Hoe groot is een drone

Hoe groot is een drone? – Het formaat van drones

Drones worden vaker gebruikt en zijn steeds vaker onderdeel van je bagage. Inmiddels zijn veel drones inklapbaar en kan je hierdoor eenvoudig meenemen in een compacte drone tas. In dit artikel lees je wat het formaat is van verschillende soorten drones.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe groot is een drone?

De allergrootste categorie binnen de drones zijn de camera-drones. Ongeveer 70 tot 80% van alle verkochte drones in Nederland zijn van DJI. DJI is dan ook de populairste drone leverancier in de wereld.

Ook de afmetingen van DJI-drones verschillen, maar je kan uitgaan van een diagonaal van 40 cm. We hebben het dan over minidrones die minder dan 4 kilogram weegt. 

Hoe groot is een drone?
Phantom
Mavic 2 Pro diagonale afmeting grootte in cm
Mavic

De populairste en meest verkochte modellen van DJI zijn de Mavic en Mini series. Niet geheel onverklaarbaar gezien het feit dat veel mensen kiezen voor een compacte drone. Dit drone modellen die in staat zijn om zichzelf op te vouwen. Op deze manier kun je de drone eenvoudig opbergen of meenemen op reis.

Om een grote drone te vervoeren heb je vaak een koffer nodig (zoals voor de Phantom drones). Voor inklapbare drones kan je echter een tas of opberghoes gebruiken. Hieronder zie je verschillende opberghoezen bedoelt voor bepaalde drone modellen.

Sinds de populariteit van de DJI Mavic Mini heeft DJI zich meer gefocust op inklapbare drones. Dit komt vooral omdat de opvouwbare drones net zo goed of misschien wel beter presteren dan de Phantom drones.

Je zou denken dat de Mavic drones een stuk minder stabiel kunnen vliegen vanwege de kleine afmeting. Alhoewel lichtere drones gevoeliger zijn voor wind beïnvloedt het de vliegprestaties nauwelijks.

mavic 2 Pro diagonale afmeting in cm grootte
Mavic 2 Pro ingeklapt

Als je de Mavic/Mini drones van DJI uitklapt zijn ze niet veel kleiner dan een Phantom model. Ik heb zelf mijn Phantom en Mavic drone thuis opgemeten.

De Phantom 3 standard was ongeveer 40 cm diagonaal terwijl mijn Mavic 2 Pro 38 cm diagonaal is. Scheelt niet veel, maar de Phantom drone is 17 cm hoog en de Mavic 2 Pro is 7 cm hoog.

Maar als ik de Mavic 2 Pro inklap is hij 20 cm lang en 9 cm breed met een diagonaal van 22 cm. Dat scheelt dus 16 cm. De Mavic Mini is nog kleiner, namelijk 14 x 8.2 x 5.7 cm (lxbxh) ingeklapt. 

De grootte en het gewicht van je drone zijn van invloed op de regels waaraan je je moet houden. De populairste drones met de bijbehorende formaten staan hieronder onder elkaar.

Type drone Afmeting (lxbxh) in cm en gewicht in gram Productomschrijving 
DJI Mavic 3 Uitgeklapt: 35 x 28 x 11 
Ingeklapt: 22 x 10 x 9 
Gewicht: 895 gram 
Een compacte drone waarmee je professionele beelden kunt maken. Hij filmt in 4K 120 fps met 20 MP-foto.  
DJI Air 3 Uitgeklapt: 25.9 x 32.6 x 10.6 
Ingeklapt: 20.7 x 10.1 x 9.1   
Gewicht: 720 gram 
Een van de allerbeste drones van DJI. Hij zit op het gebied van de afmeting en de prijs tussen de Mavic 3 en de Mini 3 in.
DJI Mini 3Uitgeklapt: 25.1 x 36.2x 7.2  
Ingeklapt: 14.8 x 9 x 6.2  
Gewicht: 248 gram 
Als je een lager budget hebt kan je het beste kiezen voor de DJI Mini 3. Een prima drone voor de prijs die je krijgt. Als je voor het eerst een drone koopt, dan heb je hier meer dan genoeg aan.
DJI Phantom 4 Pro V2.0 28.95 x 28.95 x 19.6  
Gewicht: 1380 gram 
Phantom drones zijn groter en kun je niet opvouwen zoals de Mavic. Toch heeft de Phantom 4 Pro V2.0 een goede camerakwaliteit van 4K 60 fps met 20 MP-foto. 
DJI Phantom 4 28.95 x 28.95 x 19.6 
Gewicht: 1388 gram 
De Phantom 4 is het kleine broertje van de Phantom 4 Pro, maar zeker niet de minste. De drone beschikt over een camerakwaliteit van 4K 30 fps met 12 MP-foto 
Parrot Bepop 2 32.8 x 32.8 x 8.9 
Gewicht: 400 gram 
Prima drone voor beginners. Hij beschikt over bijna alle functies die de DJI-drones ook hebben. De camerakwaliteit is 1080p 30 fps met 14 MP-foto. 
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe groot zijn speelgoeddrones? 

Om te beginnen met de allerkleinste drones op de markt. De kleinste drone die je nu kan kopen zal ongeveer een diagonaal hebben van 4 cm. Ik heb het dan over de Cheerson CX-10C die je kanbestellen op Bol.com.

We praten over speelgoeddrones als ze goedkoper zijn dan ongeveer 300 tot 400 euro. De grootste drone in deze categorie zal ongeveer een diagonaal van 30 cm hebben. Speelgoeddrones vallen onder de categorie microdrones en wegen minder dan 1 kg.

Beste speelgoeddrones van dit moment:

Hoe groot zijn militaire drones? 

Militaire drones kunnen ontzettend groot zijn, zoals de MQ-4C TRITON. Deze Amerikaanse militaire drone heeft een lengte van 14.5 meter, een breedte van 40 meter en een hoogte van 4.7 meter.

Zoals je in dit filmpje hiernaast kunt zien zijn militaire drones vrijwel even groot als vliegtuigen. De drone heeft een maximale snelheid van ongeveer 600 km/u en kan meer dan 24 uur lang in de lucht blijven vliegen. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe groot is de grootste drone? 

De Divine Eagle zal in de buurt komen van de allergrootste drone van de wereld. Hij is 18 meter lang en heeft een breedte van 50 meter. Hij weegt maar liefst 22679 kilogram en is een geheime verkenningsdrone van China. We weten niet zeker of dit de allergrootste drone is, omdat veel verkenningsdrones geheim worden gehouden voor het grote publiek.

Wie weet zijn er nog veel grotere drones op de wereld waar niemand iets van weet. Niet alleen China, maar ook andere landen hebben en gebruiken drones. Zo gebruikt Amerika talloze militaire drones in allerlei verschillende soorten en maten.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.