Phantom 4 pro wit blauwe lucht

Met welke drones mag je vliegen? – Drone categorieën

Je mag in Nederland met alle drones vliegen, zolang je je aan de voorwaarden houdt. Toch geldt voor elke drone weer andere regels. Vanaf 31 december 2020 wordt de Europese regelgeving omtrent drones in Nederland ingevoerd. Aan wat voor regels je moet houden hangt af van het gewicht van je drone. Hoe zwaarder je drone, hoe meer risico je vormt. Je zult dan aan meer voorwaarden moeten voldoen. In dit artikel bespreek ik welke drones je het best kunt kiezen. Met welke drones krijg je het minst te maken met de regelgeving? Je komt meer te weten over het gewicht van de drone en de daarbij behorende regelgeving. 

De beste drones onder de 250 gram:

DroneMerkPrijs
DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com>>
DJI Mavic MiniDJIBekijk op Bol.com>>
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com>>
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Categorieën van de Europese regelgeving 2020 uitgelegd 

We kunnen de Europese regelgeving verdelen in 3 groepen. We hebben de open categorie, de specific categorie en de certified categorie. De open categorie geldt voor drones onder de 25 kilogram. Veruit het grootste deel van de bevolking valt onder deze categorie. De open categorie is weer onder te verdelen in A1, A2 en A3. De certified categorie geldt voor drones boven de 25 kilogram. Tot slot hebben we de certified categorie die geldt voor drones met een zeer hoog risico. Denk aan drones die pakketjes of personen vervoeren. 

Vanaf 2023 moeten drones over en CE-keurmerk beschikken. Zo mogen er alleen nog maar drones worden verkocht die aan bepaalde eisen voldoen. Tot 2023 is dit nog niet nodig. Deze drones (zonder keurmerk) verdeel je in andere categorieën. In het schema hieronder kun je zien hoe drones zonder keurmerk worden ingedeeld. 

Open categorieRegelsBeste drone van de categorie op Bol.com
Onder de 250 gram Niet strengDJI Mini 2 >>
Tussen de 250 gram en 500 gram – A1Redelijk strengParrot Bepop 2
Tussen de 500 gram en 2 kg – A2StrengMavic Air 2 >>
Tussen de 2 kg en 25 kg – A3Redelijk strengDJI Inspire >>

Waar mag je drone vliegen? >>

Drones onder de 250 gram  

Drones met een gewicht minder dan 250 gram worden snel gezien als speelgoeddrones. Het zijn de lichtste drones en vormen daarom weinig gevaar. In tegenstelling tot de andere categorieën mag je wel boven mensen vliegen. Dit betekent niet dat je veel meer mag, maar dat je aan minder voorwaarden hoeft te voldoen. Zo is het niet nodig om een online theorie- of praktijkexamen te doen. Verder mag je niet boven mensenmenigten vliegen. Dit is een groep van minimaal 12 personen. Als de drone over een camera beschikt zul je je drone wel moeten registreren. De beste en meest populaire drones onder de 250 gram: 

Mavic Mini drone gras opbergtas

DJI Mini 2: de Mini 2 is veruit de beste drone onder de 250 gram op dit moment. Hij is slechts 249 gram en valt dus in de categorie van drones onder de 250 gram. Ingeklapt is de drone ongeveer net zo groot als je telefoon. Het is één van de enige drones onder de 250 gram waarmee je aardige luchtbeelden kunt maken. Hij filmt in 4K 30 fps met 12 MP-foto’s. Veel mensen zien deze drone niet meer als speelgoed. 

DJI Mavic Mini: de DJI Mavic Mini is de verouderde drone van de DJI Mini 2, maar nog steeds een hele goede keus. Hij is zeker één van de beste drones in zijn prijsklasse. Met deze drone kun je in 2.7K met 30 fps filmen. Een groot nadeel van deze drone is het feit dat je foto’s niet in RAW-formaat kunt opslaan. De DJI Mini 2 is hier echter wel tot toe in staat.

Ryze Tello: in tegenstelling tot de Mavic Mini kunnen we dit wel een speelgoeddrone noemen. Toch is het een prima drone om mee te beginnen. Van het filmen hoef je niet zoveel te verwachten. Hij filmt in 720p met 5 MP-foto’s. Met deze drone zou je in principe binnen kunnen vliegen. Hoogstwaarschijnlijk de beste speelgoeddrone momenteel op de markt. Uiteraard zijn er duurdere drones onder de 250 gram die betere specificaties hebben, maar de prijs-kwaliteitverhouding van deze drone is het hoogst.

Heb je een vergunning nodig om te vliegen met een drone? >> 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Drones tussen de 250 gram en 500 gram (A1) 

Als je een drone koopt tussen de 250 en 500 gram wordt het een heel ander verhaal. Je vormt een hoger risico, en dus gelden er meer voorwaarden. De mogelijkheden worden dus niet beperkter. Je mag echter niet direct boven mensen vliegen, wat wel mocht bij drones onder de 250 gram. Voor de rest geldt dat je niet boven mensenmenigten vliegt (groep van min. 12 personen).  

Yuneec breeze drone wit

Maar wat is dan het verschil tussen drones onder de 250 gram en drones tussen de 250 en 500 gram? Drones tussen de 250 en 500 gram moeten online een opleiding en toets doen, bestaande uit 40 meerkeuzevragen. Tot slot moet je een drone registreren, of hij nu een camera heeft of niet. De beste en meest populaire drones tussen de 250 en 500 gram: 

Yuneec Breeze: dan heb je ook nog de Yuneec Breeze als optie. Hij filmt in 4K met 13 Mp-foto’s. Yuneec is ook een prima drone merk. De drone biedt ongeveer evenveel functies als de Parrot Bepop 2. Als je wat extra bij kunt leggen zou ik toch voor de Mavic Mini of de Bepop 2 gaan. Ze zijn net iets duurder, maar dan kun je aardig wat betere kwaliteit verwachten. 

Parrot Bepop 2: Parrot is naast DJI ook een prima drone merk. Je kunt de drone vergelijken met de DJI Mavic Mini. Helaas kun je hem niet inklappen zoals dat bij de Mavic series van DJI wel kan. Hij vliegt stabiel en komt op het gebied van de specificaties in de buurt van de Mavic Mini. Je filmt met deze drone in 1080p en 14 MP-foto’s.  

Moet je een drone verzekeren? >>

Drones tussen de 500 gram en 2 kg (A2) 

Dit is de categorie waarin je aan de meeste voorwaarden moet voldoen. De meeste mensen met een serieuze drone krijgen met deze groep te maken. Je mag dichter bij mensen vliegen, vandaar dat je ook nog een schriftelijk examen moet maken. Je moet minimaal 50 meter afstand houden van mensen. Dit is soepeler dan de drones tussen de 250 en 500 gram, aangezien je in die groep helemaal niet in de buurt van mensen(menigten) mag komen.  

Mavic 2 pro blauwe lucht wolken overdag vliegen

Net zoals bij de vorige categorie moet je ook hier online een opleiding en theorietoets doen, bestaande uit 40 meerkeuzevragen. Daar komt nog een schriftelijk examen van 30 vragen met een verklaring van praktijkervaring bij. Ook in deze categorie moet je je registreren. Verder krijgen we in deze groep te maken met de wat duurdere drones van goede kwaliteit. Dit zijn voornamelijk drones van minimaal 500 gram. Dit zijn de beste en populairste drones tussen de 500 gram en 2 kg: 

Mavic 2 Pro: de Mavic 2 kun je net zoals de rest van de Mavic series eenvoudig inklappen. Zo is hij makkelijk mee te nemen. De camerakwaliteit is ontzettend hoog. Je filmt in 4K 30 fps met 20 MP-foto’s. Ik heb zelf de Mavic 2 Pro en het bevalt me enorm. Met de 1 inch sensor kun je hele hoge kwaliteit verwachten. 

Mavic Air 2: de Mavic Air 2 is op veel punten beter dan de Mavic 2 Pro en dat terwijl hij goedkoper is. Hij filmt in 4k 60 fps met 48 MP-foto’s. Helaas maakt hij geen gebruik van een 1 inch sensor, maar van een ½ inch sensor. De camerakwaliteit van de Mavic 2 pro is daarom waarschijnlijk net iets beter, alhoewel ze dicht bij elkaar zitten. Voor een uitgebreide review kun je hier terecht. 

Drones tussen de 2 kg en 25 kg (A3) 

Deze drones zijn zwaarder, dus je zou denken dat je aan meer voorwaarden moet voldoen. Dit is echter niet het geval. Er gelden dezelfde voorwaarden als voor drones tussen de 250 gram en 500 gram. Je hoeft dus geen praktijkexamen van 30 vragen te maken. Ook heb je geen verklaring van praktijkervaring nodig. In ruil daarvoor moet je minimaal 150 meter afstand houden van mensen, bebouwing, industrieën en recreatiegebieden. Tot slot moet je je registreren om met dit soort drones te mogen vliegen.  

Inspire 2 op stenen op de grond grijs

Je zult in deze categorie voornamelijk drones tegenkomen voor professioneel gebruik. Denk aan de DJI Inspire 2 of de DJI Matrice drones. Hier zit ook een prijskaartje aan. Je betaalt minimaal een paar duizend euro voordat zo’n apparaat van jou is.  

Mag je drone vliegen op eigen terrein? >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Voor welke categorie kun je het beste gaan? 

Je hebt nu kunnen zien dat het gewicht van de drone bepaalt aan welke voorwaarden je moet voldoen. Maar welke categorie is de beste optie? Dit hangt er vanaf welke drone je wil kopen. Als je een lager budget hebt zou ik absoluut voor de DJI Mini 2 gaan. Je krijgt amper te maken met regelgeving en je hebt prima kwaliteit. De duurdere en zwaardere drones leveren je niet meteen meer plezier op. Voor betere camerakwaliteit is er geen andere optie dan toch te upgraden.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.