12 voordelen en nadelen van een drone

12 voordelen en nadelen van een drone – Wel of niet kopen?

Moet je nu wel of geen drone kopen? Je wil graag een drone kopen, maar je weet niet zeker of dit verstandig is? Het hebben/kopen van een drone kent vele voordelen, maar ook nadelen. Het is goed om deze van tevoren even op een rijtje te hebben.

In dit artikel kom je erachter wat de leuke en minder leuke aspecten zijn van het bezitten van een drone. Zelf ben ik door de jaren heen veel voor- en nadelen tegengekomen.

Voordelen van drones

Drones zijn ontzettend leuk om te besturen. Uiteindelijk is dat het allergrootste voordeel, maar er zijn meer voordelen.

Let op dat je uit de ene drone meer kan halen dan uit de ander. De voordelen die ik hieronder benoem gelden vooral voor drones die minimaal een paar honderd euro kosten. Speelgoeddrones van enkele tientjes vallen hier dus niet onder. 

Eindeloos veel mogelijkheden 

Met drones kun je veel meer doen dan de meeste mensen denken. Zeker als je een wat duurdere drone koopt van bijvoorbeeld DJI (grootste drone merk in de wereld). De drones van dit merk bieden je enorm veel mogelijkheden. Je bestuurt deze drones met je smartphone waarmee je allerlei informatie kunt bijhouden.

Verder is het mogelijk om alles in te stellen zoals je zelf wil. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt met de DJI apps die je installeert op je smartphone. Op de afbeelding hieronder zie je de instellingen van de DJI GO 4 app die je kan aanpassen. Daarnaast zijn er ook aparte camera-instellingen.

DJI GO 4 app hoofdmenu alle instellingen

Verder zijn er nog van allerlei manieren te bedenken hoe je drones kunt gebruiken. Klik op de link voor 13 ideeën hoe je het meeste uit je drone kunt halen. Hieronder geef ik je een paar tips:

Vervoer voorwerpen met je drone: je drone heeft een bepaalde payload (maximale gewicht dat je aan de drone kunt hangen). Er bestaan bepaalde systemen die ervoor zorgen dat je objecten uit de lucht kunt droppen. Het zijn een soort grijpers voor onder je drone.  

Test alle functies van je drone: een drone van minimaal 400 euro beschikt over meer functies dan je denkt. Door de bijbehorende app nog eens goed door te nemen vind je vast en zeker iets nieuws dat je nog niet wist. Zo heeft de DJI GO 4 app een ingebouwde flight simulator, wat een beetje verstopt zit in de app. 

Ga je luchtbeelden bewerken: het editen van je beelden kan op oneindig veel manieren. Er zijn genoeg gratis bewerkprogramma’s waarop je dit kunt proberen. Misschien dat het helemaal niets voor je is, misschien ook wel. Je kunt genoeg informatie over het bewerken van je beelden vinden op internet. 

Uiteindelijk is het vliegen met een drone een proces. Je zult er steeds beter in worden. Niet alleen in het vliegen, maar ook in het filmen. Het is leuk om telkens weer wat betere beelden te maken.

Ga eens op onderzoek uit hoe je je filmkwaliteit vanuit de lucht kunt verbeteren. Wat zijn bijvoorbeeld de beste camera-instellingen van je drone? Je kunt hier al 12 uitstekende tips vinden die je beelden gegarandeerd verbeteren

Je kunt met meerdere mensen vliegen 

Drone vliegen doe ik het liefst met meerdere mensen. Je moet alleen geluk hebben dat je toevallig iemand kent die ook graag met een drone vliegt. En pas natuurlijk op dat je niet tegen elkaar aanvliegt. Ik heb wel gemerkt dat je van tevoren goed moet afspreken aan welke kant je gaat vliegen.

Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je drone op hol slaat of de signalen door elkaar heengaan. Tenminste, daar was ik in het begin bang voor. Zolang je niet tegen elkaar botst kan er niets gebeuren. 

Makkelijk te besturen 

Veel mensen zijn bang dat het besturen van een drone erg lastig is. Zelf achtte ik de kans op een crash ook aanzienlijk groot toen ik voor het eerst ging vliegen. Dit is in veel gevallen helemaal niet het geval, maar hangt erg af van welke soort drone je gebruikt.

Speelgoeddrones van maximaal een paar honderd euro zijn vrij moeilijk te besturen, omdat ze een stuk minder stabiel vliegen in de lucht.

Vanaf een paar honderd euro (ongeveer 400 euro) zijn drones vrij eenvoudig te besturen. Deze modellen vliegen heel stabiel in de lucht en zijn erg gebruiksvriendelijk.

Daarnaast kan je een drone besturen met je smartphone. Hierdoor kun je live meekijken met wat de camera van de drone ziet en dat maakt het oriënteren in de lucht een stuk eenvoudiger. Mocht je een obstakel naderen, dan kun je dit nog zien op het schermpje.

Tot slot beschikken de duurdere drones (vanaf een paar honderd euro) al snel over veiligheidsfuncties, zoals obstakeldetectie en een RTH-functie. Bij de RTH-functie vliegt de drone automatisch terug naar huis op het moment dat de verbinding met de drone is verbroken. 

Uitbreidingsmogelijkheden 

De vliegtijd van een drone gaat in het begin tegenvallen. Met een vliegtijd van ruim 30 minuten mag je blij zijn. Een goede optie is dan om extra accu’s aan te schaffen. Op die manier kun je je vliegtijd verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Ook een goede tip is om je drone batterijen goed te onderhouden

Als de eerste drone je bevalt, waarom koop je dan geen (betere) tweede? Een duurdere drone gaat je niet meteen meer plezier opleveren, maar vaak wel betere camerakwaliteit.

Als een camera drone je is bevallen, kijk dan eens naar race drones. Veel race drones bestuur je met een soort VR-bril (goggles). Race drones waren voorheen moeilijk te besturen, maar met de komst van DJI race drones is deze tak van sport veel gebruiksvriendelijker geworden.

Met sommige drones kan je binnen vliegen 

Mocht je een speelgoeddrone kopen, dan kan je er binnen mee vliegen. Dit scheelt voor als het regent of als je geen zin hebt om naar buiten te gaan.

Met de wat duurdere drones van minimaal een paar honderd euro raad ik je niet aan om in huis te vliegen. Het lijkt misschien op een redelijk grote kamer, maar dat is het niet. Voordat je het weet beschadig je niet alleen de drone, maar ook iets wat in huis staat. 

Drones zijn niet duur 

Dit ligt eraan hoe je ernaar kijkt. Het hangt er voornamelijk vanaf wat je over hebt voor een drone. Over het algemeen worden drones steeds goedkoper. Je krijgt namelijk steeds meer voor steeds minder. We kunnen camera-drones voor consumenten in 3 groepen verdelen: 

  1. Beginners: €150  
  2. Hobbyisten: €500 
  3. Professionals: €1500+ 

Voor een ‘echte’ drone betaal je dus minimaal 400/500 euro. Dit is waar de drones van het merk DJI tevoorschijn komen. De goedkoopste drone die DJI aanbiedt is 400 euro, maar dan krijg je ook wat.

Voor race drones betaal je meestal tussen de paar honderd tot 1000 euro. Een beginner setje kun je voor minimaal 300 euro kopen. Alles daaronder zal meer in de buurt komen van speelgoed. 

Geen onderhoud 

Een groot voordeel is dat je drones vrijwel niet hoeft te onderhouden. Je krijgt dus niet te maken bijkomende kosten in de toekomst. Het enige wat je waarschijnlijk moet vervangen zijn de propellers.

Propellers gaan op lange termijn slijten. Een kleine beschadiging aan de propellers zorgt er al voor dat de drone een stuk minder stabiel vliegt. Zo’n setje propellers betaal je maximaal één of twee tientjes voor.  

Het is echter een grote kans dat je later nog extra batterijen wil kopen. Of er in de toekomst nog extra kosten bijkomen hangt dus vooral van jezelf af. Zolang je er voorzichtig mee omgaat zal je hier niet mee te maken krijgen. 

drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

Nadelen van drones

Zoals je ziet hebben drones genoeg voordelen. Er zijn echter ook nadelen aan het hebben van een drone. Veel nadelen kun je echter vrij eenvoudig tegengaan. Het is in ieder geval belangrijk om bewust te zijn van de onderstaande nadelen. 

Kans op een crash 

Er is natuurlijk altijd een kans op een crash, maar hoe groot is die kans? Dat kan ik je nu even in het kort uitleggen. Zolang je je verstand gebruikt tijdens het vliegen kan er niets gebeuren.

Zodra je gaat stunten met je drone is de kans op een ongeluk groot. Blijf dus altijd nadenken en vlieg niet vlakbij obstakels. Tot slot kan je natuurlijk altijd te maken krijgen met een fabrieksfout, maar die kans is klein.

Een drone kan best breekbaar zijn. Onder veel drones hangt een camera en een gimbal (houdt de camera stabiel) gewoon los onder de drone. Als je de drone crasht kunnen de camera en de gimbal snel beschadigen. Propellers kunnen ook heel snel beschadigen, maar die zijn makkelijk te vervangen. Zolang je de drone niet crasht is er in principe niets aan de hand.  

Als je echt bang bent voor een crash kan je voor de duurdere drones een verzekering afsluiten. Deze verzekering dekt allerlei vormen van schade aan je drone. Bekijk het hieronder in meer detail.

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

  • Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
  • Bij waterschade krijg je een nieuw product 
  • Dekking bij schade door gebruiker/botsing 

Korte vliegtijd 

Drones hebben niet zo’n lange vliegtijd. De maximale vliegtijd van drones voor consumenten is ongeveer 40 minuten. Meer dan dat hoef je niet te verwachten. In de praktijk zal dit korter zijn, omdat je te maken krijgt met wind en andere factoren.

Zelf vond ik de vliegtijd in het begin erg belangrijk, maar ben ik er op den duur minder waarde aan gaan hechten. Hetzelfde geldt voor het vliegbereik en de vliegsnelheid.

Maak je hier dus niet te druk om en koop meerdere batterijen als je de vliegtijd te kort vindt. Uiteindelijk is het de kwaliteit van de camera en de gimbal wat telt.

mavic 2 pro opladere meerdere accu's tegelijk

Regels 

Er zijn aardig wat regels waar dronepiloten zich sinds 31 december 2020 aan moeten houden. De nieuwe Europese regels stellen voornamelijk eisen aan de hand van het gewicht van de drone. Hoe lichter de drone, hoe minder risico deze creëert. Hoe minder risico, hoe minder beperkingen.

Voor drones onder de 250 gram moet je online een theorietoets doen. Daarnaast moeten drones zwaarder dan 250 gram en een camera zich registreren. Verder moet je rekening houden met de no-fly zones in Nederland. Kortom, er zijn aardig wat regels waarop je moet letten.

Last van het weer 

Je kunt moeilijk gaan vliegen als het regent en teveel wind is ook niet ideaal. Bovendien is het in de winter een stuk minder fijn om erop uit te gaan met je drone. Mooie plaatjes van de sneeuw zijn dan wel weer leuk.  

Vormt gevaar voor anderen 

Als dronepiloot is het niet heel moeilijk om de regels te overtreden. Hierdoor kun je mensen en dieren al snel in gevaar brengen. Niet alleen kan de drone neerstorten op mensen, ook kun je de privacy van anderen schenden.

Als je normaal omgaat met de drone kan er vrijwel niets gebeuren, maar het lijkt me niet slim om boven een wijk te vliegen. Niet iedereen zit te wachten op een drone boven zijn/haar hoofd. 

Waarom zou je een drone kopen?

We kunnen concluderen dat er meer voordelen dan nadelen zitten aan het kopen van een drone. Je kunt de voordelen en nadelen echter zelf het beste met elkaar opwegen.

De huidige regelgeving is er niet op gericht om de mogelijkheden zoveel mogelijk te beperken, maar je zult wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.  

Veel van de bovenstaande nadelen zijn makkelijk uit de weg te ruimen door de regels goed door te nemen, voorzichtig te zijn tijdens het vliegen en eventueel extra accu’s te bestellen. Hierdoor hoef je nooit te crashen met een drone, breng je niemand in gevaar, heb je geen last van een te korte vliegtijd en ben je bekend met alle regels. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.