Drone vliegen regels Frankrijk

Wat zijn de drone regels in Frankrijk?

Sinds de invoering van de Europese drone wetgeving maken Europese landen veelal gebruik van dezelfde regels. De drone regels in Frankrijk komen dus veel overeen met die van Nederland, maar er zijn wel wat verschillen.

Vragen voor de Franse luchtvaartautoriteit? Contacteer ze dan rechtstreeks via Twitter.

Zelf de Franse drone regels bekijken? Ga naar deze pagina om de Franse wetgeving rondom drones te bekijken. Browsers als Chrome hebben de optie om de volledige pagina/website te vertalen naar het Nederlands.

Wat zijn de drone regels in Frankrijk?

Drone vliegen is in Frankrijk legaal, laat ik daarmee beginnen. Net zei ik al dat in Frankrijk over het algemeen dezelfde regels gelden als in de rest van de Europa. Er zijn echter een paar regels die verschillen ten opzichte van Nederland. De algemene drone regels in Frankrijk zijn als volgt:

 1. De maximale vlieghoogte in Frankrijk is over het algemeen 150 meter. Dit verschilt echter per gebied. Op de No-Fly Zone kaart van Frankrijk staan gebieden gemarkeerd met de bijbehorende maximale vlieghoogte. Hierover straks meer.
 2. Alleen dronepiloten met een drone zwaarder dan 800 gram moeten zich registreren. Het registreren als dronepiloot doe je in Frankrijk bij AlphoTango. Na de registratie krijg je een registratienummer die je goed op de drone moet bevestigen. Het nummer moet zichtbaar zijn met het blote oog vanaf 30 centimeter. Tijdens het vliegen moet de dronepiloot kunnen bewijzen dat hij/zij zich heeft registreert.
 3. Je moet de drone net zoals in Nederland altijd in zicht houden. Als je een waarnemer hebt mag de dronepiloot echter uit het zicht vliegen.
 4. Het is verboden om in de nacht te vliegen.
 5. Je mag niet boven mensen vliegen. Ook boven deze gebouwen en gebieden mag niet gevlogen worden:
  • Luchthavens en vliegvelden
  • Privé-eigendom
  • Militaire installaties
  • Gevangenissen
  • Kerncentrales
  • Historische monumenten
  • Nationale parken
 6. Vlieg niet boven branden, ongevallen of hulpdiensten.

Aan welke regels je je moeten houden is afhankelijk van de drone categorie waarin je valt. De bovenstaande regels gelden voor drones in de open categorie. Hier zullen de meeste mensen (zeker vakantiegangers) onder vallen. Het is daarom de enige categorie die ik in dit artikel bespreek. Een drone valt in Frankrijk in de open categorie zodra:

 1. De drone in de CE-klasse 0, 1, 2, 3 of 4 valt.
 2. De drone is voor 1 januari 2023 aangeschaft zonder een CE-markering.
 3. De drone weeg minder dan 25 kilogram.
 4. De dronepiloot houdt de drone op een veilige afstand uit de buurt van mensen.
 5. De dronepiloot houdt de drone in zicht of heeft een waarnemer.
 6. Je vliegt je drone niet hoger dan 120 meter hoog.
 7. De drone vervoert geen gevaarlijke goederen en laat geen materiaal vallen.

Drone registreren Frankrijk

Registreren in Frankrijk is niet nodig als je dit al hebt gedaan in Nederland. Het registratienummer dat je krijgt in Nederland komt ook terecht in het Europese systeem. Ook over de grens kan dus worden gecheckt welke drone operator bij de drone hoort.

De wetgeving rondom drone registratie lijkt op die van Nederland. In Frankrijk moet je je als dronepiloot registreren in de volgende gevallen:

 1. Je drone weegt zwaarder dan 250 gram
 2. Je drone weegt minder dan 250 gram, maar:
  • De drone kan harder dan 90 km/u vliegen
  • De drone beschikt over een camera of microfoon

Een speelgoeddrone hoef je niet te registreren. Hier bedoelen we drones mee die bedoelt zijn voor kinderen onder de 14 jaar.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Dronebewijs halen Frankrijk

Als je recreatief gaat vliegen (zoals op vakantie) hoef je met een drone onder de 800 gram geen vliegbewijs te halen. Heb je een vliegbewijs nodig en heb je die al in Nederland gehaald, dan is deze ook geldig in Frankrijk. Vliegbewijzen kan je in heel Europa gebruiken. 

Heb je nog geen vliegbewijs en wil je deze halen in Frankrijk? Hier kan je de drone opleiding volgen:

 1. De Fox AlphaTango opleiding aangeboden door de DGAC.
 2. De FFAM als erkende vliegschool door de DGAC.
 3. De UFOLEP als erkende vliegschool door de DGAC.

Waar mag je vliegen met een drone in Frankrijk?

Je mag niet overal vliegen met een drone in Frankrijk. Dat had je waarschijnlijk al wel begrepen, maar waar is het dan precies verboden? Net zoals Nederland en België maakt Frankrijk gebruik van een interactieve kaart waarop alle No-Fly Zones staan aangegeven. Hier vind je alle gebieden waar niet met een drone gevlogen mag worden. Op deze kaart zie je alle No-Fly Zones in Frankrijk.

No fly zones drones Frankrijk

Op de kaart zie je rode, lichtrode, oranje en gele gebieden. De kleur van deze gebieden geeft aan hoe hoog je er mag vliegen:

 1. Rood: er mag niet gevlogen worden.
 2. Lichtrood: max. 30 meter
 3. Oranje: max. 50 meter
 4. Geel: max. 100 meter

Voor gebieden buiten deze gekleurde cirkels om geldt een maximale vlieghoogte van 150 meter, zoals eerder al was vermeld. 

Beroepsmatig vliegen in Frankrijk

In Nederland is dat niet meer zo, maar in Frankrijk wordt er nog onderscheid gemaakt tussen recreatieve en commerciële dronepiloten. Als je beroepsmatig gaat vliegen in Frankrijk moet je je aan een deze extra regels houden:

 1. Dronepiloten die commercieel vliegen moeten een theoretisch examen afleggen, ongeacht het gewicht van de drone. Deze kan online of fysiek afgelegd worden. Tijdens het vliegen met de dronepiloot het dronebewijs altijd fysiek op zak hebben.
 2. Naast een theoretisch examen moet er ook een praktijkexamen gehaald worden.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.