ongewenste drone in de lucht neerschieten

Mag je een drone uit de lucht schieten? – Tips voor overlast

Last van een drone in de buurt? Na het lezen van dit artikel weet je of het is toegestaan, hoe je een drone neerhaalt en wat je moet doen als je last hebt van een drone. 

Mag je een drone uit de lucht schieten? 

Nee, het is niet toegestaan om een drone uit de lucht te schieten. Het is namelijk niet toegestaan om schade toe te brengen aan andermans eigendom. Maar wat als de dronepiloot in overtreding is? Alhoewel een dronepiloot gewoon boven je huis of tuin mag vliegen, is het niet toegestaan om iemands privacy te schenden.

Zodra jij een gevoel van privacy inbreuk ervaart zit de dronepiloot fout. Het maakt hierbij niet uit of de drone over een camera beschikt.

Als jij voelt dat je privacy wordt geschonden of als de dronepiloot andere drone overtredingen begaat, is het dan wel toegestaan om een drone neer te halen? Ik moet je teleurstellen, ook dan is het niet toegestaan. Zolang je de drone niet uit de lucht schiet is alleen de dronepiloot schuldig.

Wat als je de drone toch uit de lucht schiet? 

Dit verschilt per situatie. Het is één keer voorgekomen dat iemand zijn drone boven zijn eigen tuin heeft neergeschoten. Zowel de dronepiloot als de bewoner moesten beide 50% van de schade van de drone vergoeden.

Aangezien de drone in kwestie 500 euro kostte hebben we het over een best wel hoog bedrag. Beiden moesten een bedrag betalen van maar liefst 250 euro. 

Om de situatie nog even goed te beschrijven: een man vloog met zijn drone boven de ander zijn perceel. De buurjongen heeft vervolgens de drone met een luchtbuks uit de lucht geschoten. De man heeft de beelden opgenomen en later teruggekeken. Met dit bewijs is hij naar de rechter gestapt die oordeelde dat ze beiden fout zaten.

Het kan ook zijn dat er helemaal niets gebeurd. Het is de maar de vraag of de dronepiloot naar de rechter stapt. Het kan ook zijn dat hij/zij het helemaal niet heeft gefilmd en er dus geen bewijs is.

In de meeste gevallen kun je het ook netjes oplossen zonder tussenkomst van een rechter. De bovenstaande situatie is een uitzonderlijk geval waarbij al sprake was van eerdere ruzies en spanningen. Maar wat moet je dan wel doen? Daar ga ik het nu over hebben. 

Dronepiloten met drones boven de 250 gram en een camera moeten zich sinds 1 januari 2021 registreren. Dit betekent dat ze een plaatje met een nummer op de drone hebben zitten. Dit nummer is gekoppeld aan de gegevens van de dronepiloot, waardoor je snel kan achterhalen wie erachter zit.

Hieronder zie je voorbeelden van drones waarvan de piloot zich moet registreren. Het zijn overigens drones die vrij populair en bekend zijn. Er is dus een kans dat de drone die je lastigvalt hiertussen staat.

Wat moet ik doen als een drone mij lastigvalt? 

Er zijn 5 dingen die je kunt doen. De meest efficiënte en nette manier is om de persoon te verzoeken om weg te gaan. De dronepiloot kan nooit ver zijn, aangezien je de drone altijd in zicht moet houden. Verder is het bereik van drones in een woonwijk beperkt, wat betekent dat de dronepiloot nooit ver kan zijn.

Nu houdt natuurlijk niet iedereen zich hieraan en kan het vinden van de dronepiloot een hele opgave zijn. Het helpt als de drone vaker terugkomt, zodat je een idee krijgt waar hij vandaan komt.

Drones die boven een wijk of aaneengesloten bebouwing vliegen kunnen meestal niet zo ver vliegen. Tenminste, dat is wat ik ervaar tijdens het vliegen. Door alle storende WiFi-signalen verliest de drone sneller de verbinding.  

drone bespieden privé terrein privacy schenden

Melding politie

Ook een goede optie is om een melding te maken bij de politie. Alhoewel de kans klein is dat de politie hier iets mee doet houden ze alle meldingen wel bij. Zo kan de politie een stuk beter peilen in hoeverre drones voor overlast zorgen.

Als je vaker last hebt van dezelfde drone is de kans groter dat de politie hier achteraangaat. Je moet de situatie in dit geval zo goed mogelijk omschrijven. Maak een foto van de drone, zoek het model op, de locatie, de tijd, enz. Meer info over drones melden bij de politie

drone melden bij politie melding doen overlast

Negeren

Nog een optie is om de drone compleet te negeren, omdat de piloot in veel gevallen een reactie probeert uit te lokken. Door het te negeren vliegt de drone al snel weg.

Je kunt natuurlijk ook gewoon gaan dreigen en met handgebaren laten weten dat je er niet van gediend bent. De meeste dronepiloten hebben, zeker eigenaren van duurdere modellen, geen slechte bedoelingen.

Drone toch neerhalen

Je kunt er ook voor kiezen om de drone toch neer te halen en de helft ervan te vergoeden. Je doet er goed aan om eerst het type drone even op te zoeken. Zo weet je hoe duur het model ongeveer is.

De meeste drones zijn van het merk DJI en zijn al snel 500 euro. Grote kans dus dat je de drone kunt herkennen op het internet door ‘DJI-drones’ in te tikken op Google.  

Hieronder zie je 3 verschillende drones die door consumenten worden gebruikt. De ene soort drone is veel duurder dan de ander en dat is goed om te weten voordat je overgaat op zwaarder geschut:

Er is tot slot nog één laatste mogelijkheid, maar die is ietwat onwaarschijnlijk. Je kunt natuurlijk ook gewoon de drone zonder schade uit de lucht halen, maar makkelijk is het niet. Zeker als de drone hoog vliegt is dit een moeilijke opgave.

Vliegt de drone zo laag dat je ‘m bijna kan pakken uit de lucht, dan zou ik dit niet riskeren. De kans op een propeller in je oog is namelijk te groot. Als de drone laag vliegt kan je er wel iets op gooien, maar zonder schade aan te richten krijg je ‘m niet tegen de grond.

drone uit de lucht schieten

Hoe haal je een drone uit de lucht? 

Voor bewoners zijn er niet veel manieren om een drone uit de lucht te halen. In Amerika gebruiken ze het liefst een shotgun waarmee je in de meeste gevallen wel raakt.

Toch is een drone uit de lucht schieten een stuk moeilijk dan je denkt. De makkelijkste manier is om iets tussen de propellers te gooien of iets dat verstrikt raakt in de propellers. Je zou bijvoorbeeld een wc-rol kunnen gebruiken.  

Uiteindelijk is het de overheid die zich echt bezighoudt met het uitschakelen van drones. Ik heb hier een apart artikel over geschreven. Zo maken ze gebruik van vogels, netten en speciale drone geweren.  

Wie mogen drones wel uit de lucht schieten? 

In bijna alle gevallen zal de politie de drone uit de lucht halen. Maar ook zij moeten hiermee uitkijken. Ook al bestaan er speciale drone geweren, de gemiddelde wijkagent heeft deze natuurlijk niet op zak.

Ze maken echter wel gebruik van roofvogels zoals je in de video hieronder kunt zien. Ik heb niet het idee dat ze die vaak inzetten. Bovendien is niet iedereen het met deze aanpak eens.

Vogels kunnen gewond raken en het gebruik van deze vogels zou niet diervriendelijk zijn. Daar komt bij dat het ontzettend duur is om deze vogels te trainen en te verzorgen. 

Een gewoon pistool gebruiken is ook geen optie. De kogel die neerstort na een schot kan in dichtbevolkte gebieden mensen in gevaar brengen. Bovendien stort de drone neer en dat is niet wat je wil boven mensenmenigten. Roofvogels en pistolen worden dus waarschijnlijk niet gebruikt. Maar wat dan wel?

Bij streng beveiligde gebieden zullen ze wel dronegeweren klaar hebben staan. En dan heb ik het voornamelijk over vliegvelden waarbij het gevaar het grootst is. Deze drone geweren zorgen ervoor dat de dronepiloot het signaal met de drone verliest.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.