Van plan om te gaan vliegen in Duitsland? Het is toegestaan om met een drone in Duitsland te vliegen. Alhoewel Duitsland gebruik maakt van de Europese regelgeving zijn er een paar specifieke regels. In dit artikel lees je alle regels voor drones in Duitsland.
Vragen voor de Duitse luchtvaartautoriteit? Contacteer ze dan via Twitter.
Zelf de Duitse drone regels bekijken? Ga naar deze pagina om de Duitse wetgeving rondom drones te bekijken. Browsers als Chrome hebben de optie om de volledige pagina/website te vertalen naar het Nederlands.
Drone regels in andere landen:
Inhoudsopgave
Wat zijn de drone regels in Duitsland?
De regels verschillen op sommige punten met die van Nederland. De drone regels in Duitsland zijn als volgt:
- De maximale vlieghoogte in Duitsland is 100 meter zonder vergunning. In gecontroleerd luchtruim geldt een maximale hoogte van 50 meter.
- Drones moet je altijd in zicht houden tijdens het vliegen. Er is echter een uitzondering voor FPV drones. Deze mogen, zolang ze maximaal 30 meter hoog vliegen en minder dan 250 gram wegen, buiten en het zicht gevlogen worden.
- Drones zwaarder dan 5 kilogram mogen s ‘nachts niet vliegen zonder toestemming.
- Er mag gevlogen worden met een drone onder de 5 kilogram. Er is een vergunning nodig voor drones die meer dan 2 kilogram wegen.
- Een drone verzekering is vereist voor alle drone operaties in Duitsland.
- Drone mogen niet vliegen in een straal van 1.5 kilometer rondom een vliegveld.
- Dronepiloten met een drone onder de 250 gram moeten zich registreren. Het adres en de naam van de dronepiloot moet op de drone worden gezet middels een vuurvast brandplaatje.
- In Duitsland mag je niet boven mensenmenigten vliegen. Ook deze gebieden zijn verboden voor drones:
- Industriegebieden
- Rampgebieden
- Gevangenissen
- Woonwijken
- Bepaalde verkeersroutes
- Andere No-Fly Zones
- Drones moeten 100 meter afstand houden van snelwegen, spoorwegen en spoorwegen.
- Er mag niet gevlogen worden over natuurgebieden die op grond van de federale natuurbeschermingswet zijn beschermd.
- Drones waarbij het mogelijk is om optische, akoestische of radiosignalen op te nemen zijn verboden boven woongebieden.
Aan welke regels je je moeten houden is afhankelijk van de drone categorie waarin je valt. De bovenstaande regels gelden voor drones in de open categorie. Hier zullen de meeste mensen (zeker vakantiegangers) onder vallen. Het is daarom de enige categorie die ik in dit artikel bespreek. Een drone valt in Duitsland in de open categorie zodra:
- De drone in de CE-klasse 0, 1, 2, 3 of 4 valt.
- De drone is voor 1 januari 2023 aangeschaft zonder een CE-markering.
- De drone weeg minder dan 25 kilogram.
- De dronepiloot houdt de drone op een veilige afstand uit de buurt van mensen.
- De dronepiloot houdt de drone in zicht of heeft een waarnemer.
- Je vliegt je drone niet hoger dan 120 meter hoog.
- De drone vervoert geen gevaarlijke goederen en laat geen materiaal vallen.
Drone registreren Duitsland
Registreren in Duitsland is niet nodig als je dit al hebt gedaan in Nederland. Het registratienummer dat je krijgt in Nederland komt ook terecht in het Europese systeem. Ook over de grens kan dus worden gecheckt welke drone operator bij de drone hoort.
De wetgeving rondom drone registratie lijkt op die van Nederland. In Duitsland moet je je als dronepiloot registreren in de volgende gevallen:
- Je drone weegt zwaarder dan 250 gram
- Je drone weegt minder dan 250 gram, maar:
- De drone kan harder dan 90 km/u vliegen
- De drone beschikt over een camera of microfoon
Een speelgoeddrone hoef je niet te registreren. Hier bedoelen we drones mee die bedoelt zijn voor kinderen onder de 14 jaar.
Als je je wil registreren in Duitsland (omdat je er woont) kan je dat online doen bij de LBA. De registratie is 1 jaar geldig waarna je het weer moet verlengen. Let op: registreren doe je in het land waar je woont.
Dronebewijs halen Duitsland
Als je in Nederland al een vliegbewijs hebt gehaald is deze ook geldig in Duitsland en in andere Europese landen. Je hoeft dus niet in Duitsland een vliegbewijs te halen om daar te kunnen vliegen. Het enige waar je op moet letten zijn de specifieke regels die ietwat verschillen van de regels in Nederland.
Waar mag je vliegen met een drone in Duitsland?
Net zoals in alle andere Europese landen zijn er ook in Duitsland No-Fly Zones. Deze No-Fly Zones zitten verspreid over heel Duitsland waar drones niet mogen vliegen. Duitsland heeft, net zoals andere landen, een interactieve No-Fly Zone kaart voor drones.

Over het algemeen vind ik de drone kaart van Duitsland gebruiksvriendelijker dan die van Nederland. Zoom in op de kaart om de No-Fly Zones van een bepaalt gebeid te zien. Ga rechtsboven naar ‘Map Data’ om de legenda te zien. De legenda laat zien wat voor gebied het is, zodat je weet waarom je daar mogelijk niet mag vliegen.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.