Hoe groot is een drone

Hoe groot is een drone? – Het formaat van drones

Drones worden vaker gebruikt en zijn steeds vaker onderdeel van je bagage. Inmiddels zijn veel drones inklapbaar en kan je hierdoor eenvoudig meenemen in een compacte drone tas. In dit artikel lees je wat het formaat is van verschillende soorten drones.

Hoe groot is een drone?

Een drone is gemiddeld 30 centimeter lang, 31 centimeter breed en 9 centimeter hoog. Dit komt uit op een diagonaal van gemiddeld 40 centimeter, gemeten vanaf de 2 uitersten uiteinde van de drone.

Hoe groot is een drone?
Phantom
Mavic 2 Pro diagonale afmeting grootte in cm
Mavic

De populairste en meest verkochte modellen van DJI zijn de Mavic en Mini series. Niet geheel onverklaarbaar gezien het feit dat veel mensen kiezen voor een compacte drone. Deze droneszijn namelijk in staat om zichzelf in te klappen. Op deze manier kan je de drone eenvoudig opbergen of meenemen op reis.

Mavic 2 Pro ingeklapt diagonale afmeting grootte

Om een grote drone te vervoeren heb je vaak een koffer nodig (zoals voor de Phantom drones). Voor inklapbare drones kan je echter een tas of opberghoes gebruiken. Hieronder zie je verschillende opberghoezen bedoelt voor bepaalde drone modellen.

Sinds de populariteit van de DJI Mavic Mini heeft DJI zich meer gefocust op inklapbare drones. Dit komt vooral omdat het compacte design niet en kostte hoeft te gaan van de kwaliteit van de drone. Inklapbare drones presteren net zo goed of misschien wel beter dan de grotere Phantom modellen.

Je zou denken dat de Mavic drones een stuk minder stabiel kunnen vliegen vanwege de kleine afmeting. Alhoewel lichtere drones gevoeliger zijn voor wind beïnvloedt het de vliegprestaties nauwelijks.

Als je de Mavic/Mini drones van DJI uitklapt, zijn ze niet veel kleiner dan een Phantom model. Ik heb zelf mijn Phantom en Mavic drone thuis opgemeten zoals je kan zien op de 2 foto’s hierboven.

De Phantom 3 standard was ongeveer 40 cm diagonaal terwijl mijn Mavic 2 Pro 38 cm diagonaal is. Scheelt niet veel, maar de Phantom drone is 17 cm hoog en de Mavic 2 Pro is 7 cm hoog.

Maar als ik de Mavic 2 Pro inklap is hij 20 cm lang en 9 cm breed met een diagonaal van 22 cm. Dat scheelt dus 16 cm. De DJI Mini 3 is nog kleiner, namelijk 15 x 9 x 6 cm (lxbxh) ingeklapt. De populairste drones met de bijbehorende formaten staan hieronder onder elkaar.

Drone Afmeting in cm (lxbxh)Beschrijving
DJI Mavic 3 ProUitgeklapt: 35 x 29 x 10
Ingeklapt: 22 x 10 x 9 
Gewicht: 958 gram 
Een compacte drone waarmee je professionele beelden kunt maken. Hij filmt in 4K 120 fps met 20 MP-foto.  
DJI Air 3 Uitgeklapt: 26 x 33 x 11 
Ingeklapt: 21 x 10 x 9   
Gewicht: 720 gram 
Een van de allerbeste drones van DJI. Hij zit op het gebied van de afmeting en de prijs tussen de Mavic 3 en de Mini 3 in.
DJI Mini 4 ProUitgeklapt: 30 × 37 × 10
Ingeklapt: 15 x 94 x 64
Gewicht: 249 gram 
Nog nooit heeft DJI zo’n compacte drone op de markt gebracht met zoveel functies en kwaliteit. De drone zit tussen de DJI Air 3 en Mini 3 in.
DJI Mini 3Uitgeklapt: 25 x 36 x 7  
Ingeklapt: 15 x 9 x 6  
Gewicht: 248 gram 
Als je een lager budget hebt kan je het beste kiezen voor de DJI Mini 3. Een prima drone voor de prijs die je krijgt. Als je voor het eerst een drone koopt, dan heb je hier meer dan genoeg aan.

Waarom is dit belangrijk De grootte bepaalt uiteindelijk het gewicht van je drone en dat bepaalt aan welk regels je je moet houden.

Hoe groot zijn speelgoeddrones? 

Om te beginnen met de allerkleinste drones op de markt. De kleinste drone die je nu kan kopen zal ongeveer een diagonaal hebben van 4 cm. Ik heb het dan over de Cheerson CX-10C die je kan bestellen op Bol.com.

We praten over speelgoeddrones als ze goedkoper zijn dan ongeveer 300 tot 400 euro. De grootste drone in deze categorie zal ongeveer een diagonaal van 30 cm hebben. Speelgoeddrones vallen onder de categorie microdrones en wegen minder dan 1 kg.

Hoe groot zijn militaire drones? 

Militaire drones kunnen ontzettend groot zijn, zoals de MQ-4C TRITON. Deze Amerikaanse militaire drone heeft een lengte van 14.5 meter, een breedte van 40 meter en een hoogte van 4.7 meter.

Zoals je in dit filmpje hiernaast kunt zien zijn militaire drones vrijwel even groot als vliegtuigen. De drone heeft een maximale snelheid van ongeveer 600 km/u en kan meer dan 24 uur lang in de lucht blijven vliegen. 

Hoe groot is de grootste drone? 

De Divine Eagle is de grootste drone van de wereld. Tenminste, met een lengte van 18 meter lang en een breedte van 50 meter zal de drone in de buurt komen van de grootste.

De Divine Eagle weegt maar liefst 22.679 kilogram en is een geheime verkenningsdrone van China. We weten niet zeker of dit de allergrootste drone is, omdat veel verkenningsdrones geheim worden gehouden voor het grote publiek.

Wie weet zijn er nog veel grotere drones op de wereld waar niemand iets van weet. Niet alleen China, maar ook andere landen hebben en gebruiken drones. Zo gebruikt Amerika talloze militaire drones in allerlei verschillende soorten en maten.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.