Niet alleen het vliegen met een drone, maar ook het maken van luchtfoto’s spreekt veel mensen aan. Op dit gebied is er enorm veel keus, vandaar dat ik de beste drones op een rijtje zet. Fotograferen met een drone geeft weer een heel ander perspectief dan filmen met een camera vanaf de grond. Het is dan ook niet gek dat steeds meer fotografen naast een normale camera ook een drone voor fotografie aanschaffen. Ik zet niet alleen de beste fotografie drones op een rijtje, maar ik geef je ook een hoop tips voor het fotograferen met je drone. Het fotograferen met een drone is immers weer iets heel anders dan met een normale camera.
Inhoudsopgave
Beste drones voor fotografie
Verder in deze blog geef ik je belangrijke eigenschappen waaraan een drone voor fotografie moet voldoen. Ik heb uiteraard gelet op die eigenschappen en hierop mijn keuze gebaseerd.
1. Beste drone: DJI Mini 3 Pro
De DJI Mini 3 Pro is de beste drone voor fotografie. De drone weegt slechts 249, waardoor je geen vliegbewijs hoeft te halen. Dit in combinatie met de goede sensor en het hoge aantal megapixels maakt hem de beste voor fotografie. Ondanks het lage gewicht is de fotokwaliteit erg hoog. Voor een betere sensor zal je moeten upgraden naar de Mavic Air 2S of de Mavic 3. De fotokwaliteit van de DJI Mavic Air 2S is net wat beter dan de Mini 3 Pro, maar het scheelt niet veel. Dit komt omdat de Mavic Air 2S een 1 inch sensor gebruikt, wat na de Mavic 3 de grootste sensor is van alle drones in dit rijtje. De Mavic Air 2 daarentegen gebruikt een ½ inch, maar maakt wel weer foto’s in 48 megapixels. Toch zorgen meer megapixels niet altijd voor een beter resultaat, vandaar dat de sensor belangrijker is. Hier kom ik later deze blog nog op terug.
De Mini 3 Pro komt voor de rest vrij veel overeen met de specificaties van de DJI Air 2s. Hij gebruikt sensoren die overal op de drone zitten. De sensoren kunnen via de camera beelden in 3D omzetten. Hierdoor kan de drone eventuele obstakels detecteren. Wanneer je een obstakel te dicht nadert zal de drone automatisch uitwijken. De Mini 3 Pro heeft aan de voorkant, achterkant, en onderkant sensoren zitten.
De Mini 3 Pro is dan wel van goede kwaliteit, maar hij is een stukje duurder dan de Air 2S en de Air 2. Je krijgt er een compacte drone voor terug die erg weinig weegt. Handig wat betreft de regelgeving, maar dat maakt hem wel gevoeliger voor de wind. De meer dan twee keer zo zwaardere Air 2 zal hier een stuk minder last van hebben.
Hieronder staan alle specificaties van de Mini 3 Pro onder elkaar. De belangrijkste is de grootte van de sensor, het aantal megapixels en het gewicht. De DJI Mini 3 Pro heeft een 1/1.3 inch sensor en kan foto’s maken met 48 megapixels. Het gewicht zit, zoals eerder al vermeld, onder de 250 gram.
Specificaties
- Gewicht: 249 gram
- Diagonaal: 247 mm
- Vliegtijd: 34 min.
- Snelheid: 57.4 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: 1/1.3‘’ CMOS
- Fotoresolutie 20 MP
- Filmresolutie: 4K 60 fps
- Obstakeldetectie: ja
- Bereik: 18 km
2. DJI Mavic Air 2
De DJI Mavic Air 2 is zeker weten de beste drone voor fotografie. De camera van de drone maakt foto’s in 48 MP en gebruikt een ½ inch sensor. Vergeleken de rest van de drones heeft de Air 2 de meeste megapixels. Wat betreft de sensor scoort hij ook helemaal niet slecht. Toch heeft de DJI Mavic 3 een betere sensor, maar daar betaal je natuurlijk meer voor.
Verder maakt de Mavic Air 2 het mogelijk om panoramafoto’s te maken. Panoramafoto’s zijn foto’s die veel in de breedte laten zien. Hier gebruik je speciale software en/of speciale technieken voor. Op deze manier kun je weer nieuwe soorten foto’s maken. Ook leuk is dat de DJI Mavic Air 2 digitaal kan inzoomen. Dit is een update die de Air 2 na een tijdje heeft gekregen. Via de app kan DJI namelijk allerlei dingen toevoegen en eventuele bugs oplossen. Als iets niet helemaal naar behoren werkt zal DJI dit via een update zo snel mogelijk oplossen. Tenminste, als het een groot probleem is dat bij veel mensen voorkomt.
Haal een optische en digitale zoom niet door elkaar. De DJI Mavic Air gebruikt alleen een simpele digitale zoom. Dit betekent dat je kunt inzoomen tijdens het vliegen, maar daarmee verlies je wel kwaliteit. Bij een optische zoom verlies je echter geen kwaliteit. De DJI Mavic 2 Zoom beschikt over en optische zoom, waarmee de drone zich onderscheidt van de rest. De Mavic 2 Zoom is echter alweer ietwat verouderd.
Tot slot wil ik nog wat zeggen over het design. Dit geldt overigens voor alle drones die ik hier aanbeveel. Alle drones in dit lijstje zijn makkelijk op te bergen en te vervoeren, mede dankzij het design. Bij al deze drones kun je de vleugels inklappen. Wanneer je wil gaan vliegen klap je de vleugels gewoon uit.
Conclusie: de DJI Mavic Air 2 is de beste drone om mee te fotograferen. Niet alleen om zijn design, fotokwaliteit en prijs, maar ook om zijn gewicht. Door zijn gewicht krijg je niet te veel te maken met de regelgeving. Je zal met deze drone alleen een theorie-examen moeten doen en je moet je als dronepiloot registreren.
Specificaties
- Gewicht: 570 gram
- Diagonaal: 302 mm
- Vliegtijd: 34 min.
- Snelheid: 68.4 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: ½ ‘’ CMOS
- Fotoresolutie 48 MP
- Filmresolutie: 4K 60 fps
- Obstakeldetectie: ja
- Bereik: 10 km
3. DJI Air 2S
De DJI Air 2S is een upgrade van de DJI Mavic Air 2. Toch heeft deze drone minder MP dan de de Mavic Air 2, waardoor hij op plek 2 staat. Los daarvan beschikt de drone wel over een 1 inch sensor. Verder is het een nieuwer model dan de DJI Mavic Air 2, waardoor veel functies zijn verbeterd. Denk hierbij aan de ActiveTrack, die het mogelijk maakt om een object te volgen. Over het algemeen komt deze drone wat betreft de specificaties al meer in de buurt van de DJI Mavic 3, waar ik straks verder op inga. Op basis van je budget zal je hiertussen een keuze moeten maken. Wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding zijn ze beide gelijk.
De Air 2S en de Mavic 3 zijn ook ongeveer even zwaar, waardoor ze in dezelfde gewichtsklasse zitten. Dezelfde regels gelden dus voor beide drones. Je zult een A1/A3 vliegbewijs moeten halen en (net zoals bij alle drones op deze pagina) je als dronepiloot moeten registreren.
Een nadeel is dat de drone geen sensoren heeft aan de zijkanten, iets wat de Mavic 3 wel heeft. Deze sensoren maken obstakeldetectie mogelijk. Los daarvan heeft de Air 2S wel sensoren aan de achterkant, voorkant, bovenkant en onderkant. Daar komt bij dat het APAS-systeem is verbeterd ten opzichte van de Mavic Air 2. Het APAS systeem zorgt ervoor dat de drone automatisch objecten kan ontwijken, zonder dat hij ergens tegenaan vliegt. Het systeem is bij deze drone verbeterd naar APAS 4.0.
Specificaties
- Gewicht: 595 gram
- Diagonaal: 302 mm
- Vliegtijd: 31 min.
- Snelheid: 68.4 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: 1 inch
- Fotoresolutie: 20 MP
- Filmresolutie: 4K 60 fps
- Obstakeldetectie: ja
- Bereik: 12 km
4. DJI Mavic 3
Veruit de beste drone in dit rijtje is de DJI Mavic 3. Het is dan ook de duurste drone die hier genoemd wordt. Het is een optie voor als je van plan bent professionele drone diensten aan te bieden. Meestal wordt er met zulke drones met commerciële doeleinden gevlogen. Alhoewel de drone slechts in 20 MP foto’s maakt, beschikt hij over de grootste sensor van maar liefst 4/3 inch. Ook op andere gebieden scoort het apparaat goed, zoals de vliegtijd en de maximale afstand. Dat is dan ook wel te verwachten voor deze prijs.
Je hebt veel ruimte wat betreft het diafragma en het ISO bereik. Je hebt echter niet de mogelijkheid om van een optische zoom gebruik te maken. Een optische zoom houdt in dat er geen kwaliteitsverlies ontstaat zodra je gaat inzoomen. Dit kon bij zijn voorganger (de DJI Mavic 2 Zoom) wel. De Mavic 3 heeft echter 2 camera’s in plaats van 1. Dit maakt hem uniek te opzichte van alle andere drones op deze pagina. Door over te schakelen naar de 2e (kleinere) camera heb toegang tot 28x zoom. Ook hier gaat het om een digitale zoomfunctie.
Alhoewel de camerakwaliteit hoger is dan de andere drones in dit rijtje, is de drone het zwaarst. Hierdoor heb je een A1/A3 vliegbewijs nodig. Tot slot moet je hem, net zoals alle andere modellen met een camera, registreren. Houd dus rekening met extra kosten als je deze drone aanschaft. Heb je minder budget en is drone vliegen puur je hobby, overweeg dan de DJI Mini 3 Pro. Al om al is het een ontzettend goede drone.
Tot slot is het benoemingswaardig dat de Mavic 3 filmt in maar liefst 120 fps. Filmen in 1080p kan zelfs met 200 fps. Dit maakt het mogelijk om mooie slowmotion beelden te maken vanuit de lucht. Uiteraard is dit minder interessant voor drone vliegers die enkel geïnteresseerd zijn in luchtfotografie.
Specificaties
- Gewicht: 895 gram
- Diagonaal: 380 mm
- Vliegtijd: 46 min.
- Snelheid: 68,4 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: 4/3’’ CMOS
- Fotoresolutie: 20 MP
- Filmresolutie: 4k 120 fps
- Obstakeldetectie: ja
- Bereik: 15 km
5. DJI Mini 2
Voor heel veel mensen is dit misschien wel de beste drone voor fotografie. De camerakwaliteit is echter een stuk minder goed. Hier betaal je natuurlijk wel weer een lagere prijs voor, die voor veel mensen aantrekkelijk is. De meeste die hobbymatig vliegen hebben dan ook genoeg aan dit model. Uiteindelijk praten we alsnog over een hoog bedrag, waar je ook hoge kwaliteit voor terugkrijgt.
Het is goed om te weten dat je foto’s kunt maken in RAW (DNG). Goedkopere drones zijn soms niet in staat om op deze manier foto’s te maken. Meer informatie over RAW-foto’s vind je later in deze blog. De rede dat veel mensen deze drone kopen is vanwege het gewicht. Hij weegt minder dan 250 gram (namelijk 249 gram), waardoor je geen theorie- en praktijkexamen moet doen. Dit scheelt weer een hoop tijd, geld en moeite. Je zult jezelf als dronepiloot wel moeten registreren, maar dat is niet zo spannend.
De meeste mensen hoeven niet het beste van het beste. De Air 2 en de Mavic 3 zijn dan ook drones voor mensen die richting de professionele sector gaan. Deze apparaten worden regelmatig gebruikt door drone piloten die zich puur focussen op drone diensten. Een professionele fotograaf zou zijn/haar apparatuur kunnen uitbreiden met een drone. Zo kun je beelden vanaf de grond combineren met beelden vanuit de lucht. Hiervoor zou de DJI Mini 2 meer dan voldoende zijn.
Specificaties
- Gewicht: 249 gr.
- Diagonaal: 213 mm
- Vliegtijd: 31 min.
- Snelheid: 57.6 km/u
- Gimbal: ja 3-assige
- Camerasensor: 1/2 .3’’ CMOS
- Fotoresolutie: 12 MP
- Filmresolutie: 4K 30 fps
- Obstakeldetectie: nee
- Bereik: 10 km
6. DJI Mavic Mini
De DJI Mini is de verouderde versie van de Mini 2, maar zeker niet de minste. Als je van plan bent om mooie foto’s te maken, dan zou ik niet voor een goedkopere drone gaan. Helaas kan deze drone niet fotograferen in RAW. Je zal dus alles met JPG (zelfde als JPEG) moeten fotograferen. Dit is zeer nadelig als je van plan bent om je foto’s na te bewerken. Echt professionele foto’s kun je er niet mee maken, puur omdat je ze niet goed kunt nabewerken. De DJI Mini 2 fotografeert wel in RAW, maar daar betaal je natuurlijk een weer meer voor.
Tussen de Mini 2 en de Mavic Mini zit op het gebied van de prijs een groot verschil. Zowel de Mini 2 als de Mavic Mini gebruiken geen obstakeldetectie. Je zult dus volledig op jezelf moeten vertrouwen, maar dat raad ik je altijd aan. Ik zou nooit 100% op de technologie vertrouwen.
Koop de Mini 2 alleen als je echt betere fotokwaliteit wil. Het vliegen is met de Mini 2 en de Mavic Mini even leuk. Ook de op de extra functies die de Mini 2 zou ik je keuze niet baseren. Ze zijn leuk, maar na een tijdje heb je ze wel gezien. Ze kunnen je wel helpen bij het maken van bepaalde beelden tijdens het filmen. Puur voor fotografie voegen de functies niet zoveel toe.
Maar over welke functies heb ik het dan precies? Denk aan de quickshots, zoals DJI ze altijd noemt. Onder de quickshots vallen:
- Rocket
- Dronie
- Circel
- Helix
De Mini 2 heeft daarnaast nog als extra quickshot de boomerang. Voor de rest kan de Mini 2, ten opzichte van de Mavic Mini, panorama foto’s maken en 4x digitaal inzoomen.
Uiteraard is het verschil in fotokwaliteit tussen de Mavic Mini en de Mini 2 niet gigantisch groot. Dit geldt ook voor als we de DJI mini 2 vergelijken met de DJI Mavic Air 2. Ook tussen de Mavic Air 2 en de Air 2S zit niet enorm verschil in kwaliteit. Je koopt dus telkens weer voor net wat betere specificaties. Het spreekt natuurlijk voor zich dat de fotokwaliteit tussen de Mavic Mini en de Air 2 wel goed te merken valt.
Specificaties
- Gewicht: 249 gr.
- Diagonaal: 213 mm
- Vliegtijd: 30 min.
- Snelheid: 46.8 km/u
- Gimbal: ja 3-assig
- Camerasensor: ½.3” CMOS
- Fotoresolutie: 12 MP
- Filmresolutie: 2.7K 30 fps
- Obstakeldetectie: nee
- Bereik: 2 km
7. Ryze Tello
De Ryze tello is veruit de goedkoopste drone in dit lijstje. Eigenlijk moet je hem niet gebruiken voor mooie luchtfoto’s, maar je kunt er wel drone foto’s mee maken. De drones hierboven zijn van hele goede kwaliteit, maar daar zit ook een prijskaartje aan. Vandaar dat ik er ook een speelgoeddrone bij heb gezet. Je telefoon zal zeer waarschijnlijk veel betere foto’s maken dan de Ryze Tello, maar veel hoef je er niet voor neer te leggen. Hij stelt vergeleken de bovenste drones niets voor, maar het is zeer zeker de beste speelgoeddrone.
Specificaties
- Gewicht: 80 gram
- Diagonaal: 170 mm
- Vliegtijd: 13 min.
- Snelheid: 28.8 km/u
- Gimbal: nee
- Camerasensor: nee
- Fotoresolutie: 5 MP
- Filmresolutie: 720p 30 fps
- Obstakeldetectie: nee
- Bereik: 0.1 km
Drones voor fotografie vergelijken
Ik vergelijk de Ryze Tello niet met de rest van de drones, omdat het verschil gewoon te groot is. De drone is niet te vergelijken met de rest.
Drone | DJI Mini 3 Pro | DJI Mavic Air 2 | DJI Air 2S | DJI Mavic 3 | DJI Mini 2 | DJI Mavic Mini |
Gewicht | 249 gr. | 570 gr. | 595 gr. | 895 gr. | 249 gr. | 249 gr. |
Diagonaal | 247 mm | 302 mm | 302 mm | 480 mm | 213 mm | 213 mm |
Max. Vliegtijd | 34 min. | 34 min. | 31 min. | 46 min. | 31 min. | 30 min. |
Max. Snelheid | 57.6 km/u | 68.4 km/u | 68.4 km/u | 68.4 km/u | 57.6 km/u | 46.8 km/u |
Gimbal | Ja 3-assig | Ja 3-assig | ja 3-assig | Ja 3-assig | Ja 3-assig | Ja 3-assig |
Camerasensor | 1/1.3” CMOS | 1/2” CMOS | 1” CMOS | 4/3” CMOS | 1/2.3’’ CMOS | 1/2.3’’ CMOS |
Fotoresolutie | 48 MP | 48 MP | 20 MP | 20 MP | 12 MP | 12 MP |
Fps bij 4K | 60 fps | 60 fps | 60 fps | 120 fps | 30 fps | 30 fps |
Obstakeldetectie | ja | ja | ja | ja | nee | nee |
Max. bereik | 18 km | 10 km | 12 km | 30 km | 10 km | 2 km |
Winkel | Bol.com >> | Bol.com >> | Bol.com >> | Bol.com >> | Bol.com >> | Bol.com >> |
Waar moet een drone voor fotografie aan voldoen?
Drones hebben veel verschillende eigenschappen. Bij het fotograferen zijn sommige eigenschappen belangrijker dan anderen. Ik zet ze hieronder allemaal voor je op een rijtje. Uiteraard geldt: hoe duurder de drone, hoe meer en betere eigenschappen de drone heeft.
Tips voor het maken van drone opnames >>
Door rekening te houden met de hieronder aangegeven eigenschappen kun je erachter komen wat voor drone je zoekt. Vervolgens kun je kijken welke drone hier het best bij past. Hiervoor kun je naar het kopje ‘beste drone voor fotografie’ gaan. Je komt er zo ook achter hoe duur jouw ideale drone is.
De lens: bij het kopen van een drone voor fotografie is de sensor in de camera vrijwel het belangrijkst. De meeste mensen zijn snel geneigd om naar het aantal megapixels, videoresolutie of het aantal fps te kijken. Het is echter beter als je goed let op de sensor in de camera, die bepaalt immers voor het grootste gedeelte de prijs.
Maar wat houdt een lens in een camera precies in? De sensor in een camera zorgt ervoor dat al het inkomende licht wordt omgezet tot een digitaal beeld. Dit digitale beeld is uiteindelijk hetgeen wat je terugziet, oftewel de foto en de video zelf. De sensor bepaalt het beeldformaat, de resolutie en de scherptediepte in de foto. Over het algemeen kunnen we stellen: hoe groter de sensor, hoe mooier de foto. Er geldt echter ook: hoe groter de sensor, hoe duurder de camera en dus hoe duurder de drone.
Uiteraard kan een drone niet al teveel gewicht tillen. Het is daarom van belang dat de camera compact is. De camera’s voor drone zijn daarom erg klein en licht. De sensors zullen vergeleken normale camera’s niet zo groot zijn. Toch presteren ze aardig goed en zijn dit soort compacte camera’s ideaal voor tijdens het vliegen. Om je een idee te geven: de dure drones (ongeveer 1500 euro) gebruiken maximaal een 1 inch sensor. De goedkopere drones gebruiken een ½ inch of ½.3 inch sensor. We hebben het dan over drones van minimaal een paar honderd euro.
Aantal megapixels: ook het aantal megapixels is goed om naar te kijken bij een drone voor fotografie. Veel mensen denken dat een hoger aantal megapixels per direct hogere kwaliteit levert, maar dat is niet altijd zo. Het hangt er hierbij vooral vanaf waarvoor je de drone gaat gebruikt. Voor een simpele Instagram post heb je helemaal niet zoveel megapixels nodig. Als je de foto’s op een groot formaat wil uitprinten, dan zijn veel megapixels wel van belang.
Om je een idee te geven. Een gemiddelde telefoon maakt foto’s in 12 megapixels. De goedkopere drones fotograferen ook in 12 megapixels. Ik heb het dan over drones van enkele honderden euro’s. Vanaf 400/500 euro kun je al 20 megapixels verwachten. Rond de 1000 euro zijn er zelfs drones die in 48 megapixels fotograferen.
Het formaat waarin je fotografeert: dit is een hele belangrijke waar veel mensen geen rekening mee houden. Als je een drone koopt voor het maken van foto’s, bedenk dan voor jezelf of je ze achteraf gaat bewerken of niet. Zo ja, houd er dan rekening mee dat je foto’s kunt maken in RAW-formaat.
Als je fotografeert in RAW sla je het ruwe bestand op. Door het ruwe bestand op te slaan verlies je geen detail in je foto. Je beschikt nog over meer informatie dan bij een JPG-foto. Op deze manier kun je je foto’s het beste bewerken. Als je niet fotografeert in RAW zal je fotograferen in JPG (of JPEG). Als je een JPG-foto gaat bewerken kun je bijvoorbeeld de witbalans niet aanpassen zonder kwaliteitsverlies.
Vrijwel alle drones boven de 400 euro kunnen in RAW fotograferen. Drones onder deze prijsklasse kunnen dit vaak niet. Neem de DJI Mini 2 en DJI Mavic Mini als voorbeeld. De DJI Mini 2 kan wel in RAW foto’s maken, terwijl de DJI Mavic Mini dit niet kan.
Camera-instellingen: hoe duurder de drone, hoe meer je kunt instellen in de camera. Hoe meer grip je hebt op de camera-instellingen, hoe beter je je kunt aanpassen aan verschillende situaties. Zo kan je bij de DJI Mavic 3 de ISO, de aperture en de shutterspeed veranderen. Bij goedkopere drones zijn de mogelijkheden een stuk beperkter.
Niet alleen de ISO, aperture en shutterspeed kun je veranderen. Er zijn nog allerlei andere functies die je aan kunt zetten. Zo is er een functie waarbij de camera laat zien welke gebieden op het beeld overbelicht zijn. Ook kan je een histogram aanzetten die laat zien in hoeverre de foto overbelicht is. Tot slot is er een functie waarbij je de compositielijnen op het beeld ziet. Later deze blog ga ik nog verder in op het gebruik van een goede compositie in je foto’s.
Lang niet alle drones hebben evenveel mogelijkheden op het gebied van de camera-instellingen. Toch kunnen de instellingen van invloed zijn op de foto’s die je maakt. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om in RAW te kunnen fotograferen. Foto’s in RAW-formaat kun je goed bewerken waardoor je de mooiste foto’s kunt maken. Hieronder zie je drones die relatief gezien veel mogelijkheden hebben op het gebied van de camera-instellingen. Ze zijn allemaal in staat om in RAW-formaat op te slaan:
Zoomfunctie: bij veel normale camera’s zit een zoomfunctie. De camera’s die op drones zitten hebben dit meestal niet. Haal het verschil tussen een digitale zoom en een optische zoom niet door elkaar. Bij een digitale zoom verlies je kwaliteit als je inzoomt. Steeds meer DJI-drones* krijgen er deze nieuwe functie bij. Een optische zoom komt bij drones echter een stuk minder vaak voor. Bij een optische zoom verlies je geen kwaliteit nadat je inzoomt. Een voorbeeld van deze drone is de DJI Mavic 2 Zoom.
Let op: een camera met veel zoom heeft een kleinere beeldsensor. De kwaliteit van de foto’s gaat dus wel achteruit als je een drone met optische zoom koopt. Dit is ook terug te zien als we de twee Mavic 2 drones met elkaar gaan vergelijken. De DJI Mavic 2 Pro maakt gebruik van een 1 inch sensor en kan niet inzoomen. De DJI Mavic 2 Zoom daarentegen heeft wel een zoomfunctie, maar slechts een 1/2.3 inch sensor. Hij heeft dus een kleinere sensor dan de Mavic 2 Pro.
Vergeet ook zeker niet het verschil tussen een optische en digitale zoom. De DJI Mavic Air 2 en de DJI Mini 2 hebben beide een digitale zoom. Dit is dus niet dezelfde soort zoom als de Mavic 2 Zoom.
*drones van het bekendste en meest populaire drone merk DJI
Design: je gaat uiteraard niet telkens foto’s maken op dezelfde plek. Het is juist leuk om telkens weer op nieuwe plekken te komen. Het is daarom handig om een compacte drone te kopen die je makkelijk mee kunt nemen. De beste en meest compacte drones zijn toch echt de Mavic series van DJI. Dit zijn drones waarbij je de vleugels kunt inklappen. Ook zijn ze relatief licht en klein van formaat. Voor dit soort drones zijn veel opbergtassen gemaakt, waardoor je de drone ook nog eens veilig kunt vervoeren.

Het design van de drone heeft voor de rest niet direct invloed op de kwaliteit van je foto’s. Toch kan het indirect wel van invloed zijn. Voor veel drones gebruik je een grote rugzak, maar meestal een koffer om de drone te vervoeren. Niet alleen zijn deze veel duurder, ook nemen ze veel meer ruimte in beslag. Als jij een compacte drone koopt neem je hem veel sneller mee. De kans dat je mooie momenten vast kunt leggen is hierdoor groter.
Regelgeving: tot slot is de regelgeving van belang. Dit geldt altijd als je een drone koopt. Hoe zwaarder je drone, aan hoe meer voorwaarden je moet voldoen. Met een drone onder de 250 gram zit je helemaal goed. Je hoeft dan geen theorie- en praktijkexamen te doen. Je zult je wel moeten registreren, aangezien de drone over een camera beschikt. Welke regels voor welke drone gelden kun je hier vinden: met welke drones mag je vliegen?
Hoe ben ik op dit lijstje gekomen?
Persoonlijke ervaring: ik vlieg al voor een lange tijd met drones. Door de ervaring die ik door de jaren heen heb opgebouwd heb ik met meerdere drones gevlogen. Hierdoor ben ik bekend met een hele hoop drones, waardoor ik beginnende dronepiloten goed kan adviseren.
Reviews: natuurlijk heb ik weer andere ervaringen dan anderen. Vandaar dat je de ervaringen van het grote publiek ook moet meenemen in je beslissing. Iedereen kijkt tenslotte weer anders naar bepaalde producten.
Specificaties: tot slot baseer ik mijn keuze op feiten. Elke drone heeft zijn eigen specialiteiten en eigenschappen. Als beginnend dronepiloot ben je nog niet zo bekend met de eigenschappen die drones kunnen hebben. Ook heb je een slecht beeld van de complete drone markt, waardoor je niet zo goed weet wat je nu precies koopt. Ik hoop je een beter beeld te geven van wat je koopt of moet kopen. Ook kom je erachter waarom de ene drone duurder is dan de ander, dit is namelijk niet altijd even duidelijk.
Waarom zou je een drone voor fotografie kopen?
Een drone voor het maken van foto’s is niet voor iedereen de beste keus. Veel mensen vinden vooral het vliegen met een drone leuk. Als je alleen voor het vliegen een drone koopt, ga dan voor een goedkope speelgoeddrone. Wanneer je het fotograferen met een drone erg leuk vindt, dan zal je voor de wat duurdere camera drones moeten gaan. Pas vanaf enkele honderden euro’s kun je echt mooie luchtfoto’s verwachten.
Als je daadwerkelijk luchtopnames gaat maken met een drone, dan wordt het leuk. Zelf heb ik gemerkt dat het vliegen met een drone na een tijdje verveelt. Je bent er na een bepaalt aantal vluchten wel op uitgekeken. Als je gaat fotograferen met een drone blijft het een stuk langer leuk. Je komt namelijk telkens weer op nieuwe plekken. Ook krijg je steeds weer nieuwe ideeën en probeer je steeds weer wat mooiere foto’s te maken. Dit houdt het leuk op een veel langere termijn.
Je kunt het nog beter aanpakken door een bewerkprogramma aan te schaffen. Hier kom ik later deze blog nog op terug. Veel te vaak zie ik mensen die dure camera drones kopen vanwege de vele functies. Het filmen en fotograferen vinden ze minder interessant en verwaarlozen ze. In dit geval ben je heel nadelig uit. Niet alleen ben je er snel op uitgekeken, ook betaal je voor een camera die je niet optimaal gebruikt. Dat terwijl de camera één van de duurste onderdelen is van een drone.
Hoe maak je de mooiste drone foto’s?
Op den duur ga je natuurlijk steeds betere foto’s maken. Door de onderstaande tips stuur ik je al een heel stuk in de goede richting. Hierdoor sla je eigenlijk alle fouten die ik in het begin heb gemaakt over.
Bekijk meer drone film tips >>
Golden Hour: met de golden hour wordt de zonsopgang en de zonsondergang bedoelt. Tijdens deze 2 uren krijg je een gouden vloed over je foto’s heen door de laaghangende zon. Het is niet elke dag even helder, dus let erop dat het niet bewolkt is als je tijdens de golden hour gaat vliegen. Er zijn apps die je laten zien op welke momenten het wel of geen mooie ochtend/avond is. Op sommige dagen is het bewolkt en zie je vrijwel niets.
Beelden bewerken: als je hele mooie foto’s wil maken is het gebruikelijk dat je ze achteraf gaat bewerken. Hier zijn een hoop programma’s voor. Een veelgebruikt programma is lightroom. Het is een professioneel programma waarin je je beelden op allerlei manieren kunt bewerken. Het zal je verbazen hoeveel verschil zo’n programma kan maken. Je kunt er voor kiezen om een gratis of betaald programma te gebruiken.
Beelden rechtstreeks op je computer zetten: toen ik begon met vliegen was dit hetgeen wat ik fout deed. Bij veel drones heb je de keuze om de beelden vanaf de drone op je telefoon te zetten. De beelden die je op je telefoon zet zijn van een stuk minder goede kwaliteit. Dit komt omdat je de beelden vanaf de drone app op je telefoon opslaat.
Hoe verbind je je telefoon met je drone? >>
Voor de mooiste kwaliteit zet je de beelden rechtstreeks van je drone op de computer. Dit kun je bij de meeste drones doen door hem met een draadje aan je computer te verbinden. Veel drones van het merk DJI hebben een intern geheugen, maar dat is niet genoeg als je in hoge kwaliteit foto’s en video’s maakt. Je gebruikt in dit geval een SD-kaart. Er zijn ook drones waarbij je de drone niet met een draadje op je computer kunt verbinden. In dit geval heb je sowieso een SD-kaart nodig. Door de SD-kaart kan de drone meer beelden opslaan.
Als je en SD-kaart in een DJI-drone stopt kan je alsnog beelden overzetten aan de hand van een meegeleverd kabeltje. Je kunt er ook voor kiezen om de SD-kaart na het filmen ut de drone te halen en in je computer te stoppen. Hier heb je misschien een tussenstuk voor nodig om de SD-kaart in je computer te doen. Dat ligt eraan of je computer over een SD-poort beschikt.
Een SD-kaart hoeft niet heel duur te zijn, maar zorg ervoor dat je geen goedkoop chinees spul gebruikt. Zo heb ik van mensen gehoord dat deze SD-kaarten niet altijd werken en dat is zonde. Zeker als je net het perfecte plaatje hebt geschoten.
Uitplannen: een drone werkt weer anders dan een normale camera. Je kunt maar beperkt vliegen, want de batterij is na maximaal 30 minuten op. Dit zorgt al snel voor tijdsdruk en dat is terug te zien in het einderesultaat. Door van tevoren bepaalde shots te bedenken kun je je in de lucht puur focussen op het maken van de foto. Dit resulteert meestal in beter kwaliteit. Het is al helemaal belangrijk om te plannen als je tijdens de golden hour gaat vliegen. Het golden hour effect duurt niet lang en dat kan op je zenuwen werken. Zeker als je naar een mooie plek bent gereden om op dat tijdstip te gaan vliegen.
Vogelperspectief gebruiken: dit is een bepaalde fototechniek die vrijwel alleen door drones worden gemaakt. Veel beginnende dronepiloten vergeten echter dit bijzondere perspectief te gebruiken. Het vogelperspectief houdt in dat je iets recht vanaf boven filmt. Je wijst dan de camera helemaal naar onderen. Op de afbeelding hiernaast kun je een voorbeeld zien van een vogelperspectief.
Compositie gebruiken: net zoals bij fotograferen vanaf de grond, is ook de compositie bij het fotograferen vanuit de lucht belangrijk. Met een compositie maak je een ordening van beeldelementen. Het bepaalt de manier waarop een beeld is opgebouwd, wat weer bepalend is voor de sfeer en de zeggingskracht van een foto. Meer drone film tips >>
Om de juiste compositie te krijgen zijn er bepaalde regels. Er zijn verschillende manieren om tot een compositie te komen. De meest bekende compositieregels zijn de gulden regel en de regel van derden. De gulden regel verdeelt het beeld in 4 ongelijke vakken. De bedoeling is om het onderwerp in de foto ongeveer op één van de punten te positioneren.
De regel van derden doet ik in principe bijna hetzelfde, maar daarbij zijn de vakken even groot. In de afbeeldingen hieronder zie je links de gulden snede en rechts de regel van derden.
De DJI-apps hebben een functie waarbij deze lijnen in beeld komen. Zo kun je tijdens het filmen met de drone de goede compositie krijgen. Ik heb deze functie standaard aan staan tijdens het maken van luchtfoto’s en luchtvideo’s.
Camera-instellingen goed instellen: in hoeverre je de camera-instellingen kunt veranderen hangt af van de drone die je koopt. Bij een dure drone kun je meer instellingen veranderen dan bij een goedkope drone. Een paar belangrijke instellingen waarop je moet letten zijn de ISO, aperture en de shutterspeed. Wat de beste instellingen zijn hangt vooral af van welke drone je hebt. Niet bij elke drone is hetzelfde mogelijk en werkt alles even goed.
De beste camera-instellingen voor de Mavic 2 Pro zijn meestal:
- Exposure: manual
- Aperture: f/2.8-f/5.6
- Shutter: 1/60 (het dubbele van je fps, in dit geval hebben we een camera met 30 fps)
- ISO: 100
- Photo: Single Shot
- Image Ratio: 3:2
- White Balance: auto
- Image Format: DNG (RAW) voor als je de foto’s bewerkt, JPG (JPEG) als je de foto’s niet bewerkt.
Op YouTube staan genoeg video’s over de beste camera-instellingen van je drone. Hiermee kun je jezelf volledig informeren. Een laatste tip die ik al eerder deze blog heb genoemd: in de instellingen van de DJI-drones kun je een histogram inschakelen. Deze histogram laat zien of je beeld overbelicht of onderbelicht is. Dit helpt je bij het kiezen van de juiste instellingen.
Long exposure: je kunt ook spelen met de instellingen om op die manier effecten te creëren. Een goed voorbeeld is dat je er long exposure foto’s mee kunt maken. Op de afbeelding hiernaast zie je wat een long exposure foto precies is. Je herkent vast wel dit soort foto’s. Om dit effect te creëren verlaag je de shutterspeed (sluitertijd) van bijv. 1/60 naar een paar seconden. Overdag kun je dit effect ook creëren, maar daarvoor heb je ND-filters nodig. Doordat je de shutterspeed verlaagt wordt je beeld overdag heel erg overbelicht. Met ND-filters kun je dit tegengaan.

Meer over het gebruik van ND-filters voor drones >>
Accessoires bij het maken van drone foto’s
Voor het maken van mooie luchtfoto’s heb je de onderstaande accessoires niet per se nodig (behalve de SD-kaart). Toch is het handig om in ieder geval op hoogte te zijn van de accessoires. Ik zet de meest relevante en handige accessoires hieronder voor je op een rijtje.
SD-kaart: een SD-kaart heb ik het eerder deze blog over gehad. Door een SD-kaart te gebruiken krijgt je drone meer geheugen. Door dit extra geheugen kan de drone voldoende beelden opslaan. Hierdoor kun je beelden rechtstreeks vanaf je drone op je computer zetten. Dit levert je de hoogste kwaliteit beelden op.
ND-filters: ook over ND-filters heb ik het gehad. Door ND-filters te gebruiken kun je een soort vervaging in je foto’s creëren. Ook kun je er long exposure foto’s mee maken. Veel mensen denken dat je ze alleen gebruikt voor tijdens het filmen, maar ook bij foto’s kunnen ze van pas komen. Door ND-filters kun je er voor zorgen dat bewegende beelden vervagen. Dit geeft een veel natuurlijker effect. Ook in foto’s komen bewegende objecten voor, die je dus een beetje kunt vervagen.
Dit klinkt allemaal nog een beetje onduidelijk, maar hierover kun je alles lezen in de blog over ND-filters.
DJI Mavic Mini Standard Day Filter set
Hiernaast zie je een voorbeeld van zo’n ND-filter set. Er zitten verschillende filters bij voor verschillende omstandigheden.
Extra accu’s: extra accu’s zorgen ervoor dat jij verder kunt rijden voor mooie drone locaties. Met 1 batterij kun je niet zo lang vliegen en daarvoor rijd je liever niet al te ver. Met 3 accu’s is het veel logischer om een stuk verder te reizen voor een locatie. Ook geven meerdere drone batterijen je meer rust tijdens het fotograferen. Hierdoor hoef je minder te haasten en kun je je meer focussen op de foto’s zelf. Bekijk extra drone batterijen >>
Vergeet echter niet dat je per se heel ver moeten reizen voor de mooiste foto’s. Dit dacht ik toen ik begon met luchtfotografie. Door een goed perspectief te kiezen kun je van de meest simpele dingen prachtige drone foto’s maken. Natuurlijk is de plek waar je filmt belangrijk, maar het tijdstip waarop je vliegt heeft veruit de meeste invloed. Fotografeer bijvoorbeeld tijdens de golden hour, waarover ik het eerder deze blog had.
Opbergtas: een opbergtas is een vrij belangrijk drone accessoire als je erop uit wil met je drone. Een drone kun je best makkelijk meenemen in de auto, maar tijdens het fietsen en lopen wordt het lastig. In dit geval raad ik je wel aan om een tas erbij te kopen. Ik koop standaard bij elke drone die ik heb een tas. Bekijk opbergtassen voor drones >>
Zonnekap: dit is niet de meest belangrijke accessoire in dit rijtje. Zelf heb ik weleens last van weerkaatsende zon op mijn telefoon. Hierdoor zie ik niet zo goed wat ik fotografeer door de reflectie van de zon. Er bestaan zonnekappen die je hiertegen beschermen. Zelf heb ik het niet per se nodig, maar midden op de dag kan het zeker een goede toevoeging zijn.
Met deze zonnekap blok je de zon zodat je het beeld op je telefoon goed kunt zien. Let er wel op dat de zonnescherm niet op elke controller past. Kijk eventueel of er eentje is die je beter voor je telefoon/controller kunt gebruiken.
Bewerkprogramma: een bewerkprogramma kan ook zeker geen kwaad. Als je professionele drone foto’s wil maken raad ik je een bewerkprogramma zeker aan. Er zijn gratis bewerkprogramma’s, maar je kunt het ook serieus aanpakken met bijvoorbeeld Lightroom. Lightroom is wel aardig duur voor iemand die als hobby luchtfoto’s maakt. Ook al zijn bewerprogramma’s soms duur, toch is het bizar hoeveel je ermee kan en hoeveel je je foto’s kunt verbeteren.
Flight More Combo: drones van het merk DJI kun je bestellen met een zogeheten flight more combo. Hierin zitten allerlei handige accessoires, zoals een paar die ik hierboven heb genoemd. Denk aan extra accu’s en een handige bijpassende tas. Ook de Ryze Tello heeft zo’n soort optie, namelijk de boost combo.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.