drone met telefoon verbinding maken

Hoe verbind je een drone met je telefoon?

De meeste drones bestuur je tegenwoordig met een telefoon, waardoor je vanaf de grond live mee kan kijken met de camera van de drone. In dit artikel lees je hoe je verschillende drones verbindt met je telefoon.

DJI drone verbinden met telefoon 

Veruit de meeste dronepiloten gebruiken een drone van het merk DJI. De oude en de goedkope modellen gebruiken een andere manier van verbinden dan de nieuwste modellen. Er zijn 2 manieren waarop een verbinding tussen je telefoon en controller tot stand gebracht kan worden:

  1. Ingebouwd WiFi-signaal
  2. OcuSync-verbinding

De oude DJI drones, zoals de Phantom 3 Standard, gebruiken een ingebouwd WiFi-signaal. Dit WiFi-signaal is niet zoals de WiFi-verbinding die je thuis hebt. Je kan er namelijk niet mee op het internet en het is enkel bedoelt als draadloze verbinding. Je hoeft dus ook geen mobiele data te gebruiken om gebruik te maken van deze ingebouwde WiFi.

De nieuwe modellen maken gebruik van een OcuSync-verbinding. In plaats van ingebouwde WiFi gebruik je een draadje wat aan je DJI controller zit. Dit draadje zit vast aan de controller en aan de telefoon.

DJI Drone verbinden met WiFi 

Ook speelgoeddrones gebruiken nog WiFi. Dit stappen die je daarvoor moet doorlopen komen overeen met de stappen hieronder.

Stap 1: allereerst zet je alle apparaten aan. Zorg dat je drone, controller en telefoon zijn opgeladen. De drone zet je aan door de knop eerst 1 keer kort in te drukken, om vervolgens 1 keer wat langer in te houden. Vergeet niet de gimbal beschermer van de drone af te halen voordat je ‘m aanzet. Zo blokkeer je de camera niet als je de drone opstart.  

Stap 2: nadat je de drone hebt aangezet download je de bijbehorende app op je mobiel. Je maakt waarschijnlijk gebruik van de DJI GO, DJI GO 4 of de DJI Fly app. Voor alle apps van DJI kan je terecht in de App Store of op de website van DJI. De DJI-apps kan je gewoon gratis downloaden voor zowel iOS als Android. Maak een account aan en je hebt alles om verbinding te maken met de drone.  

Stap 3: nadat je de bovenste 3 stappen hebt uitgevoerd ga je naar de instellingen van je telefoon. Als je de controller en drone hebt aangezet zie je een WiFi-verbinding tevoorschijn komen.

De naam van het WiFi-netwerk herken je aan de naam van je drone en is niet te missen. Als je hier voor het eerst op drukt wordt er gevraagd om een WiFi-wachtwoord. Dit WiFi-wachtwoord vind je aan de onderkant van je accu of op de doos. Kan je dit niet vinden? Het standaardwachtwoord voor alle drones van DJI is 12341234. Je hebt dus geen eigen WiFi-netwerk nodig van thuis, zoals sommige mensen denken.  

Stap 4: ga naar de app die je zojuist hebt geïnstalleerd. Als je de app opent kan je meteen verbinding maken. Je hebt verbinding gemaakt als je op je telefoon ziet wat de camera van de drone ziet.

Eenmaal in het live-videobeeld van de drone kan je alle instellingen van de drone aanpassen. Ook zie je allerlei handige informatie die je tijdens de vlucht nodig hebt. Denk aan het batterijpercentage, de verbinding met de drone en de sterkte van het GPS-signaal.

DJI drone verbinden met OcuSync-verbinding 

Heb je een wat duurder en nieuwer model van DJI, dan is de kans groot dat je gebruik maakt van een OcuSync-verbinding.

Stap 1: zet alle apparaten aan, oftewel je telefoon, drone en controller. Je drone zet je aan door eerst 1 keer kort en vervolgens 1 keer wat langer op de knop te drukken. Voor de controller geldt dit soms ook, alhoewel dit afhankelijk is van het model. Raadpleeg indien nodig de handleiding. Je hoort het opstartgeluidje als de drone en de controller zijn opgestart.  

Stap 2: nadat je alles hebt aangezet download je de bijbehorende app. Dit is waarschijnlijk de DJI Fly app, maar kan ook de DJI GO of DJI GO 4 app zijn. Zoek anders even op welke app je drone gebruikt of kijk op DJI.com zelf. Daar staan alle DJI-apps op een rijtje. Je zult van tevoren ook nog een account moeten maken als je dat nog niet hebt gedaan.  

Stap 3: vervolgens kan je de app openen en verbinding maken met de drone. Je drukt dan bijvoorbeeld op ‘Enter Device’ wat per app verschilt. Ik neem de Mavic 2 Pro als voorbeeld:

  1. Nadat je op ‘Enter Device’ hebt gedrukt kan je kiezen uit ‘Connect to the Aircraft’ of ‘Enter the Camera View’. Je klikt dan op ‘Connect to the Aircraft’.
  2. Verder volg je de stappen die in de app staan aangegeven.
  3. Bij de laatste stap moet je het draadje van de controller in je telefoon stoppen. Nadat je dat hebt gedaan heb je toegang tot de camera van de drone.
OcuSync verbinding controller draadje drone

Op de afbeelding hierboven kan je zien waar dit draadje zit op de DJI Mavic 2 Pro controller.

Je hebt nu je telefoon met je drone verbonden.  

Parrot drone verbinden met telefoon 

Er zijn natuurlijk meer soorten drones dan alleen van het merk DJI. Drones van het merk Parrot zijn ook populair en daarom zal ik hier ook op ingaan. Als de controller van de drone geen ingebouwd schermpje heeft, moet je de controller altijd verbinden met een telefoon of tablet. Tenzij het een goedkope drone betreft die geen live-videobeeld heeft.

Als je een telefoon gebruikt moet je altijd een app gebruiken. Zo ook voor de Parrot drones die een Parrot app gebruiken. Hieronder bespreek ik hoe de verbinding via de Parrot app tot stand komt:

Stap 1: zet de drone aan door de knop achterop kort in te drukken. Zodra het licht niet meer knippert is de drone aan en hoor je een opstartgeluid. Zorg er natuurlijk voor dat je een telefoon bij de hand hebt. 

Stap 2: op die telefoon download je de bijbehorende app. Kijk eerst even welke app je moet gebruiken. Zo gebruik je voor de Parrot Bepop 2 de FreeFlight Pro app. Meestal staat dit op de website waar je de drone koopt en anders kan je dit altijd nog eenvoudig opzoeken.  

Stap 3: ga naar de WiFi-instellingen van je telefoon en wacht tot het juiste WiFi-netwerk verschijnt. Het netwerk heeft dezelfde naam als de naam van je drone. Je ziet bijvoorbeeld de ‘Bepop2’ in je instellingen verschijnen.   

Stap 4: open de app op je telefoon en verbind met de drone. Als je live mee kunt kijken met de camera weet je dat de verbinding is gelukt. In de video hierboven worden alle stappen nog eens uitgelegd en bespreken ze ook de Bepop 2. Over het algemeen verbind je alle Parrot drones op dezelfde manier.  

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Tello drone verbinden met telefoon 

De bovenstaande drones zien de meeste mensen niet meer als speelgoed, vandaar dat ik ook een goedkopere speelgoeddrone meeneem in dit rijtje. Er zijn veel speelgoeddrones van veel verschillende merken en ze werken niet allemaal precies hetzelfde. Toch komen ze aardig met elkaar overeen.

Ik ga het nu niet hebben over een drone merk, maar over een bepaalde drone. Zo geef ik je een idee hoe speelgoeddrones werken.  

Stap 1: je zet de drone aan door op de knop te drukken die zich ergens op de drone bevindt. Als het lichtje op de drone in het geel knippert kan je de drone verbinden.  

Stap 2: je downloadt de bijbehorende app. Voor de Tello drone gebruik je de app ‘TELLO’. Het logo van de app is zwart met in het wit de letters TELLO. Hieronder kan je de app vinden in de Appstore of de Playstore. Er zijn meer apps met de naam TELLO, dus zorg ervoor dat je de juiste downloadt.  

Stap 3: vervolgens ga je naar de instellingen van je telefoon waar je een WiFi-netwerk voorbij ziet komen met de naam van de drone. Het WiFi-netwerk heeft dus te naam Tello. Als je op dit netwerk klikt wordt er verbinding gemaakt.

Soms geeft je telefoon een melding of je verbonden wil blijven met dit netwerkt. Dit komt omdat het ingebouwde WiFi-netwerk niet daadwerkelijk een internetverbinding is. Hier heb ik het eerder deze blog al even over gehad. Klik op deze melding en bevestig dat je verbinding wil blijven houden. 

Als je dit niet doet maakt je telefoon automatisch verbinding met een ander WiFi-signaal. Het signaal met de drone ben je dan kwijt en dat wil je niet terwijl je aan het vliegen bent.  

Stap 4: ga vervolgens naar de app en je drone is meteen met je telefoon verbonden. Je ziet nu op je mobiel wat de camera van de drone ziet. In de video hieronder worden alle 4 de stappen nog eens gedemonstreerd. Bekijk de video als het nog niet helemaal duidelijk is. 

Zoals je misschien al hebt gemerkt verbind je alle drones vrijwel op dezelfde manier. Je moet er vooral op letten met wat voor systeem je de drone verbindt.

Stel jezelf daarom de volgende vraag: maak je gebruik van een ingebouwd WiFi-netwerk of een OcuSync-verbinding? Zolang je dit weet komt het helemaal goed. Meestal geven de apps duidelijk aan welke stappen je moet volgen. Zodra je al deze stappen volgt moet het lukken.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.