Friese meer zeilboot water natuur

Drone locaties in Friesland – De mooiste drone plekken

Er zijn tal van mooie plekken waar je in Friesland kunt drone vliegen. In dit artikel krijg je een overzicht van de mooiste drone locaties in Friesland. Verder heb ik rekening gehouden met de no-fly zones, oftewel gebieden waar je niet mag vliegen met een drone. Aan het eind ga ik het nog even hebben over deze regelgeving.  

De beste drones voor onderweg:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com

Meer drone locaties in Nederland:

Het is belangrijk om van tevoren goed voorbereid te zijn. Zorg dat je alles hebt opgeladen en hebt meegenomen. Lees eventueel de blog waarin ik je 12 tips geef om mooiere luchtopnames te maken. Zo weet je zeker dat je alles uit je drone haalt.

De beste tip die ik kan geven: vlieg tijdens het gouden uurtje. Dit is een uur na zonsopgang en een uur voor zonsondergang als de zon laag staat. Gebruik eventueel de golden hour app waarop je kunt zien wanneer de zon op- en ondergaat. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Waddeneilanden  

Natuurlijk horen er ook nog 4 van de 5 Waddeneilanden bij Friesland. Dit zijn Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Er geldt voor elk van deze eilanden dat je mooi uitzicht hebt op het water en strand. Pas wel op voor de wind als je daar gaat vliegen. Ook kunnen vogels weleens een gevaar vormen voor je drone.

Op de Waddeneilanden kun je mooie beelden maken van de duinen waarbij sommige delen van het strand heel rustig zijn. Dit voorkomt dat er veel mensen de foto zichtbaar zijn.

Er zijn ook zat vuurtorens die je mooi op beeld kunt zetten. Helaas is Vlieland één grote no-fly zone, dus daar mag je officieel niet vliegen. Op de rest van de eilanden komen ook no-fly zones voor, maar die zijn minder groot. 

Drone locaties in Friesland

Friese Meren 

De Friese meren – ook wel De Fryske Marren – in het zuidwesten van Friesland zijn één van de mooiste locaties in Friesland. Het is het watersportgebied waar de provincie om bekend staat. De grootste en belangrijkste Friese meren zijn het Sneekermeer, Tjeukemeer, Heegermeer, de Fluessen, het Slotermeer en de Groote Brekken.

Zeker met zonsondergang en zonsopgang kun je in deze gebieden mooie luchtopnames maken. Pas op dat je drone niet in het water valt, want dat is het laatste wat je wil.

In alle meren die ik hierboven heb genoemd mag je gewoon vliegen, maar De Fluessen hoort bij een beschermd natuurgebied. Houd daarom rekening met het broedseizoen van vogels en houd rekening met de lokale regelgeving.

Zolang je geen overlast veroorzaakt zal het geen probleem zijn. Of het daadwerkelijk is toegestaan is niet helemaal duidelijk. Het beste is om contact op te nemen met de provincie zelf. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

Sneekermeer 

Het stadje staat bekend om de historische Sneeker Waterpoort. Rondom het Sneekermeer zijn meerdere havens waarboven je mag vliegen. Grote kans dat je boven een boot kunt vliegen. Rondom het Sneekermeer liggen meerdere stranden waar je naartoe kunt gaan.  

De Alde Feanen 

De Alde Feanen – ook wel bekend als De Oude Venen – is een nationaal park nabij Earnewâld. Dit is een knus plaatsje middenin Friesland. Het park Alde Feanen is een uniek stukje natuur in Nederland met veel water. Er zijn honderd verschillende vogelsoorten tussen de meren, rietlanden, plassen en graslanden.  

Drents-Friese Wold 

Op de grens van Drenthe ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold. Er zijn zandverstuivingen, vennetjes, heide en moerassen te vinden. Het is dus meer dan gewoon een bos en na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied in Nederland.

Boven de heide vliegen kan verstandig zijn als je voor het eerst gaat vliegen. Ik kan me herinneren dat een vriend van mij bij zijn eerste vlucht boven de heide ging vliegen, gewoon uit voorzorg. Als de drone crasht beland je in ieder geval op een zachte ondergrond. Ook heb je genoeg open ruimtes waar geen bomen staan. Pas wel op voor opstuivend zand als je gaat opstijgen.  

Drents-Friese Wold natuur landschap

Friese IJsselmeer kust 

De Friese meren en de Waddeneilanden zijn over het algemeen bekend, maar vergeet niet het IJsselmeer. Het is een lange kust met veel plaatsjes, zoals Makkum, Workum, Hindeloopen, Stavoren en Lemmer. Vaak heb je de gelegenheid om mooie boten te filmen op het water. 

De beste drone accessoires voor onderweg:

landingpad voor drone

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Draagtas beschermhoes voor DJI Mini 2

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. Met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

Waar mag je drone vliegen in Friesland? 

Op aeret.kaartviewer.nl vind je waar je wel en niet mag vliegen in Nederland. De rode gebieden zijn gebieden waar het absoluut niet is toegestaan. Er zijn donkerblauwe gebieden die aangeven of er tijdelijke no-fly zones zijn. Hier mag je dan voor een bepaalde tijd niet vliegen.

Tussen welke datum dit verbod geldt vind je in de beschrijving als je op het gebied klikt. De gele gebieden zijn gebieden waar je moet oppassen voor tegemoetkomend luchtverkeer. Je mag hier gewoon vliegen, maar pas dan wel op.  

Meer informatie waar je mag vliegen in Nederland. Over het algemeen zijn er genoeg plekken in Friesland waar je mag vliegen, dus dat hoeft geen probleem te zijn.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.