drone motor draagkracht op tafel

Hoeveel kan een drone tillen? – De maximale draagkracht

Drones worden voor steeds meer dingen gebruikt, waaronder het verplaatsen van objecten. Hier bestaan speciale drones voor, maar ook drones bedoelt voor consumenten kunnen een bepaalt gewicht dragen. In dit artikel lees je alles over hoeveel een drone kan tillen.

Let op: het is in Nederland officieel niet toegestaan om objecten of voorwerpen vanaf je drone te droppen. Hiervoor moet je een vergunning aanvragen. Dit kan een reden zijn waarom niet veel van dit soort dropsystemen worden verkocht.

Hoeveel kan een drone tillen?

Een gemiddelde drone kan een gewicht tillen van maximaal 2 kg. Een professionele drone daarentegen kan tussen de 20 en 220 kg tillen. Dit zijn drones die speciaal gemaakt zijn om objecten via de lucht te vervoeren. Als we het hebben over speelgoeddrones is de maximale draagkracht niet veel meer dan 50 gram.

Hoe meer gewicht je aan de drone hangt, hoe minder goed de vliegprestaties worden. Dit wil niet zeggen dat de drone meteen uit de lucht valt, maar het gaat wel ten koste van de vliegtijd en de stabiliteit van de drone.

Voor drones van het merk DJI kan je kiezen tussen een intelligent flight battery of een intelligent flight battery plus. Met de intelligent flight battery plus kan je langer vliegen, maar wordt de drone 43 gram zwaarder. Je kan er dus in ieder geval vanuit gaan dat je DJI drone 43 gram kan tillen zonder dat dit teveel ten koste gaat van de vliegprestaties.

Om de specifieke draagkracht van je drone te vinden kan je een poging doen om de MTOW op te zoeken. MTOW staat voor ‘Maximum Takeoff Weight’ en is het maximale gewicht van de drone zonder dat dit effect heeft op de vliegprestaties.

Als je de MTOW van je drone opzoekt ga je erachter komen dat het maximale gewicht gelijk is aan de MTOW. De verkoper van de drone zegt dus dat er geen extra gewicht toegevoegd kan worden. Dit is enigszins waar, maar er is nog een % marge die de drones extra kunnen tillen. Dit is de payload van maximaal 2 kg waar ik het net over had.

drone gewicht tillen 2 kg fles water

Hoeveel kan een hobby drone tillen? 

Een hobby drone voor beginners kan maximaal 200 tot 300 gram tillen, zonder dat dit teveel ten koste gaat van de stabiliteit van de drone.

Een duurdere hobby drone van minstens 900 gram kan ongeveer 2 kg tillen, maar dat creëert een risico voor je drone. Hier kan je het beste een Phantom voor gebruiken, omdat ze groter en zwaarder zijn. Zwaardere en grotere drones kunnen meer gewicht tillen dan de Mavic of Mini series van DJI.

De meeste drones in omloop zijn bedoelt voor consumenten. Ze worden elk jaar verbeterd met betere camerakwaliteit, langere vliegafstanden, betere batterijen, enz. Op het gebied van de maximale draagkracht wordt echter weinig tot niets geïnnoveerd.

Dit komt omdat de drones hier niet voor zijn bedoeld en niet voor zijn gemaakt. Als je kijkt naar hobbydrones zie je dat het gewicht wat de drone kan tillen al is ingenomen door de camera en de gimbal.

Om iets op te kunnen tillen heb je wel een goede grijper nodig. Hierbij is het belangrijk dat het gewicht recht onder de drone hangt, zodat het gewicht gelijk verdeeld is.

hobby drone draagkracht 250 gram gewicht tillen

Hoeveel kan een professionele drone dragen? 

Een professionele drone (met als doel een zwaar laadvermogen) kan gemiddeld 18 kg dragen. In 2017 heeft een drone bedrijf genaamd Griff Aviation een drone geproduceerd met maar liefst 226 kg aan laadvermogen. Zoals je op de afbeelding kunt zien beschikt de drone over 8 propellers en enorm veel power.  

Met professionele drones bedoel ik drones die zijn gemaakt voor het tillen van een x aantal kilo’s. Ze worden gebruikt in de industrie om een bepaalde payload van A naar B te brengen.

Ze zijn in staat zware pakketjes te bezorgen, beschikken over een professionele camera of worden gebruikt voor andere doeleinden. Sommige drones zijn in staat om 6 kg te tillen, terwijl het gewicht van de drone in totaal 10 kg is. 60% van het totale gewicht wordt dan gebruikt als laadvermogen.  

Drones die zijn gemaakt om massa te tillen worden in het Engels ‘’heavy lift drones’’ genoemd. Heavy lift drones zijn alle drones die een Maximum TakeOff Weight hebben van minimaal 1 kg. Hoe zwaarder je drone is, hoe meer kans je hebt op een hoger laadvermogen. 

professionele drone 18 kg tillen fiets

Hoeveel kan een speelgoeddrone tillen? 

Speelgoeddrones kunnen ongeveer tussen de 4 en 6 gram tillen. Een leuke speelgoeddrone waarmee je kunt beginnen is de Cheerson CX-10. Best een populaire drone en zeker een aanrader. Het blijft natuurlijk een lage prijs, dus verwacht er niet te veel van. 

speelgoeddrone tillen 5 gram munt

Welke factoren bepalen de draagkracht van je drone?

Hoeveel een drone kan dragen hangt af van:

  1. De power van de motor
  2. De accu
  3. Het aantal propellers
  4. Het gewicht

De stuwkracht van de propellers moet 2 keer zo groot zijn dan het totale gewicht en het totale laadvermogen van de drone. Daar komt bij dat de wind, de luchtdruk en de luchtvochtigheid veel invloed kunnen hebben op de veiligheid van de vlucht.

Drones die gemaakt zijn om zware objecten te tillen/dragen moeten beschikken over een goede batterij, maar een grotere batterij betekent ook dat de drone zwaarder wordt. Je zult hierin dus een balans moeten vinden.

Tot slot moet de drones beschikken over een goed frame. Het frame bepaalt de vorm van de drone en moet steviger zijn dan een gemiddelde hobby drone.  

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe zorg je ervoor dat je drone iets kan tillen? 

Er zijn speciale ‘drone grijpers’ gemaakt zodat drones door middel van een dropsysteem voorwerpen en objecten kunnen vervoeren en laten vallen. Een vrij eenvoudig systeem, maar ontzettend leuk om uit te proberen. Er wordt een afstandsbediening meegeleverd zodat je halverwege het object uit de lucht kunt laten vallen.

aidropper systeem om objecten te droppen drone

Zorg er allereerst voor dat alle onnodige toevoegingen, zoals een camera en een gimbal, weg zijn gehaald. Natuurlijk haal je de propeller bescherming van je drone af (als je die hebt). Het lijkt niet veel, maar elke gram telt en je wilt immers zo lang mogelijk vliegen.

Om langer te vliegen zou ik meer accu’s meenemen en eventueel een charging hub. Dit is een oplader die meerdere drone accu’s achter elkaar kan opladen. Wel zo handig.  

Welke drone moet ik kopen om iets mee op te tillen? 

Zoals ik al eerder artikel zei zijn vrijwel alle drones voor consumenten niet geschikt om dingen op te tillen of te dragen. Drones die in staat zijn kilo’s op te tillen, zoals een camera, kosten al snel duizenden euro’s.

Aangezien weinig mensen beschikken over zo’n budget is dit voor de meeste mensen geen optie. Wil je een drone gebruiken om iets op te tillen, doe dit dan niet met een zwaar voorwerp. Houd het in plaats daarvan klein en licht. 

De beste DJI-drones om iets mee op te tillen zijn de Phantom series. Je kunt eenvoudig de camera en de gimbal van het toestel afhalen. Dit bespaart je extra grammen, waardoor je er meer aan kunt hangen.

Mocht je een drone enkel en alleen gebruiken voor zijn draagkracht, neem dan een oude Phantom. Deze zijn een stuk goedkoper en kunnen ongeveer evenveel tillen.

Ga je echt all-in? Koop een tweedehandsdrone (zoals de Phantom 3 series of zelfs de Phantom 2) en ga daarmee experimenteren. Of experimenteer met een speelgoeddrone. De Phantom 2 drones van DJI werden altijd zonder camera en gimbal verkocht.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.