soorten drones met CE label

Met welke drones mag je vliegen? – CE labels uitgelegd

Alhoewel er algemene regels gelden voor drones, is de wetgeving ook afhankelijk van het soort drone waarmee je vliegt. In dit artikel kom je te weten welke regels er gelden voor verschillende drones.

Met welke drones mag je vliegen?

Je mag in Nederland met alle drones vliegen zolang je ouder bent dan 16 jaar en in het bezit bent van een vliegbewijs indien nodig. Niet alleen moet je je houden aan de algemene regelgeving, ook moet je de regels die specifiek voor jou drone gelden in acht nemen.

Zo moet je voor drones boven de 250 gram een vliegbewijs halen. Pas bij het behalen van het vliegbewijs mag er gevlogen worden met de zwaardere modellen.

Hoe zwaarder de drone is, hoe meer risico je vormt. Een zwaardere drone betekent dat je je moet houden aan meer regels en er wordt meer van gevraagd. Denk aan het behalen van vliegbewijzen of het registreren van jezelf.

Regels per drone categorie uitgelegd 

Drones zijn opgedeeld in verschillende categorieën. De categorie waarin de drone zit bepaalt welke regels voor jouw gelden en welke vliegbewijzen je moet halen.

We kunnen de Europese regelgeving verdelen in 3 groepen. We hebben de open categorie, de specific categorie en de certified categorie. De open categorie geldt voor drones onder de 25 kilogram. Aangezien vrijwel elke dronepiloot in de open categorie valt, focus ik me in dit artikel alleen op deze categorie.

De open categorie kunnen we weer onderverdelen in 3 subcategorieën: A1, A2 en A3. In welke subcategorie je terechtkomt is afhankelijk van het Cx-label van je drone. Alhoewel nog niet alle drones zo’n Cx-label hebben, is dit wel steeds vaker het geval. Hieronder bespreek ik welke Cx-labels er zijn en welke regels voor jou gelden.

Zoals je in de tabel hieronder kan zien wordt het Cx-label voornamelijk bepaalt door het gewicht van de drone.

Cx-labelGewicht
C0-label< 250g
C1-label250g – 900g
C2-label900g – 4kg

C0-label

Drones met een gewicht lager dan 250 gram krijgen een C0-label. Het zijn de lichtste drones en ze vormen daarom weinig risico. In tegenstelling tot zwaardere drones boven de 250 gram mag je boven mensen vliegen, maar niet boven mensenmenigten. 

Voor de rest zijn de regels hetzelfde, maar je hoeft je aan minder voorwaarden te houden. Het is namelijk niet verplicht om een vliegbewijs te halen. Als je drone over een camera beschikt zal je je drone wel moeten registreren.

DJI Mini 4 Pro
DJI Mini 4 Pro

Lang niet alle drones hebben al een een Cx-label. De eerste drones die over zo’n label beschikken zijn halverwege of aan het einde van 2023 uitgebracht.

De DJI Mini 4 Pro is een voorbeeld van een drone die over een C0-label beschikt. De drone valt hiermee in de open categorie A1. Met een gewicht lager dan 250 gram is die ingeklapt ongeveer net zo groot als je telefoon. Het is zeker één van de beste drones die je op dit moment kan kopen. Alhoewel het een erg klein model is kan je er serieuze beelden mee maken.

C1-label

Dan zijn er ook nog drones met een C1-label die tussen de 250 en 900 gram zitten. Dit zijn zwaardere drones waardoor je een hoger risico vormt. In plaats van veel meer regels, zijn er meer voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Drones met een C1-label mogen niet direct boven mensen of menigten vliegen. Daar komt bij dat je verplicht een A1/A3 vliegbewijs moet halen om met deze drones te kunnen vliegen. Zonder zo’n online bewijs te halen is het niet toegestaan om met deze modellen te vliegen. Tot slot is het altijd verplicht om je als dronepiloot te registreren, ongeacht of de drone wel of geen camera heeft.

DJI Air 3 1
DJI Air 3

De DJI Air 3 is een voorbeeld van een drone met een C1-label, waarmee hij in de open categorie A1 valt. Als je het niet erg vindt om een vliegbewijs te halen is dit een prima optie. Zeker als je betere camerakwaliteit wil dan de DJI Mini 4 Pro.

Naast de DJI Air 3 hebben ook de Mavic 3, Mavic 3 Cine en Mavic 3 Classic een C1-label. Hiervoor gelden dezelfde regels als de DJI Air 3.

C2-label

Drones met een C2-label zijn nog wat zwaarder met een gewicht tussen de 900 gram en 4 kilogram. Als het gevolg van dit extra risico heb je 2 keuzes:

  1. Houd je aan strengere regels
  2. Behaal het aanvullend A2 vliegbewijs

Met alleen het A1/A3 vliegbewijs op zak vlieg je met C2-drones in de subcategorie A3. Dit betekent dat je minstens 150 meter afstand moet houden van mensen, bebouwing, industrie- en recreatiegebieden.

Wil je dichter bij deze gebieden vliegen, dan moet je een aanvullend A2 vliegbewijs halen. Ook dit kan geheel online, maar gaat iets meer de diepte in. Door naast het A1/A3 bewijs ook het A2 vliegbewijs te halen hoef je niet 150 meter afstand te houden van mensen, maar slechts 30 meter. Verder mag je met A2 gewoon boven bebouwing, industrie- en recreatiegebieden vliegen.

DJI Mavic 3 Pro
Mavic 3 Pro

Net zoals bij de vorige categorie moet je ook hier online een opleiding en theorietoets doen, bestaande uit 40 meerkeuzevragen. Daar komt nog een aanvullend online examen van 30 vragen bij.

Drones met een C2-label worden vaak professioneel ingezet. Het betreft dus vaak professionele drones met een hoog prijskaartje en een hele goede camera. Een voorbeeld hiervan is de DJI Mavic 3 Pro.

Maar ook de Matrice 30(T) en Mavic 3 Enterprise beschikken al over een C2-label.

Drones zonder Cx-label

Veel oudere modellen en speelgoeddrones hebben helemaal geen Cx-label. Deze oude modellen en veel goedkope speelgoeddrones gaan ook nooit zo’n Cx-label krijgen. Voor drones zonder zo’n label geldt een iets andere categorisatie.

Open categorie zonder Cx-labelSubcategorieRegels
Onder de 250 gramA1Wel boven mensen, niet boven menigten
Tussen de 250 gram en 500 gram – A1A1Niet direct boven mensen of menigten, A1/A3 vliegbewijs, registratie
Tussen de 500 gram en 2 kg – A2A3Minstens 150 meter afstand van mensen, bebouwing, industrie- en recreatiegebieden, A1/A3 vliegbewijs, registratie
Tussen de 2 kg en 25 kg – A3A3Minstens 150 meter afstand van mensen, bebouwing, industrie- en recreatiegebieden, A1/A3 vliegbewijs, registratie

Sinds 30 juni 2022 is het voor drones zonder Cx-label niet meer mogelijk om in subcategorie A2 te vallen. Dit kan bij drones met een Cx-label wel door een aanvullend A2 vliegbewijs te halen.

Ryze Tello Boost Combo 1
Ryze Tello

Een voorbeeld van een drone zonder Cx-label is de Ryze Tello. Een relatief goedkope speelgoeddrone die niet over zo’n label beschikt. Omdat de drone zo weinig weegt merk je hier eigenlijk vrij weinig van.

Bezitters van een Mavic 2 Pro merken hier daarentegen wel iets van. Met het ontbreken van zo’n Cx-label en een gewicht van 907 gram belandt deze drone automatisch in de subcategorie A3. Dronepiloten met een Mavic 2 Pro zoals ik kunnen hiermee niet in de subcategorie A2 vliegen.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Voor welke drone categorie kan je het beste gaan? 

Je hebt nu kunnen zien dat het Cx-label (afhankelijk van het gewicht van de drone) bepaalt welke regels er gelden en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Maar welke categorie is de beste optie? Dit hangt er vanaf welke drone je wil kopen.

Als je een wat lager budget hebt zou ik kiezen voor een drone onder de 250 gram, zoals de DJI Mini 3. Je krijgt amper te maken met regelgeving en je hebt prima camerakwaliteit. De duurdere en zwaardere drones leveren je niet meteen meer plezier op.

Voor betere camerakwaliteit is er geen andere optie dan een upgrade. Dit betekent dat je een zwaardere drones koopt waardoor het behalen van een vliegbewijs verplicht wordt.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.