Als je met een drone op reis gaat zijn er aardig wat dingen waarop je moet letten. Ook is niet elke drone even geschikt voor op vakantie. Er zijn een aantal dingen waaraan je moet denken bij het kopen van een drone voor op reis. Naast de drones zijn er ook handige accessoires die je eventueel zou kunnen gebruiken. Naast de tips die ik geef beveel ik je de beste producten aan. Kortom, een complete gids over alles wat je moet weten omtrent drones en reizen.
Dit zijn de beste drones voor op reis:
Inhoudsopgave
Beste drone voor op reis
Net heb ik het gehad over de aspecten waaraan een drone moet voldoen. Dit komt ook zeker terug in de drone die ik hieronder aanbeveel. Ik beveel je geen speelgoeddrones aan, omdat de kwaliteit van deze dingen gewoon te laag is. Ik heb het dan voornamelijk over de camerakwaliteit. Met speelgoeddrones bedoel ik drones die maximaal 300-400 euro kosten. Vanaf de 400 euro kun je drones verwachten met een goede camera.
Uiteraard geldt: hoe hoger de prijs, hoe hoger de kwaliteit. Dit geldt ook voor de kwaliteit van de camera. Bedenk je bij het kiezen van een drone wat je precies nodig hebt. Vaak wil je het beste van het beste, maar dat is misschien niet het beste voor jou. Stel jezelf de volgende vragen:
- Hoe vaak ga ik op reis?
- Vlieg ik ook buiten het reizen met de drone?
- Hoe vaak ga ik filmen met de drone?
De drones hieronder voldoen aan vrijwel alle aspecten van een ideale reisdrone. Ik heb dus rekening gehouden met het design, het gewicht, het formaat, de camerakwaliteit, de veiligheidsfuncties, de verzekering en de gebruiksvriendelijkheid.
1. Beste koop: DJI Mini 2
De DJI Mini 2 is de allerbeste drone die je momenteel kunt kopen voor op reis. De drone is van hoge kwaliteit en ontzettend klein en licht. Het is een ideale drone voor naast je camera apparatuur. Ook past deze drone op het gebied van de prijs het best bij de meeste reizigers. Als reiziger ben je geen professionele cameraman en heb je niet het allerbeste nodig. Toch wil je de kwaliteit die je nodig hebt bij het maken van mooie kwaliteit luchtbeelden.
De DJI Mini 2 is ook nog in een goedkopere versie beschikbaar. Ik heb het dan over de verouderde versie, namelijk de DJI Mavic Mini. Dit is de drone die de Mini drones van DJI heeft geïntroduceerd. Over de DJI Mavic Mini ga ik het straks ook nog hebben. Als je geïnteresseerd bent in deze drone, maar je vindt hem toch iets te duur, bekijk dan zeker de DJI Mavic Mini.
Voor de DJI Mini 2 en de Mavic drones van DJI kun je naast de drone ook nog een fly more combo kopen. Hier heb ik het eerder deze blog al even over gehad. De fly more combo is een soort pakket met allerlei handige accessoires. Door zo’n pakket te kopen ben je meteen een stuk goedkoper uit. Zeker voor reizigers is deze fly more combo perfect. Naast de extra accu’s, propellers en handige opladers krijg je er ook een handige tas bij. Hierdoor kun je maximaal gebruik maken van het formaat van de drones. Zelf heb ik ook de fly more combo gekocht en het bevalt me prima, zeker de opbergtas.
Specificaties
- Gewicht: 249 gr.
- Diagonaal: 213 mm
- Vliegtijd: 31 min.
- Snelheid: 57.6 km/u
- Gimbal: ja 3-assige
- Camerasensor: 1/2 .3’’ CMOS
- Fotoresolutie: 12 MP
- Filmresolutie: 4K 30 fps
- Obstakeldetectie: nee
- Bereik: 10 km
2. DJI Mini 3 Pro
De DJI Mini 3 Pro is minstens net zo’n goede drone voor op reis als de DJI Mini 2. Afhankelijk van je budget en je behoeftes kun je een keuze maken tussen deze 2 modellen. Het grootste voordeel aan deze drone is het gewicht van slechts 249 gram. Dit maakt hem een stuk geschikter voor op reis. Ook bespaar je hiermee kosten, aangezien je geenvliegbewijs hoeft te halen. Het design van de Mini 3 Pro valt echter over te twisten. DJI heeft hiervoor gekozen om de drone zo licht mogelijk te maken. Het doel is voornamelijk om zoveel mogelijk goede specificaties in een zo licht mogelijke drone te verwerken.
Als je de Mini 3 Pro van plan bent om te kopen heb je een aantal keuzes. Je kan hem namelijk kopen met de RC Smart Controller of de RC-N1 Remote Controller. De RC Smart Controller beschikt over een ingebouwd schermpje, waardoor je je eigen telefoon of tablet niet hoeft te gebruiken. De RC-N1 Remote Controller zie je op de foto hiernaast. Bij deze controller gebruik je wel je eigen apparaat. Tot slot heb je de mogelijkheid om de drone te kopen zonder Remote Controller.
We hebben net het lage gewicht benoemd als voordeel. Het lage gewicht kent echter ook een nadeel. Zo is een lichte drone gevoeliger voor wind. De DJI Air 2S of Mavic 3 is al snel 2 of 3 keer zo zwaar en zal minder moeite hebben met eventuele windstoten. Voor de DJI Mini 3 Pro en de Mavic drones van DJI kun je naast de drone ook nog een fly more combo kopen. Hier heb ik het eerder deze blog al even over gehad. De fly more combo is een soort pakket met allerlei handige accessoires. Door zo’n pakket te kopen ben je meteen een stuk goedkoper uit. Zeker voor reizigers is deze fly more combo perfect. Naast de extra accu’s, propellers en handige opladers krijg je er ook een handige tas bij. Hierdoor kun je maximaal gebruik maken van het formaat van de drones. Zelf heb ik ook de fly more combo gekocht en het bevalt me prima, zeker de opbergtas.
Specificaties
- Gewicht: 249 gram
- Diagonaal: 247 mm
- Vliegtijd: 34 min.
- Snelheid: 57.4 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
- Fotoresolutie 48 MP
- Filmresolutie: 4K 60 fps
- Obstakeldetectie: ja
- Bereik: 18 km
3. DJI Mavic Air 2
De DJI Mavic Air 2 is de opvolger van de DJI Mavic Air. Net zoals de rest van de drones kun je ook deze helemaal inklappen. Het is qua formaat net wat groter dan de DJI Mini 2, maar nog steeds een erg compacte drone. Ook kun je deze drone met een fly more combo bestellen. Hier zit uiteraard een handige opbergtas bij voor op reis.
Als je de specificaties van de DJI Mini 2 en de Mavic Air 2 vergelijkt zie je een duidelijk verschil in de camerakwaliteit. Door een extra bedrag neer te leggen voor de Air 2, krijg je 60 fps in plaats van 30 fps. Verder heeft de DJI Mavic Air 2 een hele hoge fotoresolutie van maar liefst 48 MP. Ook is de sensor van de DJI Mavic Air 2 beter, deze heeft namelijk een ½ ‘’ sensor.
De sensor wordt vaker vergeten bij het vergelijken van de camerakwaliteit. Meestal wordt er gekeken naar de videoresolutie (4k, 2.7K of 1080p) of de fotoresolutie (aantal MP). De sensor van een camera is echter het belangrijkste van een camera. Het is hetgeen waarop het licht valt. De camera maakt hier vervolgens een digitaal beeld van. Het heeft een belangrijke invloed op de mogelijkheden van je camera.
Verder beschikt de Mavic Air 2 over obstakeldetectie. De drone ontwijkt door middel van sensors obstakels die te dicht in de buurt komen. Hiermee wordt een crash voorkomen. Wel zo handig als we over dit soort dure drones praten. Het is immers geen speelgoed meer. Hoe duurder de drone, hoe meer sensoren de drones hebben. Zo heeft de DJI Mini 2 helaas geen obstakeldetectie.
Conclusie: het is een hartstikke drone die voor de meeste mensen voldoende kwaliteit levert. Als hobbyist denk ik niet dat je nog hoeft te upgraden naar de Mavic 3. Wil je niet het goedkoopste van het goedkoopste, maar ook zeker niet het duurste, dan is dit een ontzettend goede optie.
Specificaties
- Gewicht: 570 gram
- Diagonaal: 302 mm
- Vliegtijd: 34 min.
- Snelheid: 68.4 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: ½ ‘’ CMOS
- Fotoresolutie 48 MP
- Filmresolutie: 4K 60 fps
- Obstakeldetectie: ja
- Bereik: 10 km
4. DJI Air 2S
Wil je een stapje hoger dan de DJI Mavic Air 2, kies dan voor dit exemplaar. Wat betreft de specificaties komt hij heel erg overeen met de Mavic 2 drones. Koop deze drone als je net wat betere kwaliteit wil dan de Mavic Air 2. De betere camerakwaliteit zit hem vooral in de betere camerasensor. Zo heeft de Mavic Air 2 een 1/2 inch sensor, terwijl de Air 2S een 1 inch sensor heeft. Ook heeft deze drone een betere camerakwaliteit dan de Mavic 2 drones. De sensor is even groot, maar de fps is hoger, namelijk 60 fps. Vergeet echter niet dat de Mavic Air 2 foto’s maakt met meer megapixels.
De DJI Air 2S is recentere dan de DJI Mini 2 en de DJI Mavic Air 2, waardoor veel functies beter zijn. Hieronder zie je bepaalde functies die zijn verbeterd:
- ActiveTrack 4.0: hiermee kan de drone beter objecten/personen volgen.
- APAS 4.0: hij kan obstakels beter herkennen en ontwijken met een hogere snelheid.
- Spotlight 2.0: de camera van de drone kan bewegende objecten/personen beter in beeld krijgen en volgen.
- Point Of Interest 3.0: de drone manoeuvreert in een perfecte cirkel rondom een geselecteerd object heen.
Opvallend is dat de drone over een ADSB-signaal beschikt. Het is de eerste drone van DJI die hier gebruik van maakt. Met dit signaal weten piloten van andere luchtvaartuigen dat je in de buurt vliegt. Ook krijg jij signaal binnen van andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen en helikopters. mocht een luchtvaartuig je drone naderen, dan krijg je hier een melding van in de app. Er wordt dan verzocht om uit te kijken voor naderend luchtverkeer.
Specificaties
- Gewicht: 595 gram
- Diagonaal: 302 mm
- Vliegtijd: 31 min.
- Snelheid: 68.4 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: 1 inch
- Fotoresolutie: 20 MP
- Filmresolutie: 4K 60 fps
- Obstakeldetectie: ja
- Bereik: 12 km
5. DJI Mavic 3
Dit is de duurste drone in dit rijtje. Hier krijg je dan ook de beste specificaties voor terug. Het design is net zoals de andere drones op deze pagina ideaal voor op reis. Ondanks het compacte design weegt de drone een stuk meer dan de Mini 3 Pro en de Air 2 modellen. In totaal weegt de drone 895 gram, wat betekent dat hij net onder de 900 gram zit. Hierdoor heb je maar 1 vliegbewijs nodig in plaats van 2. Net zoals bij de Air 2 en de Air 2S heb je een A1/A3 bewijs nodig en moet je je als dronepiloot registreren. Het is ook zeker één van de beste drones die ooit is gemaakt. Nog nooit heeft een drone bedrijf het voor elkaar gekregen om zoveel hoge kwaliteit in zo’n klein apparaat te stoppen. Op het gebied van de prijs-kwaliteitverhouding scoort deze drone even hoog als de bovenste 2 drones.
Toch staat hij op de nummer 3, omdat de prijs voor de meeste mensen toch net iets te hoog is. De prijs is niet te hoog voor de kwaliteit die je krijgt, maar de meeste mensen hebben het nu eenmaal niet nodig. Veel hobbyisten hebben genoeg aan bijvoorbeeld de DJI Mini 3 Pro. Denk dus van tevoren goed na of je deze kwaliteit wel echt nodig hebt.
Een ander groot voordeel van deze drone is het aantal frames per second waarover hij beschikt. Het is mogelijk om in 4K met 120 fps te filmen. Hierdoor kan je mooie slow motion beelden vanuit de lucht maken. Dit is met de DJI Mini 2 helaas niet mogelijk, aangezien deze maar 30 fps heeft bij 4K. Verder is dit de enige drone die beschikt over 2 camera’s. De 2e camera kan worden gebruikt om ver in te zoomen. Door in te zoomen verlies je kwaliteit, maar hierdoor kan je wel het gebied vanuit de lucht goed verkennen. Je vindt deze 28x zoom dan ook onder de vliegmodus ‘explore’.
Specificaties
- Gewicht: 895 gram
- Diagonaal: 380 mm
- Vliegtijd: 46 min.
- Snelheid: 68,4 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: 4/3’’ CMOS
- Fotoresolutie: 20 MP
- Filmresolutie: 4k 120 fps
- Obstakeldetectie: ja
- Bereik: 15 km
6. DJI Mavic Mini
Voor veel mensen zijn de bovenstaande drones aardig duur. Dat kan ik helemaal begrijpen. Toch heb je pas voor die prijs echt mooie camerakwaliteit. Je kunt ook een stapje terug doen en kiezen voor de DJI Mavic Mini. Dit is de verouderde versie van de DJI Mini 2. Doordat hij ouder en goedkoper is beschikt de drone niet over de allernieuwste techniek. Ondanks dat blijft de drone nog een hartstikke goede optie. De prijs-kwaliteitverhouding is nog altijd even hoog als voor de drones hierboven.
Voor veel mensen zal de camerakwaliteit goed genoeg zijn. Je hoeft geen professionele beelden te verwachten, maar de beelden zijn absoluut niet slecht. Net zoals bij de Mini 2 zit je ook bij deze drone erg voordelig wat betreft de regelgeving. Met een drone onder de 250 gram heb je geen online theorie-examen of praktijkexamen nodig. Dit scheelt weer tijd, geld en moeite.
Specificaties
- Gewicht: 249 gr.
- Diagonaal: 213 mm
- Vliegtijd: 30 min.
- Snelheid: 46.8 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: ½.3” CMOS
- Fotoresolutie: 12 MP
- Filmresolutie: 2.7K 30 fps
- Obstakeldetectie: nee
- Bereik: 2 km
7. DJI Ryze Tello
De Ryze Tello drone is de enige speelgoeddrone in dit lijstje. Wat betreft de specificaties valt hij niet te vergelijken met de bovenstaande drones. Daar is hij gewoon veel te goedkoop voor. Toch wil ik ook een drone in het lijstje hebben die je niet koopt voor de camerakwaliteit. Echt mooie beelden kun je er namelijk niet mee maken.
Het kan ook zijn dat je graag een drone meeneemt op vakantie, niet omdat je leuke beelden wil maken, maar om gewoon lekker te kunnen vliegen. In dit geval zou de Ryze Tello een goede optie zijn. Het is vrij zeker één van de beste speelgoeddrones momenteel op de markt. Koop hem dus niet voor het maken van luchtopnames, maar voor het vliegplezier.
Specificaties
- Gewicht: 80 gram
- Diagonaal: 170 mm
- Vliegtijd: 13 min.
- Snelheid: 28.8 km/u
- Fotoresolutie: 5 MP
- Filmresolutie: 720p 30 fps
- Obstakeldetectie: nee
- Bereik: 0.1 km
Drones voor op reis vergelijken
Ik vergelijk de Ryze Tello niet met de rest van de drones, omdat het verschil gewoon te groot is. De drone is niet te vergelijken met de rest.
Drone | DJI Mini 2 | DJI Mini 3 Pro | DJI Mavic Air 2 | DJI Air 2S | DJI Mavic 3 | DJI Mavic Mini |
Gewicht | 249 gr. | 249 gr. | 570 gr. | 595 gr. | 895 gr. | 249 gr. |
Diagonaal | 213 mm | 247 mm | 302 mm | 302 mm | 380 mm | 213 mm |
Max. Vliegtijd | 31 min. | 34 min. | 34 min. | 31 min. | 46 min. | 30 min. |
Max. Snelheid | 57.6 km/u | 57.6 km/u | 68.4 km/u | 68.4 km/u | 68.4 km/u | 46.8 km/u |
Gimbal | Ja 3-assig | Ja 3-assig | Ja 3-assig | ja 3-assig | Ja 3-assig | Ja 3-assig |
Camerasensor | 1/2 .3’’ CMOS | 1/1.3” CMOS | ½” CMOS | 1” CMOS | 4/3” CMOS | ½.3’’ CMOS |
Fotoresolutie | 12 MP | 48 MP | 48 MP | 20 MP | 20 MP | 12 MP |
Fps bij 4K | 30 fps | 60 fps | 60 fps | 60 fps | 120 fps | 30 fps |
Obstakeldetectie | nee | ja | ja | ja | ja | nee |
Max. bereik | 10 km | 18 km | 10 km | 12 km | 30 km | 2 km |
Winkel | Bol.com >> | Bol.com >> | Bol.com >> | Bol.com >> | Bol.com >> | Bol.com >> |
Waar moet een reisdrone aan voldoen?
Naast het kijken naar de beste drones, moeten we weten waarop we moeten letten. Alleen op deze manier kunnen we een keuze maken uit de honderden verschillende modellen. Bepaal voor jezelf welke aspecten je het belangrijkst vindt. Onder het kopje ‘beste drone voor op reis’ kun je vervolgens de drone kiezen die het meest aan jouw voorwaarden voldoen.
Design: door de vele verschillende drones zijn er veel verschillende soorten designs ontstaan. Vooral bij speelgoeddrones zie je aparte modellen voorbijkomen. Het design van een drone bepaalt hoe eenvoudig hij is mee te nemen. Dit is de belangrijkste factor bij het kopen van een reisdrone. Een te grote drone ga je naast je normale bagage niet meenemen. Toch gaat het niet alleen om het formaat, maar ook om de manier van vervoeren.
De Mavic drones van DJI hebben veruit het beste design. Niet voor niets dat het drone merk DJI zich meer gaat focussen op deze modellen. De drones zijn in staat om zichzelf helemaal in te klappen. De vleugels en propellers kun je als het waren naar binnen vouwen. Op de afbeelding hiernaast zie je zo’n drone helemaal opgevouwen. De kleinere modellen van de Mavic series zijn helemaal ingeklapt niet groter dan je telefoon.
Naast een goede drone voor op reis kunnen accessoires je ook enorm helpen. Drone accessoires voegen extra waarde toe aan je drone:

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.
Gewicht: naast het formaat en het design is ook het gewicht een belangrijke factor. Niet alleen is een zwaardere drone minder makkelijk mee te nemen, ook krijg je veel meer te maken met de regelgeving. Sommige drones wegen onder de 250 gram, waardoor je vrij weinig te maken krijgt met regelgeving. Hoe zwaarder je drone, hoe meer regels erbij komen kijken. Met welke drones mag je precies vliegen? >>
Camerakwaliteit: als je een drone mee op reis neemt ga ik ervan uit dat je mooie beelden wil maken. Op reis kom je vaker op onbekende en bijzondere plekken. Om dit goed vast te kunnen leggen heb je wel de juiste drone nodig. Uiteraard geldt: hoe duurder de drone, hoe beter de camerakwaliteit. Toch kan ik je wel vertellen vanaf welke prijs je goede kwaliteit kunt verwachten. Hier ben ik onder het kopje ’beste drone voor op reis’ op ingegaan. Alle drones die ik aanbeveel kun je gebruiken voor mooie beelden. Ik richt me dus niet op speelgoeddrones en FPV-drones, maar op de wat duurdere camera drones.
Veiligheidsfuncties: een drone mee op vakantie nemen is niet zonder risico. Je komt immers op een plek waar je niet heel bekend mee bent. Drones van tegenwoordig kennen vele veiligheidsfuncties die ervoor zorgen dat je veilig kunt vliegen. Je wil tot slot wel je drone weer helemaal heel mee naar huis nemen. Maar wat houden deze functies dan precies in?
Allereerst hebben we de RTH-functie. RTH staat voor ‘Return To Home’. Dit betekent dat de drone automatisch terug vliegt als je de verbinding met de drone bent verloren. Hij vliegt meestal naar het punt waar je bent opgestegen. Dit kun je zelf aanpassen in de instellingen.
Verder beschikken de wat duurdere drones over obstakeldetectie. Meerdere sensoren rondom de drone detecteren obstakels. Wanneer je te dicht bij een obstakel komt zal de drone automatisch stoppen of eromheen vliegen. De kans op een botsing is hierdoor een stuk kleiner, al zou ik er nooit 100% op vertrouwen.
Verzekering: de drones van het merk DJI kun je eventueel verzekeren. Je verzekert je dan niet tegen schade die je aanricht aan derden, maar de drone zelf. Mocht je de drone op wat voor manier dan ook crashen, dan krijg je een nieuwe drone. Je kunt maximaal 2 keer per jaar een drone verzekerd krijgen. Je betaalt hier een jaarlijks vast bedrag voor. Hieronder meer informatie over de DJI Care Refresh.
DJI Care Refresh drone verzekering
– Dekking tot 2 vervangingen binnen 1 jaar
– Bij waterschade krijg je een nieuw product
– Dekking bij schade door gebruiker/botsing
– Snelle afhandeling met de EXPRESS optie
– Krijg voorrang en professioneel advies
– DJI betaalt alle verzendkosten
Meer over drone verzekeringen >>
Gebruiksvriendelijkheid: als je op reis bent kom je genoeg mooie plekken tegen. Deze plekken wil je snel vastleggen op beeld. Het zou fijn als het voorbereiden van je vlucht niet te lang duurt. Een gebruiksvriendelijke drone kun je makkelijk klaarzetten en besturen. Zo kun je op ieder moment waar dan ook snel en veilig de drone in de lucht gooien.
Maar wat zijn voorbeelden hiervan? Een gebruiksvriendelijke drone heeft bijvoorbeeld inklapbare propellers. Op die manier kun je je propellers om de drone houden tijdens het vervoeren. Ook is het fijn als je de propellers makkelijk op de drone kunt monteren. Bij de oudere modellen moest je de propellers er nog op draaien telkens als je wilde vliegen. Bij de nieuwere modellen houd je ze erop of kun je ze heel eenvoudig eraf halen.
Welke drone accessoires heb je nodig op reis?
Naast de juiste drone kun je ook handige accessoires kopen. Ik probeer je hier geen rommel aan te smeren, maar je echt alleen nuttige producten aan te bevelen. Niet alle producten heb je nodig, maar bedenk voor jezelf of je er iets aan hebt. Er zijn altijd wel situaties waarin ze van pas komen.
ND-filters: ND-filters zijn ontzettend belangrijk bij het maken van mooie beelden. Alle professionele dronepiloten en cameramannen gebruiken dit accessoire. Je gebruikt ze vooral voor tijdens het filmen, maar ook voor foto’s kunnen ze van pas komen. Door de ND-filters kun je bepaalde aanpassingen doen in de camera-instellingen van je drone. Doordat je deze instellingen kunt aanpassen krijg je een soort motion blur in je beeld. Hiernaast zie je een afbeelding met motion blur. Bekijk ND-filters voor je drone >>
Door deze motion blur zien je video’s er veel realistischer uit. Zonder ND-filters te gebruiken krijg je beelden zonder motion blur. Dit ziet er een stuk nepper en digitaler uit. Er zijn mensen die dit mooier vinden, maar de meeste mensen vinden beelden met motion blur (onbewust) een stuk realistischer en cinematischer. Het ziet er veel realistischer uit, omdat wij ook motion blur zien in ons dagelijks leven. Zwaai maar eens met je hand voor je ogen. Als je dit hard genoeg doet kun je niet alle vingers meer zien zonder een vervaging. Alles over het gebruik van ND-filters >>
ND-filter voor: | Merk | Prijs |
DJI Mini 3 Pro | DJI | Bekijk op Bol.com |
DJI Mavic 3 | DJI | Bekijk op Bol.com |
DJI Mavic Mini | DJI | Bekijk op Coolblue |
Landingpad: een landingpad is niet zo essentieel als ND-filters, maar toch een handig accessoire. Tijdens het reizen weet je niet altijd waar je precies terechtkomt. Bij het vliegen van de drone heb je een goed landingspunt en opstijgpunt nodig. Een landingpad kan voor een gelijke ondergrond zorgen, zodat je geen last hebt van zand, grint of een natte ondergrond (zoals nat gras). Als ik ga opstijgen op een ondergrond met los zand, waait al het zand door de propellers alle kanten op. Je creëert hierdoor een kleine zandverstuiving waardoor zand eventueel in de drone kan komen.
Hiernaast zie je een landingpad die geschikt is voor veel verschillende drones.
Het is natuurlijk ook mogelijk om de drone vanuit je hand op te laten stijgen. Ook kun je hem weer in je hand laten landen. Dit is echter een stuk gevaarlijker en veel moeilijker, dus kijk hier mee uit. Als het kan zou ik gewoon de grond gebruiken.
Drone opbergtas: als je een drone wil vervoeren is het wel zo handig om een speciale opbergtas voor de drone aan te schaffen. Je kunt deze vaak ook naast de drone zelf kopen, bijvoorbeeld in de vorm van een flight more combo. Dit is een heel pakket met extra accessoires, zoals extra accu’s, een opbergtas, extra propellers en nog veel meer. Als je een compacte drone koopt hoeven de opbergtassen helemaal niet duur te zijn. De grotere drones daarentegen vervoer je in tassen en koffers. Die zijn vaak wel duur en zou ik vermijden. Een voorbeeld van de flight more combo voor de DJI Mini 2:
Hiernaast zie je de DJI Mini 2 flight more combo. Het is ook mogelijk om de flight more combo los te kopen.
Extra accu’s: extra accu’s voor op reis kan ook zeker geen kwaad. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je aan het eind van de dag geen batterij meer over hebt. Als je meerdere accu’s heb hoef je ook minder tijd te besteden aan het opladen van ze. In plaats van telkens dezelfde op te laden, kun je ze eerst allemaal gebruiken en vervolgens allemaal tegelijk opladen. Bekijk extra drone batterijen >>
Mag je een drone meenemen in het vliegtuig?
Ja, je mag een drone meenemen in een het vliegtuig. Maar hoe zit het met de regelgeving omtrent het vervoeren van drones? De drone zelf levert weinig gevaar op als hij uitstaat. In het ergste geval controleren ze op explosieven die de drone kan hebben. Zo worden drones soms gebruikt als vliegende bommen in de vorm van een drone-aanval.
Het gaat echter vaak niet over de drone zelf, maar om de batterij die in de drone zit. Dit is namelijk altijd een lipo accu. Het is een oplaadbare batterij die licht ontvlambaar is en mogelijk kan ontploffen. Ook al komt dit nauwelijks voor, toch nemen vliegtuigmaatschappijen hierdoor maatregelen. Wat de regels precies zijn verschilt per vliegtuigmaatschappij. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag je drones gewoon als handbagage* meenemen. Dit raad ik je ook aan, omdat ze soms nog wel eens ruig willen omgaan met ruimbagage**.
*Handbagage in het vliegtuig: bagage dat je meeneemt in de passagiersruimte van het vliegtuig, bijvoorbeeld een paar kleine tassen per persoon.
**Ruimbagage in het vliegtuig: bagage dat ergens anders in het vliegtuig wordt opgeborgen. Hier komen al je koffers en grote tassen die je na de aankomst weer kunt ophalen.
Bij alle vliegtuigmaatschappijen moet je een speciale lipo-safebag gebruiken als bescherming voor je lipo-accu. Je mag dus alleen lipo battterijen meenemen als je deze in een speciale lipo-safebag vervoert. Als je met het vliegtuig op vakantie gaat is dit een essentieel accessoire bij het vervoeren van je drone. Alles over het meenemen van je drone in het vliegtuig. >>
+ Hittebestendig en brandvertragend
+ Waterbestendig
+ Gemaakt van hoogwaardige materialen
+ Lange levensduur
+ Eenvoudig in gebruik
+ Makkelijk schoon te maken
+ Groot formaat: 38,5 x 28,5 cm
Tot slot is het de bedoeling dat je je lipo-accu’s ontlaadt. Door de lipo’s te ontladen heeft de batterij minder energie en is de explosie kleiner als het fout gaat. Het ontladen van een batterij betekent in dit geval dat je gewoon de batterij gebruikt. Als de batterij opgegeven moment leeg is, dan heb je het ontladen. Zorg dat je hem niet helemaal ontlaadt, want dan kun je ze niet meer gebruiken. Dit noem je overladen. Bij de meeste lipo-batterijen gaat dit niet zo makkelijk, omdat de batterij veiligheidsfuncties heeft.
Tips voor het vliegen van een drone op reis
Er zijn een aantal tips die ik je kan geven voor vliegen van een drone op vakantie. Hieronder staan een paar tips in volgorde van meest belangrijk naar minst belangrijk. Voor meer tips kun je terug gaan naar het kopje ‘welke drone accessoires heb je nodig voor op reis?’.
Houd rekening met de regelgeving: de drone regels zijn niet over de hele wereld hetzelfde. Voor alle landen die lid zijn van de EU gelden echter dezelfde regels. Er zullen misschien een paar kleine verschillen zijn, maar die zijn niet zo heel belangrijk. Als je in landen gaat vliegen die geen lid zijn van de EU, kijk dan wat de regels daar zijn. Je wil niet in de problemen komen en een boete krijgen, al helemaal niet in het buitenland.
Ontwijk drukke gebieden: als reiziger kom je waarschijnlijk snel op toeristische plekken waar veel mensen zijn. Op deze plekken kun je maar beter niet vliegen, aangezien drones daar een stuk meer opvallen. De kans dat je dan wordt aangesproken is een stuk groter, met consequenties als gevolg. Bovendien is het helemaal niet toegestaan om boven mensenmenigten te vliegen.
Blijf tot slot altijd je verstand gebruiken. Als er tijdsdruk is, bijvoorbeeld door de batterij of de zonsondergang, dan wil je nog weleens te veel risico nemen. Ik merk dit bij mezelf ook. Blijf gewoon rustig, laat je niet opjagen en doe geen gekke dingen. Oriënteer eerst het gebied rondom de drone, voordat je een richting op vliegt. Die stap wil je nog wel eens vergeten als je haast hebt.
Plan je vlucht: bedenk voordat je gaat vliegen waar en hoe je dit precies wil gaan doen. Zo bespaar je veel meer batterij. Ook creëer je zo veel meer rust voor jezelf. Hierdoor wordt de kwaliteit van je beelden een stuk beter. De kans op een crash is ook nog eens een stuk lager. Door het gebied van tevoren te observeren kom je voor geen verrassingen staan. Mocht je je vluchten niet kunnen plannen, zorg dan dat je langer kunt vliegen. Als je langer kunt vliegen heb je meer tijd om eenmaal in de lucht een plan te maken. Extra batterijen is uiteraard de beste manier om je vliegtijd te verhogen:
Vlieg op de juiste tijd: het tijdstip waarop je vliegt is van grote invloed op de beeldkwaliteit. Vliegen in de Golden Hour geeft een heel mooi effect aan je foto’s en video’s. De golden hour, of gouden uurtje, is het uurtje bij zonsopgang en zonsondergang. Het komt dus 2 keer per dag voor. Niet elke dag is de zonsondergang en zonsopkomst even goed te zien. Hiervoor zijn apps die je precies laten zien of er iets die ochtend of avond valt te zien. Als het helder weer is en je de zon goed kunt zien, dan geven ze je het exacte tijdstip waarop het plaatsvindt.
Er zijn nog veel meer dingen die meespelen bij een mooi eindresultaat. Als je op reis gaat kom je op veel plekken voor de eerste en de laatste keer. Je wil dan het meeste uit je beelden halen. Het kan helpen om voor je vakantie te oefenen met het maken van drone beelden. Het kan ook helpen om artikelen te lezen over drone film tips. Met die tips zal je al een hele verbetering zien in je beelden.
Houd je drone altijd in zicht: door je drone altijd in zicht te houden heb je altijd controle over de drone. Mocht de verbinding verbreken, dan kun je hem altijd netjes terug vliegen. Ook al hebben veel drones een RTH-functie (ReturnToHome), toch is het belangrijk om niet alleen op de technologie te rekenen.
Let op het weer: in het buitenland kan het weer veel wisselvalliger zijn dan in Nederland. Dit betekent dat het weer in één keer kan omslaan en er een enorme regenbui valt. Let dus op de weerberichten, maar denk ook zelf na en houd het weer in de gaten. Ga voor jezelf ook na of je de drone snel kunt landen voor als het toch ineens begint te waaien of te sneeuwen.
Genoeg geheugen: houd rekening met de beperkte capaciteit van de SD-kaart. Mocht je je laptop mee hebben, zet je beelden dan na afloop van de dag op je computer. Vervolgens haal je alle beelden van je SD-kaart, waardoor je weer genoeg ruimte over hebt. De SD-kaart resetten kun je doen in de apps van de drone. Heb je nog geen micro SD-kaart voor je drone, overweeg dan om er eentje aan te schaffen. De interne opslag van je drone biedt te weinig ruimte om je beelden op te slaan.
Met deze tips zal je een heel eind komen en een goede drone reis tegemoet gaan.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.