Drone locaties in Nederland

De top 13 mooiste drone locaties in Nederland

Alhoewel het soms even zoeken is, kent Nederland tal van mooie drone locaties verspreid door het hele land. Waar je de mooiste drone locaties vindt en hoe je deze vindt bespreek ik in dit artikel.

Mooiste drone locaties in Nederland

Het belangrijkste aan een mooie drone locatie is natuurlijk hoe mooi de locatie eruitziet vanuit de lucht. Er zijn echter meer belangrijke punten waar je op moet letten bij het kiezen van een goede drone plek:

  1. Het is niet verboden voor drones
  2. Je drone komt er niet in gevaar
  3. Er is een duidelijk onderwerp
  4. Het is voor iedereen toegankelijk

De onderstaande 13 locaties voldoen aan deze criteria en leveren indrukwekkende beelden op vanuit de lucht. Niet alle locaties zijn in de buurt, maar je kan soortgelijke locaties vinden in jouw provincie.

Heb je suggesties voor mooie drone locaties? Stuur een email nar info@drone-optiek.nl en dan voeg ik je locatie toe aan de kaart.

1. Vinkeveense Plassen

De mooiste drone locatie in Nederland is het natuur- en watersportgebied De Vinkeveense Plassen. Het ligt in het noordwesten van de provincie Utrecht, ten noordoosten van het dorp Vinkeveen. De langwerpige eilanden zijn legakkers die vanaf boven fraai gefotografeerd kunnen worden.

Naast de vele kleinen eilandjes kan je er ook veel watersporten vinden. Bootjes, jachthavens en huisjes kunnen perfect als onderwerp gebruikt worden in je drone foto’s en video’s.

Vinkeveense plassen Utrecht
@cunodebruin

2. Broek op Langedijk

Een andere uniek landschap is Het Rijk der Duizend Eilanden. Allerlei kleine eilandjes die zijn aangelegd rond de Noord-Hollandse dorpen Broek op Langedijk, Zuid- en Noord-Scharwoude.

Wederom is het thema hier eilandjes die samen een interessant patroon creëren vanuit het oogpunt van een drone.

Het Rijk der Duizend Eilanden
@mitevisuals

3. Het Verdronken land Saeftinghe 

Het Verdronken land Saeftinghe is een natuurgebied dat ligt op de grens van België en Nederland. De trechtervormige monding van de rivier kan middels een vogelperspectief tot een abstracte luchtfoto leiden.

Verdronken land Saeftinghe
@johan_drone_adventures

4. Het Muiderslot  

Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel in Muiden. Muiden is een kleine vestingstad in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Toen ik het Muiderslot bezocht viel me al snel op hoe geschikt deze locatie is voor drone opnames.

Niet veel kastelen in Nederland kunnen met water als achtergrond gefotografeerd worden. Daar komt bij dat de haven ernaast ook centraal kan staan in je foto zonder het kasteel hier bij te betrekken.

Muiderslot
@__js__photography

5. Lemmer  

Lemmer is een plaatsje in de gemeente De Friese Meren en grenst aan het IJsselmeer. De architectuur in Lemmer leent zich uit voor dronepiloten die graag bijzondere bebouwing willen vastleggen.

Even goed verkennen via Google Maps en je vindt een hoop plekjes in Lemmer die vanuit de lucht een duidelijk patroon laten zien.

6. Henschotermeer

Het Henschotermeer is een recreatieplas in het Utrechtse Woudenberg. Om er te vliegen hoef je niet een toegangskaartje te kopen, alhoewel dit wel handig kan zijn.

Zelf heb ik vanaf de ingang de drone opgestegen en dat ging prima. De tweede keer dat ik er ging vliegen viel mij de parkeerplaats op. Je ziet deze ook linksboven op de linker foto.

De foto van de parkeerplaats laat duidelijk zien dat je geen groot object of natuurgebied als onderwerp hoeft te gebruiken voor een mooie foto. Door het juiste perspectief te nemen en een goede compositie te kiezen zijn de mogelijkheden eindeloos.

7. Oosterscheldekering 

De Oosterscheldekering is een waterkering in Zeeland die onderdeel uitmaakt van de Deltawerken. Deze wegverbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland dient als interessant onderwerp in je foto.

Houd altijd extra rekening met de wind als je langs de kust gaat vliegen. Je drone kan best wel een beetje tegen wind, maar houd dan wel rekening met een lagere batterijduur.

Oostschelderkering Zeeland
@mitevisuals

Pro tip: vlieg tijdens zonsopgang of zonsondergang. Ze noemen dit het gouden uurtje waarbij je beelden op het mooist zijn. Meer tips over hoe je de mooiste luchtopnames maakt vind je hier. Door deze tips toe te passen zal je meteen resultaat zien. Een mooie locatie helpt, maar dat is niet het enige waarnaar je moet kijken. 

8. Vesting Bourtange 

Bourtange is een vestingdorp in de provincie Groningen. Naast een geplande dronevlucht kan je hier op een mooie dag ook een uitje van maken. Zodra de zon aan het eind van de dag gaat zakken kan je tijdens de Golden Hour de ster-vorm van boven beschouwen.

Ik vond het erg leuk om rond te kijken, maar vanaf de lucht was het als dronepiloot toch wat spectaculairder. Als je een vesting vanaf de lucht wil fotograferen, dan hoef je niet het geheel in één keer te fotograferen. In plaats daarvan kan je ook slechts 1 van de hoeken gebruiken in je foto.

Vesting Bourtange
@johan_drone_adventures

9. Wadden 

Het Waddengebied kent een eindigheid van vormpjes en patronen die je met de juiste belichting mooi kan vastleggen. Als de wadden of zandbanken vanuit de lucht wil fotograferen is het belangrijk dat de zo laag staat.

Als de zon laag staat ontstaan er schaduwen en zie je meer diepte in de foto. In drone foto hieronder kan je goed zien wat ik bedoel en wat voor effect dit creëert.

Wadden
@cunodebruin

10. Zuidpier van Scheveningen 

De zuidpier van Scheveningen ligt, je raadt het niet, aan de zuidkant van de Scheveningse Pier. De Scheveningse Pier is een populaire plek om te vliegen met drones, maar de Zuidpier van Scheveningen mag niet vergeten worden.

Persoonlijk houd ik van eenvoud in een drone foto met een duidelijke leidende lijn erin. Bij de Zuidpier van Scheveningen is met het rode havenlicht hier zeker sprake van. Je ziet in deze foto duidelijk dat het onderwerp je verder de foto in leidt.

Zuidpier van Scheveningen
@cunodebruin

11. Aquaduct Harderwijk

Het Aquaduct Veluwemeer is een aquaduct dat tussen het Veluwemeer en het Wolderwijd ligt. Een Aquaduct in Harderwijk dat in combinatie met het groen een heel mooi plaatje creëert.

Mocht je van plan zijn om een weg te fotograferen vanaf boven, zorg dan dat de weg duidelijke witte strepen heeft. Deze witte strepen komen duidelijk terug in de foto en bieden een beter contrast.

Naast dit Aquaduct vind je er ook eilanden in verschillende vormpjes op het water. Een voorbeeld hiervan zie je op de foto rechts. Je slaat dus 2 vliegen in één klap als je deze drone locatie bezoekt.

12. De Oversteek Nijmegen

De Oversteek is een brug in Nijmegen die over de Waal ligt. Het is een nieuwe brug die met zijn strakke design centraal kan staan in je foto.

Bij het fotograferen van bruggen, wegen of rivieren raad ik je aan om een duidelijke leidende lijn te creëren. De foto hieronder is hier een voorbeeld van. De brug begint rechtsonder en verdwijnt ergens in het diepe in het midden van de foto.

Naast De Oversteek in Nijmegen zijn er meer bruggen in de buurt waar je naartoe kan vliegen. Je hoeft er dus niet enkel heen te gaan voor 1 foto, maar er zijn meer mogelijkheden in dit gebied.

De Oversteek Nijmegen
@bart.houx

13. Knooppunt Heerenveen

Het Knooppunt Heerenveen is een verkeersknooppunt voor de autosnelwegen A7 en A32 bij Heerenveen. Een perfect voorbeeld van infrastructuur dat een mooi patroon vormt.

Verkeersknooppunten kunnen ideaal zijn als drone locatie als er een duidelijke vorm zichtbaar is. Het knooppunt Heerenveen wordt omringd met een hoop groen, waardoor de wegen eruit springen. Er zijn echter tal van andere knooppunten in Nederland geschikt voor luchtopnames.

Naast dit verkeersknooppunt vind je er ook een zonnepark. Zoals je op de rechterfoto kan zien kan het een mooi effect opleveren.

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Hoe vind je mooie drone locaties?

Uiteindelijk willen we niet allemaal dezelfde drone opnames maken. Iedereen kent inmiddels wel de foto’s van de tulpenvelden en de windmolens. Om uniek te zijn moet je zelf in staat zijn om de juiste drone plaatsen te vinden.

Google Maps & Google Earth

Zelf gebruik ik vaak de satelliet-weergave in Google Maps. Door Google Maps te gebruiken kan je vanaf de lucht al snel een gebied scannen en eventuele patronen of vormen spotten.

Om zeker te zijn van je zaak kan je naast Google Maps ook Google Earth gebruiken, waardoor je een 3D-weergave krijgt van de locatie. Zo weet je zeker dat je niet voor niets afreist naar de locatie.

Let op: houd rekening met de No-Fly Zones. Gebruik kaarten als aeret.kaartviewer.nl of godrone.nl om erachter te komen waar drones verboden zijn.

Skypixel

Skypixel is een soort Instagram voor drone beelden. een platform gemaakt door het bekendste drone merk van de wereld, namelijk DJI. Op Skypixel heb ik al vele prachtige drone foto’s en video’s gevonden.

Het is een bron van inspiratie en ook veel drone foto’s van Nederland zijn er te vinden. Gebruik de zoekbalk in Skypixel en typ ‘Netherlands’ in. Bekijk de mooiste drone beelden en zoek vergelijkbare locaties in jouw buurt.

Verder kijken dan je neus lang is

Als je Skypixel gebruikt kom je erachter dat je verder moet kijken dan je neus lang is. Ik heb voor mezelf gemerkt dat dit een groot verschil maakt.

Voor het maken van een mooie drone foto heb je niet per se een groot landschap of gebouw nodig. Door de juiste compositie en nabewerking kan je van iets kleins al iets interessants maken. Het is belangrijk om deze foto-technieken in acht te nemen bij het vormen van een compositie:

Patronen, zoals:Herhalingen, zoals:Dead Space, zoals:
Een kronkelende rivierPlantagesPersoon liggend op het strand
WegenZonnepanelenHuisje middenin het bos
Een doolhofParkeerplaatsenBoot midden op zee
AkkersBotenEen pier

Waar ik in het begin een uur ging rijden voor het fotograferen van een kasteel, kan ik nu met de juiste compositie een interessante foto maken van een parkeerplaats.

Drone locatie parkeerplaats henschotermeer

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.