gewicht kilogram 2kg

Hoeveel kan een drone tillen? De maximale draagkracht

Hoeveel kan een drone tillen? Er zijn heel veel factoren, maar het gemiddelde draagvermogen van een hobby drone is 0.3 gram tot 2 kg. Een professionele drone kan tussen de 20 en 220 kg tillen. Vragen hoeveel een drone kan tillen, is hetzelfde als de vraag hoe snel een auto kan rijden. Als je hier een goed antwoord op wilt, dan zou ik dit artikel goed doorlezen. Bereken bijvoorbeeld zelf hoeveel je drone kan tillen.

Beste drones die gewicht kunnen tillen:

Drone die kunnen vervoerenMerkPrijs
DJI Phantom 4 Professional+ V2.0 DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
Parrot Bebop 2ParrotBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoeveel kan een drone tillen? Bereken het zelf!

In de rest van het artikel ga ik het hebben over de term: ‘laadvermogen’. In het Engels: ‘payload’. Ik leg eerst even uit wat ik hiermee bedoel. Het laadvermogen van een drone bestaat uit camera’s, radars, sensors, een GPS, enz. Terwijl delen als accu’s, propellers en constructieonderdelen niet onder het laadvermogen horen. De payload is dus een gewichtsaanduiding. ‘Payload’ is geen ding: het is de massa die de drone kan vervoeren, zonder de eigen componenten. Het gewicht van de accu’s wordt normaal gesproken niet meegeteld in de opgave van de payload, want dat gewicht is noodzakelijk voor de aandrijving en maakt daarmee onderdeel uit van de useful load (‘nuttige lading’) van de drone.

Dus nog één keer: alle onderdelen van de drone die noodzakelijk zijn om het ding in de lucht te krijgen, zoals de accu, horen niet bij het laadvermogen. Radars, sensors en andere onnodige dingen horen wel bij het laadvermogen. 

Als je een drone koopt die al is voorzien van een camera en een gimbal (zoals de DJI-drones), dan hoef je je geen zorgen te maken over de term payload. Als je een drone koopt, beschikt deze over een Maximum Takeoff Weight (MTOW). Dit is het maximale gewicht van de drone met alles erop en eraan. Met de MTOW kan de drone opstijgen zonder dat dit effect heeft op het vliegen. Oftewel, het maximale gewicht dat de drone (incl. de drone) in de lucht kan krijgen. Als je dit vermindert met het totale gewicht van de drone (leeggewicht + gewicht accu’s), dan krijg je de payload, oftewel het maximale gewicht dat je nog aan de drone kunt toevoegen.  

Het probleem is echter dat je er waarschijnlijk achter gaat komen dat je maximale gewicht gelijk is aan de MTOW. Het drone bedrijf zegt dus dat er geen extra gewicht aan toegevoegd kan worden. Dit is enigszins waar, maar er is nog een % marge die de drones extra kunnen tillen. Hoeveel deze marge is, heb ik niet kunnen vinden, maar verder dit artikel lees je hoeveel speelgoeddrones en hobby drones ongeveer kunnen tillen.  

Als je zelf een drone bouwt kan de formule hieronder van pas komen. Met de formule hieronder kun je voor alle drones berekenen hoeveel ze kunnen tillen: 

Leeggewicht van de drone + Gewicht van de accu’s en propellers + (Maximale) payload = (Maximale) startgewicht (MTOW) 

(Maximale) payload = (Maximale) startgewicht (MTOW) – (Leeggewicht van de drone + Gewicht van de accu’s en propellers) 

We houden zo een payload over die bestaat uit camera’s, radars, sensors, gimbal en een GPS (de dingen die niet noodzakelijk zijn om een drone in de lucht te krijgen). Als je dat gewicht vervolgens van de payload afhaalt, dan pas krijg je het gewicht dat je nog aan de drone kunt toevoegen. 

Als je wilt weten hoeveel jouw drone kan wegen, hoef je dus alleen maar te kijken naar het totale gewicht van je drone, en de Maximum Takeoff Weight. Het gewicht staat in de handleiding van je drone of op internet. Als je de Maximum Takeoff weight wilt opzoeken: 

Google: *naam van je drone* Maximum Takeoff weight 

Ik heb mijn best gedaan om het zo goed mogelijk uit te leggen. Voor de meeste drones die je kant en klaar uit de doos kunt vliegen, geldt deze formule niet. Dan zal uit die formule waarschijnlijk blijken dat je drone geen payload heeft. Dit komt omdat de ‘performance’ van de drone achteruit zal gaan. Als de performance van de drone achteruitgaat (denk aan een accu die sneller leeg is), dan is de payload 0 gram. Simpelweg omdat hij niet is gemaakt om dingen te tillen zonder dat het ten koste gaat van de drone prestaties. Toch kan je drone wel een beetje tillen, zonder dat er al te veel misgaat. Later dit artikel bespreek ik de draagkracht voor hobbydrones, professionele drones en speelgoeddrones. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Factoren die hierbij meespelen 

Hoeveel een drone kan dragen hangt af van de power de motor, de accu, het aantal propellers en het gewicht van de drone. De stuwkracht van de propellers moet twee keer zo groot zijn als het totale gewicht en het totale laadvermogen van de drone. Daar komt bij dat de wind, de luchtdruk en de luchtvochtigheid veel invloed kunnen hebben op je drone. Drones die gemaakt zijn om zware dingen te tillen/dragen moeten beschikken over een goede batterij. Een grotere batterij betekent ook dat de drone zwaarder wordt. Tot slot moet de drone beschikken over een goed frame. Het frame bepaalt de vorm van de drone en moet steviger zijn dan een gemiddelde hobby drone.  

Hoeveel kan een hobbydrone tillen? 

phantom 3 SE in de lucht vanaf onder

De meeste drones zullen hieronder vallen. De drones voor het grote publiek. Ze worden elk jaar verbeterd met betere camerakwaliteit, langere vliegafstanden, betere batterij enz. Op het gebied van de draagkracht wordt echter weinig tot niets geïnnoveerd. Dit komt omdat de drones hier niet voor zijn bedoeld, en niet voor zijn gemaakt. Als je kijkt naar hobbydrones, zie je dat het gewicht wat de drone kan tillen al is ingenomen door de camera en de gimbal.

Oftewel, als jij iets aan de Phantom drone hangt, zal dit je vliegtijd en stabiliteit in de lucht erg naar beneden halen. Dit betekent niet dat je er helemaal niets mee kunt tillen. Als we praten over drones voor beginners, dan zou ik denken aan maximaal 200 tot 300 gram. Dan zit je zeker goed.  

Je zou met een hobbydrone ongeveer 2 kg kunnen vliegen, maar dat levert een risico op voor je drone. Voor het tillen van wat dan ook, zou ik de Phantom series nemen, omdat hij zwaarder is. De kans dat de Phantom meer kan dragen is een stuk hoger. Zij zijn in staat om meer gewicht te tillen dan bijvoorbeeld de Mavic series. Om iets op te kunnen tillen, heb je wel een goede grijper nodig. Hierbij is het belangrijk dat het gewicht recht onder de drone hangt, zodat het gewicht gelijk verdeeld is. Beste drones van dit moment:  

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com

Hoeveel kan een professionele drone dragen? 

Met professionele drones bedoel ik drones die zijn gemaakt voor het tillen van een x aantal kilo’s. Ze worden gebruikt in de industrie, denk bijvoorbeeld aan drone delivery. Ze zijn in staat zware pakketjes te bezorgen, beschikken over een professionele camera of worden gebruikt voor andere doeleinden. Sommige drones zijn in staat om 6 kg te tillen, terwijl het gewicht van de drone in totaal 10 kg is. 60% van het totale gewicht wordt dan gebruikt als laadvermogen.  

Een professionele drone (met als doel een zwaar laadvermogen) kan gemiddeld 18 kg dragen. In 2017 heeft een drone bedrijf genaamd Griff Aviation een drone geproduceerd met maar liefst 226 kg aan laadvermogen. Zoals je op de afbeelding kunt zien beschikt de drone over 8 propellers en enorm veel power.  

image 1

Drones die zijn gemaakt om dingen te tillen worden in het Engels ‘’heavy lift drones’’ genoemd. Heavy lift drones zijn alle drones die een Maximum TakeOff Weight hebben van minimaal 1 kg. Hoe zwaarder je drone is, hoe meer kans je hebt op een hoger laadvermogen. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoeveel kan een speelgoeddrone tillen? 

Speelgoeddrones (denk aan drones tot 200) kunnen ongeveer 10 min vliegen. Het zijn hele kleine en moeilijk te besturen drones. Je kunt speelgoeddrones zelfs al halen voor een paar tientjes. Doordat ze zo moeilijk te besturen zijn, is het een goede oefening voordat je gaat beginnen aan het echte werk. Deze mini-drones kunnen ongeveer tussen de 4 en 6 gram tillen. Een leuke speelgoeddrone waarmee je kunt beginnen is de Cheerson CX-10. Best een populaire drone en zeker een aanrader. Het blijft natuurlijk een lage prijs, dus verwacht er niet te veel van. Beste speelgoeddrones van dit moment:

DroneMerkPrijs
1.Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
2.Syma X5HWSymaBekijk op Bol.com
3.DENVER DCW-380DENVERBekijk op Bol.com

Hoe zorg ik ervoor dat mijn drone meer kan dragen? 

Allereerst zorg je ervoor dat alle onnodige toevoegingen, zoals een camera en een gimbal, weg zijn gehaald. Natuurlijk haal je de propeller bescherming van je drone af (als je die hebt). Het lijkt niet veel, maar elke gram telt. Je wilt immers zo lang mogelijk vliegen. Om langer te vliegen zou ik meer accu’s meenemen en eventueel een charging hub. Dit is een oplader die meerdere drone accu’s achter elkaar kan opladen. Wel zo handig.  

DJI Inspire wit drone op stenen grond

Hoe zorg je ervoor dat je drone iets kan tillen? 

Er zijn speciale ‘drone grijpers’ gemaakt zodat drones door middel van een dropsysteem voorwerpen en objecten kunnen vervoeren en laten vallen. Een vrij eenvoudig systeem, maar ontzettend leuk om uit te proberen. Er wordt een afstandsbediening meegeleverd, zodat je halverwege het object uit de lucht kunt laten vallen. Ben je hierin geïnteresseerd of wil je meer informatie?

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Welke drone moet ik kopen om iets mee op te tillen? 

Zoals ik al eerder artikel zei, zijn vrijwel alle drones voor consumenten niet geschikt om dingen op te tillen of te dragen. Drones die in staat zijn kilo’s op te tillen, zoals een camera, kosten al snel duizenden euro’s. Aangezien weinig mensen beschikken over zo’n budget, ga ik het toch hebben over de drones voor consumenten. Wil je een drone gebruiken om iets op te tillen, doe dit dan niet met een zwaar voorwerp, maar houd het klein en licht. Wat kost een drone?

De beste DJI-drones om iets mee op te tillen zijn de Phantom series. Je kunt eenvoudig de camera en de gimbal van het toestel afhalen. Dit bespaart je extra grammen, waardoor je er meer aan kunt hangen. Mocht je een drone enkel en alleen gebruiken voor zijn draagkracht, neem dan een oude Phantom, die zijn goedkoper. De camera die je er dan bij koopt is niet interessant. Ga je echt all-in? Koop een tweedehandsdrone (zoals de Phantom 3 series of zelfs de Phantom 2) en ga daarmee experimenteren. Of experimenteer met een speelgoeddrone. De drones die ik hieronder aanbeveel zijn uit allerlei verschillende prijsklassen. Uiteraard kan de duurste drone het meeste gewicht tillen.

DJI Phantom 4 Professional+ V2.0 

 • Draagkracht: 200 tot 300 gram (zonder problemen) 
 • Camerakwaliteit: 4K 30fps en 12MP-foto 
 • Snelheid: 72km/u 
 • Gewicht: 3,996 kg 
 • Batterijduur: 28 minuten 
 • Bereik: 2 km 

Ryze Tello Boost Combo

 • Draagkracht: 200 tot 300 gram (zonder problemen) 
 • Camerakwailiteit: 5 MP-foto 
 • Snelheid: 28 km/u 
 • Gewicht: 0.333 kg 
 • Batterijduur: 13 minuten 
 • Bereik: 100 meter 

Parrot Bebop 2

 • Draagkracht: 200 tot 300 gram (zonder problemen) 
 • Camerakwaliteit: 1080p 14 MP-foto 
 • Snelheid: 64,8 km/u 
 • Gewicht: 1.270 kg 
 • Batterijduur: 25 minuten 
 • Bereik: 300 meter  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.