Phantom 3 Standard blauwe lucht huis

Wat kun je doen met drones? – Probeer deze 13 ideeën zelf

Je hebt net een drone gekocht, of je bent van plan om een drone te kopen. In dit stuk ga je lezen wat je precies kunt doen met een drone. Een drone kan vliegen en filmen, maar waar kun je deze 2 dingen voor gebruiken? Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Ik hoop dat je in dit artikel een paar leuke ideeën hebt opgedaan. De mogelijkheden die ik hier beschrijf kun je allemaal zelf uitvoeren. Zo hoef je je nooit te vervelen.

Met de drones hieronder heb je de meeste mogelijkheden:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com

Dit kun je doen met drones:

 1. Deel je beelden op social media
 2. Vervoer voorwerpen
 3. Help mensen met luchtbeelden
 4. Upgrade je drone
 5. Verdien geld
 6. Help hulpdiensten
 7. Test alle functies
 8. Film sportwedstrijden
 9. Doe aan drone racing
 10. Vlieg met anderen
 11. Gebruik de DJI Flight Simulator
 12. Bewerk je beelden

Wil je weten waar drones voornamelijk voor worden gebruikt? Lees het hier. >> 

Om zoveel mogelijk uit je de drone te halen moet je een beetje creatief zijn. De vele mogelijkheden op de drone, maar ook in de app zorgen ervoor dat je een hoop kunt doen. Neem de DJI GO 4 app als voorbeeld. In deze app kun je van alles uitproberen en instellen. Naarmate de prijs van de drone goedkoper wordt (niet meer dan een paar honderd euro) worden de mogelijkheden ook minder. Ik richt me voornamelijk op de duurdere drones van minimaal een paar honderd euro (bijv. van DJI).  

1. Deel je beelden op social media 

Het is ontzettend leuk om mooie beelden te maken, maar het is nog leuker om ze te laten zien aan anderen. Dit kun je doen door de beelden te delen op social media. En ook al ziet niemand het, je kunt het altijd eenvoudig terugvinden en laten zien. Upload je beelden bijvoorbeeld op YouTube of Instagram. Je kunt hieruit ook inspiratie halen. Als je even niet weet wat voor luchtbeelden je wil maken, kijk dan even op Youtube. Daar staan prachtige beelden die je weer op nieuwe ideeën brengen. 

Als je een DJI-drone hebt of gaat kopen, dan kun je ook Skypixel gebruiken (DJI is het grootste drone merk in de wereld). Dit is een platform speciaal gemaakt om dronefoto’s -en video’s te delen. Het kan geen kwaad om hier een kijkje te nemen. Het is ongeveer hetzelfde als Instagram, maar dan puur voor drones. Je kunt er video’s en foto’s plaatsen en andere mensen volgen. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

2. Vervoer voorwerpen met je drone 

Het is leuk om voorwerpen aan je drone te hangen, zodat hij dingen kan vervoeren. Stel dat een vriend een paar honderd meter verderop woont, dan kun je via de lucht een pakketje bij hem bezorgen. Je kunt ook een waterballon aan de drone hangen en vervolgens laten vallen. 

Om voorwerpen aan je drone te hangen moet je wel een bepaald dropsysteem hebben. Dit maakt het mogelijk om voorwerpen vanuit de lucht te droppen. Je krijg dan een afstandsbediening meegeleverd, waarmee je het dropsysteem op afstand kunt activeren. Het is dus een soort grijper die je aan de drone hangt. Er zijn niet veel van dit soort drone grijpers gemaakt.

Verder moet je erop letten dat je niet te veel gewicht aan de drone hangt. Deze vliegende apparaten zijn vrij kwetsbaar in de lucht. Meer dan een paar honderd gram zou ik er niet aan hangen. Ook hier heb ik een stuk over geschreven. Je komt erachter hoeveel een drone precies kan tillen. Let op, de meeste drones zijn hier niet voor gemaakt en het blijft daarom een risico. Maar met die informatie weet ik zeker dat het goed komt.  

Niet alleen particulieren kunnen drones gebruiken als vervoersmiddel, ook bedrijven zijn actief. Maar maken ze hier ook gebruik van? Hoe staan we ervoor met ‘drone delivery’ in Nederland

3. Help mensen met luchtopnames 

Er zijn vast een hoop mensen die je blij kunt maken met een mooie luchtfoto of video. Film bijvoorbeeld de eigendommen van vrienden en familie. Je kunt drone beelden maken van huizen, auto’s, boten, tuinen, enz. Je kunt mensen al helemaal helpen als ze één van deze eigendommen willen verkopen. Steeds vaker worden drones ingezet bij het verkopen van een huis. Door een mooie luchtfoto op bijvoorbeeld Funda te zetten, is de kans dat een huis wordt gekocht een stuk hoger. 

De drones hieronder zijn de beste drones die je kunt gebruiken voor het maken van luchtopnames:

4. Geef je drone een upgrade met software 

Er bestaat bepaalde software waarmee je je drone een upgrade kunt geven. Op deze manier kun je je drone beelden anders vormgeven. Je kunt bijvoorbeeld een heleboel data verzamelen. Hieronder geef ik 3 mogelijkheden: 

Drone mapping: met drone mapping kun je eenvoudig afstanden en oppervlakken meten. Meer over drone mapping.

Landbouw inspectie: drones kunnen op allerlei gebieden worden ingezet. Denk aan infrastructuur, industrie, maar ook landbouw. Door data te verzamelen van een bepaald stuk land, kun je dit land een stuk beter beheren. Met software beschik je over de meest innovatieve hulpmiddelen om exact te bepalen waar water, bemesting of bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld meten welke plekken meer water nodig hebben en welke minder. 

Voorgeprogrammeerde route: een groot voordeel is de precisie van drones. Een software zorgt ervoor dat de drone een nauwkeurige route kan afleggen. 

Drone software kan best prijzig zijn en betaal je zo een paar honderd euro paar jaar voor. Toch kan het interessant zijn om je hier wat verder in te verdiepen. Het geeft je een beter beeld van wat mogelijk is. Alles wat ik hier tot nu toe heb verteld is slechts een fractie van alle mogelijkheden.

Drone accessoires maken het ook mogelijk om meer uit je drone te halen:

landingpad voor drone

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Draagtas beschermhoes voor DJI Mini 2

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. Met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

5. Verdien geld 

Met een drone kan je ook een prima zakcentje verdienen. Vanaf 1 juni 2021 is het legaal mogelijk om drones onder de 250 gram commercieel te gebruiken. Er zijn vast wel wat mensen in je omgeving die een paar mooie luchtfoto’s willen laten maken. Je zou deze foto’s ook nog eens kunnen afdrukken op fotopapier. Ook bedrijven gebruiken content, zoals foto’s en video’s om hun bedrijf te promoten. Door mooie luchtfoto’s te maken valt het bedrijf ten opzichte van zijn concurrent meer op.  

6. Help hulpdiensten 

Je kunt hulpverleners helpen door ze vanuit de lucht een goed overzicht te geven. Op een mooie dag kan het erg druk zijn op het strand. Met een drone kun je goed in de gaten houden of er niemand in gevaar is. Je kunt dus altijd contact opnemen met hulpverleners of je ze een handje kunt helpen. 

Nederland krijgt ieder jaar te maken droogte. Door warm weer en droge zomers kunnen bosbranden ontstaan. Op dit moment maken zo vooral gebruik van helikopters en speciale camera’s om bosbranden te voorkomen. Je kunt zien waar eventueel een bosbrand kan ontstaan, of er al ergens een bosbrand is en waar een bosbrand zich naartoe verspreidt. Drones (met eventueel een software) kunnen precies hetzelfde voor elkaar krijgen als helikopters.

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

7. Test alle functies van je drone 

Je drone wordt meegeleverd met een hoop functies. Zo hebben DJI-drones Intelligent Flight Modes. Met deze modi is de drone in staat om uit zichzelf een route af te leggen. Deze functies kunnen handig zijn, omdat je dan niet meerdere dingen tegelijk hoeft te doen. Doordat je niet meer hoeft te letten op het besturen van de drone, kun je je aandacht richten op de stand van de camera. Elke drone heeft weer andere Intelligent Flight Modes. De meest bekende en voorkomende leg ik hieronder uit: 

 • Active Track (follow me mode): een modus waarbij de drone je automatisch volgt. Laat de drone automatisch achter je aan vliegen tijdens het rennen, vliegen of rijden.  
 • Point of interest: modus waarbij de drone in een rondje om het geselecteerde object vliegt. Hij vliegt dus in een perfecte cirkel om het object heen. 
 • Waypoints: je begint de missie door een paar checkpoints te selecteren. Nadat je die hebt geselecteerd vliegt de drone door alle checkpoints heen. Op die manier kun je van tevoren de route van de drone bepalen. 
 • De functies die hierboven staan beschreven worden niet gebruikt door alle drones. Sommige relatief goedkope drones gebruiken ze, maar dan werken ze niet altijd helemaal goed. Hieronder zie je drones die over al deze functies beschikken:
De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com
2.DJI Mini 3DJIBekijk op Bol.com
3.DJI Mavic 3 ProDJIBekijk op Bol.com
4.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com
5.DJI Avata DJIBekijk op Bol.com
6.DJI Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com

Tot slot kun je de instellingen van je drone eens goed doornemen. Grote kans dat je lang niet alles over je drone weet. Ik weet zeker dat er handige dingen bij zitten die je nog niet juist hebt ingesteld. Richt je vooral op de camera-instellingen. Zeker bij de wat duurdere drones boven de 1000 euro kun je een hoop in de camera-instellingen veranderen. Zoek op YouTube hoe je de beste camera-instelling kunt instellen. Je kunt ook mijn blog lezen over tips om de mooiste luchtbeelden te maken

8. Film sportwedstrijden 

Film je sportwedstrijd vanuit de lucht. Zeker als je in vogelperspectief filmt kun je mooie beelden maken. Met fotoperspectief bedoel ik dat je de camera recht naar onder richt. Na de sportwedstrijd kun je de beelden nog eens bekijken en precies zien hoe het is gegaan. Je kunt dit het best doen bij buitensporten. Binnen met een drone vliegen lijkt me niet zo verstandig. Het is perfect voor een tenniswedstrijd, voetbalwedstrijd of een hockeywedstrijd. 

9. Drone racing 

Weer een andere tak in de drone wereld. Als ik ga vliegen met mijn DJI-drones merk ik dat ik al snel wil gaan racen met de drone. De meeste drones van DJI zijn hier eigenlijk helemaal niet voor gemaakt. Race drones (FirstPersonView drones) maken het mogelijk om op hele hoge snelheden te vliegen. Vaak worden ze bestuurt met goggles (soort VR-bril). Met deze goggles kun je precies zien wat de camera van de drone ziet. Ze zijn moeilijk om te besturen, maar het is wel ontzettend leuk. 

Hoe snel kan een drone vliegen? >>

Als je voor het eerst een drone gaat kopen is het misschien beter om wat rustiger te beginnen, bijvoorbeeld met een speelgoeddrone. Maar als je al een camera-drone hebt gehad en je bent toe aan iets nieuws, dan kan het zeker geen kwaad om een kijkje te nemen in deze wereld. 

Veel race drones moet je zelf bouwen. Toch heeft het merk DJI een goede race drone ontwikkeld. Deze is eenvoudig te besturen.

DJI Avata

DJI Avata

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Bovenaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

10. Vlieg met anderen 

Niets is leuker dan met meerdere mensen te vliegen. Ik vlieg dan ook liever met mijn vrienden dan dat ik alleen vlieg. Het is leuk om het drone vliegen aan andere mensen te demonstreren. Op die manier zijn ze sneller geneigd om ook een drone te kopen.  

11. DJI Flight Simulator 

De DJI Flight Simulator maakt het mogelijk om op je computer te vliegen met je drone. Is het regenachtig of heb je geen zin om naar buiten te gaan, dan is dit altijd nog een optie. Het kan je ook helpen bij het leren vliegen van een drone. Op deze manier kun je je bijvoorbeeld goed voorbereiden op je eerste vlucht. Deze simulator geldt echter alleen voor drones van DJI. 

Op DJI.com kun je de gratis versie van de simulator downloaden. Het is echter een vrij grote software. Als je geen zin hebt om iets te downloaden, dan kun je altijd nog de miniversie gebruiken in de DJI GO 4 app. Het zit een beetje verstopt in de app: ga naar ‘Equipment (linksonder) > icoontje rechtsboven > Academy (linksboven) > Enter Flight simulator.  

Voor de veiligheid: haal de propellers van je drone af tijdens het vliegen in een simulator. Misschien dat je de drone verkeerd hebt verbonden, waardoor hij per ongeluk echt aan gaat. Zonder propellers vliegt de drone niet omhoog maar zet je alleen de motors aan. 

Tijd voor écht mooie drone foto’s?
Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

12. Beelden bewerken 

De beelden die je hebt gemaakt kun je op eindeloos veel manieren bewerken. Edit programma’s zoals Adobe Premiere Pro en Final Cut Pro zijn de allerbeste opties. Er zijn ook genoeg gratis edit programma’s waarmee je kunt beginnen. DJI heeft de DJI Fly app gemaakt waarmee je je beelden snel en eenvoudig kunt bewerken.  

Er is een grote kans dat je de kwaliteit van je luchtbeelden kunt verbeteren. Ik heb een artikel geschreven waarin ik je tips geef voor betere luchtopnames. Zo kun je bijvoorbeeld ND-filters gebruiken waarmee je je beelden al meer cinematisch maakt. Als je verbetering ziet ga je het filmen met een drone ook leuker vinden.  

13. Powerbank van je batterij maken 

Tot slot kun je een powerbank adapter gebruiken voor je drone batterijen. Op deze manier kun je van je drone batterijen ook een powerbank maken. Hiermee kun je allerlei apparaten opladen, zoals je telefoon, tablet of wat dan ook. Met deze powerbank kun je je batterij ook nog eens eenvoudig ontladen. Maar waarom zou je een drone batterij ontladen

Verder is het belangrijk om je batterijen goed te onderhouden. Meer over batterijen kun je hier vinden. >> 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.