voordelen en nadelen van een drone

12 voordelen en nadelen van een drone – Wel of niet kopen?

Moet je nu wel of geen drone kopen? Je wil graag een drone kopen, maar je weet niet zeker of dit verstandig is? Het hebben/kopen van een drone kent vele voordelen, maar ook nadelen. Het is goed om deze van tevoren even op een rijtje te hebben. Misschien helpt het je bij het kiezen van de juiste drone. In dit artikel kom je erachter wat de leuke en minder leuke dingen zijn bij het bezitten van een drone. Ben je meer geïnteresseerd in de voordelen en nadelen van drones in de maatschappij? Lees dan de onderstaande artikelen: 

Waarvoor worden drones gebruikt? >> 
Waarom zijn drones gevaarlijk? >> 
Moeten drones verboden worden? >> 

Om van de meeste voordelen gebruik te maken heb je wel een goede drone nodig. Hieronder zie je de beste drones van dit moment:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Voordelen van drones

Drones zijn ontzettend leuk om te besturen. Uiteindelijk is dat het allergrootste voordeel. Er zijn echter nog veel meer voordelen. Uit de ene drone kun je meer halen dan de ander. De voordelen die ik hieronder benoem gelden vooral voor van drones die minimaal een paar honderd euro kosten. Speelgoeddrones van enkele tientjes vallen hier dus niet onder. 

Eindeloos veel mogelijkheden 

Met drones kun je veel meer doen dan de meeste mensen denken. Zeker als je een wat duurdere drone koopt van bijvoorbeeld DJI (grootste drone merk in de wereld). Dit merk biedt je enorm veel mogelijkheden. Je bestuurt deze drones met je smartphone waarin je allerlei informatie kunt bijhouden. Verder is het mogelijk om alles in te stellen zoals je zelf wil. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt met de DJI-apps. Wat je allemaal kunt doen in de DJI-apps kun je vinden in de blog: ‘een drone besturen met een smartphone, wat kun je ermee?’. In die blog leg ik alle nummers uit die op de afbeelding staan weergegeven. Op de afbeelding hieronder zie je alle instellingen in de DJI-app. Je kunt ook de instellingen van de camera wijzigen.

DJI GO 4 app hoofdmenu alle instellingen

Verder zijn er nog van allerlei manieren te bedenken hoe je drones kunt gebruiken. Klik op de link voor 13 ideeën hoe je het meeste uit je drone kunt halen. Hieronder geef ik je een paar tips:

Vervoer voorwerpen met je drone: je drone heeft een bepaalde payload (maximale gewicht dat je aan de drone kunt hangen). Er bestaan bepaalde systemen die ervoor zorgen dat je objecten uit de lucht kunt laten droppen. Het zijn een soort grijpers voor onder je drone. Meer daarover vind je hier

Test alle functies van je drone: een drone van minimaal 400 euro beschikt over meer functies dan je denkt. Door de bijbehorende app nog eens goed door te nemen vind je vast en zeker iets nieuws dat je nog niet wist. Zo heeft de DJI GO 4 app een ingebouwde flight simulator, het zit een beetje verstopt in de app. 

Ga je luchtbeelden bewerken: het editen van je beelden kan op oneindig veel manieren. Er zijn genoeg gratis bewerkprogramma’s waarop je dit kunt proberen. Misschien dat het helemaal niets voor je is, misschien ook wel. Je kunt genoeg informatie over het bewerken van je beelden vinden op internet. 

Uiteindelijk is het vliegen met een drone een proces. Je zult er steeds beter in worden. Niet alleen in het vliegen, maar ook in het filmen. Het is leuk om telkens weer wat betere beelden te maken. Je kunt op onderzoek uitgaan hoe je je filmkwaliteit vanuit de lucht kunt verbeteren. Wat zijn bijvoorbeeld de beste camera-instellingen van je drone? Je kunt hier al 12 uitstekende tips vinden die je beelden gegarandeerd verbeteren. 

Je kunt met meerdere mensen vliegen 

Drone vliegen doe ik het liefst met meerdere mensen. Je moet alleen geluk hebben dat je toevallig iemand kent die ook graag met een drone vliegt. En pas natuurlijk op dat je niet tegen elkaar aanvliegt. Je kunt van tevoren met elkaar afspreken aan welke kant je gaat vliegen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je drone op hol slaat of de signalen door elkaar heen gaan. Tenminste, daar was ik in het begin bang voor. Zolang je niet tegen elkaar botst kan er niets gebeuren. 

Makkelijk te besturen 

Veel mensen zijn bang dat het besturen van een drone erg lastig is. Dit is in veel gevallen helemaal niet het geval. Het hangt echter van meerdere factoren af. Speelgoeddrones van maximaal een paar honderd euro zijn vrij moeilijk te besturen. Ze vliegen een stuk minder stabiel in de lucht. Vanaf een paar honderd euro (ongeveer 400 euro) zijn drones vrij eenvoudig te besturen. Dit komt voornamelijk door het GPS-signaal. Een drone met GPS-signaal is in staat om zichzelf in de lucht te houden. Een drone zonder GPS-signaal zal gewoon uit de lucht vallen op het moment dat je de controller loslaat. Hoe moeilijk is drone vliegen? >>

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hieronder zie je drones die makkelijk te besturen zijn:

Hoe bestuur je een drone? >>

Verder is natuurlijk het weer van invloed op de moeilijkheidsgraad. Daarnaast kun je een drone besturen met je smartphone. Hierdoor kun je live meekijken met wat de camera van de drone ziet. Daardoor kun je je veel beter oriënteren in de lucht. Mocht je een obstakel naderen, dan kun je dit nog zien op het schermpje. Tot slot beschikken de wat duurdere drones (vanaf een paar honderd euro) al snel over veiligheidsfuncties, zoals obstakeldetectie en een RTH-functie. Bij de RTH-functie vliegt de drone automatisch terug naar huis op het moment dat de verbinding met de drone is verbroken. Meer over hoe moeilijk het is om een drone te besturen vind je hier. >> 

Uitbreidmogelijkheden 

De vliegtijd van een drone gaat in het begin tegenvallen. Met een vliegtijd van 30 minuten mag je blij zijn. Een goede optie is dan om extra accu’s aan te schaffen. Op die manier kun je je vliegtijd verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Ook een goede tip is om je drone batterijen goed te onderhouden

Als de eerste drone je bevalt, waarom koop je dan geen (betere) tweede? Een duurdere drone gaat je niet meteen meer plezier brengen, maar vaak wel betere camerakwaliteit. Als je echt wil uitbreiden, kijk dan eens naar race drones. Race drones kunnen ontzettend snel vliegen. Veel race drones bestuur je met een soort VR-bril (goggles). Ze gaan echter snel kapot, omdat ze geen gebruik maken van een GPS-signaal. Ze zijn daardoor moeilijk te besturen. De meeste drone racers maken daarom hun drone zelf, zodat ze hem ook weer zelf kunnen repareren. Het is dus verstandig om er eerst wat kennis over op te doen. De beste FPV drone van dit moment:

DJI Avata

DJI Avata

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Bovenaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

Met sommigen kun je binnenvliegen 

Mocht je dan toch een speelgoeddrone kopen, dan kun je er in ieder geval binnen mee vliegen. Dit scheelt voor als het regent of je hebt geen zin om naar buiten te gaan. Met de wat duurdere drones van minimaal een paar honderd euro raad ik je niet aan om in huis te vliegen. Het lijkt misschien op een redelijk grote kamer, maar dat is het niet. Voordat je het weet beschadig je niet alleen de drone, maar ook iets wat in huis staat. De beste drones voor binnen >>

Drones zijn niet duur 

Dit ligt eraan hoe je ernaar kijkt. Het hangt er dan voornamelijk vanaf wat je over hebt voor een drone. Over het algemeen worden drones steeds goedkoper. Je krijgt namelijk steeds meer voor steeds minder. Neem de DJI Mavic Air 2 als voorbeeld. Dit is een drone die filmt in 4K 60fps met 48 MP-foto’s. We kunnen camera-drones voor consumenten in 3 groepen verdelen: 

  1. Beginners: €150  
  2. Hobbyisten: €500 
  3. Professionals: €1500+ 

Voor een ‘echte’ drone betaal je dus minimaal 400/500 euro. Dit is waar de drones van het merk DJI tevoorschijn komen. De goedkoopste drone die DJI aanbiedt is 400 euro, maar dan krijg je ook wat. Race drones betaal je meestal tussen de paar honderd euro en 1000 euro. Een beginner setje kun je voor minimaal 300 euro kopen. Alles daaronder zal meer in de buurt komen van speelgoed. 

Wil je precies weten wat je krijgt voor welke prijs? Check dan deze blog. >> 

Geen onderhoud 

Een groot voordeel is dat je drones vrijwel niet hoeft te onderhouden. Je krijgt dus niet te maken bijkomende kosten in de toekomst. Het enige wat je waarschijnlijk moet vervangen zijn de propellers. Propellers gaan op de lange termijn slijten. Een kleine beschadiging aan de propellers zorgt er al voor dat de drone een stuk minder stabiel vliegt. Zo’n setje propellers betaal je maximaal één of twee tientjes voor.  

Het is echter een grote kans dat je later nog extra batterijen wil kopen. Of er in de toekomst nog extra kosten bijkomen hangt dus vooral van jezelf af. Als je de drone crasht moet je geld uitgeven aan de reparatie. Als er een onderdeel kapot is gegaan moet je hem vervangen. Zolang je er voorzichtig mee omgaat zal je hier niet mee te maken krijgen. 

drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

Nadelen van drones

Zoals je ziet hebben drones genoeg voordelen. Er zijn echter ook nadelen aan het hebben van een drone. Veel nadelen kun je echter vrij eenvoudig tegengaan. Hier kom ik in het totaaloordeel nog op terug. Het is in ieder geval belangrijk om je bewust te zijn van de onderstaande nadelen: 

Kans op een crash 

Er is natuurlijk altijd een kans op een crash. Maar hoe groot is die kans? Dat kan ik je nu even in het kort uitleggen. Zolang je je verstand gebruikt tijdens het vliegen kan er niets gebeuren. Zodra je gaat stunten met je drone is de kans op een ongeluk groot. Blijf dus altijd nadenken en vlieg niet vlakbij obstakels. Tot slot kun je natuurlijk altijd te maken krijgen met een fabrieksfout, maar daar kun jij niets aan doen. 

Een drone kan best breekbaar zijn. Onder veel drones hangt een camera en een gimbal (houdt de camera stabiel) gewoon los onder de drone. Als je de drone crasht kunnen de camera en de gimbal snel beschadigen. Propellers kunnen ook heel snel beschadigen, maar die zijn makkelijk te vervangen. Zolang je de drone niet crasht is er in principe niets aan de hand.  

Als je echt bang bent voor een crash kun je voor de duurdere drones een verzekering afsluiten. Deze verzekering dekt allerlei vormen van schade aan je drone. Bekijk het hieronder in meer detail:

dji care refresj DJI drone verzekering

DJI Care Refresh drone verzekering

– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar 
– Bij waterschade krijg je een nieuw product 
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing 
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie 
– Krijg voorrang en professioneel advies 
– DJI betaalt alle verzendkosten 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Korte vliegtijd 

Drones hebben niet zo’n lange vliegtijd. De maximale vliegtijd van drones voor consumenten is 34 minuten. Meer dan dat hoef je niet te verwachten. In de praktijk zal dit echter nog korter zijn. Je krijgt dan te maken met wind en andere omstandigheden die de vliegtijd negatief beïnvloeden. Dit is echter vrij eenvoudig op te lossen door gewoon meerdere accu’s te kopen. Hier heb ik het eerder dit artikel al over gehad. Accu’s zijn echter vrij duur. Je betaalt er vaak minimaal €50 euro voor. Hoe duurder de drone, hoe duurder de batterijen. Zo betaal je voor sommige accu’s al snel 100 euro per stuk. Als we praten over speelgoeddrones en race drones, dan is de vliegtijd nog veel lager.  

mavic 2 pro opladere meerdere accu's tegelijk

Bekijk hier hoelang drones precies kunnen vliegen. >> 

Onduidelijke regels 

Er zijn aardig wat regels waar dronepiloten zich vanaf 31 december 2020 aan moeten houden. De nieuwe Europese regels richten zich voornamelijk op het gewicht van de drones. Hoe lichter de drone, hoe minder risico hij oplevert. Hoe minder risico, hoe minder beperkingen. Vanaf 31 december 2020 moeten drones zich registreren en de dronepiloot een theorietoets doen. Hoe dit er allemaal eruit gaat zien is nog niet duidelijk. Persoonlijk denk ik dat die theorietoets niet zoveel gaat voorstellen. Het helpt voor het bewustzijn van de gevaren en regels omtrent drones. De toets wordt online afgenomen en of er kosten aan zijn verbonden is nog niet zeker. Voor alle regels kun je een kijkje nemen op deze website 

Last van het weer 

Je kunt moeilijk gaan vliegen als het regent. Te veel wind is ook niet goed tijdens het vliegen. Bovendien is het in de winter een stuk minder fijn om erop uit te gaan met je drone. Mooie plaatjes van de sneeuw zijn dan wel weer leuk.  

Vormt gevaar voor anderen 

Als dronepiloot is het niet heel moeilijk om de regels te overtreden. Hierdoor kun je mensen en dieren al snel in gevaar brengen. Niet alleen kan de drone neerstorten op mensen, ook kun je de privacy van anderen aantasten. Als je normaal omgaat met de drone, dan kan er vrijwel niets gebeuren. Het lijkt me echter niet slim om boven een wijk te vliegen, mag dat überhaupt wel? Niet iedereen zit te wachten op een drone boven zijn/haar hoofd. Meer over de gevaren van drones.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Eindoordeel 

We kunnen concluderen dat er meer voordelen dan nadelen zitten aan het kopen van een drone. Je kunt de voordelen en nadelen echter zelf het best met elkaar opwegen. De nieuwe Europese wetgeving gaat het voor beginnende, maar ook ervaren dronepiloten in ieder geval minder makkelijk maken. De regels zijn er niet op gericht om de mogelijkheden zoveel mogelijk te beperken, maar je zult wel aan meerdere voorwaarden moeten voldoen.  

Veel van de bovenstaande nadelen zijn makkelijk uit de weg te ruimen door de regels goed door te nemen, voorzichtig te zijn tijdens het vliegen en eventueel extra accu’s te bestellen. Hierdoor hoef je nooit te crashen met een drone, breng je niemand in gevaar, heb je geen last van een te korte vliegtijd en ben je bekend met alle regels. Het is echter wel van belang om een kwalitatief goede drone te kopen. Drones van het merk DJI zouden bijvoorbeeld een goede keus zijn. Hieronder zie je de beste drones van dit moment:

Beste drones die je kunt kopen 

Je haalt meer voordeel uit een dure drone dan uit een goedkope drone. Met goedkope drones bedoel ik voornamelijk speelgoeddrones van maximaal een paar honderd euro. De wat duurdere drones zijn vaak van het merk DJI. Met deze drones zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Ze zijn makkelijk te besturen en kunnen erg stabiel vliegen. Dit maakt ze een stuk minder gevoelig voor weersomstandigheden, zoals wind. Dit betekent echter niet dat ze tegen regen kunnen.  

Speelgoeddrones hebben echter ook voordelen. Ze zijn licht in gewicht en vormen weinig gevaar voor anderen. Je hoeft de drone dus niet te registreren of als dronepiloot een theorietoets te doen. Daar komt bij dat je de meeste speelgoeddrones ook prima binnen kunt vliegen. De kans op een crash is echter groter en de vliegtijd is laag. Links zie je en speelgoeddrone en rechts een dure camera-drone.

De drones die ik hieronder aanbeveel hebben naar mijn mening meer voordelen dan nadelen. Speelgoeddrones hebben over het algemeen minder voordelen dan de dure drones, maar dat is logisch. De mogelijkheden van goedkope drones zijn een stuk beperkter, maar de prijs een stuk lager. Mijn keuze is gebaseerd op persoonlijke ervaring, reviews en de specificaties van de drone. De drones staan op een volgorde van duur naar goedkoop.

DJI Air 2S

De DJI Air 2S is de duurste drone uit dit rijtje. Hij filmt in 4K 60 fps met 20 MP-foto. Hij vliegt met een maximale snelheid van 68.4 km/u. Hij heeft een vliegtijd van bijna 31 minuten en een bereik van 12 km. Verder beschikt hij over sensoren waarmee de drone obstakels kan ontwijken. Een andere goede optie in deze prijsklasse is de Mavic Air 2, waarover ik het straks ga hebben. De Air 2S moet je zien als een upgrade tegenover de Mavic Air 2. Je betaalt iets meer, maar je krijgt er ook weer iets betere specificaties voor terug.

DJI Mavic Air 2 

Voor een paar honderd euro minder kun je ook de Mavic Air 2 halen. Dit is veruit de beste drone die je op dit moment kunt kopen. Hij filmt in 4K 60 fps met 48 MP-foto’s. Vooral de vliegtijd is enorm verbeterd naar 34 minuten. Het bereik is maximaal 10 kilometer. Het is natuurlijk een Mavic drone, dus je komt hem helemaal inklappen en eenvoudig meenemen. Als je puur maar de specificaties kijkt kun je beter deze drone kopen dan de Phantom 4 Pro. Hij is ook nog eens een stuk goedkoper.  

DJI Mini 2

De DJI Mini 2 is de goedkoopste drone van DJI. Maar ook deze kwaliteit is meer dan prima. Als je betere camerakwaliteit wil kun je het best de Mavic Air 2 kopen, maar voor de rest komt de Mini 2 aardig in de buurt van deze drone. Hij filmt in 4K met 12 MP-foto’s. Heeft een vliegtijd van 31 minuten en kan 10 km ver vliegen. het is de beste drone die je kunt kopen als je budget wat lager is. Een groot voordeel van de Mini 2 is dat hij maar 249 gram weegt. Dit betekent dat je als dronepiloot geen theorietoets hoeft te doen. Met welke drones mag je vliegen >>

Ryze Tello 

Tot slot hebben we nog een speelgoeddrone in dit rijtje staan. Hij is niet te vergelijken met de bovenstaande drones, maar zeker van goede kwaliteit. In de drone worden onderdelen gebruikt van DJI, dus dat zit wel goed. Van het merk DJI kun je altijd topkwaliteit verwachten. Ze zijn niet voor niets het grootste drone merk ter wereld. Hij filmt in Full HD met 5 MP-foto’s. Vliegt ongeveer 10 minuten lang en 50 meter ver. Je kunt er ook prima binnen mee vliegen.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.