Mag een drone in een woonwijk vliegen

Mag een drone in een woonwijk vliegen?

Een grasveldje opzoeken of toch boven huizen vliegen? Het kan verleidelijk zijn om vanuit je tuin op te stijgen, maar is dit wel de bedoeling? Er is een grote kans dat je overlast veroorzaakt en dat buren op den duur gaan klagen. In dit artikel lees je of het is toegestaan om met een drone boven een woonwijk te vliegen.  

Mag een drone in een woonwijk vliegen? 

Ja, je mag met een drone boven een woonwijk vliegen. Je moet wel rekening houden met:

 1. De privacy van anderen
 2. No-fly zones
 3. Mensen en mensenmenigten

Privacy

Er zijn 3 dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je rekening houden met de privacy, omdat het nietis toegestaan om de privacy van iemand te schenden. Al helemaal niet als iemand hier last van heeft in zijn/haar persoonlijke levenssfeer, oftewel in zijn/haar huis.

Maar wanneer heeft iemand hier last van? Zodra iemand het gevoel krijgt van privacy schending zit de dronepiloot altijd fout. Ook al beschikt de drone niet over een camera kan dit gevoel alsnog opkomen.  

Beetje een kromme regel, omdat je als dronepiloot nooit van tevoren kan weten of iemand er last van gaat krijgen of niet. In dit geval kan je beter je verstand gebruiken. Ga niet laag boven iemand zijn huis vliegen, maar vlieg een paar meter hoger. En vlieg niet te lang boven één huis, want dat scheelt ook al een hoop.  

Je kunt er ook voor kiezen om een drone binnen op te stijgen. Je kunt dan in ieder geval niet iemand tot last zijn. Hieronder zie je de beste drones voor binnen.

No-fly zones

Verder moet je rekening houden met de no-fly zones in Nederland. Dit zijn gebieden in Nederland waar je niet mag vliegen met een drone. Je kunt hier een mooie no-fly zone kaart voor gebruiken.

Let ook op de tijdelijk verboden gebieden waar je voor een bepaalde tijd in het jaar niet mag vliegen. Dit zijn korte periodes, maar lees hiervoor even de beschrijving. Je ziet dan van wanneer tot wanneer het verboden is.

Mag een drone in een woonwijk vliegen?

Mensen

Tot slot moet je rekening houden met mensen en mensenmenigten. Hoeveel afstand je moet houden van mensen hangt af van het gewicht van je drone. Drones onder de 250 gram hoeven geen afstand te houden van mensen, maar wel van menigten. De meeste Nederlandse instanties spreken van een mensenmenigten vanaf 12 personen.

Dronepiloten met een drone zwaarder dan 250 gram moeten afstand houden van zowel mensen als menigten. Hoeveel afstand dit is hangt af van de subcategorie waarin je vliegt. Dit is weer afhankelijk van het gewicht van de drone en het vliegbewijs van de dronepiloot.

A1 <250gWel boven mensen, niet boven menigten
A2 >250gNiet direct boven mensen en menigten
A230 meter afstand van mensen
A3Minstens 150 meter afstand van mensen, bebouwing, industrie- en recreatiegebieden

Aaneengesloten bebouwing

Sinds de nieuwe EU-regelgeving op 1 januari 2021 mag je gewoon boven aaneengesloten bebouwing vliegen. De nieuwe EU-regelgeving is erop gericht om meer mogelijk te maken zolang je aan alle voorwaarden voldoet.

Een woonwijk valt onder aaneengesloten bebouwing en daar mag je in veel gevallen gewoon vliegen. Aaneengesloten bebouwing is elk gebied in relatie tot stad, dorp of gehucht dat in belangrijke mate wordt gebruikt voor huisvesting, commerciële activiteiten of recreatie.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waarom moet je niet boven een woonwijk gaan vliegen? 

Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom ik niet graag boven een woonwijk vlieg. Allereerst heb je natuurlijk de kans dat iemand er last van heeft, maar dat is niet de belangrijkste reden.

Storende signalen

Zo moet je ook rekening houden met storende signalen, waardoor het bereik van een drone verslechtert zodra je boven huizen vliegt. Dit komt voornamelijk door de vele WiFi-signalen die aanwezig zijn in dat gebied.

Als ik vanaf een grasveld boven huizen ga vliegen merk ik meteen het verschil. En dan maar hopen dat je drone automatisch terugvliegt als deze buiten bereik is.  

De nieuwe drones van het merk DJI beschikken over een steeds betere verbinding. Zo maakten ze eerst gebruik van een ingebouwd WiFi-signaal om de smartphone met de controller te verbinden. Nu wordt dit gedaan door een zogeheten OcuSync-verbinding. Dit systeem werkt door een draadje vanaf je controller op je telefoon aan te sluiten. Zo heb je een stuk minder last van dat soort storende signalen. 

Beperkt zicht

Verder moet je rekening houden met het beperkte zicht. Huizen, bomen en hoge gebouwen kunnen het zicht blokkeren en er zijn een stuk meer obstakels waar je mee te maken krijgt. De kans dat je drone crasht is daardoor een stuk groter. Over crashen gesproken, je wil niet dat je drone neerstort op andermans eigendom.

Kans op schade

Niet alleen kan je eigendommen beschadigen, ook je drone gaat het niet overleven. Boven een woonwijk krijg je vooral te maken met harde ondergronden, zoals daken en wegen, terwijl dit boven een weiland een stuk zachter is door gras. Toch heb je in een woonwijk het voordeel dat je een straat hebt waarop je eenvoudig kunt landen en opstijgen. 

Algemene drone regels

Dan nu nog even de belangrijkste regels waar elke dronepiloot zich aan moet houden.

 • Houd je drone altijd in zicht (kan lastig zijn in een woonwijk). 
 • Vlieg niet in het donker, want dan heb je geen zicht op de drone (ook al heb je lichten op de drone). 
 • Vlieg niet hoger dan 120 meter. 
 • Geef altijd voorrang aan luchtverkeer, zoals vliegtuigen, helikopters en zweefvliegtuigen. Eigenlijk alles wat bemand is. Vlieg niet naar ongelukken, want dan zit je mogelijk een traumahelikopter in de weg en dit komt meerdere keren per jaar voor.  
 • Registreer je drone als deze meer dan 250 gram weegt. 
 • Doe online een theoriecursus en theorietoets voor drones die zwaarder zijn dan 250 gram. 
 • Houd je aan de afstand die je moet houden van mensen afhankelijk van het gewicht van je drone.
 • Vlieg niet in no-fly zones. 
 • Houd rekening met de privacy van mensen die in beeld komen. 
 • Je moet minimaal 16 jaar zijn om een drone te besturen van 250 gram of meer. Dit vervalt als er een begeleider aanwezig is.  
De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Wat als je je niet aan de drone regels houdt? 

Als je je niet aan de drone regels vliegt en overlast creëert met een drone, kan je een boete krijgen van een paar honderd euro. Als je de privacy van een bewoner per ongeluk schendt, hoef je niet meteen bang te zijn voor een hoge straf.

Voor het overtreden van de regels van de open categorie kan je bijvoorbeeld een boete krijgen van 250 euro. Er is een kans dat je deze boete krijgt als je met een drone boven een woonwijk iemand privacy schendt.

Wel wordt er van je verwacht om rekening te houden met anderen en je naast de algemene regelgeving je gezonde verstand te gebruiken. En alhoewel er weinig handhaving is rondom drones, kan er wel ingegrepen worden zodra je het te bont maakt.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.