Drone locaties in Nederland – De mooiste drone plekken

Ken je zelf een paar goede drone locaties en wil je die graag delen met anderen? Voeg zelf een locatie toe op de kaart hieronder en help anderen met het vinden van mooie plekken. 

Dit is wat een drone locatie goed maakt:

 1. Het is niet verboden voor drones
 2. Je drone komt er niet in gevaar
 3. Er is een duidelijk onderwerp
 4. Het is voor iedereen toegankelijk

Voeg zelf een drone locatie toe

Voor het toevoegen van een locatie heb je geen account nodig. Let er wel op dat je de locatie niet meer kunt verwijderen als je deze eenmaal hebt toegevoegd.

Neem contact op als je per ongeluk een locatie hebt toegevoegd die je wil verwijderen.

Kies een titel die de locatie goed omschrijft. De titel hoeft slechts enkele woorden te zijn en is dus erg algemeen. 

De locatie selecteren kan op 2 manieren:

 1. Ten eerste kan je gewoon het adres van de locatie invoeren. Dit kan de straatnaam zijn, maar ook de naam van het gebouw of park. Probeer specifiek te zijn door de straatnaam in te voeren. Alleen de naam van een stad of dorp invoeren is te algemeen. Als de locatie niet gevonden kan worden krijg je hiervan een melding.
 2. Je kan ook met je rechtermuisknop op de kaart een locatie selecteren. Zoom in op de kaart om op een specifieke locatie een markering te plaatsen. 

Beschrijf de drone locatie zoals jij die hebt ervaren. Geef aan wat je van de locatie vond en waar toekomstige dronepiloten op moeten letten. Wat maakt de locatie goed voor drones en hoe kun je hier als dronepiloot van profiteren? 

Voeg een afbeelding toe van de locatie. Dit kan een drone foto zijn die je zelf op die locatie hebt gemaakt, maar je kan ook een normale foto van internet gebruiken en uploaden. Het gaat erom dat mensen meteen een goed beeld krijgen van de locatie die jij hebt toegevoegd. 

Druk op ‘Bestand kiezen’ om een afbeelding te uploaden die op je computer staat. Of sleep een afbeelding in de box om deze toe te voegen.

Druk tot slot op de knop ‘Voeg een markering toe’ en wacht tot de pagina herlaad. Je drone locatie is nu toegevoegd en je kan weer een nieuwe locatie toevoegen. 

Patronen kan je erg mooi vanuit de lucht fotograferen. Ze kunnen door de natuur gecreëerd zijn, maar ook door de mens. Voorbeelden zijn er genoeg:

 1. Een kronkelende rivier
 2. Wegen
 3. Een doolhof
 4. Akkers

Veel herhalingen maakt een locatie ook interessant voor drones. Fotografeer in dit geval als de zon laag is zodat de schaduwen voor meer contrast zorgen. Voorbeelden:

 1. Plantages
 2. Zonnepanelen
 3. Parkeerplaatsen
 4. Havens

Dead space betekent dat er rondom het onderwerp zich niets bevindt, zoals alleen zand, water of bomen. Ideaal voor drone fotografie.

 1. Persoon liggend op het strand
 2. Huisje middenin het bos
 3. Boot midden op zee
 4. Een pier

Voeg je eigen markering toe

Naam van de locatie
Selecteer de locatie

Of klik op de kaart en sleep de markering

Locatie beschrijving
Afbeelding van locatie
Vul alsjeblieft het veld in en bewijs dat je mens bent

Mooiste drone locaties in Nederland

Drone locaties in Nederland zijn er genoeg. Met drones zul je echter met meer dingen rekening moeten houden. Zo is het niet toegestaan om overal te vliegen met een drone. Hier zal ik de gehele blog rekening mee houden. Ik verdeel Nederland in 12 provincies. Bij elke provincie zet ik de beste drone locaties op een rijtje. Op die manier liggen alle drone locaties over heel Nederland verspreid. Ik richt me in dit artikel vooral op landschappen. Veel mooie gebouwen of kastelen worden gebruikt als museum. Zonder toestemming is het soms niet toegestaan om te vliegen. Neem in dit geval contact op met het bedrijf.   

Gouden tip: vlieg tijdens zonsopgang of zonsondergang. Ze noemen dit het gouden uurtje waarbij je beelden op het mooist zijn. Meer tips over hoe je de mooiste luchtopnames maakt vind je hier. Door deze tips toe te passen zal je meteen resultaat zien. Een mooie locatie helpt, maar dat is niet het enige waarnaar je moet kijken. 

Beste drone voor op reis >>

Drone locaties Groningen 

Nationaal Park Lauwersmeer: het Lauwersmeer is een meer in het noorden van Nederland. Het ligt op de grens van de provincies Groningen en Friesland. In het meer komen meer dan 100 verschillende vogelsoorten voor. Het gebied is dan ook een beschermd natuurgebied. Dit noemen ze Natura2000 gebieden. De regels omtrent drone vliegen in deze gebieden is al voor een lange tijd onduidelijk. Voor meer informatie over de drone regels in Natura2000-gebieden kun je het best daar naartoe gaan. In veel gevallen mag je er gewoon vliegen met een drone. Misschien dat ze er tijdens het broedseizoen van de vogels niet zo blij mee zijn, maar ook dat verschilt per gebied.  

Vesting Bourtange: deze plek komt vanuit de lucht echt tot zijn recht. Pas vanaf de lucht kun je de vorm van de vesting goed zien. Het is een verdedigingswerk uit 1742. Ik vond het erg leuk om rond te kijken, maar vanaf de lucht was het als dronepiloot toch wat spectaculairder. Dit soort vestingen komen vaker voor in Nederland. Je zult er vast nog meerdere tegenkomen later in deze blog.  

Drone locaties in Nederland
Bron: westerwolde.groningen.nl

Drone locaties Friesland  

Friese Meren: vooral in het zuidwesten van Friesland kom je veel mooie meren tegen. De belangrijkste Friese meren zijn het Sneekermeer, het Tjeukermeer, het Heegermeer, de Fluessen, het Slotermeer en de Groote Brekken. De Fluessen hoort bij een beschermd natuurgebied. Neem de regels omtrent drones in Natura2000-gebieden goed door. Denk er tot slot aan dat je je drone boven het water vliegt. Mocht dit gebeuren, lees dan deze blog over waterschade bij drones

Friese meer zeilboot water natuur

Waddeneilanden: dan hebben we natuurlijk ook nog de Waddeneilanden. Hier zijn kun je ook mooie beelden van maken. We hebben het dan over Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Let op het eiland Vlieland, een groot deel is verboden om te vliegen. Wat precies verboden is kun je vinden op kaart van no-fly zones voor drones. Het rode gebied geeft aan dat je er niet mag vliegen met een drone. 

Op de Waddeneilanden krijg je al snel te maken met strand. Op het strand moet je op een paar dingen letten als je gaat vliegen. Zo kun je last krijgen van wind, vogels en zand. Dan hebben we het nog geen eens gehad over het zoute water. Zoutwater is het meest schadelijke voor een drone.

Meer drone locaties in Friesland >>

Drone locaties Drenthe  

Nationaal Park Dwingelderveld: het is een bijzonder natuurgebied in Zuidwest-Drenthe. Het is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Ook dit is een Natura2000-gebied, helaas. Oftewel: een beschermd natuurgebied.  

Hunebedden: misschien leuk om ze vanaf de lucht te fotograferen. Ze liggen verspreid over de natuur in Drenthe. Om een compleet overzicht te krijgen over alle hunebedden in Drenthe kunt je naar die website gaan. 

hunebedden nederland bos natuur drenthe

Er zijn nog een stuk meer mooie plekjes in Drenthe. Op deze website vind je alle natuurgebieden op een rijtje. Let er wel op dat je niet in alle gebieden mag je vliegen met een drone. Klik voor meer informatie op de link. Het geeft aan waar je mag vliegen.

Drone locaties Flevoland  

De vliegmogelijkheden op Flevoland zijn erg beperkt. Een groot deel is een CTR-gebied. CTR staat voor Controlled Traffic Region. Het wordt in de luchtvaart gebruikt als naam voor een gebied rondom een luchthaven. Binnen of rondom een CTR-gebied mag absoluut niet met een drone gevlogen worden.  

Wisentbos: het Wisentbos is een dorpsbos gelegen aan de rand van het dorp Dronten. Het is een gemengd loofhoutbos (denk aan linde, els, propulier, wilg en kastanje). Verder zijn er genoeg open stukken waar je met je drone kunt opstijgen en landen. Pas op met het vliegen tussen bomen. Je wil niet dat je drone in een boom vast komt te zitten. Anders kun je altijd nog lezen hoe je een drone uit de boom haalt… 

Noordoostpolder: de Noordoostpolder is een polder, gemeente en landstreek in de Nederlandse provincie Flevoland. Hier kun je 200 hectare aan bollenvelden vanuit de lucht filmen. In het voorjaar zijn vele tulpenvelden een lust voor het oog. Wanneer ze in de bloei staan hangt af van de omstandigheden. Zo hoeven ze ook niet allemaal tegelijk in de bloei te staan. Garantie heb je dus nooit. 

De beste drones voor onderweg:

Drone locaties Overijssel  

De Sallandse heuvelrug: het park bestaat voor een groot deel uit bossen en heidelandschappen. Er zijn aardig wat heuvels en hoogteverschillen in het gebied. Ook goed om te oefenen met je drone. Als je drone boven de heide neerstort heb je in ieder geval een zachte ondergrond.  

Vechtdal: misschien wel het mooiste stukje van Overijssel. Hier stroomt de Overijsselse Vecht door een groen dal met heidevelden. Verder zie je zandverstuivingen, landgoederen, vennetjes en dichte bossen.  

De Weerribben: de Weerribben is het grootste veengebied van Noordwest-Europa. Naast wandelen en fietsen kun je er ook het water op gaan. Zo combineer je luchtopnames van de grond met opnames van het water. Het ligt in de Kop van Overijssel, ten westen van Steenwijk. Het gebied is ongeveer 3.500 hectare groot.   

Beste drone accessoires voor onderweg:

Drone locaties Noord-Holland 

Naarden: een mooie vesting om vanaf boven te filmen. Pas vanaf tientallen meters hoog zie je de vorm van een ster terugkomen. Luchtopnames komen hier dus goed tot zijn recht. In het midden van de vesting vind je nog een kerkje. Deze zou je als middelpunt ook nog mooi kunnen filmen/fotograferen.  

Tulpenvelden rondom Purmerend: niet alleen in Zuid-Holland, ook in Noord-Holland zijn tulpenvelden te vinden. Juist omdat ze minder bekend zijn is het er rustig. Minder mensen op je beeld leveren toch weer mooiere opnames op.  

Stranden langs Noord-Holland: veel van de stranden in Noord-Holland vallen onder het Natura2000-gebied. Meer informatie over de regels omtrent drones in Natura2000-gebieden. Probeer een rustig strand op te zoeken. Dit is niet alleen mooier voor het beeld, maar zorgt ook voor een stuk minder overlast. De kans dat je dan in een bepaalt gebied mag vliegen is groter.  

Meer drone locaties in Noord-Holland >>


Even tussendoor: er bestaat een app die je helpt met zoeken naar mooie drone locaties. Je kunt de app gratis downloaden voor iOS en Android. In de app wordt geen rekening gehouden met gebieden waar je niet mag vliegen. Je zult dit dus zelf even moeten checken. Bij elke aanbevolen locatie vind je een beschrijving en afbeelding. Je kunt zelf ook mooie locaties toevoegen in de app. Zo informeer je anderen over je mooie plekken. Niet iedereen is even positief over de app, maar hopelijk heb je er iets aan.

Drone locaties Zuid-Holland 

Stranden van Zuid-Holland: Zuid-Holland heeft genoeg stranden waar je kunt vliegen. Ook hier moet je letten op de Natura-2000 gebieden. Zolang je rekening houdt met anderen hoeft het geen probleem te zijn.  

Kinderdijk: dit is een bekende plek om met drones te vliegen. Zo hebben bewoners geklaagd over dit soort overlast. In principe is het gewoon toegestaan om in dit gebied te vliegen. Veel gebieden zijn gewoon openbare gebieden. Verder ligt het niet in een no-fly zone, dus dan mag je er gewoon vliegen.   

Kinderdijk molens zuid-holland nederland

De Bollenstreek: de Bollenstreek is een gebied waar je tulpenvelden en bloeiende bollenvelden kunt vinden. Het gebied ligt tussen Leiden, Wassenaar en Hillegom. Je ziet hier eindeloos veel tulpenvelden in allerlei verschillende kleuren. Het is beter om eerst toestemming te vragen voordat je hier gaat vliegen met een drone. 

De beste drones om mee op stap te gaan:

Drone locaties Utrecht 

Oud-Zuilen: Oud-Zuilen is een heel klein dorpje aan de Vecht. Het ligt tussen Utrecht en Maarssen. Je kunt daar het slot Zuylen fotograferen. Een prachtig groot kasteel dat er vanuit de lucht goed uitziet. Aangezien het een museum is zul je eerst even toestemming moeten vragen. Buiten de openingstijden zou het geen probleem moeten zijn.  

Kasteel de Haar: ook voor dit kasteel zal je eerst toestemming moeten vragen. Het kasteel beschikt over slotgrachten, ophaalbruggen en kasteeltorens. Daarnaast is er ook nog een mooie tuin te vinden. Het is één van de grootste kastelen van Nederland. Sinds kort is het opengesteld voor publiek.  

Kasteel de Haar in Utrecht

Zanderij Maarn: deze zandafgraving ligt langs de snelweg A12. Een plek waar sinds 2001 zand is gewonnen. Het is nu een uniek ecosysteem geworden. Er groeien tal van zeldzame planten en struiken. Je vindt er ook een mooie plas waar je overheen kunt vliegen.  

Drone locaties Gelderland 

Kasteel Doornenburg: dit kasteel is te vinden middenin het rivierenlandschap van de Rijn en de Waal. Het ligt in het oosten van de Betuwe en centraal in Gelderland. Het lijkt me verstandig om ook hier even toestemming te vragen.  

kasteel doornenburg gelderland

Molens in Doetinchem: de Walmolen, Benninkmolen en Aurora zijn mooi om te filmen. Ideaal om dit te combineren met een zonsopgang of zonsondergang. Misschien zijn er wel meer molens dicht bij jou in de buurt. Vaak is het helemaal geen probleem om daar te vliegen.  

Meer drone locaties in Gelderland >>

Drone locaties Zeeland 

De Zeeuwse kust: Zeeland heeft de allermooiste stranden in Nederland. Voor het allermooiste strand ga je naar Ouddorp aan zee, maar ook Cadzand, brouwersdam, Domburg en Nieuw-Haamstede. In totaal heeft Zeeland 650 kilometer aan strand, dus je hebt genoeg keus.  

Hulst: een vesting zoals we die eerder zijn tegengekomen in deze blog. Je ziet het plaatsje vanuit de lucht in de vorm van een ster. De stadswallen worden omgeven door een gracht. Op het molenbolwerk vind je ook nog de stadsmolen terug. 

Beste drone accessoires voor onderweg:

Drone locaties Brabant 

Grenspark De Zoom Kalmthoutse Heide: dit natuurgebied ligt op de grens tussen Nederland en België. Je hebt er heidevlaktes, bossen, duinen, vennen en uitkijktorens. Het Nationale park heeft een oppervlakte van 6.000 hectare.  

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen: één van de mooiste natuurgebieden van Brabant. Het gebied bestaat vooral uit stuifzand en duingebied. Het is een mix van zandverstuivingen en naaldbossen. Heel veel komt dit niet voor in Nederland.  

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Heusden en kasteel Heusden: ook dit is een uniek vestigingsplaatsje in de vorm van een ster. Alleen vanuit de lucht kun je dit mooi in kaart brengen. Daar is een drone dan een handig middel voor. Je vindt er een stadhaven vanwaar je prachtig uitzicht hebt op een molen. Verder is er nog een klein kasteeltje dat vermoedelijk afstamt uit de 12e eeuw.  

Meer drone locaties in Brabant >>

Drone locaties Limburg 

Kasteeltuinen Arcen: een ontzettend groot park vol met bloemen en planten. Het park is maar liefst 32 hectare groot. Er zijn meer dan 15 verschillende tuinen. Mooi om alle patronen vanaf boven op de kaart te zetten. Wel even toestemming vragen voordat je boven de tuinen gaat vliegen.  

kasteeltuinen arcen in Limburg

Nationale parken in Noord-Limburg: in de regio Peel en Maas ligt het prachtige Nationaal Park De Groote Peel. Een weids en waterrijk gebied. Noord-Limburg beschikt over 2 nationale parken. In Nationaal Park De Maasduinen bevindt zich de langste rivierenduinengordel van Nederland.   

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.