Drones zijn er in alle soorten en maten. Je moet het zien als een overkoepelende term. Er is dan ook veel verwarring omtrent de term ‘drone’. Welke soorten drones bestaan, hangt af van de manier waarop je ernaar kijkt. Er zijn honderden manieren om alle soorten drones in te delen. De belangrijkste 4 manieren waarop je kunt kijken naar drones beschrijf ik hieronder in het kort:
Manier 1: we kunnen drones in 2 groepen verdelen. Drones worden gebruikt voor professionele doeleinden, maar ook voor vermaak en plezier.
Manier 2: je kijkt naar het design van de verschillende drones. Er bestaan multicopter drones en fixed wing drones. Multicopters drones hebben 3 of meer rotoren, terwijl fixed wing drones een vaste vleugel hebben.
Manier 3: tot slot zijn er drones die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Ze komen minder vaak voor, maar ook dit zijn belangrijke soorten drones.
Manier 4: de grootte van de drone. We hebben kleine drones en grote drones. Drones die worden gebruikt door consumenten worden vaak onderverdeeld in microdrones, minidrones, gemiddelde en grote drones.
Consumenten kunnen drones kopen in 3 verschillende vormen:
Soort drone | Doel | Winkel |
Speelgoeddrone | Enkel vliegen | Bekijk op Bol.com |
Camera drone | Filmen en vliegen | Bekijk op Bol.com |
FPV drone | Racen en filmen | Bekijk op Bol.com |
Inhoudsopgave
1. Soort drone: hobbymatig of professioneel gebruik
Terwijl hobbyisten puur vliegen voor hun plezier, verdienen professionele dronepiloten geld. Hiermee heb je het grootste deel van de drone markt al samengevat. Binnen deze 2 categorieën zijn er weer meer drone varianten.
Hobby drones
De naam zegt het al, drones die je vliegt als hobby. De prijzen van hobby drones lopen enorm uiteen. Zo kun je een drone kopen van 2000 euro, maar ook van 25 euro. Meer dan 2000 euro aan één drone besteden, dat doen de meeste hobbyisten niet. Je kunt begrijpen dat het verschil tussen deze drones enorm is, vanwege het prijsverschil. Ik verdeel hobby drones in 3 groepen:
- Speegloeddrones
- Camera drones
- Race drones
Speelgoeddrones: wordt vooral gezien als speelgoed. Ze zullen niet meer dan een paar honderd euro kosten. Ze zijn moeilijker te besturen dan de wat duurdere drones, omdat ze een stuk minder stabiel vliegen. Vanaf welke prijs drones geen speelgoed meer zijn, hangt af van de persoon. De ene persoon kijkt er weer anders naar dan de ander. Een speelgoeddrone kan je helpen bij het oefenen met drone vliegen. De drones hebben echter geen (goede) camera, dus er echt mee filmen gaat niet. Als je hebt geoefend met een speelgoeddrone, ben je op gegeven moment toe aan iets nieuws. Dan kun je eventueel upgraden naar een camera drone.

Camera drones: veruit de populairste drones op de markt. Als mensen aan een drone denken, dan denken ze meestal aan deze soort. Je kunt steeds mooiere beelden maken voor een steeds lagere prijs. De bekendste en meest verkochte drones zijn van DJI. Je moet denken aan een prijs van minimaal 400 euro. Onder dit rijtje vallen ook drones van ongeveer 1500 tot 2000 euro. En hoewel veel mensen deze drones gebruiken als hobby, kunnen ze ook voor professionele doeleinden worden gebruikt. In dit geval overlappen bij groepen elkaar een beetje. En zeker met de toenemende beeldkwaliteit van deze drones kunnen steeds goedkopere drones professioneel worden ingezet.

Wil je meer weten over de prijzen van drones? >>
Race drones: ook wel FPV-drones genoemd (FirstPersonView). De naam zegt het al, deze drones kunnen racen. Dit betekent dat ze met hele hoge snelheden parcours kunnen afleggen. Het wordt steeds populairder om drone races te organiseren. In de video hiernaast kun je zien hoe zo’n drone race eraan toegaat. Voorheen moest je FPV-drones voornamelijk zelf bouwen door aparte drone onderdelen te bestellen. Steeds vaker komt het voor dat er RTF-drones worden verkocht (ReadyToFly). Je hoeft de drone dan niet zelf te bouwen, maar je kunt er meteen mee vliegen.
Ik heb hieronder een aantal hobby drones staan. Dit zijn één van de beste en populairste drones momenteel op de markt:
- Cheerson CX-10C: speelgoed van de speelgoeddrones >>
- Ryze Tello van DJI: duurdere speelgoeddrone (super kwaliteit) >>
- DJI Mini 2: instapmodel van de camera drones >>
- DJI Mavic Air 2: één van de wat duurdere camera drones, maar met de beste prijs-kwaliteitverhouding >>
Het is in deze categorie belangrijk om de weten of de drone een GPS bevat of niet. Professionele drones beschikken vrijwel altijd over een GPS-signaal. Hobbymatige drones echter niet. Ik heb het dan vooral over de goedkopere drones, maar ook over race drones. Race drones en speelgoeddrones hebben geen GPS-signaal. Dit betekent dat de drone uit de lucht valt op het moment dat je de controller loslaat. Een drone met GPS-signaal blijft uit zichzelf in de lucht hangen, waardoor de drone een stuk makkelijker is om te besturen. Drone met of zonder GPS-signaal kopen? >>
Professionele drones
Deze categorie is een stuk moeilijker te verdelen. Professionele drones worden vaak op maat gemaakt en hebben een veel gerichter doel. Het hangt er maar net vanaf waarvoor de drone wordt gebruikt. De ene drone heeft een andere software/camera nodig dan de ander.
Toch zijn er ook drones die deze speciale camera’s/software niet nodig hebben. Zoals ik net al zei zijn er ook hobby drones die professioneel worden ingezet. Vaak worden hiermee luchtfoto’s of video’s gemaakt. Veel bedrijven maken gebruik van professionele luchtfotografen om luchtopnames te laten maken.
Daarnaast hebben we drones die speciaal materiaal gebruiken. Denk aan infraroodcamera’s voor drone inspecties. Er worden steeds vaker drones gebruikt in de landbouw. Zo kunnen ze gewassen binnen een korte tijd inspecteren. Door middel van software zijn de drones in staat om deze data te verzamelen. Meer informatie vind je in deze blog: waarvoor worden drones gebruikt? Tot slot zijn er drones die in films worden gebruikt. Dit zijn geen normale camera drones meer, maar ontzettend grote op maat gemaakte drones.

Uiteindelijk bepaalt het soort werk de prijs. Er zijn drones die zijn gemaakt om zware gewichten te tillen. Zo kunnen sommige drones wel 25 kilogram dragen, terwijl andere drones gewassen besproeien. Hoeveel kan een gemiddelde consumentendrone kan tillen? Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van professionele drones:
- Mavic 2 Pro: hoge kwaliteit luchtopnames >>
- DJI Matrice RTK: professionele videografie en fotografie voor films en televisieprogramma’s >>
- Intel’s Falcon 8+: goed voor mapping en verkenning >>
2. Type drone: multicopter of fixed wing
Dit is de meest eenvoudige manier om drones te onderscheiden in verschillende categorieën. Bij de vorige categorie zijn er drones die zowel hobbymatig als professioneel worden ingezet. Hierbij geldt dat niet. Het is of een multicopter of een fixed wing drone.
Multicopters drones
Als mensen aan een drone denken, dan denken ze vrijwel altijd aan de drone die je hieronder ziet. Het is een drone met 4 motoren en propellers. Multicopters zijn er in alle soorten en maten. Over het algemeen zijn multicopters het makkelijkst om te besturen, en de goedkoopste drones op de markt. Vaak geldt: hoe duurder de drone, hoe groter hij wordt. Dit is een uitzondering voor de Mavic series van DJI, want die zijn in staat om zichzelf in te klappen.
- Tricopter: 3 motors
- Quadcopter: 4 motors
- Hexacopter: 6 motors
- Octocopter: 8 motors
Nadelen van multicopter drones is de lage vliegtijd en snelheid. Hierdoor kunnen deze drones geen lange afstanden vliegen, waardoor ze vaak tekortschieten. Hier zie je hoelang drones kunnen vliegen. Het probleem is dat multicopters hun totale gewicht moeten dragen. Daar komt bij dat ze zichzelf stabiel moeten houden. Bij fixed wing drones werkt dat anders. Deze drones zweven over de lucht, waardoor ze het langer volhouden.
Links: quadcopter
Midden: hexacopter
Rechts: octocopter



De hexacopter en octocopter worden het meest gebruik in het professionele circuit. Hexacopters worden vooral gebruikt in de industrie, zoals voor inspecties en drone mapping. Octocopters worden voornamelijk gebruikt voor fotografie en videografie in films en televisieprogramma’s. Hieronder zie je een paar voorbeelden van deze multicopters:
- Inspire 2: quadcopter gebruikt voor professionele luchtopnames >>
- Yuneec: hexacopter voor in de industrie >>
- Alta 8: octocopter die wordt gebruikt voor luchtopnames >>
Fixed wing drones
Deze groep wordt een stuk minder snel gezien als een drone. Dit komt omdat ze er heel anders uit zien dan de meeste drones. Ze maken gebruik van vaste vleugels waarmee ze door de lucht zweven. Het voordeel van deze drones is dat ze weinig energie verbruiken. Hierdoor kunnen ze grote stukken land inspecteren, zonder dat de batterij snel leeg gaat. Ze kunnen ook prima gebruikt worden voor drone delivery, vanwege de lange afstanden die ze kunnen afleggen.
Meer weten over drone delivery? Lees dit artikel >>
De meeste fixed wing drones hebben een gemiddelde vliegtijd van een paar uur. Sommige van dit soort drones kunnen wel 16 uur vliegen. Er is echter ook een groot nadeel: de drones kunnen niet/nauwelijks gebruikt worden voor luchtopnames. Daarvoor moet de drone netjes in de lucht blijven hangen, wat de multicopters wel kunnen. Daar komt bij dat fixed wing drones een stuk moeilijker zijn om te besturen. Tot slot zijn ze een stuk duurder dan multicopters, maar ook in deze categorie lopen de prijzen enorm uiteen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van fixed wing drones:
Uitzondering
Er zijn echter twee uitzonderingen. Er komen steeds vaker drones voorbij die beide van de bovenstaande manieren gebruiken. Ze stijgen en landen op de manier van een multicopter, maar vliegen op de manier van een fixed wing drone. Een fixed wing drone heeft een landingsbaan nodig om te landen of om op te stijgen.
Door een fixed wing te combineren met een multicopter, kunnen drones verticaal opstijgen. Dit betekent dat de drone een stuk minder ruimte nodig heeft om weg te vliegen of om te landen. Doordat hij vliegt als een fixed wing drone, verbruikt hij weinig energie en kan hij langere afstanden afleggen met een hogere snelheid. Hiernaast zie je en filmpje van zo’n drone. De drones worden voornamelijk ingezet voor drone delivery.
Een ander type is de single rotor. Dit is een drone die niet over meerdere motors beschikt, maar slechts over één. Het begint meer op een helikopter te lijken. Je kunt begrijpen dat er soms wat verwarring kan ontstaan over wat wel of geen drone is. Dus, wat is een drone precies?

3. Type drone: drones die zijn gemaakt voor een specifieke situatie
Vaak ligt het aan de payload van de drone waarvoor hij gebruikt wordt (payload=hoeveel een drone kan tillen). Het gaat dan voornamelijk om de soort camera(‘s) of sensoren die op de drone zitten. Op sommige gevallen wordt er ook een software bijgeleverd. Met deze software is je drone in staat om data te verzamelen voor een bepaalde niche. Zo maken drones 3D maps om een bepaalde constructie goed in kaart te krijgen, bijvoorbeeld voor bouwbedrijven.
Wat kun je allemaal met drones? >>
Het is belangrijk om van tevoren te weten dat drones voor oneindig veel doeleinden worden gebruikt. Er zijn genoeg creatieve mogelijkheden te bedenken. De lijst hieronder is vooral gebaseerd op de meest gebruikte drones.
Verkenning en mapping
DJI heeft een drone uitgebracht genaamd de ‘Phantom 4 RTK*’. Hij is ontzettend goed in het maken van mappen. De RTK-drone kan worden gebruikt om gebieden in industriële omgevingen nauwkeurig in kaart te brengen, inclusief kaarten voor voorraden, bouwplaatsen of gebouwen. Het is duidelijk bedoelt voor de commerciële markt. En we zien in de afgelopen jaren veel groei in de industriële sector omtrent drones, dus dat helpt.
*RTK staat voor Real-Time Kinematic
Brandweer
Het drone merk Parrot heeft de Bluegrass uitgebracht. De drone is puur gericht op het helpen van de brandweer. Het allergrootste pluspunt is de Flir One pro warmtecamera.
Indoor inspectie
De Elios 2 is een hele bijzondere drone voor indoor inspecties. Het design van de drone is zo gemaakt dat de drone een obstakel of een muur kan raken zonder meteen te crashen. Moeilijk bereikbare plekken waar weinig ruimte is, kunnen nu een stuk eenvoudiger worden geïnspecteerd. Er zijn ook veel neppers uitgekomen, maar deze versie blijft de beste kwaliteit. Zeker de moeite waard om hem op dit lijstje te noemen.
Defensie
Drones werden oorspronkelijk gebruikt in de defensie. Ze worden hedendaags steeds meer gebruikt tijdens oorlogsvoering. Een voorbeeld van een militaire drone is de Predator. De drone wordt voornamelijk gebruikt in Pakistan en Afghanistan. Ze zijn moeilijk te zien en vrij nauwkeurig in het raken van doelwitten. Er is echter ook kritiek, omdat de drone naast zijn doelwit onnodig slachtoffers maakt. Naast de predator heb je ook nog de Berserker drone. Hij ziet eruit als een helikopter en is ontwikkeld in het Midden-Oosten. Hij wordt vooral gebruikt voor verkenning.
Drones worden voornamelijk gebruikt voor defensie, vandaar dat ik hier verder op in ga. Er zijn 5 verschillende militaire drones. Ik bespreek deze 5 verschillende drones in het kort.
Tactische drones: een voorbeeld van zo’n drone is de Raven die wordt gebruikt door het Amerikaanse leger. Het zijn vrij kleine drones die worden gebruikt om te verkennen. Ze zijn een stuk kleiner dan de meeste drones die het Amerikaanse leger helpt. Ze beschikken over bijzondere camera’s waarmee de drone een omgeving heel nauwkeurig in kaart kan brengen. Met de infraroodcamera kan de drone ook in de nacht de militairen helpen het gebied te verkennen.

Verder hebben ze een GPS-technologie aan boord. Het zijn vrij eenvoudige drones, en daarom makkelijk om te besturen voor militairen. De drone is ongeveer een meter lang en weegt nog geen 2 kilogram.
Verkenningsdrones: deze drones zijn vaak al een stuk groter dan de drone die hierboven staat genoemd. Ze zijn ongeveer 5 meter lang en de meest voorkomende militaire drones in de wereld. De drones kunnen 1000 kilogram wegen, 52 uur vliegen en makkelijk 10 kilometer hoog vliegen. Voorbeelden van deze drones zijn: The Heron en de LUNA.
Grote gevechtsdrones: dit zijn de luchtvaartuigen waar je aan denkt als je denkt aan militaire drones. We hebben het dan over de Reaper en de Predator die worden gebruikt door het Amerikaanse leger. Ze zijn ongeveer 11 meter lang en kunnen op doelen schieten met lucht-grond raketten en lasergestuurde bommen. De drones kunnen ongeveer 14 uur vliegen en leggen duizenden kilometers af.
Alhoewel Amerika de grootste drone gebruiker is, zijn er genoeg andere landen die hier graag gebruik van maken. UK, Spanje, Frankrijk en China doen ook aardig mee. China gebruikt echter zijn eigen drone, namelijk de CH-4 die ze hebben gekocht van Iran en Egypte.
Waarvoor worden drones allemaal gebruikt? >>
Niet aanvallende drones: er zijn drones die niet worden gebruikt in combat. Dat ze niet gebruikt worden tijdens een gevecht, betekent niet dat ze goedkoop zijn. Ze kosten ongeveer 100 miljoen euro. Een voorbeeld van zo’n drone is de Global Hawk. Hij wordt gebruikt als verkenningsdrone of voor groter missies. Bij het verkennen van een gebied moet je denken aan het scannen van telefoongesprekken vanuit de lucht.
Doel- en lokdrones: het belangrijkste om te weten over militaire drones is dat ze over meerdere functies beschikken. Het hangt maar net van de situatie af waarvoor de drones worden gebruikt. Zo hebben we het al gehad over verkenning en luchtaanvallen, maar nog niet over ‘lokvogels’. Hoe deze drones opereren hangt volledig af van de soort missie, en is daarom moeilijk te beschrijven. Maar je begrijpt dat deze drones worden gebruikt om de vijand te lokken.
De meest voor de hand liggende situatie is het uitlokken van een reactie. De drones kunnen zich opofferen, zodat de daadwerkelijke gevechtsdrones niet worden geraakt door raketten. Ze hebben niet voor niets een opvallende kleur waarmee ze aandacht trekken van de vijand.
Delivery drones
Deze drones worden steeds populairder onder bedrijven. Er wordt al aardig wat mee geëxperimenteerd. Ik heb een heel artikel geschreven over drone delivery, want de vraag is, zijn ze wel effectief voor het transporteren/vervoeren van middelen? Er wordt in ieder geval hard gewerkt op het gebied van drone delivery. Denk aan het Amerikaanse bedrijf Amazon die hier de afgelopen jaren mee heeft geëxperimenteerd.
4. Type drone: de grootte
Zoals je hierboven hebt kunnen zien zijn er ontzettend veel verschillende soorten. Ze hebben allemaal hun eigen maximale snelheid, gewicht, vliegtijd, bereik enz. Toch is de grootte van een drone een belangrijke factor voor het bepalen van de soort. Dit doe ik zodat je een beter beeld krijgt. Veel consumentendrones ogen erg groot, maar noemen we slechts een microdrone of minidrone.
Hoe groot zijn drones voor consumenten? Lees het hier. >>
Microdrones: de allerkleinste drones op de markt. Dit is duidelijk nog de speelgoedcategorie. Ze kosten niet meer dan een paar honderd euro en wegen niet meer dan een paar honderd gram. Microdrones zijn slechts een paar centimeter lang.
Minidrones: dit zijn de populairste drones op de markt. De camera drones zoals ik het eerder dit artikel over had vallen vaak onder deze categorie. Het zijn drones van 10, 20 of meer dan 30 centimeter lang. Het zijn dus nog steeds kleine drones bedoeld voor consumenten. Een goed voorbeeld zijn de DJI-drones, zoals de Mavic en de Phantom series.
Links: microdrones
Rechts: minidrones


Gemiddelde grootte: ze zijn iets kleiner dan vliegtuigen, maar je moet ze toch optillen met 2 personen. Ze wegen makkelijk 200 kilogram.
Grote drones: ze zijn even groot als kleine vliegtuigen. We hebben het in dit geval eigenlijk altijd over militaire drones. Ze sturen deze onbemande vliegtuigen naar gevaarlijke plekken, zodat vliegtuigen bemand met piloten niet over het gebied heen hoeven vliegen. Ze worden voornamelijk gebruikt voor verkenning, aangezien veel militaire drones over extreem goede camera’s beschikken.
Links: gemiddelde drones
Rechts: grote drones


Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.