Alle soorten drones

Welke soorten drones zijn er? – Verschillende drones

De term ‘drone’ is heel algemeen en je moet het zien als een overkoepelende term. Wat voor soort drones er bestaan hangt af van de manier waarop je ernaar kijkt. In dit artikel bespreek ik de belangrijkste soorten drones.

Soorten drones

Er zijn honderden manieren om alle soorten drones in te delen in bepaalde categorieën. De 4 belangrijkste manieren waarop je kan kijken naar drones beschrijf ik hieronder in het kort.

 • Manier 1: drones worden gebruikt voor professionele doeleinden, maar ook voor vermaak en plezier.  
 • Manier 2: je kijkt naar het design van de verschillende drones. Er bestaan multicopter drones en fixed wing drones. Multicopters drones hebben 3 of meer rotoren, terwijl fixed wing drones een vaste vleugel hebben. 
 • Manier 3: verder kunnen we drones indelen op basis van hun functie. Denk aan inspectiedrones, verkenningsdrones, race drones en camera drones.
 • Manier 4: de grootte van de drone. We hebben kleine drones en grote drones. Drones die worden gebruikt door consumenten worden vaak onderverdeeld in micro drones, mini drones, macro drones, gemiddelde en grote drones.  

Hobbymatig of professioneel

Terwijl hobbyisten puur vliegen voor hun plezier, verdienen professionele dronepiloten geld. Hiermee heb je het grootste deel van de drone markt al samengevat. Binnen deze 2 categorieën zijn er weer meer drone varianten.  

Hobby drones 

De naam zegt het al: drones waarmee je als hobby vliegt. De prijzen van hobby drones lopen enorm uiteen. Zo kun je een drone kopen van 2000 euro, maar ook van 25 euro. Meer dan 2000 euro aan één drone besteden doen de meeste hobbyisten niet. Vanaf dit bedrag worden drones vaker gekocht als investering.

Je kan begrijpen dat het verschil tussen deze drones enorm is vanwege het prijsverschil. Ik verdeel hobby drones in 3 groepen: 

 1. Speelgoeddrones
 2. Camera drones 
 3. Race drones 

Speelgoeddrones: worden vooral gezien als speelgoed en kosten niet meer dan een paar honderd euro. Ze zijn moeilijker te besturen dan de wat duurdere drones, omdat ze een stuk minder stabiel vliegen. Vanaf welke prijs drones geen speelgoed meer zijn hangt af van de persoon. De ene persoon kijkt er immers weer anders naar dan de ander.

Een speelgoeddrone kan je helpen bij het oefenen met drone vliegen. Je kan ze dus gebruiken als instapmodel voordat je overgaat op duurdere modellen. Met de duurdere modellen bedoel ik veelal camera drones die over een betere camera beschikken.

Ryze Tello Boost Combo

Camera drones: veruit de populairste drones op de markt. Als mensen aan een drone denken komt dit al snel in ze op. Camera drones zijn in de laatste 10 jaar enorm populair geworden en enorm verbeterd. Je kan steeds mooiere beelden maken voor een steeds lagere prijs.

Camera drones worden zowel professioneel als hobbymatig gebruikt. Veel dronepiloten maken als hobby mooie luchtbeelden met een drone, terwijl er ook dronepiloten zijn die voor commerciële doeleinden gebruikt worden.

DJI Mini 4 Pro

Race drones: ook wel FPV-drones genoemd (FirstPersonView). De naam zegt het al, deze drones kunnen racen. Dit betekent dat ze met hele hoge snelheden parcours kunnen afleggen.

Voorheen moest je FPV-drones voornamelijk zelf bouwen door aparte drone onderdelen te bestellen. Steeds vaker komt het voor dat er RTF-drones worden verkocht (ReadyToFly). Je hoeft de drone dan niet zelf te bouwen, maar je kan er meteen mee de lucht in. Een voorbeeld hiervan zijn de drones van het merk DJI.  

DJI Avata

Professionele drones 

Deze categorie is een stuk moeilijker te verdelen. Professionele drones worden vaak op maat gemaakt en hebben een veel gerichter doel. Het hangt er maar net vanaf waarvoor de drone wordt gebruikt. De ene drone heeft een andere software/camera nodig dan de ander.  

Toch zijn er ook drones die deze speciale camera’s/software niet nodig hebben. Zoals ik net al zei zijn er ook hobby drones die professioneel worden ingezet en daarmee worden luchtfoto’s of video’s gemaakt. Veel bedrijven maken gebruik van professionele luchtfotografen om luchtopnames te laten maken. 

Professionele DJI drone Matrice

Daarnaast hebben we drones die speciaal materiaal gebruiken, zoals infraroodcamera’s voor drone inspecties. Er worden steeds vaker drones gebruikt in de landbouw, waardoor gewassen binnen een korte tijd geïnspecteerd kunnen worden. Door middel van software zijn drones in staat om deze data te verzamelen en te analyseren. 

Tot slot zijn er drones die in films worden gebruikt. Dit zijn geen normale camera drones meer, maar ontzettend grote op maat gemaakte drones. Denk aan drones die zijn gemaakt om zware gewichten te tillen.

Multicopter of fixed wing 

Dit is de meest eenvoudige manier om groepen drones van elkaar te onderscheiden. Bij de vorige categorie zijn er drones die zowel hobbymatig als professioneel worden ingezet. Hier geldt: het is een multicopter of een fixed wing drone.  

Multicopters drones 

Als mensen aan een drone denken, dan denken ze vrijwel altijd aan een drone met 4 motoren en propellers. Multicopters zijn er echter in alle soorten en maten. Over het algemeen zijn multicopters het makkelijkst om te besturen en de goedkoopste drones op de markt. Verschillende soorten multicopters:

 • Tricopter: 3 motors 
 • Quadcopter: 4 motors 
 • Hexacopter: 6 motors 
 • Octocopter: 8 motors 

Nadelen van multicopter drones is de lage vliegtijd en snelheid. Hierdoor kunnen deze drones geen lange afstanden vliegen en schieten ze vaak tekort. Het probleem is dat multicopters hun totale gewicht moeten dragen en daar komt bij dat ze zichzelf stabiel moeten houden.

Bij fixed wing drones werkt dat anders. Deze drones zweven over de lucht, waardoor ze het langer volhouden.  

quadcopter
Quadcopter
hexacopter
Hexacopter
octocopter
Octocopter

De hexacopter en octocopter worden het meest gebruikt in het professionele circuit. Hexacopters worden vooral gebruikt in de industrie, zoals voor inspecties en drone mapping. 

Octocopters worden voornamelijk gebruikt voor fotografie en videografie in films en televisieprogramma’s.

Fixed wing drones 

Fixed wing drones worden een stuk minder snel gezien als een drone. Dit komt omdat ze er anders uitzien dan de meeste ‘reguliere’ drones. Ze maken gebruik van vaste vleugels waarmee ze door de lucht zweven.

Het voordeel van deze drones is dat ze weinig energie verbruiken. Hierdoor kunnen ze grote stukken land inspecteren zonder dat de batterij snel leeg gaat. Ze kunnen ook prima gebruikt worden voor drone delivery, vanwege de lange afstanden die ze kunnen afleggen. De meeste fixed wing drones hebben een gemiddelde vliegtijd van een paar uur en sommige van dit soort drones kunnen wel 16 uur vliegen.

Er is echter ook een nadeel: de drones kunnen niet/nauwelijks gebruikt worden voor luchtopnames. Daarvoor moet de drone netjes in de lucht blijven hangen, wat de multicopters wel kunnen.

Daar komt bij dat fixed wing drones een stuk moeilijker zijn om te besturen. Tot slot zijn ze een stuk duurder dan multicopters, alhoewel ook in deze categorie de prijzen enorm uiteenlopen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van fixed wing drones: 

Uitzondering 

Er zijn echter twee uitzonderingen. Er komen steeds vaker drones voorbij die beide van de bovenstaande vliegmethodes gebruiken. Ze stijgen en landen op als een multicopter, maar vliegen op de manier van een fixed wing drone. Een fixed wing drone heeft een landingsbaan nodig om te landen of om op te stijgen.  

Door een fixed wing te combineren met een multicopter kunnen drones verticaal opstijgen. Dit betekent dat de drone een stuk minder ruimte nodig heeft om weg te vliegen of om te landen.

Doordat je vliegt als een fixed wing drone verbruik je weinig energie en kan je langere afstanden afleggen met een hogere snelheid. Hierboven zie je een filmpje van zo’n drone. De drones worden voornamelijk ingezet voor drone delivery. 

Een ander type is de single rotor. Dit is een drone die niet over meerdere motors beschikt, maar slechts over één. Het begint meer op een helikopter te lijken en je kan begrijpen dat er soms wat verwarring kan ontstaan over wat wel of geen drone is. 

Drones met een specifieke situatie 

Vaak ligt het aan de payload van de drone waarvoor hij gebruikt wordt. Met de payload wordt de apparatuur bedoelt die aan de drone zit bevestigd waarmee het werk verricht kan worden. Het gaat dan voornamelijk om de soort camera‘s of sensoren die op de drone zitten.

In sommige gevallen wordt er ook software bijgeleverd. Met deze software is je drone in staat om data te verzamelen voor een bepaalde niche. Zo maken drones 3D maps om een bepaalde constructie goed in kaart te krijgen, bijvoorbeeld voor bouwbedrijven.  

Het is belangrijk om van tevoren te weten dat drones voor oneindig veel doeleinden gebruikt kunnen worden. Er zijn genoeg creatieve mogelijkheden te bedenken. De lijst hieronder is vooral gebaseerd op de meest gebruikte drones.  

Verkenning en mapping

DJI heeft een drone uitgebracht genaamd de ‘Phantom 4 RTK*’. De drone is ontzettend goed in het maken van mappen en kan worden gebruikt om gebieden in industriële omgevingen nauwkeurig in kaart te brengen, inclusief kaarten voor voorraden, bouwplaatsen of gebouwen.

Het is duidelijk bedoelt voor de commerciële markt en we zien in de afgelopen jaren veel groei in de industriële sector omtrent drones, dus dat helpt. 

*RTK staat voor Real-Time Kinematic 

Brandweer

Het drone merk Parrot heeft de Bluegrass uitgebracht. De drone is puur gericht op het helpen van de brandweer. Het allergrootste pluspunt is de Flir One pro warmtecamera. 

Indoor inspectie

De Elios 2 is een hele bijzondere drone voor indoor inspecties. Het design van de drone is zo gemaakt dat de drone een obstakel of een muur kan raken zonder meteen te crashen.

Moeilijk bereikbare plekken waar weinig ruimte is kunnen zo een stuk eenvoudiger worden geïnspecteerd. Er zijn ook veel neppers uitgekomen, maar deze versie blijft de beste kwaliteit. Zeker de moeite waard om in dit lijstje te benoemen. 

Defensie

Drones werden voor het eerst gebruikt in de defensie en worden hedendaags steeds meer gebruikt tijdens oorlogsvoering. Een voorbeeld van een militaire drone is de Predator die voornamelijk wordt gebruikt in Pakistan en Afghanistan. Ze zijn moeilijk te zien en vrij nauwkeurig in het raken van doelwitten. Er is echter ook kritiek, omdat de drone naast zijn doelwit onnodig slachtoffers zou maken.

Drones worden voornamelijk gebruikt voor defensie, vandaar dat ik hier verder op in ga. Er zijn 5 verschillende militaire drones en ik bespreek de 5 verschillende drones in het kort. 

Tactische drones: een voorbeeld van zo’n drone is de Raven die wordt gebruikt door het Amerikaanse leger. Het zijn vrij kleine drones die worden gebruikt om te verkennen. Ze zijn een stuk kleiner dan de meeste drones die het Amerikaanse leger helpt.

Ze beschikken over bijzondere camera’s waarmee de drone een omgeving heel nauwkeurig in kaart kan brengen. Met de infraroodcamera kan de drone ook in de nacht de militairen helpen het gebied te verkennen. 

drone defensie oorlog besturing

Verder hebben ze een GPS-technologie aan boord. Het zijn vrij eenvoudige drones en ze zijn daarom makkelijk om te besturen voor militairen. De drone is ongeveer een meter lang en weegt nog geen 2 kilogram. 

Verkenningsdrones: deze drones zijn vaak een stuk groter dan de tactische drones die hierboven zijn besproken. Ze zijn ongeveer 5 meter lang en de meest voorkomende militaire drones in de wereld.

De drones kunnen 1000 kilogram wegen, 52 uur vliegen en makkelijk 10 kilometer hoog vliegen. Voorbeelden van deze drones zijn: The Heron en de LUNA. 

Grote gevechtsdrones: dit zijn de luchtvaartuigen waar je aan denkt als je denkt aan militaire drones. We hebben het dan over de Reaper en de Predator die worden gebruikt door het Amerikaanse leger.

Ze zijn ongeveer 11 meter lang en kunnen op doelen schieten met lucht-grond raketten en lasergestuurde bommen. De drones kunnen ongeveer 14 uur vliegen en leggen duizenden kilometers af. 

Ook al is Amerika de grootste drone gebruiker, er zijn genoeg andere landen die hier graag gebruik van maken. VK, Spanje, Frankrijk en China doen ook aardig mee. China gebruikt weer een andere soort drone, namelijk de CH-4 die ze hebben gekocht van Iran en Egypte. 

Niet aanvallende drones: er zijn genoeg drones die niet worden gebruikt in combat. Dat ze niet gebruikt worden tijdens een gevecht, betekent niet dat ze goedkoop zijn. Ze kosten ongeveer 100 miljoen euro en een voorbeeld van zo’n drone is de Global Hawk.

De Global Hawk wordt gebruikt als verkenningsdrone of voor grotere missies. Bij het verkennen van een gebied moet je denken aan het scannen van telefoongesprekken vanuit de lucht. 

Doel- en lokdrones: het belangrijkste om te weten over militaire drones is dat ze over meerdere functies beschikken. Het hangt maar net van de situatie af waarvoor de drone wordt gebruikt. Zo hebben we het al gehad over verkenning en luchtaanvallen, maar nog niet over ‘lokvogels’. Het doel van lokdrones is, zoals de naam al doet vermoeden, om de vijand te lokken.

De meest voor de hand liggende situatie is het uitlokken van een reactie. De drones kunnen zich opofferen, zodat de daadwerkelijke gevechtsdrones niet worden geraakt door raketten. Ze hebben niet voor niets een opvallende kleur waarmee ze aandacht trekken van de vijand.  

Delivery drones 

Delivery drones worden steeds populairder onder bedrijven en er wordt al aardig wat mee geëxperimenteerd. Er wordt in ieder geval hard gewerkt op het gebied van drone delivery. Denk aan het Amerikaanse bedrijf Amazon die hier de afgelopen jaren mee heeft geëxperimenteerd.  

Tot op heden wordt drone delivery nog niet op grote schaal ingezet. Zeker niet als het gaat om het verzenden van pakketjes naar consumenten.

dronepiloot bestuurt drones pakketjes bezorgen transport

De grootte 

Zoals je hierboven hebt gezien zijn er ontzettend veel verschillende soorten drones. Ze hebben allemaal hun eigen maximale snelheid, gewicht, vliegtijd, bereik, enz.

Toch is ook de grootte van een drone een belangrijke manier om drones in te delen. Veel consumentendrones ogen erg groot, maar noemen we slechts een microdrone of minidrone. 

Microdrones

De allerkleinste drones op de markt die duidelijk nog in de speelgoedcategorie valt. Ze kosten niet meer dan een paar honderd euro en wegen niet meer dan een paar honderd gram. Microdrones zijn slechts een paar centimeter lang.  

micro drone speelgoeddrone formaat 5 centimeter

Minidrones

Dit zijn de populairste drones op de markt. De camera drones waarover ik het eerder dit artikel had vallen vaak in deze categorie. Het zijn drones van 10, 20 of meer dan 30 centimeter lang. Een goed voorbeeld zijn DJI-drones, zoals de Mavic en de Phantom series. 

mini drone 30 centimeter grootte

Gemiddelde grootte

Ze zijn iets kleiner dan vliegtuigen, maar je moet ze toch optillen met 2 personen en wegen makkelijk 200 kilogram.  

gemiddelde drone 2 meter

Grote drones

Ze zijn even groot als kleine vliegtuigen. We hebben het in dit geval eigenlijk altijd over militaire drones. Ze sturen deze onbemande vliegtuigen naar gevaarlijke plekken, zodat vliegtuigen bemand met piloten niet over het gebied heen hoeven vliegen.

Ze worden voornamelijk gebruikt voor verkenning, aangezien veel militaire drones over extreem goede camera’s beschikken. 

grote militaire drone 10 meter

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.