Mavic 2 pro blauwe lucht wolken overdag vliegen

Waar moet je op letten als je een drone gaat kopen? 12 tips

Drones zijn er in alle soorten en maten. Er is voor ieder wat wils. Aangezien de prijzen van drones hoog kunnen oplopen, is het belangrijk om de juiste te kiezen. Naast de velen eigenschappen van drones, krijg je ook te maken met regelgeving. In dit artikel krijg je niet alleen een goed beeld van de mogelijkheden, ook weet je een stuk beter waar je aan toe bent en waar je op moet letten als je een drone koopt. Tot slot zet ik de 4 beste drones op een rijtje. De drones waarover ik het in dit artikel heb, kunnen een paar tientjes kosten, maar ook enkele duizenden euro’s.  

Zorg er allereerst voor dat je uit goede drones kiest. De beste drones van dit moment zie je hieronder op een rijtje:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Als je een drone koopt moet je letten op:

  1. De belangrijke termen
  2. De soorten drones
  3. De specificaties
  4. De GPS-functie
  5. De extra kosten
  6. De winkel waar je hem koopt
  7. De Intelligente functies
  8. De bekendheid van de drone
  9. De voor- en nadelen van een drone
  10. Het formaat
  11. Het weer
  12. De regelgeving
  13. Kans op een crash

1. Belangrijke termen bij het kopen van een drone 

Als je een drone gaat kopen krijg je te maken met verschillende termen. Deze termen geven aan hoe de drone wordt geleverd. Door dit van tevoren te weten krijgen je naderhand niet te maken met eventuele verrassingen. 

RTF: Ready-To-Fly. Deze komt het meest voor. In dit geval kun je de drone meteen vliegen nadat hij is binnengekomen. Dit is echter niet helemaal waar. Je zult nog een paar dingen moeten doen voordat je de lucht in kan. Je zult alsnog de propellers erop moeten zetten. Bij de duurdere drones (van DJI) moet je de drone eerst nog updaten en het een en ander installeren. Tot slot moet je natuurlijk alles nog opladen. In 9/10 gevallen krijg je te maken met een RTF-drone. 

BNF: Bind-To-fly. Vrijwel alles werkt en is geïnstalleerd, je krijgt er alleen geen controller bij. Je zult de controller dan apart moeten kopen, of een software moeten installeren zodat je de drone op je mobiel kunt besturen. Je krijgt in dit geval de vrijheid om een eigen controller te kopen. Hier krijg je vrijwel alleen mee te maken als je een FPV-drone (FirstPersonView) koopt. Dit zijn race drones die je vaak zelf in elkaar zet.  

ARF: Almost-Ready-To-Fly. Je koopt in dit geval een drone-kit. Meestal worden deze geleverd zonder zenders of ontvangers. Veel hebben ook geen motoren, controllers, elektronische snelheidsschakelaars of batterijen. Het is belangrijk om hierbij de beschrijving van de drone goed te lezen. Over het algemeen zijn dit soort drones DIY (DoItYourself)-setjes, waarin allerlei onderdelen worden aangeboden. 

FPV: FirstPersonView. Dit betekent dat de drone live beelden doorstuurt naar een telefoon, VR-bril of een ander apparaat. Zo’n live-videobeeld is ontzettend handig tijdens het fotograferen en filmen. Daar kom ik later dit artikel nog op terug. Verder is het essentieel voor tijdens het drone racen. Hier lees je meer over in de volgende paragraaf. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

2. Welke soort drone wil ik? 

Zoals ik al zei komen drones in allerlei soorten en maten. Ieder van deze drones zijn weer met een ander doel gemaakt. Het prijsverschil tussen deze drones is enorm, net zoals de manier van vliegen. In principe is de ene drone niet beter dan de ander, het ligt eraan waar je naar opzoek bent. Ik houd militaire drones hier buitenwegen. We kunnen drones voor consumenten in 3 groepen verdelen: 

Speelgoeddrones: een speelgoeddrone zal maximaal een paar honderd euro zijn. Het hangt er echter vanaf wat je speelgoed noemt. Dit soort drones vliegen niet verder dan 100 meter en langer dan 10 minuten. Ook al staat dit wel bij de beschrijving, in de praktijk is dit een stuk lager. Het is een goed instapmodel voor als je later een duurdere drone wil kopen. Zo kun je alvast oefenen en krijg je een idee of het iets voor je is. Koop een speelgoeddrone als je weinig geld wil uitgeven en eventueel binnen wil vliegen

De beste speelgoeddrones van dit moment:

Links (boven op mobiel): speelgoeddrone
Midden: camera drone
Rechts (onder op mobiel): race drone

Camera drones: dit zijn de populairste drones op de markt. Veel speelgoeddrones hebben ook een camera, maar dit is dan hele slechte kwaliteit. Als ik het over camera drones heb, dan heb ik het over drones van minimaal 400 euro. Een voorbeeld van zo’n drone is de DJI Mini 2, uitstekende drone om mee te beginnen. De prijzen kunnen echter ook oplopen tot enkele duizenden euro’s. Vanaf die 400 euro kunnen we drones pas echt een drone noemen. Koop een camera drone als je alle mogelijke functies van een drone wil gebruiken. Bijvoorbeeld te intelligente functies, waar ik later dit artikel op terug kom. Het zijn de enige drones die goede kwaliteit beelden kunnen maken. 

De beste camera drones van dit moment:

Race drones (FPV-drones): deze drones bouw je vaak zelf of koop je als een setje. Ze zijn ontzettend snel en moeilijk te besturen. Het is een hele andere ervaring dan de bovenste 2 soorten drones, omdat je deze drone vaak bestuurt met een soort VR-bril (goggles). Ik zouze niet kopen als je eerste drone, aangezien ze vrij moeilijk te besturen zijn.  

De beste FPV drone van dit moment:

DJI Avata

DJI Avata

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Bovenaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

Meer weten over alle soorten drones? Bekijk het hier. >> 

3. Let op de specificaties 

Elke drone heeft weer andere eigenschappen. Over het algemeen geldt: hoe duurder de drone, hoe beter de specificaties. Als een drone betere camerakwaliteit heeft, kan hij waarschijnlijk ook verder en langer vliegen. Toch is het belangrijk om te weten wat je ongeveer kunt verwachten en waar je op moet letten. Ik heb hieronder de 5 belangrijkste eigenschappen van een drone op een rijtje gezet.  

Camerakwaliteit: dit kan een belangrijke factor zijn bij het kopen van een drone. Het heeft niet zoveel zin om kwaliteit te verwachten van een speelgoeddrone. De camera drones filmen minimaal in 2.7K 30fps met 12 MP-foto’s. Vanaf die kwaliteit kun je serieuze beelden maken. In de toekomst betaal je steeds minder geld voor steeds betere kwaliteit. Zo betaal je voor de Mavic Air 2 maar 800 euro. Je kunt dan in 4K 60fps met 48 MP-foto’s filmen.  

Vliegtijd: de vliegtijd van drones valt voor veel mensen in het begin tegen. Als een speelgoeddrone van 100-200 euro langer dan 10 minuten vliegt, mag je blij zijn. Camera drones kunnen een stuk langer vliegen. Denk aan een maximale vliegtijd van 34 minuten voor een drone van 800 euro. Over het algemeen hoeft de vliegtijd niet het probleem te zijn, aangezien je meerdere accu’s kunt bestellen. Drone batterijen kunnen alleen best duur zijn. Dit hangt vooral af van de prijs van de drone. Denk aan minimaal 50, maar makkelijk 100 euro. Meer over de vliegtijd van een drone. >> 

Vliegafstand: ik weet nog dat ik de vliegafstand erg belangrijk vond toen ik mijn eerste drone kocht. Speelgoeddrones vliegen een maximale afstand van een paar honderd meter. Camera drones kunnen al snel enkele kilometers ver vliegen. De Mavic Mini van 400 euro heeft bijvoorbeeld een bereik van 2 kilometer. In de praktijk is dit vaak een stuk minder. Meer over vliegafstanden van drones. >> 

Gimbal: de gimbal is een belangrijke factor voor de camerakwaliteit van de drone. Een gimbal zorgt ervoor dat je beelden worden gestabiliseerd. Zo krijg je geen schokkerige beelden door bewegingen van de drone. Dit kan een 2-assige of een 3-assige gimbal zijn. Een 3-assige gimbal levert de hoogste kwaliteit op. 

Live-videoverbinding: een live-videoverbinding zorgt ervoor dat je live mee kunt kijken met de drone. Dit helpt je om te oriënteren in de lucht. Een drone met live-videoverbinding bestuur je vaak door middel van een app. Een goed voorbeeld is de DJI-app. Die live-videoverbinding wordt weergegeven op je smartphone of een VR-bril. Meer over drones besturen met je smartphone vind je hier. >> 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

4. Met of zonder GPS 

We kunnen alle drones op de markt in 2 groepen verdelen. Drones met GPS-signaal en drones zonder GPS-signaal. Een GPS-signaal zorgt ervoor dat de drone zichzelf in de lucht kan houden. Als je de controller loslaat, valt de drone niet meteen naar beneden. Ook als het waait blijft de drone netjes op één plek vliegen. Hierdoor is het besturen van een drone helemaal niet zo moeilijk. Drones van een paar honderd euro maken hier al gebruik van. En aangezien we vrijwel overal in Nederland een GPS-signaal hebben, is dit nooit een probleem. 

Bij speelgoeddrones en race drones is dit helaas niet het geval. Zij maken geen gebruik van een GPS-signaal. In dit geval valt de drone gewoon naar beneden op het moment dat je de controller niet gebruikt. Je zult dus continu de drone omhoog moeten houden. Als je de drone naar links of naar rechts wil bewegen, moet je dus 2 verschillende dingen tegelijk doen. Je houdt niet alleen de drone omhoog, maar je beweegt hem ook naar links of rechts. Daar komt bij dat de drone zich niet verzet tegen de wind. Je zult dus telkens tegen de wind in moeten vliegen, anders waait de drone weg. 

Je kunt begrijpen dat drones zonder een GPS-signaal een stuk moeilijker te besturen zijn. Daarom ga je speelgoeddrones en race drones gegarandeerd crashen. Drones met een GPS-signaal (voornamelijk camera drones) hoef je in principe nooit te crashen. Een camera drone beschikt ook vaak over intelligente functies, waar ik het later nog over ga hebben. Deze functies zijn alleen mogelijk door een GPS.  

5. Extra kosten 

Bij het kopen van een drone moet je eventueel letten op bijkomende kosten. In principe krijg je niet te maken met onderhoud in de toekomst. Toch zul je later misschien de propellers moeten vervangen. Een kleine beschadiging of slijtage aan de propellers kan de drone al een stuk minder stabiel maken. Een setje propellers kosten ongeveer één of twee tientjes. 

drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

Grote kans dat je later extra accu’s gaat kopen. Zeker als je in het begin maar één accu gebruikt. Er bestaan ook speciale opladers die meerdere batterijen achter elkaar kunnen opladen. Dit zijn ‘intelligent chargers’. Dit houdt in dat ze eerst de meest volle batterij opladen. Ook stoppen ze met de toevoer van stroom zodra de drone batterijen volledig zijn opgeladen. Alles over drone batterijen vind je hier. Tot slot moet je altijd rekening houden met een crash. Een drone laten repareren kan aardig duur worden. Ik vertel je hier meer over in de volgende paragraaf. 

mavic 2 pro opladere meerdere accu's tegelijk
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

6. Kijk of je de drone kunt verzekeren

De wat duurdere drones kun je vaak verzekeren tegen schade. Dit is best interessant als je voor het eerst een drone koopt/bestuurt. Hoe je drone dan ook beschadigt raakt, je kunt hem altijd vervangen zodra je deze verzekering hebt afgesloten. De DJI-care Refresh is een voorbeeld van zo’n drone verzekering die je beschermt tegen allerlei soorten schade. Mocht je je drone in het water laten vallen, gestolen zijn of in een boom zitten, dan krijg je je geld terug. Je kunt de DJI-care Refresh apart bestellen op Bol.com

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Het kan echter ook verstandig zijn om je drone te kopen bij een winkel met goede klantenservice. Je kunt een drone van het merk DJI kopen bij het bedrijf zelf. DJI.com is echter een internationaal bedrijf uit China. De communicatie zal moeilijker zijn als je contact opneemt met de klantenservice. In dit geval kun je je drone beter bestellen bij Coolblue of Bol.com. De kans op een fabrieksfout zal vrijwel nihil zijn. Mocht er dan toch iets verkeerd zijn heb je in ieder geval een goede klantenservice en krijg je een nieuwe drone.

7. Intelligente functies 

Deze intelligente functies gelden alleen voor de wat duurdere camera drones, voornamelijk van het merk DJI. Bedenk goed bij jezelf of je deze functies graag wil. Deze functies worden vooral mogelijk gemaakt door het GPS-signaal. Eerder dit artikel heb ik het gehad over intelligente opladers. DJI-drones maken gebruik van intelligente batterijen. Ze geven een melding als ze bijna leeg, te warm of te koud zijn en nog veel meer. Door middel van de DJI-apps kun je ontzettend veel informatie zien en instellen. Je bestuurt ze vaak met een smartphone. Alle mogelijkheden van een drone besturen met een smartphone vind je hier.

Je vindt de intelligent flight modes misschien ook interessant. Dit zijn functies in de drone die ervoor zorgen dat de drone uit zichzelf een route aflegt. Ik zet er hieronder een paar op een rijtje: 

  1. Waypoints: door bepaalde checkpoints te selecteren vliegt de drone de route die je hebt uitgestippeld. Je kunt dus precies bepalen hoe de drone vliegt. Terwijl de drone de uitgestippelde route aflegt, kun jij je bezighouden met de camera. 
  2. ActiveTrack: in deze modus vliegt de drone automatisch achter je aan. Je selecteert een bewegend object en hij zal het object volgen. Tegelijkertijd kun je de stand van de camera veranderen. 
  3. Point of Interest: de drone vliegt in een perfecte cirkel rondom het geselecteerde object. Je kunt de straal, hoogte, snelheid en de stand van de camera aanpassen tijdens deze modus.  
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

8. Koop een bekende drone 

De bekendste drones zijn van DJI. Het internet staat vol met informatie over deze drones. Mocht je ergens mee zitten, dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Er zijn een hoop forums of video’s op YouTube die je kunnen helpen. Ook kan DJI zelf je helpen bij eventuele problemen of vragen. Daar komt bij dat bekende drones een stuk meer en beter zijn getest door de bevolking. Er zijn simpelweg meer reviews en gebruikers. Tot slot zijn er veel meer accessoires beschikbaar voor DJI-drones. Ook zijn er veel meer winkels die deze populaire drones aanbieden. Je hebt dus veel meer keus.  

Bekende drones op de markt:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com

9. De voor- en nadelen van een drone 

Er zitten voor- en nadelen aan het bezitten van een drone. Ik bespreek hieronder in het kort wat de voor- en nadelen zijn: 

Voordelen 

Het allergrootste voordeel is natuurlijk het plezier dat je eruit haalt. Die plezier haal je voornamelijk uit de vele mogelijkheden van drones. De camera drones van DJI hebben allerlei intelligente functies, waarover ik het eerder dit artikel heb gehad. Los van dit soort standaard functies, kun je ook zelf dingen bedenken. Door zelf je creativiteit te gebruiken maak je het nog leuker. Je kunt bijvoorbeeld iets aan je drone hangen, zodat je iets via de lucht kunt vervoeren. Ook kun je je beelden nabewerken en leren editen.  

Ga met meerdere mensen vliegen. Zet anderen aan om ook een drone te kopen. Zo kun je met elkaar vliegen en dat is meestal leuker. Als je een drone koopt heb je verschillende uitbreidmogelijkheden. Misschien dat je in de toekomst een beter drone wil kopen, of zelfs een hele andere soort drone. Verder zijn drones niet duur, alhoewel dat een mening is. Je krijgt in ieder geval steeds meer voor steeds minder geld. Tot slot kun je met sommige drones binnenvliegen, maar dat geldt alleen voor speelgoeddrones. 

Nadelen 

Het grootste nadeel is de kans op een crash. En zoals ik al zei hoef je een drone nooit te crashen, tenzij het een speelgoeddrone of een race drone is. Voor de rest krijg je te maken met onduidelijke regelgeving, waar ik het straks nog over ga hebben. Verder kunnen de weersomstandigheden roet in het eten gooien en is de vliegtijd niet hoog. Tot slot kun je met een drone een gevaar vormen voor anderen. Bovendien is de kans dat je iemand zijn privacy verstoord vrij groot. Niet iedereen zit daarop te wachten. Het beste is om op een weiland te vliegen. Het kan lastig worden als je dat niet in de buurt hebt.  

10. Formaat 

Let erop dat ook het formaat een belangrijk dingetje is voordat je een drone gaat kopen. Je moet erop letten dat het ene model een stuk groter is dan het ander. Neem de DJI-drones als voorbeeld. Ze verkopen zowel Phantom drones als Mavic drones. Op de foto hieronder zie je het verschil. Zoals je op het rechterplaatje kunt zien zijn de Mavic drones in staat om zichzelf in te klappen. De Phantom modellen niet. Hierdoor zijn de Phantom drones van DJI een stuk minder makkelijk mee te nemen. Je zult er dan een speciale koffer of tas bij moeten kopen.  

Een kleinere drone betekent in dit geval niet dat de kwaliteit achteruitgaat. De DJI Mavic 2 Pro op het rechterplaatje heeft veel betere specificaties dan de Phantom 3 Standard aan de linkerkant. Het is belangrijk om hier een afweging in te maken. De meeste mensen kiezen voor de Mavic drones, vandaar dat het bedrijf DJI zich steeds meer op gaat richten op deze modellen. Meer over de grootte van drones vind je hier.

11. Het weer 

Houd rekening met het weer. Je kunt lang niet op alle dagen vliegen. In deze blog kun je zien hoe slecht een drone tegen regen kan. Wind kan echter ook een belangrijke factor worden. Een speelgoeddrone is überhaupt niet in staat om in de wind te vliegen, de duurdere drones wel. Dit betekent niet dat je met windkracht 10 moet gaan vliegen. Niet elke drone kan even goed tegen dit soort omstandigheden. Meer over drones met wind vind je hier

12. Regelgeving 

Dit is misschien wel het belangrijkste waar je op moet letten voordat je een drone gaat kopen. Ook dit heeft mogelijk invloed op jouw keuze. Het heeft allemaal te maken met de nieuwe Europese regeling omtrent drones. Deze regeling wordt vanaf 31 december 2021 ingevoerd. Je moet het zo voor je zien: hoe zwaarder de drone, hoe meer risico de drone vormt. Een dronepiloot die vliegt met een drone van minimaal 250 gram moet een theorietoets gaan doen. Verder moet een drone boven de 250 gram worden geregistreerd.  

Deze theorietoets gaat waarschijnlijk helemaal niets voorstellen, toch wil je het liever vermijden. In dat geval is de DJI Mini 2 een goede optie. Een hogere kwaliteit onder de 250 gram ga je niet krijgen. De drone weegt maar liefst 249 gram. Een prima optie. De rest van de drones onder de 250 gram zullen voornamelijk speelgoeddrones zijn. Ik ga verder niet op deze regelgeving in, omdat ik je geen verkeerd beeld wil geven. Bekijk hoe de nieuwe regelgeving eruit komt te zien.

Tot slot zijn er gebieden in Nederland waar je niet mag vliegen. Dit noemen ze no-fly zones. Deze gebieden liggen verspreid over heel Nederland. Je mag bijvoorbeeld niet vliegen bij een vliegveld, gevangenis of een speciaal natuurgebied. Kijk dus eerst of je überhaupt mag vliegen in het gebied waar je van plan bent om te vliegen. De no-fly zones veranderen continu, daarom is het belangrijk om een actueel overzicht te hebben. Overzicht van de no-fly zones >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Kans op een crash 

Drones zijn makkelijk te besturen, maar crashen snel. Het hangt af van de prijs of ze makkelijk te besturen zijn. Over het algemeen kun je drones met een GPS-signaal vrij eenvoudig besturen. De speelgoeddrones en race drones ga je vrijwel zeker een keer crashen, vooral in het begin. De GPS-drones waarmee ik vlieg heb ik nog nooit gecrasht. Zolang je voorzichtig bent en je verstand gebruikt kan er niets gebeuren. Je kunt natuurlijk altijd nog last hebben van een fabrieksfout, maar dat komt niet vaak voor.

Hoe duurder de drone, hoe lager de kans op een crash. Het gevolg is echter groter, omdat ze duurder zijn. Ze beschikken over een RTH-functie, obstakeldetectie en nog veel meer veiligheidsmaatregelen. Met de RTH-functie vliegt de drone automatisch terug naar zijn opstijgpunt op het moment dat de verbinding met de drone is verbroken. Met de obstakeldetectie kan de drone obstakels ontwijken aan de hand van meerdere sensoren op de drone. Ook waarschuwt hij je voor een error of een te lage batterij. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. 

Het is altijd nog mogelijk om een drone verzekering af te sluiten. Hier heb ik het eerder deze blog al even over gehad. Zo geldt de verzekering hieronder slechts voor drones van het merk DJI:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Hoe moeilijk is het om een drone te besturen? >> 

Beste drones op de markt

Je weet nu waar je op moeten letten als je een drone gaat kopen. Tijdens het lezen heb je voornamelijk gemerkt dat de drones van DJI veruit de beste keuze zijn. Ik bied je hieronder de 5 beste drones aan die je momenteel kunt kopen. Ze hebben naar mijn mening en de mening van heel veel andere de beste prijs-kwaliteitverhouding. De lijst bestaat zowel uit speelgoeddrones als uit dure drones. Ik baseer mijn keuze op persoonlijke ervaring, reviews en specificaties.  

Beste koop: DJI Mini 2

De goedkoopste drone die DJI aanbiedt. De camerakwaliteit is 4K 30fps met 12 MP-foto’s. Hij vliegt maximaal 31 minuten met een bereik van 10 kilometer. Ook al heb je een wat lager budget, dit biedt meer dan genoeg. Het vliegen van een Mavic Air 2 of een Air 2S is niet heel veel leuker. Je haalt net zoveel plezier uit de Mini 2, ook al heeft hij wat minder functies. Voor betere camerakwaliteit zal je toch echt moeten upgraden. 

DJI Air 2S 

De DJI Air 2S is de duurste drone in dit rijtje. Toch komt hij aardig in de buurt van de camerakwaliteit van de Mavic Air 2. Je filmt in 4K 60 fps met 20 MP-foto’s. Hij behaalt snelheden van maximaal 68.4 kilometer per uur. De vliegtijd is 31 minuten en hij vliegt maximaal 12 kilometer ver. Net zoals alle Mavic drones kun je deze drone helemaal inklappen. Zo kun je hem makkelijk overal mee naartoe nemen. In deze prijsklasse zit ook de Phantom 4 Pro. De specificaties komen erg overeen met elkaar, maar de Air 2S is toch een stuk compacter en goedkoper. Dit spreekt de meeste mensen aan. 

Vergeet vooral niet het verschil van de sensors tussen de Mavic Air 2 en de Air 2S. De Mavic Air 2 heeft een 1/2 inch sensor, terwijl de Air 2S een 1 inch heeft, en dat maakt veel uit in de camerakwaliteit. Een 1 inch sensor is namelijk een stuk beter.

DJI Mavic Air 2 

De nieuwste drone in dit rijtje. Zoals ik al zei komt de camerakwaliteit van de Mavic Air 2 erg in de buurt van de Air 2S. Hij filmt in 4K 60fps met 48 MP-foto’s. Hij heeft helaas geen 1 inch sensor die de Air 2S wel heeft. De Mavic Air 2 bedraagt over een ½ inch sensor. De maximale vliegtijd is 34 minuten met een bereik van maximaal 10 kilometer. Daar komt bij dat de Mavic Air 2 een stukje goedkoper is dan de Air 2S. Zeker een optie dus. 

Ryze Tello  

Vergeleken de bovenste 3 drones kunnen we dit speelgoed noemen. Het is echter één van de beste speelgoeddrones van dit moment. In de drone worden onderdelen gebruikt die ook de DJI-drones gebruiken. De drone wordt dus mede mogelijk gemaakt door DJI. De vliegtijd is 13 minuten met een bereik van 100 meter. Je filmt in 720p met 5 MP-foto’s. Je zou er eventueel binnen mee kunnen vliegen.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.