wifi connectie logo design ontwerp teken icoontje

Hoe werkt een drone met WiFi? – Duidelijke uitleg en tips

Bij steeds meer drones is het mogelijk om ze te verbinden met WiFi. Bij de duurdere drones maken ze steeds meer gebruik van een zogeheten OcuSync verbinding. Hier kom ik later nog op terug. Ondanks dat het verbinden van een drone met WiFi helemaal niet moeilijk is, zijn er toch wat dingen die zeker in het begin belangrijk zijn. Ik bespreek in dit artikel alles waar je op moet letten. Daar komt bij dat een drone met WiFi ook nadelen met zich meebrengt.  

De beste drones die je met ingebouwde WiFi gebruikt:

DroneMerkPrijs
DJI Mavic MiniDJIBekijk op Bol.com
SG906 Pro SmartZLRCBekijk op Bol.com
Xorizon XZ98-4K PROXorizonBekijk op Bol.com
Hubsan H501AHubsanBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Voordat we beginnen moeten we eerst weten waarom drones gebruik maken van ingebouwde WiFi. Een smartphone verbinden met je drone via WiFi maakt het mogelijk om live mee te kijken tijdens het vliegen. Zo kun je zien hoever de drone van je vandaan is, hoe goed de verbinding is met de drone en nog veel meer. Het maakt het een stuk makkelijker om foto’s en video’s te makenBelangrijk: drones maken gebruik van een eigen ingebouwde WiFi. Dit betekent dat je niet je eigen WiFi van thuis hoeft te gebruiken. Je kan dus overal naartoe zolang je een drone, controller en een telefoon (met app) bij je hebt. 

Wil je weten hoe je een drone bestuurt? Je vindt alles hier >>

Hoe werkt een drone met WiFi?

Stap 1: zorg er allereerst voor dat je de drone, controller en je mobiel hebt opgeladen. Een DJI-drone (DJI is het bekendste drone merk) zet je aan door eerst één keer kort op de knop te drukken en de knop vervolgens iets langer in te houden. Je hoort dan het opstartgeluidje van je drone. Als je precies wilt weten hoe dit in elkaar zit, bekijk dan de gebruiksaanwijzingen.  

Stap 2: download de bijbehorende app. Voor DJI-drones kun je de DJI GO of de DJI GO 4 app downloaden. Voor een Parrot drone download je de FreeFlight app. Welke app jouw drone gebruikt kun je zien in de handleidingen of opzoeken op internet. De meeste apps kun je gewoon downloaden voor Android en Apple. Bij de DJI-app maak je eerst een account aan en volg je de stappen zoals ze worden weergegeven. Misschien dat je deze apps van DJI ook interessant vindt.  

Phantom 4 staat op boomstronk.jpg

Stap 3: vervolgens ga je naar de instellingen van je mobiel. Als je naar de WiFi-instellingen gaat, zie je het wifi netwerk van de drone verschijnen. Je kunt dit wifi netwerk alleen zien als de controller van de drone aanstaat. Je kunt dit Wifi-netwerk herkennen aan de naam van je drone. Stel dat je de Phantom 3 Standard hebt, dan zie je deze naam verschijnen. Als je hierop klikt, verschijnt er een verzoek om een WiFi-wachtwoord in te vullen. Dit WiFi-wachtwoord kun je vinden onderaan de accu van de drone, of op de doos. Als je dit niet kunt vinden, gebruik dan het standaard WiFi-wachtwoord van DJI, namelijk 12341234. Voor sommige drones heb je geen wachtwoord nodig, het verschilt.  

Stap 4: Ga terug naar de bijbehorende app van de drone. Als je de app opent, kun je meteen verbinding maken. Als je verbinding maakt kom je in de live videoverbinding van de drone. Je ziet dan op het schermpje wat de camera van je drone ziet. Dit betekent dat je de drone via je smartphone kunt besturen.  

Als je een drone met WiFi hebt, zal er waarschijnlijk ook een app beschikbaar zijn. Dus voor drones van een ander merk, zoals een Parrot, geldt ongeveer hetzelfde verhaal. Bij de Parrot hoef je bijvoorbeeld geen WiFi-wachtwoord in te voeren. Op pagina 6 onder het kopje ‘Verbind een smartphone’, kun je zien hoe dit systeem bij een Parrot werkt. 

Hoe verbind je een drone met je telefoon? >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Heb ik WiFi nodig om met een drone te vliegen? 

Nee, je hebt geen Wifi nodig om met een drone te vliegen. Er zijn drones die zonder WiFi vliegen en dat kent velen voordelen. Drones die wel met WiFi worden verbonden, beschikken over een eigen ingebouwde WiFi. Dit betekent dat je je eigen WiFi van thuis niet nodig hebt.

Kunnen drones vliegen zonder WiFi? 

Jazeker, steeds meer drones kunnen vliegen zonder WiFi. De wat duurder drones maken steeds minder gebruik van zo’n verbinding (vanaf 400 euro). De speelgoeddrones (niet meer dan paar honderd euro) hebben deze verbinding echter nog wel. De drones die vliegen zonder WiFi maken gebruik van een zogeheten OcuSync verbinding. Dit is een verbinding via een draadje op je controller. Je stopt het draadje van de controller in je telefoon, en je telefoon is verbonden. Je hoeft dan dus niet naar de instellingen van je mobiel om het juiste Wifi-netwerk te selecteren. 

Alle DJI-drones vanaf de Mavic Pro (behalve de Mavic Mini), hebben zo’n OcuSync verbinding. Tot slot zijn er veel speelgoeddrones die überhaupt geen live videoverbinding hebben. Als je geen gebruik maakt van een live videoverbinding, dan heb je ook geen verbinding tussen de smartphone en de drone nodig.  

Ondertussen hebben de drones al een OcuSync 2.0 en 3.0, oftewel een verbeterde versie van deze soort verbinding. Dit zijn de beste drones met een OcuSync-verbinding:

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Voordelen en nadelen van drones met WiFi 

Ik heb zelf een drone zonder WiFi en een drone met WiFi. Mijn oude Phantom maakt gebruik van een ingebouwd WiFi-netwerk. Het nadeel hiervan is dat de verbinding met de drone een stuk sneller wegvalt. Hierdoor kan ik een stuk minder ver vliegen. Het signaal met de drone wordt ook een stuk sneller verstoord, waardoor de verbinding in een keer wegvalt. Als een drone wordt verbonden via een OcuSync verbinding (zoals de nieuwe DJI-drones), dan zal de verbinding met de drone een stuk beter zijn. Je kunt makkelijk een bereik halen van een paar kilometer. 

Je kunt signaalversterkers gebruiken om de wifi-verbinding te verbeteren. Hieronder zie je verschillende versterkers die je op verschillende drones kunt gebruiken.

Bekijk hier hoe ver een drone kan vliegen >>

Het voordeel is echter dat het ontzettend eenvoudig is om hem met WiFi te verbinden. Mijn Mavic 2 Pro verbind ik met de OcuSync verbinding. Ik verbind mijn controller dus via een draadje met mijn telefoon. Dit betekent dat ik afhankelijk ben van dit draadje. Als ik hem kwijtraak werkt de live videoverbinding van mijn telefoon niet meer. Gelukkig kun je deze draadjes ook apart bestellen.   

Het voordeel van drones met een WiFi-signaal, is dat je de drones een stuk makkelijker uit de lucht kunt halen. Doordat mensen de WiFi van de drone kunnen hacken, kunnen ze de besturing van de drone overnemen. Zo kunnen drones een stuk sneller worden uitgeschakeld als ze bijvoorbeeld boven vliegvelden vliegen. Meer informatie over ‘drone hacking’ vind je hier

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Tips voor een betere WiFi-verbinding  

Er zijn een aantal dingen die je kunt om je drone verder te laten vliegen. Meer over het bereik van een drone. Hieronder heb ik 2 belangrijke tips: 

  1. De verbinding met een drone kan enorm verslechteren als je boven de bebouwde kom vliegt. Als je boven de bebouwde kom vliegt krijg je te maken met allerlei storende signalen. WiFi-signalen van huizen onder je verstoren het signaal die jij hebt met de drone. Het is dan een stuk moeilijker om verder te vliegen zonder dat de verbinding verbreekt. Voor het beste WiFi-signaal kun je beter naar een open veldje gaan.  
  1. Ten tweede is de stand van de antennes belangrijk. Zorg dat je de platte kant van de antennes wijst naar de drone. Hiernaast zie je een video waarin DJI precies uitlegt hoe je dit moet doen. Voor veel andere drones zal deze manier ook het best werken. Anders moet je even in de handleiding kijken of daar iets staat. Meestal kun je al een stuk verder vliegen als je de antennes een paar centimeters verstelt.  
  2. Tot slot kun je je verbinding verbeteren door zogenaamde signaalversterkers. Het versterkt de wifi-verbinding tussen de drone controller en de drone zelf. Deze versterkers kunnen voor veel verschillende drones gebruikt worden.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.