Drone brevet halen

Drone brevet halen? – Zo doe je dat!

Het behalen van een drone brevet is voor sommige dronepiloten verplicht. Met een drone vliegen zonder dat je een drone brevet hebt kan leiden tot een boeten van 350 euro. Daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten, dus is het tijd om een drone brevet te halen.

Wat kost een drone brevet?

Bij het halen van een drone brevet komen er 2 kostenposten kijken: het behalen van het examen en het aanvragen van het drone brevet. Hoe hoog de kosten zijn is afhankelijk van welke drone brevetten je wil halen. Er zijn 2 vliegbrevetten die je kunt halen:

 • A1/A3
 • A2

Veel vliegscholen bieden het A1/A3 en A2 brevet los aan, maar ook tegelijk. In de tabel hieronder vind je een overzicht van alle vliegscholen met de daarbij behorende prijzen.

 Opleiding + examen A1/A3Opleiding + examen A2Opleiding + examen A1/A3 + A2
Drone Class€99,00€99,00€199,00
Drone Flight Academy€79,99€129,90€159,99
DroneLand Academy€99,00€139,00€199,00
Dutch Drone Academy€29,95€129,90€199,00
OmniDrones€50,00€100,00€150,00

Bij Dutch Drone Academy betaal je alleen voor het doen van het examen. Je kunt dus gratis toegang krijgen tot de theorie van het desbetreffende drone brevet. Op basis van het bovenstaande lijstje is Dutch Drone Academy de goedkoopste optie. Zelf heb ik daar mijn A1/A3 en A2 brevet gehaald wat me prima is bevallen.

Extra tip: Dutch Drone Academy biedt de A1/A3 stof gratis aan. Je hoeft enkel €29,95 te betalen voor het afleggen van het examen en €19,95 voor een herexamen indien nodig.

Nadat je de theorie van het A1/A3 of A2 brevet hebt geleerd en het examen hebt gehaald kan je het drone brevet aanvragen. Het aanvragen doe je bij de RDW en kost 10 euro. Nadat je het examen hebt gehaald krijg je via de mail een uniek linkje opgestuurd waarmee je het brevet kunt aanvragen.

Heb je een brevet nodig voor een drone?

Je hebt alleen een drone brevet nodig als je drone zwaarder is dan 250 gram. Welk drone brevet je moet halen voor drones boven de 250 gram is afhankelijk van de subcategorie waarin je valt.

Door naar het gewicht of het CE-label te kijken van de drone kom je erachter in welke subcategorie je belandt.

Cx-labelGewichtBrevetVoorbeelden van drones
C0< 250gNiet nodigDJI Mini 4 Pro, DJI Mini 3, DJI Mini 2 SE, Ryze Tello
C1250g – 900gA1/A3DJI Air 3, DJI Avata, Autel Evo Nano+
C2900g – 4kgA1/A3 (A2 optioneel)DJI Mavic 3, DJI Mavic 3 Pro
C2, C3 & C4900g – 25kgA1/A3DJI Mavic 3, DJI Mavic 3 Pro, DJI Inspire 3, DJI Matrice series

Als je een drone boven de 250 gram wil besturen heb je het A1/A3 vliegbrevet nodig. Voor drones tussen de 900 gram en 4 kilogram heb je de mogelijkheid om een aanvullend A2 vliegbewijs te halen, waardoor je in plaats van 150 meter afstand slechts 30 meter afstand hoeft te houden van mensen.

Onthoud dat je eerst het A1/A3 brevet moet halen voordat je aan het A2 brevet kunt beginnen. Zoals je in de tabel hierboven ziet kost het halen van een A2 brevet meer dan een A1/A3 brevet. De A2 opleiding gaat wat dieper in op de stof en alhoewel het prima te doen is heb ik het als moeilijker ervaren.

Drone brevet halen Nederland

In Nederland kan je een drone brevet halen bij erkende vliegscholen. Dit betekent dat ze door de overheid toestemming hebben gekregen om dronepiloten op te leiden voor het A1/A3 en A3 brevet. De grootste vliegscholen van Nederland zijn:

 1. Drone Class
 2. Dutch Drone Academy
 3. Drone Flight Academy
 4. OmniDrones Academy

Zelf heb ik mijn vliegbrevetten bij Dutch Drone Academy gehaald. Je kunt kiezen voor alleen het A1/A3 brevet, maar je kan ook het A1/A3 en A2 brevet tegelijk bestellen. Het halen van een drone brevet in Nederland gaat als volgt:

 1. Je bestelt het A1/A3 en/of het A2 brevet bij één van de bovenstaande vliegscholen.
 2. Je krijgt meteen online toegang tot de theorie van het desbetreffende drone brevet. Meestal is dit in de vorm van tekst, afbeeldingen en video’s.
 3. Na het leren van de lesstof krijg je vaak de mogelijkheid om een proefexamen te maken.
 4. Begin met het online examen en beantwoordt de meerkeuzevragen.
 5. Zodra je het online examen hebt gehaald krijg je een linkje via de mail waarmee je het vliegbrevet kunt aanvragen bij de RDW.
 6. Tot slot stuurt de RDW na je aanvraag het drone brevet op en kan je beginnen met vliegen.

Drone brevet halen België

In België haal je het A1/A3 vliegbrevet niet bij een commerciële partij, maar bij de overheid zelf. De overheid geeft je gratis toegang tot de theorie en ook het examen afleggen kan geheel kosteloos. Je hoeft dus niet zoals in Nederland geld te betalen om je verplichte drone brevet te halen. Net zoals in Nederland vind je de theorie en het examen geheel online. 

Het halen van je drone brevet doe je in België bij de DGLV van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Meld je aan, leer de theorie, doe het examen en download meteen het drone brevet. Het aanvragen van het drone brevet kost in tegenstelling tot Nederland niets.

FOD Mobiliteit en vervoer

Het behalen van het A2 brevet doe je wel bij een commerciële partij. Partijen als Belgium Drone Academy bieden de lesstof voor het A2 brevet aan. Na het leren van de stof leg je het examen fysiek af bij het FOD Mobiliteit en Vervoer, Vooruitgangstraat 56, Brussel. Het is dus een schriftelijk examen in plaats van een online examen.

Drone brevet halen Luxemburg

Veel dronepiloten die het A1/A3 drone brevet willen halen doen dit via de Luxemburgse route. In Luxemburg is de theorie en het examen gratis. Dit scheelt je weer een paar tientjes en is volledig toegestaan. Of je nu het drone brevet in Nederland of Luxemburg haalt, in beide gevallen ontvang je hetzelfde officiële drone brevet. 

Let er wel op dat je alle stof en het examen in het Engels krijgt. Browsers als Google Chrome maken het echter mogelijk om pagina’s voor je te vertalen. Met een beetje hulp van Google hoeft dat dus geen probleem te zijn. Zover ik weet heb

Het behalen van het drone brevet via de Luxemburgse route kan via EUROCONTROL. Een internationale organisatie die instaat voor de centrale coördinatie van de luchtverkeersleiding in Europa.

Eurocontrol

Na ongeveer 4 à 5 uurtjes heb je het drone brevet binnen en kan je deze via de mail als pdf’je meteen downloaden.

Extra tip: het A2 brevet kan je alleen in Nederland halen. Het is dus niet mogelijk om het A2 brevet in Luxemburg of in een ander land in ontvangst te nemen.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.