Drone regels Den Haag

Wat zijn de drone regels in Den Haag?

In Rotterdam en Amsterdam kan je het vliegen met een drone als hobbyist wel vergeten. Vooral rondom stedelijke gebieden is het verboden om te vliegen, vanwege de vele luchthavens. Maar hoe zit het met de drone regels in Den Haag? 

Waar zijn drones in Den Haag verboden?

In Rotterdam en Amsterdam liggen grote No-Fly Zones wat vliegen bijna niet mogelijk maakt, maar in Den Haag is dat niet het geval. Je kan in Den Haag niet overal vliegen met een drone, maar wel op veel plekken. Om erachter te komen waar je precies mag vliegen kan je GoDrone en Aeret.Kaartviewer gebruiken. 

Er zijn echter een hoop soorten luchtruimen die zich boven Den Haag bevinden. Deze ga ik één voor één met je bespreken. Hieronder zie je de No-Fly Zone kaart van GoDrone en Aeret.Kaartviewer. Beide geven aan dat je moet letten op het Noorden en Noordoosten van Den Haag.

Het belangrijkste waar je in Den Haag op moet letten is de rechthoekige No-Fly Zone en de No-Fly Zone richting Rijswijk en Zoetermeer. De grote rechthoekige No-Fly Zone (aangegeven met nummer 1) is het luchtruim EHP26. Hier bevinden zich het Koninklijk Paleis en overheidsgebouwen, waaronder Het Binnenhof. Vliegen met een drone is hier ten alle tijden verboden, ongeacht of je in de categorie A1, A2 of A3 valt.

Het rode vlak boven Rijswijk en Zoetermeer is CTR Rotterdam, vanwege Rotterdam Airport (aangegeven met nummer 2). Ook hier is het ten alle tijden verboden om te vliegen.

Verder zie je een rondje rondom het ziekenhuis in Den Haag. Op GoDrone wordt deze geel gemarkeerd en in Aeret.Kaartviewer donkerblauw. Het ziekenhuis in Den Haag beschikt over een helipad waardoor je met een drone goed moet oppassen. Vliegen is er niet verboden, maar je moet wel extra goed opletten. Je drone kan hier veiligheid, privacy of veiligheidsproblemen veroorzaken.

Tot slot moet je rekening houden met tijdelijke afgesloten luchtruimtes. Het grootste tijdelijk gemarkeerde luchtruim dat je op beide kaarten ziet is de grote cirkel met de naam EHTSA20 (THE HAGUE/​INDISCH MONUMENT). Op beide kaarten heb ik dit luchtruim met nummer 3 aangegeven. Op GoDrone is deze cirkel rood en op Aeret.Kaartviewer is het geel gemarkeerd. Je herkent een tijdelijke afgesloten luchtruim aan de naam TGB, TRA of TSA.

Wat zijn de drone regels in Den Haag?

De drone regels zijn in Den Haag verder niet veel anders dan die van de rest van Nederland. De regelgeving omtrent drones is nationaal bepaald en verschilt dus niet per regio (met uitzondering van Natura2000 gebieden). De meeste mensen vallen in de open categorie, waarvoor bepaalde regels gelden.

Ervan uitgaande dat je in de open categorie valt, zijn dit de drone regels in Den Haag:

  1. De drone weegt (bij het opstijgen) maximaal 25 kg.
  2. De maximale vlieghoogte is 120 meter.
  3. Je vervoert geen gevaarlijke stoffen.
  4. Je laat niks vanuit de drone vallen.
  5. Je hebt je drone altijd binnen het zicht. Dit heet de visual line of sight (VLOS).

Voordat je gaat vliegen met een drone in Den Haag moet je aan het volgende voldoen:

  1. Als eigenaar van 1 of meer drone(s) (exploitant) registreer je je bij de RDW. Dit moet als je drone zwaarder weegt dan 250 gram of over een camera beschikt.
  2. Vliegt je met een drone zwaarder dan 250 gram? Dan moet je een vliegbewijs halen. Eerst doe je een kennistest bij een vliegschool. Daarna vraag je een vliegbewijs aan bij de RDW.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.