drone zijkant vliegt in de lucht

Hoe haal je een drone uit de lucht? – De 5 beste manieren

Drones vliegen niet altijd op plekken waar ze mogen vliegen en kunnen een gevaar vormen voor anderen. De drone uit de lucht halen neemt alle risico weg, maar hoe doe je dat? In dit artikel lees je hoe je een drone uit de lucht schiet en of dit legaal is.

Let op: een drone mag je niet uit de lucht halen. Het is niet toegestaan om schade toe te brengen aan andermans eigendommen. Wat je in plaats daarvan moet doen als je last hebt van een drone:

 1. Negeer de drone
 2. Ga in gesprek met de dronepiloot
 3. Maak een melding bij de plaatselijke politie

Zelf een drone uit de lucht halen is moeilijk, maar niet onmogelijk. Houd er wel rekening mee dat je dan mogelijk een schadevergoeding moet betalen.

Hoe haal je een drone uit de lucht?

Alhoewel het makkelijk lijkt om een drone uit de lucht te halen, is dit in de praktijk niet het geval. Een drone raken vanaf de grond is niet eenvoudig en ‘m neerhalen is een vak apart. Hieronder bespreek ik 5 vaak voorkomende en minder vaak voorkomende manieren om een drone uit de lucht te halen.

De belangrijkste methodes die hedendaags worden gebruikt om drones uit de lucht te halen: 

 1. Geweren
 2. Netten
 3. Drones hacken 
 4. Vogels 
 5. Geofencing 

Geweren 

De simpelste methode is om de drone gewoon uit de lucht te knallen met een geweer. In Amerika worden drones regelmatig uit de lucht geschoten met een geweer. Dat dit in Amerika wordt gedaan is geen verrassing, maar in Nederland is dit als particulier natuurlijk niet mogelijk.

Een drone uit de lucht schieten met een geweer lijkt eenvoudig, maar valt in de praktijk toch tegen. De effectiviteit hangt verder ook erg af van het soort geweer.

Paintballgeweren, nerf pistooltjes en luchtbuksen hebben geen effect op drones. Ze kunnen je pijn doen, maar ze zijn niet gemaakt om schade aan te richten. In dit geval is een waterpistool nog effectiever, want die kan voor kortsluiting zorgen als het water de drone binnenkomt.

Hieronder zie je voordelen en nadelen van het gebruiken van normale vuurwapens:

Voordelen

 • Met een goed geweer (shotgun) schiet je de drone in één keer kapot 
 • Je kunt snel herladen 
 • Politie beschikt over deze wapens  
 • Goedkope oplossing 

Nadelen

 • Gevaarlijk 
 • Moeilijk te raken 
 • Drone stort neer 

Er bestaan echter ook speciale drone geweren die drones uit de lucht kunnen halen. Ik bespreek de 3 meest effectieve en populaire ‘drone geweren’. Het is veiliger dan een drone met een echt geweer neer te halen. Bovendien is het een stuk effectiever en is de kans groter dat je de drone raakt. 

Drone jammers: dit is de populairste manier om drones uit te schakelen. Een drone is afhankelijk van stuursignalen die via radiosignalen overgebracht worden van de piloot naar de drone. Een drone jammer zorgt ervoor dat het signaal van de drone wordt verstoord en niet meer bestuurd kan worden door de piloot.

Elke drone reageert hier weer anders op. Sommige drones zullen in de lucht blijven hangen, terwijl andere drones terugvliegen naar het opstijgpunt. In ieder geval kan de drone zijn route niet vervolgen, dus missie geslaagd.

Een nog complexere uitvoering is ‘spoofing’. Dit betekent dat de drone een vals GPS-signaal krijgt doorgestuurd en je de drone van richting kunt veranderen. Een groot nadeel van deze geweren is dat sommige drones zichzelf kunnen besturen zonder GPS-signaal. Er valt dan niet zoveel te verstoren en dan hebben drones vrij spel. 

Drone zappers: deze nieuwe wapens zijn in staat om drones compleet te vernietigen of te desoriënteren. De lasers uit de drone vuren een onzichtbare warmtestraal af, waardoor de drone smelt. Een bronsterkte van 1 kW is al genoeg om een flink gat in de drone te boren en dus uit te schakelen.

Met deze manier wordt vooral geëxperimenteerd in Amerika. Het wordt nog niet in de praktijk gebruikt, maar ook in Nederland zijn ze ermee bezig. 

Voordelen en nadelen van drone jammers en Drone zappers: 

Voordelen

 • Geen lozing van vuurwapen 
 • Snel lang afstandswapen 
 • Meerdere schoten achter elkaar 

Nadelen

 • Drone valt bijna altijd naar beneden 
 • Ze zijn duur 

Net Guns: het is een wapen dat grote netten kan afvuren. Het wapen werd eerst gebruikt voor dieren en kan niet zo ver schieten. Hij kon alleen drones bereiken tot iets van 20 meter en dat schiet niet op. Andere bedrijven hebben dit systeem op een andere drone gezet, zodat je het net vanuit de lucht kan schieten. 

Het nadeel van dit net is dat je hem na één schot moet herladen. Het net is echter vrij groot en de kans dat je de drone raakt is hierdoor een stuk hoger. De SkyWall 100 is één van deze drones. In de video hieronder kan je zien hoe dit geweer werkt en hoe je hem gebruikt. 

Het gebruik van drone jammers, drone zappers en net guns kan zowel voordelen als nadelen hebben:

Voordelen

 • Geen lozing van vuurwapen 
 • Makkelijk te raken 

Nadelen

 • Duur 
 • Weinig van dit soort geweren gemaakt 
 • Laadtijd duurt lang 
 • Drone valt naar beneden
De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hacken 

Een drone is eigenlijk gewoon een vliegende computer. En ja, een computer kan je hacken. Door de drone te hacken krijg jij controle over de drone je het apparaat weg laten vliegen of laten landen.

Deze manier is wat ingewikkelder dan de manieren die eerder zijn besproken, maar zeker interessant. Er zijn twee verschillende manieren die tot nu toe worden gebruikt. Ik leg beide manieren uit, zodat je een beetje een beeld krijgt hoe dit in zijn werking gaat. 

De drones worden bestuurd door de piloot die een signaal naar de drone uitzendt. Ik heb het eerder gehad over drone jammers die dit signaal kunnen verstoren. We kunnen dit signaal ook overmeesteren.

Met overmeesteren bedoel ik dat een sterker signaal het oorspronkelijke signaal van de drone overneemt. Op deze manier krijg jij controle over de drone in plaats van de dronepiloot. Je hebt de drone dan gehackt.  

Hobby drones worden vaak verbonden met wifi. De frequentie die daarbij hoort is 2.4 gigahertz. Daar komt bij dat de verbinding voor iedereen beschikbaar is en er dus geen speciale afstandsbediening voor nodig is. Eigenlijk is het enige wat je nodig hebt een iPhone, een app en een versterker. De drone weet niet waar het signaal vandaan komt en let alleen op hoe sterk welk signaal is.  

Onderzoekers hebben nog een andere manier gevonden om drones te hacken. Ze maken gebruik van wifi waarmee ze de drone kunnen infecteren met codes. De onderzoekers zeggen dat het niet al te ingewikkeld is, maar de gemiddelde persoon heeft hier niet genoeg kennis voor. Je moet enige ervaring hebben op het gebied van hacken.

Het voordeel van de hackmethode is dat het veel bereik heeft. Je kunt een drone dus van veraf hacken en je hoeft niet te ‘herladen’, zoals bij de geweren. Het grootste voordeel is dat de drone niet hoeft neer te storten. Je kunt de drone veilig laten landen zonder dat de mensen onder de drone in gevaar komen.

Het filmpje hierboven laat zien hoe makkelijk het kan zijn om een drone te hacken en dus te ‘overmeesteren’. 

Voordelen

 • Lange afstand en snel wapen 
 • Meerdere pogingen zonder herladen 
 • Haalt een drone veilig terug 
 • Geen lozing van vuurwapen 

Nadelen

 • Enige technische kennis voor nodig 
 • Moeilijker toepasbaar op veel verschillende drones 

Netten 

Eerder heb ik het gehad over geweren die netten kunnen afschieten. Het is ook mogelijk om met een drone een andere drone neer te halen. Door aan de drone een groot net te hangen is het vrij eenvoudig om hem te vangen. Als de drone het net aanraakt raken de propellers verstrikt en zal de drone meteen neerstorten.

Het zou een stuk efficiënter kunnen zijn dan het afschieten van netten. Als je de drone mist kun je er gewoon opnieuw naartoe vliegen totdat je hem raakt. Bij de het afschieten van het net duurt het veel langer om weer een poging te wagen.  

Voordelen

 • Makkelijk te raken 
 • Meerdere pogingen 

Nadelen

 • Duur 
 • Drone valt naar beneden 
drone net neerhalen crash lucht

Vogels 

Vogels zijn een hele betrouwbare manier om drones uit te schakelen. Ze zijn snel en krijgen vrijwel alle drones te pakken. Nadat de vogel de drone uit de lucht heeft gepakt brengt hij hem naar een veilige plek. De drone hoeft dus niet neer te storten en dat is weer een stuk veiliger voor als je boven een menigte vliegt.

Er zijn echter ook nadelen. Zo’n vogel is groot en kan een gemiddelde drone makkelijk uit de lucht halen, maar hoe zit het met grotere drones? Het antwoord op die vraag is nog niet duidelijk en weten we nog niet.

Daar komt bij dat deze vogels gewond kunnen raken en de propellers van een drone serieuze schade kunnen aanbrengen. Bovendien is het gebruik van adelaars boven mensenmassa’s moeilijk toepasbaar. De vogel creëert onrust en het is niet zeker wat er gaat gebeuren. Het is dus maar de vraag of deze adelaars echt gebruikt gaan worden. 

Voordelen

 • Snelle oplossing 
 • Drone valt niet naar beneden 
 • Meerdere aanvallen 
 • Altijd raak 

Nadelen

 • Niet diervriendelijk 
 • Onzekerheid op het gebeid van de grootte van de drones 
 • Niet toepasbaar bij mensenmassa’s 
 • Moet verzorgt en getraind worden (ook dat is duur)
De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Geofencing 

Geofencing past wat minder goed in dit rijtje, maar mag zeker niet ontbreken. Drones van DJI (meest verkochte drones) beschikken over een geofencingsysteem. Dit betekent dat de drone niet kan opstijgen op plekken waar dat niet mag. Plekken waar je niet mag vliegen worden no-fly zones genoemd.

Geofencing wordt continu verbeterd en geüpdatet, wat betekent dat er ook nieuwe gebieden worden toegevoegd. Onder no-fly zones moet je aan vliegvelden, gevangenissen kerncentrales en andere plekken denken. Bekijk deze no-fly zone kaart om erachter te komen waar deze no-fly zones zich bevinden.

Tot slot heb ik nog een video waarin ze verschillende methodes testen. Je kunt ze allemaal nog een keer in de praktijk zien en met elkaar vergelijken. 

Mag ik een drone uit de lucht halen? 

Nee, het is niet toegestaan om iemands drone uit de lucht te schieten. Mogelijk een teleurstelling, maar drones mogen alleen worden neergehaald door de overheid. Het is niet toegestaan om de drone die boven je tuin vliegt neer te schieten. Ik heb een uitgebreid artikel over geschreven waarin je kunt lezen of een drone boven je tuin mag vliegen.

En nee, een drone mag niet boven je privéterrein vliegen. Maar de drone zelf neerhalen zorgt ervoor dat ook jij schuldig bent. Je kunt op dat moment het beste de politie bellen of hier een melding van maken. De politie is uiteindelijk degene die de drone uit de lucht kan halen met één van de bovenstaande methodes.  

Wanneer mag je een drone uit de lucht halen? 

De politie mag je drone neerhalen op het moment dat je strafbaar bezig bent. Ze zullen de drone alleen neerhalen als dit echt een gevaar oplevert. Je moet dan denken aan een drone boven een vliegveld of gevangenis. Hieronder zie je een paar belangrijke regels waar dronepiloten zich aan moeten houden:

 • Je mag niet vliegen boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing, gebieden rondom vliegvelden en andere no-fly zones.  
 • Je moet altijd voorrang geven aan ander luchtverkeer, zoals vliegtuigen, helikopters en zweefvliegtuigen.  
 • Je moet altijd rekening houden met privacyrechten van anderen. 

Voor alle regels omtrent drones verwijs ik je door naar de Rijksoverheid

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.