geldboete veroordelen rechter straf

Boete voor drone vliegen? Hoe hoog zijn deze drone boetes?

Het is erg verleidelijk om een overtreding te maken met je drone. Je vliegt al snel te hoog of te ver. Zeker met de toenemende mogelijkheden van drones. Zo kunnen veel drones voor consumenten wel een paar kilometer hoog vliegen, maar is de maximale vlieghoogte slechts 120 meter. In dit artikel krijg je een goed beeld van hoe hoog de drone boetes zijn. Verder weet je wanneer er drone boetes worden uitgedeeld en hoeveel er wordt gecontroleerd. Ik wil je van tevoren verzoeken om je altijd aan de drone regels te houden. Het zou jammer zijn als er steeds meer restricties komen op het gebruik van drones. 

Dronepiloten met drones waarvoor minder regels gelden zullen ook een stuk minder snel boetes krijgen. Hieronder zie je de beste drones waarmee je het minst in de problemen kunt komen:

Drones met de minste regelsMerkPrijs
Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Omdat er over het algemeen weinig drone boetes worden uitgegeven, kan ik niet zeggen hoe hoog de boete per situatie is. Ook de overheid kan dit niet, want elke situatie is weer verschillend. Toch kan ik je situaties geven waarin je duidelijk kunt zien wanneer je wel en wanneer je geen hoge straf krijgt. Hierdoor krijg je toch een goed beeld van wat de grenzen zijn.  

Hoe hoog is een boete voor drone vliegen bij een overtreding? 

Wanneer je een overtreding maakt met een drone heb je kans op een straf. Deze straffen komen in verschillende vormen voor. Zo kun je in eerste instantie een geldboete krijgen. Deze geldboete kan oplopen tot 7.800 euro. Je moet het in dit geval wel erg bont maken. Als je dit meerdere keren flikt, dan kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen. Tot slot kunnen ze je drone in beslag nemen.  

Als je de regels overtreedt krijg je in de meeste gevallen een waarschuwing. Er zijn een paar factoren waar de politie en justitie naar kijkt voordat ze je een straf geven. Allereerst kijken ze of je hobbymatig of beroepsmatig hebt gevlogen. Meestal zijn de straffen zwaarder wanneer je een overtreding maakt terwijl je beroepsmatig vliegt. Zo krijg je bij een kleine overtreding als hobbypiloot een waarschuwing, maar als professioneel dronepiloot een boete.  

Uiteindelijk verschilt de hoogte van de straf per situatie. Wanneer je andere mensen of zaken in gevaar brengt, wordt de straf al snel een stuk hoger. In dit geval is de kans op slechts een waarschuwing een stuk kleiner. Je moet het zo zien: als je je drone niet in het zicht houdt, dan kun je een waarschuwing krijgen. Vlieg je in de buurt van een vliegveld, dan heb je een groot probleem. De politie stelt zichzelf de volgende vragen: ‘heb je gevlogen zonder ontheffing of vergunning?’, ‘heb je te hoog gevlogen?’ of ‘heb je boven een gecontroleerd luchtruim gevlogen?’. 

Wanneer een beroepsmatige vlieger een overtreding maakt, krijgt diegene vrijwel altijd een boete. Deze boete wordt opgelegd door een officier van justitie die gespecialiseerd is in luchtvaartzaken. Ga je hier niet mee akkoord? In dat geval brengt de officier van justitie de zaak naar de rechter.  

Sinds 31 december 2020 moeten alle dronepiloten met een drone van minimaal 250 gram en een camera een verplicht theorie-examen afleggen. Verder moeten de drones geregistreerd worden. Vanaf 1 januari 2023 moeten alle drones over een CE-keurmerk beschikken. Hoe al deze regels worden gehandhaafd, dat is mij niet helemaal duidelijk. Wat de gevolgen zijn als je je hier niet aan houdt, dat zal waarschijnlijk een boete zijn van 100 of 200 euro. Wanneer je voor het eerst in de fout gaat kun je ook een waarschuwing krijgen.

Tot slot kan het handig zijn om je aansprakelijkheidsverzekering te checken. Kijk of je aansprakelijkheidsverzekering ook de schade dekt die door een drone wordt veroorzaakt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je aansprakelijk worden gesteld voor de schade. De kosten lopen dan al snel op. 

Een drone verzekering kan ook erg van pas komen. Mocht je drone op wat voor manier dan ook kapotgaan, hij wordt vervangen. Hieronder en op Bol.com vind je meer informatie over de DJI Care Refresh:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Waarom zijn drones gevaarlijk? >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoeveel wordt er gecontroleerd op drone overtredingen? 

Momenteel is er vrijwel geen controle op het gebied van drones. Alhoewel steeds meer bedrijven te maken krijgen met deze ‘indringers’. Zo ook de Efteling, die begin 2020 een ongewenst drone bezoek kreeg. Tegenwoordig gebruikt de Efteling een detectiesysteem voor drones. Hiermee krijgen ze meteen een teken als er iemand met een drone boven het park vliegt. Dit werkt echter nog niet vlekkeloos, aangezien de dader begin 2020 ongezien weg wist te komen. Toch geeft het aan dat er wel degelijk wordt gewerkt aan drone-beveiligingssystemen. Zo gebruiken steeds meer vliegvelden speciale radars waarop ook drones gespot kunnen worden. 

De kennis onder agenten lijkt ook een beetje achter te lopen. Niet alleen zijn de regels onduidelijk voor de bevolking, ook politieagenten weten niet alles. Grote kans dus dat je ervan afkomt met een waarschuwing. Pas als mensen last hebben van de drone, dan pas wordt ernaar gekeken. Hier bedoel ik mee dat agenten of handhavers niet expliciet opzoek zijn naar drone-misdaden. Zo vaak komt het nu eenmaal niet voor. Wel gebruikt de politie een app waarin ze alle drone regels kunnen doornemen. Ook staan hier alle no-fly zones op (gebieden waar je niet mag vliegen met een drone). Op die manier kunnen ze op het moment zelf controleren of de persoon in overtreding is of niet. 

3.4 kilometer hoog drone vliegen GIF

Als er filmpjes verschijnen op social media gaat de politie er wel snel achteraan. Zo vloog er iemand 3.4 kilometer hoog, een wereldrecord. Diegene plaatste het filmpje vervolgens op YouTube, waar de politie later achteraan is gegaan. Voor zover ik weet is de dader niet gevonden. Mocht deze persoon zijn opgepakt, dan kon hij rekenen op en boete van enkele duizenden euro’s. 3.4 kilometer ligt namelijk op dezelfde hoogte als de meeste passagiersvliegtuigen. Hoe hoog kunnen drones vliegen?

Hoe hoog mag een drone vliegen? >>

Ook de man die over de Efteling vloog heeft zijn filmpje geplaatst op YouTube. Deze dronepiloot (Dennis) hebben ze wel weten te achterhalen. Nu vraag je je af, wat is er gebeurt met Dennis? Hij hoefde zijn drone niet in te leveren, maar moest zijn geheugenkaartje met de beelden afstaan aan de politie. Een vrij lage straf zou je kunnen zeggen.  

Uiteindelijk is binnen vliegen ook nog een optie. Je bent hierbij niemand tot last en je vormt vrijwel geen gevaar voor anderen. De ruimte moet echter groot genoeg zijn en de drone zo klein mogelijk. Hieronder zie je de beste drones voor binnen:

Drone voor binnenMerkPrijs
1.Beste koop: Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
2.MikaMax Mini droneMikaMaxBekijk op Bol.com
3.Gear2Play JupiterGear2PlayBekijk op Bol.com
4.B-Joy Spinner B-JoyBekijk op Bol.com
5.Cheerson CX10SECheersonBekijk op Bol.com
6.DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wanneer krijg je een boete? 

Een boete of een straf in welke vorm dan ook krijg je alleen als je de regels overtreedt. Maar zover was je waarschijnlijk wel. Maar wat zijn de regels dan precies? Eerder dit artikel heb ik het gehad over het verplicht registreren van je drone en het halen van een theorietoets (drones vanaf 250 gram). Dit heeft allemaal te maken met de Europese regelgeving die in Nederland is ingevoerd. Hier ga ik verder niet op in, omdat ik je geen slecht beeld wil geven door het kort samen te vatten. Meer over deze EU regels.

Met welke drone mag je vliegen? >>

Veel regels blijven echter hetzelfde. Zo zijn er no-fly zones in Nederland waar je niet mag vliegen. Ik zet hier alle algemene regels op een rijtje. Je zult hier in de praktijk sowieso mee te maken krijgen:

  • Een particuliere drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo. 
  • Je mag niet overal vliegen met een drone. Vlieg niet boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing en no-fly zones. Meer over waar je mag vliegen vind je hier
  • Houd je drone altijd in het zicht. 
  • Vlieg je drone nooit in het donker
  • Vlieg niet hoger dan 120 meter boven grond en water. 
  • Geef altijd voorrang aan ander luchtverkeer, zoals vliegtuigen, luchtballonnen, helikopters en zweeftoestellen.  
  • Houd rekening met de privacy van anderen. Vraag toestemming voordat je iemand met een drone in het openbaar filmt. 

In Nederland heeft zich een situatie voorgedaan waarbij een drone boven iemand zijn tuin is neergehaald. De drone vloog over iemands privéterrein, waardoor de privacy van de bewoner werd geschonden. De inwoner van het huis heeft als reactie de drone met schade uit de lucht gehaald. Zowel de dronepiloot als de bewoner zit dan fout. De schade van de drone moesten ze onder elkaar verdelen. Aangezien een drone al snel 500 euro kost, is het dus een vrij hoge boete. Lees deze twee blogs voor meer informatie over dit soort situaties: 

Mag een drone boven mijn tuin vliegen? >> 
Mag een drone boven mijn huis vliegen? >> 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Tips om drone boetes te voorkomen 

  1. Houd je aan de regels, meer kan ik er niet over zeggen. 
  2. Vlieg niet in gebieden waar het niet mag. Dit kan de politie makkelijk achterhalen en levert al snel gevaar op voor anderen. Wanneer je een gevaar creëert zijn de straffen hoger.  
  3. Veroorzaak geen overlast. Probeer geen aandacht te trekken door mensen te irriteren of reacties uit te lokken. Zorg dus dat je zo min mogelijk opvalt.  
  4. Deel je beelden niet op social media. In ieder geval niet als je weet dat je iets strafbaars hebt gedaan.  
  5. Blijf uit de buurt van drukke gebieden. Het beste is om boven een weiland of een open veldje te vliegen. Niet alleen val je minder op, ook vorm je geen gevaar voor anderen.  
  6. Koop een relatief goedkope drone. Voor drones onder de 250 gram gelden de minste regels. Hoe zwaarder de drone, hoe meer risico je vormt voor anderen. Met een lichte drone zal je dus een stuk minder in de problemen komen. Hieronder zie je de beste drones die het meest voordelig zijn op het gebied van de regelgeving:

Ook hebben de drones hierboven ingebouwde functies die je kunnen helpen. Zo maken ze gebruik van geofencing. Geofencing houdt in dat de drone niet kan opstijgen in een gebied waar hij niet mag vliegen.

Conclusie 

Over het algemeen worden hele hoge straffen bijna nooit uitgedeeld. Het zou in het nieuws komen als dit wel gebeurt. Toch kun je flink in de problemen raken wanneer je een gevaar creëert voor andere. Vlieg je 130 meter in plaats van 120, dan zal de politie niet ineens voor je deur staan.

Toch wil ik iedereen verzoeken om zich aan de regels te houden. Als drones een gevaar opleveren heeft de politie alle redenen om drones voor particulieren in de ban te leggen. Je verpest het dan niet alleen voor jezelf, maar ook voor de rest. Met de nieuwe Europese regelgeving wordt er steeds meer mogelijk. Zolang je aan alle voorwaarden voldoet mag je vrij veel. Maak hier geen misbruik van en gebruik je verstand. 

Drones moeten verboden worden? >>

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.