Waar moet je op letten als je een drone gaat kopen

Waar moet je op letten als je een drone gaat kopen? 13 tips

Drones zijn er in alle soorten en maten en er is voor ieder wat wils. Aangezien de prijzen van drones hoog kunnen oplopen is het belangrijk om de juiste te kiezen. In dit artikel krijg je niet alleen een goed beeld van de mogelijkheden, ook weet je een stuk beter waar je aan toe bent en waar je op moet letten als je een drone koopt.

De beste drones van dit moment zie je hieronder op een rijtje:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

1. Belangrijke termen bij het kopen van een drone 

Als je een drone gaat kopen krijg je te maken met verschillende termen. Deze termen geven aan hoe de drone wordt geleverd. Door dit van tevoren te weten voorkom je verrassingen achteraf.

RTF: Ready-To-Fly. De meest verkochte drones van dit moment zijn RTF. In dit geval kan je vrijwel meteen met de drone gaan vliegen nadat je ‘m binnen hebt.

Er zijn echter nog een paar dingen die je moet doen voordat je de lucht in kan. Zo moet je voor je eerste vlucht de propellers monteren en de beschikbare firmware updaten. Het laatste geldt voornamelijk voor de duurdere modellen die hun eigen app/software gebruiken.

BNF: Bind-To-fly. Vrijwel alles werkt en is geïnstalleerd, maar je krijgt er geen controller bij. Dit biedt je de vrijheid om een eigen flight controller naar keuze te kiezen. Je kan de controller apart kopen of een software op je telefoon installeren zodat je de drone op je mobiel kunt besturen.

Met BNF krijg je vrijwel alleen mee te maken als je een FPV-drone (FirstPersonView) koopt. Dit zijn race drones die je vaak zelf in elkaar zet.  

ARF: Almost-Ready-To-Fly. Je koopt in dit geval een drone-kit. Meestal worden deze geleverd zonder zenders of ontvangers. Veel ontbreken ook motoren, controllers, elektronische snelheidsschakelaars of batterijen.

Het is belangrijk om hierbij de beschrijving van de drone goed te lezen. Over het algemeen zijn dit soort drones DIY (DoItYourself)-setjes, waarin allerlei onderdelen worden aangeboden. 

FPV: FirstPersonView. Dit betekent dat de drone live beelden doorstuurt naar een telefoon, VR-bril of een ander apparaat. Zo’n live-videobeeld is ontzettend handig tijdens het fotograferen en filmen. Verder is het essentieel voor tijdens het drone racen. Hier lees je meer over in de volgende paragraaf. 

Alhoewel FPV drones voorheen altijd beschikbaar waren in BNF en ARF, zijn er nu ook RTF race drones. Een voorbeeld hiervan zijn de race drones van het merk DJI. Dit maakt het makkelijker voor beginnende dronepiloten om te beginnen met de hobby.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

2. Welke soort drone wil ik? 

Zoals ik al zei zijn drones er in allerlei soorten en maten en het prijsverschil is net zoals de manier van vliegen enorm. In principe is de ene drone niet beter dan de ander, omdat het ligt aan waar je naar opzoek bent. We kunnen drones voor consumenten in 3 groepen verdelen: 

Speelgoeddrones: een speelgoeddrone zal maximaal een paar honderd euro kosten. Het hangt er echter vanaf wat je speelgoed noemt. De goedkoopste modellen vliegen niet verder dan 100 meter en behalen een vliegtijd van maximaal 10 minuten.

Het zijn goed instapmodellen voor als je later een duurdere drone wil kopen en je alvast wil oefenen. Verder is eenn speelgoeddrones een goede optie als je een laag budget hebt of als je graag binnen wil vliegen.

De beste speelgoeddrones van dit moment:

Camera drones: dit zijn de populairste drones op de markt. Als ik het over camera drones heb, dan heb ik het over drones van minimaal 400 euro. Vanaf deze prijs kan je een drone verwachten met een goede camera. De prijzen van camera drones kunnen echter oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Vanaf die 400 euro kunnen we drones pas echt een drone noemen in plaats van speelgoed. Koop een camera drone als je alle mogelijke functies van een drone wil gebruiken, zoals de intelligente functies die ik straks ga bespreken. Het zijn de enige drones die goede kwaliteit beelden kunnen maken. 

De beste camera drones van dit moment:

Race drones (FPV-drones): deze drones bouw je vaak zelf of koop je als een setje. Ze zijn ontzettend snel en moeilijk te besturen. Het is een hele andere ervaring dan de bovenste 2 soorten drones, omdat je deze drone vaak bestuurt met een soort VR-bril (goggles). Zonder enkele vliegervaring beginnen met FPV-vliegen is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk.

De beste FPV drone van dit moment:

DJI Avata

DJI Avata

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Bovenaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

3. Let op de specificaties 

Elke drone heeft weer andere eigenschappen. Over het algemeen geldt: hoe duurder de drone, hoe beter de specificaties zijn. Als een drone betere camerakwaliteit heeft kan deze waarschijnlijk ook verder en langer vliegen.

Toch is het belangrijk om te weten wat je ongeveer kunt verwachten en waar je op moet letten. Ik heb hieronder de 5 belangrijkste eigenschappen van een drone op een rijtje gezet.  

Camerakwaliteit: dit is vaak een belangrijke factor zijn bij het kopen van een drone. Het heeft niet zoveel zin om kwaliteit te verwachten van een speelgoeddrone. De camera drones van minimaal 400 euro filmen tegenwoordig minimaal in 4K 30fps met 20 MP-foto’s.

Met die kwaliteit kan je serieuze beelden maken vanuit de lucht. In de toekomst betaal je steeds minder geld voor steeds betere kwaliteit. De camerakwaliteit van drones gaan immers omhoog en de prijs blijft zo goed als gelijk.

Vliegtijd: de vliegtijd van drones valt voor veel mensen in het begin tegen. Als een speelgoeddrone van 100 tot 200 euro langer dan 10 minuten kan vliegen mag je blij zijn.

Camera drones kunnen een stuk langer vliegen. Denk aan een maximale vliegtijd van ongeveer 40 minuten voor een drone van 1.000 euro. Over het algemeen hoeft de vliegtijd niet het probleem te zijn, aangezien je meerdere accu’s kunt bestellen. Drone batterijen kunnen alleen best duur zijn wat afhangt van de prijs van de drone. Denk aan minimaal 50, maar makkelijk 100 euro. 

Vliegafstand: ik weet nog dat ik de vliegafstand erg belangrijk vond toen ik mijn eerste drone kocht. Speelgoeddrones vliegen een maximale afstand van een paar honderd meter, terwijl camera drones al snel enkele kilometers ver vliegen.

Gimbal: de gimbal is een belangrijke factor voor de camerakwaliteit van de drone. Een gimbal zorgt ervoor dat je beelden worden gestabiliseerd, waardoor je geen schokkerige beelden krijgt als de drone in de lucht beweegt. Dit kan een 2-assige of een 3-assige gimbal zijn. Een 3-assige gimbal levert de hoogste kwaliteit op. 

Live-videoverbinding: een live-videoverbinding zorgt ervoor dat je live mee kunt kijken met de drone. Dit helpt je om te oriënteren in de lucht. Een drone met live-videoverbinding bestuur je vaak door middel van een app. Een goed voorbeeld is de DJI-app. Die live-videoverbinding wordt weergegeven op je smartphone of VR-bril. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

4. Met of zonder GPS 

We kunnen alle drones op de markt in 2 groepen verdelen. Drones met GPS-signaal en drones zonder GPS-signaal. Een GPS-signaal zorgt ervoor dat de drone zichzelf in de lucht kan houden, wat betekent dat de drone niet meteen naar beneden valt als je de controller loslaat.

Ook als het waait blijft de drone netjes op één plek vliegen. Hierdoor is het besturen van een drone helemaal niet zo moeilijk. Drones van slechts honderd euro maken hier inmiddels al gebruik van. En aangezien we vrijwel overal in Nederland een sterk GPS-signaal hebben, blijft de drone altijd stabiel.

Bij speelgoeddrones en bepaalde race drones is dit helaas niet het geval. In dit geval valt de drone gewoon naar beneden op het moment dat je de controller loslaat. Je zult dus continu de drone omhoog moeten houden terwijl je de drone naar links of naar rechts wil bewegen.

Zonder GPS moet je dus altijd 2 verschillende dingen tegelijk doen als je ergens heen wil vliegen. Je houdt niet alleen de drone omhoog, maar je beweegt deze ook naar links of rechts. Daar komt bij dat de drone zich niet verzet tegen de wind. Je zult dus telkens tegen de wind in moeten vliegen om te voorkomen dat de drone wegvliegt met de wind.  

Je kunt begrijpen dat drones zonder een GPS-signaal een stuk moeilijker zijn om te besturen. De kans is dan ook groot dat je dit soort drones een keer gaat crashen. Drones met een GPS-signaal (voornamelijk camera drones) hoef je in principe nooit te crashen. Een camera drone beschikt daarbij ook vaak over intelligente functies en veiligheidsfuncties.  

5. Extra kosten 

Bij het kopen van een drone moet je eventueel letten op bijkomende kosten. In principe krijg je niet te maken met onderhoud in de toekomst, maar er is een kans dat je later de propellers moeten vervangen. Een kleine beschadiging of slijtage aan de propellers kan de drone al een stuk minder stabiel maken. Een setje propellers kost ongeveer één of twee tientjes. 

drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

Naast propellers is de kans groot dat je in de toekomst extra accu’s gaat bestellen. Het kopen van extra accu’s gaat weer gepaard met het kopen van een speciale intelligent charger. Met deze speciale opladers kan je meerdere batterijen achter elkaar opladen. Ze stoppen met de toevoer van stroom zodra de drone batterijen volledig zijn opgeladen. 

Tot slot moet je altijd rekening houden met een onverwachtse crash. Een drone laten repareren kan aardig duur zijn, zeker als dure onderdelen vervangen moeten worden.

mavic 2 pro opladere meerdere accu's tegelijk
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

6. Kijk of je de drone kunt verzekeren

De wat duurdere drones kan je vaak verzekeren tegen schade. Dit is best interessant als je voor het eerst een drone koopt/bestuurt. Hoe je drone dan ook beschadigt raakt, je kunt de drone laten vervangen zodra je deze verzekering hebt afgesloten. 

De DJI-care Refresh is een voorbeeld van zo’n drone verzekering die je beschermt tegen allerlei soorten schade. Mocht je drone in het water vallen, gestolen zijn of in een boom zitten, dan krijg je je geld terug. Je kunt de DJI-care Refresh apart bestellen op Bol.com. 

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Het kan echter ook verstandig zijn om je drone te kopen bij een winkel met goede klantenservice. Je kunt een drone van het merk DJI kopen bij het bedrijf zelf, oftewel op DJI.com. Het is echter een bedrijf gevestigd in het buitenland dat mogelijk minder goed communiceert als een Nederlands bedrijf.

In dit geval kun je je drone beter bestellen bij Coolblue of Bol.com. De kans op een fabrieksfout zal vrijwel nihil zijn en mocht er dan toch iets verkeerd zijn, dan heb je in ieder geval een goede klantenservice en kan het snel opgelost worden.

7. Intelligente functies 

Alleen de duurdere camera drones beschikken over zogeheten intelligente functies, welke mogelijk worden gemaakt door het ingebouwde GPS-signaal. Eerder dit artikel heb ik het gehad over intelligente opladers waar DJI-drones gebruik van maken. Ze geven een melding als ze bijna leeg, te warm of te koud zijn en hebben een hoop ingebouwde veiligheidsfuncties.

Door middel van DJI-apps kan je ontzettend veel informatie zien en instellen op een smartphone. Alle mogelijkheden van een drone besturen met een smartphone vind je hier.

Je vindt de intelligent flight modes misschien ook interessant. Dit zijn functies in de drone die ervoor zorgen dat de drone uit zichzelf een route aflegt. Ik zet er hieronder een paar op een rijtje: 

 1. Waypoints: door bepaalde checkpoints te selecteren vliegt de drone de route die je hebt uitgestippeld. Je kunt dus precies bepalen hoe de drone vliegt. Terwijl de drone de uitgestippelde route aflegt kan jij je bezighouden met de camera. 
 2. ActiveTrack: in deze modus vliegt de drone automatisch achter een bewegend object/persoon aan. Nadat je het onderwerp hebt geselecteerd begint de drone met volgen en kan jij je focussen op de stand van de camera.
 3. Point of Interest: de drone vliegt in een perfecte cirkel rondom het geselecteerde object. Je kunt de straal, hoogte, snelheid en de stand van de camera aanpassen tijdens deze modus.  
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

8. Koop een bekende drone 

De bekendste en populairste drones zijn van het merk DJI. Het internet staat vol met informatie over deze drones. Mocht je ergens mee zitten, dan ben je waarschijnlijk niet de enige met die vraag of dat probleem. Er zijn een hoop fora of video’s op YouTube die je kunnen helpen. Ook kan DJI zelf je helpen bij eventuele problemen of vragen door contact met ze opnemen.

Daar komt bij dat bekende drones een stuk meer zijn getest door de bevolking. Er zijn simpelweg meer reviews, gebruikers en accessoires beschikbaar voor DJI-drones. Ook zijn er veel meer winkels die deze populaire drones aanbieden.

Bekende drones op de markt:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com

9. De voor- en nadelen van een drone 

Er zitten voor- en nadelen aan het bezitten van een drone. Ik bespreek hieronder in het kort wat de voor- en nadelen zijn: 

Voordelen 

 1. Het allergrootste voordeel is natuurlijk het plezier dat je eruit haalt. Die plezier haal je voornamelijk uit de vele mogelijkheden van drones. De camera drones van DJI hebben allerlei intelligente functies waarover ik het eerder dit artikel heb gehad.
 2. Los van dit soort standaard functies kan je ook zelf dingen bedenken. Door zelf je creativiteit te gebruiken maak je het nog leuker. Je kunt bijvoorbeeld iets aan je drone hangen, zodat je iets via de lucht kunt vervoeren. Ook het leren bewerken van je luchtopnames haalt meer plezier uit je drone.
 3. Ga met meerdere mensen vliegen en zet anderen aan om ook een drone te kopen. Zo kun je met elkaar vliegen en dat is meestal leuker.
 4. Als je een drone koopt heb je verschillende uitbreidmogelijkheden. Misschien dat je in de toekomst een betere of andere soort drone wil kopen of accessoires voor meer vliegplezier.
 5. Je krijgt steeds meer voor steeds minder geld. Drones beschikken over een steeds betere camera en worden steeds betaalbaarder.

Nadelen 

 1. Het grootste nadeel is de kans op een crash. En zoals ik al zei hoef je een drone nooit te crashen, tenzij het een speelgoeddrone of een (zelfgemaakte) race drone betreft.
 2. Je krijgt ook te maken met drone regelgeving waar ik het straks nog over ga hebben.
 3. Weersomstandigheden kunnen roet in het eten gooien.
 4. Tot slot kan je met een drone al snel irritatie creëren bij anderen. Niet iedereen zit te wachten op een drone boven zijn/haar hoofd en daar moet je als dronepiloot begrip voor hebben en rekening mee houden. Het beste is om op een weiland te vliegen, maar dat kan lastig worden als je in de stad woont.

10. Formaat 

Let erop dat ook het formaat een belangrijke factor is bij het kopen van een drone. Niet alle drone modellen zijn even groot en even makkelijk mee te nemen op reis. Neem de DJI-drones als voorbeeld. Ze verkopen zowel Phantom drones als Mavic & Mini modellen.

Op de foto hieronder zie je het verschil. Zoals je op het rechterplaatje kunt zien zijn de Mavic & Mini drones in staat om zichzelf in te klappen. De Phantom modellen daarentegen niet. Hierdoor zijn de Phantom drones van DJI een stuk minder makkelijk mee te nemen en vereisen ze een grote koffer.

Een kleinere drone betekent in dit geval niet dat de kwaliteit achteruitgaat. De DJI Mavic 2 Pro op het rechterplaatje heeft veel betere specificaties dan de Phantom 3 Standard aan de linkerkant.

De meeste mensen kiezen voor de inklapbare drones zoals de DJI Mini’s en de DJI Mavic’s. Vandaar dat het bedrijf DJI zich steeds meer op gaat richten op deze modellen. 

11. Het weer 

Houd rekening met het weer, omdat je lang niet alle dagen in het jaar kan vliegen. Wind is echter ook een belangrijke factor . Zeker bij speelgoeddrones is het belangrijk om te letten op de windsnelheid. Niet elke drone kan even goed tegen dit soort omstandigheden. 

12. Regelgeving 

Dit is misschien wel het belangrijkste waar je op moet letten voordat je een drone gaat kopen. Er zijn een hoop regels waar je als dronepiloot rekening mee moet houden.

Sinds 31 december 2021 is de Europese regelgeving omtrent drones ingevoerd in Nederland. Afhankelijk van het risico dat je drone creeert zijn bepaalde regels opgesteld. Middels een CE-label kan je zien in welke drone categorie je zit en welke regels voor jou gelden.

Een dronepiloot die vliegt met een drone van minimaal 250 gram moet een theorietoets doen. Verder moet een drone met een camera of een gewicht boven de 250 gram geregistreerd worden. Ik ga verder niet in op deze regelgeving, maar ik heb meerdere blogs waarin dit duidelijk wordt beschreven.

Alhoewel de online theorietoets niet heel veel voorstelt zit niet iedereen te wachten op het behalen van het vliegbewijs. Gelukkig worden er tegenwoordig een hoop drones aangeboden die minder wegen dan 250 gram. Ik he het dan niet alleen over goedkope speelgoeddrones, maar ook over camera drones van het merk DJI.

Tot slot zijn er gebieden in Nederland waar je niet mag vliegen met een drone. Dit noemen we no-fly zones welke verspreid liggen door heel Nederland. Je mag bijvoorbeeld niet vliegen bij een vliegveld, gevangenis of een speciaal natuurgebied.

Kijk dus eerst of je überhaupt mag vliegen in het gebied waar je van plan bent om naartoe te gaan. De no-fly zones veranderen continu, daarom is het belangrijk om een actueel overzicht te hebben.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

13. Kans op een crash 

Drones zijn makkelijk te besturen, maar gaan redelijk snel kapot zodra je ze crasht. Het hangt echter van de prijs af hoe makkelijk je de drone onder controle kan houden als beginner. Over het algemeen kan je drones met een GPS-signaal vrij eenvoudig besturen.

De speelgoeddrones en race drones ga je vrijwel zeker een keer crashen, vooral in het begin. De GPS-drones waarmee ik vlieg heb ik nog nooit gecrasht. Zolang je voorzichtig bent en je je verstand gebruikt kan er niets gebeuren. Je kunt natuurlijk altijd last hebben van een fabrieksfout, maar dat komt niet vaak voor.

Hoe duurder de drone, hoe lager de kans op een crash. Het gevolg is echter groter, omdat ze duurder zijn. Ze beschikken over een RTH-functie, obstakeldetectie en nog veel meer veiligheidsmaatregelen. Neem de RTH-functie als voorbeeld, waardoor de drone automatisch terug naar zijn opstijgpunt vliegt op het moment dat de verbinding is verbroken.

Met de obstakeldetectie kan de drone obstakels ontwijken aan de hand van meerdere sensoren op de drone. Ook waarschuwt hij je voor een error of een te lage batterij, maar dit zijn slechts enkele voorbeelden. 

Het is altijd nog mogelijk om een drone verzekering af te sluiten. Hier heb ik het eerder deze blog al even over gehad. Zo geldt de verzekering hieronder voor drones van het merk DJI:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Beste drones op de markt

Je weet nu waar je op moeten letten als je een drone gaat kopen. Tijdens het lezen heb je voornamelijk gemerkt dat de drones van DJI veruit de beste keuze zijn. Ik bied je hieronder de 3 beste drones aan die je momenteel kunt kopen.

Ze hebben naar mijn mening en de mening van veel andere dronepiloten de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ik baseer mijn keuze op persoonlijke ervaring, reviews en specificaties. Als je een keuze maakt uit de onderstaande modellen weet je zeker dat je waar voor je geld krijgt.

1. DJI Mini 4 Pro

 • Bereik: 20 km
 • Gewicht: 249 gram
 • Vliegtijd: 34 min.
 • Snelheid: 57.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 48 MP
 • Filmresolutie: 4K 100 fps
 • Obstakeldetectie: ja

2. DJI Mini 3 

 • Bereik: 10 km
 • Gewicht: 249 gram
 • Vliegtijd: 38 min.
 • Snelheid: 58.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 12 MP
 • Filmresolutie: 4K 30 fps
 • Obstakeldetectie: nee

3. DJI Air 3 

 • Bereik: 20 km
 • Gewicht: 720 gram
 • Vliegtijd: 46 min.
 • Snelheid: 75.6 km/u
 • Gimbal: ja 3-assig
 • Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
 • Fotoresolutie 48 MP
 • Filmresolutie: 4K 100 fps
 • Obstakeldetectie: ja

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.