Wat kun je doen met drones

13 dingen die je kan doen met drones

Sta je op het punt om een drone te kopen? In dit stuk ga je lezen wat je precies kunt doen met een drone. Er zijn namelijk eindeloos veel mogelijkheden. Ik hoop dat je in dit artikel een paar leuke ideeën gaat opdoen om nog meer plezier te halen uit je (toekomstige) drone.

Om zoveel mogelijk uit je de drone te halen moet je een beetje creatief zijn. De vele mogelijkheden van de drone, maar ook in de app zorgen ervoor dat je een hoop kunt doen.

1. Deel je beelden op social media 

Het is ontzettend leuk om mooie beelden te maken, maar het is nog leuker om ze te laten zien aan anderen. Dit kan je doen door de beelden te delen op social media. Upload je beelden bijvoorbeeld op YouTube of Instagram.

Je kunt social media ook gebruiken om inspiratie uit te halen. Als je even niet weet wat voor luchtbeelden je wil maken, kijk dan even op YouTube. Daar staan prachtige beelden die je weer op nieuwe ideeën brengen. 

Als je een DJI-drone hebt of gaat kopen kan je ook Skypixel gebruiken (DJI is het grootste drone merk in de wereld). Dit is een platform speciaal gemaakt om dronefoto’s -en video’s te delen en het kan geen kwaad om hier een kijkje te nemen.

Het is ongeveer hetzelfde als Instagram, maar dan puur voor drones. Je kunt er video’s en foto’s plaatsen en andere mensen volgen. 

De 6 stappen voor het maken van de perfecte drone foto 176x300 1

Tijd voor écht mooie drone foto’s?

Kom erachter hoe je in 6 stappen professionele drone foto’s maakt. Download het gratis stappenplan.

2. Vervoer voorwerpen met je drone 

Het is leuk om voorwerpen aan je drone te hangen, zodat je dingen via de lucht kan vervoeren. Stel dat een vriend een paar honderd meter verderop woont, dan kun je via de lucht een pakketje bij hem bezorgen.

Om voorwerpen aan je drone te hangen moet je wel een bepaald dropsysteem hebben. Dit maakt het mogelijk om voorwerpen op afstand vanuit de lucht te droppen.

Zo’n dropsysteem wordt geleverd met een afstandsbediening waarmee je de dropper op afstand kan activeren. Het is dus een soort grijper die je aan de drone hangt, maar er zijn niet veel van dit soort drone grijpers gemaakt.

Verder moet je opletten dat je niet te veel gewicht aan de drone hangt. Deze vliegende apparaten zijn vrij kwetsbaar in de lucht en meer dan een paar honderd gram zou ik er niet aan hangen. Let op: de meeste drones zijn hier niet voor gemaakt en het blijft daarom een risico.

3. Help mensen met luchtopnames 

Er zijn vast een hoop mensen die je blij kan maken met mooie luchtbeelden. Film bijvoorbeeld de eigendommen van vrienden en familie. Je kunt drone beelden maken van huizen, auto’s, boten, tuinen, enz.

Je drone kan al helemaal van pas komen als eigendommen verkocht moeten worden. Steeds vaker worden drones ingezet bij het verkopen van een huis. Een mooie luchtfoto van het gehele perceel kan gunstig zijn voor de verkoop.

4. Geef je drone een upgrade met software 

Er bestaat bepaalde software waarmee je je drone een upgrade kunt geven. Op deze manier kun je je drone beelden anders vormgeven en bijvoorbeeld een heleboel data verzamelen. Hieronder geef ik 3 mogelijkheden: 

Drone mapping: met drone mapping kan je eenvoudig afstanden en oppervlaktes meten. Meer over drone mapping.

Landbouw inspectie: drones kunnen op allerlei gebieden worden ingezet. Denk aan infrastructuur, industrie, maar ook landbouw. Door data te verzamelen van een bepaald stuk land kan je dit land een stuk beter beheren.

Met software beschik je over de meest innovatieve hulpmiddelen om exact te bepalen waar water, bemesting of bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Zo kan je bijvoorbeeld meten welke plekken meer water nodig hebben en welke minder. 

Voorgeprogrammeerde route: een groot voordeel is de precisie van drones. Software zorgt ervoor dat de drone een nauwkeurige route kan afleggen. 

Drone software kan best prijzig zijn en daar betaal je zo een paar honderd euro per jaar voor. Toch kan het interessant zijn om je hier wat verder in te verdiepen, omdat het je een beter beeld geeft van wat mogelijk is. Alles wat ik hier tot nu toe heb verteld is slechts een fractie van alle mogelijkheden.

5. Verdien geld 

Met een drone kan je ook een prima zakcentje verdienen. Sinds 1 januari 2021 wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen recreatief en commercieel vliegen. Dit betekent dat je geen vliegbewijs hoeft te halen als je drone onder de 250 gram is, ook al ga je commercieel vliegen.

Er zijn vast wel wat mensen in je omgeving die een paar mooie luchtfoto’s willen laten maken. Ook bedrijven gebruiken content, zoals foto’s en video’s om hun bedrijf te promoten. Door mooie luchtfoto’s te maken valt het bedrijf ten opzichte van zijn concurrent meer op. 

6. Help hulpdiensten 

Je kunt hulpverleners helpen door ze vanuit de lucht een goed overzicht te geven. Op een mooie dag kan het erg druk zijn op het strand. Met een drone kun je goed in de gaten houden of er niemand in gevaar is. Je kunt dus altijd contact opnemen met hulpverleners of je ze een handje kunt helpen. 

Nederland krijgt ieder jaar te maken droogte. Door warm weer en droge zomers kunnen bosbranden ontstaan. Op dit moment maken ze vooral gebruik van helikopters en speciale camera’s om bosbranden te voorkomen.

Maar ook met een drone kan je zien waar eventueel een bosbrand kan ontstaan, of er al ergens een bosbrand is en waar een bosbrand zich naartoe verspreidt.

7. Test alle functies van je drone 

Je drone wordt meegeleverd met een hoop functies, zoals de Intelligent Flight Modes waarover DJI-drones beschikken. Met deze modi is de drone in staat om uit zichzelf een route af te leggen.

Deze functies kunnen handig zijn, omdat je dan niet meerdere dingen tegelijk hoeft te doen. Doordat je niet meer hoeft te letten op het besturen van de drone kan je je aandacht richten op de stand van de camera. Elke drone heeft weer andere Intelligent Flight Modes. De bekendste en meest voorkomende leg ik hieronder uit: 

  • Active Track (follow me mode): een modus waarbij de drone je automatisch volgt. Laat de drone automatisch achter je aan vliegen tijdens het rennen, vliegen of rijden.  
  • Point of interest: modus waarbij de drone in een rondje om het geselecteerde object vliegt. De drone vliegt dus in een perfecte cirkel om het object heen. 
  • Waypoints: je begint de missie door een paar checkpoints te selecteren. Nadat je die hebt geselecteerd vliegt de drone door alle checkpoints heen. Op die manier kan je van tevoren de route van de drone bepalen. 

De functies die hierboven staan beschreven worden niet gebruikt door alle drones. Pas vanaf een paar honderd euro zijn drones in staat om uit zichzelf een vliegroute af te leggen.

Tot slot kan je de instellingen van je drone eens goed doornemen. Grote kans dat je lang niet alles over je drone weet en er instellingen bij zitten die je nog niet juist hebt ingesteld.

Richt je vooral op de camera-instellingen. Zeker bij de wat duurdere drones boven de 1000 euro kan je een hoop camera-instellingen veranderen. Zoek op YouTube hoe je de beste camera-instelling kunt instellen van jouw specifieke drone. 

8. Film sportwedstrijden 

Film je sportwedstrijd vanuit de lucht. Zeker als je in vogelperspectief filmt kan je mooie beelden maken. Met fotoperspectief bedoel ik dat je de camera loodrecht naar onderen richt.

Na de sportwedstrijd kan je de beelden nog eens bekijken en precies zien hoe het is gegaan. Je kunt dit het beste doen bij buitensporten, omdat binnen met een drone vliegen me niet zo verstandig lijkt. Het is perfect voor een tenniswedstrijd, voetbalwedstrijd of een hockeywedstrijd. 

9. Drone racing 

Weer een andere tak in de drone wereld. Als ik ga vliegen met mijn DJI-drones merk ik dat ik al snel wil gaan racen met de drone. De meeste drones van DJI zijn hier eigenlijk helemaal niet voor gemaakt.

Race drones daarentegen maken het mogelijk om op hele hoge snelheden te vliegen. Vaak worden ze bestuurt met goggles wat lijkt op een soort VR-bril. Met deze goggles kan je precies zien wat de camera van de drone ziet. Ze zijn moeilijk om te besturen, maar het is wel ontzettend leuk en levert mooie beelden op. 

Als je voor het eerst een drone gaat kopen is het misschien beter om wat rustiger te beginnen, bijvoorbeeld met een speelgoeddrone of een camera drone van DJI. Maar als je al een camera-drone hebt gehad en je bent toe aan iets nieuws, dan kan het zeker geen kwaad om een kijkje te nemen in deze wereld. 

Veel race drones moet je zelf bouwen. Toch heeft het merk DJI een goede race drone ontwikkeld die makkelijk is om te besturen.

10. Vlieg met anderen 

Met anderen vliegen is altijd leuker dan alleen, ongeacht of diegene wel of geen drone heeft. Het is ook leuk om het drone vliegen aan andere mensen te introduceren. Op die manier zijn ze sneller geneigd om ook een drone te kopen.  

Als je niemand in je omgeving kent met een drone, dan kan je overwegen om lid te worden van een drone club. Drones clubs organiseren regelmatig meetings waar dronepiloten samen gaan vliegen.

11. DJI Flight Simulator 

De DJI Flight Simulator maakt het mogelijk om op je computer te vliegen met je drone. Is het regenachtig of heb je geen zin om naar buiten te gaan, dan is dit altijd nog een optie.

Het kan je ook helpen bij het leren besturen van een drone. Op deze manier kan je je goed voorbereiden op je eerste vlucht. Deze simulator geldt echter alleen voor drones van DJI. 

Op DJI.com kan je de gratis versie van de simulator downloaden. Het is echter een vrij grote software. Als je geen zin hebt om iets te downloaden kan je altijd nog de miniversie gebruiken in de DJI GO 4 app.

Het zit een beetje verstopt in de app: ga naar ‘Equipment (linksonder) > icoontje rechtsboven > Academy (linksboven) > Enter Flight simulator.  

Voor de veiligheid: haal de propellers van je drone af tijdens het vliegen in een simulator. Misschien dat je de drone verkeerd hebt verbonden, waardoor deze per ongeluk echt aangaat. Zonder propellers vliegt de drone niet omhoog en zet je alleen de motors aan. 

12. Beelden bewerken 

De beelden die je hebt gemaakt kan je op eindeloos veel manieren bewerken. Edit programma’s zoals Adobe Premiere Pro en Final Cut Pro zijn de beste opties.

Er zijn ook genoeg gratis edit programma’s waarmee je kunt beginnen. DJI heeft de DJI Fly app gemaakt waarmee je je beelden snel en eenvoudig kunt bewerken.  

Er is een grote kans dat je de kwaliteit van je luchtbeelden kan verbeteren. Zo kan je met behulp van ND-filters je beelden al een stuk cinematischer maken. Als je verbetering ziet ga je het filmen met een drone ook leuker vinden.  

13. Powerbank van je batterij maken 

Tot slot kan je een powerbank adapter gebruiken voor je drone batterijen. Op deze manier kan je van je drone batterijen een powerbank maken. Dit maakt het mogelijk om allerlei apparaten op te laden, zoals je telefoon, tablet of wat dan ook. Met deze powerbank kan je je batterij ook nog eens eenvoudig ontladen. 

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.