Vrijwel alle drones van minimaal een paar honderd euro kun je besturen met je telefoon. Dit maakt het verschil tussen een camera-drone en een race drone groot. Door je telefoon te gebruiken is er veel meer mogelijk. De apps die bij de drone horen worden steeds weer verbeterd. Hierdoor wordt het vliegen niet alleen makkelijker, maar ook leuker. In dit artikel kom je erachter wat je precies kunt doen en hoe je een smartphone gebruikt tijdens het vliegen. Tot slot bied ik je de allerbeste drones aan die je kunt besturen met een telefoon of een Ipad.
De beste drones die je kunt besturen met je smartphone:
Drone | Merk | Prijs |
DJI Mavic Air 2 | DJI | Bekijk op Bol.com >> |
DJI Mini 2 | DJI | Bekijk op Bol.com >> |
Tello drone van DJI | DJI/Ryze | Bekijk op Bol.com >> |
In dit artikel heb ik het voornamelijk over de DJI-drones. DJI is het bekendste drone merk in de wereld. 70 tot 80% van de drone bezitters in Nederland beschikt over een DJI-drone. Ik richt me daarom vooral op de DJI-apps. Een paar andere grote drone merken zoals Parrot gebruiken hun eigen app. Deze komen ongeveer overeen met de DJI-apps. Handige gratis drone apps >>
Inhoudsopgave
Een drone besturen met een smartphone, wat kun je ermee?
Het is niet de telefoon zelf die een hoop dingen mogelijk maakt, maar de app. De meeste drones van het merk DJI gebruiken de DJI GO 4, DJI GO of de DJI Fly app om de drone te besturen. Je gebruikt de telefoon altijd in combinatie met de controller. Je kunt je drone hierdoor besturen met bijvoorbeeld een Iphone of een Ipad. Er zijn ook drones die geen controller gebruiken, maar alleen de telefoon. Weinig drones ondersteunen deze functie, en daarom ga ik hier verder niet op in. Ik heb het dus alleen over drones die worden bestuurd door een telefoon én een controller. Je kunt de mogelijkheden in 3 groepen verdelen:
- Live-videobeeld
- Instellingen
- Menu in de app
Wat kun je allemaal met drones? >>
Live-videobeeld
Een live-videobeeld zorgt ervoor dat je kunt zien wat de drone ziet. Je kijkt dus vanuit het oogpunt van de drone. Op die manier kun je jezelf goed oriënteren in de lucht. Dit maakt het vliegen van een drone al een stuk veiliger. Op de foto’s hieronder kun je zien welke informatie de DJI-app je geeft. Veel oude drones zonder app en telefoon hebben deze informatie niet. Maar ook speelgoeddrones beschikken niet over deze informatie. Meestal begint de drone dan te knipperen of de lichten veranderen van kleur, zodat je weet dat de batterij leeg is. In een app zoals deze kun je dit allemaal precies bijhouden. Hieronder laat ik zien welke gegevens het belangrijkste zijn:
Bekijk hier wat je krijgt voor welke prijs bij het kopen van een drone. >>
- Hier kun je de status van de drone zien. Pas als het balkje groen is en er staat ‘Ready To Fly’, dan pas kun je vliegen.
- Geeft het satellietsignaal weer, zorg dat hij minimaal 4 is.
- Geeft de verbinding weer van de drone. Als deze verbinding wegvalt vliegt de drone automatisch naar huis (opstijgpunt).
- Batterijpercentage van de drone. Alles over drone batterijen vind je hier. Bij de 10% vliegt de drone automatisch naar het opstijgpunt.
- Auto-launch: laat de drone uit zichzelf opstijgen.
- Auto-land: laat de drone uit zichzelf landen.
- Hoofdmenu: hierin zie je alle instellingen waar ik het later over ga hebben.
- Camera-instellingen: kom ik zo ook nog op terug.
- Hoogte van de drone.
- Afstand van de drone.

En zo kan ik nog even doorgaan. Een telefoon zorgt er dus voor dat je al deze gegevens kunt zien. De duurdere drones, zoals de Mavic 2 Pro, hebben ook nog een ingebouwde display (klein beeldschermpje) in de controller zitten. Alle essentiële gegevens die ik hierboven heb genoemd staan ook op dit kleine schermpje. De goedkopere drones onder de 1000 euro hebben dit niet. Vergeet in dit geval dus nooit je mobiel op te laden of mee te nemen voordat je gaat vliegen. Zonder display en telefoon vliegen kan, maar is een stuk gevaarlijker. Op de afbeelding hiernaast zie je deze ingebouwde display voor de Mavic 2 Pro.
Tot slot kun je kijken wat de status van je drone is. Door op de balk bovenin te tikken (nummer 1) krijg je een ander menu tevoorschijn. Dat is het menu wat je hieronder ziet. Je kunt kijken of de drone helemaal is geüpdatet (heel belangrijk), maar ook in welke modus je vliegt. Met het ‘compass’ en ‘IMU’ is zoals je ziet niets mis. Hij staat op ‘normal’. Deze twee zorgen dat de drone stabiel in de lucht blijft vliegen.

Drone Instellingen
Een telefoon met daarop een app geeft je ook de mogelijkheid om ontzettend veel in te stellen. Je kunt zowel de camera-instellingen van de drone veranderen, maar ook de drone zelf. Aangezien ik niet alle instellingen langsga, pak ik de belangrijkste eruit. Ik begin eerst met de drone instellingen en daarna de camera-instellingen. Over het algemeen geldt dat je meer kunt instellen naarmate de drone duurder wordt. Dus: hoe duurder de drone, hoe meer mogelijkheden.
Zoals je op de afbeelding hieronder ziet kun je de instellingen van de drones indelen in verschillende categorieën. Per categorie bespreek ik de belangrijkste instellingen. Zo krijg je een idee van wat mogelijk is. Ik zet ze hieronder op een rijtje:
- Main Controller Settings: je kunt handmatig een homepoint instellen. Dit is het punt waar de drone heen gaat als de verbinding is verbroken. Dit noemen ze de RetrunToHome-functie (RTH-functie). Hier kun je ook de minimumhoogte van instellen. Zo weet je zeker dat hij op de weg terug niet tegen een boom aanvliegt. Verder kun je beginnersmode aanzetten, zodat de drone niet verder of hoger vliegt dan 30 meter. Verstandig als je voor het eerst vliegt.
- Visual Navigation Setting: de drone beschikt over sensoren waarmee hij obstakels kan ontwijken. Dit kun je hier uitschakelen. Je kunt ze ook uitschakelen in bepaalde situaties, zoals tijdens het landen of tijdens de RTH-functie.
- Remote Controller Settings: hier kun je de knopjes op de controller mee instellen. Er zijn namelijk een paar knoppen op de controller waarvan je zelf de functie kunt bepalen. Ook kun je verschillende modi instellen. Je controller bestaat uit 2 sticks. In welke richting je de sticks bewegen en hoe ze reageren, dat bepaal je zelf.

- Image Transmission Settings: hier kun je onder andere zien hoe sterk de signalen om je heen zijn. Een te sterk signaal kan de verbinding tussen jou en de drone verstoren.
- Aicraft Batterij: je kunt instellen na hoeveel batterijpercentage je een waarschuwing wil krijgen. Ze noemen dit een ‘Low Battery Warning’. Op dat moment gaat de drone controller piepen. Bij een nog lager batterijpercentage keert de drone automatisch terug. Dit noemen ze de ‘Critically Low Battery Warning’. Bij welk percentage de drone automatisch terugkeert kun je ook zelf instellen. Tot slot kun je deze functie helemaal uitschakelen.
- Gimbal Settings: een gimbal is een systeem die je camera helemaal stabiel houdt in de lucht. Verder kun je de stand van de camera veranderen. Je kunt de camera dus bewegen. Hiermee kun je prachtige beelden maken. De snelheid waarmee je de camera verstelt kun je hier aanpassen.
- General Settings: hier vind je algemene informatie over de drone. Je kunt nog een keer dubbelchecken of alles up to date is. Verder kun je instellen of de drone gegevens in km/u, m/s of mph worden weergegeven.
Dit zijn nog lang niet alle instellingen die mogelijk zijn. Het zijn wel één van de meest belangrijke. Tot slot kun je de camera-instellingen van de drone aanpassen. Hoe goedkoper de drone, hoe minder mogelijkheden. Op de afbeelding hieronder zie je wat de mogelijkheden zijn voor de DJI Mavic 2 Pro.
- Hier kun je de manier van filmen veranderen. Denk aan de ISO, Aperture en de Shutterspeed. Deze gebruik je voornamelijk voor ND-filters. Wanneer en waarom je deze ND-filters gebruikt kun je vinden in die blog. Hier kom je er ook achter waar je deze 3 instellingen voor kunt gebruiken.
- Bepaal of je in 4K, 2.7K of in 1080P wil filmen. Kies een video format: MP4 of MOV. MP4 gebruik je voor Windows en MOV voor Apple. Stel de witbalans in, bepaal de hoogte van de fps en het formaat van de afbeeldingen. De witbalans stel je in op de weersomstandigheden. Is het bijvoorbeeld zonnig of bewolkt? Je kunt ook in RAW filmen zodat je je beelden beter kunt bewerken.
- Tot slot hebben we nog een heleboel algemene instellingen. Hier kun je de inhoud van de SD-kaart leegmaken, maar ook de camera-instellingen resetten. Voor de rest zijn er nog veel meer kleine dingen die je kunt doornemen.

Menu in de app
Tot slot ga ik het hebben over de mogelijkheden in de app zelf. Deze gebruik je niet tijdens het vliegen, maar meestal daarna of daarvoor. In de app kun je de foto’s en video’s die je hebt gemaakt terugzien. Je kunt ze bewerken en delen met anderen. Verder is er nog Skypixel. Dit is een soort van Instagram maar dan voor drones. Hierop delen mensen over de hele wereld luchtfoto’s -en video’s.
Verder kun je gegevens van je vluchten terugzien. Dit noemen ze de ‘flight records’. Je kunt precies zien welke route je hebt gevlogen: waar, wanneer, hoe hoog, hoe ver en hoe snel. In de DJI GO 4 app zit een kleine ingebouwde simulator. Zo kun je in een soort videogame oefenen, zonder dat je daadwerkelijk met de drone hoeft te vliegen. De functie zit een beetje verstopt in de app. Ga naar rechtsboven en tik op ‘Academy’, daar zie je de simulator.

Dan hebben we ook nog een functie genaamd ‘find My Drone’. Mocht je je drone niet meer kunnen vinden, dan laat de app precies zien waar de drone zich bevindt. Als je hem zelfs dan niet terugvindt kun je altijd nog deze blog lezen: hoe vind je je drone terug?
DJI heeft veel verschillende apps met elk zijn eigen doel. Elke drone gebruikt weer een andere app. De oude DJI-drones gebruiken vaak de DJI GO app, terwijl te nieuwe drones gebruik maken van de DJI GO 4 of de DJI Fly app. Voor alle apps kun je een kijkje nemen op DJI.com.
Hoe werkt een drone die je kunt besturen met je smartphone?
Het is ontzettend eenvoudig om een mobiel te gebruiken tijdens het vliegen. Het enige wat je hoef te doen is je telefoon te verbinden met de controller. Dit kan op 2 verschillende manieren. De oude en goedkope drones maken gebruik van een ingebouwd wifi-signaal. De nieuwe drones gebruiken een OcuSync-verbinding. Dit houdt in dat je je smartphone via een draadje in de controller verbindt. Hierdoor krijg je een beter bereik en kan de drone verder vliegen. De verbinding via wifi is dus draadloos en de OcuSync-verbinding niet. Hoe je deze 2 gebruikt leg ik hieronder uitgebreid uit.
Hoe verbind je een drone met je telefoon? >>
Smartphone verbinden met WiFi
Ik heb een heel artikel geschreven over hoe je een drone verbindt met WiFi. Ik zal er even kort op in gaan. Om je smartphone via WiFi met je drone te verbinden moet je een aantal stappen volgen.
- Zet de drone, controller en je mobiel aan. Nu kun je de drone, controller en je mobiel met elkaar verbinden.
- Download de juiste app. Niet alle drones gebruiken dezelfde. Voor de DJI-drones is het vrijwel altijd de DJI GO, DJI GO 4 of de DJI Fly app. Voor de Parrot-drones kun je de FleeFlight downloaden. Ze zijn altijd beschikbaar voor Android en Apple. Vergeet geen account te maken zodat je kunt inloggen.
- Vervolgens ga je naar de instellingen van je telefoon. Je ziet dan een Wifi-netwerk verschijnen. Je herkent het WiFi-netwerk aan de naam van je drone. Het WiFi-netwerk van de Phantom 3 Standard heeft dus de naam ‘Phantom 3 Standard’. Hij vraagt bij de eerste keer verbinden om een wachtwoord. Dit wachtwoord vind je op de doos van de drone of onderaan de accu. Je kunt ook het standaardwachtwoord gebruiken, namelijk: 12341234.
- Tot slot ga je naar de DJI-app. Je kunt vervolgens verbinden met de camera van de drone. Je zit nu in het live-videobeeld van de drone. Ook kun je bij alle instellingen waar ik het eerder deze blog uitgebreid over heb gehad.
Voorbeelden van drones die een ingebouwd WiFi-signaal gebruiken:
Drone | Merk | Prijs |
SG906 Pro Smart | ZLRC | Bekijk op Bol.com >> |
Xorizon XZ98-4K PRO | Xorizon | Bekijk op Bol.com >> |
Hubsan H501A | Hubsan | Bekijk op Bol.com >> |
Smartphone verbinden met OcuSync
Een OcuSync-verbinding werkt net even wat anders. In dit geval verbind je de telefoon met de controller door middel van een draadje. Op de foto hiernaast zie je waar dat draadje ongeveer loopt op een Mavic 2 Pro controller. Op het moment dat je de controller, drone en telefoon (verbonden met de controller) aanzet, kun je verbinding maken met de camera. Op dat moment zit je in het live-videobeeld van de drone. Je slaat dus stap 3 onder het kopje ‘WiFi’ over.

De beste drones van dit moment gebruiken een OcuSync-verbindingen. Ook deze vorm van verbinden wordt telkens weer verbeterd. Zo heb je bijvoorbeeld OcuSync 2.0 waarmee je een nog betere verbinding hebt. Hieronder zie je voorbeelden van drones die een OcuSync-verbinding gebruiken:
Hoe bestuur je een drone. Alle informatie vind je hier. >>
Beste drones die je kunt besturen met een telefoon
Er zijn een heleboel drones die worden bestuurd met een smartphone. Zelfs speelgoeddrones van een paar honderd euro. De mogelijkheden blijven hier helaas maar beperkt en werken niet altijd even goed. Aan het begin van deze blog heb ik het gehad over de mogelijkheden van drones met een smartphone. De ene drone heeft meer mogelijkheden dan de ander, maar met een drone van DJI zit je 100% goed. Deze bestuur je met een DJI-app waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn.
De drones die ik hieronder aanbeveel zijn daarom van het merk DJI. Ik baseer mijn keuze op persoonlijke ervaringen, reviews en de specificaties. Ik raad je aan om de drone op DJI.com te halen, zodat de kans op een fabrieksfout kleiner is.
DJI Mavic Air 2
De Mavic Air 2 (Opvolger van de Mavic Air) is vergeleken zijn opvolger enorm verbeterd. Hij filmt in 4K 60 fps met 48 MP-foto’s. Je bestuurt de drone met de DJI Fly app. Hij heeft een bereik van wel 10 kilometer. Ik zou in de praktijk uitgaan van 6-8 km. Hij kan behoorlijk lang vliegen, namelijk 34 minuten. De Mavic Air 2 zit op het gebied van de prijs tussen de Mavic 2 Pro en de Mini 2 in. De specificaties zeggen alleen iets anders. De Mavic Air 2 is op veel gebieden zelfs beter dan de al wat oudere Mavic 2 Pro. Voor heel veel mensen is dit de ideale prijsrange.
DJI Mini 2
De DJI Mini 2 is de goedkoopste drone van DJI, maar biedt genoeg functies. Hij filmt in 4K met 30 fps. Hij heeft een vliegtijd van 31 minuten en kan 10 km ver vliegen. Als je vooral houdt van de functies die DJI je biedt, dan zou ik voor deze drone gaan. Wil je betere camerakwaliteit, kies dan voor de Mavic Air 2. Je haalt net zoveel lol uit de Mini 2 als de Mavic Air 2, tenzij je hem puur gebruikt voor het maken van luchtfoto’s -en video’s.
Tello drone van DJI
Dit is geen DJI-drone, maar een drone die mogelijk is gemaakt door DJI. De drone bevat onderdelen van DJI. Aangezien de bovenstaande drones voor veel mensen prijzig is, heb ik ook een wat goedkopere drone uitgezocht. Je moet het zien als speelgoed, maar ook deze kun je besturen met een telefoon. Hij beschikt niet over de luxe zoals de bovenstaande drones, maar voor een allereerste drone is dit een prima optie. De meeste mogelijkheden die ik aan het begin van de blog heb beschreven gelden hier niet voor. Je filmt in 720p met 5 MP-foto. Hij vliegt 13 minuten lang en 100 meter ver.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.