meetlint grootte tafel meten drones

Hoe groot is een drone? Het formaat van alle soorten drones

Drones zijn er in alle soorten en maten. De meeste drones hebben ongeveer een diagonaal van 40 cm. We praten dan over quadcopters. Ze zijn vrijwel altijd symmetrisch. Er zijn echter ook speelgoeddrones van slechts 4 cm. Hebben we het over militaire drones, dan kunnen ze zelfs even groot zijn als vliegtuigen. Militaire drones kunnen wel 40 meter lang zijn. In dit artikel krijg je een beter idee van de grootte van drones en de eventuele voordelen en nadelen hiervan. 

Het formaat van de drone verschilt per soort drone:

Soort drone DoelWinkel
SpeelgoeddroneEnkel vliegenBekijk op Bol.com
Camera droneFilmen en vliegenBekijk op Bol.com
FPV droneRacen en filmenBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe groot is een drone?

De allergrootste categorie binnen de drones zijn de camera-drones. Ongeveer 70 tot 80% van alle verkochte drones in Nederland zijn van DJI. DJI is de aller populairste drone leverancier in de wereld. Ook de afmetingen van DJI-drones verschillen, maar je kunt uitgaan van een diagonaal van 40 cm. We hebben het dan over minidrones. Dit zijn drones onder de 4 kilogram. 

Hoe groot is een drone?
Mavic 2 Pro diagonale afmeting grootte in cm

De populairste en meest verkochte modellen van DJI zijn de Mavic series en de Phantom series. De Phantom drones van DJI zijn een stuk groter dan de Mavic series. Dit komt omdat de Mavic series in staat zijn om zichzelf op te vouwen. Op deze manier kun je de drone eenvoudig opbergen of meenemen op reis.

Om een grote drone te vervoeren heb je vaak een koffer nodig (denk aan de Phantom drone). Voor de Mavic series kun je echter een tas of opberghoes gebruiken. Hieronder zie je verschillende opberghoezen op een rijtje. Elke tas is voor een ander model.

Het lijkt erop dat DJI zich steeds meer gaat focussen op de Mavic drones, omdat ze het populairst zijn. Dit komt vooral omdat de opvouwbare drones net zo goed of misschien wel beter presteren dan de Phantom drones. Je zou denken dat de Mavic drones een stuk minder stabiel kunnen vliegen, vanwege de kleine afmeting. Dit is echter niet het geval, dus waarom dan geen kleine drone kopen? 

mavic 2 Pro diagonale afmeting in cm grootte
Mavic 2 Pro ingeklapt

Als je de Mavic drones van DJI uitklapt zullen ze ongeveer even groot zijn, maar niet even hoog. Ik heb zelf mijn Phantom en Mavic drone thuis opgemeten. De Phantom 3 standard was ongeveer 40 cm diagonaal, terwijl mijn Mavic 2 Pro 38 cm diagonaal is. Scheelt niet veel, maar de Phantom drone is 17 cm hoog en de Mavic 2 Pro is 7 cm hoog. Maar als ik de Mavic 2 Pro inklap, is hij 20 cm lang en 9 cm breed, met een diagonaal van 22 cm. Dat scheelt dus 16 cm. De Mavic 2 Pro is de grootste Mavic drone die tot nu toe is gemaakt. De Mavic Mini is nog kleiner, namelijk 14 x 8.2 x 5.7 cm (lxbxh) ingeklapt. 

De grootte van je drone is van invloed op de regels waaraan je je moet houden. Met welke drones mag je vliegen? Hieronder staan de allerbeste en populairste drones op een rijtje met de bijbehorende afmetingen. Je kunt ze allemaal bestellen op Coolblue of Bol.com.

Type drone Afmeting (lxbxh) in cm en gewicht in gram Productomschrijving 
DJI Mavic 3 Uitgeklapt: 35 x 28 x 11 
Ingeklapt: 22 x 10 x 9 
Gewicht: 895 gram 
Een compacte drone waarmee je professionele beelden kunt maken. Hij filmt in 4K 120 fps met 20 MP-foto.  
DJI Mavic Air 2 Uitgeklapt: 18.3 x 25.3 x 7.7  
Ingeklapt: 18 x 9.7 x 8.4 
Gewicht: 570 gram 
Een van de allerbeste drones van DJI. Hij zit op het gebied van de afmeting en de prijs tussen de Mavic 2 Pro en de Mavic mini in. Desalniettemin heeft hij de beste camerakwaliteit: 4K 60 fps en 48 MP-foto. 
DJI Mini 2Uitgeklapt: 15.9 x 20.3 x 5.6  
Ingeklapt: 13.8 x 8.1 x 5.8  
Gewicht: 249 gram 
Als je een lager budget hebt kun je het best kiezen voor de DJI Mini 2. Een prima drone voor de prijs die je krijgt. Als je voor het eerst een drone koopt, dan heb je hier meer dan genoeg aan. Camerakwaliteit: 4K 30fps met 12 MP-foto. 
DJI Phantom 4 Pro V2.0 28.95 x 28.95 x 19.6  
Gewicht: 1380 gram 
Phantom drones zijn groter en kun je niet opvouwen zoals de Mavic. Toch heeft de Phantom 4 Pro V2.0 een goede camerakwaliteit van 4K 60 fps met 20 MP-foto. 
DJI Phantom 4 28.95 x 28.95 x 19.6 
Gewicht: 1388 gram 
De Phantom 4 is het kleine broertje van de Phantom 4 Pro, maar zeker niet de minste. De drone beschikt over een camerakwaliteit van 4K 30 fps met 12 MP-foto 
Parrot Bepop 2 32.8 x 32.8 x 8.9 
Gewicht: 400 gram 
Prima drone voor beginners. Hij beschikt over bijna alle functies die de DJI-drones ook hebben. De camerakwaliteit is 1080p 30 fps met 14 MP-foto. 
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe groot zijn speelgoeddrones? 

Om te beginnen met de allerkleinste drones op de markt. De kleinste drone die je nu kunt kopen zal ongeveer een diagonaal hebben van 4 cm. Ik heb het dan over de Cheerson CX-10C die je kunt bestellen op Bol.com. We praten over speelgoeddrones als ze goedkoper zijn dan ongeveer 300 tot 400 euro. De grootste drone in deze categorie zal ongeveer een diagonaal van 30 cm hebben. Speelgoeddrones vallen onder de categorie microdrones. Dit zijn drones die minder wegen dan 1 kg. Dit betekent niet meteen dat het speelgoed is, maar speelgoeddrones zijn meestal niet zwaarder dan 1 kilogram. Meer soorten drones >>

Beste speelgoeddrones van dit moment:

Hoe groot zijn militaire drones? 

Militaire drones kunnen ontzettend groot zijn, neem als voorbeeld de MQ-4C TRITON. Deze Amerikaanse militaire drone heeft een lengte van 14.5 meter, een breedte van 40 meter en een hoogte van 4.7 meter. Zoals je op dit filmpje hiernaast kunt zien zijn militaire drones vrijwel even groot als vliegtuigen. De drone heeft een maximale snelheid van ongeveer 600 km/u en kan meer dan 24 uur lang in de lucht blijven vliegen. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe groot is de grootste drone? 

De Divine Eagle zal in de buurt komen van de allergrootste drone van de wereld. Hij is 18 meter lang en heeft een breedte van 50 meter. Hij weegt maar liefst 22679 kilogram. Het is een geheime verkenningsdrone van China. We weten niet zeker of dit de allergrootste drone is, omdat veel verkenningsdrones geheim worden gehouden voor het grote publiek. Wie weet zijn er nog veel grotere drones op de wereld waar niemand iets van weet.  Niet alleen China, ook andere landen hebben en gebruiken drones. Zo heeft Amerika militaire drones, maar ook Nederland.

Blogs die je mogelijk ook interessant vindt:

Hoe snel kan een drone vliegen? >>
Hoe ver kan een drone vliegen? >>
Hoe hoog kan een drone vliegen? >>

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.