Hoe werkt een drone met WiFi

Hoe werkt een drone met WiFi? – Duidelijke uitleg en tips

Alhoewel de duurdere drones inmiddels een andere vorm van verbinden gebruiken, werken veel speelgoeddrones nog met een WiFi-signaal. Dit is geen WiFi-signaal waarmee je toegang hebt tot het internet, maar waarmee een verbinding tot stand wordt gemaakt tussen de controller en drone.

De beste drones die je met ingebouwde WiFi gebruikt:

DroneMerkPrijs
DJI Mavic MiniDJIBekijk op Bol.com
SG906 Pro SmartZLRCBekijk op Bol.com
Xorizon XZ98-4K PROXorizonBekijk op Bol.com
Hubsan H501AHubsanBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Voordat we beginnen moeten we eerst weten waarom sommige drones gebruik maken van ingebouwde WiFi. Een smartphone verbinden met je drone via WiFi maakt het mogelijk om live mee te kijken tijdens het vliegen. Zo kan je zien hoever de drone van je vandaan is, hoe goed de verbinding is met de drone en nog veel meer. Het maakt het ook een stuk makkelijker om foto’s en video’s te maken

Let op: drones maken gebruik van een eigen ingebouwde WiFi. Dit betekent dat je niet je eigen WiFi van thuis hoeft te gebruiken. Je kan dus overal naartoe zolang je een drone, controller en een telefoon (met app) bij je hebt. 

Hoe werkt een drone met WiFi?

Stap 1: zorg er allereerst voor dat je de drone, controller en je mobiel hebt opgeladen. Een DJI-drone (DJI is het bekendste drone merk) zet je aan door eerst één keer kort op de knop te drukken en de knop vervolgens iets langer in te houden.

Je hoort daarna het opstartgeluidje van je drone. Als je precies wilt weten hoe dit in elkaar zit kan je het beste de gebruiksaanwijzing raadplegen.

Stap 2: download de bijbehorende app. Voor DJI-drones kan je de DJI GO, DJI Fly of DJI GO 4 app downloaden. Voor een Parrot drone download je de FreeFlight app.

Welke app jouw drone gebruikt kan je zien in de handleiding of opzoeken op internet. Vaak vind je dit ook bij de product beschrijving van de drone of op de doos.

De meeste apps kan je gewoon downloaden voor Android en Apple. Bij de DJI-app maak je eerst een account aan en volg je de stappen zoals ze worden weergegeven.

Phantom 4 staat op boomstronk.jpg

Stap 3: vervolgens ga je naar de instellingen van je mobiel. Als je naar de WiFi-instellingen gaat zie je het wifi netwerk van de drone verschijnen. Je kunt dit wifi netwerk alleen zien als de controller van de drone aanstaat en herkennen aan de naam van je drone.

Als je op het WiFi-netwerk klikt verschijnt er een verzoek om een WiFi-wachtwoord in te voeren. Dit WiFi-wachtwoord kan je vinden onderaan de accu van de drone of op de doos. Als je dit niet kunt vinden gebruik je het standaard WiFi-wachtwoord van DJI, namelijk 12341234.

Stap 4: ga terug naar de bijbehorende app van de drone. Als je de app opent kan je meteen verbinding maken. Als je verbinding maakt kom je in de live videoverbinding van de drone. Je ziet dan op het schermpje wat de camera van je drone ziet, wat betekent dat je de drone via je smartphone kan besturen.  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Heb ik WiFi nodig om met een drone te vliegen? 

Nee, je hebt geen Wifi nodig om met een drone te vliegen. Er zijn drones die zonder WiFi vliegen en dat kent vele voordelen. Drones die wel met WiFi worden verbonden beschikken over een eigen ingebouwde WiFi. Dit betekent dat je je eigen WiFi van thuis niet nodig hebt.

Kunnen drones vliegen zonder WiFi? 

Jazeker, steeds meer drones kunnen vliegen zonder WiFi. De wat duurder drones maken steeds minder gebruik van zo’n verbinding (vanaf 400 euro). Speelgoeddrones (niet meer dan paar honderd euro) hebben deze verbinding echter nog wel.

De drones die vliegen zonder WiFi maken gebruik van een zogeheten OcuSync verbinding. Dit is een verbinding via een draadje op je controller. Je stopt het draadje van de controller in je telefoon waarna je verbonden bent met de drone. Je hoeft dan dus niet naar de instellingen van je mobiel om het juiste WiFi-netwerk te selecteren. 

Alle DJI-drones vanaf de Mavic Pro (behalve de Mavic Mini) hebben zo’n OcuSync verbinding. Tot slot zijn er veel speelgoeddrones die überhaupt geen live videoverbinding hebben. Als je geen gebruik maakt van een live videoverbinding, dan heb je ook geen verbinding tussen de smartphone en de drone nodig.  

Ondertussen hebben de ietwat duurdere drones al OcuSync 3.0 of 4.0, oftewel een verbeterde versie van deze soort verbinding. Dit zijn de beste drones met een OcuSync-verbinding van dit moment:

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Voor- en nadelen van drones met WiFi 

Ik heb zelf een drone zonder WiFi en een drone met WiFi. Mijn oude Phantom maakt gebruik van een ingebouwd WiFi-netwerk. Het nadeel hiervan is dat de verbinding met de drone een stuk sneller wegvalt, waardoor ik minder ver kan vliegen.

Het signaal met de drone wordt ook een stuk sneller verstoord, waardoor de verbinding in één keer wegvalt. Als een drone wordt verbonden via een OcuSync verbinding (zoals de DJI-drones), dan zal de verbinding met de drone een stuk beter zijn. Met deze vorm van verbinden kan je makkelijk een bereik halen van een paar kilometer. 

Je kunt signaalversterkers gebruiken om de WiFi-verbinding te verbeteren. Hieronder zie je verschillende versterkers die je op verschillende drones kan gebruiken.

Het voordeel van drones met een WiFi-signaal is dat je de drones een stuk makkelijker uit de lucht kunt halen. Doordat mensen de verbinding van de drone kunnen hacken, kunnen ze de besturing van de drone overnemen. Zo kunnen drones een stuk sneller worden uitgeschakeld als ze bijvoorbeeld boven vliegvelden vliegen.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Tips voor een betere WiFi-verbinding  

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je drone verder te laten vliegen. Hieronder heb ik 2 belangrijke tips: 

  1. De verbinding met een drone kan enorm verslechteren als je boven de bebouwde kom vliegt. Dit komt omdat je boven de bebouwde kom te maken krijgt met allerlei storende signalen

    WiFi-signalen van huizen onder je verstoren het signaal die jij hebt met de drone. Het is dan een stuk moeilijker om verder te vliegen zonder dat de verbinding verbreekt. Voor het beste WiFi-signaal kan je beter naar een open veldje gaan.  
  1. Ten tweede is de stand van de antennes belangrijk. Zorg dat je de platte kant van de antennes wijst naar de drone. Hierboven zie je een video waarin DJI precies uitlegt hoe je dit moet doen. De antennes een paar centimeter in de juiste richting verstellen kan al een groot verschil maken.
  2. Tot slot kan je je verbinding verbeteren door zogenaamde signaalversterkers. Het versterkt de wifi-verbinding tussen de drone controller en de drone zelf. Deze versterkers kunnen voor veel verschillende drones gebruikt worden.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.