Drone besturen met een smartphone

Drone besturen met een smartphone – Complete uitleg

Door je telefoon te gebruiken is er veel meer mogelijk en wordt het vliegen niet alleen makkelijker, maar ook leuker. In dit artikel kom je erachter wat je precies kan doen met die drone app en hoe je een smartphone gebruikt tijdens het vliegen.

Een drone besturen met een smartphone, wat kun je ermee?

Het is niet de telefoon zelf die een hoop dingen mogelijk maakt, maar de app die je op je telefoon installeert. De meeste drones van het merk DJI gebruiken de DJI GO 4, DJI GO of de DJI Fly app om de drone te besturen.

Er zijn ook drones die geen controller gebruiken, maar alleen de telefoon. Weinig drones ondersteunen deze functie en daarom ga ik hier verder niet op in. Ik heb het dus alleen over drones die worden bestuurd door een telefoon én een controller.

De mogelijkheden van een smartphone tijdens het vliegen kunnen we verdelen in 3 groepen:

 1. Live-videobeeld 
 2. Instellingen 
 3. Menu in de app 

Live-videobeeld 

Een live-videobeeld zorgt ervoor dat je kan zien wat de drone ziet, wat het oriënteren in de lucht een stuk eenvoudiger maakt. De kans dat je ergens tegenaan vliegt is daardoor lager, mits je het op de juiste manier gebruikt.

Op de foto’s hieronder kan je zien welke informatie de DJI-app je tijdens het vliegen geeft. Veel oude drones zonder app en telefoon hebben deze informatie niet, maar ook bij speelgoeddrones ontbreekt dit.

Meestal begint de drone dan te knipperen of de lichten veranderen van kleur, zodat je weet dat de batterij leeg is. In een app zoals deze kun je dit allemaal precies bijhouden. Hieronder laat ik zien welke gegevens het belangrijkste zijn: 

 1. Hier kan je de status van de drone zien. Pas als het balkje groen is en er staat ‘Ready To Fly’ kan je veilig de lucht in.
 2. Geeft het satellietsignaal weer. Zorg dat dit minimaal 4 is. 
 3. Geeft de verbinding weer van de drone. Als deze verbinding wegvalt vliegt de drone automatisch naar huis (meestal het opstijgpunt).  
 4. Batterijpercentage van de drone. Bij de 10% vliegt de drone automatisch naar het opstijgpunt. 
 5. Auto-launch: laat de drone uit zichzelf opstijgen. 
 6. Auto-land: laat de drone uit zichzelf landen. 
 7. Hoofdmenu: hierin zie je alle algemene instellingen waar ik het later over ga hebben. 
 8. Camera-instellingen: kom ik zo ook nog op terug. 
 9. Hoogte van de drone.
 10. Afstand van de drone.
dji go 4 app live videobeeld

En zo kan ik nog even doorgaan. De drone app op je telefoon zorgt er dus voor dat al deze gegevens zichtbaar zijn. De duurdere drones, zoals de Mavic 3 Pro, hebben ook nog een ingebouwd display (klein beeldschermpje) in de controller zitten. Alle essentiële gegevens die ik hierboven heb genoemd staan ook op dit kleine schermpje.

De goedkopere drones onder de 1000 euro hebben dit niet. Vergeet in dit geval dus nooit je mobiel op te laden of mee te nemen voordat je gaat vliegen. Zonder display en telefoon vliegen kan, maar dat is een stuk minder fijn en voelt als een handicap.

Tot slot kan je kijken wat de status van je drone is. Door op de groene balk bovenin te tikken (nummer 1) krijg je een ander menu te zien. Dat is het menu wat je hieronder ziet. Je kunt kijken of je de nieuwste versie van je drone gebruikt en in welke modus je vliegt. Met het ‘compass’ en ‘IMU’ is zoals je ziet niets mis, omdat hier ‘normal’ achter staat. Deze zorgen ervoor dat de drone stabiel in de lucht blijft vliegen.  

DJI GO 4 app menu instellingen status drone

Drone instellingen 

Een telefoon met daarop een app geeft je ook de mogelijkheid om ontzettend veel in te stellen. Je kunt zowel de camera-instellingen als de algemene instellingen van de drone veranderen.

Aangezien ik niet alle instellingen langsga pak ik de belangrijkste eruit. Over het algemeen geldt dat je meer kan instellen naarmate de drone duurder wordt. Oftewel: hoe duurder de drone hoe meer mogelijkheden.  

Ik begin eerst met de algemene instellingen en daarna de camera-instellingen. Zoals je op de afbeelding hieronder ziet kan je de algemene instellingen indelen in verschillende categorieën. Per categorie bespreek ik de belangrijkste instellingen om je een idee te geven van wat mogelijk is. Ik zet ze hieronder op een rijtje: 

 1. Main Controller Settings: je kan handmatig een homepoint instellen. Dit is het punt waar de drone naartoe vliegt als de verbinding is verbroken. Dit noemen ze de Return-To-Home-functie (RTH-functie) waarvan je de minimumhoogte kan instellen. Zo weet je zeker dat de drone op terugweg niet tegen een boom aanvliegt. Verder kan je de beginnersmode aanzetten, zodat de drone niet verder of hoger vliegt dan 30 meter. Verstandig als je voor het eerst vliegt. 
 2. Visual Navigation Setting: de drone beschikt over sensoren waarmee obstakels ontweken kunnen worden. Mocht je dat willen uitschakelen, dan kan dat hier. Je kunt ze ook uitschakelen in bepaalde situaties, zoals tijdens het landen of tijdens de activatie van de RTH-functie. 
 3. Remote Controller Settings: hier kan je de knopjes op de controller mee instellen. Er zijn namelijk een paar knoppen op de controller waarvan je zelf de functie kan bepalen. Je controller bestaat uit 2 sticks en in welke richting je de sticks beweegt en hoe ze reageren bepaal je zelf.
DJI GO 4 app hoofdmenu alle instellingen
 1. Image Transmission Settings: hier an je onder andere zien hoe sterk de signalen om je heen zijn. Een te sterk signaal kan de verbinding tussen jou en de drone verstoren. 
 2. Aicraft Batterij: je kan instellen na welke batterijpercentage je een waarschuwing wil krijgen. Ze noemen dit een ‘Low Battery Warning’ en op dat moment gaat de controller piepen. Bij een nog lager batterijpercentage keert de drone automatisch terug. Dit noemen ze de ‘Critically Low Battery Warning’. Bij welk percentage de drone automatisch terugkeert kan je zelf bepalen. Tot slot kun je deze functie helemaal uitschakelen. 
 3. Gimbal Settings: een gimbal is een systeem die je camera helemaal stabiel houdt in de lucht. De snelheid waarmee je de gimbal beweegt kan je hier aanpassen. Dit maakt het een stuk makkelijker om prachtige beelden te maken.
 4. General Settings: hier vind je algemene informatie over de drone. Je kunt nog een keer dubbelchecken of alles up to date is en je kan hier instellen of de drone gegevens in km/u, m/s of mph worden weergegeven. 

Dit zijn nog lang niet alle instellingen die mogelijk zijn, maar het zijn wel één van de belangrijkste. Tot slot kan je de camera-instellingen van de drone aanpassen. De camera-instellingen worden in verschillende categorieën verdeeld. In het geval van de DJI GO 4 app zijn het er 3.

 1. Hier kan je de manier van filmen veranderen. Denk aan de ISO, Aperture en de Shutterspeed. 
 2. Bepaal of je in 4K, 2.7K of in 1080P wil filmen en kies een video format: MP4 of MOV. MP4 gebruik je voor Windows en MOV voor Apple. Stel de witbalans in, bepaal de hoogte van de fps en het formaat van de afbeeldingen. Je kunt ook in RAW filmen zodat je je beelden beter kunt bewerken.  
 3. Tot slot hebben we nog een heleboel algemene instellingen. Hier kan je de inhoud van de SD-kaart leegmaken, maar ook de camera-instellingen resetten.
DJI GO 4 app camera-instellingen

Menu in de app 

Tot slot ga ik het hebben over de mogelijkheden in de app zelf. Deze gebruik je niet tijdens het vliegen, maar meestal daarna of daarvoor. In de app kan je bijvoorbeeld de foto’s en video’s die je hebt gemaakt terugzien, bewerken en delen met anderen. Verder is er nog Skypixel. Dit is een soort van Instagram enkel bedoelt voor drone foto’s en video’s. Hierop delen mensen over de hele wereld luchtfoto’s -en video’s.  

Verder kan je gegevens van je vluchten terugzien, ook wel ‘flight records’ genoemd. Je kunt precies zien welke route je hebt gevlogen: waar, wanneer, hoe hoog, hoe ver en hoe snel.

Tot slot zit in de DJI GO 4 app een kleine ingebouwde simulator. Zo kan je oefenen met drone vliegen alsof je een videogame speelt. Om de flight simulator te gebruiken gebruik je zowel je drone als je controller. De functie zit een beetje verstopt in de app. Ga naar rechtsboven en tik op ‘Academy’’.

DJI GO 4 app hoofdmenu

Dan hebben we ook nog een functie genaamd ‘Find My Drone’. Mocht je je drone niet meer kunnen vinden, dan laat de app precies zien waar de drone zich bevindt.

DJI heeft veel verschillende apps met elk een ander doel. Elke drone gebruikt weer een andere app. De oude DJI-drones gebruiken vaak de DJI GO app of DJI GO 4 app, terwijl de nieuwe drones gebruik maken van de DJI Fly app. Voor alle apps kan je een kijkje nemen op DJI.com. 

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe werkt een drone die je kan besturen met je smartphone? 

Het is eenvoudig om een mobiel te gebruiken tijdens het vliegen. Het enige wat je hoef te doen is je telefoon verbinden met de controller. Dit kan op 2 verschillende manieren:

 1. De oude en goedkope drones maken gebruik van een ingebouwd wifi-signaal. In de wifi-instellingen van je telefoon kan je het wifi-netwerk van de drone vinden.
 2. De nieuwe drones gebruiken een OcuSync-verbinding. Dit houdt in dat je je smartphone via een draadje met de controller verbindt. Hierdoor krijg je een beter bereik en kan de drone verder vliegen.

De verbinding via wifi is dus draadloos en de OcuSync-verbinding niet. Hoe je deze 2 gebruikt leg ik hieronder uitgebreid uit. 

Smartphone verbinden met WiFi 

Een smartphone via WiFi met je drone verbinden gaat als volgt:

 1. Zet de drone, controller en je mobiel aan en verbind ze met elkaar.
 2. Download de juiste app. Voor de DJI-drones is het vrijwel altijd de DJI GO, DJI GO 4 of de DJI Fly app. Voor de Parrot-drones download je de FleeFlight. Ze zijn altijd beschikbaar voor Android en Apple en vergeet geen account te maken zodat je kan inloggen. 
 3. Vervolgens ga je naar de instellingen van je telefoon waar je een wifi-netwerk ziet verschijnen. Je herkent het WiFi-netwerk aan de naam van je drone. Het WiFi-netwerk van de Phantom 3 Standard heeft dus de naam ‘Phantom 3 Standard’. Bij de eerste keer verbinden wordt een wordt er gevraagd naar een wifi-wachtwoord. Dit wachtwoord vind je op de doos van de drone of onderaan de accu, maar je kan ook het standaardwachtwoord gebruiken: 12341234. 
 4. Tot slot ga je naar de DJI-app waar je kan verbinden met de camera van de drone. Je zit nu in het live-videobeeld van de drone en je bent klaar om op te stijgen.

Smartphone verbinden met OcuSync 

Een OcuSync-verbinding werkt net even wat anders. In dit geval verbind je de telefoon met de controller door middel van een draadje. Op de foto hieronder zie je waar dat draadje ongeveer loopt op een Mavic 2 Pro controller.

Op het moment dat je de controller, drone en telefoon (verbonden met de controller) aanzet kan je verbinding maken met de camera. Op dat moment zit je in het live-videobeeld van de drone. Je slaat dus stap 3 onder het kopje ‘WiFi’ over.  

Mavic 2 Pro controller staand op tafel OcuSync verbinding

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.