DJI GO 4 app disconnected verbinding verbroken

Drone buiten bereik, wat gebeurt er dan?

Je vliegt de drone zo ver weg dat de verbinding met de drone is verbroken. Wat gebeurt er dan? Er zijn verschillende manieren waarop een drone kan reageren. Sterker nog, je kunt dit bij de duurdere drones zelf instellen. Het hangt dus van de drone af en de manier waarop de drone staat ingesteld.

Wat er precies gebeurt hangt af van de soort drone. De drones van het merk DJI hebben functies die ervoor zorgen dat de drone veilig terugkomt in deze situatie. Speelgoeddrones daarentegen zijn vaak de pineut. Ben je echt bang voor een drone die buiten bereik vliegt, schaf dan een goede drone aan. Hieronder zie je de beste drones van dit moment:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Voordat we beginnen moet je weten wanneer een drone buiten bereik vliegt. Een drone vliegt buiten bereik als de live-videoverbinding met de drone is verbroken. Op dat moment kan je niet meer zien wat de camera op de drone ziet.

Bij speelgoeddrones zonder een live-videobeeld heb ik het over het bereik van de controller. Zodra je de speelgoeddrone niet meer kan besturen is de verbinding met de drone verbroken. 

Wat gebeurt er als een drone buiten bereik is? 

Veel dronepiloten zoeken graag de grens op. Ze zijn geneigd om steeds een stukje verder te vliegen totdat ze hun record hebben gehaald. Meestal weet je wel hoe ver je drone ongeveer kan vliegen, maar dit kan erg afhangen van de dag en de locatie. 

De ene dag kan je verder vliegen dan de andere dag. Dit hangt bijvoorbeeld af van het satellietsignaal op die dag. Of je nu de grens op gaat zoeken of niet, soms kan het bereik in één keer wegvallen. De kans is dus groot dat het signaal met je drone een keer gaat wegvallen.

Camera-drones 

Hiermee bedoel ik de drones van minimaal een paar honderd euro. Neem als voorbeeld de drones van DJI (grootste drone merk van de wereld).

Deze drones hebben een GPS-signaal. Met dit GPS-signaal zijn ze in staat om uit zichzelf in de lucht te blijven hoveren. Dit betekent ook dat ze automatisch terug kunnen vliegen naar het home point (meestal het opstijgpunt). Als een DJI-drone buiten bereik vliegt kan hij het volgende doen: 

  1. Landen 
  2. Hoveren 
  3. Home point 

Welke van deze 3 dingen je drone gaat doen kan je zelf instellen. Hieronder bespreek ik de voor-en nadelen van de optie die je hebt.

Landen: de drone zal automatisch landen op het moment dat de verbinding met het live-videobeeld is verbroken. Gebruik deze functie niet als je boven water vliegt. Logisch, want je wil niet dat de drone op het water landt zodra de verbinding verbreekt. En je kan je voorstellen dat water niet goed is voor een drone.  

Hoveren: de drone zal netjes op zijn plek blijven vliegen. Hij blijft daar net zolang vliegen totdat jij de verbinding met de drone terug hebt. Je kan wachten tot je het signaal weer terug hebt of je loopt naar de drone toe.

Ook deze optie kan gevaarlijk zijn, omdat het moeilijk is om de verbinding weer terug te krijgen als je erg hoog vliegt. Naar de drone lopen is ook een stuk lastiger als je boven iets vliegt waar je niet kan komen. Veel drones zullen , zodra de batterij bijna leeg is, opgegeven moment alsnog automatisch terugkeren naar huis. 

Home point: dit veruit de beste keuze en staat niet voor niets standaard ingesteld in de DJI-app. In dit geval zal de drone automatisch terugkeren naar het ingestelde home point. Als de drone niet automatisch terugkeert kan je deze functie ook zelf activeren. Dit kan met een knop op de afstandsbediening of in de app.

De knop op je controller is handig, omdat het live-videobeeld meestal een stuk kleiner is dan het bereik van de controller.

Neem de Mavic Air 2 als voorbeeld. Deze drone heeft een bereik van 10 km, terwijl de controller een bereik heeft van wel 18 km. Dit betekent dat je op 18 kilometer de drone nog steeds kunt besturen, maar dan zonder live-videoverbinding. Het oriënteren in de lucht wordt dan wel moeilijk, omdat je niet meer vanaf de grond kan zien waar je vliegt.

Het home point wordt meestal zelf ingesteld door de drone, maar kan je ook zelf doen. Hieronder zie je waar je de home point handmatig kunt instellen. Dit is meestal de plek waar je de drone hebt opgestegen.  

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.
Home point instellen dji app instellingen

Er kan echter veel fout gaan als je een drone automatisch terug laat keren. Zorg altijd dat je een bepaalde hoogte hebt ingesteld. Als de RTH-functie (ReturnToHome) op 10 meter staat ingesteld heb je kans dat de drone op de terugweg tegen een boom aan knalt.

Vandaar dat het mogelijk is om een RTH-hoogte in te stellen. Ik zou de RTH-hoogte op minimaal 30 meter zetten, zodat je zeker weet dat de drone onderweg niet tegen iets aanvliegt.

Nu zijn er drones die over obstakeldetectie beschikken waarmee ze objecten kunnen vermijden, maar je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Op de afbeelding hieronder zie je waar je de minimumhoogte van de RTH-functie kan instellen. Je vindt het in het hoofdmenu.

dji go 4 app RTH attitude instellen hoofdmenu

Het liefst wil je dat de drone zijn bereik niet verliest. Het kan toch best spannend zijn om puur op de technologie te vertrouwen. Hieronder zie je waar je op moet letten als je het bereik met de drone in de gaten wil houden.

Zorg dat je GPS-signaal minimaal 4 is, zodat de drone in staat is om automatisch terug te keren. Verder zie je de verbinding met de controller bovenaan in de DJI-app.  

Linker icoontje: satellietsterkte
Rechter icoontje: live-videobeeldverbinding

DJI GO 4 app sattelietsterkte en verbinding met de drone icoontje

De beste camera drones van dit moment:

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Speelgoeddrones 

We hebben het net vooral gehad over de wat duurdere drones van DJI. Deze drones beschikken over moderne technologie, maar hoe zit het met de goedkopere modellen? De echt goedkope speelgoeddronesvan een paar tienjtes hebben geen GPS-signaal en geen RTH-functie.

Ze kunnen niet uit zichzelf in de lucht blijven vliegen en vliegen ook niet automatisch naar het punt waar ze zijn opgestegen.

Wat gebeurt er dan? Nou, heel simpel.. De drone stort neer of vliegt ergens tegenaan zonder dat jij er controle over hebt. Dat maakt het besturen van speelgoeddrones moeilijker dan de duurdere drones.

Daar komt bij dat het moeilijker is om te zien hoe goed het bereik is. Je hebt waarschijnlijk geen app waarop je kan zien of de verbinding met de drone nog sterk is.  

Speelgoeddrone in de lucht oranje

Denk hier dus goed over na voordat je een drone gaat kopen. Heeft de drone een RTH-functie en GPS? Het is goed om het verschil tussen speelgoeddrones en camera-drones te weten, want het zijn 2 hele andere dingen.

Naarmate drones duurder worden hebben ze een GPS-signaal en een ingebouwde RTH-functie. Drones van slechts 200 tot 300 euro beschikken al over deze functie. De vraag is echter hoe goed en nauwkeurig dit systeem daadwerkelijk is.

Bekijk hieronder de beste speelgoeddrones:

De live-videoverbinding is weg, maar de verbinding met de drone niet 

Ik heb het hier net al even over gehad, maar wil er toch nog wat verder op ingaan. Bij de meeste drones (niet alle) valt de live-videoverbinding een stuk sneller weg. Je kunt de drone echter nog wel besturen met de controller.

Het probleem is echter dat je niet weet waar je de drone heenvliegt, omdat je ‘m al te ver uit het zicht hebt gevlogen (eigenlijk weet je dit wel want je moet een drone altijd in zicht houden in Nederland, maar dat terzijde).  

Dit verklaart waarom je op de RTH-knop kunt drukken als de verbinding met de drone is verbroken. De verbinding tussen de controller en de drone is er dan nog wel.  

Hoe weet je wat je drone gaat doen als hij buiten bereik is? 

Héél soms kan het zijn dat de drone niet helemaal werkt zoals het hoort. Of je hebt gewoon geen idee wat de drone gaat doen als deze geen verbinding meer heeft. Je kunt dit op een redelijk veilige manier uitproberen/testen. 

  1. Neem allereerst een kijkje in de handleiding en kijk of daar iets staat over een RTH-functie
  2. Ga naar een open veldje en vlieg je drone een stuk of 30 meter weg
  3. Nadat je dat hebt gedaan kan je de controller uitzetten zodat de verbinding wordt verbroken
  4. Vervolgens gewoon kijken wat de drone gaat doen..
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe ver kan een drone vliegen? 

Drones die worden verkocht voor consumenten kunnen maximaal 10 kilometer ver vliegen. Het gewicht van de drone, de prijs en de manier waarop je de drone verbindt hebben invloed op het bereik van de drone.

DJI drones maken inmiddels gebruik van een OcuSync verbinding (zie de afbeelding hieronder).

Dit houdt in dat je een draadje in de controller verbindt met je smartphone. Voorheen verbond je de controller aan de hand van een ingebouwd wifi-signaal met je smartphone. Hierdoor kunnen andere signalen het signaal met de drone sneller verstoren, waardoor de drone en stuk minder ver vliegt. 

Mavic 2 Pro controller staand op tafel OcuSync verbinding

Speelgoeddrones daarentegen kunnen vaak niet verder vliegen dan 100 meter. Als we het hebben over drones van een paar tientjes, dan zal het bereik niet verder zijn dan een paar tientallen meters. Misschien wel minder.. 

Hoe kun je het bereik van een drone verbeteren? 

Signaalversterkers kunnen het bereik van je drone verbeteren. Ze zijn eenvoudig te installeren op heel veel verschillende drones. Vooral bij drones met relatief weinig bereik (<2 km) hebben ze effect.

Vlieg in een gebied met weinig storende signalen: als je boven de bebouwde kom vliegt kan je last krijgen van wifi-signalen. Hierdoor wordt de verbinding die jij met de drone hebt verstoord. Je zult merken dat de verbinding plotseling kan verbreken of kan herstellen.

Meestal krijg je een melding in de app die zegt dat de signalen te sterk zijn en mogelijk voor problemen kunnen zorgen. Niet dichtbij hoogspanningskabels en zendmasten vliegen scheelt al een hoop. Een open veld of een weiland buiten de stad of dorp is de beste plek. 

Let op de stand van de antennes: dit is een hele belangrijke. Zorg dat de vlakke kant van de antennes altijd staan gericht op de drone. Je merkt meteen dan de verbinding een stuk beter wordt op het moment dat je de antennes goed zet.

In de video hierboven leggen ze uit hoe de antennes van DJI-drones het beste opereren. 

Ben je toch bang dat een drone wegvliegt of op wat voor reden dan ook niet terugkomt? Om je honderd procent zekerheid te geven tijdens het vliegen bestaan er drone verzekeringen. Hiermee is je drone beschermd tegen allerlei soorten schade. Voor DJI-drones bestaat er de DJI Care Refresh. Hieronder leg ik verder uit wat dit inhoudt: 

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Scroll naar boven