woownijk huizen kerk dorp weiland

Mag een drone in een woonwijk vliegen?

Een grasveldje opzoeken, of toch boven huizen gaan vliegen? Het kan verleidelijk zijn om vanuit je tuin op te stijgen, maar is dit wel de bedoeling? Grote kans dat je overlast veroorzaakt en dat buren gaan klagen. Tenminste, als je vaak genoeg vliegt. In dit artikel krijg je precies te weten hoe dit precies in elkaar zit. Ik richt me in dit artikel op de nieuwe EU-regels omtrent drones die zijn ingevoerd sinds 31 december 2020. 

De meest voordelige drones met de minste regels:

Drones met de minste regelsMerkPrijs
Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wanneer spreken we van een woonwijk? 

Een woonwijk is een gebied in een gemeente waar voornamelijk woningen staan. Een wijk kan onderverdeeld zijn in buurten. Een woonwijk valt onder aaneengesloten bebouwing. Hier gelden regels voor. Welke regels dit precies zijn bespreek ik hieronder.  

Mag een drone in een woonwijk vliegen? 

Ja, boven aaneengesloten bebouwing mag je sinds de nieuwe EU-regelgeving op 31 december 2020 gewoon vliegen. De jaren hiervoor was dit helemaal niet toegestaan. De nieuwe EU-regelgeving is erop gericht om meer mogelijk te maken, zolang je aan alle voorwaarden voldoet. Dat geldt ook in dit geval. Zo is het niet in alle gevallen legaal om boven iemand zijn huis te vliegen. Want dat is wat je in principe doet als je boven een woonwijk vliegt. Hoe dat zit leg ik nu uit.  

Er zijn 3 dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je rekening houden met de privacy. Het is niet toegestaan om de privacy van iemand te schenden. Al helemaal niet als iemand hier last van heeft in zijn/haar levenssfeer, oftewel in zijn/haar huis. Maar wanneer heeft iemand hier last van? Wanneer iemand het gevoel krijgt van privacy schending, dan zit de dronepiloot altijd fout. Ook al beschikt de drone niet over een camera, toch kan dit gevoel opkomen.  

Beetje een kromme regel, omdat je als dronepiloot nooit van tevoren kan weten of iemand er last van gaat krijgen of niet. In dit geval kun je beter je verstand gebruiken. Ga niet laag boven iemand zijn huis vliegen, maar vlieg een paar meters hoger. Vlieg niet te lang boven één huis, dat scheelt ook al een hoop.  

Je kunt er ook voor kiezen om een drone binnen te besturen. Je kunt dan in ieder geval niet iemand tot last zijn. Hieronder zie je de beste drones voor binnen:

Drone voor binnenMerkPrijs
1.Beste koop: Ryze TelloDJI/RyzeBekijk op Bol.com
2.MikaMax Mini droneMikaMaxBekijk op Bol.com
3.Gear2Play JupiterGear2PlayBekijk op Bol.com
4.B-Joy Spinner B-JoyBekijk op Bol.com
5.Cheerson CX10SECheersonBekijk op Bol.com
6.DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com

Verder moet je rekening houden met de no-fly zones in Nederland. Dit zijn gebieden in Nederland waar je niet mag vliegen met een drone. Je kunt hier een mooie no-fly zone kaart van vinden op deze website. Let ook op de tijdelijke verboden gebieden. Hier mag je voor een bepaalde tijd in het jaar niet vliegen. Dit zijn korte periodes, maar lees hiervoor even de beschrijving. Je ziet dan van wanneer tot wanneer het verboden is. Neem anders een kijkje op deze pagina: waar mag je vliegen met een drone? Na het lezen van dat artikel weet je waar je wel en waar je niet mag vliegen.  

Mag een drone in een woonwijk vliegen?

Tot slot moet je rekening houden met de mensenmenigten. We spreken van een mensenmenigte bij minimaal 12 personen. Dit zal je niet zo snel tegenkomen in een woonwijk, dus dat scheelt. Toch verschilt het per drone hoeveel afstand je moet nemen van mensenmassa’s. Hier komt die ingewikkelde regelgeving weer bij kijken. Hier ga ik deze blog niet verder op in. Hoeveel afstand je moet nemen met jouw drone kun je vinden in: ‘met welke drone mag je vliegen?’. 

Zolang je je aan deze 3 punten houdt mag je gewoon boven een woonwijk, iemand zijn tuin of iemand zijn huis vliegen. Hieronder zet ik ze alle 3 nog even op een rijtje. Houd rekening met: 

  1. Privacy van anderen 
  2. Mensenmenigten (vanaf 12 personen) 
  3. No-fly zones in Nederland 
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat is aaneengesloten bebouwing? 

Een woonwijk valt onder aaneengesloten bebouwing, en daar mag je in veel gevallen gewoon vliegen. Maar wat bedoelen we nu met aaneengesloten bebouwing? Aaneengesloten bebouwing is elk gebied in relatie tot stad, dorp of gehucht dat in belangrijke mate wordt gebruikt voor huisvesting, commerciële activiteiten of recreatie. Wel zo simpel om lekker vanuit je tuin op te stijgen, maar is dit wel zo verstandig? Een woonwijk is een vrij dichtbevolkt gebied en je zult vast niet de enige zijn die op een mooie dag buiten is. Niet iedereen zit te wachten op het lawaai van een langs vliegende drone.  

Vliegen buiten je eigen woonwijk is een stuk minder vervelend voor je buren. Ook kun je hierdoor meerdere mooie plekken in Nederland in beeld brengen. De onderstaande drone accessoires zouden je hierbij kunnen helpen:

landingpad voor drone

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Draagtas beschermhoes voor DJI Mini 2

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. Met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

Waarom moet je niet boven een woonwijk gaan vliegen? 

Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom ik niet graag boven een woonwijk vlieg. Allereerst heb je natuurlijk de kans dat iemand er last van heeft. Toch is dit niet de belangrijkste reden. Zo moet je rekening houden met storende signalen. Het bereik van een drone verslechtert enorm als je boven huizen vliegt. Dit komt voornamelijk door de vele WiFi-signalen die aanwezig zijn in dat gebied. Als ik vanaf een grasveld boven huizen ga vliegen merk ik meteen het verschil. En dan maar hopen dat je drone automatisch terugvliegt als hij buiten bereik is.  

Verder moet je rekening houden met het beperkte zicht. Huizen, bomen en hoge gebouwen kunnen het zicht blokkeren. Er zijn een stuk meer obstakels waar je mee te maken krijgt. De kans dat je drone crasht is een stuk groter. Over crashen gesproken, je wil niet dat je drone neerstort op andermans eigendom. Niet alleen kun je eigendommen beschadigen, ook je drone gaat het niet overleven. Boven een woonwijk krijg je vooral te maken met harde ondergronden, terwijl dit boven een weiland een stuk gunstiger is met gras. Toch heb je in een woonwijk het voordeel dat je een straat hebt waarop je eenvoudig kunt landen en opstijgen. 

De nieuwe drones van het merk DJI beschikken over een steeds betere verbinding. Zo maakten ze eerst gebruik van een ingebouwd WiFi-signaal om de smartphone met de controller te verbinden. Nu wordt dit gedaan door een zogeheten OcuSync-verbinding. Dit systeem werkt door een draadje vanaf je controller in je telefoon te stoppen. Zo heb je een stuk minder last van dat soort storende signalen. 

Hieronder zie je de beste drones met een OcuSync-verbinding:

Algemene regels waaraan je je moet houden 

Dan nu nog even de belangrijkste regels waar elke dronepiloot zich aan moet houden. Gebaseerd op de EU-regelgeving sinds 31 december 2020.   

  • Houd je drone altijd in zicht (kan lastig zijn in een woonwijk) 
  • Vlieg niet in het donker, want dan heb je geen zicht op de drone (ook al heb je lichten op de drone) 
  • Vlieg niet hoger dan 120 meter 
  • Geef altijd voorrang aan luchtverkeer. Denk aan vliegtuigen, helikopters en zweefvliegtuigen. Eigenlijk alles wat bemand is. Vlieg niet naar ongelukken, want dan zit je mogelijk een traumahelikopter in de weg. Dit komt meerdere keren per jaar voor.  
  • Registreer je drone als hij meer dan 250 gram weegt 
  • Doe online een theoriecursus en theorietoets voor drones die zwaarder zijn dan 250 gram. Vergunning nodig voor drones? >>
  • Houd je aan de afstand die je moet aanhouden van mensen afhankelijk van het gewicht van je drone 
  • Vlieg niet in no-fly zones  
  • Houd rekening met de privacy van mensen die in beeld komen 
  • Je moet minimaal 16 jaar zijn om een drone te besturen van 250 gram of meer. Dit vervalt als er een begeleider aanwezig is.  
Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat als je je niet aan de drone regels houdt? 

Jeetje wat een regels, maar wat als je je hier niet aan houdt? Ik heb hier een aparte blog over geschreven. Kun je boetes krijgen? Een boete kan oplopen tot maximaal 7.800 euro. Als je vaker in de fout gaat kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen. Dit schrikt af, maar deze 2 dingen zijn nog nooit voorgekomen. Als je het echt bont maakt kan je drone ook in beslag worden genomen. Het hangt van veel factoren af. Vloog je hobbymatig of beroepsmatig? Kwamen er andere mensen/dieren in gevaar? 

Handhaving omtrent drones is ver te zoeken. Veel politieagenten en handhavers zijn niet/nauwelijks bekend met de regels omtrent drones. Mocht je aangesproken worden, dan kom je vaak wel weg met een waarschuwing. Ik heb het idee dat je alleen wordt aangesproken als je gevaar en/of overlast veroorzaakt voor mensen/dieren. Het is hierbij belangrijk om gewoon je verstand te gebruiken. Zodra je je verstand gebruikt kun je ervoor zorgen dat niemand last heeft van jou en/of de drone. De kans dat je dan wordt aangesproken is een stuk kleiner. 

Over de auteur

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.