 180◦ wide of 360◦ sphere. Het nadeel van deze functie is dat je ze alleen als JPG-formaat kan opslaan en niet in RAW-formaat.

Meer instellingen

Niet alleen de specificaties van de drone worden beter, ook de bijbehorende app kent veel meer mogelijkheden. Je hebt een stuk meer opties als het aankomt op de instellingen van de drone. Een voorbeeld hiervan is het instellen van de RTH-hoogte.

RTH staat voor ReturnToHome, waarbij de drone automatisch terugvliegt naar huis. De hoogte waarop de drone terug komt vliegen is belangrijk, omdat je niet wil dat deze halverwege de terugweg tegen een boom aanvliegt.

Drones vanaf de 500 euro zijn in staat om via de controller de camera te bewegen. Zo kan je tijdens het vliegen de camera naar onder of naar voren bewegen. Dit levert ook weer nieuwe filmtechnieken op.

Zelfs de snelheid waarmee je de gimbal beweegt kan je instellen in de app. In het Engels noemen ze dit de pitch speed. Ook is het mogelijk om de camera-instellingen te veranderen. Dit is nog vrij beperkt, maar vanaf deze prijs zeker mogelijk. Zo kan je kiezen in welke resolutie je filmt en of je in JPEG of RAW fotografeert.

Uiteraard zijn er nog veel en veel meer mogelijkheden in de app. In de video hierboven kun je zien welke mogelijkheden de DJI Mini 2 heeft wat betreft de instellingen.

OcuSync-verbnding

Drones rond de 500 euro maken vaak geen gebruik meer van een ingebouwd WiFi-signaal. In plaats daarvan gebruiken ze een OcuSync-verbinding, waarbij je je telefoon met een draadje aan de controller verbindt.

Door dit systeem kunnen de drones veel verder vliegen dan voorheen en wordt het signaal een stuk minder snel verstoord.

OcuSync verbinding controller draadje drone

Kans op crash

De kans dat je een drone rond de 500 euro crasht is lager dan een goedkopere drone. Doordat ze veel stabieler vliegen en meer veiligheidsfuncties hebben is het risico op een crash lager.

In principe hoef je een drone rond deze prijs nooit te crashen. Zolang je voorzichtig bent en niet te veel risico neemt kan het bijna niet foutgaan. Als het fout gaat en er gaan onderdelen kapot, dan heb je wel een groter probleem en kost het meer geld om te repareren/vervangen.

drone crash boom verzekering

Wat hebben drones onder de 500 euro niet?

Uiteindelijk heb je altijd baas boven baas. Drones van 1000 euro hebben natuurlijk net wat meer te bieden dan drones rond de 500 euro. Hieronder zet ik alle eigenschappen die ontbreken bij drones onder de 500 euro.

Obstakeldetectie

Los van de Autel EVO Nano hebben drones onder de 500 euro geen obstakeldetectie. De duurdere drones daarentegen beschikken over sensoren waarmee ze obstakels automatisch kunnen ontwijken.

Vanaf ongeveer 800 euro kan je drones verwachten die over sensors voor obstakeldetectie beschikken. Ook drones van slechts 300 euro beweren gebruik te maken van obstakeldetectie, maar dit is verre van betrouwbaar.

drone obstakeldetectie boom crash voorkomen

Camera-instellingen

De camera-instellingen voor drones onder de 500 euro zijn zeer beperkt. Terwijl je bij dure drones de witbalans, diafragma, belichting, sluitertijd en ISO kan veranderen, zal dit bij drones rond de 500 euro niet mogelijk zijn. Voor veel mensen zijn de mogelijkheden hierin dermate beperkt dat ze toch besluiten te upgraden.

Algemene specificaties

Uiteraard zijn de specificaties van drones onder de 500 euro minder goed dan duurdere drones, maar dat is logisch. Denk aan de vliegtijd, het bereik, de maximale snelheid en nog veel meer. Ook zullen de drones iets minder stabiel vliegen, onder andere door het lage gewicht.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Moet je een drone rond de 500 euro kopen?

Niet voor iedereen is een drone van 500 euro geschikt. Vaak zijn mensen geneigd om iets meer te kopen dan dat ze daadwerkelijk nodig hebben. Als je een drone van 500 euro koopt moet je je beseffen dat je een groot deel hiervan uitgeeft aan de camera.

Bedenk voor jezelf of je die camera op de drone daadwerkelijk gaat gebruiken. Als je een camera drone koopt is het belangrijk dat je daadwerkelijk houdt van het maken van drone foto’s en video’s.

Veel mensen kopen een prijzige drone voor de vele functies, lange vliegtijd, bereik en de kwaliteit in zijn algemeenheid. Ze zien het meer als een gadget en niet als een vliegende camera. Niets mis mee, maar houd er rekening mee dat je na een tijdje vliegen met de drone alle functies wel hebt gezien.

Het vliegen met de drone is nog steeds leuk, maar niet zo leuk meer als in het begin. Iets wat veel langer leuk blijft is het maken van mooie luchtopnames. Doordat je op steeds meer nieuwe plekken komt daag je jezelf telkens weer uit om mooiere beelden te maken.

Aan het eind van de dag kent fantasie geen grenzen. Je kan eindeloos doorgaan en jezelf ontwikkelen op dit gebied. Het is alleen zonde als je in dit gedeelte van de drone hobby minder geïnteresseerd bent.

Koop alleen een drone rond de 500 euro als je het maken van luchtopnames leuk vindt. Zonder de camera te gebruiken ben je er veel te snel op uitgekeken. Dit is iets wat ik regelmatig in mijn omgeving zie gebeuren.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.