man schiet geweer in de lucht woestijn

Hoe haal je een drone uit de lucht? De 5 beste manieren

Er worden steeds meer drones gemaakt, verkocht en gebruikt. Dit betekent dat we steeds meer drones in de lucht zien vliegen. Helaas komen sommige drones ook op plekken waar ze niet mogen komen. Op deze manier kunnen ze een gevaar vormen voor de omgeving. Het is dan wettelijk toegestaan om een drone neer te halen als politieagent. Maar hoe haal je een drone uit de lucht? Mag je überhaupt een drone uit de lucht halen als particulier? 

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

De belangrijkste methoden die hedendaags worden gebruikt om drones uit de lucht te halen: 

  1. Geweren
  2. Netten
  3. Drones hacken 
  4. Vogels 
  5. Geofencing 

Voordat we een drone uit de lucht kunnen schieten, moeten we eerst weten waar hij op dat moment vliegt. Gelukkig is het 3 Britse bedrijven gelukt om drones op te sporen via een radar. Ze noemen dit de Anti-UAV Defence (AUD). Het systeem kan in een straal van 10 km drones spotten en neerhalen. Oh ja, en zorg dat je weet of het een drone is of niet. Vaak worden veel dingen aangezien als drone, terwijl ze dat helemaal niet zijn. Vandaar dat het lezen van het artikel hierboven geen kwaad kan.

Mag je een drone uit de lucht schieten? >>

hoe haal je een drone uit de lucht?

1. Geweren 

De meest simpele methode is om de drone gewoon uit de lucht te knallen. In Amerika worden drones regelmatig uit de lucht geschoten. Wat de consequenties hiervan zijn verschilt per staat. Het staat in ieder geval vast dat deze manier gevaarlijk is. Een groot geweer heb je hier niet voor nodig. De meeste drones die wij kennen zijn quadcopters. Dit betekent dat de drone over vier motors en 4 propellers beschikt. Als één daarvan niet meer functioneert, stort de drone neer. 

Er zijn echter ook nadelen aan deze manier. Het is namelijk ontzettend moeilijk om de drone te raken. Dat moet je zeker niet onderschatten. Daar komt bij dat paintballgeweren, nerf pistooltjes en een luchtbuks geen effect hebben op drones. Ze kunnen je pijn doen, maar ze zijn niet gemaakt om schade aan te richten. In dit geval is een waterpistool nog effectiever, want die kan voor kortsluiting zorgen als het water de drone binnenkomt. Geen van deze manieren hierboven worden in Nederland gebruikt, maar… 

Er bestaan speciale drone geweren die drones uit de lucht kunnen halen. Ik bespreek de 3 meeste effectieve en populaire ‘drone geweren’. Het is veiliger dan een drone met een echt geweer neer te halen. Bovendien is het een stuk effectiever en is de kans groter dat je de drone raakt. 

Hieronder zie je voordelen en nadelen van het gebruiken van normale geweren:

Voordelen  

  • Met een goed geweer (shotgun) heb je de drone in één keer kapot 
  • Je kunt snel herladen 
  • Politie beschikt over deze wapens  
  • Goedkope oplossing 

Voordelen

  • Gevaarlijk 
  • Moeilijk te raken 
  • Drone stort neer 
  • Weinig van dit soort geweren gemaakt 

Zit je drone niet in de lucht, maar in een boom vast? Bekijk dan dit artikel >>>

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Drone jammers: dit is de aller populairste manier om drones uit te schakelen. Een drone is afhankelijk van stuursignalen die via radiosignalen overgebracht worden van de piloot naar de drone. Als dit signaal wordt verstoord, kan de drone niet meer worden bestuurd door de piloot. Elke drone reageert hier weer anders op. Sommige drones zullen in de lucht blijven hangen, anderen vliegen terug naar het opstijgpunt. In ieder geval kan de drone zijn route niet vervolgen, dus missie geslaagd.

Een nog complexere uitvoering is ‘spoofing’. Dit betekent dat de drone een vals GPS-signaal krijgt doorgestuurd en je de drone van richting kunt veranderen. Een groot nadeel van deze geweren is dat sommige drones zichzelf kunnen besturen zonder GPS-signaal. Er valt dan niets zoveel te verstoren en dan hebben drones vrij spel. 

Drone zappers: deze nieuwe wapens zijn in staat om drones compleet te vernietigen of te desoriënteren. De lasers uit de drone vuren een onzichtbare warmtestraal af. Op deze manier smelt de drone. Een bronsterkte van 1 kW is al genoeg om een flink gat in de drone te boren en dus uit te schakelen. In het filmpje hiernaast laat het Nederlandse Lucht -en Ruimtevaartcentrum zien hoe dit in zijn werking gaat. Met deze manier wordt vooral geëxperimenteerd in Amerika. Het wordt nog niet in de praktijk gebruikt, maar ook in Nederland zijn ze ermee bezig. 

Voordelen en nadelen van drone jammers en Drone zappers: 

Voordelen

  • Geen lozing van vuurwapen 
  • Snel lang afstandswapen 
  • Meerdere schoten achter elkaar 

Nadelen

  • Drone valt bijna altijd naar beneden 
  • Ze zijn duur 

Net Guns: het is een wapen die grote netten kan afvuren. Het wapen werd eerst gebruikt voor dieren en kan niet zo ver schieten. Hij kon alleen drones bereiken tot iets van 20 meter en dat schiet niet op. Andere bedrijven hebben dit systeem op een andere drone gezet, zodat je het net vanuit de lucht kunnen schieten. Het nadeel van dit net is dat je hem na één schot moet herladen. Het net is echter vrij groot en de kans dat je de drone raakt is hierdoor een stuk hoger. De SkyWall 100 is één van deze drones. Op de video hiernaast kun je zien hoe dit geweer werkt en hoe je hem gebruikt. 

Het gebruik van drone jammers, drone zappers en net guns kan zowel voordelen als nadelen hebben:

Voordelen  

  • Geen lozing van vuurwapen 
  • Makkelijk te raken 

Nadelen 

  • Duur 
  • Weinig van dit soort geweren gemaakt 
  • Laadtijd duurt lang 
  • Drone valt naar beneden 
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

2. Hacken 

Een drone is eigenlijk gewoon een vliegende computer. En ja, een computer kun je hacken. Door de drone te hacken krijg jij controle over de drone. Je kunt hem weg laten vliegen of laten landen. Deze manier is wat ingewikkelder dan de manieren voorheen, maar zeker interessant. Er zijn twee verschillende manieren die tot nu toe worden gebruikt. Ik leg beide manieren uit, zodat je een beetje een beeld krijgt hoe dit in zijn werking gaat. 

De drones worden bestuurd door de piloot die een signaal naar de drone uitzendt. Ik heb het eerder gehad over drone jammers die dit signaal kunnen verstoren. We kunnen dit signaal ook overmeesteren. Met overmeesteren bedoel ik een signaal dat sterker is dan het signaal van de dronepiloot. Op deze manier krijg jij controle over de drone, in plaats van de dronepiloot. Je hebt de drone dan gehackt.  

Hobby drones worden vaak verbonden met wifi. De frequentie die daarbij hoort is 2.4 gigahertz. Daar komt bij dat de verbinding voor iedereen beschikbaar is. Er is dus geen speciale afstandsbediening voor nodig. Eigenlijk is het enige wat je nodig hebt een iPhone, een app en een versterker. De drone weet niet waar het signaal vandaan komt, hij let alleen op hoe sterk welk signaal is.  

Onderzoekers hebben nog een andere manier gevonden om drones te hacken. Ze maken gebruik van wifi waarmee ze de drone kunnen infecteren met codes. De onderzoekers zeggen dat het niet al te ingewikkeld is, maar de gemiddelde persoon heeft hier niet genoeg kennis voor. Je moet enige ervaring hebben op het gebied van hacken.

Het voordeel van de hackmethode is dat het veel bereik heeft. Je kunt een drone dus van veraf hacken en je hoeft niet te ‘herladen’, zoals bij de geweren. Het grootste voordeel is dat de drone niet hoeft neer te storten. Je kunt de drone veilig laten landen, zonder dat de mensen onder de drone in gevaar komen. Het filmpje hierboven laat zien hoe makkelijk het kan zijn om een drone te hacken en dus te ‘overmeesteren’. 

Voordelen 

  • Lange afstand en snel wapen 
  • Meerdere pogingen zonder herladen 
  • Haalt een drone veilig terug 
  • Geen lozing van vuurwapen 

Drones moeten verboden worden? >>

Nadelen 

  • Enige technische kennis voor nodig 
  • Moeilijker toepasbaar op veel verschillende drones 
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

3. Netten 

Eerder heb ik het gehad over geweren die netten kunnen afschieten. Het is ook mogelijk om met een drone een andere drone neer te halen. Door aan de drone een groot net te hangen is het vrij eenvoudig om hem te vangen. Als de drone het net aanraakt, raken de propellers verstrikt. De drone zal dan meteen neerstorten. Het zou een stuk efficiënter kunnen zijn dan het afschieten van netten. Als je de drone mist kun je er gewoon opnieuw naartoe vliegen totdat je hem raakt. Bij de het afschieten van het net duurt het veel langer om weer een poging te wagen.  

Voordelen

  • Makkelijk te raken 
  • Meerdere pogingen 

Nadelen

  • Duur 
  • Drone valt naar beneden 
drone net neerhalen crash lucht

4. Vogels 

Vogels zijn een hele betrouwbare manier om drones uit te schakelen. Ze zijn snel en krijgen vrijwel alle drones te pakken. Nadat de vogel de drone uit de lucht heeft gepakt, brengt hij hem naar een veilige plek. De drone hoeft dus niet neer te storten en dat is weer een stuk veiliger voor als je boven een menigte vliegt. Zoals je op deze video hiernaast kunt zien is de politie al sinds enkele jaren bezig met het gebruiken van adelaars.  

Er zijn echter ook nadelen. Zo’n vogel is groot en kan een gemiddelde drone makkelijk uit de lucht halen, maar hoe zit het met grotere drones? Het antwoord op die vraag is nog niet duidelijk en weten we nog niet. Daar komt bij dat deze vogels gewond kunnen raken. De propellers van een drone kunnen serieuze schade aanbrengen. Bovendien is het gebruik van adelaars boven mensenmassa’s moeilijk toepasbaar. De vogel creëert onrust en het is niet zeker wat er gaat gebeuren. Het is dus maar de vraag of deze adelaars echt gebruikt gaan worden. 

Meer over drones en vogels >>

Voordelen

  • Snelle oplossing 
  • Drone valt niet naar beneden 
  • Meerdere aanvallen 
  • Altijd raak 

Nadelen

  • Niet diervriendelijk 
  • Onzekerheid op het gebeid van de grootte van de drones 
  • Niet toepasbaar bij mensenmassa’s 
  • Moet verzorgt en getraind worden (ook dat is duur)
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

5. Geofencing 

Hij past wat minder goed in dit rijtje, maar mag zeker niet ontbreken. Drones van DJI (meest verkochte drones) beschikken over een geofencingsysteem. Dit betekent dat de drone niet kan opstijgen op plekken waar dat niet mag. Plekken waar je niet mag vliegen worden no-fly zones genoemd. Deze geofencing wordt continu verbeterd en geüpdate. Hierdoor kunnen er ook nieuwe gebieden worden toegevoegd. Onder no-fly zones moet je aan vliegvelden, gevangenissen kerncentrales en andere plekken denken. Bekijk deze No-fly zones voor de actuele informatie. Dit soort praktijken voorkomen dat we drones uit de lucht moeten schieten.  

De drones hieronder maken gebruik van geofencing:

Mag ik een drone uit de lucht halen? 

Misschien moet ik je teleurstellen, maar drones mogen alleen worden neergehaald door de overheid. Het is niet toegestaan om de drone die boven je tuin vliegt neer te schieten. Ik heb hier een uitgebreid artikel over geschreven, waarin je kunt lezen of een drone boven je tuin mag vliegen. En nee, een drone mag niet boven je privéterrein vliegen. Maar de drone zelf neerhalen zorgt ervoor dat ook jij schuldig bent. Je kunt op dat moment het beste de politie bellen of hier een melding van maken. De politie is uiteindelijk degene die de drone uit de lucht kan halen met één van de bovenstaande manieren.  

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Wanneer mag je een drone uit de lucht halen? 

In principe mag de politie je drone neerhalen op het moment dat je strafbaar bezig bent. Ze zullen de drone alleen neerhalen als dit echt een gevaar oplevert. Je moet dan denken aan een vliegveld of een gevangenis. Hieronder zie je een paar regels waar dronepiloten zich aan moeten houden. Voor alle regels omtrent drones verwijs ik je naar de Rijksoverheid

  • Je mag niet vliegen boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing, gebieden rondom vliegvelden en andere no-fly zones.  
  • Je moet altijd voorrang geven aan ander luchtverkeer, zoals vliegtuigen, helikopters en zweefvliegtuigen.  
  • Je moet altijd rekening houden met privacyrechten van anderen. 

Tot slot heb ik nog een video waarin ze verschillende methodes testen. Je kunt ze allemaal nog een keer in de praktijk zien. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.