Beste drone onder de 200 euro

Beste drone onder de 200 euro

Er zijn een hoop drones onder de 200 euro van slechte kwaliteit. In dit artikel lees je wat de beste drones zijn onder de 200 euro en waar je op moet letten in deze prijscategorie.

DronePrijs
1. Eachine E520SBekijk op Bol.com
2. Ryze Tello Boost ComboBekijk op Bol.com
3. JJRC X28Bekijk op Bol.com
4. SG108Bekijk op Bol.com
5. SYMA W1 EXPLORERBekijk op Bol.com

Beste drones onder de 200 euro

Hieronder vind je de beste drones onder de 200 euro. Eerlijk is eerlijk, het aanbod van drones in deze prijscategorie is gering. Veel drones zijn merkloos en zijn vanuit China op de markt gebracht. Niet bepaalt de kwaliteit waar je als dronepiloot op hoopt.

Uiteindelijk geldt bij drones altijd: hoe hoger de prijs, hoe meer mogelijkheden. Het komt niet vaak voor dat je een drone met meer mogelijkheden voor een lagere prijs kunt kopen. Je krijgt dus echt waar je voor betaald.

1. Eachine E520S

De Eachine E520S is de beste drone onder de 200 euro. Hij beschikt over alle functies waar een drone voor 200 euro aan moet voldoen. Het is de duurdere versie van de bekende Eachine E58 die ook al een lange tijd populair is.

Het inklapbare design is overgenomen van de duurdere modellen van DJI. Hierdoor is de drone eenvoudig mee te nemen of op te bergen in je tas. In de doos worden 2 extra batterijen geleverd. In totaal kom je uit op 3 batterijen waarmee je toch een tijdje kunt vliegen.

Vanaf deze prijs hebben drones geavanceerdere functies, zoals de follow me en waypoints modus. Houd er echter rekening mee dat deze functies niet zo nauwkeurig werken. Deze technologie werkt pas goed bij drones die minstens 500 euro kosten.

Verder beschikt de Eachine E520S over de veelgebruikte headless mode: een modus die rekening houdt met beginnende dronepiloten.

Als je een drone met de voorkant naar voren bestuurt is links, links en rechts, rechts. Zodra je de drone om zijn as draait is links niet meer links, en rechts niet meer rechts. Dit maakt het besturen van de drone een stuk moeilijker. De headless mode zorgt ervoor dat je hier geen last meer van hebt. Dit betekent dat links altijd links is en rechts altijd rechts.

Tot slot is ook rekening gehouden met het gewicht van de drone. Met een gewicht van 249 gram zit de drone net onder de magische grens van 250. Dit betekent dat je geen vliegbewijs hoeft te halen en een theorie-examen hoeft te doen.

Specificaties

 • Gewicht: 280 gr.
 • Vliegtijd: 15 min.
 • Snelheid: 40 km/u
 • Fotoresolutie: 5 MP
 • Filmresolutie: 4K 25 fps
 • Bereik: 300 meter

Let op! Veel drones in deze prijscategorie zijn merkloos en komen van dezelfde product leverancier uit Aziatische landen. Verkopers en dropshippers op Bol.com plakken hier hun eigen label aan en verkopen het vervolgens als merkproduct. Om kwaliteit te waarborgen raad ik alleen drones aan die gemaakt zijn door echte drone producenten.

2. Ryze Tello Boost Combo

De Ryze Tello Boost Combo is een relatief goedkope drone in dit rijtje, maar dit gaat niet ten koste van de kwaliteit. Met de Boost Combo koop je een complete drone met alle benodigde accessoires, zoals extra accu’s en propellers.

De Boost Combo is een extra optie die je kan selecteren als je de Ryze Tello koopt. In de boost combo zitten allerlei handige accessoires, waaronder een speciale oplader. Deze oplader laadt meerdere batterijen achter elkaar op, maar niet tegelijk.

Een groot verschil tussen deze drone en de Eachine E520S is het GPS-signaal. Waar de Eachine E520S een GPS-signaal gebruikt om zichzelf te oriënterend in de lucht, moet de Ryze Tello het doen zonder. In combinatie met het lage gewicht van de Tello kan je last krijgen van wind.

Specificaties

 • Gewicht: 80 gram
 • Vliegtijd: 13 min.
 • Snelheid: 28.8 km/u
 • Fotoresolutie: 5 MP
 • Filmresolutie: 720p
 • Bereik: 0.1 km

3. JJRC X28

Ook een goede optie onder de 200 euro is de JJRC X28. JJRC is een bedrijf dat zich specialiseert in radiografisch bestuurbaar speelgoed, waaronder drones. Ze hebben verschillende modellen op de markt gebracht, zoals de JJRC X28.

Wat betreft de prijs en de specificaties komt deze drone vrij veel overeen met de Eachine E520S. Toch staat de JJRC op nummer 3, omdat Eachine en Ryze betere en bekendere drone merken zijn. Daar komt bij dat de bovenstaande drone worden meegeleverd met 3 accu’s en de JJRC X28 met 2.

Houd er verder rekening mee dat de specificaties niet overeenkomen met de werkelijkheid. Een bereik van 1000 meter ga je waarschijnlijk niet halen en ook de vliegtijd zal in de praktijk lager uitvallen.

Specificaties

 • Gewicht: 215 gr.
 • Vliegtijd: 18 min.
 • Snelheid: 40 km/u
 • Fotoresolutie: 5 MP
 • Filmresolutie: 4K
 • Bereik: 1000 meter

Let op! Drones van ongeveer 200 en 300 euro worden vaak op de markt gezet als 4K drones waar je erg professionele beelden mee kan maken. Alhoewel je er foto’s en video’s mee kan maken is de kwaliteit verre van goed. Dit komt omdat de sensor van de camera erg klein is. Voor serieuze drone beelden is een drone van minstens 400 euro vereist.

4. SG108

Dan hebben we de SG108 die vergelijkbaar is met de Ryze Tello. Het model valt meteen op door zijn opvallende kleur wat handig kan zijn als je in de buurt van struiken en bomen vliegt.

Bij de beschrijving van de drone staat een 50x zoom optie bij. Houd er rekening mee dat het hier gaat om een digitale zoom en geen optische zoom. Dit betekent dat de kwaliteit achteruitgaat zodra je inzoom, net zoals bij je mobiele telefoon.

Net zoals de bovenstaande modellen is het mogelijk om de drone in te klappen. Vanwege zijn lage gewicht hoef je geen vliegbewijs te halen. Ook hoef je je niet te registreren, omdat het onder de speelgoedcategorie valt.

Een voordeel ten opzichte van de andere modellen is de opbergtas die standaard wordt geleverd met de drone. Het veilig vervoeren en opbergen van de drone is zeker geen overbodige luxe.

Specificaties

 • Gewicht: 229 gr.
 • Vliegtijd: 25 min.
 • Snelheid: 21.6 km/u
 • Filmresolutie: 720p
 • Bereik: 1000 meter

5. SYMA W1 EXPLORER

Tot slot hebben we een drone van het merk Syma. Een bekende producent in de wereld van speelgoeddrones. Ondanks het niet-inkapbare design is het een compacte drone die wel tegen een stootje kan.

Houd er verder rekening mee dat de drone geen ingebouwde elektronische beeldstabilisatie gebruikt. Een functie waar de JJRC als enige in dit lijstje wel over beschikt.

Specificaties

 • Gewicht: 230 gr.
 • Vliegtijd: 14 min.
 • Snelheid: 25 km/u
 • Fotoresolutie: 5 MP
 • Filmresolutie: Full HD
 • Bereik: 250 meter

Drones onder de 200 euro vergelijken

DroneEachine E520SRyze TelloJJRC X28SG108SYMA W1 EXPLORER
Gewicht280 gr.80 gr.215 gr.229 gr.230 gr.
Max. Vliegtijd15 min.13 min.18 min.25 min.14 min.
Max. Snelheid40 km/u28.8 km/u40 km/u21.6 km/u25 km/u
Fotoresolutie5 MP5 MP5 MP5 MP
Filmresolutie4K720p4K720pFull HD
Max. bereik300 meter100 meter1000 meter1000 meter250 meter

Wat kan je verwachten van een drone onder de 200 euro?

Drones tussen de 100 en 200 euro beschikken vaak al over een GPS. Dit geldt immers voor de Eachine E520S, JJRC X28 en SG108. Door dit GPS-signaal kan de drone zich oriënteren in de lucht en uit zichzelf vliegmanoeuvres uitvoeren. Het biedt een stuk meer mogelijkheden en maakt de drone een stuk stabieler in de lucht. Let hier dus op als je een drone in deze prijsklasse gaat kopen.

Maar wat zijn dan precies de mogelijkheden? Als je een drone koopt en dit leest ben je erg enthousiast om deze functies uit te proberen. Tenminste, dat was ik toen ik voor het eerst een drone ging kopen.

Verwacht alleen niet dat alle functies het even goed doen. Voor een goede werking zal je moeten upgraden naar drones van minimaal 400-500 euro. Hieronder leg ik de meest voorkomende functies uit.

 • ActiveTrack: de drone volgt je de controller.
 • Waypoints: door van tevoren een route uit te stippelen in de app kan de drone automatisch een route afleggen.
 • Surround mode: de drone vliegt een perfecte cirkel rondom een geselecteerd object.

Naast een GPS hebben drones vanaf de 100 tot 200 euro een live-videobeeld. Dit betekent dat je tijdens het vliegen het beeld van de camera op je telefoon ziet. Dit doe je eenvoudig door de bijbehorende app van je drone op je telefoon of tablet te installeren.

Een live-videobeeld maakt het oriënteren in de lucht een stuk eenvoudiger en maakt het mogelijk om realtime informatie te zien. Denk aan hoe ver en hoog je drone vliegt, maar ook hoeveel batterij je nog over hebt.

Houd er rekening mee dat drones in deze prijsklasse lang niet altijd een SD-kaart gebruiken. Verkopers laten lijken alsof dit positief is, maar echt ideaal is het niet. Door een SD-kaart te gebruiken kan je beelden van de drone rechtsreeks op je computer zetten.

Zonder SD-kaart zet je de beelden via de app op je mobiel of tablet. Dit levert een stuk minder goede beeldkwaliteit op en raad ik je niet aan. Bij drones onder de 200 euro heb je vaak echter geen keus.

Wat hebben drones onder de 200 euro niet?

We hebben net gezien wat drones onder de 200 euro wel hebben, maar wat hebben drones onder de 100 euro niet?. Hieronder zet ik de belangrijkste op een rijtje.

OcuSync

Het bekendste drone merk DJI gebruikt tegenwoordig een OcuSync-verbinding. Je zult deze vorm van verbinden alleen bij de duurdere drones tegenkomen.

Met OcuSync verbind je de telefoon met je controller door middel van een draadje. Op die manier kan je met je telefoon verbinding maken met de controller. Door deze verbinding kan de drone realtime informatie naar je telefoon sturen.

De drones onder de 200 euro maken echter gebruik van een WiFi-signaal*. Dit WiFi-signaal heeft hetzelfde doel als de OcuSync-verbinding: je telefoon/tablet met je controller verbinden.

Je apparaat op deze manier met je controller verbinden is goed mogelijk, maar levert je een minder goed bereik op. Terwijl de drones van DJI kilometers aan bereik hebben, kunnen speelgoeddrones met een WiFi-signaal slechts enkele 100 meters vliegen. Daar komt bij dat een WiFi-verbinding sneller wordt gestoord door andere signalen.

*dit is niet een wifi-signaal in de vorm van een internetverbinding. Het wifi-signaal zit in de controller en de drone ingebouwd. Je hoeft dus niet te betalen voor mobiele data om met deze wifi te verbinden. Meer informatie over hoe je je drone met je telefoon verbindt.

Obstakeldetectie

De meeste drones onder de 200 euro gebruiken geen obstakeldetectie. Mocht het er wel bij staan, dan zou ik dit negeren. Drones van deze prijs zullen niet in staat zijn om objecten uit zichzelf te ontwijken, ook al staat dit erbij. De drones van het merk DJI kunnen dit vaak wel, maar dan hebben we het over de echt dure modellen van rond de 1000 euro.

Een goede camera

Als je de beschrijving onder deze drones leest krijg je soms de indruk dat je er echt mooie beelden mee kunt maken. Vergis je hier niet in. De camera’s onder de drone zijn niet goed genoeg om er echt wat moois mee te maken. Het is wel leuk om mee te filmen, maar dat terzijde. Mooie dronebeelden zoals je die op internet ziet zijn gemaakt met drones van minstens 400 euro.

Gimbal

Vrijwel alle drones onder de 200 euro gebruiken geen gimbal. Misschien op een enkeling na, maar die zal niet super goed werken. Een gimbal zorgt ervoor dat de camera van een drone stabiel blijft. Dit is een essentieel onderdeel bij het filmen met een drone. Zonder gimbal zijn je beelden erg schokkerig en trillerig door de bewegingen van de drone.

Na het lezen van deze punten lijkt het alsof drones onder de 200 euro helemaal geen goede keus zijn. Dit is niet wat ik hiermee probeer te zeggen. Voor de prijs die je betaalt zitten er goede opties bij. Als je niet tevreden bent met wat je krijgt voor 200 euro, dan zou het een optie kunnen zijn om meer of juist minder geld uit te geven.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Moet je een drone rond de 200 euro kopen?

In sommige gevallen is goedkoop duurkoop en dat wil je ten alle tijden voorkomen. Zelf ben ik kritisch over drones rond deze prijsklasse, maar ik kan begrijpen dat mensen voor deze prijscategorie kiezen.

Drones onder de 200 euro zijn relatief goedkoop en kan je nog zien als (duur) speelgoed. De vraag is wat je precies zoekt in een drone. Ben je van plan om mooie beelden te maken, ga dan niet voor een drone van 200 euro en spaar nog even verder. Pas vanaf 400 euro gaan drone beelden ergens op lijken.

Als je een drone zoekt om mee te beginnen of om mee te leren vliegen, misschien is een goedkopere drone dan wel beter. Het leren vliegen met een drone kan namelijk ook met een drone onder de 100 euro. Nadat je een drone koopt van 100 euro zou je eventueel kunnen upgraden naar drones van ongeveer 400 euro. Je slaat in dit geval de hele prijsklasse tussen de 100 en 400 euro over.

Een drone rond de 200 euro is in deze gevallen een optie:

 1. Je bent niet van plan om in de toekomst te upgraden naar duurdere drones van bijvoorbeeld het merk DJI
 2. Je vindt de drones onder de 100 euro te eenvoudig.

In dit geval heeft het geen zin om een dure camera drone van DJI te kopen en ook geen goedkope drone met weinig functies. Je moet er echter wel rekening mee houden dan drones onder de 200 euro een stuk minder lang meegaan dan dure drones. De kwaliteit van de materialen en software is nu eenmaal lager.

Koop een drone onder de 200 euro als je geen serieuze luchtopnames wil maken en als je drones onder de 100 euro te beperkt vindt. In dit geval zijn drones onder de 200 euro een goede optie, omdat ze prima vliegen, een camera gebruiken en verschillende functies hebben in combinatie met een live-videobeeld.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.