mooiste drone locaties in Nederland

Drone locaties in Nederland – De mooiste drone plekken

Drone locaties in Nederland zijn er genoeg. Met drones zul je echter met meer dingen rekening moeten houden. Zo is het niet toegestaan om overal te vliegen met een drone. Hier zal ik de gehele blog rekening mee houden. Ik verdeel Nederland in 12 provincies. Bij elke provincie zet ik de beste drone locaties op een rijtje. Op die manier liggen alle drone locaties over heel Nederland verspreid. Ik richt me in dit artikel vooral op landschappen. Veel mooie gebouwen of kastelen worden gebruikt als museum. Zonder toestemming is het soms niet toegestaan om te vliegen. Neem in dit geval contact op met het bedrijf.   

Gouden tip: vlieg tijdens zonsopgang of zonsondergang. Ze noemen dit het gouden uurtje waarbij je beelden op het mooist zijn. Meer tips over hoe je de mooiste luchtopnames maakt vind je hier. Door deze tips toe te passen zul je meteen resultaat zien. Een mooie locatie helpt, maar dat is niet het enige waarnaar je moet kijken. 

De beste drones voor onderweg:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Bol.com >>
3.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com >>
4.DJI Mavic 2 ProDJIBekijk op Bol.com >>
5.DJI Mavic 2 ZoomDJIBekijk op Bol.com >>
6.DJI Mavic MiniDJIBekijk op Bol.com >>
drone test welke drone moet je kiezen

Beste drone voor op reis >>

Drone locaties Groningen 

Nationaal Park Lauwersmeer: het Lauwersmeer is een meer in het noorden van Nederland. Het ligt op de grens van de provincies Groningen en Friesland. In het meer komen meer dan 100 verschillende vogelsoorten voor. Het gebied is dan ook een beschermd natuurgebied. Dit noemen ze Natura2000 gebieden. De regels omtrent drone vliegen in deze gebieden is al voor een lange tijd onduidelijk. Voor meer informatie over de drone regels in Natura2000-gebieden kun je het best daar naartoe gaan. In veel gevallen mag je er gewoon vliegen met een drone. Misschien dat ze er tijdens het broedseizoen van de vogels niet zo blij mee zijn, maar ook dat verschilt per gebied.  

Vesting Bourtange: deze plek komt vanuit de lucht echt tot zijn recht. Pas vanaf de lucht kun je de vorm van de vesting goed zien. Het is een verdedigingswerk uit 1742. Ik vond het erg leuk om rond te kijken, maar vanaf de lucht was het als dronepiloot toch wat spectaculairder. Dit soort vestingen komen vaker voor in Nederland. Je zult er vast nog meerdere tegenkomen later in deze blog.  

Drone locaties in Nederland
Bron: westerwolde.groningen.nl

Drone locaties Friesland  

Friese Meren: vooral in het zuidwesten van Friesland kom je veel mooie meren tegen. De belangrijkste Friese meren zijn het Sneekermeer, het Tjeukermeer, het Heegermeer, de Fluessen, het Slotermeer en de Groote Brekken. De Fluessen hoort bij een beschermd natuurgebied. Neem de regels omtrent drones in Natura2000-gebieden goed door. Denk er tot slot aan dat je je drone boven het water vliegt. Mocht dit gebeuren, lees dan deze blog over waterschade bij drones

Friese meer zeilboot water natuur

Drents-Friese Wold: dit natuurgebied is naast de Hoge Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied in Nederland. Je komt er veel zandverstuivingen en moerasgebieden tegen. Verder zie je vennetjes en heide. Geen zorgen, je hebt genoeg plekken waar je mooi kunt opstijgen en kunt landen met je drone. 

Waddeneilanden: dan hebben we natuurlijk ook nog de Waddeneilanden. Hier zijn kun je ook mooie beelden van maken. We hebben het dan over Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Let op het eiland Vlieland, een groot deel is verboden om te vliegen. Wat precies verboden is kun je vinden op kaart van no-fly zones voor drones. Het rode gebied geeft aan dat je er niet mag vliegen met een drone. 

drone fotografie banner optimized

Op de Waddeneilanden krijg je al snel te maken met strand. Op het strand moet je op een paar dingen letten als je gaat vliegen. Zo kun je last krijgen van wind, vogels en zand. Dan hebben we het nog geen eens gehad over het zoute water. Zoutwater is het meest schadelijke voor een drone.

Meer drone locaties in Friesland >>

Drone locaties Drenthe  

Nationaal Park Dwingelderveld: het is een bijzonder natuurgebied in Zuidwest-Drenthe. Het is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Ook dit is een Natura2000-gebied, helaas. Oftewel: een beschermd natuurgebied.  

Hunebedden: misschien leuk om ze vanaf de lucht te fotograferen. Ze liggen verspreid over de natuur in Drenthe. Om een compleet overzicht te krijgen over alle hunebedden in Drenthe kunt je naar die website gaan. 

hunebedden nederland bos natuur drenthe

Er zijn nog een stuk meer mooie plekjes in Drenthe. Op deze website vind je alle natuurgebieden op een rijtje. Let er wel op dat je niet in alle gebieden mag je vliegen met een drone. Klik voor meer informatie op de link. Het geeft aan waar je mag vliegen.

Drone locaties Flevoland  

De vliegmogelijkheden op Flevoland zijn erg beperkt. Een groot deel is een CTR-gebied. CTR staat voor Controlled Traffic Region. Het wordt in de luchtvaart gebruikt als naam voor een gebied rondom een luchthaven. Binnen of rondom een CTR-gebied mag absoluut niet met een drone gevlogen worden.  

Wisentbos: het Wisentbos is een dorpsbos gelegen aan de rand van het dorp Dronten. Het is een gemengd loofhoutbos (denk aan linde, els, propulier, wilg en kastanje). Verder zijn er genoeg open stukken waar je met je drone kunt opstijgen en landen. Pas op met het vliegen tussen bomen. Je wil niet dat je drone in een boom vast komt te zitten. Anders kun je altijd nog lezen hoe je een drone uit de boom haalt… 

Noordoostpolder: de Noordoostpolder is een polder, gemeente en landstreek in de Nederlandse provincie Flevoland. Hier kun je 200 hectare aan bollenvelden vanuit de lucht filmen. In het voorjaar zijn vele tulpenvelden een lust voor het oog. Wanneer ze in de bloei staan hangt af van de omstandigheden. Zo hoeven ze ook niet allemaal tegelijk in de bloei te staan. Garantie heb je dus nooit. 

De beste drones voor onderweg:

Drone locaties Overijssel  

De Sallandse heuvelrug: het park bestaat voor een groot deel uit bossen en heidelandschappen. Er zijn aardig wat heuvels en hoogteverschillen in het gebied. Ook goed om te oefenen met je drone. Als je drone boven de heide neerstort heb je in ieder geval een zachte ondergrond.  

Vechtdal: misschien wel het mooiste stukje van Overijssel. Hier stroomt de Overijsselse Vecht door een groen dal met heidevelden. Verder zie je zandverstuivingen, landgoederen, vennetjes en dichte bossen.  

De Weerribben: de Weerribben is het grootste veengebied van Noordwest-Europa. Naast wandelen en fietsen kun je er ook het water op gaan. Zo combineer je luchtopnames van de grond met opnames van het water. Het ligt in de Kop van Overijssel, ten westen van Steenwijk. Het gebied is ongeveer 3.500 hectare groot.   

Beste drone accessoires voor onderweg:

drone test welke drone moet je kiezen

Drone locaties Noord-Holland 

Naarden: een mooie vesting om vanaf boven te filmen. Pas vanaf tientallen meters hoog zie je de vorm van een ster terugkomen. Luchtopnames komen hier dus goed tot zijn recht. In het midden van de vesting vind je nog een kerkje. Deze zou je als middelpunt ook nog mooi kunnen filmen/fotograferen.  

Tulpenvelden rondom Purmerend: niet alleen in Zuid-Holland, ook in Noord-Holland zijn tulpenvelden te vinden. Juist omdat ze minder bekend zijn is het er rustig. Minder mensen op je beeld leveren toch weer mooiere opnames op.  

Stranden langs Noord-Holland: veel van de stranden in Noord-Holland vallen onder het Natura2000-gebied. Meer informatie over de regels omtrent drones in Natura2000-gebieden. Probeer een rustig strand op te zoeken. Dit is niet alleen mooier voor het beeld, maar zorgt ook voor een stuk minder overlast. De kans dat je dan in een bepaalt gebied mag vliegen is groter.  

Meer drone locaties in Noord-Holland >>


Even tussendoor: er bestaat een app die je helpt met zoeken naar mooie drone locaties. Je kunt de app gratis downloaden voor iOS en Android. In de app wordt geen rekening gehouden met gebieden waar je niet mag vliegen. Je zult dit dus zelf even moeten checken. Bij elke aanbevolen locatie vind je een beschrijving en afbeelding. Je kunt zelf ook mooie locaties toevoegen in de app. Zo informeer je anderen over je mooie plekken. Niet iedereen is even positief over de app, maar hopelijk heb je er iets aan.


drone test welke drone moet je kiezen

Drone locaties Zuid-Holland 

Stranden van Zuid-Holland: Zuid-Holland heeft genoeg stranden waar je kunt vliegen. Ook hier moet je letten op de Natura-2000 gebieden. Zolang je rekening houdt met anderen hoeft het geen probleem te zijn.  

Kinderdijk: dit is een bekende plek om met drones te vliegen. Zo hebben bewoners geklaagd over dit soort overlast. In principe is het gewoon toegestaan om in dit gebied te vliegen. Veel gebieden zijn gewoon openbare gebieden. Verder ligt het niet in een no-fly zone, dus dan mag je er gewoon vliegen.   

Kinderdijk molens zuid-holland nederland

De Bollenstreek: de Bollenstreek is een gebied waar je tulpenvelden en bloeiende bollenvelden kunt vinden. Het gebied ligt tussen Leiden, Wassenaar en Hillegom. Je ziet hier eindeloos veel tulpenvelden in allerlei verschillende kleuren. Het is beter om eerst toestemming te vragen voordat je hier gaat vliegen met een drone. 

De beste drones om mee op stap te gaan:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Bol.com >>
3.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com >>
4.DJI Mavic 2 ProDJIBekijk op Bol.com >>
5.DJI Mavic 2 ZoomDJIBekijk op Bol.com >>
6.DJI Mavic MiniDJIBekijk op Bol.com >>

Drone locaties Utrecht 

Oud-Zuilen: Oud-Zuilen is een heel klein dorpje aan de Vecht. Het ligt tussen Utrecht en Maarssen. Je kunt daar het slot Zuylen fotograferen. Een prachtig groot kasteel dat er vanuit de lucht goed uitziet. Aangezien het een museum is zul je eerst even toestemming moeten vragen. Buiten de openingstijden zou het geen probleem moeten zijn.  

Kasteel de Haar: ook voor dit kasteel zal je eerst toestemming moeten vragen. Het kasteel beschikt over slotgrachten, ophaalbruggen en kasteeltorens. Daarnaast is er ook nog een mooie tuin te vinden. Het is één van de grootste kastelen van Nederland. Sinds kort is het opengesteld voor publiek.  

Kasteel de Haar in Utrecht

Zanderij Maarn: deze zandafgraving ligt langs de snelweg A12. Een plek waar sinds 2001 zand is gewonnen. Het is nu een uniek ecosysteem geworden. Er groeien tal van zeldzame planten en struiken. Je vindt er ook een mooie plas waar je overheen kunt vliegen.  

drone fotografie banner optimized

Drone locaties Gelderland 

Kasteel Doornenburg: dit kasteel is te vinden middenin het rivierenlandschap van de Rijn en de Waal. Het ligt in het oosten van de Betuwe en centraal in Gelderland. Het lijkt me verstandig om ook hier even toestemming te vragen.  

kasteel doornenburg gelderland

Molens in Doetinchem: de Walmolen, Benninkmolen en Aurora zijn mooi om te filmen. Ideaal om dit te combineren met een zonsopgang of zonsondergang. Misschien zijn er wel meer molens dicht bij jou in de buurt. Vaak is het helemaal geen probleem om daar te vliegen.  

Meer drone locaties in Gelderland >>

Drone locaties Zeeland 

De Zeeuwse kust: Zeeland heeft de allermooiste stranden in Nederland. Voor het allermooiste strand ga je naar Ouddorp aan zee, maar ook Cadzand, brouwersdam, Domburg en Nieuw-Haamstede. In totaal heeft Zeeland 650 kilometer aan strand, dus je hebt genoeg keus.  

Hulst: een vesting zoals we die eerder zijn tegengekomen in deze blog. Je ziet het plaatsje vanuit de lucht in de vorm van een ster. De stadswallen worden omgeven door een gracht. Op het molenbolwerk vind je ook nog de stadsmolen terug. 

Beste drone accessoires voor onderweg:

drone test welke drone moet je kiezen

Drone locaties Brabant 

Grenspark De Zoom Kalmthoutse Heide: dit natuurgebied ligt op de grens tussen Nederland en België. Je hebt er heidevlaktes, bossen, duinen, vennen en uitkijktorens. Het Nationale park heeft een oppervlakte van 6.000 hectare.  

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen: één van de mooiste natuurgebieden van Brabant. Het gebied bestaat vooral uit stuifzand en duingebied. Het is een mix van zandverstuivingen en naaldbossen. Heel veel komt dit niet voor in Nederland.  

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Heusden en kasteel Heusden: ook dit is een uniek vestigingsplaatsje in de vorm van een ster. Alleen vanuit de lucht kun je dit mooi in kaart brengen. Daar is een drone dan een handig middel voor. Je vindt er een stadhaven vanwaar je prachtig uitzicht hebt op een molen. Verder is er nog een klein kasteeltje dat vermoedelijk afstamt uit de 12e eeuw.  

Meer drone locaties in Brabant >>

drone fotografie banner optimized

Drone locaties Limburg 

Kasteeltuinen Arcen: een ontzettend groot park vol met bloemen en planten. Het park is maar liefst 32 hectare groot. Er zijn meer dan 15 verschillende tuinen. Mooi om alle patronen vanaf boven op de kaart te zetten. Wel even toestemming vragen voordat je boven de tuinen gaat vliegen.  

kasteeltuinen arcen in Limburg

Nationale parken in Noord-Limburg: in de regio Peel en Maas ligt het prachtige Nationaal Park De Groote Peel. Een weids en waterrijk gebied. Noord-Limburg beschikt over 2 nationale parken. In Nationaal Park De Maasduinen bevindt zich de langste rivierenduinengordel van Nederland.   


GRATIS stappenplan: maak professionele drone foto's
Scroll naar top

Geen mislukte drone foto’s meer?

Download het gratis stappenplan

Maak professionele luchtfoto’s met je drone. Volg een stappenplan waarmee je van niets naar een mooie luchtfoto gaat. 

Gratis stappenplan

In 6 stappen professionele drone foto's maken?