DJI GO 4 app disconnected verbinding verbroken

Wat gebeurt er als je drone de verbinding verliest?

Je vliegt de drone zo ver weg dat de verbinding met de drone is verbroken. Wat gebeurt er dan? Er zijn verschillende manieren waarop een drone kan reageren. Sterker nog, je kunt dit bij de duurdere drones zelf instellen. Het hangt dus van de drone af en de manier waarop de drone staat ingesteld.

Veel dronepiloten zoeken graag de grens op. Ze zijn geneigd om steeds een stukje verder te vliegen totdat ze hun record hebben gehaald. Meestal weet je wel hoe ver je drone ongeveer kan vliegen, maar dit kan erg afhangen van de dag en de locatie. 

De ene dag kan je verder vliegen dan de andere dag. Dit hangt bijvoorbeeld af van het satellietsignaal op die dag. Of je nu de grens op gaat zoeken of niet, soms kan het bereik in één keer wegvallen. De kans is dus groot dat het signaal met je drone een keer gaat wegvallen.

Wat gebeurt er als je drone de verbinding verliest? 

Als je drone de verbinding verliest vliegt de drone automatisch terug naar het punt waar je bent opgestegen. Als je drone terugvliegt wordt de verbinding vanzelf weer hersteld zodra je weer binnen bereik vliegt.

Wat er gebeurt hangt echter sterk af van de soort drone en de instellingen die je hebt aangezet. Hieronder bespreek ik camera drones en speelgoed drones. Met camera drones bedoel ik drones die minstens enkele honderden euro’s kosten.

Camera drones 

Als een DJI drone buiten bereik vliegt kan het volgende gebeuren:

  1. Landen 
  2. Hoveren 
  3. Home point 

Welke van deze 3 dingen je drone gaat doen kan je zelf instellen. Hieronder bespreek ik de voor-en nadelen van de optie die je hebt.

Landen: de drone zal automatisch landen op het moment dat de verbinding met het live-videobeeld is verbroken. Gebruik deze functie niet als je boven water vliegt. Logisch, want je wil niet dat de drone op het water landt zodra de verbinding verbreekt. En je kan je voorstellen dat water niet goed is voor een drone.  

Hoveren: de drone zal netjes op zijn plek blijven vliegen. Hij blijft daar net zolang vliegen totdat jij de verbinding met de drone terug hebt. Je kan wachten tot je het signaal weer terug hebt of je loopt naar de drone toe.

Ook deze optie kan gevaarlijk zijn, omdat het moeilijk is om de verbinding weer terug te krijgen als je erg hoog vliegt. Naar de drone lopen is ook een stuk lastiger als je boven iets vliegt waar je niet kan komen. Veel drones zullen , zodra de batterij bijna leeg is, opgegeven moment alsnog automatisch terugkeren naar huis. 

Home point: dit veruit de beste keuze en staat niet voor niets standaard ingesteld in de DJI app. In dit geval zal de drone automatisch terugkeren naar het ingestelde home point. Als de drone niet automatisch terugkeert kan je deze functie ook zelf activeren. Dit kan met een knop op de afstandsbediening of in de app.

De knop op je controller is handig, omdat het live-videobeeld meestal een stuk kleiner is dan het bereik van de controller.

Neem de Mavic Air 2 als voorbeeld. Deze drone heeft een bereik van 10 km, terwijl de controller een bereik heeft van wel 18 km. Dit betekent dat je op 18 kilometer de drone nog steeds kunt besturen, maar dan zonder live-videoverbinding. Het oriënteren in de lucht wordt dan wel moeilijk, omdat je niet meer vanaf de grond kan zien waar je vliegt.

Het home point wordt meestal zelf ingesteld door de drone, maar kan je ook zelf doen. Hieronder zie je waar je de home point handmatig kunt instellen. Dit is meestal de plek waar je de drone hebt opgestegen.  

Home point instellen dji app instellingen

Er kan echter veel fout gaan als je een drone automatisch terug laat keren. Zorg altijd dat je een bepaalde hoogte hebt ingesteld. Als de RTH-functie (ReturnToHome) op 10 meter staat ingesteld heb je kans dat de drone op de terugweg tegen een boom aan knalt.

Vandaar dat het mogelijk is om een RTH-hoogte in te stellen. Ik zou de RTH-hoogte op minimaal 30 meter zetten, zodat je zeker weet dat de drone onderweg niet tegen iets aanvliegt.

Nu zijn er drones die over obstakeldetectie beschikken waarmee ze objecten kunnen vermijden, maar je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Op de afbeelding hieronder zie je waar je de minimumhoogte van de RTH-functie kan instellen. Je vindt het in het hoofdmenu.

dji go 4 app RTH attitude instellen hoofdmenu

Het liefst wil je dat de drone zijn bereik niet verliest. Het kan toch best spannend zijn om puur op de technologie te vertrouwen. Hieronder zie je waar je op moet letten als je het bereik met de drone in de gaten wil houden.

Zorg dat je GPS-signaal minimaal 4 is, zodat de drone in staat is om automatisch terug te keren. Verder zie je de verbinding met de controller bovenaan in de DJI app.  

Linker icoontje: satelliet sterkte
Rechter icoontje: live-videobeeldverbinding

DJI GO 4 app sattelietsterkte en verbinding met de drone icoontje

Speelgoeddrones 

We hebben het net vooral gehad over de wat duurdere drones van DJI. Deze drones beschikken over moderne technologie, maar hoe zit het met de goedkopere modellen? De echt goedkope speelgoeddrones van een paar tientjes hebben geen GPS-signaal en geen RTH-functie.

Ze kunnen niet uit zichzelf in de lucht blijven vliegen en vliegen ook niet automatisch naar het punt waar ze zijn opgestegen.

Wat gebeurt er dan? Nou, heel simpel.. De drone stort neer of vliegt ergens tegenaan zonder dat jij er controle over hebt. Dat maakt het besturen van speelgoeddrones moeilijker dan de duurdere drones.

Daar komt bij dat het moeilijker is om te zien hoe goed het bereik is. Je hebt waarschijnlijk geen app waarop je kan zien of de verbinding met de drone nog sterk is.  

Speelgoeddrone in de lucht oranje

Denk hier dus goed over na voordat je een drone gaat kopen. Heeft de drone een RTH-functie en GPS? Het is goed om het verschil tussen speelgoeddrones en camera drones te weten, want het zijn 2 hele andere dingen.

Er zijn ook speelgoeddrones met een GPS. Deze goedkope modellen vliegen automatisch terug naar het opstijgpunt of blijven op dezelfde plek hoveren.

Alhoewel drones van slechts een paar tientjes al over een RTH-functie beschikken, wil dat niet zeggen dat dit systeem erg nauwkeurig is.

De live-videoverbinding is verbroken, maar de verbinding met de drone niet 

Ik heb het hier net al even over gehad, maar wil er toch nog wat verder op ingaan. Bij de meeste drones (niet alle) valt de live-videoverbinding een stuk sneller weg. Je kunt de drone dan nog wel besturen met de controller.

Het probleem is echter dat je niet weet waar je drone heenvliegt, omdat je al te ver uit het zicht bent gevlogen (eigenlijk weet je dit wel want je moet een drone altijd in zicht houden in Nederland, maar dat terzijde).  

Dit verklaart waarom je op de RTH-knop kunt drukken als de verbinding met de drone is verbroken. De verbinding tussen de controller en de drone is er dan nog wel.  

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe ver kan een drone vliegen? 

Drones die worden verkocht voor consumenten kunnen maximaal 10 kilometer ver vliegen. Het gewicht van de drone, de prijs en de manier waarop je de drone verbindt hebben invloed op het bereik van de drone.

DJI drones maken inmiddels gebruik van een OcuSync verbinding (zie de afbeelding hieronder).

Dit houdt in dat je een draadje in de controller verbindt met je smartphone. Voorheen verbond je de controller aan de hand van een ingebouwd wifi-signaal met je smartphone. Hierdoor kunnen andere signalen het signaal met de drone sneller verstoren, waardoor de drone en stuk minder ver vliegt. 

Mavic 2 Pro controller staand op tafel OcuSync verbinding

Speelgoeddrones daarentegen kunnen vaak niet verder vliegen dan 100 meter. Als we het hebben over drones van een paar tientjes, dan zal het bereik niet verder zijn dan een paar tientallen meters. Misschien wel minder.. 

Hoe kan je het bereik van een drone verbeteren? 

Er zijn een aantal factoren die het bereik van je drone enorm kunnen beïnvloeden. Door rekening te houden met deze factoren kan je voorkomen dat je de verbinding met je drone verliest.

Gebruik signaalversterkers

Signaalversterkers kunnen het bereik van je drone verbeteren. Ze zijn eenvoudig te installeren op heel veel verschillende drones. Vooral bij drones met relatief weinig bereik (<2 km) hebben ze effect.

Signaalversterker antenne voor DJI drone

Signaalversterker voor drone

Signaalversterkers kunnen het signaal van je drone controller versterken, waardoor het live-videobeeld minder snel wegvalt en je verder kan vliegen. Zorg wel dat de antenne de juiste richting op staat gericht.

Vlieg in een gebied met weinig storende signalen

Als je boven de bebouwde kom vliegt kan je last krijgen van wifi-signalen. Hierdoor wordt de verbinding die jij met de drone hebt verstoord. Je zult merken dat de verbinding plotseling kan verbreken of kan herstellen.

Meestal krijg je een melding in de app die zegt dat de signalen te sterk zijn en mogelijk voor problemen kunnen zorgen. Niet dichtbij hoogspanningskabels en zendmasten vliegen scheelt al een hoop. Een open veld of een weiland buiten de stad of dorp is de beste plek. 

Let op de stand van de antennes

Dit is een hele belangrijke. Zorg dat de vlakke kant van de antennes altijd staan gericht op de drone. Je merkt meteen dan de verbinding een stuk beter wordt op het moment dat je de antennes goed zet.

In de video hierboven leggen ze uit hoe de antennes van DJI drones het beste opereren. 

Ben je toch bang dat een drone wegvliegt of op wat voor reden dan ook niet terugkomt? Om je honderd procent zekerheid te geven tijdens het vliegen bestaan er drone verzekeringen. Hiermee is je drone beschermd tegen allerlei soorten schade. Voor DJI drones bestaat er de DJI Care Refresh. Hieronder leg ik verder uit wat dit inhoudt: 

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

  • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
  • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
  • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Scroll naar boven