man schiet drone met geweer neer

Mag je een drone uit de lucht schieten? – Tips voor overlast

Een drone kan soms op plekken komen waar niet iedereen blij mee is. Ze maken een irritant geluid en wekken al snel een gevoel van privacy schending op. Het liefst schiet je de drone gewoon uit de lucht, maar mag dit wel? In sommige gebieden mogen drones helemaal niet vliegen, dit noemen we no-fly zones. Verder is het gewoon toegestaan om boven een woonwijk, tuin of huis te vliegen. Hierbij gelden wel een paar belangrijke regels die je van tevoren moet weten. Na het lezen van dit artikel weet je of het is toegestaan, hoe je een drone neerhaalt en wat je moet doen als je last hebt van een drone. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Mag je een drone uit de lucht schieten? 

Nee, het is niet toegestaan om een drone uit de lucht te schieten. Het is niet toegestaan om schade toe te brengen aan iemand zijn eigendom. Maar wat als de dronepiloot in overtreding is? Zoals ik in de inleiding zei mogen drones gewoon over een tuin of een huis vliegen. Toch zijn er gevallen waar dit niet is toegestaan. Wanneer jij je als bewoner bespied voelt, is het een schending van je privacy. In dit geval is de dronepiloot in overtreding. Ook al heeft de drone geen camera, wanneer iemand dit voelt zit de dronepiloot altijd fout. Verder is het niet toegestaan om boven mensenmenigten te vliegen. Met een mensenmenigte wordt een groep van minimaal 12 personen bedoeld.  

Waar mag je drone vliegen? >>

Dit zijn de regels die diegene kan overtreden als hij/zij zich verder aan de algemene regelgeving omtrent drones houdt. Als diegene de regels overtreedt, is het dan toegestaan om een drone neer te halen? Ik moet je teleurstellen, ook dan is het niet toegestaan. Zolang je de drone niet uit de lucht schiet is alleen de dronepiloot schuldig. Wat als je de drone toch uit de lucht schiet? Ik bespreek het hieronder. 

Ben je bang dat je drone uit de lucht wordt geschoten, overweeg dan om een drone verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt je tegen schade aan de drone. Meer informatie vind je op hieronder en op Bol.com.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat als je de drone toch uit de lucht schiet? 

Dit verschilt per situatie. Het is één keer voorgekomen dat een drone is neergeschoten in deze situatie. Zowel de dronepiloot als de bewoner moesten beide 50% van de schade van de drone vergoeden. Aangezien drones al snel 500 euro kosten, kan dit dus hoog oplopen. Beiden moesten een bedrag betalen van 250 euro. 

Om de situatie nog even goed te beschrijven: een man vloog met zijn drone boven de ander zijn perceel. De buurjongen heeft vervolgens de drone met een luchtbuks uit de lucht geschoten. De man heeft de beelden opgenomen en later teruggekeken. Met dit bewijs is hij naar de rechter gestapt. In dit geval zaten ze beiden fout. Rechter: ‘Immers, wanneer geen inbreuk was gemaakt op de privacy van [gedaagde] had deze niet geschoten en wanneer [gedaagde] niet had geschoten was de drone niet beschadigd door het schot. In artikel 6:101 BW is opgenomen dat in een dergelijk geval de schade wordt verdeeld over beiden. 

Het kan ook zijn dat er helemaal niets gebeurd. Het is de maar de vraag of de dronepiloot naar de rechter stapt. Het kan ook zijn dat hij/zijn het helemaal niet heeft gefilmd. In dit geval is er geen bewijs. Bovendien beschikt niet elke drone over een camera. Toch moeten dronepiloten hun drone altijd in het zicht houden. Grote kans dus dat ze het zien gebeuren. Je kunt altijd een gok wagen. In de meeste gevallen kun je het ook netjes oplossen. De bovenstaande situatie is een uitzonderlijk geval waarbij er al sprake was van een burenruzie. Maar wat moet je dan wel doen? Daar ga ik het nu over hebben. 

Dronepiloten met drones boven de 250 gram en een camera moeten zich sinds 31 december 2020 registreren. Dit betekent dat dit soort drones een plakkertje met een nummer op de drone hebben zitten. Dit nummer is gekoppeld aan de gegevens van de dronepiloot, waardoor je snel contact kunt opnemen. Hieronder zie je voorbeelden van drones waarvan de piloot zich moet registreren. Het zijn overigens drones die vrij populair en bekend zijn. Er is dus een kans dat de drone die je lastigvalt hieronder tussen staat.

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com

Mag een drone boven mijn tuin vliegen? >>

Wat moet ik doen als een drone mij lastigvalt. 

Er zijn 5 dingen die je kunt doen. De meest efficiënte en nette manier is om de persoon te verzoeken om weg te gaan. De dronepiloot kan nooit ver zijn, aangezien je hem altijd in zicht moet houden. Nu houdt natuurlijk niet iedereen zich hieraan. Toch zijn er niet zoveel mensen die een drone hebben. Kans is groot dat je diegene snel kunt vinden. Zeker als de drone vaker terugkomt krijg je wel een idee waar hij vandaan komt. Drones die boven een wijk of aaneengesloten bebouwing vliegen kunnen meestal niet zo ver. Tenminste, dat is wat ik ervaar tijdens het vliegen. Door alle storende WiFi-signalen verliest de drone sneller de verbinding.  

Ook een goede optie is om een melding te maken bij de politie. Ook al doet de politie hier niets mee, ze krijgen deze meldingen toch binnen. Zo kan de politie een stuk beter peilen in hoeverre drones voor overlast zorgen. Als je vaker last hebt van dezelfde drone, dan weet ik zeker dat politie hier achteraangaat. Je moet de situatie in dit geval zo goed mogelijk omschrijven. Maak een foto van de drone, zoek het model op, de locatie, tijd, enz. Meer info over drones melden bij de politie

Nog een optie is om de drone compleet te negeren. In 9/10 gevallen probeert de piloot een reactie uit te lokken. Door het te negeren vliegt de drone al snel weg. Je kunt natuurlijk ook gewoon gaan dreigen om hem uit de lucht te halen. Als het een dure drone is gaat de dronepiloot vast en zeker weg. Besluit hij om laag te blijven vliegen, dan zal de drone niet zo heel duur zijn. De schade die je moet vergoeden als je hem toch neerhaalt is dan ook niet zo hoog. En dat brengt me meteen naar het volgende punt. 

Je kunt er ook voor kiezen om de drone toch neer te halen en de helft ervan te vergoeden. Je doet er goed aan om eerst het type drone even op te zoeken. Zo weet je hoe duur hij ongeveer is. Lees anders deze blog: wat kost een drone? De meeste drones zijn van het merk DJI, en die kunnen al snel duur zijn. Grote kans dus dat je de drone kunt herkennen op het internet door ‘DJI-drones’ in te tikken op Google.  

Hieronder zie je 3 verschillende drones die door consumenten worden gebruikt. De ene soort drone is veel duurder dan de ander en dat is goed om te weten voordat je hem neerknalt:

Soort drone DoelWinkel
SpeelgoeddroneEnkel vliegenBekijk op Bol.com
Camera droneFilmen en vliegenBekijk op Bol.com
FPV droneRacen en filmenBekijk op Bol.com

Er is tot slot nog één laatste mogelijkheid, maar die is een beetje onwaarschijnlijk. Je kunt natuurlijk ook gewoon de drone zonder schade uit de lucht halen. Het is echter best lastig, zeker als de drone hoog vliegt. Ik zou het niet riskeren om de drone uit de lucht te pakken. De kans op een propeller in je oog is de groot. Als hij laag vliegt kun je er iets op gooien, de drone zal dan niet tientallen meters op de grond klappen. Hoogstens een paar kapotte propellers, maar die kosten niet zoveel. Het hangt er vooral vanaf wat voor soort ondergrond het is, maar dat lijkt me duidelijk.  

Mag een drone boven mijn huis vliegen? >>

Hoe haal je een drone uit de lucht? 

Voor bewoner zijn er niet veel bekende manieren hoe je een drone uit de lucht kunt halen. In Amerika gebruiken ze het liefst een shotgun. De kans dat je dan raakt is groot en de drone knal je 100% uit de lucht. Toch is een drone uit de lucht schieten een stuk moeilijk dan je denkt. Zeker als hij hoog vliegt kan dit lastig zijn. De meest makkelijke manier is om iets tussen de propellers te gooien. Iets dat verstrikt raakt in de propellers. Je zou bijvoorbeeld een wc-rol kunnen gebruiken.  

Uiteindelijk is het de overheid die zich echt bezighoudt met het uitschakelen van drones. Ik heb hier een apart artikel over geschreven. Hoe haal je een drone uit de lucht? Zo maken ze gebruik van vogels, netten en speciale drone geweren.  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wanneer en wie mogen drones wel uit de lucht schieten? 

In bijna alle gevallen zal de politie de drone uit de lucht halen. Maar ook zij moeten hiermee uitkijken. Ook al bestaan er speciale drone geweren, de gemiddelde wijkagent heeft deze natuurlijk niet op zak. Ze maken echter wel gebruik van roofvogels zoals je in de video hiernaast kunt zien. Ik heb niet het idee dat ze die vaak inzetten. Bovendien is niet iedereen het met deze aanpak eens. Vogels kunnen gewond raken en het gebruik van deze vogels zou niet diervriendelijk zijn. Daar komt bij dat het ontzettend duur is om deze vogels te trainen en te verzorgen. 

Een gewoon pistool gebruiken is ook geen optie. De kogel die vervolgens neerstort kan ook weer mensen in gevaar brengen. Bovendien stort de drone neer en dat is al helemaal niet toegestaan boven een mensenmenigte. Roofvogels en pistolen worden dus waarschijnlijk niet gebruikt. Maar wat dan wel? Bij hele gevoelige gebieden zullen ze wel dronegeweren klaar hebben staan. En dan heb ik het eigenlijk alleen over vliegvelden, waarbij het gevaar het grootst is. Deze drone geweren zorgen ervoor dat de dronepiloot het signaal met de drone verliest.  

Ben je bang dat je drone uit de lucht wordt geschoten, overweeg dan om een drone verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt je tegen schade aan de drone. Meer informatie vind je op hieronder en op Bol.com.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Conclusie 

Drones mogen alleen uit de lucht worden gehaald door de overheid. Dit gebeurt dan alleen in hele gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld bij vliegvelden. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om een drone toch uit de lucht te schieten. Zorg er dan voor dat er iets verstrikt raakt in de propellers. Het beste is natuurlijk om de dronepiloot te verzoeken om weg te gaan. Dit kun je ook doen door te dreigen. Meld de situatie bij de politie of negeer gewoon de hele situatie, zodat de dronepiloot vanzelf weggaat. Tot slot kun je proberen de drone zonder schade uit de lucht te halen, maar dat raad ik je niet aan.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.