Je vliegt de drone zo ver, dat de verbinding met de drone is verbroken. Wat gebeurt er dan? Er zijn verschillende manieren waarop een drone kan reageren. Sterker nog, je kunt dit bij de duurdere drones zelf instellen. Het hangt dus van de drone af, maar ook van de manier waarop de drone staat ingesteld. Ik ga het zowel hebben over dure drones, als speelgoeddrones.
Wat er precies gebeurt hangt af van de soort drone. De drones van het merk DJI hebben functies die ervoor zorgen dat de drone veilig terugkomt in deze situatie. Speelgoeddrones daarentegen zijn in deze situatie vaak de pineut. Ben je echt bang voor een drone die buiten bereik vliegt, schaf dan een goede drone aan. Hieronder zie je de beste drones van dit moment:
De beste drones van dit moment | Merk | Prijs | |
1. | Beste koop: DJI Mini 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
2. | DJI Mini 3 | DJI | Bekijk op Bol.com |
3. | DJI Mavic 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
4. | DJI Air 2S | DJI | Bekijk op Bol.com |
5. | DJI Avata | DJI | Bekijk op Bol.com |
6. | DJI Ryze Tello | DJI | Bekijk op Bol.com |
Wil je weten hoe ver een drone kan vliegen? Lees het hier. >>
Voordat we beginnen moet je weten wanneer een drone buiten bereik vliegt. Een drone vliegt buiten bereik als de live-videoverbinding met de drone is verbroken. Op dat moment kun je niet meer zien wat de camera op de drone ziet. Bij speelgoeddrones zonder een live-videobeeld heb ik het over het bereik van de controller. Zodra je de speelgoeddrone niet meer kunt besturen, is de verbinding met de drone verbroken. Hier kom ik later dit artikel nog op terug.
Inhoudsopgave
Wat gebeurt er als een drone buiten bereik is?
Veel dronepiloten zoeken graag de grens op. Ze zijn geneigd om steeds een stukje verder te vliegen totdat ze hun record hebben gehaald. Meestal weet je wel hoe ver je drone ongeveer kan vliegen, maar dit is niet op elke dag gelijk. De ene dag kun je verder vliegen dan de andere dag. Dit hangt bijvoorbeeld af van het satellietsignaal op die dag. Je gaat op wat voor manier je drone weleens buiten bereik vliegen.
Camera-drones
Hiermee bedoel ik de drones van minimaal een paar honderd euro. Neem als voorbeeld de drones van DJI (grootste drone merk van de wereld). Deze drones hebben een GPS-signaal. Met dit GPS-signaal zijn ze in staat om uit zichzelf in de lucht te houden. Dit betekent ook dat ze automatisch terug kunnen vliegen naar huis (opstijgpunt). Als een DJI-drone buiten bereik vliegt, kan hij het volgende doen:
- Landen
- Hoveren
- Home point
Bij optie 1 zal de drone automatisch landen op het moment dat de verbinding met het live-videobeeld is verbroken. Gebruik deze functie niet als je boven water vliegt. Als de drone dan de verbinding verbreekt, landt hij op het water. En je kan je voorstellen dat water niet goed is voor een drone.
Bij optie 2 zal de drone netjes op zijn plek blijven vliegen. Hij blijft daar net zolang vliegen totdat jij de verbinding met de drone terug hebt. Je zult in dit geval naar de drone toe moeten lopen, zodat je weer verder kunt met vliegen. Ook dit kan een gevaarlijke optie zijn, omdat als je de drone heel hoog vliegt, het moeilijk is om de verbinding weer terug te krijgen. Stel dat je de drone boven water vliegt, dan moet jij het water in om de verbinding weer te herstellen. Veel drones zullen als de batterij te laag is alsnog automatisch terugkeren naar huis.
Optie 3 is veruit de beste keuze. Dit staat niet voor niets standaard ingesteld in de DJI-app. De drone zal automatisch terugkeren naar zijn home point. Als de drone niet automatisch terugkeert kun je ook zelf de drone terug laten keren. Of er zit een knop op de controller waarmee de drone meteen naar huis vliegt. De verbinding met het live-videobeeld is meestal een stuk kleiner dan het bereik van de controller.
Neem de Mavic Air 2 als voorbeeld. Deze drone heeft een bereik van 10 km, terwijl de controller een bereik heeft van wel 18 km. Dit betekent dat je op 18 kilometer de drone nog steeds kunt besturen, maar dan zonder live-videoverbinding. Je weet dan niet waar je de drone heenvliegt, en dat kan gevaarlijk zijn.
De home point stelt de drone meestal zelf in, maar kun je ook zelf instellen. Hieronder zie je waar je de home point handmatig kunt instellen. Dit is meestal de plek waar je de drone hebt opgestegen.

Er kan echter veel fout gaan als je een drone automatisch terug laat keren. Zorg altijd dat je een bepaalde hoogte hebt ingesteld. Als de RTH-functie (ReturnToHome) op 10 meter staat ingesteld, heb je kans dat de drone op de terugweg tegen een boom aan knalt. Dit is natuurlijk niet het geval op het moment dat je drone een obstakeldetectie heeft waarmee hij obstakels vermijdt. Toch kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Op de afbeelding hieronder zie je waar je de minimumhoogte van de RTH-functie kunt instellen. Je vindt het in het hoofdmenu. Ik zou de RTH-hoogte op minimaal 30 meter zetten.

Komt je drone niet automatisch terug? Lees dan dit artikel. >>
Het liefst wil je dat de drone zijn bereik niet verliest. Het kan toch best spannend zijn om puur op de technologie te vertrouwen. Hieronder zie je waar je op moet letten als je het bereik met de drone in de gaten wilt houden. Zorg dat je GPS-signaal minimaal 4 is, zodat de drone in staat is om automatisch terug te keren. Verder zie je de verbinding bovenaan in de DJI-app.
Linker icoontje: satellietsterkte
Rechter icoontje: live-videobeeldverbinding

Vlieg je in sportmode (modus waarin de drone sneller vliegt), dan werkt het iets anders. De Mavic drones van DJI hebben verschillende vliegmodi. Alleen in de Standard mode (de position mode) vliegt de drone automatisch naar huis. Als je in sportmode vliegt en de verbinding verbreekt, dan krijg je hier een waarschuwing van. Je moet de drone dan handmatig terug laten vliegen door op de RTH-knop op de controller of in de app te drukken.
De beste camera drones van dit moment:
Vliegt je drone weg? Lees dan snel dit artikel >>
Speelgoeddrones
We hebben het net vooral gehad over de wat duurdere drones van DJI, maar ook over de goedkopere drones met een RTH-functie en GPS-signaal. Speegloeddrones (maximaal een paar honderd euro zie plaatje hiernaast) hebben dit echter niet. Ze kunnen niet uit zichzelf in de lucht blijven vliegen en vliegen ook niet automatisch naar het punt waar ze zijn opgestegen.
Wat gebeurt er dan? Nou, heel simpel, de drone stort neer of vliegt ergens tegenaan zonder dat jij er controle over hebt. Dat maakt het besturen van speelgoeddrones zoveel moeilijker dan de duurdere drones. Daar komt bij dat het moeilijker is om te zien hoe goed het bereik is. Je hebt waarschijnlijk geen app waarop je kunt zien of de verbinding met de drone nog sterk is.

Denk hier dus goed over na voordat je een drone gaat kopen. Heeft de drone een RTH-functie en GPS? Meer over wat je krijgt voor welke prijs lees je hier. Het is goed om het verschil tussen speelgoeddrones en camera-drones te weten, want het zijn 2 hele andere dingen. Is het vliegen met een drone moeilijk?
Bekijk hieronder de beste speelgoeddrones:
De live-videoverbinding is weg, maar de verbinding met de drone niet?
Ik heb het hier net al even over gehad, maar wil er toch nog wat verder op ingaan. Bij de meeste drones (niet alle) valt de live-videoverbinding een stuk sneller weg. Je kunt de drone echter nog wel besturen met de controller. Het probleem is echter dat je niet weet waar je de drone heenvliegt, omdat je hem al te ver uit het zicht hebt gevlogen (eigenlijk weet je dit wel want je moet een drone altijd in zicht houden in Nederland, maar dat terzijde).
Dit verklaart waarom je op de RTH-knop kunt drukken als de verbinding met de drone is verbroken. De verbinding tussen de controller en de drone is er dan nog wel.
Hoe weet je wat je drone gaat doen als hij buiten bereik is?
Héél soms kan het zijn dat de drone niet helemaal werkt zoals het hoort. Of je hebt gewoon geen idee wat de drone gaat doen als hij geen verbinding meer heeft. Je kunt dit op een redelijk veilig manier uitproberen/testen.
- Neem allereerst een kijkje in de handleiding en kijk of daar iets staat over een RTH-functie
- Ga naar een open veldje en vlieg je drone een stuk of 30 meter weg (niet hoog, 10 meter)
- Nadat je dat hebt gedaan kun je de controller uitzetten zodat de verbinding wordt verbroken
- Vervolgens gewoon kijken wat de drone gaat doen..
Hoe ver kan een drone vliegen?
Je mag in Nederland als hobbypiloot maximaal 500 meter ver vliegen. Drones die worden verkocht voor consumenten kunnen maximaal 10 kilometer ver vliegen. Het gewicht van de drone, de prijs en de manier waarop je de drone verbindt hebben invloed op het bereik van de drone. De nieuwe DJI-drones maken gebruik van een OcuSync verbinding (zie plaatje hiernaast). Dit houdt in dat je een draadje in de controller verbindt met je smartphone. Voorheen verbond je de controller aan de hand van een ingebouwd wifi-signaal met je smartphone. Hierdoor kunnen andere signalen het signaal met de drone sneller verstoren, waardoor de drone en stuk minder ver vliegt.

Speelgoeddrones daarentegen kunnen vaak niet verder vliegen dan 100 meter. Als we het echt hebben over drones van een tientje, dan zal het bereik niet verder zijn dan een paar tientallen meters, misschien wel minder. Hoeveel kost een drone en wat krijg je ervoor?
Meer weten over heet bereik van drones? Bekijk dan deze blog: ‘Hoe ver kan een drone vliegen?’. >>
Hoe kun je het bereik van een drone verbeteren?
Signaalversterkers kunnen het bereik van je drone verbeteren. Ze zijn eenvoudig te installeren op heel veel verschillende drones. Vooral bij drones met relatief weinig bereik (<2 km) hebben ze effect.

Signaalversterker voor DJI Mavic Pro Spark
Vrij eenvoudig te installeren. Je kunt hem ook gebruiken voor andere drones.
Vlieg in een gebied met weinig storende signalen: als je boven de bebouwde kom vliegt kun je last krijgen van wifi-signalen. Hierdoor wordt de verbinding die jij met de drone hebt verstoord. Je merkt dat de verbinding dan meteen kan verbreken. Meestal krijg je een melding in de app die zegt dat de signalen te sterk zijn en mogelijk voor problemen kunnen zorgen. Niet dichtbij hoogspanningskabels en zendmasten vliegen scheelt al een hoop. Een open veld of een weiland buiten de stad of dorp is de beste plek.
Lees voor meer informatie deze blog: drone bereik vergroten, hoe doe je dat?
Let op de stand van de antennes: dit is een hele belangrijke. Zorg dat de vlakke kant van de antennes altijd staan gericht op de drone. Je merkt meteen dan de verbinding een stuk beter wordt op het moment dat je de antennes goed zet. In de video hierboven leggen ze uit hoe de antennes van DJI-drones het best opereren.
Ben je toch bang dat een drone wegvliegt of op wat voor reden dan ook niet terugkomt? Om je honderd procent zekerheid te geven tijdens het vliegen bestaan er drone verzekeringen. Hiermee is je drone beschermd tegen allerlei schade. Voor DJI-drones bestaat er de DJI Care Refresh. Hieronder leg ik verder uit wat dit inhoudt:
DJI Care Refresh drone verzekering
– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar
– Bij waterschade krijg je een nieuw product
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie
– Krijg voorrang en professioneel advies
– DJI betaalt alle verzendkosten
Moet je een drone verzekeren? >>
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.